Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kalorid" - 61 õppematerjali

kalorid - näitab toidu lagunemisel vabanevat energia hulka. Süsivesikud(pannkook,sokolaad). Aju tööks, annab kiiresti energiat.
thumbnail
5
rtf

Toitumis Päevik

Toitumis Päevik K210 30.09.2010 Martin Märtinson Esmaspäev: HOMMIKUSÖÖK 1. Leib, Tallinna peenleib 50 grammi 2. Või 10 grammi 3. Sink, suitsusink, sealiha 20 grammi 4. Mahl, aprikoosinektar 2 klaasi LÕUNASÖÖK 1. Kartul, kooreta keedetud 100 grammi 2. Piimakaste (piim 2,5%) 50 grammi 3. Snitsel, praetud õliga 100 grammi 4. Morss, siirupist 1 klaas 5. Porgandisalat 50 grammi ÕHTUSÖÖK 1. Pitsa: segahakkliha 300 grammi 2. Limonaad 500 grammi HILISÕHTUNE LISAPALA 1. Kohupiimakreem, R 2,5% 200 grammi 2. Õun 50 grammi Teisipäev: HOMMIKUSÖÖK - LÕUNASÖÖK 1. Kartul, kooreta keedetud 100 grammi 2. Valge kaste (piim 2,5%) ...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Kolme päeva toitumine + Kalorid

Minu kolme peva toitumine 1. PEV Hommikusk: -Kaerahelbepuder (375kcal) -Piim (112kcal) Lunask(koolis): -Kartulipuder,piim,kotlet (300kcal) Lunask(kodus): -Soojad vileivad,piim (412kcal) htusk: -Kana-makaronisupp (162kcal) -Vileb (150kcal) 2. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis) -Saiakesed,morss (482kcal) Lunask(kodus): -Ei judnud sa htusk: -Pitsa (250kcal) -Limonaad (38kcal) 3. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis): -Saiakesed,limonaad (438kcal) Lunask (kodus): -Friikartulid,piim,viinerid (560kcal) htusk: -Kahekordne juustuburger (265kcal)

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kalorid,vitamiinid,süsivesikud,valgud,toiteväärtus jne.

Tervislik toitumine Tervisliku toiduvaliku peamised põhimõtted on: Vastavus vajadusele- toiduga saadud energia peab olema vastavuses päeva jooksul kulutatud energiaga Mitmekesisus-tuleb teha võimalikult erinevaid valikuid igast toiduainegrupist, et saada piisavalt vajalikke toitaineid Tasakaalustatus- tuleb jälgida, et päevasest koguenergiast moodustaksid süsivesikud 55-60%, toidurasvad 25-30% ja toiduvalgud 10-15%; kiudaineid peab toidus olema 25-35 grammi Mõõdukus- tuleb arvestada toiduenergia hulgaga eelkõige puudutab see magusaid ja rasvaseid toit , mis annavad juba väikeses koguses suure hulga energiat. Süsivesikud Süsivesikud peaksid andma ligi 55-60% päevasest energiast. Süsivesikud on organismis põhiliseks energiaallikaks. Neil on organismis varuaine roll. Kuuluvad rakkude, kudede ja hormoonide koostisesse. Rasvad Rasvad on vajalikud vitamiinide (A, D, E ja K) imendumiseks ja hormoonide normaalseks sünteesiks. Rasvad peaks...

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Toitumise analüüs

MINU MENÜÜ HOMMIKUS Kogus Energia(kc Süsivesik Valke Rasva Kiudaine Soola ÖÖK al) ud d 2 lihapirukat 200g 770 50 14.6 56 0 0 Apelsinimahl 250g 97.5 22.5 1.8 0.3 0 0 LÕUNASÖÖ K Kartul 150g 129 27.9 2.7 0.3 3.2 0 Hakklihakaste 100g 202 0 7 17 0 1.2 Aedviljasalat 70g 10.5 1.2 1.1 0.2 0 0 Leivaviil 21g 51.9 12 1.7 0.3 1.1 0.1 Apelsinimahl 250g 97.5 22.5 1.8 0.3 0 0 ÕHTUSÖÖK Makaronid 100g 350 0 7.9 0.2 0 0 Hakkliha 50g 74 0 ...

Bioloogia → Bioloogia
57 allalaadimist
thumbnail
2
xlsx

Kalorsuse tabelid

Valgud Toiduaine nimetus Kogus retseptis g 100 g retseptis Lõhe lõhefilee 300 18,4 55,2 meresool 0 suhkur 3 0 0 till 20 3,7 0,74 konjak 40 0 0 must pipar purustatud 0 Kaste punane kalamari 50 11,8 5,9 hapukoor 50 1,9 0,95 majonees 25 1,1 0,275 sidrun 50 1,1 0,55 punane sibul 50 ...

Toit → Kokandus
45 allalaadimist
thumbnail
2
xls

Toidukalorsuse arvutamine

Toidukalorsus Magushapu Kanapada Toiduaine Kogus Valgud Rasvad nimetus retseptis 100g retseptis 100g kanafilee 400 21 84 6,3 õli 50 0 0 80 küüslauk 10 3,5 0,35 0,5 porgand 160 0,92 1,472 0,37 sibul 170 1,2 2,04 0,2 paprikas 180 1,3 2,34 0,5 veiniäädikas 50 0,4 0,2 0 suhkur 14 0 0 0 tomatipasta 30 2,1 0,63 0,4 maisitärklis 10 1 0,1 0 Kokku ...

Toit → Kalkulatsioon
47 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

vähendada suhkru kahjulikku mõju. Eriti kahjulik on magusa näksimine söögikordade vaheaegadel. Tahked kondiitritooted on kahjulikumad kui vedelad magustoidud, kuna kleepuvad hammaste külge. Suhkrut on süüdistatud ka ülekaalu põhjustamises, kuid kehakaal suureneb ainult siis, kui saame rohkem energiat kui kulutame. Seega lisandub kaal ka rasvade liigtarbimisel. Õige on aga see, et suhkrurikkad toiduained on pahatihti tühjad kalorid, mis sisaldavad vähe vitamiine ja mineraalaineid KUIDAS VÄHENDADA SUHKRU TARBIMIST? · Hoiduge maiustamisest söögikordade vaheaegadel · Harjuge jooma teed ja kohvi ilma suhkruta · Kodus küpsetamisel vähendage retseptides toodud suhkru hulka · Piirake magusate karastusjookide joomist, eelistage mahlu ja mineraalvett · Kasutage keediseid ja mett mõõdukalt · Magusaisu rahuldamiseks eelistage puuvilju, mis sisaldavad palju

Bioloogia → Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
3
docx

7 päeva toitumise analüüs

1 päev: Hommikusöök toimus kell 7.15 2 lihapirukat - 770 kcal apelsinimahl - 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste ­ 202 kcal Aedviljasalat ­ 10.5 kcal Leivaviil ­ 51.9 kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Makaronid ­ 350 kcal Hakkliha ­ 50 kcal Majonees ­ 137 kcal Segumahl - 112.5 kcal Kokku : 2007,9 kcal 2.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Kiirkaerapuder ­ 525 kcal ananassimahl ­ 85.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Makaroniroog ­ 416 kcal Kanaliha- 496 kcal Piim- 130 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste- 202 kcal Lõhe- 271.5 kcal Piim- 130 kcal Kokku : 2436.9 kcal 3.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Õun- 130kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul- 129 kcal burgundia ahjukana ­ 160 kcal vorstikaste ­ 188 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kana-nuudli supp ­ 910 kcal le...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pähklid

(kasvab puu või põõsa küljes) *Üks vanimad loodusande, mida inimene hakkas toiduks tarvitama *Suure toiteväärtusega ja sisaldab rohkelt eluks vajalikke toitaineid *Kalorirohke (see tuleneb peamiselt pähklis sisalduvast õlist) Maapähkel *Sisaldab peamiselt b-rühma vitamiine ja E- ning K-vitamiini *Mineraalainetest on seal fosfor, kaalium, raud, magneesium *Proteiinirikas- on rohkem proteiine, kui kalas, munas, piimatoodetes Toiteväärtus(100g kohta): Kalorid: 591 kcal Valgud: 25,6 grammi (kõige valgurikkam) Rasvad: 46,1 grammi Süsivesikud: 16,7 grammi Kreeka pähkel *Omab kolesteroolitaset alandavat ja südant säästvat toimet *Pähklitest suurima E-vitamiini sisaldusega(võitleb vananemise vastu) Toiteväärtus(100 grammi kohta): Kalorid: 695 kcal (kõige kaloririkkam) Valgud: 14,3 grammi Rasvad: 61,9 grammi Süsivesikud: 18,3 grammi Pistaatsiapähkel *Sisaldab rohkelt valku *Kõige maitsvamad on röstitult ja soolatult

Keemia → Biokeemia
3 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Pekaanipähkel

Pekaanipähkel Merit Martin KK11-PE Kasvab Indias, Hiinas, Ameerikas, Portugalis, Prantsusmaal, Itaalias, Kreekas ja Sotsis Väliselt sarnaneb kreeka pähkliga, kuid on pisut piklikum ja käärud on vähem sopistunud On ka veidi pehmem ja magusam Kõrge tsingi ja B1 vitamiini sisaldus. Rasvasisaldus 70% Toitainete sisaldused 100g toidu söödava osa kohta: Pekaanipähkel Vesi 4,8 Kalorid 684 Rasvad 67,6 Valgud 7,8 Süsivesikud kokku (imenduvad) 18,2 (9,2) Tüüpiline tk kaal (g) dl(tervetena)=40g Pekaanipuu Pekaanipuu on väga kõrge, kasvab 20-40m Õied on tuultolmlevad Ei ole päris pähkel vaid luuviljaline Seda ümbritsevad kesttad Terad on ovaalsed / piklikud 2,6-6cm pikad ja 1,5-3cm laiad Väliskestad on 3-4mm paksusest, väljast roheline ja muutub pruuniks valmimisel Tänan tähelepanu eest! :)

Toit → Toiduainete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Referaat pähklitest

TSIRGULIINA KESKKOOL 11. klass Merlika Hüdsi PÄHKLID Referaat 2014 Sissejuhatus Pähklid on head vahepalad, sest on kasulikud, täidavad kõhtu, annavad energiat ning nii vajalikke ja kasulikke rasvaineid. Lisaks on neid kerge taskusse pista ja kaasa võtta, ilma et peaks muretsema riknemise, mahutavuse või muljumise pärast. Pähklite tervislikud omadused teevad neist väga olulise toiduaine, mida kinnitavad ka paljud uuringud. Sisaldades kiudaineid ja kasulikke rasvu, muutuvad nad täiuslikuks südameravimiks, sest vähendavad kahjuliku LDL-kolesterooli hulka kehas. Mõned pähklid on ka väga valgurikkad, ületades selles isegi traditsioonilisi valgupomme linnuliha, kala ja loomaliha. Vitamiinide ja mineraalide osas o...

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toitumise alused

Toitumine 1. Toitumise vajadus 2. Toidupüramiid näitab, kui palju ja mida süüa, et toituda tervislikult ja tasakaalustatult. 3. Täisväärtuslik toit- toitained, mis sisaldavad süsivesikuid, rasvu valke, vitamiine, mineraalaineid, mis on oraganismile väga vajalikud. 4. Tühjad kalorid- kalorid, mis ei anna kehale midagi vajalikku (nt. alkohol) Energia vajadus- vajadus, mille rahuldamiseks peab inimene toituma täisväärtuslikult. Põhiainevahetus- on südame, kopsude ja teiste organite tööks vajalik energia hulk. See toimub magades. Lisaainevahetus- erinevalt põhiainevahetusest toimub energia kulutamine tehes trenni või füüsilist tööd. Pruun rasvkude- energiakulutaja, mis põletab efektiivselt rasvu ja mis esineb peamiselt vastsündinutel ja talvituvatel loomadel.

Toit → Toitumisõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Eksootilised puuviljad

 Kilohind 4,52 eurot (71 krooni).  Litši sisaldab rohkesti C-vitamiini  Nagu enamik taimetoite, sisaldavad litšidki vähe küllastunud rasvu ja naatriumi ning kolesterooli ei sisalda üldse. Litšid sisaldavad mõõdukas koguses polüfenoole, rohkem kui teised puuviljad.  http://www.youtube.com/watch?v=iZAqlLFvM4I&feature=related Toitainete sisaldused 100g toidu söödava osa kohta: › Vesi 81,1 › Kalorid 64 › Rasvad 0,1 › Valgud 0,9 › Süsivesikud kokku (imenduvad) 15 (14,3) HURMAA  Hurmaa sarnaneb maitselt magusa ploomiga. Vilja koor on oranžikas-punakas ja vahel ka pruunitäpiline. Viimane ei tähenda, et vili ei kõlbaks süüa, hoopis vastupidi – see on täiesti söödav ja väga magus. Hurmaad tarvitatakse enamasti värskelt, kuid see sobib ka püree valmistamiseks.  http://www.youtube.com/watch?v=hVHl1p2-3lQ&feature=related

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Küsimustik kommide söömise kohta

Küsimustik kommide söömise kohta Küsimustik on korraldatud Lauri Visnapuu poolt,et uurida kas inimesed teavad et kommid teevad paksuks ja et on kahjulik palju kommi süüa. 1.Kui palju te päevas sööte komme? □ 200grammi □ 500 grammi □ 1-2kilo □ 2kilo ja rohkem 2.Milliseid komme eelistate? □ Klaaskomme □ Marmelaadi □ Sokolaadi □ Kummikomme 3.Kas teie arvates on kommid liiga kallid? □ Jah □ Ei 4.Millised kommid on teie arvates kõige kahjulikumad(kalorid jne) □ Klaaskommid □ Marmelaad □ Sokolaad □ Kummikommid 5.Kas kommipakkidel võiks olla sama asi nagu pudelitega ,et kommiautomaat võtab pakke vastu? □ Jah □ Ei 6.Millistel poodidel on kõige parem kommi valik? □Selver □Säästumarket □Maxima □A ja O(alati ja otsas) □Rimi

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
6
xlsx

Statistiline lühiuurimus

statistiline lühiuur Teema valiku põhjus: Ma tegin valikuks arvutada välja terve lehekülje populaarsemad sõnad. Seda on hea liht Andmete kogumise viis: Valisin leheküljeks ühe telegrammi lehe. Kasutasin ctrl + f, et teada saada mitu korda on Allikas: http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/mikrolaineahi-havitab-kasulikud-toitained-ja Sagedus-jaotustabelid Sõna: on ja mis ei toidu kordade arv: 56 47 31 28 17 Diagrammid Chart Title 60 50 40 30 20 10 0 Järeldused  Järeldusteks võib öelda, et populaarsemateks sõnadeks olid: "on", "ja", "mis", "ei", "toid Ma sain teada, et tervelt ühe lehekülje peale kasutati sõna "on" 56 korda, ning kuna leh tatistiline lühiuurimus: kui palju kasutatakse mingeid teatud sõnu nad...

Infoteadus → infootsing
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Seedimine ja ainevahetus

Seedimine algab toidu mälumisega suus. Esimesena lagundatakse süsivesikud amülaasi toimel.Seeprotsess alagb suus ja lõpeb soolestikus. Maos toimub valkude lõhustumine pepsiini toimel.Selleks vajaliku happelise keskkonna loob soolhape. Suurim seedenääre on maks, mis toodab rasva lagundamisel oselevat sappi. Paljusid ensüüme toodab kõhunääre, mille nõre lagundab süsivesikuid, valke, rasvad lõplikult. Lagundatud massist imenduvad toitained peensoole kaudu vereringesse. Seedimisel ei lagundata vitamiine ja mineraale. Ainevahetus- koosneb orgamismis toimuvatest keemilistest reaktsioonidest. Ensüümid- e. Biokatalüsaatrorid- viivad läbi keemilisi reaktsioone organismis. Vitamiinid- on ained, mis reguleerivad ainevahetust. Kalorid- näitab toidu lagunemisel vabanevat energia hulka. Süsivesikud(pannkook,sokolaad). Aju tööks, annab kiiresti energiat. Rasvad-(sokolaad, või)- annab energiat, aitab rasvapolstrit kasvatada. Valgud-(muna, kala, tailiha...

Bioloogia → Bioloogia
55 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Coca-Cola poolt ja vastu

et ei tunneks happelisust suhkrut“ mürkaine – kõrge kolesterool, ainevahetus rikneb, halb tuju, tühjad kalorid, kaaluprobleemid Kasutatud materjalid: http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?10,1645451 http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/millist-kahju-coca-cola-sinu-kehale-teeb#.VNNf4J2UcTs http://www.bioneer.ee/eluviis/tarbimine/aid-2857/8-nippi-Coca-Cola-mittesihip%C3%A4raseks-kasutamiseks- http://www.hingepeegel.ee/toitumine/mis-juhtub-meie-kehaga-parast-coca-cola-joomist/ http://stilist.ee/miks-suhkru-liigne-tarbimine-pole-meile-kasulik/

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Munandid toiduvalmistamises

Munadid toiduvalmistamises Enam söögiks kasutatavate loomade munandid Pulli munandid Uluki Kalkuni munandid munandid Kasutatakse veel : Täku, oina ja jaanalinnu munandeid. Struktuur ning toiteväärtus Struktuur on keelesarnane, ainult õrnem, meenutab maksa,kanaliha Toiteväärtus 100g kohta Kalorid: 135 Soodium: 171mg Munandid sisaldavad ka testosterooni ning Valgud: 26g Kaalium: 380mgneid ei ole soovitatav süüa regulaarselt. Rasv: 3g Raud: 6% Süsivesikud: 1g Magneesium: 3% Tsink: 13% Koletsterool: 375mg Eeltöötlusest,kuumtöötlusest Munandid peab nahakoti seest puhtalt kätte saama ,et vältida spetsiifilist maitset http:// www.youtube.com/watch?v=N-6DPoY2iGU Mune soovitatakse ka eelnevalt pesta Võib asetada mõneks ajaks äädikalahusesse Vajalik on väga terav nuga Võib nii hautada,praadida...

Toit → Toiduained
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemiaga seonduv müüt : kes teeb sporti, võib kõike süüa

südamerütmihäired jms). Trenni tehes mõtleme enamjaolt sellele, et saaks ennast füüsiliselt hästi tunda, kuid inimesed, kes kannatavad buliimia all, ei tee trenni heaolu nimel, vaid selleks, et kaloreid põletada. Tekib arusaamine, et kui süüa, siis tuleb ka kohe ära kulutada, aga see tekitab trennisõltuvuse. Hakatakse tegema sporti ning arvatakse, et seljuhul võib kõike süüa, kuna trenni tehes põletatakse nii kui nii kõik söödud kalorid. Tagajärjed võivad olla aga kõike muud kui positiivsed. Buliimia tagajärgesid on väga palju, loetleks siinkohal mõned olulisemad: elektrolüütide tasakaalu häired, mis võivad viia südamerabanduseni või ajukahjustuseni; hüponatreemia, kus naatriumi tase on veres liiga väike, mis võib põhjustada ajuturset; osteoporoos e. luude hõrenemine; hormoonide tasakaaluhäired; depressioon; unehäired (insomnia); amenorröa (menstruatsiooni puudumine);

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kalad

rasvane 2-10%, kalorsus 110-115.Palju väikseid roodusid. küpsetamine (kõige parem), suitsetamine, kastmed, vormiroad, pirukatäidis. Koha ( Sander lucioperca) Koha on ahvenaliste sugukonda kuuluv kala. Pikkus 40-50 cm -1,5 m, kaal 19 kg, elab 10-20 aastaseks. Tal on pikk süstjas keha, seljalt rohekashall, külgedel kollakate triipudega. Elab jõgedes, järvedes. Toitub ka väiksematest kaladest. Kasutamine: hea maitsega valge liha, vähe väikseid luid. Rasva on kohas vähe ( 0,5 -2%) kalorid 80-100 küpestamine,praadimine (paneeritult, parim) Haug (Esox lucius) Haug on hauglaste sugukonda haugi perekonda kuuluv röövkala. Haugil nooljas keha, mis külgedelt lamendunud, pardinokka meenutav suu. Pikkus 50 ­ 150 cm, 35 kg, elab kuni 30 aastat. Paikneb jõgedes, järvedes, rannikumeres, toitub kaladest, konnadest, pardipoegadest, vesikirpudest, zooplanktonist. Kasutatakse: Haugi liha on rasvavaene 1- 1,5%, kalorsus 80-90 kcal 100g kohta. Liha

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE

Tartu Ülikool SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE Referaat Annika Liiv Füsioteraapia Tartu 2011 Suhkrust... Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ­ puuviljades, köögiviljades, mees ja piimas ning lisatavateks suhkruteks ­ näiteks karastusjookides, kondiitritoodetes ja kommides. Lisatavad suhkrud on enamasti rafineeritud suhkrud ­ sahharoos, fruktoos, glükoos ning tärklise hüdrolüsaadid (nt glükoos- ja fruktoossiirup). Eesti toidupüramiidis on lisatav suhkur püramiidi tipus, see tähendab, et lisatava suhkru kogus peaks olema väike ja ei tohiks paljude maade toitumissoovituste kohaselt ületada 10 % päevasest toidu ja jookidega saadavast energiast. Rafineerimata suhkur saadakse naturaalsel teel suhkruroost mahla väljapressimisel, selle puhastamisel ja kristalliseerimisel. Rafineerimise käigus er...

Toit → Catering
23 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tervislik toitumine

Hommikuti tuleb alati midagi süüa, kuna see on päeva tähtsaim toidukord ja sellest saame me energiat terveks päevaks. Ei tohiks süüa palju rämpstoitu nagu näiteks kartulikrõpsud, kummikommid, burgerid, friikartulid ja pitsad. Peale kella kuut pole soovituslik süüa, sest siis ei saa magu piisavalt puhata. Aga ega ainult söömisega ei saa täielikku tervislikku eluviisi elada. Peab ka natuke liikuma, et üleliiksed söödud kalorid saaksid põletatud. Ja eks väike jalutuskäik looduses ei tee kellegile paha. Spordi tegemiseks on palju võimalusi . Mõtle vaid, mis sulle rohkem meeldib. Valikuid on palju, näiteks : ujumine, jooksmine, jalutamine, uisutamine, tantsimine, võitluskunstid ja neid valikuid on veel palju ­ palju. Sport teeb figuurile head, sul on rohkem energiat. Sport on hea ka üleliigse energia ära kulutamiseks. Nii on ka väga hea pingeid maandada.

Sport → Kehaline kasvatus
32 allalaadimist
thumbnail
3
docx

TERVISLIK TOITUMINE

TERVISLIK TOITUMINE Kristo Kangur 8.G SISSEJUHATUS Tervislik toitumine tähendab seda et sa sööd nii palju kui su organism vajab, tasakaalustada oma toidukordi ja toitaineid, teha trenni et kaotada kaloreid mis sa endale sisse sööd jne. Ilma toiduta ei saaks inimene elada, see on tähtis osa elust ja kui toituda tervislikult ja teha trenni siis keha muutub tervislikumaks ja energilisemaks. (Tervise Arengu Instituut, 2018) Tasakaalukus Toitumisel on kõige tähtsam tasakaalukus, kui sa ei tasakaalusta oma toidukordi ja toiduhulka, siis võib tervislik toitumine minna väga kiiresti ebatervislikuks. Suur osa tasakaalukusest on ka toidu püramiid, see on tehtud toidu ekspertide poolt ja sealt saab vaadata kuidas organiseerida toiduhulka ja toiduaineid. Taldriku reegel on ka oluline tasakaalukuse teema. See ütleb meile kui palju ja millal on vaja süüa erinevaid toitaineid. Näi...

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

3. Enne hommikusööki tühja kõhuga juua üks klaas vett sidruni ja meega. Ainult 20min enne sööki. 4. Joo vett pool tundi enne sööki. Söömise ajal ära joo. 40min pärast sööki void uuesti juua. 5. Söö 4-5 korda päevas. 6. Viimane söögikord peaks olema 3 tundi enne magamaminekut. Pärast ainult vesi, roheline tee, madala rasvasisaldusega jogurt. 7. Tee ilma suhkruta, saab teha meega. Kohv ei sisalda lisaaineid (näiteks koor, piim, suhkur). Need on tühjad kalorid. 8. Ära söö kartulit rohkem kui 2x nädalas. Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 14

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Jooksmine

jooksmine vahele jätta ning järgmine kord vastavalt sellele oma treeningkoormat suurendada. Ning kui jooksmine muutub vastumeelseks tuleks proovida näiteks raja vahetamist või muusika kuulamist. Muusika aitab viia mõtted mujale ning sa ei kuule ka oma hingeldamist. Üheks parimaks motivatsiooniks jooksmisel on Nike+ komplekt, see mängib sinu valitud muusikat ning võimaldab sul saada jooksvalt kõikvõimalikku informatsiooni treeningust: aeg, distants, põletatud kalorid jne. Pärast jooksmist kui oled oma iPodi arvutiga ühendanud näed koheselt ka tulemusi. Nii on lihtne jälgida oma treeningute edenemist ning saad seada endale ka kõrgemaid eesmärke. 1.2 MARATONID Maraton ehk maratonijooks on kergejõustiku ala, kus jookstakse umbes 42 kilomeetrit, poolmaratonis joostakse 21kilomeetrit. See on tänava- või maantee jooks. Maratoni jaoks treenimiseks tuleks harjutada jalgu pikaajalise koormuse ja korduvate löökidega vastu maad

Sport → Kehaline kasvatus
19 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tervislik eluviis

vähendada suhkru kahjulikku mõju. Eriti kahjulik on magusa näksimine söögikordade vaheaegadel. Tahked kondiitritooted on kahjulikumad kui vedelad magustoidud, kuna kleepuvad hammaste külge. Suhkrut on süüdistatud ka ülekaalu põhjustamises, kuid kehakaal suureneb ainult siis, kui saame rohkem energiat kui kulutame. Seega lisandub kaal ka rasvade liigtarbimisel. Õige on aga see, et suhkrurikkad toiduained on pahatihti tühjad kalorid, mis sisaldavad vähe vitamiine ja mineraalaineid. Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja makro- ning mikroelemente Inimene vajab vitamiine ja mineraalaineid väikestes koguste, kuid vaatamata sellele on neil täita organismis 3 tähtsad ülesanded. Vitamiinide ja mineraalainete defitsiidist tingitud haiguslikud nähud võivad ilmneda küllalt pika aja möödudes.

Meditsiin → Terviseõpetus
112 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Näljahäda

SISSEJUHATUS Ajaloos tuntud näljahädad olid määratud geograafiliselt (näiteks madalate saakidega piirkonnas), kuid tänapäevases majanduslikult integreeritud maailmas on need määratud majanduslikult ­ madala tootlikkuse ja sissetulekuga. Näljahäda esineb nii maaelanike seas, kes ei suuda piisavalt toota, kui ka linnaelanike hulgas, kes ei jõua toitu piisavalt osta. Probleem nr 1. Nälg on üks suuremaid globaalprobleeme. Kuigi maailmas on piisavalt põllumajandusmaad ning toitu toodetakse piisavalt, et inimkond ära toita, pole suudetud viimase aastasajaga näljahäda kaotada. Toidu kättesaadavusega on arengumaades olukord viimastel aastakümnetel üldiselt paranenud, kuid siiski mitte kõikjal. Üle 800 miljoni inimese elab vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on 192 miljonit last pidevalt alatoitunud. Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sealhulgas 6 miljonit. Peamiseks probleemiks on toidu kättesaadavus Aafrikas, peamiselt Sahara kõrbest l...

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

 Söö magustoiduks puuvilju. Aeg-ajalt, kui soovid midagi muud, jaga oma magustoit sõbraga. ALKOHOL JA DIEET Üleüldine alkoholi mõju tervisele on üldtuntud. Alkoholi liigtarbimine võib põhjustada maksa rasvumist, südamelihase kahjustumist, kõrgvererõhutõbe, südame rütmihäireid ning lisaks veel terve suurt hulka tervisehädasid. Kuidas suhtuda alkoholi dieedi ajal? Kuigi teoorias pole erilist tähtust kust kalorid pärinevad, on reaalses elus rumalus raisata neid alkoholi peale. Üldiselt on enamus alkohoolsetest jookidest kaloririkkad. Puhas alkohol sisaldab energiat 7 kcal/g ehk teisisõnu rasvast ainult natukene vähem. Samas ei sisalda nad vajalikke toitaineid. Neid kutsutakse nn tühjadeks kaloriteks. Juues igapäevaselt pool pudelit veini, raiskad sa ära suure hulga oma lubatud päevasest kaloraazist, samas jäävad sul saamata vajalikud vitamiinid, mineraalid, valgud, rasvad ja kiudained

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TAIMETOIT

TAIMETOIT Esimesed märkmed taimetoidu kohta pärinevad iidsest Indiast ja Kreekast 6. sajandist eKr. Mõlemal juhul oli taimetoitlus tihedalt seotud loomade kaitsmisega vägivalla vastu. Vahepeal jäi taimetoitlus Euroopas unarusse, kuid muutus jälle populaarseks 18. ja 19. sajandil. Tänapäeval võivad taimetoitluse põhjusteks olla religioon, tervislikud kaalutlused, eetilised ja filosoofilised tõekspidamised, keskkonnasäästlikkus või majanduslik toimetulek. Põhjuseks võib olla ka lihtsalt kergemini süüa, kaalust alla võtta või soov olla trendikas. Lihtsustatult võib taimetoitlased jagada kaheks – veganid ja vegetariaanid:  Vegan on taimetoitlane, kes on täielikult välistanud kõik loomset päritolu saadused ehk ta on nn täistaimetoitlane. Vegani menüüsse kuuluvad teraviljad, puu- ja köögiviljad (sh kaunviljad ja seened), marjad, seemned, mandlid, pähk...

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
14 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Tervislik toitumine esitlus

Tervislik toitumine Triin Valk 2008 Tervislik toitumine   Me sööme selleks, et elada, ei ela  selleks, et süüa. Need, kes elavad  ainult momendinaudingule,  unustavad, et toit peab varustama  inimorganismi toitainetega, mis on  vajalikud elamiseks, kasvu- ja  taastumisprotsessideks, tagama  mõtlemisvõime, hea tervise. Nõuandeid tervislikuks toitumiseks  Nautige toitu, mida sööte   Toituge mitmekülgselt   Toit peab sisaldama palju tärklist ja kiudaineid   Ärge sööge palju rasvast toitu   Ärge maiustage liiga tihti   Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja mineraale   Soolaga ei tohi liialdada   Saavutage optimaalne kehakaal   Kui pruugite alkoholi, siis ainult mõõdukalt  Toiduained jagatakse rühmadesse  Toit peab varustama organismi vajalike  toitainetega. Ükski toiduaine ei sisalda kõiki  vajalikke toiduaineid optimaalses  vahekorras, seetõttu peab toituma  ...

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

10 treening müüti

10 treeningmüüti! Maailm on täis illusioone ja eksiarvamusi. Kõikides valdkondades leiab mingisuguseid tõe pähe võetavaid müüte ning treening ei ole ses suhtes mingisugune erand. Järgnevalt tutvume kümne tavalisima treeningmüüdiga, millest teadlik olles õnnestuks ehk kasvatada rohkem lihaseid. 1. Naised peaksid treenima teistmoodi kui mehed Tahaksin meelsasti kohata seda inimest, kes on veennud paljusid naisi treenima üksnes kergete raskuste ning suure korduste arvuga. Naistel on ju palju vähem lihaseid ehitavat testosteroon-hormooni. Sellest tulenevalt on naistel palju keerulisem oma lihasmassi suurendada kui meestel. Miks peaksid nad siis treenima kergemini kui mehed? Naised peavad treenima palju intensiivsemalt kui mehed, et saavutada samu tulemusi, ning isegi see ei pruugi piisav olla. Testosterooni tase tõuseb raske jõutreeningu tagajärjel, mis tähendab seda, et naised peavad treenima suurte koormustega. Ehk siis magneesium, baas...

Sport → Kehaline kasvatus
72 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Karastamine ja toitumine spordis.

KARASTAMINE Meie keha peab suutma kohaneda ilmamuutustega. Temperatuuri ja õhuniiskuse kõikumine ei tohiks põhjustada haigestumist. Karastades me treenime elundeid, mis hoiavad kehatemperatuuri. Kõige lihtsamad ja paremad karastusvahendid on õhk, päike ja vesi. Niisiis: iga päev võimalikult palju värsket õhku - ka talvel! Hommikuvõimlemise ajal olgu aken lahti! Suvel kanname kerget riietust. Võtame õhu- ja päikesevanne, kuid hoidume päikesepõletusest. Mõjusaim karastaja on vesi. Seepärast peseme end hommikuti jaheda veega ja lõpetame iga sooja kümbluse külma dusiga! Karastamisega ei tohi aga liiale minna. Peame lõpetama õhuvanni kohe, kui tunneme külmavärinaid. Külma veega kümbleme ainult siis kui meil on soe. Jahedasse vette ei tohi jääda kauaks. Ning pärast suplust hõõrume end alati käterätikuga kuivaks! Karastamine aitab ära hoida külmetushaigusi ning kuulub kindlalt t...

Sport → Kehaline kasvatus
44 allalaadimist
thumbnail
16
xls

Magustoitude tarbimine

$B$25 Tarbitud_gramme 168,1249994591 0 $B$20 Kaloreid (kcal) Tarbitud 449,9999951919 1,437502172 $B$21 Rasva (grammides) Tarbitud 25 594,4999601 A B C D E F G H 1 Magustoitude tarbimine 2 3 Magustoitude koostis (ühe portsioni kohta) 4 Shokolaad Jäätis 5 Kalorid (kcal) 120 160 6 Rasv (grammides) 5 10 7 8 Gramme ühes portsionis 37 65 9 10 Magustoitude maitsvusindeks (sajapunktiskaalal, grammi kohta) 11 Shokolaad Jäätis 12 450 0 13 14 Tarbimisplaan (portsione päevas) 15 Shokolaad Jäätis 16 1,2499998808 1,87500012 17

Majandus → Informaatika II
3 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

TOITUMISE PÕHIALUSED SPORDIS Rein Jalaku ,,Sportlase toitumine" põhjal tehtud kokkuvõte. Toitumine spordis väga oluline · Toitumine spordis - ühendav lüli treeningkoormuse ja taastumise vahel · Sportlase toitumises võib eristada alatoitumist kui ületoitumist o Energeetika seisukohast o Üksikute toitainete seisukohast · Vale toitumine spordis o Energeetika suurus ei vasta spordiala vajadustele o Koormusaegne ainevahetus on häiritud o Häiritud oluliste fermentide süntees Toitumise tähtsus spordiga tegelejale · Organismi varustamine vajaliku energiaga. · Toiduga saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. · Kudede ja rakkude ehitusmaterjali tagamine, ensüümide, hormoonide aktiivsuse säilitamine. · Töövõime langust põhjustavate vaegusnähtude (...

Sport → Kehaline kasvatus
293 allalaadimist
thumbnail
3
doc

"Stalini lehmad"

Ta kutsus oma haigust Issandaks. ,,Issand" hoiab Annat oma haardes ning talle ei aita ravimid ega ka teraapia. Kui Anna kolis üksida elama, tundis, et tal ei ole enam mingeid piiranguid oma Issanda eest. Ta käis ise toidupoes, tegi ise süüa ning sai toiduga pummeldada täie rinnaga nädalate ja ööpäevade kaupa. Tollal tegi ta seda esimest korda. ,,Vabastasin end oma väikeses tualetis sellest paratamatust seaduspärasusest, et üleliigsed kalorid ei ladestuks minu kehasse rasvaks, sellest reeglist, mille tõttu oli 10- aastasest saati võtnud kilo alla, et see koha tagasi süüa. Üksi elades oli sellega lihtne algust teha. Polnud kedagi imestamas selle üle, kui mitu korda päevas ma tualettpotti pesin. Polnud kedagi pealt kuulamas, nägemas, haistmas." Ta kutsus seda kõike vabaduseks. Isegi kui ta koolis lõunal käis koos teistega, siis tegelikult oleks ta tahtnud õgida ning meeletutes kogustes süüa, kuid Anna ei

Kirjandus → Kirjandus
156 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

organism palju süsivesikuid.ja see võib mõjutada kaalu. Teraviljatooteid on soovitav tarbida 3-5 portsjonit iga päev. Üks portsjon on umbes 1viil leiba, 1/2 klaasitäit täisteraviljast pastatooteid või keedetud täisteravilja Tervise seisukohalt on kõige väärtuslikumad täisteratooted. Nad sisaldavad madala glükeemilise koormusega süsivesikuid, mis hoiavad veresuhkru stabiilsena. Väldi valget saia, valgest jahust tooteid, valget riisi, sest nendes on vaid tühjad kalorid. Täisteraviljarikkad dieedid aitavad kaitsta selliste haiguste vastu nagu vähk, südamehaigused, diabeet, veenilaiendid, pärasoolehaigused, hemorroidid ja soolelaiendid. Samuti hoiavad veresuhkru taset ja söögiisu parema kontrolli all. Vaatamata toitainete sisaldusele on kartul, mais, kõrvits, pastinaak kõrge glükeemilise indeksiga ning seetõttu tarbi neid mõõdukalt. Väldi praetud kartulit ja soolaseid snäkke. Kaunvilju on soovitav tarbida iga päev 2-3 portsjonit,

Meditsiin → Terviseõpetus
143 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eritoitumine

Veresuhkrut mittetõstvad magusained on aspartaam, atsesulfaam K, tsüklamaat, sahhariin II tüüp ­ isuliinist sõltumatu diabeet II tüüpi diabeetikutel on sageli liigne kehakaal, kõrgenenud vererõhk, kõrge kolesteroolitase. Neil kõhunääre toodab insuliini, kuid toime on häiritud liigse kehakaalu tõttu. Neil aitab veresuhkrut õigel tasemel hoida toiduvalik, kehakaalu vähendamine ja tabletiravi. Vahel võivad vajada ka insuliini. Nõuanded Kalorid tähtsamad kui süsivesikud: Piirata toiduhulka ja kalorite hulka, Suurendada kehalist aktiivsust. Vähem loomset rasva. Vältida pikki toiduvaheaegasid Magusa piirangud erinevad Kasutada kiudainete rikkaid toiduaineid Piirata kolesteroolirikaste toiduainete kasutamist Vorsti, sinki, juustu kasutada vähe 2-3 korda nädalas kala Väherasvane piim Janujook vesi, mineraalvesi, kohv, tee Rasvu mitte pruunistada Diabeetiku menüü

Toit → Toitumisõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Suhkur

Neil läks kümme aastat, et avastada suhkru põhjustatud hammaste lagunemist pole võimalik ära hoida. Kui uurijad andsid ajakirjas Dental Association Journal oma uurimistulemustest teada, siis kuivas uurijate rahaallikas kokku. Sugar Research Foundation lõpetas uurijate toetamise. Mida rohkem teadlasi petavad nende lootusi, seda rohkem peavad suhkruturustajad tuginema reklaamil. SAHHAROOS: "PUHAS" ENERGIA KÕRGE HINNAGA Kui kahekümnendatel aastatel kalorid esimest korda kuulsaks said ja igaüks neid loendama õppis, siis tulid suhkruturustajad välja uue ideega: nad uhkustasid, et ühes kilogrammis suhkrus sisaldub 5500 kalorit. Selle järgi sisaldub pisut rohkemas kui sajas grammis suhkrus päevane energiavajadus. "Kui sa võiksid hankida kogu oma toidu energia nii odavalt kui suhkrukalorid, siis tuleks su aastane arve üsna pisike," ütlesid suhkruturustajad. "Kui suhkur maksaks seitse senti nael, siis maksaks terve aasta vältel

Bioloogia → Bioloogia
33 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Tervislik eluviis ja selle mõju organismile

Kehaline aktiivsus tugevdab lihaseid ja luustiku. Paraneb organismi verevarustus ja tugevneb südamelihas, vähendades haigestumist südame-veresoonkonna haigustesse. Treenimisega saab kogu keha rohkem hapnikku ja seetõttu on treenitud inimese vaimne võimekus ka suurem, kui väheliikuval inimesel. Tema tuju on parem, enesehinnang kõrgem ja tahe tugevam. 1.2. Õige toitumise tähtsus Söök ja jook on inimese organismiks hädavajalikud, ilma lihtsalt ei peaks inimene vastu. Kurikuulsad kalorid on need, mida inimene igapäevaselt toidust vajab, et oleks piisavalt energiat toimetamiseks. Üle 15-aastased mõõduka füüsilise aktiivsusega naised vajavad päevas 2300-2500 kcal energiat ja samas vanuses noormehed 2600-3000 kcal. Toitumine mõjutab inimese kolesteroolitaset, vererõhku, kaalu jne. Sageli on just ebaõige toitumine põhjuseks hilisematele südameprobleemidele. Me kõik tahaksime süüa tervislikku toitu. Jutud tasakaalustatud menüüst, korrapärasest

Sport → Kehaline kasvatus
223 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Ebatervisliku toitumise põhjused ja tagajärjed

ee/eluviis/toit/Elu_ja_tervis_on_meie_endi_k%C3%A4tes.aid-846 13.10.2008 2 Looduspärane elu. Ökoloogiline toit intensiivviljeluse ja tööstusliku toidu asemel. -http://looduselu.onepagefree.com/?id=3762 13.10.2008 8 Enesenäljutamine viib samuti kaalu tõusuni, vastupidiselt enamiku arvamusele. Kui inimene pikka aega ei söö, siis keha arvab, et ta on vajalikust toidust ilma jäetud ja kui lõpuks süüa, säilitab keha need kalorid rasvana, kuna ta ei tea, millal jälle süüa võib saada. 3 3 Ole mees. 9 halba toitumisharjumust mida vältida. - http://www.olemees.ee/index.php? option=com_content&task=view&id=1684&Itemid=184 13.10.2008 9 Kokkuvõte Oma töös üritasin vastust leida küsimusele, miks inimesed ebatervislikult toituvad ja mis võivad olla selle tagajärjed.

Kategooriata → Uurimistöö
133 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

LEIB Leib on olnud läbiaegade eestlase peamine toit. Seetõttu on leiva suhtes tuntud sügavat austust ning peetud seda ka pühaks. Viimase tuhande aasta jooksul rukkileib, mis jõudis meie esivanemate lauale suure töö ja vaevaga. Ka tänapäeval on leib eestlase laual, aga see ostetakse poest ilma suurt vaeva nägemata. Uurimustöös püüan leida,milline on olnud leiva koht eestlase toidulaual, ja miks on ta olnud nii tähtis. Otsida vanasõnu ja kõnekäände leiva kohta. Püüan näidata tänapäeval toodetavate leibade sortimenti. Praktilise tööna pakun esitlusel enda küpsetatud leiba. Leivaküpsetamise protsessi lisan ka uurimustööle. Leivaosa tänapäeval inimese toidulaual „Maalehe“ 09.10.2014.a. nr 41 numbris on põhjalikult käsitletud Eestis poelettidel olevaid leibasid. Leib on vanem kui meie. Parem aganane leib kui tühi kõht. Amet ei küsi leiba. Homseks hoia leiba, aga mitte tööd. Tee tööd higig...

Toit → Toiduaine õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Kehatüübid

Pärast nähtud vaeva on aga isu saanud täiendust, murdutakse ja toidu kogus kolmekordistub. Kuna organism on võimeline toiduenergiat salvestama, jagatakse liigne energia ära nälgimispäevade vahel, mistõttu kehakaal ei muutu. Nälgimine on täiesti asjatu.Selle tagajärjel aeglustub ainevahetus ja organismi rasva salvestamise võime üha suureneb. Süüa tuleb regulaarselt, kindlatel kellaaegadel! Kolme toidukorra vahel olgu 2 vahepala. Peamised kalorid tuleks saada hommikul ja lõunal, õhtueine peaks olema süsivesikutevaesem, sisaldama valku. Vältida lihtsüsivesikute rikast toitu ( valge riis, pasta, kartulid, jäätis, pitsa) vali nende asemel komplekssüsivesikud, mis annavad vähem kaloreid, kuid muudavad toidu mahult suuremaks Sobivad toidud: kliid, kaerahelbed, tatar, pruun riis, oad, teraleib, juur- ja puuviljad, salatid, hautised Leia söömiseks alati aega, süües muu toimetuse kõrval, ei saa

Sport → Kehaline kasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Äriplaan telefonirakendusele

taimetoitlastele minimaalne ning sobilik või ei seetõttu soovitatakse kumbagi. skanneerida vaid USA tooteid. Loetleb ette tootes 0€ Sättetes saab valida 4. Whatsinit? esinevad kalorid, aineid, mida soovid rasvad, suhkrud ja vältida. Töötab vaid ained. Androidi süsteemidel. 11. Turundustegevus 11.1 Hinnakujundus. Kirjelda ettevõtte hinnakujundust ja võimalusel täida tabelivorm oma planeeritavatest hindadest. Algul on meie äppi hinnaks 0,99€. Peale esimest uuendust (toiteväärtuse, e-ainete,

Majandus → Majandus
46 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Sool ja suhkur

haigustest, nagu diabeet, vähk ja südamehaigused. Sir Frederick Banting, insuliini kaasavastaja, märkas Panamas 1929, et suhkrukasvanduste omanikel, kes sõid suurel määral oma rafineeritud suhkrut, oli sageli diabeet. Kuid kohalike roolõikajate hulgas polnud diabeeti nemad pidid ju leppima üksnes töötlemata suhkruroo närimisega. Suhkur: "PUHAS" ENERGIA KÕRGE HINNAGA Kui kahekümnendatel aastatel kalorid esimest korda kuulsaks said ja igaüks neid loendama õppis, siis tulid suhkruturustajad välja uue ideega: nad uhkustasid, et ühes kilogrammis suhkrus sisaldub 5500 kalorit. Selle järgi sisaldub pisut rohkemas kui sajas grammis suhkrus päevane energiavajadus. "Kui sa võiksid hankida kogu oma toidu energia nii odavalt kui suhkrukalorid, siis tuleks su aastane arve üsna pisike," ütlesid suhkruturustajad. "Kui

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Alkoholi tarbimine Eestis

Paraku ei ole olemas näitajaid, mille põhjal saaks hinnata, kas alkohol on konkreetselt inimese kehakaalule ohtlik või mitte. Inimestevahelised erinevused võivad siin olla väga suured ning sõltuvad paljudest asjadest. Rasvase toidu söömine, istuv eluviis ja liigne kehakaal aitavad kaasa alkoholis sisalduvate kalorite omastamisele. Väga palju ja sageli joovatel inimestel võib alkoholi tarvitamine tekitada hoopiski alatoitlust. Peale alkoholi tarbimist tunneb keha, et ta on vajalikud kalorid kätte saanud, mistõttu kõht tundub täis olevat ja söögiisu väheneb. Samal ajal ei ole organism saanud valke, süsivesikuid, rasvu, vitamiine ega muid aineid, mis on organismi toimimiseks eluliselt vajalikud. Seega põhjustavad alatoitluse teket organismile vajalike ainete asendamine alkoholiga ning raskused toidust vajalike ainete omandamisega. Alkoholil on väga laastav mõju ka vaimsele tervisele. Alkohol on depressant, mis mõjub kesknärvisüsteemile pidurdavalt

Sotsioloogia → Sotsioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
16
docx

KARDIOLOOGIA JA ÕENDUSABI – JUHTUMIUURING

tähelepanu pöörata tasakaalustatud toitumisele ja kehalisele aktiivsusele. Pereõe ülesandeks on prouale seletada muudatustest, mis ta võiks oma menüüs teha, et kaalulangetamine oleks edukas. Edukaks kaalulangetuseks tuleks vältida toite, mis on praetud, tarbida tuleks väherasvast liha, portsjon olgu alati pigem väiksem, sest nii saab vältida ülesöömist (inimene sööb silmadega), vältida erinevaid kofeiini sisaldavaid jooke, sest need on energiarikkad kuid tühjad kalorid. Koolajookide asemel tuleks tarvitada puhast vett, mida tuleks päevas tarbida umbes 1,5l. (http://tap.nutridata.ee/46). Südame-veresoonkonnahaiguste toitumisalasteks riskifaktoriteks on vähene puu- ja köögiviljade ning marjade tarbimine , soola ja küllastunud rasvhapete liigtarbimine, kiudainete vähesus toidus ja tasakaalustamata toitumisest tingitud ülekaalulisus. Oluline on kinni pidada õigest

Meditsiin → Meditsiin
70 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

Vett vajatakse ka ainevahetusjääkide kõrvaldamiseks organismist. Inimene saab vett jookide ja toiduga. Veevajadus sõltub inimese tervislikust seisundist, töö iseloomust ja tingimustest, vanusest, kliimast jms. Inimese veevajadus ööpäevas on normaalses olukorras 28-40 ml 1 kg kehamassi kohta. Seega keskmiselt 2-3 liitrit. Toiduenergia vajadus sõltub inimese soost, vanusest, kehalisest koormusest, lihasmassist. Toidu energeetilits väärtuse mõõtühikuteks on kalorid ja dzaulid. 1 kcal = 1000 cal 1 kJ= 1000 J 1 kcal = 4,2 kJ Toitainete energeetilised väärtused on järgmised: 1 g süsivesikuid 4,1 kcal 17,2 kJ 1 g rasvu ehk lipiide 9,3 kcal 38,8 kJ 1 g valke 4,1 kcal 17,2 kJ 1 g etanooli 7,1 kcal 29,7 kJ Inimese ööpäevasest toiduenergiast peaks moodustama: süsivesikud 55-60% sellest suhkur 10%

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Diabeet ja toitumine

toiduga; aga süsivesikute tarbimine alkoholiga võib tõsta veresuhkrut (Smeltzer jt 2010). Alkoholi tarvitamine võib põhjustada liigset kaalutõusu ( kalorirohkest alkoholisisaldusest), hüperlipideemiat ja kõrgenenud glükoosi taste (eriti segajoogid ja liköörid). Vähese kalorsusega või vähem magusaid jooke (nt. hele õlu, kuiv vein) on soovitatud tarbida koos toiduga. Eriti II tüüpi diabeediga patsientidel, kes soovivad hoida kehakaalu kontrolli all, on oluline lisada alkoholi kalorid üldisesse söömisplaani (Smeltzer jt 2010). 6. DIABEETIKU STANDARDMENÜÜD 6.1. Menüü, mis sisaldab toiduratsioonis 300 grammi süsivesikuid. Toit on valmistatud keedetult, hautatult või küpsetades. Süsivesikute sisaldust arvestatakse toiduainete rühmade annuste järgi. Menüü koostamisel valitakse igast toiduainete rühmast 1-2 toiduainet. Toitude kõrgem energeetiline väärtus saavutatakse toiduvalkude arvelt. Arvestamisel kasutatakse ka leivaühikuid

Meditsiin → Sisehaigeõendus
24 allalaadimist
thumbnail
43
rtf

Diabeet

Diabeet Referaat 2006 SISUKORD 1. SISSEJUHATUS............................................................................................................................ 2. MIS ON DIABEET?...................................................................................................................... 2.1 I-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.1.1 RAVI..................................................................................................................................... 2.1.2 RISKIFAKTORID................................................................................................................ 2.2 II-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI...............................................

Toit → Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Värviteraapia

Kollasele värvusele on psühholoogiliselt vastumeelne olla liigselt koormatud ja seetõttu teie kehakaal langeb. Kollane on spektri kõige vilkam värvus, mis soodustab energilisust ning nii vaimu kui keha ektiivsust. Tehke tervisesporti kollases riietuses, mis soodustab liikuvust ja särtsakust. Kaalu suurendamine ­ sinine. Kehakaalu lisamiseks võtke sihikule sinine. Kasutage seda riietuses, toidus ja joogis ning kujutage seda endale ette. Sinine pärsib aktiivust, mitõttu kalorid kuhjuvad ning ladestuvad kehas. Sinisele värvusele on psühholoogiliselt omane toimida aegamisi ja ettevaatlikult. Tuleks vältida kiirustamist, luues niiviisi sobiv emotsionaalne keskkond.[29] Et soodustada kehakaalu langemist , stimuleerige oma organismi kollase värviga. Oranz aitab kehal toitaineid kergemini omastada. [30]

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun