Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"tomat" - 615 õppematerjali

tomat on oluline konservitööstuse tooraine; hinnatud on omas mahlas konserveeritud terved tomatid nii kooritud kui koorimata kujul, laialdselt kasutatakse ka konserveeritud purustatud tomateid.
tomat

Kasutaja: tomat

Faile: 0
thumbnail
4
rtf

Tomat

Tomati viljades on 90% taimevett, 1% valkaineid, 0,2% rasva, 3,5% suhkrut, 0,8% kiudaineid, mineraalaineid ja bioloogiliselt aktiivseid aineid, vitamiine ja orgaanilisi happeid. Avamaal kasvanud tomatites on rohkem vitamiine kui kasvuhoones kasvatatud tomatites (need andmed ei ole hübriidide kohta).Huvitava ülevaate on esitanud USA teadlased - nad on koostanud kõige tähtsamate ja sagedamini kasutatud aedviljade nimestiku. A-vitamiini sisalduse järgi on tomat paigutatud 16. kohale, C-vitamiini hulga järgi 13. kohale, aga mõlemate nende vitamiinide allikana on tomat tähtsuselt aedviljade hulgas 3. kohal, sest statistiliste andmete järgi sööb USAs iga elanik aastas umbes 40 kg tomateid. Taksonoomia Riik: Taimed Plantae Hõimkond: Õistaimed Magnoliophyta Klass: Kaheidulehelised Magnoliopsida Alamklass: Asteridae Selts: Maavitsalaadsed Solanales Sugukond: Maavitsalised Solanaceae Perekond: Tomat Solanum Liik: Tomat

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tomat

Maitselt enamasti magusad. Veel on olemas näiteks kollased ploomisuurused "Viinamarjatomatid". Maitselt magusad. Olulised tomatite kahjustajad on seenhaigused tomati-pruunmädanik ja tomati- ruugehallitus, tomati-varrepõletik. Kahjuritest on levinuimad kasvuhoonekarilane ja öölased. Öölased on putukate sugukond liblikaliste seltsis. See on väga suur sugukond, selles on kokku umbes 25000 liiki. Enamikul liikidel on valmikutel paks keha ja kitsad tiivad ning nad on öise aktiivsusega. Et tomat sisaldab ohtralt vett, annab ta vähe kaloreid: 100 g tomatit sisaldab vaid paarkümmend kcal. Peamiseks energiaallikaks on tomatis suhkrud (glükoos ja fruktoos) ja orgaanilised happed (sidrunhape, õunhape).

Loodus → Loodusõpetus
1 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tomat

Tomat Tomat on üks maailma soositumaid ja enimkasvatatavaid köögivilju. Tomat on pärit LõunaAmeerikast, ta on nii baklazaani kui ka kartuli sugulane. Tomat on soojuselembeline taim ja seetõttu on teda kõige parem kasvatada kasvuhoones, kuid proovida võib ka kasvatada tomateid päikesepoolse müüri ääres või rõdul. Tomat kuulub taimeriiki ning on taimeliik maavitsaliste sugukonnast. Ta kuulub maavitsaliste perekonda,sugukonda ja seltsi. Alamklass on Asteridae ning ta kuulub kaheiduleheliste klassi. See tähendab, et neil on kaks idulehte. Tomat kuulub õistaimede hõimkonda. Õistaimed ehk katteseemnetaimed on taimed,mille tunnuseks on õis ja sellest arenev vili. Tomatiks nimetatakse ka tomati vilja

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tomat

Nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. Ka on need kolm Euroopa suurimad tomatikasvatajad. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun', millest hiljem sai pomme d'or ehk 'kuldne õun'. Eestis tunti tomatit veel 20. sajandi alguseski vähe. Keskmiselt sisaldavad küpsed tomatid vett 94%, süsivesikuid 2,9%, valku 0,8%, rasva 0,4%, kiudaineid 0,8%, mineraalaineid 0,6%. Et tomat sisaldab ohtralt vett, annab ta vähe kaloreid: 100 g tomatit sisaldab vaid paarkümmend kcal. Peamiseks energaiaallikaks on tomatis suhkrud (glükoos ja fruktoos) ja orgaanilised happed (sidrunhape, õunhape). Viljadele annavad värvuse pigmendid lükopeen ja beetakaroteen; viljade kontsentreerimisel valmistatud toodetes kasulike pigmentide sisaldus suureneb. Tomatis on rohkelt ka vitamiine (B­rühma vitamiinid, C­, E­ ja K­vitamiinid) ja mikroelemente (vask, raud, jood, fluor ja tsink)

Põllumajandus → Aiandus
65 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Referaat Tomat

TOMAT Peruust Euroopasse tõid tomati 16.sajandil hispaanlased. Hispaanias hakati seda kasvatama ilutaimena; tomati vilju peeti mürgiseks. Toiduks hakati tomatit tarvitama alles 18.sajandil esmajoonelt Itaalias, kuid ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. Ka on need kolm Euroopa suurimad tomatikasvatajad. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun', millest hiljem sai pomme d'or ehk 'kuldne õun'. Eestis tunti tomatit veel 20.sajandi alguseski vähe. Tomat on väga valgusnõudlik. Eestis piirab tomatikasvatust avamaal soojaperioodi (ööpäeva keskmise temperatuuriga üle +15°) lühike kestus.

Loodus → Loodusõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tomat ehk Pomme da amore

Mihkel Kritsmann 8a Loovtöö TomatehkPommedˇamore Loovtöö eesmärk • Ma Valisin teemaks tomati uurimise ja kasvatamise. • Eesmärk oli saada teada kust tomatid pärit on, ajalugu, tunnused ja kasvamise protsess. • Objektiks valisin tomato liigi Azteek. • Kasvamise protsessis tegin video. Tomati ajalugu • Tomat on pärit Lõuna-Ameerikast, Peruust. • Euroopase tõid tomati 16 sajandil Hispaanlased. • Algul kasutati tomatid ilutaimena, sest vilju peeti mürgiseks. • Alles 18. sajandil hakkati tomatid kasutama toiduks. • Itaalia, Prantsusmaa ja Hispaania kasutasid tomatid toiduks esimesena ning nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. • Itaalia, Prantsusmaal ja Hispaania on ka Euroopa suurimad tomatikasvatajad • Eestis tunti tomatit veel 20

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
5
wps

Tomatimaa Itaalia

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Tomatimaa Itaalia Referaat Õpilane: Liisi Pernik K-08 A Juhendaja: Andres Vassiljev 2008 Itaalias on tomat igapäevane toiduaine Itaalia köök võidab üha rohkem sõpru nii Euroopas kui ka ookeani taga, ja seda sugugi mitte põhjusetult. Itaalia keedukunsti soosing on ülipopulaarseks tõstnud ka mitmed Itaalia toiduained, millest esikohal pole siiski ei pasta, virgiinõli ega oliivid. Muidugi on kõik eelnimetatud ülimalt hinnatud, siiski on nii mõneski riigis tooteks nr. 1 tõusnud hoopiski Itaalia tomatihoidised.

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
21
doc

TOMATITAIMEDE KONKURENTS

Neutraalsel ja aluselisel mullal on toitumine häiritud ja ilmnevad mitmesuguste ainete puudusest tingitud haigused. Tõusmeperioodist õienuppude moodustumiseni vajavad taimed palju lämmastikku, viljakandeperioodil suurel hulgal kaaliumi. Tomatitaimed vajavad neli korda vähem fosforit kui kaaliumi ning kaltsiumi ja kaaliumist 2­3 korda rohkem lämmastikku. Kaltsiumivajadus on ühesugune kogu kasvuperioodi jooksul. (http://www.agri.ee) Erinevatel eluperioodidel vajab tomat erinevaid kasvutingimusi. Nii võivad nad kasvada ja viljuda nii pika päeva tingimustes kui ka pideva valgustatuse korral. Lühikest päeva vajab tomat ainult istikustaadiumis. (http://www.seemnemaailm.ee) Tomati veevajadus on eriti suur õiepungade moodustumise- ja viljumise ajal. Veepuuduse korral laseb tomat õienuppudel maha langeda. Kui veepuudus tekib viljade moodustumise ajal, siis põhjustab see tipumädaniku teket. Vaatamata viljade kiirenenud küpsemisele saagikus langeb

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Tomatite kasv erikeskkondades

tingimused taimede haigestumiseks pruunlaiksusesse ja fütoftoroosi, raskendab tolmlemist. (http://www.seemnemaailm.ee) Tomateid võib kasvatada erinevatel pinnastel, kuid paremini kasvavad nad kergetel liivsavimuldadel või saviliivmuldadel, hästi läbisoojenevatel muldadel, mis sisaldavad rohkesti orgaanilisi aineid.(http://www.seemnemaailm.ee) Noored taimed vajavad kõige enam lisaväetamist fosforväetistega. Viljade moodustumise ajal kasutab tomat väga palju ära lämmastiku, kusjuures selle nõudlus suureneb koos lehtede ja varte edasi kasvamisega, ja saavutab maksimumi õitsemise ja viljakandmise perioodil. Tagades piisava koguse lämmastikku taime vajadusteks, on vajalik meeles pidada, et liigne lämmastik lehtede kasvu ajal pidurdab viljade kasvu, soodustab taime hõrenemist, haigustesse ning kahjuritega nakatumist. Taimede vajadus kaaliumis kasvab tasapisi (alates varte moodustumisest) ja saavutab kõrgstaadiumi

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
ods

Praktiline töö suurköögis

Tartu Kutseharidusekeskus Koka eriala praktikaline tund . Roa nimetus: Kartuli vorm singi ja tomatiga Kuupäev: Portsjonite arv: 2 Tooraine Neto g Bruto g Tehnoloogia: Suuremad värsked kartulid 120g 1.Pese kartulid ja lõika noaga hästi õhukesteks Küüslauguküünt 10g viiludeks. Kuivatatud tomat 30g Keedusink 100g 2.Haki küüslauk ja kuvatatud tomat peeneks ja s Piim 200g seda. Muna 2tk Sool 3.Klopi munad piimaga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Pipar Vormi määrimiseks õli 4.Lõika sink kuubikuteks 5.Määri vorm õliga

Toit → Kokk
18 allalaadimist
thumbnail
36
odp

Mugul- ja köögiviljad

Kasutatakse ka loomasöödaks Kasvavad 34 kuud SUURIMAD TOOTJAD Nig e e ria Vie tna m Ind o ne e s ia Tai KAS TEADSID? O n s üs ive s ikute s is a ld us e lt ko lm a s to id ua ine m a a ilm a s MANIOKK KÖÖGIVILJAD Köögiviljad ehk aedviljad on taimed, mille osi kasutatakse söögiks. Köögiviljad jaotuvad: Juurviljad (näiteks: porgand, peet, redis) Lehtköögiviljad (näiteks: lehtkapsas, till, spinat) Viliköögiviljad (näiteks: tomat, kurk, kabatsokk) Õisköögiviljad (näiteks: brokkoli, lillkapsas, artisokk) Sibulköögiviljad (näiteks: sibul, murulauk, küüslauk) TOMAT (Solanum lycopersicum) Päritolumaa LõunaAmeerika Peruust Euroopasse tõid tomati 16. sajandil hispaanlased Kasvab parasvöötmes ja ekvatoriaalses kliimavöötmes On valgusnõudlik ja soojanõudlik Optimaalne kasvutemperatuur 2024 kraadi Vajab ideaalseks kasvamiseks niisket mulda ja kuiva õhku SUURIMAD TOOTJAD AASTAL

Geograafia → Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
36
xlsx

Köögiviljade võrdlustabel

PIIRAMATU KASVUGA TOMATITAIM Jknr Nimi Kirjeldus Kasvuaeg Vilja suurus Taime kõrgus Kollase-punasetriibuline viljaga kõrgekasvuline tomatisort. Viljad keskmise suurusega , väga efektse välimuse ja 1. Tomat 'Tigerella` Keskvarajane. 100-130g 200-230cm meeldiva maitsega. Vana Inglise sort, haigustele vastupidavus hea. Huvitav tomatisort, mis meenutab välimuselt pikka Tomat 'Andine teravatipulist paprikat. 7 cm viljaliha küpseb varakult ning on 2

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Muna, pasta

Euroopasse tõi pasta Marco Polo. Liike üle 400. Valmistatakse jahust ( durumnisujahu,harilik nisu, tatrajahu,odrajahu, riisijahu) veest ja/või lisandist(spinat,tomat,lagrits,muna) annavad pastale värvuse PASTA SAAB NIME KUJU JÄRGI: Fusilli- spiraal Penne- lõigatud otstega Ravioli- täidisega pasta Spaghetti- spagetid ( pikad peenikesed kõrred) Tortellini- täidisega Macaroni-sarveke Liigitus: · Kasutatud maitse- või värvilisandite järgi (spinat, tomat, lagrits, seepiatint,muna jne) · Kasutatud toorainete alusel ­ jahu sort, munaga, munata · Töötlemise järgi- kuivpasta, toorpasta · Toodete kuju järgi Pikk pasta- kõrretaolised Väike pasta- toruke, merekarbid, spiraalid, rõngad, rattad, nuudlid jne. Täidetud pasta- raviolid ( 4-kandiline täidetud pasta) Tortellini (täidetud padjake) Kihiline pasta- lasagne- pastalehed, mille vahele jääb täidis ja kaste

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Bioloogia (õistaimed)

Ravimtaimed: kummel, kibuvits, piparmünt, nõges, nurmenukk Mürktaimi: surmaputk, jugapuu, köoking, maavits, võsaülane. 8) Võrdlus : Üheidulehelised: üks iduleht, rööpsed leherood, narmasjuurestik, Kaheidulised: kaks idulehte, harunenud leherood, sammasjuurestik. 9) Puud-tamm,vaher,kask ,põõsad-mustsõstar, punasõstar, aroonia , puhmad-pohl, sookail, kanarbik, mustikas ,rohttaimed- salat, võilill, ristik 10) 1-2 aastasi ja püsikuid ? 1-2 aastased taimed: tomat, kurk, porgand, kapsas, Püsikud: ristik, võilill, karikakar 11) Õistaime põhitunnused ? Õied,vili 12) Kuidas paljunevad raukud ja millega rakke uuritakse ? Rakud paljunevad jagunedes, uuritakse mikroskoobiga. 13) Plastiidide 3 tüüpi, leidumine ja ülesanded ? Kloroplast- leidub: lehes ja taime rakkudes, ülesanded:fotosüntees, Kromoplastid- leidub: õie kroonlehtedes ja viljades, Ülesanded: annab värvi,

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maasika, tomati ja sibullillede väetamine

Miracle P2O5 20% septembrini. igakordsel saaki ja Gro®- K2O 20% kastmisel. pikendab Maasika viljakandmis väetis perioodi. TOMAT Väetise nimi Elementide Kasutamise aeg Kasutuskordade Kasutamise Tootja Märkused sisaldus arv viis nimi SUBSTRAL® N 15% märtsist kuni Ühekordsest Tabletid Substral Kloorivaba. OSMOCO P2O5 10% augustini. väetamisest piisab surutakse Keskkonnasõbralik­ TE® K2O 12% terveks hooajaks

Põllumajandus → Väetusõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
2
doc

BIOLOOGIA EKSAMIÃœLESANDED

Milliseid lapsi millise tõenäosusega võib sündida sinisilmsel emal ja homosügootsel pruunisilmsel isal ? Inimesel domineerib pruunisilmsus sinisilmsuse üle. Milliseid lapsi millise tõenäosusega võib sündida pruunisilmsel emal (kelle isa oli sinisilmne) ja pruunisilmsel isal (kelle ema oli sinisilmne)? Tomatitel domineerib vilja ümar kuju pirnja üle ja punane vilja värvus kollase üle. Ristati kaksikhomosügootseid vanemvorme, üks neist oli ümar punane tomat ja teine pirnjas kollane tomat. Esimese põlvkonna hübriidid olid kõik ümarate punaste viljadega. Milliseid järglasi millistes suhetes võib saada, kui ristata esimese põlvkonna hübriide omavahel? Tomatitel domineerib vilja ümar kuju pirnja üle ja punane vilja värvus kollase üle. Ristati kaksikhomosügootseid vanemvorme, üks neist oli ümar punane tomat ja teine pirnjas kollane tomat. Esimese põlvkonna hübriidid olid kõik ümarate punaste viljadega.

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eri organismide keemiline koostis

Eri organismide keemiline koostis Austerserviku kasvatamise tehnoloogia on tunduvalt lihtsam ja odavam kui kultuuršampinjonide kultiveerimine. Servikud on hea maitse ja meeldiva välimusega, nad ei vaja kupatamist, sobivad roogade valmistamiseks nii värskelt, marineeritult kui kuivatatult. Kuivatatult või pulbrina kasutades on seened hinnatud maitseainena, kusjuures erinevad seeneliigid annavad täiesti erinevaid maitseid. Seenevalgud on seeduvuse poolest loomsete ja taimsete toiduainete vahel, kuid nõrk organism võib seentele vastunäidustatud olla Austerserviku koostis(%) vesi 89,2% valgud 3,1% rasvad 0,4% süsivesikud 1,1% kiudained 1,2% Energiat sisaldab 33 cal/100 g kohta. Vitamiinidest on palju B-rühma vitamiine, vähesel määral A-, C-, D- ja K-vitamiini. Austerservik toitub tselluloosist ja ligniinist, seega puidust, õlgedest, viljakestadest, paberist jm. neid aineid sisaldavatest materjalidest. Kul...

Bioloogia → Organismide koostis
1 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Vitamiinid

Rasvlahustuvad vitamiinid kala- ja loomamaks, või, põhjustab põhjustab kaheli keedetud porgand, kanapimedust, nägemist, juuste A retinoidid spinat, kõrvits ja kuivsilmsust, sarvkesta väljalangemist, maksa lehtkapsas, melon, pehmumust, suurenemist, iiveldust, aprikoosid, tomat, kasvuhäireid peavalu sibul põhjustab kasvupeetust, kalaõli, põhjustab rahhiiti ja kaltsiumi kogunemist D kaltsiferoolid munakollane, luude pehmenemist kudedesse, neerude maks, või, pärm

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Tervislik toitumine

piim ­ 5g banaanikohupiimakreem ­ 1,2g puuviljad kokku ­ 1g Rasvad kokku ­ 18,33g 18,33g rasvu annab meile 165 kcal. Valgud Valgud peaksid päevasest koguenergiast moodustama 10-15%. Valgud on vajalikud organismi kasvuks ja ehituseks. Valgud samuti osalevad antikehade tootmises. Osalevad ka paljude ühendite transpordis organismis. Peaaegu kõik ensüümid ja hormoonid on valgulise koostisega. Valkude sisaldus meie lõunasöögi menüüs: riis - 2,1g kala ­ 28,5g tomat ­ 0,5g kurk ­ 0,5g hiinakapsas ­ 1g maitsestamata jogurt ­ 1,75g täisteraleib ­ 1g õun ­ 0,3g banaan ­ 0,5g ananass ­ 0,4g vaarikad ­ 0,6g banaanikohupiimakreem ­ 12,8g piim ­ 6,4g Valgud kokku ­ 56,35g 56,35g valke annab meile 225,4 kcal. Mineraalained Mineraalained on inimese normaalseks elutegevuseks hädavajalikud. Kaltsium on vajalik, et luustik, hambad, närvid ja lihased oleksid terved. Magneesiumit on vaja närvide ja lihaste

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Praktika aruanne - praktikast restoranis Amarillo

4.menüü Side Salad - Värske ameerika peasalat, jääsalat, porgand ja sidruniõlivinegrett. Entrecote hereford - Antrekoot 250g, jalapenovõi, tomatisalsa, Fajita Magic maitseseguga maitsestatud friikartulid, jalapeno-küüslaugumajonees, viskiõliga pintseldatud maisitõlvik ja soojad aedviljad. Sweet Taco - Kaneelisuhkruga maitsestatud tacod, tsilli ja valge sokolaadi moussee ning maasikakaste. Lastemenüü Kid's Super Steak ­ Veiselihast minutipihv, BBQ creme fraiche, kurk, tomat, jääsalat ja friikartulid. Pepito's Meatballs ­ Lihapallid, friikartulid, kreemjas paprikakaste, jääsalat, tomat ja kurk. Meatballs & Pasta ­ Lihapallid, pasta, jääsalat, tomat ja kurk. Tico's Burger ­ Kotlet, BBQ creme fraiche, jääsalat, kurk, tomat ja Cheddari juust. El Pollo ­ Kanarind, paprikakaste, bataat, kurk, tomat ja jääsalat. Big Chichen Basket ­ Nachopuruga paneeritud kanafilee, kurk, tomat, jääsalat ja friikartulid.

Toit → Köögi õpetus
184 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

34.Mida on vaja silmas pidada köögiviljade ja puuviljade müügieelses korrastuses? Enne müügile panekut tuleb kontrollida ,et ei oleks mädanenud puu-juurvilju klientidele ostmiseks. 35.Soovitage köögivilju grillimiseks? Suhkrumais,sibul,tomat,paprika,baklazaan. 36.Millised köögiviljad tekitavad sagedamini allergiat? Paprika,tomat,kartul ja seller. 37.Millistel köögiviljadel on söödav osa õisik? Kapsal(lill kapsas), tomat, kurk 38.Milline ettevõte on Eestis suurim salati ja maitserohelise kasvataja? Grüne Free. II.Joonista virsik ja aprikoos nii pealtvaades kui ristlõikes. Virsik pealtvaates Virsik ristlõikes Aprikoos pealtvaates Aprikoos ristlõikes III Joonista kuue erineva kujuga kartulit. IV. Anna viiele vähemtuntule köögiviljale kulinaarseid kasutussoovitusi. Varsmangold-lehti kasutatakse suppides ja püreena.

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

TÄIS kodujuustu salat, köögiviljahautis, (porgand, mais, toortatrast, mahl jäätee piim paprika(kollane, (toortatrajahu, või, (apelsin, kodujuust) (veisehakkliha, punane), toiduõli) muna, maisestamata KAS sibul, küüslauk, purustatud tomat, jogurt, sool, sink, parmesan, porru) VAN ürtide segu, sool, vesi) UTEL KOLMAPÄE Munapuder, kurgi- Ananassi- Oa-tomatiletso, Puravikurisoto, tomatisalat, tee sealihavokk, vesi piim

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Hommikusöögid (25% päevasest kaloraažist) Grammid Kogus Kell 09.00 1.variant Kodujuustutortilla Kodujuust 4%/ või kanafilee 50 2 spl kuhjaga Hapukoor, 20% 15 1 spl Kurk söö palju tahad Pähklid (metsapähklid/mandlid/kreeka pähklid) 16 8 tk Tomat söö palju tahad Täisteratortilla 52 2tk 2.variant Omlett puuviljaga Seemneleib 70 2 viilu Kanamuna 80 2 muna Pirn või õun 75 1 väiksem Värske salat söö palju tahad 3

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Ungari köök

Ungari köök Ungari Ungari • Pindala: 93 030 km² • Rahvaarv: 9 879 000 (2014) Toiduained • 1. korrus: nisu, mais, kartul, pastatooted, riis. • 2. korrus: paprikas, kurk, tomat, viinamarjad, õun, pirn, sidrun. • 3. korrus: liha ja lihasaadused ( siga, lammas, küülik, veis), kalad ( koha, haug), karpkalad, hanemaksapasteet, juustud, hapupiim, muna, vahukoor, võikreem. • 4. korrus: toidurasvad, pähklid. Maitseained • pipar • punapipar (värske, jahvatatud) • tüümian • muskaat • safran • majoraan • basiilik • ingver Rahvusköögi söögikorrad • Päeva põhiline söögikord on lõunaajal.

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Ãœrituseplaneerimine

................................ 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Menüü......................................................................................................................................... 4 Põhjendused:............................................................................................................................... 5 Kalkulatsioonikaart ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga".......................................................... 6 Kalkulatsioonikaart ,, Kartuli-frikadellisupp".............................................................................7 Kalkulatsioonikaart ,,Kanasnitsel"..............................................................................................8 Kalkulatsioonikaart ,, Keedetud kuskuss"...................................................................................9

Toit → Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
34
xls

Teksti ja andmetöötluse 6.praktikum täidetud

Leia kirjed, kus Kaup on apelsin või banaan ja Müüja ei ole Sammal. Ühiku Kuupäev Müüja Kaup Kogus Omahind Müügihind hind 26. okt Kuusk kurk 30,00 30 900 1125 30. okt Kuusk mandariin 31,00 40 1240 1550 31. okt Kuusk siirup 35,00 40 1400 1750 21. nov Kuusk tomat 34,00 40 1360 1700 27. okt Kuusk tomat 38,00 50 1900 2375 21. okt Kuusk õunamahl 20,00 80 1600 2000 Leia kirjed, kus Müüja on Kuusk ja Müügihind on suurem 1000st ja väiksem 2500st. Ühiku Kuupäev Müüja Kaup Kogus Omahind Müügihind hind 24

Informaatika → Andme-ja tekstitöötlus
53 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduained

Võileib-en smörgås(ar) Kook-en kaka Magus saiake-en bulle Tort-en tårta Hernesupp-ärtsoppa Siirup-sirap Hot dog-varm korv,grill korv Puder-gröt Jäätis-glass Müsli-en müsli Maisihelbed-en corn-flakes/ en flingor Riis-ett ris Pasta- en pasta, makaroner Joogid Kohvi- ett kaffe Tee-ett te Vesi-en vatten kakao ­( choklad limonaad-en läsk õlu-en öl mahl-en juice morss-en saft vein-en vin tume vein-rött vin hele-vitt vin Köögi,aed-viljad-grönsaker Tomat-en tomat Kurk-en gurka Sibul-en lök Murulauk-en purjolök Kartul-en potatis Porgand-en mörot, Salat-en salad Herned-ärter Frukt och bär-marjad Kirsid-ett Körsbär Maasikas-en jordgubbe Pirn-ett päron Õun-ett äpple Apelsin-en apelsin

Keeled → Rootsi keel
29 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

alusel. Ühte sugukonda kuuluvad köögiviljad on sarnaste kasvutingimustega, neil esineb sarnaseid haiguseid ja kahjureid. Enamik köögivilju on kaheidulehelised klassi esindajad. Liilialised ja kõrrelised on idulehelised. BOTAANILIN EKUULUVUS: · Ristõelised-kapsas, kaalikas, redis, mädarõigas · Sarikalised- till, petersell, porgand · Maavitsalised-kartul ja tomat · Maltsalised- kõik peedilised · Liilialised-sibul ja küüslauk · Korvõielised- kõik salatilised ja must juur · Liblikaõelised hernes, uba · Kõrvitsalised-kõrvits, kurk, melon, kabatsokk e. suvikõrvits, arbuus · Tatralised- Rabarber, hapu oblikas Elukestvuse järgi jaotatakse Üheaastaseks-mille elutsükkel seemnete külvist, kuni uute seemneteni, kestab üks

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vitamiinide tabel

tumerohelised sarvkesta pehmumust, kasvuhäireid väljalangemist, maksa suurenemist, lehtköögiviljad, spinat, iiveldust, peavalu kõrvits, melon, aprikoosid, tomat, sibul D kaltsiferoolid mõõdukas päevitamine, põhjustab rahhiiti ja luude pehmenemist põhjustab kasvupeetust, kaltsiumi D-vitamiini toidulisandid kogunemist kudedesse, neerude puudulikkust

Meditsiin → Patoloogia
44 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Itaalia toidukultuur

tomati, valge mozzarella ja rohelise basiilikuga pitsa), mis oli valmistatud Itaalia kuninganna Margherita di Savoia auks. Kuninganna ise hindas rooga väga kõrgelt ja sellest ajast peale kannab see pitsa nime - Margherita. Pitsat tuleb valmistada puudega köetavas ahjus, mis kuumutatakse 400 kraadini. Klassikalisi pitsasid on 10 erinevat ja menüüdes nende koostisosade loetelu ei anta, sest itaallaste jaoks on see elementaarne.  Napoletana: tomat, anšoovised, mozzarella, pune  Marinara: lihtsalt tomati ja küüslauguga üle tõmmatud tainaketas  Capricciosa: mozzarella, seened, väikesed artišokid, keedusink, oliivid, õli  Romana: tomat, mozzarella, anšoovised, pune, õli  Quattro Stagioni: tavaliselt käivad selle peale samad ained, mis capricciosa´le, aga mitte segamini  Diavora:tomat, mozzarella, vürtsine vorst, pune, õli

Kultuur-Kunst → Kultuur
5 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Kokkade lõputöö arvutiõpetuses

Puhasta porgand ja sibul, tükelda kuubikuteks Õli kg 0,050 Tükelda sink kuubikuteks, samuti oliivid Sibul kg 0,150 Pane tomatid korraks kuuma vette ja Porgand kg 0,130 eemalda nahk, tükelda tomatid Suitsusink kg 0,200 Kuumuta õli pannil, lisa porgand, sibul sink ­ Või kg 0,020 prae kergelt, lisa oliivid ja tomat ning Tomat kg 0,200 purustatud küüslauk Oliivid kg 0,020 Kuumuta veidi ja maitsesta Küüslauk kg 0,010 Aseta nuudlipesad taldrikule ja pane pesasse Maitseained kg valmistatud täidis Serveeri kuumalt maitserohelisega Järelroog: Banaanirattad sokolaadis Puhasta banaanid ja lõika 0,5-0,8 cm paksused rattad Sulata vesivannil sokolaad

Informaatika → Arvutiõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
8
doc

5 köögivilja

Pärnu 2010 SISUKORD 1. LILLKAPSAS........................................................................................3 2. SPARGELKAPSAS EHK BROKKOLI.........................................................4 3. PORRULAUK.........................................................................................5 4. REDIS...................................................................................................6 5. TOMAT................................................................................................7 Lillkapsas Toiduks tarvitatakse lillkapsaõisikut,mis koosneb mahlakatest lühikestest,mitmekordselt harunenud õievartest koos vähearenenud õiepungadega.Lillkapsaõisik on suhteliselt kõrge toiteväärtusega. On öeldud, et just väga kuumal ja kuival suvel kasvanud lillkapsas võib värvuda hoidistamisel roosaks. Teiseks põhjuseks võib olla asjatult kõrge temperatuur hoidise valmistamisel

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
50
pptx

Riskianalüüs. Töökeskkond ja ergonoomika

Riskianalüüs skk on d ja ergo n oo mika Tööke MIS ON GMO? • Geneetiliselt muundatud organism ehk GMO on elusolend (bakter, taim, loom), kelle pärilikkuse ainet (DNA-d) on geenitehnoloogilisi võtteid kasutades kunstlikult muudetud. GMO AJALUGU • Esimene GM bakter loodi Kalifornias 1971. Aastal. • Esimesed GM taimed tehti Missouris ja Belgias 1983. Aastal. • Turule jõudsid esimesena GM vaktsiinid (1992-1994) • Neile järgnes  kauase säilivusega tomat 1993.  • Seejärel tulid aja möödudes turule ka mitmed  soja-, maisi- puuvilla- ja rapsisordid. ESIMESED GM- KODULOOMAD LEVINUMAD GM TAIMED • Soja (53%) • Tomat • Mais (30%) • Kartul • Puuvill (12%) • Teravili • Raps (5%) • Riis GM LOOMAD • Hiir • Kala • Siga • Ahv • Lammas • Kana • Lehm GMO - TUGEVUSED • Suurem saagikus leevendab inimkonna toiduprobleeme. • Kultuurtaimede suurem elujõulisus ja haiguskindlus.

Ergonoomika → Ergonoomika
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Bioloogia õistaimede paljunemine

Bioloogia -Õistaimed võivad paljuneda vegetatiivselt ja suguliselt. -Vegetatiivsel paljunemisel areneb uus taim juurest, varrest või lehest. *Juurevõsudega ­ ploomipuu *Risoomidega ­ maikelluke *Sibulatega ­ tulp *Võsunditega ­ maasikas *Mugulatega ­ kartul *Lehtedega ­ aas-jürilill -Sugulise paljunemise organ on õis. -Õiekate ümbritseb ja kaitseb emakaid ja tolmukaid. Võib koosneda kroonlehtedest ja tupplehtedest või olla lihtne (tupeks ja krooniks eristumata). -Emakakael koosneb emakasuudmest, emakakaelast ja sigimikust. -Sigimikus paiknevad seemnealgmed, millest pärast viljastamist arenevad seemned. -Tolmukas koosneb tolmukapeast ja tolmukaniidist. -Mõlemasuguline õis ­ õis, milles on tolmukad ja emakad. -Ühesuguline õis ­ õis, milles on kas ainult tolmukad või ainult emakad. -Ühesugulised õied jagunevad ühekojalisteks ja kahekojalisteks. -Ühekojaline ­ isas- ja emasõied asetsevad ühel taimel (kurk)....

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Köögiviljad

kasutatakse lehti ja varsi VALGEPEAKAPSAS PUNANE PEAKAPSAS NUIKAPSAS, RABARBER SALAT, SPINAT SELLER,PETERSELL TILL jt.MAITSETAIMED KAUNVILJAD On sellised köögiviljad, millel süüakse kaunvilju ja neis sisalduvaid seemneid HERNES AEDUBA PÕLDUBA LÄÄTS SIBULKÖÖGIVILJAD On köögiviljad, millel süüakse sibulaid ja lehti SIBUL KÜÜSLAUK PORRULAUK MURULAUK VILIKÖÖGIVILJAD On köögiviljad, millel süüakse vilju (kogu- vilju) TOMAT KURK KÕRVITS PAPRIKA KABATSOK MAASIKAS ÕISIKKÖÖGIVILJAD On köögiviljad, millel süüakse õisi LILLKAPSAS BROKKOLI KAPSAS ARTISOK KARTUL Süüakse mugulat, mis on maa-aluse võsundi tipp, kuhu on kogunenud varuained MAAPIRN KÖÖGIVILJAD JAOTUVAD K A S V U A JA JÄ R G I ÜHEAAS TASED KAH EAASTASED M IT M E A A S T A S E D

Toit → Toiduained
11 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Köögiviljad

8 Kapsas (savoia, valge peakapsas jt sordid) Sisaldavad vitamiini C Sisaldavad kiudaineid ja mitmesuguseid vähki pärssivaid aineid Kompressina aitab põletikke leevendada 9 Lillkapsas Kõrge C-vitamiini sisaldus toetab rakkude üles ehitust ( foolhapped) soodustab juuste kasvu (pantoteenhape ) 10 Tomat Sisaldab vitamiini C Sisaldab karotenoide , lükopeeni jt vabade radikaalide püüdjaid, flavonoide ja fenoolhappeid 11 Paprika Otsene vabade radikaalide hävitaja, kuna sisaldab E-vitamiini väga palju C-vitamiini ja karotinoide 12 Porgand Sisaldub rekordkoguse beeta-karotiini Kättesaadav ainult siis, kui lisada hautamisel

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

PÕLLUMAJANDUS ja TOIDUAINETETÖÖSTUS

Tooge näitena kaks allharu 2+ 4p. PÕLLUMAJANDUS TAIMEKASVATUS • Teraviljad: nisu, riis, mais, oder hirss, rukis jt • Mugulviljad: kartul, bataat, maniokk, jamss jt • Õlikultuurid: sojauba, päevalill, puuvill • raps, õlipalm, maapähkel jt • Suhkrukultuurid: suhkruroog, suhkrupeet • Mõnukultuurid: kohv, tee, koka, kakao jt • Söödakultuurid: juurviljad, põldhein • Kiukultuurid: puuvill, lina, kanep, jt Köögiviljad: tomat, kurk, kapsas, salat jt • Puuviljad: marjad apelsin, õun, viinamari jt LOOMAKASVATUS Veised piimakari, lihakari, tööloomad Sead Lambad villa- ja lihalambad Linnud kanad, kalkunid, pardid, haned jt Karusloomad polaarrebased, naaritsad jt Muud loomad hobused, kaamelid, kitsed jt Siidiussikasvatus Mesindus 2. Kuidas on põllumajanduse osatähtsus majanduse struktuuris muutunud? 2p.Õ: lk. 6 1) Põllumajandustoodang kasvab, sest maakeral on inimeste

Geograafia → Põllumajandus
12 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Toidukaupade uurimus (köögi-, puuviljad, pähklid)

(Köögi-, puuviljad ja pähklid)  Mirjam Heinsaar Brigita Piller Kerli Süda Maria Mironova Kust on pärit toidukaubad, mida sina või sinu pere iga päev tarbib?   Enamik tarbivatest igapäeva kaupadest on kodumaine, näiteks leib, sai, kartul, piim, vorst, liha jne  Välisriikidest on pärit mitmed puu- ja köögiviljad, näiteks banaan (Equador), õun (Poola, Belgia), tomat ja kurk (Hispaania) jne. Hooajaliselt saame ka isekasvatatud puu- ja köögivilju  Maitseaineid imporditakse samuti välisriikidest, näiteks suhkur Taanist, sool Rootsist jne  Igapäevaselt tarbitud kohv on pärit Columbiast ning tee Inglismaalt Miks me ostame sisse nii palju erinevaid toidukaupu?   Kuna paljusi toidukaupu pole võimalik Eestis toota ega kasvatada, tuleb neid teistest maadest sisse osta (kohv, eksootilisemad puuviljad jne)

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kalorid,vitamiinid,süsivesikud,valgud,toiteväärtus jne.

Vitamiinid jaotatakse rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. Vitamiinide vajadus sõltub peamiselt soost, vanusest, organismi tervislikust seisundist, kehalisest aktiivsusest. Meie lõunasöögi menüüs sisaldavad toiduained järgmisi vitamiine: Vitamiin A ­ piim, kala, paprikas Vitamiin D ­ piim, kala, majonees, maitsestamata jogurt Vitamiin E ­ täisteraleib Vitamiin K ­ hiinakapsas Vitamiin C ­ banaan, õun, ananass, vaarikad, hiinakapsas, paprika, tomat Vitamiin B ­ piim, kala, tomat, banaan, paprika, hiinakapsas, Kalorsus Energiat tuleb saada täpselt nii palju kui kulutatakse. Toiduenergiat mõõdetakse kilodzaulides või kilokalorites. Toiduenergia põhilisteks allikateks on süsivesikud ja rasvad. Kalorivajadus sõltub inimese pikkusest,kaalust,soost,vanusest,füüsilisest aktiivsusest. Kerge füüsilise koormusega inimese energiavajadus on naistel 1600 kuni 1900 ning meestel 1900 kuni 2300 kcal päevas.

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

Puuviljadest kõige suhkrurikkamad on viinamarjad, köögiviljadest arbuusid ja melonid. Tärklist leidub kõige rohkem kartulis, pähklites, hernes, puuviljad. teised sisaldavad vähe. Tselluloosi sisaldavad rakkude seinad. pektiinained - lähedased süsivesikutele. Protepektiin leidub valmimata viljades, pektiin valminud viljades ja annab mahlakuse. Koos hapete ja suhkruga moodustab tarretise. Orgaanilised happed ­ omavad tähtsustmaitseomaduste kujundamisel. köögiviljadest happerikkamad tomat, rabarber, puuviljadest sidrunid, limetid Glükosiidid ­ annab kibeka maitse. Sinigriin- mädarõigas, rõigas, kaalikas, redis kapsaitsiin ­ punases kaunpipras solaniin ­ kartul, tomat parkained ­ maitseomaduste kujundajad, andes iseloomuliku maitse. eriti rikkad kreegid, pihlakad, aiva. Vähesel hulgal õuntes, pirnides, enamus marjades. Köögiviljad sisaldavad vähe. Värvained ­ teise nimetusega pigmendid, annavad kindla värvuse: klrofüll ­ roheline; karotiin ­ oranz,

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Sõbrapäeva lõuna

0 mesi kg 0,008 0,008 0,016 0,016 110,00 kr 0,88 kr 58 sidrunimahl L 0,008 0,004 0,016 0,007 198,00 kr 1,58 kr 0 maitsestamata jogurt kg 0,020 0,020 0,040 0,040 40,00 kr 0,80 kr 0 piaprmünt kg 0,020 0,020 0,040 0,040 25,00 kr 0,50 kr 2 tomat kg 0,070 0,069 0,140 0,137 16,90 kr 1,18 kr 25 paprika kg 0,130 0,098 0,260 0,195 24,50 kr 3,19 kr sool kg 0,010 0,010 0,020 0,020 0,00 kr pipar kg 0,000 0,000 0,00 kr

Toit → Toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Geenitehnoloogia meetodid

1) Rekombinantse nukleiinhappe tehnikad (nt riisisort, millele on lisatud geene nartsissilt ja bakterilt. Selline riis suudab toota A-vitamiini eellasmolekuli -karoteeni. 2) Väljaspool organismi valmistatud päriliku materjali organismi viimine. 3) Looduses mitteesineval viisil kahe või enama raku ühinemisega muundatud geneetilise materjaliga elusrakkude saamist. 4) Organismi teatud geeni töö peatatakse ning organism ei tooda enam vastavat ainet. (nt tomat, kartul) Rekombinantse DNA loomise restriktaastehnika Rekombinantse DNA loomise restriktaastehnika Sama restriktaas tunneb ära sama järjestuse DNA eri molekulides Restriktaas "lõikab" DNA ahelad pooleks nii, et tekivad "kleepuvate" otstega DNA lõigud Eri päritolu DNA lõigud viiakse lahuses kokku; lõigud ühinevad komplementaarsuse alusel; kleepuvate otste vahele tekivad vesiniksidemed Ensüüm ligaasi abil ühendatakse eri päritolu DNA

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista. Kuivata eralduv mahl paberrätiga. Kuumuta 2 sl oliiviõli pannil keskmisel kuumusel,

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

2 muna Soovi korral lisa piima 2 viilu täistera rukkileiba 1 sl rasvainet Tomat Roheline lehtsalat Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Valmistamine: Klopi munad, lisa piim ja maitsesta. Rösti leivad. Pannile valatud munasegu hakka koheselt pannil labidaga liigutama. Kui muna on valmis, aseta leivale ning pane peale ka värske tomat ning roheline salat. II Hommikusöök: Müsli maitsestamata jogurtiga (1 portsjon)  ½ tassi kaerahelbeid (eelnevalt röstitud)  1 spl jahvatatud seemnesegu (lina, päevalille, chia)  1 spl kookosehelbeid  1 spl rosinaid/ pähklid  maitsestamata jogurtit  marju nii palju kui soovid (maasikad, vaarikad, mustikad)  joogiks taimeteed Smuutisi võid teha erinevaid, (komponentideks võid panna banaani, kiivi, pirni, õuna ja

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Elustiilipäeviku analüüs

10g, kapsapirukas pärmitaignast 116g, kaneelirull pärmitaignast 84g, kohv suhkruta 150g, kohvikoor 10g................................................................................ 5 Neljapäev, 25.02.2016........................................................................................... 5 Hommikusöök: kohv suhkruta 320g, kaerahelbe kiirpuder puuviljadega 45g.........5 Vahepala: kohv suhkruta 180g, einevõileib (sai, sink, juust, tomat, majoneesikaste 100g............................................................................................. 5 Lõunasöök: kõrvitsapüreesupp (rõõsk koor R 10%) 250g, leib 30g........................5 Õhtusöök: kapsarull riisi-segahakklihatäidisega 131g, hakk-kotlet, segahakklihast (praetud õliga) 30g, kartulipuder (piim 2,5%, või) 50g, jõhvikajook 300g, kohv suhkruta 150g, kohvikoor 100g, küpsis 18g, pralineekompvek 10g.......................5 Reede, 26.02.2016................

Meditsiin → Tervislik elulaad
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Ligikaudu 8 portsjonile. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Valmistusaeg 60.. minutit. Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
10
docx

biokeemia lipiidide reaktsioonid ja karotenoidide sisalduse määramine.

g ­ uurimiseks võetud taimse materjali mass 1000 ­ tegur milligrammidele üleminekuks Kuna minul katse ebaõnnestus ning neeldumisspektrit ei olnud võimalik võtta, otsisin kirjanduseest infot paprikas ja tema sugulastes sisalduvate karotenoidide kohta. Karotenoidid paprikas ja tema sugulastes Karotenoidid on üks suuremaid fütotoitainete rühmi. Parimateks karotenoidide allikakas on punased ja oranzid puu- ja juurviljad, nagu tomat, paprika, apelsin jt.olulisemad sellest rühmast on - ja - karoteen, lükopeen ja zeaksantiin. Paprika koos oma sugulastega kuulub maavitsaliste sugukonda. Paprika lähimad sugulased on tomat ja baklazaan.Paprika sisaldab rohkelt -karoteeni, mis soodustab organismil päevituse tekkimist ja valmistab naha ette kokkupuuteks päikesega. Samuti sisaldab punane paprika palju lükopeeni, mis on eriti kasulik eesnäärme probleemide vastu võitlemisel. Lükopeen vähendab ka päikese kahjulikku

Keemia → Biokeemia
46 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kolme käiguline õhtusöök

3- käiguline õhtusöök I käik Singisalat krõbekartulitega Sink, porru, tomat, salatilehed, serveeritakse koos krõbekartuliga Mineraal vesi II käik Lõheroos toorjuustuga Lõhefilee, toorjuust, lillkapsakuskus Kuiv valge vein III käik Tiramisu Biskiviitküsised, kange kohv, mandliliköör, toorjuust, vahukoor, muna, tuhkusukur, vanillsuhkur

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

GEENITEHNOLOOGIA

Geenide siirdamine rakkude ja organismide geneetilise informatsiooni muutmiseks või nende kasutamine pärilike haiguste diagnoosimisel ja indiviidide geneetilisel tuvastamisel 2. Kuidas viiakse rakkudesse võõraid geene? Bakteri plasmiidi abil, viiruste abil 3. Selgita: transgeenne organism, CMO, kimäär, nokaut-organism. Transgeenne organism: organismid kelle genoomi on siirdatud mõne võõrliigi geene, mis neis organismides avalduvad ja ka järglastele päranduvad. Nt: Lammas, forell, tomat, sojauba, kartul, mais, kalkun, veised. CMO: geneetiliselt muundatud organism; elusolend, kelle DNA-d on kunstlikult muudetud. + kiiremad tulemused, geenid teistelt liikidelt, geenide avaldumist saab reguleerida, teatakse täpselt millist geeni üle kantakse, põldudel kasutatakse vähem keskkonna mürke. - kahjurid võivad muutuda immuunseks, geenid võivad kanduda umbrohule, erinevate organismide geenide koostamine võib olla ettearvatamatu.

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun