ROLL BUFFET Pakkumine on koostatud 10-15´le inimesele. MAKI Aki roll - Lõhe, lehtsalat, seesamiseemned, vürtsikas majoneesi kaste 10tk Hana roll - Lendkalamari, lumekrabi , kurk, avakaado 10tk Samurai roll - Lõhe, kurk, avakaado, angerjakaste 10tk Wakame roll - Wakame goma seesamivetikas, surimi, kurk, punane karri 10tk Sakura roll - Lõhe, kreemjuust, kurk, seesamiseemned 10tk Origami roll - Tuunikala, kurk, lehtsalat, tsilli-ingveri kaste 10tk Geisha roll - Kurk, avakaado, paprika, takuan, lehtsalat 10 tk Tatami roll - Aburaage, kurk, lehtsalat, jääsalat, seesami-seemned 10tk Heian roll - Hiidkrevett, surimi, aburaage, tobiko, paprika, jääsalat 10 tk Yuki roll - Kurk, avakaado, kreemjuust, lehtsalat, seesamiseemned 10 tk HOSOMAKI Avakaado 6tk Kurgi 6tk Vürtsika kurgi 6tk Wasabi lõhe 6tk NIGIRI Wakame goma 10tk Inari 10tk Spicy Surimi 10tk
Seejärel pere sööb ja suundume kas arvutite taha või telerit vaatama. Kuna eesotsas minul on kehaline aktiivsus väike, mõtlesin oma toitumist muuta tervislikumaks ja samas vähendada kehakaalu. Alustasin uut nädalat uue 13päeva dieediga(vaata tabel1) Tabel 1 1. ja 8. päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut P 2 kõvakskeedetud muna , keedetud spinat (lillkapsas), 1 tomat Õ 1 naturaalkotlett, lehtsalat õli ja sidruniga 2. ja 9. päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut P 1 naturaalkotlett, lehtsalat ja puuvili Õ 50 gr suitsusinki, 200 gr maitsestamata jogurtit 3. ja 10. Päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut, 1 viil röstsaia P Keedetud spinat (lehtsalat), 1 tomat, puuvili Õ 2 kõvakskeedetud muna, 50 gr sinki, lehtsalat ja puuvili 4. ja 11
Kasutamine: · Toorsalatid · Supid · Kapsarullid · Hautatud kapsad (mulgi kapsad) · Pajaroad 4. Sibulköögiviljad ehk laugud o Sisaldab C- ja B-rühma vitamiine ning PP-vitamiini; karotiini, eeterlike õlisid Nt: harilik sibul (mugulsibul), punane sibul (Hispaania sibul), salatisibul, valge sibul (hõbesibul), salottsibul (pesasibul), pärlsibul, porru (lauk), roheline sibul (kevadsibul), talisibul, murulauk 1.4. Lehtköögiviljad Nt: lehtsalat, käharaservaline lehtsalat, peasalat (võisalat), jääsalat, Ameerika jääsalat, punane käharsalat (lollo rosso), roheline käharsalat, tammelehesalat, rukola (põld-võõrkapsas), rooma salat (kos-salat), põldkännak (lambasalat), lehtpeet (mangold), salatkress (vesikress), 5. Maitseköögiviljad 6. Dessertköögiviljad (varsköögiviljad) Nt: spargel (harilik aspar), artisokk, rabarber 7. Vili köögiviljad Tomat:
Minu Toiduained Köögiviljad: Progand,Tärkliselised Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid Konservitud Kalad Lillkapsas Seller Kastanid Petersell Kaneel Soodavesi Kookos, Kookosepiim Suvikõrvits Jõhvikamahl Kurk Rosinad Baklazaan Konservitud puuv...
Leib, Leiburi Rukkipala 54 Margariin, määrdemargariin, R39%, vitamiinidega rikastatud 2 Kalkunisink 20 Mandariin 28 Kurk 8 Lehtsalat 7 Porgand 12 Kapsas, valge peakapsas 15 Kohv, valmis viljajook, valmistatud 2,5 %-sse piima, suhkruta 100 Esmaspäeva lõunasöök Nimetus Kogus Kartul, keedetud 60
Soovituslik kogus naistel 0,100,3 mg ja meestel 0,130,3 mg. kahjulik 10 mg ja 180mg. Ületarbimine härib vase omastamist kehas. 0,07mg kilogrammi kohta Maks, neer, selgroog Aktiveerib organismis ensüüme, mida on vaja DNA sünteesiks ja kusihappe moodustamiseks Leidumine loomaliha, loomsed subproduktid, lehma ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, idandid, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb Molübdeeni rohkusest pinnases. Defitsiit südame arütmia loote ebaloomulik suurenemine, mistõttu kasvab laps ebaloomulikult pikaks Söögitoru vähk Isupuudus Tavatingimustes väga ebatavaline nähtus. Ületarbimine Kõhulahtisus Kasvu häired Viljatus Madal loote kaal Podagra Kasutatud kirjandus
KBp-12 Mis asi on E-vitamiin? E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mille vormid on lähedase ehituse, antisteriilsuse ja antioksüdantse toimega rasvlahustuvad ühendid. Laialdaselt kautuses ka kosmeetikas, kuna võitleb vabade radikaalide vastu ja seega enneaegse vananemise vastane. Kust saame Evitamiini ? E-vitamiini allikateks on rafineerimata taimeõlid (nisuiduõli) ning kõik terved toored seemned, pähklid, sojaoad, oliivid, täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat. Loomsed toiduained on E-vitamiini sisalduselt suhteliselt vaesed, vähesel määral leidub seda maksas, munarebus ja seapekis. Enamus puu- ja juurvilju ei ole just kõige paremad E-vitamiini allikad. Miks on E-vitamiini on vaja: rakkude vananemise pidurdamiseks, kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks, lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime,
vastupanuga orgaanilistele lahustele, õlidele ja rasvadele. Puhtast polüstüreenist valmistatakse topse toidu säilitamiseks ja näiteks ka ühekordseid plastikklaase. Vahtpolüstüreenist valmistatakse aluseid, mille sisse pakendatakse tavaliselt kaubanduskeskustes puuvilju, juurvilju ja palju teisi toiduaineid. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel: näiteks lehtsalat. Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurti- või joogitopside valmistamisel. Lisaks on klaasjat polüstüreeni hea töödelda ning sellel on hea mõõtmete püsivus. Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ning on tundlik UV-kiirgusele.
puuviljakompotid ja jäätis. TOIDU SERVEERIMINE Kaunilt, kuid lihtsalt Soojadele toitudele soojendatud vaagnad Toitude asetus on kindel, et näha millise toiduga on tegemist Aineid ei segata omavahel palju Eine koostis Väikesed külmad suupisted võileivakesed, salatid, Munatoit omlett, munad vormikestes, keedetud munad. Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat enamasti lehtsalat. Juust Magustoit tort, kook, puding. Puuvili kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga.
kiirgusele. Puhtast polüstüreenist (PS) valmistatakse topse toidu säilitamiseks, ühekordseid plastklaase. Vahtpolüstüreenist (EPS) valmistatakse aluseid, millesse pakendatakse tavaliselt kaubanduskeskustes puuvilju, juurvilju, liha, kala ja kanaliha. Lisaks tehakse sellest ühekordselt kasutatavaid joogitopse, näiteks kohvitopse. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel, nt lehtsalat. Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurtitopsid või joogitopside valmistamisel. Enamasti kasutatakse polüstüreenil põhinevaid plaste toiduga kokkupuutes pikaajaliselt ja madalal temperatuuril (näiteks liha) või lühiajaliselt ja kõrgel temperatuuril (näiteks kohv). Viimasel ajal on hakanud polüpropüleen asendama mõningaid löögikindla polüstüreeni kasutusvaldkondi.
A-Vitamiin Siivo-Sandre Tänavots Mida see tähendab A-Vitamiin on retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline nimetus, ka bioaktiivsete biomikromolekulide rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin Kust kohast me seda saame? Saame rasvastest kaladest, kalamaksast, loomamaksast, võist, rasvasematest piimatoodetest Parimad allikad Parimateks allikateks on maks, piimatooted (juust, või), muna. Karotenoide leidub enim kollastes ja oranžides, aga ka mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa) ning maguskartulis. Vitamiini tähtsus A-vitamiin on tähtis paljude organismide sigimiseks,luu kasvuks ja nägemisteravuse hoidmiseks, immuunsuseks, aga ka antioksüdantse regulaatorina Milleks on vaja A-vitamiine? Nägemisprotsessiks Paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks Antioksüdantseks regulatsiooniks Organismi vi...
Sel viisil saadakse löögikindel polüstüreen mis on tundualt sitkem, parema vastupanuga orgaanilistele lahustustele, õlidele ja rasvadele. Puhtast polüstüreenist valmistatakse topse toidu säilitamiseks, ühekordseid plastikklaase. Vahtpolüstüreenist valmistatakse aluseid, millese pakendatakse tavaliselt kaubandusekeskustes puuvilju, juurvilju, ja muid toiduaineid. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel, nt lehtsalat . Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurtitopsid või joogitopside valmistamisel. Lisaks on klaasjat polüstüreeni hea töödelda ning sellel on hea mõõtmete püsivus. Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ning on tundlik UV- kiirgusele. Polükarbonaat Polükarbonaat on tugev ja läbipaistev materjal , millel on kõrge löögisitkus temperatuurivahemikus -40 - 115 C . Polükarbonaat on madala väsimustugevuse ja
Erialane sõnastik Reinard Kann A · ader- maaharimisriist kündmiseks, muldamiseks · aedsalat-aias kahe teisendina (lehtsalat ja peasalat) kasvatatav salat · aedhernes- söögiherne aiasort · agrokliima- suure maa-ala kliima. · agrokemikaal-kahjurite v. taimehaiguste tõrjeks · agronoom-agronoomia eriteadlane · agronoomia- põllumajanduslikku tootmist, esmajoones maaviljelust uuriv rakendusteadus, põllumajandusteadus. · agrotehnika- taimekasvatuses rakendatavate võtete kompleks · aretus- aretamine · autbriiding- sugulasaretus · ahtrus- tiinuse puudumine sigimiskõlblikul emasloomal B · Biotõrje- bioloogiline tõrje · Botaanika- taimeteadus · Bakter- üherakuline, enamasti klorofüllita mikroskoopiline taimorganism D · desoained-pesuained,millega puhastatakse nt:lehma nisasid ...
Kell 13.3014.00 antav eine (déjeuner) 1. Väikesed külmad eeltoidud (hors d´oeuvres) võileivakesed, salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vm. 2. Munatoit omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. 3. Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. 4. Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 5. Aedviljatoit (légume) soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. 6. Salat (season) enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. 7. Juust 8. Magustoit (entremets) tort, kook, puding, suflee või vorm. 9. Puuvili (dessert) kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. 10. Kohv Kell 17.0018.00 antav lõuna (diner). 1. Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. 2. Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. 3. Liha enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. 4
salatid, marineeritud kala, täidetud aedvili vms, tavaliselt 3–4 liiki. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. • Munatoit – omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. • Kalatoit – väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vms. • Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. • Aedviljatoit (légume) – soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). • Salat (season) – enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm. • Puuvili (dessert) – kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. • Kohv Millest koosneb lõunasöök • Puljong – (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. • Kala – keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega.
Sügavkülmutamine Sügavkülmutamine on kiire ja lihtne toiduainete säilitamise viis Et külmutamine on parim viis liha või kala säilitamiseks, teab igaüks. Kuid külmutada võib veel paljusid muidki toiduaineid ja roogi. Erandiks on toores lehtsalat, tomat, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul. Ka majonees, salatikastmed, keedetud munavalge, glasuuriga tordid ning beseeküpsised ei sobi külmutamiseks. Toiduainete ettevalmistamine sügavkülmutamiseks Köögiviljad - Tuleb kõigepealt puhastada ja pesta ning seejärel blaneerida, et hävineksid pinnafermendid, mis võivad toiduaine maitset ja aroomi halvendada. Selleks aseta köögiviljad sõelal kõigepealt 2-5 minutiks keeva vette ja siis jäävette, et katkestada
püreesupp, mahl (lillkapsas, läätsed, kartuliga, keefir (sea sisefilee, kartul, (mozzarella, (tallekarree, vesi) sibul, või, rosmariin, mustikad, lehtsalat, porgand, sibul, õli, pipar) meresool, must paprika, pipar) suvikõrvits) Valekrabisalat, vesi Vasikaliha Kanakarri, piim Värvikas seljanka, PÜHAPÄEV (riis, muna, mais, koorekastmes, (kanafilee, vesi lumekrabi, mais, keefir suitsupeekon, õli, (punane sibul, valge
Eine Lõuna Õhtusöök Hommikusöök Petit Déjeuner Värske sai (baguette, croissant vms) Kuuma piimaga kohv (cafe au lai) Kuum sokolaad (chocolat chaud) Moos (maasika-, aprikoosi) Või Eine Ehk Déjuner, mida pakutakse 13.30-14.00 ajal : Eeltoit (võileib, kala, salat) Munatoit (omlett, keedetud muna või vormis muna) Kalatoid (keedetud, praetud, kastmes vms) Lihatoit ( soe, külm, kastmega) Aedviljatoit (herned, oad, lillkapsas, üleküpsetatud) Salat (enamasti lehtsalat oliivõliga) Juust Magustoit (tort, kook, pudinf, suflee) Puuvili (kirsid, banaanid, viinamarjad, kompott) Kohv Lõuna Ehk Diner serveeritakse kell 17.00-18.00 Puljong või püresupp lisandiga Kala (kartulitega, keedetult või praetult, kaste) Liha (aedvili, kaste) Aedviljatoit (keedetud, praetud, aurutatud, vorm) Juust Magustoit Puuvili Kohv Õhtusöök Pidulikul juhul apertiiv Puljong Ühepajatoit Leib Kohv Veinid Üks suurimaid veinitootjaid maailmas
Teisipäev Õhtu: kala kombineeritud salatiga, 1 tükk röstsaia, Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või tee greipfruut Laupäev Lõuna: 2 muna, tomatid, kohv Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või Õhtu: praeliha, tomat, kurk, lehtsalat, oliivid, kohv Kolmapäev tee Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või tee Lõuna: puuviljasalat nii palju, kui süüa jaksad Lõuna: 2 muna, spinat, kohv Õhtu: suur praad, seller, kurk, tomatid, kohv Pühapäev Õhtu: lambaliha, seller, kurk, tomatid, tee
Valgamaa Kutseõppekeskus Sille Ivanova PIDULIK ÕHTUSÖÖK Kokk I kutseeksami kirjalik aruanne Valga 2011 Menüü Menüü põhjendus Tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine : Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Töövahendid ja nõud Köögi sisustus Kogus Elektripliit Auru- konvektsioonahi või küpsetusahi Plaatgrill või salamander Vahustaja Juurviljatükeldaja(köögiviljakombain) Hakklihamasin Käsimikser, sausegur Kaalud (elektron vm) Külmkapp Sügavkülmkapp Töölauad Mikrolaineahi Nõudepesukohad(masinad) Kraanikausid Väikevahendid Kastrulid 1l, 2l, 3l Auru-keedukastrul Pannid: (wok-pann, malmpann, teflonpann, portsjonpann Kausid 0,5l, 1l, 2l...
piimas, õuntes, kalalihas, lihas, idandites, sojaubades, teraviljasaadustes, õlirikastes seemnetes, sibulas, pähklites, peedis jne. Fosfor: Fosfori allikad on mandlid, kuivatatud oad, herned, läätsed, nisu ja niisuidud, juust ja värske suhkrumais. Raud: Peamised rauasisaldavad produktid on maks, petersell, veretooted, halvaa,nisukliid, õllepärm, kõrvitsaseemned, neerud, läätsed, kuivatatud paprika, müsli, põldmarjad, söögipeet, peakapsas, mugulsibul, porgand, lehtsalat, mereannid,munad, punane liha, spinat, oad, punane vein, rosinad, maasikad, molluskid, tomatid, küüslauk, seened jne. Paremini omastab organism rauda lihast, loomsetest produktidest. Vask: Vase allikateks on pähklid, kuivatatud herned, oad, lutsern ja rohelised lehtköögiviljad. Jood: Peamised joodi sisaldavad produktid on merekalad, kalamaksaõli, meretaimedest valmistatud tooted, jodeeritud sool. Tsink:
Keedusoola kasutatakse toituainete säilitamisel ( soolamisel ). Talvel kasutatakse lumekoristamise hõlbustamiseks teedel. · Naatriumkarbonaat ehk soodat kasutatakse argielus laialdaselt. Tahkel kujul esineb ta tavaliselt kristallhüdraadina. Sooda on üks põhitoorained klaasi valmistamisel. · Kaaliumsoolad on omadustelt lähedased vastavatele naatriumsooladele. Kaalium kuulub elutähtsate elementide hulka, ta reguleerib rakkude veesisaldust. Kaaliumirikkad toiduained on näiteks rosinad ja lehtsalat. Kasutatakse enamasti väetisena kaaliumväetis. Üsna rikas kaaalimiühendite poolest on puutuhk. · Kaltsiumsooladest üks tuntumaid on kaltsiumsulfaat, esineb tavaliselt kristallhüdraadina kips. Valge, pehme ja kergesti murenev · Kaltsiumi tähtsaim looduslik ühend on kaltsiumkarbonaat. Tal on mitmeid esinemisrolle looduses: marmor, lubjakivi, kriit. Üks Eesti tähtsamaid maavarasid, paekivi ehk paas on samuti lubjakivi. Paekivi alla käib ka dolomiit. Marmori ja
veresoontes. Tänapäeval on saanud selgeks, ei ainus viis vältida hilistüsistuste teket on hoida suhkruhaigete veresuhkur madalal tasemel. See on võimalik ainult sel juhul, kui haige ise aktiivselt osaleb raviprotsessis ja mõistab oma haiguse olemust. Toidud mida soovitatakse Süsivesikute ainevahetuse korrastamiseks on sobivad mustika leht, aasristiku õis, teelehe ürt, orasheina juur, võilille juur ja leht, hariliku lutserni ürt., lehtsalat, spinat, kapsas (eriti mahl), peet, õun, kõrvits, kala, muna, tatar, kaer, mais. Kõhunäärmes soodustavad insuliini tootmist ja alandavad veresuhkru taset aedoa kaunad, aasristik, nõges, mustika mari ja leht, põldmuraka mari ja leht, pohla leht, kirsi mari ja leht, orasheina juur, võilille juur, raudrohi, ida-kitsehernes, lambalääts, ürt- punanupp ja sibul. Seedimisele vajalike peptiidide moodustamist soodustavad ja kõhunäärme rakke
Keefir 2,5% 170 kolmveerand tassi Jääkuubikud 3.variant Muna-singisalat Muna 40 1 väiksem Kartul (kergelt praetud) 90 1 väiksem Sink 10 1 viil Balamicokaste 5 1 spl Lehtsalat söö palju tahad Ruccola söö palju tahad Seemned 10 1 spl 4.variant Võileib merevaigu ja singiga Sulatatud juust 12% 15 2 tl kuhjaga Veiselihasink 25 3 viilu Seemneleib 40 1 viil
elupuuga, peenar kus kasvavad elupuud ja hostad ja puuriit. Majandusõu garaazi taha aia nurka on istutatud 5 kaske. Okaspuud Harilik Elupuu `Smargad` 11tk Harilik Elupuu `Danka Aurea` 5tk Lehtpuud Harilik Arukask 5tk Lilled Hosta `Paul's Glory` 7tk Südajas aktiniidia 10 tk Tarbeaed Asub krundil põhjaosas kus kasvavad õunapuud, kirsipuud, ploomid, mustsõstrad, punasõstrad, vaarikad, maasikad, mustikas, kartul, redis, porgand, lehtsalat, jääsalat, basiilik, sibul, murulauk, till. Puuviljad Punalehine kirsipuu 3tk Ploom `Julius` 2tk Õunapuu `Valge klaarõun` 2tk Marjad Mustsõstar `Intercontinental` 2tk Punasõstar `Viksnes` 2tk Mustikas `Northblue` 9 tk Maasikas `Kent` 34 tk Vaarikas `Glen ampel` 40tk Köögiviljad ja maitsetaimed Kartul `Anti` Redis `Saksa` Porgand `Imperator` 7 Lehtsalat `Mamma mia` Jääsalat ` Regina dei Giacci` Basiilik `Karlik` Harilik sibul Till `Alligaator` Murulauk `Prazska` Tagaaed
Täidetud kurgid Valmistamisained Valmistusviis 2 tk Suur kurk 1. Koori kurgid ja lõika 5-6 cm pikkusteks tükkideks, õõnesta, 2 tk Keedumuna kuid jäta igale kurgile põhi. 20 g Redis 2. Haki munad ja redis ning maitsesta soola, tilli ja 4 sl Hapukoor hapukoorega. 1 sl Till 3. Puista kurkidele veidi soola ja 100 g Lehtsalat täida seejärel muna-rediseseguga. 4. Pane salatilehed vaagnale ja aseta Soola täidetud kurgid salatilehtedele. Petersellilehti 5. Kaunista petersellilehega. Melonisalat Toorained Valmistusviis 500 g Melon 1. Koori melon, eemalda 3-4 sl Vein seemned ja lõika 1-2 sl Suhkur või mesi õhukesteks viiludeks ning
võivad maha langeda ning taimedel on probleeme ainevahetusega. Kõige suuremad molübdeeni tootjad on Ameerika Ühendriigid, Hiina, Tsiili, Peruu ja Kanada. Alates augustist 2009 on tonni molübdeeni väärtus 30.000 eurot Molübdeeni on vaja ka inimestel. Peamised molübdeeni sisaldavad toiduained on loomakiha, lehma- ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb selle elemendi rohkusest pinnases. Molübdeeni nimetatakse üheks luude hoidjatest, sest molübdeeni on vaja luukoe tekkeks ja arenguks, vereloomeprotsessideks, mitmete väävliühendite ainevahetuse korrastamiseks, kehavõõraid ühendeid kahjutuks muutvate süsteemide toimimiseks. Kui aga organismis on liiga palju molübdeeni, soodustab see podagra teket. Molübdeen oksüdeerib
Võileivad Iseseisev töö 1. Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Aluseks on röstsai, määreks sulatatud või, katteks peal sink, kukr ja tomat.Valmistamine: Sai tuleb eelnevalt röstida rösteris, määrita sulatatud võiga ning peale lisada sink, kurk ja tomat. 2. Suur Einevõileib Einevõileib on suur ja rikkaliku kattega. Aluseks on ovaalse kujuga sepik, mis on pooleks lõigatud. Määreks on pehme kitsejuust. Katteks on jääsalat, praetud sibul, kahte erinevat sinki ja õhukesed juustuviilud. Valmistamine: sepik tuleb määrida kitsejuustuga, peale panna jääsalat, röstitud sibul, sink ja viilutatud juust ja siis jälle jääsalat nin peale panna teine pool sepikut. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. 3. einevõileib Aluseks on Tallinna peenleib. Määreks on peal soolane Keiju või. Aluseks on jääsalat, 3 kanafilee singi viilu. Kaunistuseks tomat, 3 kurgi viilu ja maitseroheline. Valmistamine: Leib tuleb mää...
Kas herne seeme on kahe- või üheiduleheline ? Miks ? 6. Aga tammetõru, viljatera, "kastanimuna", kõrvitsaseeme ? 7. Millise tunnuse tõttu on sugulased maasikas ja võilill ? 8. Millise tunnuse tõttu on sugulased maasikas ja õunapuu ? 9. Miks hernes ja sibul on kaugemad sugulased kui hernes ja tamm ? 10. Paiguta järgmised taimed süstemaatilistesse rühmadesse sellisele tasandile kui Sinul on võimalik (kasuta ka taimemäärajat): Lehtsalat Kaalikas Kartul Maasikas Tomat Õunapuu Porgand Maikelluke Seller Võilill Kapsas Rukis
Retsepti kaal Hind 20%-ta kaal Kao Ühiku Retsept Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto % hind i hind 30 Lehtsalat kg 0,045 0,030 0,090 0,060 14,92 0,67 kr 5 roheline uba kg 0,016 0,015 0,032 0,030 20,94 0,33 kr 0 värske kurk kg 0,015 0,015 0,030 0,030 20,88 0,31 kr 10 värske tomat kg 0,017 0,015 0,033 0,030 31,32 0,52 kr 25 punane paprika kg 0,020 0,015 0,040 0,030 26,10 0,52 kr suitsu peekon
Toidupüramiid Toidupüramiid on vajalik selleks, et me näeks mida ja kui palju võime süüa, et see kogus püsiks tervislikuna ja tasakaalustatuna. Püramiidis tuuakse välja erinevad toidugrupid, mida inimese organis igapäevaselt vajab. Alusmises osas on väljatoodud toiduained, mis moodustama suurema osa inimese menüüst ja mida ülespoole püramiid läheb, seda vähem peaks inimene neid toiduaineid tarbima. Püramiidi alus: liikumine Liikumine on meile igatepidi kasulik. See ergutab ainevahetust, südametegevust ja teisi eluprotsesse. Füüsiline liikumine aitab hoida keha vormis ja hoiab samuti ka vererõhku normis, mis tagab omakorda parema vaimse heaolu ja liikumisharjumuse. Mida suurem on kehaline aktiivus seda pikem on meie eluiga ning seda väiksem on südameveresoonkonna- haigustesse haigestumise risk. Peab meeles pidama, et ei piisa ainult sportlikust eluviisist, et hoida oma tervis heal tasemel. On vaja ka liikumist, kasvõi väike jalutuskäi...
adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (palsamiäädikas) l 12,64 balt-format kg 3,69 banaan kg 1,18
Eine ajal söödakse: · Väikeseid külmi eelroogi või suupisteid võileivakesed, salatid,täidetud aedvili vm.. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. · Munatoite omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit vastava kastmega. · Aedviljatoit soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit tort, kook, puding või vorm. · Puuvili kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit keedetud, praetud, hautatud, vorm.
Viljandi Valuoja Põhikool Sügavkülmutamine Koostas: Merilin Aardevälja 9b Juhendas: Virve Neerot Viljandi 2009 Sisukord Mis on sügavkülmutamine?.............................................. 3 lk Kuuseriisikad õunapürees................................................ 4 lk Paprika-köögiviljahoidis.................................................... 5 lk Aedmaasikas.................................................................... 6 lk Minu kodused meetodid................................................... 7 lk Kasutatud kirjandus.......................................................... 8 lk Mis on sügavkülmutamine? Sügavkülmutamine on kiire ja lihtne toiduainete säilitamise viis Et külmutamine on parim viis liha või kala säilitamiseks, teab igaüks. Kuid külmutada võib veel paljusid muidki toiduaineid ja roo...
aedvili vm., tavaliselt 34 liiki. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. * Munatoit omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. * Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. * Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. * Aedviljatoit (légume) soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). * Salat (season) enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) tort, kook, puding, suflee või vorm. * Puuvili (dessert) kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. * Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: * Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. * Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega.
Võileivad Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Röstsepik või röstsai, või, lehtsalat, vorsti viil ja tomat Määris saiale võid, siis paned lehtsalati, vorstiviilu ja kakas tomati viilu. Einevõileib singimäega Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kalkunisink, pikk sai, paprikas, tammelehesalat, toma, toorjuust, petersell. Lõika pikast saiast diagonaalis viil. Määri sellele toorjuust. Keera singiviilud rullideks ja tee nendest rullidest saiale suur kuhi. Serveeri rebitud tammelehesalatil, puista taldrikule ka tomatisektoreid ja paprikaribasid, kaunista
Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h 20 porgand kg 0,025 0,020 0,050 0,040 14,50 kr 0,36 kr 25 naeris kg 0,011 0,008 0,021 0,016 6,00 kr 0,06 kr 20 nuikapsas kg 0,010 0,008 0,020 0,016 22,00 kr 0,22 kr 10 lehtsalat kg 0,009 0,008 0,018 0,016 10,00 kr 0,09 kr 30 juurseller kg 0,011 0,008 0,023 0,016 15,00 kr 0,17 kr punane 20 paprika kg 0,010 0,008 0,020 0,016 23,00 kr 0,23 kr 5 tomat kg 0,021 0,020 0,042 0,040 14,00 kr 0,29 kr 5 värske kurk kg 0,026 0,025 0,053 0,050 21,00 kr 0,55 kr
• Ei ole väga toksiline Aine levik maal (1) • Looduses täiesti puhast molübdeeni ei leidu, küll aga ühenditena. • Mo peamiseks ühendiks on molübdeniit ehk molüdeenläik MoS 2. • Molübdeeni võib leida erinevates oksüdatsiooniastmetes mineraalidest. • Peamised molübdeeni sisaldavad toiduained on loomaliha, lehma- ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb selle elemendi rohkusest pinnases. Aine levik maal (2) • Kõige sagedamini võib leida molübdeeni molübdeniidist, wulfeniidist, ja CaMoO4 (Powellite). • Molübdeen Aine levik maal (3) • Wulfeniit • CaMoO4 (Powellite) Aine levik maal (4) • Mineraali hoiused asuvad Alaskal, Californias, Colorados, Oregonis, Utah`s, Washingtonis, Lõuna Ameerikas, Hiinas ja veel mõningas kohas.
LEHTKÖÖGIVILJAD Rohelised köögiviljad sisaldavad klorofülli ja on rikkad vitamiinide ja mineraalainete poolest Iseloomulikuks on kiire valmimine Suhteliselt kõrge veesisaldus põhjustab kiiret riknemist Väga tundlikud etüleeni suhtes, seega ei sobi õuna, pirni, ploomi ja tomatiga kokku Mageda maitselised lehtköögiviljad Jõulisema maitsega lehtköögiviljad Säilitatakse jahedas ja niiskes Mahedamaitselised lehtköögiviljad Aedsalat Tuntumad teisendid lehtsalat ja peasalat Kõige varajasem Kasvavad põõsakujuliselt Säilitatakse jahedas ja niiskes Jääsalat ehk korepeasalat On peasalati alaliik Nime sai trantspordist jää peal Meenutab varajast valget peakapsast Krõmpsuvate mahlakate lehtedega Pea kaalub 0,6-0,8 kg Bataavia salat Prantsusmaalt pärist jääsalati alaliik Värvilt heledast tume punaseni (Lollo Rosso, Lollo Bianda) Lehed tugevad keerulised, paksud lihakad Kasutatakse toorsalatina Sobib väga hästi garneeringuks
Kompottid 2. Kapp (liha ja lihatooted): Maasika moos Jahutatud liha Marineeritud kurk Kanafile 3.Kapp (värske kala) Värske kala 4.Külmkamber (köögiviljad) Kartul Apelsinid Banaanid Lehtsalat Porgand Hiina kapsas Teine osa Lihatooted Nimi: Piiskopi keedusalaami Firma: Rannarootsi Netokaal: 300g Säilitada temperatuuril: +2...+6C Tootja: AS Maag Lihatööstus Kirimäe, Taebla vald, 90805 Läänemaa Tel. + 372 472 5080 Koostis: sealiha 44%, veiseliha 27%, seapekk, sojavalk, keedusool 3%, lõhna- ja maitseained,
Funktsioonid 1 Suurim Väiksem Lihtsamad funktsioonid Aritmeetiline keskmine Summa Korrutis number number 5 5 5 5 2 5 5 4 2 3 5 3 5 4 2 3 4 4 4 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 4 4 4 5 4 3 5 4 5 4 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 2 5 4 2 3 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 4 5 4 3 5 5 4 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 5 4 2 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 4 5 4 5 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 2 5 ...
toidust. Ühekülgne toitumine võib viia rauavaegusest tingitud kehvveresuse (aneemia) tekkele, lastel õpiraskusi, väsimust, külmatunnet ja kerget vastuvõtlikkust haigustele. Raua üleküllus viib südame-veresoonkonna haigusteni ja põhjustab oksüdatiivset stressi. Allikateks on petersell, veretooted, halvaa, maks, nisukliid, õllepärm, kõrvitsaseemned, neerud, läätsed, kuivatatud paprika, oad, müsli, põldmarjad, rosinad, söögipeet, peakapsas, mugulsibul, porgand, lehtsalat, küüslauk, mereannid, valged seened. RÄNI Räni on vaja kõõluste, kõhrede ja sidemete arenguks; kaltsiumiühendite ladestumiseks luudesse; naha, juuste ja küünte normaalse seisundi tagamiseks. Kuigi räni on meie kehas kokku mitte rohkem kui 1,4 grammi, leidub seda peaaegu igas meie rakus. Eriti leidub seda kiiresti kasvavates rakkudes, nagu naha, juuste ja küünte rakkudes. Peamised räni sisaldavad toiduained on teraviljasaadused. Märkimisväärselt on
ovogeneesi ning spermatogeneesi arenguhäireid. A-VITAMIINI ALLIKAD NING PÄEVASED KOGUSED Parimateks A-vitamiini allikateks on maks, piimatooted (juust, või), muna. Rõhutagem, et taimsetest saadustest saab inimorganism ainult A-vitamiini eelühendeid ehk karotenoide. Karotenoide leidub enim kollastes ja oranzides, aga ka mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades (kibuvitsamarjad porgand, tomat, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa) ning maguskartulis . Põhilist A-vitamiini eelühendit beeta-karoteeni leidub kõige rohkem porgandis. Lisaks leidub A-vitamiini veel kalamaksas ja kalaõlis. Soovituslik päevane A-vitamiini tarbimiskogus on umbes 700-900 mikrogrammi. Raseduse ajal võib tarbida A-vitamiini ka üle 1000 mikrogrammi. Täiskasvanu võib manustada A-vitamiini kuni 1,5mg (päevane kogus). A-VITAMIINI KASUTAMISEST JA TOKSILISUSEST
rohelised lehtköögiviljad, spargelkapsas, kõrvits, paprika ja teised kollased-punased aedviljad-marjad jm. C-vitamiin: värsked puuviljad, mustad sõstrad, kibuvitsa- ja astelpajumarjad, maasikad, tsitruselised, tomatid, kartulid, paprika, mädarõigas, petersell, till, kapsas (eriti palju lehtkapsas), kaalikas jm. E-vitamiin: täisterad ja tooted nendest, nisuidandid, kõik seemned, koorevõi, pähklid, mandlid, sojaoad, oliivid, lehtsalat, porgand, tomat, rafineerimata taimeõlid (külmpressitud õlid). Karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiin): porgand, kõrvitsalised jt kollast, oranzi ja punast värvi sisaldavad köögi- ning puuviljad, spargelkapsas, roheline hernes, tomat, aeduba, astelpaju- ja kibuvitsamarjad. Flavonoidid (tegutsevad vitamiinidena): kõik köögi- ja puuviljad ning marjad, punane vein, sokolaad, roheline tee.
Väikelapsed alates 4 nädalast peaks saama 10 g vitamiini D päevas ning seetõttu on vitamiini D lisatarbimine vajalik. 10 g vitamiin D3 lisatarbimine on soovitatav ka eakatele, kes ei ole üldiselt päikesevalguse käes. Stressirohke eluviis võib tõsta vajadust B-rühma vitamiinide järele. Vitamiinide, eriti aga askorbiinhappe defitsiidi vältimiseks soovitatakse tarbida palju taimset toitu (marjad- ja puuviljad, kapsas, brokkoli, kaalikas, paprika, tsitruselised, lehtsalat jne.). Vitamiinid 1. Soovitav päevane tarbimine, parimad allikad 2. Mõju organismis 3. Toimet parandavad 4. Defitsiidi tunnused 5. Toimet halvendavad ja vajadust suurendavad Vitamiin A (retinooolid) ja eelaste ( -karoteenid) 1. 800-1000 retinooli µ g-ekv. - maks, piim, või, munad, porgandid 2. Nägemine, luude kasv, terve epiteelkude, antioksüdant 3. Vitamiinid C, D; E, niatsiin, tsink, seleen, küllastumata rasvhapped 4. Pimedaks jäämine, silmapõletik, kuiv nahk, nohu
page=files/home http://www.waterfootprint.org/?page=cal/waterfootprintcalculator_indv Kitseliha 200 g Roosuhkur 1 Kg Sealiha 200g Kanaliha 200 g Juust 50 g Piim 1 klaas Õunamahl 1 Apelsinimahl klaas 1 klaas Riis 100 g Kohv 1 tass Kanamuna 1 tk Lehtsalat 1 kg Kui palju vett kulub Teravili 40 g Õun/Pirn 1 Banaan 1 tk Sinu toidu tk Suhkur 1 tk Apelsin 1 tk tootmiseks? Tee 1 tass Leib 1 viil Tomat 1 tk Veekulu L 1987 Arutle, kas veekulu on vähenenud või suurenenud?
26. Pressitud kalamarjavõisai 15/30/5 7 7 16 160 27. Keeduvorsti-või-sai 30/30/5 6 10 16 200 28. Keedusingi-või-sai 30/30/5 6 13 16 211 29. Võileib (leivaga) 15/40 2 12.2 15.8 186 30. Võileib heeringaga või kiluga 25/5/40 6.7 15.7 154 31. Võileib poolsuitsuvorstiga 30/5/40 6.3 15.2 15.7 231 32. Lehtsalat hapukoorega 80/20 2 6 7 92 33. Tomatid paprikad hapukoorega 80/20 2 7 5 103 34. Kurgid hapukoorega 80/20 1 6 3 75 35. Valgepeakapsas porgandiga 80/20 1 4 12 90 36. Hapukapsas sibulaga 80/15 3 15 14 190 37. Redis hapukoorega 80/20 4 8 3 107 38
LASTE TOITUMINE (6-7 AASTAT) Rühmatöö Tallinn 2011 SISUKORD 1. TEOREETILINE OSA 1.1. KIRJELDUS................................................................................................3 1.2. TOITUMISELE ESITATUD NÕUDED....................................................4 2. PRAKTILINE OSA 2.1. PÄEVAMENÜÜ.........................................................................................7 2.2. TEHNOLOOGIAKAARDID......................................................................8 2.3. KAUBATELLIMUS.................................................................................11 2.4. TÖÖPLAAN.............................................................................................11 3. PILDID.......................................................................................................
20kg vorsti, mis on aga praktiliselt võimatu! Nitroosoamiinide teket on võimalik vähendada lisades lihatoodetele C ja E vitamiine. Lihatööstuses seda tehaksegi lisades lihatoodetele askorbiinhapet (E 300 antioksüdant) ehk siis C vitamiini, millel omakorda on rääsumist takistav omadus. Samas on väga oluline teada, et inimene saab tervisele ohtlikke nitraate (nitraadid lagunevad hiljem organismis nitritiks) u. 70% köögiviljadest. Teada on eriti nitraadirohked on: lehtsalat, redis, punapeet jne. 20% nitraatidest ammutab inimene endale meie igapäevasest joogiveest ja maksimaalselt ainult 10% nitraatidest on pärit lihatoodetest. Seega nüüd teame: § Lihatoodetes tavaliselt sisalduv nitrit pole sugugi ohtlikum kui juur ja köögiviljades sisalduv nitraat! § Nitriti omadus takistada inimese tervisele eluohtlike mikroorganisme on siiski tunduvalt tähtsam kui nitriti võime moodustada kantserogeenseid nitroosoamiine.
· Munatoit omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 4 · Aedviljatoit (légume) soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). · Salat (season) enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). · Magustoit (entremets) tort, kook, puding, suflee või vorm. · Puuvili (dessert) kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil (diner) kell 17.00-1800 on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega.