Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"jooki" - 571 õppematerjali

Õppeained

Jookide tehnoloogia -
thumbnail
1
doc

Viina katk

Alkoholi tarbimine on vaieldamatult üks omapärasemaid inimkonda iseloomustavaid nähtusi. Selle mõjude uurimisel lähevad arvamused lahku, ent ollakse ühel meelel alkoholi liigtarvitamise kahjulikkuses. Kust aga jookseb piir lubatu ja lubamatu vahel ning kas vägijoogi head omadused kaaluvad halvad üles? Eranditult kõikidest iidsetest tsivilisatsioonidest on leitud märke õlle, veini või sarnaste jookide tootmisest. Alkohol on alati olnud au sees. Paljudel rahvastel olid isegi vastavad jumalad, kes kandsid hoolt märjukese kestmise eest. Üks tuntum neist oli näiteks kreeklaste veinijumal Dionysos. Raske on öelda, kas ja kui palju probleeme võis see suhteliselt lahja alkohol põhjustada, ent see ei saanud olla väga suur probleem selle ajani, kui hakati tootma kangemaid jooke, piiritust ja sellest saadavat viina. Viimastel sajanditel on küll üritatud selle liigtarbimisele piiri panna, ent asjata. Alkohol ei ole iseeneses...

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Alkohol ning selle mõju

4.2 Alkoholismi tagajärjed Alkoholismi pärast kaotavad inimesed tööd ning edasi ka oma vara, kuni nad on lõpuks tänaval või sotsiaalhoonetes oma eluga ots otsalt kokku proovides tulla. Hiljem on raske leida uuesti tööd ning saada oma elu järjepeale. Just alkoholismi pärast on tekkinud palju koduvägivalda. See rikub suhteid lähedastega." http://www.annaabi.com/ ,, 2. Küsimused Vanus, mil proovisid esimest korda alkohoolset jooki Mitu korda sa oled viimasel 30 päeva jooksul tarvitanud alkohoolset jooki (õlu, siider, vein, kange alkohol)? Mitu korda elus sa oled olnud nii purjus, et kõikusid kõndides, ei saanud õigesti rääkida? Kas sul on kerge alkoholi kätte saada? 2.1 Küsimustiku analüüs Vastas 59 Kuressaare Gümnaasiumi seitsmenda klassi õpilast. 7A klassist 20 õpilast, 7B klassist 23 õpilast ja 7C klassist 16 õpilast. 1

Ühiskond → Avalik haldus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vesi

3.4 miljonit inimest sureb iga aasta vee probleemidega seotud haigustesse, see on peaaegu terve Los Angelase linn. Ning 780 miljonil inimesel puudub juurdepääs puhtala joogi veele.) 3. Miks on vaja vett kokkuhoidlikult säästa. (sest vee puhastamine on kallis ja aeganõudev töö. Maakerast ligikaudu 70% katab vesi, kuid sellest ainult 3% on mage vesi ning sellestki enamus on igijää) 4. Mitu protsenti koosneb inimene veest (70%) 5. Nimetage 5 jooki mida ei tasuks juua vedeliku saamise otstarbel. (kohvi, sisaldab kofeiini, energiajoogid, kofeiin ja suhkrud, piim, limonaadid, mahlad) 6. Millistes olektes võib vett leida? (gaasilise-veeaur, vedela-vesi ise ja tahkena- jää) 7. Tänasel päeval sureb veega seotud haigustesse iga sekund 21 last, kõigest mõni aasta tagasi oli see arv 15 last sekundis. Üks põhjus on kõhulahtisus, see on alla viie aastaste laste surmade põhuseks teine haigus maailmas. Miks

Loodus → Loodus
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

COCA

populaarseim karastusjook ning esimene ja populaarseim koolajook. Coca-Cola ja Coke on USA ettevõttele The Coca-Cola Company kuuluvad registreeritud kaubamärgid, mille all turustatakse mitut joogisorti, sealhulgas Coca-Cola Classic ehk Coca-Cola ja Coca-Cola light. Selle logo on üks maailma tuntumaid kaubamärke ja lääne elulaadi sümbol. Nime osa ’Cola’ on vaba ning seda kasutatakse ka paljude muude koolajookide nimes. Atlantas, Georgias valmistati jooki esmakordselt aastal 1886. Coca-Cola leiutaja John Pemberton ei turustanud jooki hästi, kuid firma omandas Asa Candler, kelle firma toodab jooki ka tänapäeval. Candleri ning tema järglaste turundusoskus tegi Coca-Cola USA ning hiljem kogu maailma pupulaarseimaks karastusjoogiks. AJALUGU Coca-Cola leiutas algsel kujul ameeriklane John Stith Pemberton. Aastal 1888, veidi enne leiutaja surma, omandas apteegisuurkaupmees Asa Griggs Candler 2300 USA dollari eest kõik õigused Coca-Colale

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Baaritöö

Baaritöö Baar on tulnud sõnast ,,barrier". Baariks võib kutsuda asutust kus on kõrge lett, teenindaja ja kliendi vahel. Baaris on kõrged pukkistmed. Baaris on suur valik erinevaid jooke nii alkohoolseid kui ka alkoholivabasid, rõhk on jookidel. Baari juurde käib alati sõna kokteil, segujook. Kokteil ­ 6cl, serveeritakse kokteiliklaasis, alkohoolse kokteil sisaldab kanget alkoholi. Segujook ­ pikk ehk pikeldatud jook, segujoogis on rohkem ühte liiki jooki, nt mahla, vahuveini, teisi komponente on vähem ühte jooki on rohkem. 1806 tuli esimene kokteili definitsioon ­ kokteil on joovastav jook, mis koosneb erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame märkimisväärse dringijoogi. 1862 ­ esimene baariraamat, kokteiliraamat ­ Jerry Thomas koostas selle raamatu. 1869 toimus esimene teadaolev kokteilide võistlus ja võitis Harry Johnson

Majandus → Klienditeenindus
13 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Toitlustusettevõtte liigitus ja äriidee

Restoranid Toidu ja joogiga Kasvasid välja varustamine, üldiselt kõrged hotelli söögisaalidest, kui hinnad ja kõrgetasemeline kokad soovisid alustada oma teenindus äri Ühiskondlik toitlustus Pakutakse toitu ja On läbi teinud (siia kuuluvad caféd, pizzeriad, jooki madalate või keskmiste erinevaid arengufaase grillid, coffee shop’id, steak hindadega koos piiratud house’id) teenindusega Kiirtoitlustus (fast Toidu ja joogi On arenenud food) pakkumine väga ühiskondliku toitlustamise ja 2005 Maire Merits 2

Majandus → Majandus
34 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Aksiisid

Aktsiisid Eesti on aktsiisid kehtestatud kütisele, tubakatoodetele, alkoholile ning alkoholi- ning karastusjookide pakenditele. Alkoholi aktsiisiga maksustatakse Eestis toodetud,teisest liikmesriigist Eestisse toimetatud ja Eestisse vabaks ringluseks imporditud õlu, vein, kääritatud jook, vahetoode ja muu alkohol. Alkoholiks leotakse üle 1,2 % sisaldusega jooki ehk 1,2 mahuprotsendilise etanooli sisaldusega jooki v.a õlu, mis algab juba 0,5 % -st. Tubaka aktsiisiga maksustatakse Eestis toodetud ja Eestisse vabaksringluseks imporditud suitsetamistubakas, sigaretid, sigarid, sigarillod, närimistubakas ja muud tubakatooted. Kütuse aktssisiga maksustatakse Eestis toodetud ning Eestisse imporditud autobensiin, diislikütus, lennuki petroolbensiin, mootorikütusena kasutatav vedel-ja surugaas,mootoriõli, kerge kütteõli,nende sarnased tooted ning nende komponendid ja lisandid.

Majandus → Majandus
19 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholide ajalugu

prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689. aastal Inglise troonile istudes tõi kaasa ka oma dzinnilembuse. Just tema muutis selle joogi ametlikuks Hampton Courti lossis, mille banketisaali külalised ka "dzinnitempliks" hakkasid kutsuma. 19. sajandi saabudes võis seda jooki endale lubada üksnes jõukad inimesed. Selle tagajärjel võrsus Londonis uus dzinnivalmistajate rühmitus. Kui kuni sinnamaani valmistati dzinni kahtlasest piiritusest ja võimalikult odavalt, siis nüüd oli eesmärgiks toota võimalikult peenemaitselist ja rafineeritud jooki, mille tarbijaks on haritud ühiskonnaklass. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid Õlu, vein, siider, sampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt.

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholid

destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhastava toonikumina. Rääkides aga dzinni nimest tuleb märkida, et hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Sellenimelisena tunneb kogu inglisekeelne maailm seda jooki tänase päevani. Liigitus Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689. aastal Inglise troonile istudes tõi kaasa ka oma dzinnilembuse

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist Horisont 4/2009 Igal maal ja rahval on oma traditsioonid ja kombed. Setod on läbi aegade valmistanud ja pruukinud handsat, mis on tunnistatud nende rahvusjoogiks. Lühidalt öeldes on see rukkist, ning kaks korda läbiaetud alkohoolne jook. Handsa kangusega on selline lugu, et mõni hindab ülikanget ja mõni vaid veidi üle 40 kraadi kanget jooki, aga üks on kindel - õigel handsal peab olema kangust üle 40 kraadi. Kui tahame säilitada mingit kultuuri tervikuna, ei saa sellest välja jätta osasid, mis meile ei meeldi. Nii peaks säilitama ka handsaga seotud kombestiku. Näiteks Setomaal pakutakse handsat traditsiooniliselt ühest pitsist. See tähendab, et peol pakutava alkoholi kogust piirab kindel inimene, kel on õigus otsustada, kellele võib juurde valada ning kellest on parem vaikselt mööda minna.

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
24
doc

ŠOKOLAAD

tuua inimese näole naeratus. Kui on tunne, et magusanälg näpistab siis parim lahendus selleks on minna poodi ja varuda endale üks maitsev šokolaadi maius. 2. Ajalugu 3 2.1. Varane ajalugu Umbes 2000 aastat tagasi avastati Mehhiko ja Kesk-Ameerika vihmametsadest kakouba, mille avastus oli sama hea kui astuda nafta joa otsa. Asteegid segasid kakaoube maitseainetega, et valmistada jumalate jooki. Jooki valmistati tseremooniatele, rikastele ja eliitinimestele, nad isegi sõid kakao putru. Asteegid hakkasid kakoubasid maksustama. Kakaoubade hind tõusis nii kõrgeks, et 100 uba sai vahetada näiteks kalkuni või orja vastu. Maiad leiutasid vürtsika, mõru, magusa joogi, mida valmistasid röstitud kakaoubadest, maisist ja paprikast ning lasid sellel käärima minna. Asteegid jõid seda jooki 50 korda päevas ja ütlesid , et kui seda jooki juua siis saab päev otsa olla ilma söömata

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Coca-cola uurimustöö

karastusjook ning esimene ja populaarseim koolajook. Coca-Cola ja Coke on USA ettevõttele The Coca-Cola Company (peakontor Atlantas) kuuluvad registreeritud kaubamärgid, mille all turustatakse mitut joogisorti, sealhulgas Coca-Cola Classic ehk Coca-Cola ja Coca-Cola light. Coca-Cola logo on üks maailma tuntumaid kaubamärke ja lääne elulaadisümbol. Nime osa "Cola" on vaba ning seda kasutatakse ka paljude muude koolajookide nimes. Atlantas, Georgias valmistati jooki esmakordselt aastal 1886. Coca-Cola leiutaja John Pemberton ei turustanud jooki hästi, kuid firma omandas Asa Candler, kelle firma toodab jooki ka tänapäeval. Candleri ning tema järglaste turundusoskus tegi Coca- Cola USA ning hiljem kogu maailma populaarseimaks karastusjoogiks. Algus Sarnaselt mitmete teiste inimkonna ajalukku oma jälje jätnutega, oli ka Dr. John S. Pemberton, Atlanta apteeker, inspireeritud lihtsast inimlikust uudishimust. Ühel

Majandus → Majandus
36 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tollieeskirjad

Tubakatooteid (reisija peab olema vähemalt 18-aastane) · 40 sigaretti* · 100 sigarillot* · 50 sigarit* · 50 grammi suitsetamistubakat* või · 50 grammi närimistubakat* Alkoholi (reisija peab olema vähemalt 18-aastane) · veini kuni 4 liitrit (v.a vahuveini, liköörveini) · õlut kuni 16 liitrit · 2 liitrit alkohoolseid jooke alkoholisisaldusega kuni 22% (sh vahuveini, liköörveini) või 1 liitri kanget alkohoolset jooki (alkoholisisaldusega üle 22%)* * Koguseid on lubatud ka kombineerida arvestusega, et iga kogus on 100% ja kokku saab tuua 100%. Kombineerimise näited: 20 sigaretti (50% 40-st) ja lisaks 25 sigarit (50% 50- st); 1,5 l kuni 22%-list jooki (75% 2 liitrist) ja lisaks 0,25 l üle 22%list jooki (25% 1 liitrist) jne. Mootorikütust (esmakordsel sisenemisel) · Eestisse sissesõidul koguses, mis on mootorsõiduki standardses kütusepaagis (sh

Logistika → Logistika
36 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholi ajalugu ja liigitus.

destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jook puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhastava toonikumina. Rääkides aga dzinni nimest tuleb märkida, et hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Sellenimelisena tunneb kogu inglisekeelne maailm seda jooki tänase päevani. Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689.

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Alkoholiseadus 2012

6) olema alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduses sätestatud juhtudel maksumärgistatud. (2) Alkoholi määratlemise, kirjeldamise ja müügiks esitlemise nõuded kehtestab Vabariigi Valitsus. (3) Katseprotokollis sisalduvate andmete loetelu kehtestab põllumajandusminister. § 5. Alkohoolse joogi tarbijapakendi märgistuse erandid (1) Alkohoolse joogi tarbijapakend on käesoleva seaduse tähenduses müügipakend, mis vahetult ümbritseb tarbijale üleantavat alkohoolset jooki. (2) Alkohoolse joogi tarbijapakendi märgistus võib olla võõrkeelne, kui originaaltekstist lähtuvat tõest eestikeelset teavet võimaldatakse kauba müügil. (3) Kui alkohoolse joogi tarbijapakendi käsitsemine nõuab erilist kasutusoskust, siis peab see olema varustatud eestikeelse kasutusjuhendiga. (4) Kui tarbijapakendis alkohoolse joogi hulgimüüki teostaval ettevõtjal on selle alkohoolse joogi

Toit → Toitumisõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Dźinn

äratuntav kadakamarja lõhn ja maitse, muud kasutatavad maitseained võivad varieeruda. Täpsed retseptid on iga tootjafirma saladuseks. Komme maitsestada alkoholi kadakamarjadega on pärit hollandlastelt. Rotterdami sadamast ning selle lähiümbrusest sai mitmeks sajandiks dzinnikaubanduse keskpunkt, kust jook mujale Euroopasse, samuti Ida-Indiasse (tänapäeval Indoneesia) ning teistele troopikasaartele rändas. Algselt pruugiti geniévreks nimetatud jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Näiteks kasutas 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud doktor Franciscus Sylvius de la Boë seda odava ja puhastava toonikumina. Hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda giniks mugandasid ning sellenimelisena tunneb kogu inglisekeelne maailm jooki tänase päevani. Koos kojupöörduvate briti sõduritega jõudis dutch courage'ks tituleeritud dzinn Inglismaale,

Majandus → Klienditeenindus
10 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Laua- ja joogietikett ning käitumine restoranis

· Kui toidukaardid käes tuuakse veini- või joogikaardid · Neid seltskonna peale üks · Antakse võõrustajale · Võõrustaja puudumisel küsitakse, kes soovib jooke/ veine tellida? · Joogikaart võib olla ka põhimenüü osa Aperitiiv · Isu tekitav alkohoolne jook · Juuakse enne söögikorda, tekitavad isu, aitavad toidu ootamisel aega parajaks teha · Tellitakse enne või koos toiduga · Näiteks kuiv vein või sampanja Mida teha, kui ei soovita alkohoolset jooki? Mida teha, kui ei soovita alkohoolset jooki? Võib tellida ka vett või alkoholivaba õlu. Veinid · Jaotatakse kolme põhikategooriasse: Tugevad aperitiivid ­ söögiisu tõstmiseks Magusad veinid ­ koos või pärast magusat Lauaveinid ­ sobivad kõige paremini põhiroa kõrvale Sampanja · Võib pakkuda enne sööki ja söögi ajal · Kõige pidulikum jook · Kuiva serveeritakse koos põhiroaga · Magus sobib paremini magustoidu juurde

Psühholoogia → Käitumine ja etikett
52 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

BAARITÖÖ Baar- väike restoran või kohvik, kus on kõrge lett ja selle äärtes pukkistmed. Baar tuleb sõnast barrier,mis tähendab barrikaadi. Kokteil- lühike segujook. Kokteil on segatud jook. Serveeritakse kokteiliklaasist (6 cl), ei ole pikendatud, alkoholivaba jooki sisaldab kokteil vähem kui alkohoolset jooki. Väike kokteiliklaas, suur kokteiliklaas ­ valik oleneb sellest, kui palju jooki retsepti järgi valmistad (loe cl kokku). Erinevus segujoogist: Segujoogis on ülekaalus alkoholivaba jook, jook on tavaliselt pikk (pikendatud alkoholivaba joogiga, näiteks vesi, soodavesi, toonik, mahlad). Ajaloost 1806 The Balance ajakiri avaldas kokteili definitsiooni: kokteil on joovastav jook, mis koosneb erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame märkimisväärse dringijoogi. 1862 ­ ilmus esimene kokteiliraamat Jerry Thomas sulest

Toit → Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

ERINEVAD PLASTIKU TÜÜBID

ainult külmade vedelike puhul. Kuumad joogid, pleegitavad ja tugevad puhastusained kahjustavad plastiku koostisaineid ja need satuvad joogi sisse. Seda tüüpi plastikut kasutatakse ka majapidamis- ja tööstuskemikaalide pakendamiseks. Tumendatud pudelid on vastupidavamad. Nr3 V või PVC (Polyvinylchloride - polüvinüülkloriid). Tüüpiline mahlapudelites. Korduvkasutamist ei soovitata ftalaatide tõttu, mida kasutatakse selle plastiku pehmendamiseks. Seda tüüpi plastik vabastab kemikaale jooki, kui seda korduvalt kasutatakse. See on tugev plastik, ilmastikukindel ja seda kasutatakse väga palju väljaspool toiduainetetööstust. Nr 4 LDPE (Low Density Polyethylene- madala tihedusega polüetüleen) on kasutusel pigistatavates pudelites ja pehmetes konteineri kaantes. Seda tüüpi plastikut peetakse ohutuks korduvkasutamisel. Nr 5 PP (Polypropylene- polüpropüleen) on kasutusel korduvkasutatavates mikrolaineahju konteinerites, köögitarvetes, margariini ja võitoosides. Enne

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Grappa

kogumis oleva magusainete destilleerimisel saadav kange jook. Trendijook grappa on alguse saanud tavalisest talupojapuskarist ja inimlikust soovist pigistada välja viimast kõigest, millest pigistada annab. Grappa on Itaalia rahvusjook, mida saadakse viinamarja pressimise jääkidest. Samalaadset kanget alkoholi valmistatakse kõikides maades, kus kasvab viinamari. Nii näiteks destilleeritakse Prantsusmaal jooki nimega marc, Ungaris on taoliseks joogiks palinca, Gruusias tata. Grappa on sisuliselt puskar, mis destilleeritakse veini kääritamise kõrvalproduktist viinamarja kestadest, milles on veel alkoholi. Inimene ei lase ju millelgi raisku minna, millest annab kraadi välja keerutada.Veiniasjatundja August Alopi sõnul on kvaliteetne grappa klassikaline digestiiv toidukorra lõpetamiseks, nagu on seda konjak, brändi või single malt viski

Toit → Joogiõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

moodustab joogi mahust poole, ja looduslikest maitseainetest, sh tõenäoliselt ka okolaadist. Mõnedel andmetel on joogis ka munarebusid. 3 Huvitavaid fakte. Maailma parimaks likööriks peetava joogi väljaveo rahaline väärtus moodustab tervelt ühe protsendi kõikide Iirimaalt eksporditavate kaupade hinnast. Joogi valmistamiseks kulub 4,3% kogu Iirimaa piimatoodangust ehk 182 miljonit liitrit aastas. 4 Kasutamine. Lisaks joogina pruukimisele kasutatakse kuulsat jooki ka järelroogade, eriti külmutatud ja külmade magustoitude maitsestamiseks või isegi ühe peamise komponendina. Väga tuntud on ka Iiri kreemiga maitsestatud kohvijook, kusjuures on võimalik osta ka selle joogi vaimustava lõhna- ja maitsebuketiga küllastatud kohviube. Joogi võite ka lihtsalt kallata kõrgesse klaasi, mis on tihedalt täidetud kas purustatud jääga või jääkuubikutega ning serveerida kõrrega varustatult. Iiri kohv kuuele 2 dl 35% rõõska koort 4 sl suhkrut

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Baaritöö konspekt

BAARITÖÖ Baar- väike restoran või kohvik, kus on kõrge lett ja selle äärtes pukkistmed. Baar tuleb sõnast barrier,mis tähendab barrikaadi. Kokteil- lühike segujook. Kokteil on segatud jook. Serveeritakse kokteiliklaasist (6 cl), ei ole pikendatud, alkoholivaba jooki sisaldab kokteil vähem kui alkohoolset jooki. Väike kokteiliklaas, suur kokteiliklaas ­ valik oleneb sellest, kui palju jooki retsepti järgi valmistad (loe cl kokku). Erinevus segujoogist: Segujoogis on ülekaalus alkoholivaba jook, jook on tavaliselt pikk (pikendatud alkoholivaba joogiga, näiteks vesi, soodavesi, toonik, mahlad). Ajaloost 1806 The Balance ajakiri avaldas kokteili definitsiooni: kokteil on joovastav jook, mis koosneb erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame märkimisväärse dringijoogi. 1862 ­ ilmus esimene kokteiliraamat Jerry Thomas sulest

Majandus → Klienditeenindus
61 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Referaat: Šokolaad

Põhiline materjal töö koostamiseks on saadud Maire Suitsu ,,Kalevi sokolaadiraamatust". 3 1. SOKOLAADI AJALUGU 1.1. Maiade ja asteekide toit jumalatele Sokolaadi saamiseks vajalikke kakaoube kasvatasid Kesk- ja Lõuna-Mehhiko aladel elavad maiade ja asteekide hõimud juba 6. sajandil. Sokolaadi ei tuntud küll selle tänapäevasel kujul - maiad oskasid kakaoube röstida ning valmistasid neist jooki nimega xocolatl. Seda jooki ohverdasid nad traditsioonilistel riitustel oma jumalatele. Kakaooad olid kasutusel ka rahana ning asteekide valitsejate aardekambrites olid tohutud kakaoubade laod. (Trisberg, 2007) 1.2. Sokolaad Euroopas Euroopas sai sokolaad tuntuks Kolumbuse Ameerika avastamise aegu ning hispaanlase Cortez` Mehhiko vallutamise päevil. Christoph Kolumbus naasis Uuest Maailmast 1502. aastal, tuues Hispaania kuningale külakostiks muu hulgas kakaoube, kuid siis ei äratanud need kelleski suurt huvi

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Šokolaad

välja, milline šokolaad on tervisele kõige kasulikum. Põhiline materjal töö koostamiseks on saadud Maire Suitsu „Kalevi šokolaadiraamatust“. 1. ŠOKOLAADI AJALUGU 1.1. Maiade ja asteekide toit jumalatele Šokolaadi saamiseks vajalikke kakaoube kasvatasid Kesk- ja Lõuna-Mehhiko aladel elavad maiade ja asteekide hõimud juba 6. sajandil. Šokolaadi ei tuntud küll selle tänapäevasel kujul - maiad oskasid kakaoube röstida ning valmistasid neist jooki nimega xocolatl. Seda jooki ohverdasid nad traditsioonilistel riitustel oma jumalatele. Kakaooad olid kasutusel ka rahana ning asteekide valitsejate aardekambrites olid tohutud kakaoubade laod. (Trisberg, 2007) 1.2. Šokolaad Euroopas Euroopas sai šokolaad tuntuks Kolumbuse Ameerika avastamise aegu ning hispaanlase Cortez` Mehhiko vallutamise päevil. Christoph Kolumbus naasis Uuest Maailmast 1502. aastal, tuues Hispaania kuningale külakostiks muu hulgas kakaoube, kuid siis ei äratanud need kelleski suurt huvi

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Noored ja Alkohol

sest täis oleva inimesest lendavad sõnad välja nagu lektoril. Täis inimene näeb tavaliselt kahekordselt või tal on raske seista jalgadel, sest ta tuigub, aga ise ei saa aru mille pärast. Kui oled täis siis on väga raske mõelda, tavaliselt mida mõtled, see tulebki kohe suust välja. ,,Mis on joomise tagajärjed?" Joomise ajal on tõenäoline, et sa või robistada ehk riba panna. Kui sa näiteks võtad liiga palju korraga mingit kanget jooki, siis või ka robistada või siis kui võtsid juba väga palju jooki ja mingi aja pärast pead kuskile nurga taha riba panema. Pohmakas ehk pohmell on ka üks suur tagajärg pärast joomist, see tekib umbes 5,6 tundi pärast joomise lõpetamist, tavaliselt hommikul. Sel juhul pea hakkab kõvasti valutama, kõht või valutama hakkama, sa tunned end väga halvasti, ja sa võid tõenäoliselt robi panna, aga seda juhtub harva. Pohmell tekib tavaliselt kangete jookide pärast või

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
68 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rootsi jõulud/jõuluroad

Rootsis algab jõuluaeg õigupoolest Luutsinapäevast 13. detsembril, kui kohvilaudadele jõuavad safranisaiad(lussekatter). Pärmitaina sisse on lisatud ka toorjuustu, mis teeb kuklid eriti pehmeteks ja mõnusateks. · Järgmised kaks nädalat juuakse glögi ja süüakse piparkooke ning siirupikomme, mida rootslased nimetavad knäck. · Rootsis on maitsestatud veini joodud juba alates 16.-17. sajandist. Esialgu kutsuti sellist jooki nimega hippocras. Kreeklase Hippokratese järgi nimetatud meega, kaneeliga ja kättesaadavate vürtsidega maitsestatud veini tarvitati ravimina kõikvõimalike tõbede vastu. Glögiks hakati seda Rootsis kutsuma alles 19. sajandil. Kui 19.sajandi keskpaiku suhkur ka lihtsamale rahvale taskukohaseks muutus, hakati jooki mee asemel suhkruga maitsestama. Vein ja maitseained kuumutati glögikatlas,

Ühiskond → Ühiskond
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Šokolaad

Sokolaad Aastal 1492 avastas itaalia meresõitja Kolumbus Ameerika ning külastas seda mitmeid kordi veel. Aastal 1502 jõi ta seal oma esimese sokolaadi joogi ja sai kingituseks kaasa kakaoube. Kuid sel momendil ei paistnud kakaooad talle tähtsana, vaid 27 aastat hiljem jõudis sokolaad Euroopasse. Kuid Sokolaadi ajalugu on veelgi pikem. 6. sajandil kasutasid Sokolaadi jooki juba Maajad, kes elasid nüüdisaja Lõuna-Mehhikos, metsikute kakaopuude kasvualal. Kindlaks on tehtud, et neid puid kasvatati ka koduõuedes. Maajad oskasid kakaoube röstida seejärel pastaks hõõruda ning valmistada sellest vee ja vürtside lisamise abil jooki nimega chocolatl. Algselt kasutati sokolaadi joogina, seda ka pikalt Euroopas. Maajade kultuuris oli sokolaad igapäevaelus tähtsal kohal, seda kasutati keerukates usurituaalides kui ka abielu- ja lapsesünnitseremooniates.

Kategooriata → Uurimustöö
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ärimudel

Ärimudel Partnerid Võtmetegevused / Väärtuspakkumine Kliendisuhted Kliendid / Sihtgrupid Hulgimüüjad. Protsess Kohalikele inimestel Võimalus korraldada pakub sööki/jooki, tähtpäevi Kohalikud elanikud, Osta tooraine toidu samuti ka turistidele. turistid valmistamiseks, Saab broneerida Osta alkhol ja erinevad üritustele snäkid, söögilauda(pulmadel, Toidu valmistamine, matustel) Ressursid / Sünnipäevade jne Müügikanalid Tuumoskused korraldamine ...

Majandus → Majandus
34 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Potentsiomeetria

Tallinna Tehnikaülikool Keemia instituut Analüütilise keemia õppeool Üliõpilane: Aigi Kattai Teostatud: Õpperühm: Kaitstud: Õppejõud: Aini Vaarmann Hinne: Cola-jookides H3PO4 määramine potentsiomeetrilisel tiitrimisel Töövahendid ja reaktiivid: Ph-meeter Klaaselektrood Kalomelektrood Magnetsegaja Bürett 0,01 M KOH lahus pH 4,01 puhverlahus pH 9,18 puhverlahus Cola-jook Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min, et eemaldada CO2 proovist. Jahuta toatemperatuurini ja lahjenda proov 100 ml mõõtekolvis destileeritud H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Kleebi kolvile silt oma andmetega. Määra kindlaks KOH täpne kontsentratsioon. Pese büretti 3x KOH lahuse väikeste portsjonitega. Täida bü...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
136 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tehnilise dokumentatsiooni mõistmine

Omadused: · Rõhk 19 bari - tagab kvaliteetse espresso koos cremaga · Vaikseim kohvimasin portsjonkohvimasinate kategoorias · Kompaktne, võtab köögis vähe ruumi · 1-liitrine eemaldatav veeanum · Automaatne energiasäästureziim · lihtsasti kasutatav ja kvaliteetne kapselkohvimasin · automaatne kapslieemaldussüsteem, konteiner 10 kasutatud kapslile · lihtne hooldada, automaatne puhastusfunktsioon · teeb tassitäie jooki korraga, kogust saab reguleerida · võimalus kasutada kuuma vee saamiseks pakitee või -supi valmistamiseks · 2-aastane garantii · 1.1 Spetsifikatsioon Espressomasin: · programmid: katlakivieemaldus programm · veemahuti maht: 1 L · kohvi kogus: 200 ml · pumba võimsus: 19 baari · kohvipaksusahtli maht: 8 portsjonit Üldised parameetrid: · värvus: must · tootja: Paulig 2. ÜLDISED OMADUSED

Tehnoloogia → Tehniline dokumentatsioon
16 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

SÖÖMINE JA JOOMINE

SÖÖMINE JA JOOMINE Jelizaveta Kalinina Õ14-2 SISSEJUHATUS Rinnapiim kaitseb imikut nakkuste ja allergia eest Vähendamine soola ja suhkru tarbimist Oluline füüsiline aktiivsus Vanuritel väheneb söögiisu. BIOLOOGILISED TEGURID Suu ja hammaste seisund Seedesüsteemi korrasolek Võime toitu/jooki iseseisvalt valmistada Neelamine PSÜHHOLOOGILISED TEGURID Kaalukontroll ­ anoreksia/rasvumine Teadmised toiduvalikust ja tervisest Toidu serveerimine Alkoholisõltuvus Toiduhügieen SOTSIOKULTUURILISED TEGURID Perekondlikud traditsioonid Kultuurilised erinevused Religioon KESKKONNATEGURID Inimese elukoht geograafilises mõttes Võimalused toidu hankimiseks ja kasvatamiseks Toiduainete säilitamine Vee kättesaadavus Miljöö tähtsus POLIITILIS-MAJANDUSLIKUD TEGURID Toidu muretsemiseks ei ole piisavalt raha Inimeste abis...

Varia → Kategoriseerimata
61 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Arutlus Pieter Brueghel ja Jakob Jordaens

majapidamise üleval pidamisega hakkama. Nad ilmselt rügasid tööd teha päevastpäeva, et oma pere toita. Maalil "Jahimehed lumes" on näha, kuidas nii mehed kui ka naised töötavad, mitte ei laiskle ega lõbutse. Jahimehed ajavad koertega jälgi ja naised teevad omi toimetusi. Jordaensi maali "Oakuninga pidu" jälgides, arvan, et mees pidas lihtrahvast pigem logelejateks, kui tööd tegevateks inimesteks. Maalil on näha, kuidas rahvas tarbib jooki ning õgivad head ja paremat ning peavad pidu. Mees kujutas rahvast nende vabal ajal, kui nad lõbutsesid ja nautisid elu. Kunstnik ei pööranud tähelepanu töö tegemisele, sest see on igapäevane. Maalis maarahvast enamasti kõrtsides pidutsemas või omavahel kaklemas. Toon välja erinevused talupoegade riietumise ja iseloomu kohta ning mainin toonide kasutust, nii nagu kunstnikud minu arvates võisid mõelda, näha. Pieteri maali vaadates, tundub, et kui maal on realistlik, nt

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide serveerimine

ja puuviljadest, ka puuvilja- ja marjasiirupitest. Morssi valmistatakse keedetud veest, muidu jääb morsi pind vahutavaks. Suhkur lahustatakse kuumas vees ja toormahl lisatakse alati jahtunud veele, pärast toormahla lisamist ei keedeta. Morssi maitsestatakse tsitrusviljade riivitud koorega. Serveeritakse kannus või klaasis. Morssi jahutatakse jäätükkide lisamisega, kuid meeles peaks pidama, et sulamisel jää lahjendab jooki. Jookide valmistamisel ja magustoitude juurde kasutatakse mitmesuguseid siirupeid. Siirupeid on võimalik ka ise valmistada suhkrust ja veest ning maitseks lisada kas mahla, marju, kohvi jpm. Marjadest, puuviljadest, nende mahlast ja siirupitest suhkru ja gaseeritud veega valmistatud jooke nimetatakse limonaadideks. Jook valmistatakse kannus või klaasis. Juuakse karastava joogina, sellepärast peaks jook olema hapukas ja mitte väga magus. Jahutamiseks lisatakse jääkuubikuid.

Kategooriata → Vabaaeg
33 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Jamaika kohv-valada rumm ning kange kohv tassi, maitsestada suhkruga. Kaunistada vahukoorega ning peale valada Tia Mariat. Banaanikohv-vala banaaniliköör tassi, lisada kohv ja suhkur. Peale jäätisepall ning raputada šokolaadipulbrit. Sambuka flambé ehk Sambuca con la Mosca-(Põlev kohv alkoholiga). Vala likööriklaas peaaegu täis Sambuca't, lisa mõned röstitud kohvioad ja süüta. Lase põleda mõni sekund, siis kustuta Jooki võid serveerida ka valades Sambuca't väikesele tassitäiele kohvile ja see siis süüdata. Kohvikoola-Segage jää, kohv ja suhkur. Valage nelja klaasi. Lahjendage Coca Colaga. Kaunistage tükeldatud sidrunikoortega. Monte Carlo-Vahustage koor. Valage kohv ettevaatlikult alkoholile, lisage klaasidesse vahukooremütsike. Niristage siirup vahukoorele, serveerige. 4. Mis on vajalik täiusliku kohvi valmistamiseks?  Õige jahvatamise jämedus  Õige kogus

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Piirangud alkohoolse joogi jaemüügil

§ 40. Piirangud alkohoolse joogi jaemüügil (1) Alkohoolse joogi jaemüük on lubatud: 1) kaupluses; 2) toitlustusettevõttes; 21) väljaspool ettevõtja tegevuskohta, kui toitlustamise tegevusalal tegutsev ettevõtja müüb alkohoolset jooki toitlustamise käigus; [RT I 2008, 8, 58 - jõust. 15.05.2008] 3) majutusettevõttes; 4) etendusasutuse, rahvamaja või muuseumi ruumides või territooriumil; 5) sõitjateveo teenuse osutamisel kasutatavas vee- või õhusõidukis; 6) reisirongi restoranvagunis; 7) rändkaupluses; 8) avalikul üritusel; 9) kutseõppeasutuse ruumides või territooriumil asuvas õppurite praktikakohana kasutatavas müügikohas tulenevalt õppeasutuse õppekavast;

Muu → Tööseadusandluse alused
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ajalugu(11klass) õ lk 41 küsimused ja vastused!

1.Millised tegurid mõjutasid muinasusundi muutumist? Tegevusalade teisendamine, tihe suhtlemine naaberhõimude ja ­rahvastega. 2.Miks on muinasusundi uurimine problemaatiline? Sest muistseid uskumusi kajastavaid allikaid on väga vähe säilinud. 3.Milliseid muinasusundi põhimõistega vägi seotud ütlemisi, uskumusi olete kuulnud (näiteks muinasjuttudes)? Arvatakse, et mõningatel inimestel on nt ravitseja võimed. 4.Milliseid hingega seotud tavasid järgitakse veel tänapäevalgi? Kas ka teie neid järgite? Setudel on püsinud komme lahkunutele sööki-jooki kalmule viia. Mina seda kommet ei järgi. 5.Tooge näiteid eestlaste muinasusundi animistlikust loomusest. Arheoloogilised kinnismuistised. 6.Miks võib väita, et ristiusk polnud eestlastele muinasaja lõpul tundmatu? Sest, tunti risti- kui maagilist kaitsemärki ja kanti ristripatseid.

Ajalugu → Ajalugu
67 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Internetikohviku äriplaan

osundatud tolliprotseduuridest erinevat tolliprotseduuri selle alkoholi käitlemist kitsendavate õigusaktiga sätestatud tingimuste järgimisel; 3) rahvusvahelisel reisijateveol kasutatava vee- või õhusõiduki pardal asuvale alkoholile. §5. Alkohoolse joogi tarbijapakendi märgistuse erandid (1) Alkohoolse joogi tarbijapakend on käesoleva seaduse tähenduses müügipakend, mis vahetult ümbritseb tarbijale üleantavat alkohoolset jooki. (2) Alkohoolse joogi tarbijapakendi märgistus võib olla võõrkeelne, kui originaaltekstist lähtuvat tõest eestikeelset teavet võimaldatakse kauba müügil. (3) Kui alkohoolse joogi tarbijapakendi käsitsemine nõuab erilist kasutusoskust, siis peab see olema varustatud eestikeelse kasutusjuhendiga. §6. Käitlemiseks mittelubatud alkohol (1) Keelatud on käidelda: 1) alkoholi, mis ei vasta käesoleva seaduse § 4 lõikes 1 sätestatud nõuetele;

Majandus → Majandus
792 allalaadimist
thumbnail
7
odp

Esitlus, Alajahtumine ehk hüpotermia

inimesed. Tunnused Elu tundemärgid puuduvad Teadvusetus, vaevalt tajutav pulss ja hingamine Segasus, hallutsinatsioonid Unisus, uimasus Jäsemete jäikus Lihasvärinad Kahvatu, külm nahk Esmaabi Elu tundemärkide puudumisel ära elusta, vaid helista 112. Kata kannatanu soojalt Võimalusel eemalda väga ettevaatlikult märjad, külmad riided Teadvusel kannatanule anna sooja, magusat jooki Mitte liigutada teadvuseta kannatanut, ära anna stabiilset küliliasendit Kasutatud kirjandus http://www.kajak.ee/content/view/59/79/ ,,Elupäästev esmaabi vigastuste korral" 2004.a TÄNAN KUULAMAST!

Meditsiin → Terviseõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Eesti keele uudissõnad 2010a.

Uudissnad: Aeglema tillima, hngima Digistama digitaalselt allkirjastama Eestilane eestimaalane Hiiul kontrabass e hiidviiul Isettaja FIE Joomik inimene, kes joob palju mittealkohoolset jooki Jtla prgila Kamul kondoom, preservatiiv Koval kohalik omavalitsus Krakk tehnilise ssteemi kiline kokkuvarisemine Kuriraha kuritegelikul teel saadud raha Kuuling bowling Ktvus kttevrtus Lobinik lobit tegija Lharid ortsid, lhikesed pksid Massinnetus humanitaar-katastroof Meitla sotsiaalne vrgustik Moder moderaator Muinastama muinasjuttu rkima vi lugema Muskeldamine fitness Nha nohu ja kha Olesk lounge Ohjur mneder Omavalimised kohalike omavalitsuste valimised

Eesti keel → Eesti keel
48 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Rootsi jõuluroad

Rootsi jõuluroad Liis Vaupere ·Safranisaiad ehk "lussekatterid" ·Luutsinapäev 13.detsembril Siirupikommid- knäckid ·Kuni 16-17 sajand kutsuti seda jooki "Hippocras'iks". ·Alates 18. sajandist hakati Rootsis kutsuma "Glögiks". ·Punane vein,nelk, purustatud kardemoniseemned, kaneelikoor, ingver ja pomerantsikoor. ·Kooritud mandlid ja rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala ­ "lutfisk" ·grön kål ­ roheline kapsas ·dopp i grytan ­ ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Essee - CocaCola reklaamide analüüs

Kuressaare Ametikool Ettevõtluserialade osakond Ingrid Kobin(Heinala) KKP2 COCA-COLA Essee Õpetaja: Sirje Pree Kuressaare 2009 Coca-Cola Coca-Cola ehk kokakoola on karboniseeritud koola, maailma populaarseim karastusjook. Coca-Cola Company peakontorid asuvad Atlantas ja Georgias, kus jooki valmistati esmakordselt aastal 1886. Coca-Cola leiutaja John Pemberton ei turustanud jooki hästi, kuid firma omandas Asa Candler, kes toodab jooki ka tänapäeval. Candleri ning tema järglaste turundusoskus tegi Coca-Cola USA ning hiljem kogu maailma populaarseimaks karastusjoogiks. Esmalt müüdi Coca-Colat joogifontäänides, hiljem aga pudelites, mille kuju on saanud tähtsaks kaubamärgi osaks(joonis 1). Coca-Cola, mille retsept on jäänud salajaseks,

Meedia → Reklaam
93 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Brändi

mis on lühend sõnast brandywine, mis oma korda tähendab ,,põletatud vein’’. Brändit võib valmistada kõikvõimalike puuviljade mahladest ja pressimisjääkidest, mida on võimalik kääritada. Erinevad brändid Kõige kuulsam brändi on kahtlemata konjak, mis on oma nime saanud Cognaci linnakese järgi Prantsusmaal. Brändit, mis on toodetud mujal Prantsusmaal või mujal maailmas, ei tohi ametlikult konjakiks kutsuda. Ka Cognaci piirkonnas tehtud jooki ei ole lubatud nimetada konjakiks, kui see ei vasta täpsetele kriteeriumitele, mille on kehtestanud konjaki tootmist korraldav ja juhtiv asutus Bureau National Interprofessionel du Cognac (BNIC).  Vanus, mis on kirjutatud enamasti pudelisildile, annab teatava informatsiooni ka joogi kvaliteedi kohta. 2 aastat on enamasti liiga noor, 10 ja 12 aastat tähendavad head brändit igal pool. V.S (Very Special), kutsutud ka kolmeks tärniks (***) – noorim konjak segus on vähemalt

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kasiino SWOT analüüs

oma äri. Valuuta vahetus muutub,tulud ja kulud ka · Äriideed muutuvad kiiresti · firma võib tegutseda aastaringselt · Kriisis. ükskõik hooajal. · Tihe konkurents · Uued turud · Valitsuse määrused Võta partneriks väike catering,pakkuda jooki · Poliitilised riskid sööki üritusi ajal. · Rahvusvaheline laienemine

Õigus → Asjaõigus
32 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

KAKAOPUU

• kakaopuu on kasvutingimuste suhtes nõudlik kasvades vaid kuni 1000km kaugusel ekvaatorist vihmametsade jaoks sobivatel aladel Vajab: • palju valgust • sooja kliimat • palju niiskust Leviala Looduses • Kesk- ja Lõuna-Ameerikas Istandused • Brasiilias • Lääne-Aafrikas • Kagu-Aasias Saadused • peamiseks saaduseks on kakaopuu seemned-neist valmistatakse: • kakaovõid • kakaopulbrit • kakaod • šokolaadi • õitest valmistatakse jooki, mis aitab väsimuse vastu • jahvatatud seemneid peetakse südametoonikuks Tänan kuulamast!

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kakaopuu

Kakaotooted: Kakaopulber, kakaovõi, shokolaad, kosmeetikatooted jne... Huvitavat · 2009. aastal toodeti maailmas kokku 4,22 milj tonni kakaoube. · Kakao sisaldab üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 aktiivset aineosa. · kakao aitab kaasa seedimisele, suurendab kuseeritust, vähendab allergiat, hõlbustab hingamist ja ergutab südant. · Kakaod kasutatakse astma, kopsupõletiku, köha ja külmetuse raviks. · Kakaopuu õitest valmistatakse Kesk-Ameerikas jooki väsimuse vastu. · Kakao sisaldab vähe kofeiini, kuid suured annused võivad tekitada unetust, ärrituvust, vererõhu tõusu ja kõrvetisi. Kasutatud materjal: http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_kakaopuu http://www.ibm.com/smarterplanet/nz/en/food_technolo gy/examples/index.html http://www.mahemark.ee/toodete- info/superfood/kakaotooted

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
22
odp

Uimastid

erisus teistest kesknärvisüsteemi toimivatest ainetest on see, et ta tekitab sõltuvust. ● Uimastite omamine on üldjuhul keelatud. Kahju ● Kahjustavad hingamisteid. ● Põhjustavad organismi kurnatust. ● Mõjutavad närvisüsteemi. ● Põhjustavad ravimatuid kahjustusi Iseloomustus ● On olemas erinevaid tüüpe, nagu näiteks pulbrilisel kujul või vedelikus olekus . Pulbrit kas suitsetatakse ,segatakse jooki või neelatakse. Vedelikus olekus uimasteid süstitakse enamasti või joogi sees või neelatakse. Seisund ● Narkootikumid tekitavad kaifi oleku ja sa tunned ülierutatud, agressiivsust,väsimust Kuidas tunda tarvitajat ● Tarvitaja võib olla üli energiline või väga vaikne ja kuri. ● Nägu võib olla kahvatu ja silmad punased. ● Võib olla ülierutatud Kasutatud kirjandus ● Google

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Alkoholism- kõige enam levinud sõltuvushaigus

alkohoolse joogi jaemüügi sortimenti, müügikohti ja müügivormi puudutavad kitsendused (2) Kuna antud uurimistöö puudutab eelkõige noorte alkoholitarbimist, siis väljavõte Alkoholiseadusest, mis reguleerib noorte alkoholitarbimist: §46. Alaealisel alkohoolse joogi tarbimise keeld Alaealisel on alkohoolse joogi tarbimine keelatud. §47. Meetmed alaealisel alkohoolse joogi tarbimise keelu tagamiseks (1) Alaealisel on keelatud omandada alkohoolset jooki. (2) Keelatud on võõrandada alkohoolset jooki alaealisele. Nimetatud keelu järgimiseks võib müüja nõuda ostjalt tema isikut tõendava dokumendi esitamist ja keelduda alkohoolse joogi müümisest eelnimetatud dokumendi esitamata jätmise korral. (3) Alaealist ei tohi rakendada töödel, mis on seotud alkoholi käitlemisega. (4) Täisealisel on keelatud osta, pakkuda või üle anda alaealisele alkohoolset jooki.

Muu → Teadus tööde alused (tta)
51 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Suguhaigused - genitaalherpes, süüfilis, tripper, gonorröa, klamüdioos, trihhomonoos

Suguhaigused A-hepatiiti võib nakatuda ka saastunud toitu-jooki tarbides. B-hepatiiti nakatutakse sugulisel teel või vere kaudu. Ravitakse maksafunktisooni toetavate preparaatidega. Sümptomid on maksakahjustused, väsimus, silmad-nahk muutuvad kollakaks. Genitaalherpes Levib otsese kontakti teel aga ka vanemalt lapsele (veres). Huuleherpes võib muunduda genitaalherpeseks. (suuseks). Sümptomid on sügelus,valu lihastes,ülmfisõlmede suurenemine, villid. Ohtlik lootele! Lõplikult välja ravida pole võimalik. Süüfilis Sümptomid: esmane süüfilis ­ haavandite teke nakatumskohas, lümfide suurenemine. Haavandid on kõvapinnalised ja kuivad, pole valusad. Esmane süüfiliskestab 1-5 nädalat, haavandid paranevad. Teisene süüfilis: nahalööve kehas, peopesadel jm., palavik. Valusid pole. Kestab kuni pool aastat. Kolmandane: süüfilis kergetest naha ja luukahjutustest tõsiste surmaga lõppevate südame ja närvisüsteemi haigusteni. Loote väärarengud, r...

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Fosforhappe määramine Cola-jookides, potentsiomeetriline tiitrimine

TTÜ keemiainstituut Analüütilise keemia õppetool Instrumentaalanalüüs ­ praktikum Töö pealkiri: Laboratoorne töö nr. Fosforhappe määramine Cola-jookides potentsiomeetriline tiitrimine Õpperühm: Töö teostaja: Töö teostatud: Protokoll esitatud: Õppejõud: Protokoll arvestatud: Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min selleks, et eemaldada proovist CO2. Jahuta toatemperatuuril ja lahjenda proov 100 ml mõõtkolvis dest. H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Määra kindlaks NaOH täpne kontsentratsioon. Täida bürett NaOH lahusega, fikseeri algnäit. Pese 20 ml pipetti 3x väikeste koguste dekarboniseeritud Cola joogiga. Mõ...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
93 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Joogiklaasid

Silindri kujuline , kitsam klaas. *viskiklaas-ovaalse kujuga klaas , kuhu mahutab u 16 cl. Viskiklaase on erinevaid. *shotiklaas- levinumad on 4 ja 6 cl. viina ja tequilat 4 clgaj a siis kuhu sellised b52 ja hotshot siis võik 6 olla *õlleklaas- 0.5l mahutuvusega. Suur klaas. *iiri kohvi klaas-tavaline teeklaas, ilusam kui läbipaistev, piklikum. *Pousse cafe- pannakse kihilist jooki, koosneb mitmest kihist, erivärvilised liköörid. Prantsuse sõnalt ''kohvi tõukaja''. *punane ja valge vein-punaseveini klaas on pikem, kui valgeveini klaas. Pikajalaga, mille suu koondub väikseks sõõriks. *Partfait-vahuveini ja veinikokteilide valmistamiseks. *sherry-kangestatud veinile 6-13cl. *Champagne-pikajalaga, peenike klaas. U 12-16 cl. Erineva kujuga klaasid. *aroomiklaas- ehk konjakiklaas. 24-48 cl

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun