maasika kokteil vaja läheb : 200g maasikaid ( võib ka külmutatud ) 5 spl vaniljejäätist ( võib ka muu jäätisega ) u 2 klaasi mahla tee nii : sega kõik koostisained plandrisse ning sega u 1-2 minutit , srveeri kohe .
Kaaliumirikkad on ploomid ja kirsid, eriti aga marjad. Kaltsiumi, mis aktiveerib biokeemilisi protsesse. Rohkem on kaltsiumi tsitrusviljades, vaarikas ja maasikas. Fosforit ja magneesiumi on rohkem sõstardes, vaarikates ja kirssides. Rauda on puuviljades ja marjades vähe, rohkem on teda ploomides, apelsinides, aed- ja metsmaasikates, vaarikates, karusmarjades, mustikates ja kibuvitsamarjades. Joodi sisalduselt on rikkamad arooniamarjad, õunad, eriti õunaseemned, punased sõstrad, maasikad ja vaarikad. Nendes paikades, kus maapinnas on rohkem joodi, on seda ka puuviljades meil kindlasti rannikupiirkonnas kasvanud puuviljades. Koobaltit, mida on märkimisväärses koguses pirnides, õuntes, kirssides ja maasikates. Kasulik teada Nagu kõikide teiste jookide puhul - tuleks ka mahlade valikul eelistada võimalikult naturaalseid ning suure puuvilja-, köögivilja- või marjasisaldusega mahlu. Kategooriasse "mahlad" liigituvad ka
11.2013 19:02:31 Variable Cells Final Reduced Cell Name Value Gradient $C$33 Muutujad x1 11,111111111 0 $D$33 Muutujad x2 27,777777778 0 $E$33 Muutujad x3 16,666666667 0 $F$33 Muutujad x4 22,222222222 0 Constraints Final Lagrange Cell Name Value Multiplier $I$33 Õunad 305,55555556 0 $I$34 Maasikad 133,33333333 0 $I$35 Mustikad 83,333333333 0 $I$36 Vaarikad 300 1 Ülesanne Firma toodab nelja sorti purgimoose: A, B, C, D. Selle jaoks on tarvis nelja toorainet: õunad, maasikad, mustikad, vaarikad. Leida kui palju aluseid oleks kõige optimaalsem toota nii, et kasum oleks suurim. Mudel x1- Moosipurkide A arv x2- Moosipurkide B arv x3- Moosipurkide C arv x4- Moosipurkide D arv Sihifunktsioon z= 2*x1+ 5*x2 + 3*x3 + 4*x4
Maasikataim kui süsteem Stiina Vard G1 A Sisendid: Väljundid: Süsihappegaas Hapnik Valgus Maasikad (vili) Soojus Õietolm Vesi Lehed Toitained Uued maasikataimed Alamsüsteemid:
ALKOHOLIVABAD KOKTEILID CATALINA SMOOTHIE (Maasikad,mesi,apelsinimahl) BANANA MANGO SMOOTHIE (Mango,mesi,jääkuubikud,õunamahl) SHIRLEY TEMPLE (Sidrunimahl,suhkrusiirup,grenadine,ginger ale) ZEN COOLER (Värske sidrunimahl,ginger ale) KEVAD ( Jäätis, marjad, apelsini mahl ) TROPICA (Banaan, mango, vaniljejäätis, apelsinimahl, maasikad, virsikud) VIINAKOKTEILID HOLA COLA (Viru valge cherry,coca cola,jää) KIRSISALSA (Viru valge cherry,apelsinimahl,jää) RUMMIKOKTEILID CUBA LIBRE (Light rum,coca-cola,laim) MAI TAI (Tume rumm,hele rumm,curacao orange,apelsinisiirup,grenadine) DŽINNIKOKTEILID LADY-KILLER (Gordons London Dry džinn,De Kuyper Apricot Brandy liköör,jõhvikamahl,ananassimahl)
Suhkur kg 0,015 0,015 0,030 0,030 0,872 0,013 Vanillikaun kg 0,001 0,001 0,002 0,002 287,44 0,287 Zelatiinilehed (2 tk) kg 0,002 0,002 0,004 0,004 48,333 0,097 Karamellistatud maasikas Suhkur kg 0,015 0,015 0,030 0,030 0,872 0,013 Maasikad (värske) kg 0,015 0,015 0,030 0,030 6,580 0,099 Maasika coulis kaste Maasikad (külmutatud) kg 0,030 0,030 0,060 0,060 2,904 0,087 Tuhksuhkur kg 0,010 0,010 0,020 0,020 1,226 0,012 Kokku 0,188 0,188 0,376 0,376 351,12 0,75 Kokku
L. acidophilus LA-5TM). Atsidofiilhapupiim tsitrusega Ats tsitrusega Koostis: pastöriseeritud piim, tsitruselisand 9% (suhkur, sidrunimahl 14%, apelsinid 13%, paksendajad modifitseeritud tärklis ja pektiin, happesuse regulaator naatriumtsitraat, lõhna- ja maitseained), juuretis (sh. L. acidophilus LA-5TM). 5 Hellus Haps maasika Koostis: piim, suhkur, maasikad (1,8%), glükoosi-fruktoosisiirup, õunad (0,3%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärv peedipunane (kontsentreeritud punase peedi mahl), happesuse regulaator sidrunhape, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria. Hellus Haps vaarika Koostis: piim, suhkur, vaarikad (1,5%), glükoosi-fruktoosisiirup,
tummine, üleküpsetatud tumedad marjad, aroonia, kuivatatud ploom, lagrits, põlenud kumm. Tempranillo Hispaania Riojast Küpsed maasikad, suitsune Ribera del Duerost mustsõstar, ploom, vanill. Pinot Noir Prantsusmaa Burgundia Maasikas, vaarikas, suits, küpsed kirsid, mustikas, ploom, vürtsikus. Gamay Prantsusmaa Burgundia Vaarikas, jõhvikas, pohl,
5 sl õunamahla Jääkuubikud (valikuline) Pane blenderisse marjad ja seejärel lisa piim ning õunamahl (Soovil ka jää). Blenderda kõik ära ning smuuti on valmis. BANAANISMUUTI Vaja läheb.. 1,5 banaani 50ml piima 50g vanillijäätist Jääkuubikud (valikuline) Sega koostisained ja blenderda need ära. Soovi korral võib panna smuuti klaasi äärele banaaniviile. MAASIKAVAHU SMUUTI Vaja läheb.. ¼ klaasi vahukoort 50g maasikaid 60g jäätist 2sl õunamahla Blenderda maasikad, jäätis ja õunamahl. Seejärel vala see klaasi ja peale pane vahukoor. Soovi korral võid panna vahukoorele peale ka siirupit/sprinkelseid TROOPILINE SMUUTI Vaja läheb.. ¼ mangokuubikuid ½ banaani ¼ klaasi kookospiima Vanilje jäätis Jää (Valikuline) Troopiline apelsinimahl Miksi blenderis kõik koostisaineid omavahel. Seejärel vala smuuti klaasi ja kaunista banaaniviiludega. FETASPINATI SAI Valmimisaeg: 10-20 minutit. Retsept 8le pirukale 250 g Spinat
Sool (vajadusel) Must pipar KOKKU: Tooraine (neto) kokku: Kuumtöötlus, serveerimiska Valmistatavate portsjonite v Lõika maasikad pooleks või neljaks. Koori sparglid varre alumisest osast pisut õhemaks. Keeda neid 3-5 minutit maitsestatud vees või auruta. Jahuta ja tükelda. Pane salatilehed taldrikutele või suurele vaagnale. Laota peale maasikad ja spargel. Tõsta peale fetakuubikud. Sega kastmeained ja nirista lusikaga salatile. Serveeri kohe, kui valmis, et salatilehed ära ei vettiks. Valmistamise kaal 1 neto ...bruto ...neto 0,106 0,5 0,425
Maasika ümberistutamine looduslikest tingimustest aeda algas juba 14. sajandil Prantsusmaal. Eriti hinnati maasika dekoratiivseid õisi ja esialgu kasvatatigi maasikaid peamiselt kui dekoratiivtaime. Maasikaid kasvatati peamiselt lossi ja kloostriaedades. Enamik inimesi sööb maasikaid nende suurepärase maitse pärast, ega tea, kui palju häid toitaineid igas maasikas on. Näiteks, kas te teadsite, et 8 maasikat sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin? Uuringute kohaselt sisaldavad maasikad ainet, mis ennetab vanusest tulenevaid mäluprobleeme ning kaitseb südant ja ennetab ka põletikke. Kuna värsked maasikad sisaldavad suures koguses fenoole, mis on tugevaimad teadaolevad antioksüdandid, kaitseb see keharakke vabade radikaalide kahjustuse eest. Lisaks on maasikad kalorivaesed ja annavad ainult 34 kalorit 100 grammi marjade kohta. Marjades leidub C- ja A-vitamiine ning samal ajal ka olulisi ained, nagu fosfor,
Liidriklased Coenagrionidae Sander Meentalo 8.C Tartu Raatuse Gümnaasium Liidriklased Click to edit Master text styles Sarvikliidrik Second level Third level Fourth level Fifth level Punasilm-liidrik Liidrikud Neid võib leida mitmesuguste veekogude kallastel, kuid ka teeservadel ja põlluäärtes Liidrikud arenevad vaegmoondega Liidrike vastsed toituvad väiksematest putukatest, kalamaimudest ja konnakullestest Liidrike söövad erinevad linnud Maasikad Kärbes Sarvikliidrik Veekonn Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Liidriklased http://et.wikipedia.org/wiki/Sarvikliidrik
Enne sidusid nad Riho pea üleni sidemesse,et keegi Rihot ära ei tunneks.Nii said nad vabalt õues olla.Jürnas,Meelik,Kaur ja Kärt tegelesid pildistamisega.Ühe foto peal nägid nad kahtlast valget laiku ja arvasid,et tegu on UFOga.Kaur arvas,et seda peab uurima hakkama.Aga Jürnas ei saanud nendega tulla,sest ta onu oli palunud tal mesilasperet jälgida.Teised seadsid oma sammud aga metsa maasikale.Kärt oli hea maasikakoha leidnud.Aga kui nad sinna jõudsid,selgus,et maasikad on paari tunni jooksul kõik ära söödud.Nad arvasid,et tulnukad.Siis nägid nad Leeni-tädi,kes oma kadunud lehma otsis.Lapsed hakkasid teda otsimisel aitama,sest arvasid jälle,et tulnukad on lehma röövinud.Maasikaid olid aga söönud hoopis Peeter ja Riho.Samuti leidsid nad Leeni-tädi lehma ja talutasid ta koju.Kodus oli ainult pisikene Siiri,kes rääkis pärast vanaemale,et väikesed onud tõid lehma tagasi.Ühel onul ei olnud nägu näha ja nad ütlesid,et lehm oli puu otsas
300 g Aedmaasikad 1 tk Apelsin 1 dl Vesi 7 sl Suhkut 2 tk Muna Valmistamine: Pese apelsin, lõika ära koor ja pressi mahl välja. Püreeri saumikseriga maasikad koos apelsinimahlaga. Kalla vesi keedunõusse, lisa suhkur ja apelsinikoored. Lase mõni minut keeda, jahuta. Kalla kokku maasikapüreega ja sega läbi. Pane pisut suurema anumaga sügavkülmikusse, et edaspidisel vahustamisel võiks segu kogus kahekordistuda. Kui segu on poolenisti külmunud, mikserda hulka vahustatud munavalged. Sorbett tuleb õhulisem, kui veel paar korda aeg-ajalt segu vahustada. Tõsta pool tundi enne serveerimist külmkappi, jaga pokaalidesse.
Õunhape Hüdroksübutaandihape HOOCCH(OH)CH2COOH leidumine · Kukerpuu, pihlaka ja tuhkpuu viljad (3%) · Õunad, hapukirsid (~1%) · Nektariinid, vaarikad, sõstrad(0,5%) · Apelsinid, maasikad, viinamarjad (alla 0,25%) omadused · Värvuseta, kristalne aine · Sooli ja estreid kutsutakse malaatideks Kasutamine · Toiduainetööstus- Maitseainena(E296), kui ka konserveerimiseks · Kosmeetikatööstus- hambapastad, suuvesi, kehakoorimiseks mõeldud kreemides Viinhape 2,3-dihüdroksübutaandihape HOOCCH(OH)CH(OH)COOH Leidumine · Leidub kõige rohkem banaanides ja viinamarjades
2011 Sisukord : · Ott Arderist............................................................................... 1. 1.1 Ott Arderi elust..................................................................... 1. 1.2 Ott Arderi loomingust.......................................................... 3. · Ott Arderi luuletusi.................................................................. 4. 2.1 Millimallikas........................................................................ 4. 2.2 Maasikad.............................................................................. 5. 2.3 Pisike puu............................................................................. 6. 2.4 Laul punktist ja komast........................................................ 7. 2.5 Hea muusika......................................................................... 8. 2.6 Kes hiilib aias otsatus........................................................... 9. · Kasutatud materjal..................................
H biotiin pähklid, kama, idud, neerud Veeslahustuvad pärm, maks, kaunviljad, idud, kliid, spinat, brokoli, folaadid, foolhape, B9, 10, 11 lillkapsas, rohelised folatsiin taimeosad, paprika, pähkel, maasikad, neerud maks, munakollane, B12 kobalamiinid kala(konserv), juust, veiseliha, kana, piim puu- ja köögiviljad, marjad, mahl - astelpaju, kibuvits, mustsõstrad, C askorbiinhape tikrid, maasikad, paprika,
Viinhappe molekulis on kaks kristalsuskeset, mistõttu esinevad neli modifikatsiooni: D-(-)- ehk (R,R)- viinhape, L-(+)- ehk (S,S)-viinhape, kahe eelmise ratseemiline segu ja meso- ehk (R,S)-viinhape. Õunhape Nagu nimigi ütleb, on tegu happega, mida on palju õuntes. Kõrge sisaldus veinis veab maitsjal näo viltu ja sunnib nentima: Haaapu… Ehk hüdroksübutaanhape. HOOCCH(OH)CH2COOH Kus neid leidub ja omadused Õunad, kirsid, vaarikad, apelsinid, maasikad, viinamarjad, nektariinid, sõstrad. Värvuseta, kristalne aine. Kasutamine Kasutatakse veinitööstuses, toiduainetele maitseaineks (E296) ja konserveerimiseks. Kosmeetika toodetes( kreemid). Hambapastad ja suuveed. Tänan kuulamast! (Küsimuste korral võtke ühendust arsti või apteekriga)
Meristeemkude: algkude on taimede võrsete tippudes, pungades jm. Meristeemkoe omadused: kiire paljunemisvõimega, ei ole diferentseerunud, ei täida kindlat koe funktsiooni, totipotentsed-võivad diferentseeruda mistahes tüüpi rakkudes ja areneda tervikorganismiks, viirusvabad. Meristeempaljunduse kasut: saadakse viirusvabad taimed, raskesti paljundatatavate taimede istutusmaterjali saamiseks (orhidee), hävimisohus taimeliikide kaitseks, kartulid, maasikad, viljapuud, pohlad, nelgi d jne. Meristeempaljundamine: meristeemrakkude võtmine, rakud pannakse kasvama kasvusöötmele, rakkudest kujunenud võrse, võrsed üksikuna toitelahusesse, istikud istututatakse. Hübridoomtehnoloogia: teatud antigeen viiakse hiiresse, hiires tekivad vastavaid antikehi tootvad B-lümfotsüüdid, B-l viiakse kokku kasvajarakkudega need on hübridoomid, selektiivsöötmel jäävad ellu ja paljunevad ainult hübridoomid, nüüd on
Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid). Vilja koostisosaks on mahlane viljaliha ja kivi, mis omakorda koosneb koorest ja seemnest. o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal. o Pähklilised puuviljad (kreeka, sarapuu, seedri, india pähklid, mandlid, arahhis jne.). söödava osa moodustab tuum(seeme), mis on ümbritsetud koorega. suvesordid- 10-30 päeva sügissordid- 2-3 kuud talisordid- kuni järgmise sügiseni seened metsaseen ; hooajati korjatakse kultuurseen: aastaringselt
KALLA KAUSSI VAHUKOOR, LISA 3 SL SUHKRUT NING VAHUSTA SEE PARAJAKS KREEMITAOLISEKS MASSIKS. SUUREMAD LAPSED VÕIVAD TEHA SEDA ISE VANEMA JÄRELEVALVE ALL. LAPSED: 9. KATA KÜPSISED VAHUKOOREGA 10. KOORI JA VIILUTA KIIVI. 11. KAUNISTA TORT KIIVIVIILUDEGA NING VAARIKATEGA. VIHJE: KAUNISTAMISEKS SOBIVAD KA MAASIKAD, MUSTSÕSTRAD, MUSTIKAD VÕI MUUD MARJAD, MIDA SA ARMASTAD. 11. RIIVI SOKOLAAD JA RAPUTA SEDA TORDILE. 12. PANE TORT MÕNEKS TUNNIKS KÜLMKAPPI, ET KÜPSISED SAAKSID KORRALIKULT LÄBI IMBUDA.
Kobras- nõges, tarn, angervaks, piiliroog, mügri- rohttaimi ja nende juuri, pungi ning marju, konn- mardikad ja kahetiivalised (sääsed, kärbsed), sihktiivalisi (tirdid, tirtsud) ja nälkjaid, arusisalik- väikesed selgrootud Kass, koer, Rebane- jänes Toonekurg, haigur konnad, putukad, selgrootud..... (Nahkhiir) pruun suurkõrv- aias ja vee ääres veelendlane putukad, selgrootud Aias kasvab kõrvenõges, ristik, hundinui, porgand, kartul, kapsas, mustsõstra, maasikad, vaarikad (sellest toituvad putukad) Territooriumil kasvab madal rohi, erinevad puud.
Niimoodi toimides ei vaju korvikeste ääred küpsemise ajal alla. Küpseta 200 kraadises ahjus 8 minutit, eemalda fooliumid koos raskusega ja küpseta korvikesi veel 5 minutit või kuni need on ilusasti helepruunid. Lase korvikestel 10 minutit vormis jahtuda ning kummuta siis vorm tagurpidi lauale, et korvikesed välja tuleksid. Sulata sokolaad veevannil ja määri pintsliga korvikeste sisse. Jäta mõned maasikad kaunistamiseks, ülejäänud lõika väikesteks kuubikuteks. Vahusta vahukoor. Lisa mascarponele suhkur, laimimahl jakoor, maasikatükid ning lisa vahukoor (vastavalt oma eelistusele kas 1 või 2 dl). Tõsta täidis tordi pritskotti ja pritsi igasse korvikesse täidist. Kaunista maasikate ja riivitud sidrunivõi laimikoorega.
ISELOOMUSTUS Tabel 1. Külvikordade skeem Välja Aastad nr, 5 ha 2015 2016 2017 2018 2019 2020 1 Kaer Lutsern Kaer Lutsern Kaer Lutsern 2 Lutsern Kaer Lutsern Kaer Lutsern Kaer 3 Aed- Aed- Aed- Põldhein Põldhein Põldhein maasikad maasikad maasikad 4 Põldhein Põldhein Põldhein Aedmaasikad Aedmaasikad Aedmaasikad Külvikorravälju on talus kokku neli ja iga välja suurus on 5 ha. Tabelis 1 on esitatud külvikordade süsteem aastani 2020. Peamiseks elatusallikaks on aedmaasikad, eelnevalt on väljal kasvatatud haljasväetisena põldheina, mis on sisse küntud. Seejärel viljeletakse samal kasvukohal kolm aastat järjest maasikaid ning huumusbilansi tasakaalus hoidmiseks
Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Milline toiduaine sisaldab enim rauda: Merekarbid, loomaliha, veiseliha, krevetid, sojaoad keedetud, läätsed keedetud, herned, kartul, kana , muna, lambaliha, kalkun, kõrvitsaseemned, pähklid, seesami seemned, ingver, rukis, tomat, rosinad, küüslauk, metsmaasikad, maasikad Raua imendumist soodustavad: - Kanaliha / kala / liha; - Puuviljad: apelsin, apelsinimahl, maasikad, greip jne.; - Juurviljad: brokkoli, rooskapsas, tomatid, tomatimahl, kartul, roheline ja punane paprika; Raua imendumist takistavad: - kohvi ja tee; - Juurviljad: spinat, rabarber, peedilehed; - Täisterad ja kliid; - Soja sisaldavad tooted. NB! Rasedana peetud rauapuudus raskendab imetamist. Tuleb olla kannatlik! Rauapreparaadid võivad põhjustada ka kõhukinnisust
aga selle eest maitsev ja toitev. Mee-porgand annab roale ilusa erksa värvi ning see on hapukalt magus ja porgand aitab hoida silmanägemise korras ning besamell kaste annab roale vimase lihvi oma pehme värvi ja koorese kooslusega. Magustoit Kreem brülee maasika-mündisalsaga 4 Magustoiduks tahan pakkuda midagi lihtsat, kuid see-eest maitsvat ja klassikalist. Lisaks valisin midagi värvikat ja maitsvat, sest kellele siis maasikad ei meeldi. Kreem brülee kõrvale sobivad maasikad nii maitse, kui ka värvi poolest. Joogisoovitus Joogiks pakun ma jäävett jõhvikatega. Laud on kaetud kahele inimesele. Toidud valmistan, viin lauda ja teenindan ise. Eelkatte juurde kuuluvad ka maitseainete toosid, üldjoogiklaasid, leivataldrikud, söögiriistad ja salvrätikud. Salvrätikud on valmistatud valgest riidest, volditud pidulikult. Maitseainete komplekti asetan koos lillekaunistusega laua vasakusse äärde keskele.
06.2010 Raja tn Raps + hiilamardikas Coleoptera Meligethes aeneus 10 Punalutikas Lutikalised 15.06.2010 Raja tn - + Pyrrhocoris Heteroptera apterus 11 Suur Liblikalised 15.06.2010 Raja tn Kapsas o kapsaliblikas Lepidoptera Pieris brassicae 12 Maasika Mardikalised 28.06.2010 Oidrema Maasikas + õielõikaja Coleoptera maasikad Anthonomus rubi 13 Ristikunirp Mardikalised 28.06.2010 Oidrema Ristik + Coleoptera ristikupõld Apion apricans 14 Kartulimardikas Mardikalised 15.07.2010 Oidrema Kartul o+ Leptinotarsa Coleoptera kartulipõld decemlineata 15 Maakirbud Mardikalised 17.08.2010 Oidrema Kapsas +
Rasvad-(sokolaad, või)- annab energiat, aitab rasvapolstrit kasvatada. Valgud-(muna, kala, tailiha)- lihaste ehitamiseks. Vesi-(arbuus, õun )- hoiab kehakuju, ainete transpordiks , jahutamine. Vitamiinid A-(porgandis,maks, paprika)- nägemis pigmentide moodustamine B- (pärm, muna, teraviljad)- nahk oleks terve, küüned terved C-(puuviljad, kapsas, kartuö)- immuunsussüsteem D- (piimatooted, kala, tekib nahas)- luustiku jaoks mineraalid Ca- (piimatooted)- luustik. Fe- maasikad, punane peet )- verepunaliblede moodustamine, hapniku kandmine. Näärmed- toodavad seedimiseks vajalikke ensüüme . suu(hambad, keel, süljenäärmed)->neel -> söögitoru -> magu (limaskest, klapid, maonäärmed)-> kaksteistsõrmiksool(kõhunääre, maks, sapipõis)-> peensool(soolehatud)-> pimesool-> jämesool -> pärasool -> pärak . amülaas- süljenäärmes, aluseline kk, niiske suus, kui suhu satub toit või vedelik hakkab rohkelt sülge eritana, hävitab
Taimede meristeempaljundus ja kloonimine Arlee Kaugemaa Merlin Kuusemets 12a Märjamaa Gümnaasium 2011 Ajalugu Hakati kasutama raskesti paljundavate taimede kasvatamiseks(orhidee, viljapuud) 1960 hakati meristeempaljundust laialdaselt kasutama Kasutatakse: looduskaitses(hävimisohus olevate taimede kaitseks) Erinevate kultuuride saamiseks(maasikad, viljapuud, pohlad, nelgid, krüsanteemid, kased nt maarjakask, ohustatud taimeliigid nt käpalised). Kloonimine Kloonitakse DNAst, rakust, organismist uut organismi Kloonimine- geneetiliselt identse järglaskonna saamine paljundatavast üksikobjektist. Järglased on kloonid. Meristeempaljundus Meristeemirakkude kasutamine ühelt taimelt mitmete vegetatiivsete järglaste saamiseks. Meristeem ehk algkude on taimedel võrsete tippudes, punga...
*Toimub tsütoplasma jagunemine *Kääviniidid kaovad Paljunemine - elu tunnud, millega tagatakse liigi säilitamine Suguline paljunemine - uus organism saab alguse kahe suguraku ühinemisel e. Viljastumisel. N: Paljaseemnetaimed, õistaimed. Mittesuguline - uus organism pärineb ainult ühest vanemast. EOSELINE-saab alguse eosest ( tuule ja vee abil) N: sõnajalataimed, seened, sammaltaimed, vetikad VEGETATIIVNE-saab alguse ühest vanemast või selle osast. N: Bakterid, tulp, maasikad, kartulid. Pooldumine Pungumine Sibulatega(tulp) Mugulitega(kartul) Sugulise ja mittesugulise paljunemise eripärad: Suguline paljunemine *Järglased geneetiliselt erinevad *Aeglasem paljunemine Mittesuguline paljunemine *Järglased on geneetiliselt identsed *Kiirem paljunemine Kromosoom- Sisaldab ainet, mis sisaldab ja säilitab pärilikku informatsiooni Tsentromeer- Päristuumse raku koht, kuhu rakujagunemise ajal kinnituvad kääviniidid
kõigile ning igalajal ning igas vanuses . samuti on seda hea teha koolis , kas või käsitöö või kokanduse tunnis . vaarikasmuuti u 2-le · 400 g vaarikaid · 0.5tk sidruni mahla · 0,5 dl suhkurt · 0,5tl vanillisuhkurt · 3 dl maitsestamata jogurtit pane kõik ained blenderisse ja büreeri ühtlaseks , serveeri kohe . kokteil u 2- le · 12 tk värskeid maasikaid · 1 tl ingveri · 5 tl suhkurt · 10 cl spritet täkelda maasikad ja ingver väikesteks tükkideks , lisa suhkur ja sprite , soovi korral võid lisada ka jääd , laimi . mustikakokteil u 3- le · 150 g mustikaid · 150 g apelsinimahla · 300g maitsestamata jogurtit · 0,75 dl rasvata piima purusta mustikad saumikseriga . lisa ülejäänud koostisosad ja sega mikseriga ühtlaseks . vala kokteil klaasidesse , kaunistuseks natuke mustikaid . kariibi kokteil · 1 klaas petti · 1 viil ananassi · suhkur / suhkruasendaja
Pavlova tort Kuulus õhuline austraallaste beseetort. NB! Õige pavlova peab seest jääma pehme ja vahukommilaadne! Koostis: 4 toasooja munavalget noaotsatäis soola 250 g suhkrut 2 tl maisitärklist paar tilka vanilliekstrakti 1 tl valget veiniäädikat Serveerimiseks: 3 dl vahustatud 35% rõõska koort Marju( kirsid, vaarikad, maasikad) [tavaliselt tehakse maasikatega] Valmistamine: 1)Kuumuta ahi 170ºC. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga.[ algselt tegin ma tordi koogivormi sisse, kuna nii sai paremini kaunistada] 2)Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. [mina vahustan mulineksiga, aeglasel kiirusel, kuni tekivad õrnad tipud] 3)Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. [ma panen mulineksi aeglasel kiirusel tööle ning hakkan vaiksel lisama suhkrut peene joana] [ kui ei tule tugev vaht, vaid hoopis selline vedel, siis pole hullu mai...
suunata hapnikku kudedesse Raud ei käitu alati magnetina Raud on tuntud oma puhtalt vormilt vähemalt 5000 a. Faktid Rauda märgitakse ka Marsi sümbolina Puhta elemendina on raud üsna pehme Vere punane värvus tuleb rauarikastest proteiinidest, mis esinevad kõigis elusorganismidest Saturni ja jupiteri tuumad on väga rauarikkad Faktid Rauarikaste toitude hulgas on punane liha, kala, peet, tofu, oad, maasikad On olemas meretigu, kes kannab raudrüüd Kuigi raud on meile vajalik, on see suures koguses siiski väga mürgine 2006 a. tootis Hiina kolmandiku maailma raua kogusest Faktid Oksudeerudes raud roostetab Teras võib puhtal kujul olla 1000x tugevam kui raud Maal on piisavalt rauda, et teha 3 uut planeeri, mis on kõik sama massiga, kui Mars Raud maksab 63/kg kohta Kasutatud kirjandus http://www.softschools.com/facts/periodic_table/iron_facts/205/
millel on hea toime seedesüsteemis, südame vereringes, lümfisüsteemis, närvisüsteemis, peaajus. Puuviljades on õige naatriumi kaaliumi suhe, mis on omakorda kasulik südamele. Samuti palju bioflavonoide, mis ennetavad veenipõletikku, reumat, RR, kõrget kolesterooli veres. Tänu neile toitainetele oleme vähem haiged ja tulvil energiast. Hea puuviljad ennetamaks mao ja soolestiku haigusi on apelsinid, banaanid ja kirsid. Aprikoosid, avokaadod, pirnid, granaatõunad ja maasikad sisaldavad palju kaaliumi ühendeid, mis ennetavad vererõhu tõusu. Kiivis on aga suur C-vitamiini sisaldus ja seetõttu on inimene suvel külmetuse vastu kaitstud. Samuti aitab ka stressi ennetada ning ainult 4 kiivit päevas annab inimesele vajaliku C-vitamiini koguse. Tsitruselised langetavad kolesterooli taset veres ja neil on hea toime põletike vastu. Teadusuuringute andmetel on vöga tervislikud ka kuivatatud puuviljad ja lapsed peaksid koolipingis väsimust tundes kindlasti neid sööma
Ka animism on jätkuvalt elujõuline, eriti lõunaudmurtide juures. 20. sajandil on levinud ateism, sajandi lõpul ka nn uususundid. Rõivad Toit Mahlade, kissellide, soustide ja kaljade valmistamine kohalikest viljadest ja marjadest. Lodjapuumarjad Rohkesti kasutatakse odra-, nisu- ja tatrajahu Pliinid. Liha värskelt või soolatult. Ka kala söödi kõige rohkem keedetult Seened ja vaarikad, maasikad ja murakad. Kasutatud kirjandus • http:// www.erm.ee/et/Avasta/Soome-ugri-rahvakultuur/Udmurdid • http://www.folklore.ee/~aado/rahvad/udm.htm • http://www.folklore.ee/~aado/rahvad/udm.htm • https:// www.google.ee/search?q=udmurdid&sa=X&espv=2&biw=1 366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0CCoQs ARqFQoTCIC72d_tisgCFYEOLAods1gA7Q Tänan kuulamast ja vaatamast
Tekkepõhjused. Õietolm, olmetolm Tunnused. Aevastamishood, nina vesitsus, silmade sügelus, pisarate vool. Ennetamine. Tuleb vältida looduses käimist, Mitte kuivatada õues pesu, mitte magada lahtise aknaga, puhkus mereääres. Kontaktallergia. Tekkepõhjused. Niklid sisaldavad metalli esemed, sünteesilised kangad, olme keemia, kosmeetika tooted, ravimid. Tunnused. Kontakti kohal tekib sügelus, naha punetus, nõgeslööve. Toiduallergia. Peamised toiduallergeenid: tsitrusviljad, maasikad, kakao ja sokolaad, tomat, mesi, kala, muna, pähklid, piim ja piimatooted, maitseained. Tunnused: Võib avalduda mitmes erinevas vormis: 1.naha vorm 2.Seede häired 3.Hingamisteede vorm 4.Migreenitüüpi peavalu (tsitrusviljad, sokolaad)
aastal Tartu Kunstimuuseumi korraldatud näitusel "Väljaspool suurt kunsti". 1979. aastal valmis Mark Soosaare dokumentaalfilm ,,Pühapäevamaalijad", millest üks lõik on pühendatud Paul Kondasele. Ta suri 1985. aastal Viljandis. 1986. aastal ostis Viljandi muuseum 26 Paul Kondase maali. Paul Kondase keskus loodi 2003. aastal. Allikas: www.kondas.ee Pilt 1. ,,Maasikasööjad". Õli, 1965. Hästi positiivne pilt. Näod on rõõmsad ja positiivsed. Ilusad maasikad tuli mõte, et neil kõik on hästi. Ilus ja hele. Pilt on hästi lihtne. Inimesed nagu poseeriks grupipildile. Kunstnik on nad sättinud pildile, mitte et nad ise sööksid laua taga lihtsalt. Pilt 2. ,,Näärivana kalastab" Õli, 1981. Pilt on hästi toredates värvides, näärivana on võtnud paadi ja peegelsiledale järvele kalale läinud. Tal on paadis isegi küünaldega jõulupuu, tal on kaks õnge ja ta on kala kätte ka saanud. Kõik tundub rahulik ja vaikne ja täiesti liikumatu
mida valmistatakse kakaoubadest. Kuna kakaopuu pärineb Lõuna- Ameerikast, siis eurooplased ei tundnud sokolaadi enne Ameerika avastamist. Mida huvitavat tead sina maiustustest rääkida? Kindlasti oled kuulnud oma vanemate noomitust: ,,Ära söö nii palju kommi!" Miks nad seda ikkagi ütlevad? Kas maiustused on tõesti pahad? Kommid sisaldavad palju suhkrut. Kui suhkrut süüa natuke, ei tee ta midagi, kuid liialdades ei ole ükski asi hea. Kui sulle meeldivad maasikad, siis sulle meeldivad arvatavasti ka maasikamaitselised kommid. Tegelikult ei ole seal ühtegi tükikest maasikat. Kommile on lisatud toiduvärvi, mis teeb ta ilusaks ja punaseks ning annab maasika lõhna ja maitse. Mis nüüd? Kommi ei võigi enam süüa? Loomulikult võib. Kuid kõigi asjadega pea piiri. Maiustused võivad ka olla puuviljad ja juurviljad. Värske õun maitseb palju paremini kui üks odav klaasjas kompvek, aga on seeeest
Eesti Toit Toit ja köök moodustavad ühe osa sellest, mis on meile omane ning millega nii meie ise kui ka väliskülalised iga päev kokku puutuvad. Toidukultuur on lahutamatu osa rahvuskultuurist, meie minevikust, olevikust ja tulevikust, see on osa meie identiteedist. Ei tohiks aga unustada, et nii nagu on ühiskond pidevas muutumises, on ka toidukultuur ajas muutuv ja arenev ning et eesti toit ei ole mitte ainult see, mida meie esivanemad on sajandeid söönud, vaid ka see, mida me ise täna süüa armastame. Eestlaste toitumisharjumused on taasiseseisvumisest alates mõnevõrra muutunud. Tarbijate hulgas on tasapisi tõusmas terviseteadlikkus, üha enam väärtustatakse looduskeskset ja säästvat eluviisi. Muutuvad eelistused ning tihenev konkurents toiduaineturul esitab omakorda üha kõrgemaid nõudeid toidutootjatele, seda eriti kvaliteedi ning tootearenduse vallas Maasikasarlott Kogus Koostis- ja mait...
Hapnik O 70 kg kohta umbes 43 kg.-toiduga ja hingamisel Peamiselt vee koostises, samuti biomolekulide koostised,kindulustab toitainete lõhustumise ja hingamise. Süsinik C 70 kg kohta 16 kg-toiduga Kuulub biomolekulide koostisesse,moodustab keemilisi sidemeid, COkaks on fotosünteesi lähtaine,hingamise ja käärimise lõpp-produkt. Vesinik H 70 kg kohta umbes 1.8 kg Aminohapete ja nikleiinhapete koostises. Fosfor P 70 kg kohta umbes 780g. Rakumembraani ehituses,nukleiinihapete koostises,energiarikaste ühendite nt.ATP koostises. (riis,tatar,muna,piim) Väävel S 70 kg kohta umbes 140g. Leidub osades aminohapetes ja vitamiinides. Mesoelemendid Naatrim Na 70 kg kohta umbes 100g (leib,sool,sibul) Kallium K 70 kg kohta umbes 140 g Kaalium peamiselt rakusisene ja naatrium rakuväline element.Osalevad närviimpulsi moodustumises,veebilansi hoidmises,veres,raku tsütoplasmas,transpordiprotsessid raku tasandil. (tomat,rosin,banaan,piim) Kaltsium C...
Ühest rakust tekib kaks uut rakku. Bakterid, ainuraksed. Vegetatiivne paljunemine 2. Pungumine Toimub DNA kahekordistumine. Uus isend areneb väljasopistisest. hüdra Ta eraldub vanemorganismist või jääb temaga ühendatuks, moodustades koloonia. Pärmseened, käsnad, hüdra. käsn Vegetatiivne paljunemine 3. Taime osadega sibulatega Sibul ja sibullilled Vegetatiivne paljunemine 4. Taime osadega võsunditega Maasikad, hanijalg Vegetatiivne paljunemine 5. Taime osadega juurevõsudega Vaarikas, sirel, lepp Vegetatiivne paljunemine 6. Taime osadega mugulatega Kartul Vegetatiivne paljunemine 7. Taime osadega pistikutega Paju, mustsõstar Vegetatiivne paljunemine 7. Taime osadega risoomidega Orashein, piparmünt, maikelluke Vegetatiivne paljunemine 8. Taime osadega lehtedega (lehetükikestega) Begoonia, säntpoolia Suguline paljunemine
viib välja kantserogeensed ained. Tal on viiruse- ja mikroobidevastased omadused. P- vitamiini ühendeid on eriti rikkalikult aroonias, ebaküdoonias, mustas sõstras, tumedates kirssides ja tsitrusviljades. Foolhape ehk vitamiin B10 on organismis vajalik vererakkude eluks ja tööks. Foolhappe puudusel tekib verevaegus (aneemia) ja seiskub kasv -- seepärast on foolhape eriti vajalik noortele. Foolhapet on rohkem sellistes värsketes viljades nagu maasikad ja sõstrad. Kombinatsioonis teiste vitamiinidega on tal soodne toime organismi kasvamisele ning ainevahetusele. Vitamiin A eelvitamiini karoteeni on rohkem köögiviljades, kuid ka kollastes puuviljades nagu aprikoosid, virsikud, pihlaka- ja kibuvitsamarjad, astelpajumarjad, eriti rohkesti aga astelpajuõlis. A-vitamiin hoiab silmade tervist ning säilitab naha elastsust ja toonust. A-vitamiini puudusel tekib silmade kuivus, kanapimedus, naha karedus ja kuivus ning kasvu pidurdumine.
kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Harva maitsestatakse - magusaid suupisteid (piparkooke jms). On pipardest vürtsikaim, tugeva aroomi ja täidlase maitsega. Saadaval kuivatatud teradena, tükeldatuna, purustatuna ja jahvatatuna Piprad 4 Roheline pipar Maitse on pehme ja samal ajal piprane. Terava maitsega põhimaitseaine. On mahedam ja värskema maitsega. Ebatavaline, ent põnev magustoit: maasikad serveeritud konjaki ja rohelise pipraga. Väga omapärane! Piprad 5 Kasutatakse põhiliselt praetud või grillitud liha ja kala, kastmed, broiler, lammas, supid, marinaadid, pirukad, juustu-, muna- ja pastatoidud maitsestamiseks. Müüakse kuivatatud teradena, purustatuna ja konserveerituna veiniäädikalahuses Piprad 6 Valge pipar
Spinat Sushi- jaapanipärane roog. Toored mereannid, riis, norilehe sisse keeratud. Wasabi pasta, soja kaste. Zabaglione- veini-munavaht. Dessert. Tappad- vürtsikad hispaania suupisted. Kõrvale sobib serri. Tortilla Tarte tattin- tagurpidi kook. Karamelliseerunud kaste. Tempura- jaapanipärased taignas paneeritud ja friteeritud mereannid või köögivili. Tiramisu Vichysoisse- püreeritud kartuli-porrulaugusupp. Banana split- terve banaan, vahukoor, vaniljejäätis, mandlilaastud ja maasikad. Õhukesed pannkoogid ehk krepid. Vormiroog Üks vormiroog pole sama mis teine, neil on peened vahed. Klassikaline vormiroog koosneb enamasti mitmest kihist ning lisandeid tuleb eelnevalt kuumutada. Grattiinidel on vähem kihte ja nende vorm on madal, kuumutusaeg lühem. Grattiinidel oluline pruun pealispind, mis tekib üleküpsetamisel ja annab roale erilise esmapilgu. Sufleed on koostiselt peenemad ja õrnemad, õhuliseks lähevad tänu vahtu löödud munavalgele
Margariin Munapulber Pärm Iirisetäidis Juust Munamass Sibul Õli Sink Vesi Ananassid Suhkur Hapukurk Sool Pipar Kaneel Kardemon Rosinad, Hakkliha Pärlsuhkur Kohupiim, Tuhksuhkur Vahukoor, Rabarber Pähklid, Jõhvikad Õunad, Maasikad Vaarikad Tehnoloogia Karamellikringel Rullida taignast ovaalikujuliseks ja määrida sinna karamellitäidist sisse. Muutke teksti laade Karamellitäidist peab panema Teine tase Kolmas tase 450 g Neljas tase Siis rullida kokku, aga väga Viies tase tihedalt ja lõigata kolmeks ribaks ja punud patsi. 25-30 min kraadid 220C juures
vihinast. Pühalepa valla lõputud täiesti privaatseid kohti. Kui teid sõidutab Hiiumaale laev, lepikud ja võssa varjuvad ojad, mille nimeks Muhumaa, siis ärge Hiiumaal on integratsioon kus turvalise kodu leidnud Südasuvel kipuvad teepervelt arvake, et tegemist on toimunud juba aastakümneid ja hävimisohus Euroopa naarits. suhu magusad maasikad ja huumorihimuliste hiidlaste täiesti valutult – kõigist muulukad, hilissuvel kutsuvad tembuga. Sellekordse nalja tegid venelastest, ukrainlastest, Hiiumaal on vaikust ja avarust, teelt metsa astuma kuldsed hoopis naabrid valgevenelastest, kasahhidest, puutumatut loodust ning kukeseened ja suuvärvijad saarlased
satuks müügisaali riknenud puu- ja juurvilju. Tuleb jälgida, millised puu- ja juurviljad tuleb asetada külmikutesse ja millised seal eemale hoida, tuleb kindlasti jälgida, et õunad ja banaanid kõrvuti ei satuks, sest õunad kiirendavad oluliselt banaanide üleküpsemist. Puuviljas tuleb pidevalt silm peal hoida, et klindile ei satuks mädanenud ploom või muu puuvili kätte, mis võib rikkuda tema riideid ja määrida tema käsi. Kindlasti peab kõiki pakendatud tomatid, maasikad, vaarikad jne hoolikalt kontrollima, et seal pole mitte ühtegi riknemis tunnustega puu- või juurvilja, sest kui üks mädaneb tuleb terve karp ära korjata. Tuleb jälgida, et kaupa oleks koguaeg piisavalt ja kaup oleks värske. Klienditeenindaja peaks ennast pidevalt kurssi viima, millised uued tooted tulevad müüki ja kus need asuvad, et ei tekiks olukorda, kus klient ei leia soovitut kaupa ja teenindaja pole sellest kuulnudki.
ARVESTUSEKS HAIGUSED 1. Mõisted: PATOGEEN - haigustekitaja FAGOTSÜTOOS õgimine, rakumembraan läheb ümber patogeeni ja lagundab selle LEUKOTSÜÜT valge vererakk ANTIGEEN organismile võõras molekul ANTIKEHA kaitsevalk MÄLURAKK valge vererakk, mille geenis on info haigustekitajate vastaste antikehade kohta VAKTSIIN nõrgestatud või tapetud haigustekitajad või haigustekitajatele iseloomulikud molekulid, mille toimel keha õpib tootma vastavaid antikehi VAKTSINEERIMINE vaktsiini sisendamine organismi HISTAMIIN põletikureaktsiooni tekitav aine, esmases kaiteliinis 2. Iseloomusta inimese esmast kaitseliini haiguste vältimiseks.Too vähemalt 5 erinevat võimalust passiivse kaitse kohta. Esmane kaitse on erinevate katete poolt, mis ei lase haigustekitajaid kehasse. 1. Nahk, naharakud on tihedalt üksteise vastas 2. Nahal olev mikrofloora 3. Ripsepiteelirakud, väikesed karvakesed, nt ninas ja hingamisteedes 4. Eritis...
välja.Enne sidusid nad Riho pea üleni sidemesse,et keegi Rihot ära ei tunneks.Nii said nad vabalt õues olla.Jürnas,Meelik,Kaur ja Kärt tegelesid pildistamisega.Ühe foto peal nägid nad kahtlast valget laiku ja arvasid,et tegu on UFOga.Kaur arvas,et seda peab uurima hakkama.Aga Jürnas ei saanud nendega tulla,sest ta onu oli palunud tal mesilasperet jälgida.Teised seadsid oma sammud aga metsa maasikale.Kärt oli hea maasikakoha leidnud.Aga kui nad sinna jõudsid,selgus,et maasikad on paari tunni jooksul kõik ära söödud.Nad arvasid,et tulnukad.Siis nägid nad Leeni-tädi,kes oma kadunud lehma otsis.Lapsed hakkasid teda otsimisel aitama,sest arvasid jälle,et tulnukad on lehma röövinud.Maasikaid olid aga söönud hoopis Peeter ja Riho.Samuti leidsid nad Leeni-tädi lehma ja talutasid ta koju.Kodus oli ainult pisikene Siiri,kes rääkis pärast vanaemale,et väikesed onud tõid lehma tagasi.Ühel onul ei olnud nägu näha ja nad ütlesid,et lehm oli puu otsas
annavad? Aine? Värv? Leidub? Antotsüaniinid - roosa,punane, peet, punane sibul, kirsid, lilla kapsas, maasikad, vaarikad, jõhvikad - sinine,tumelilla, mustikad, ploomid, viinamarjad