Eesti Hotelli- ja
Turismimajanduse Erakool
Toitlustusteenindus TT22
Cätlin Juursalu
KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOON
ÜKSKORD
MEHHIKOS
Juhendaja : Anne
Kersna ja
Tiina
Parm
Tallinn 2010
SISUKORD
KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOON 1
SISUKORD 2
1. KOLMEKÄIGULINE ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK 3
1.1 Äriidee põhjendus ja kliendid 4
1.2 Menüü 5
2.
KALKULATSIOONIKAARDID JA TÖÖKÄIGUD 6
2.1Eelroa
kalkulatsioonikaart ja töökäik 6
2.2Pearoa kalkulatsioonikaart ja töökäik 8
2.3Järelroa kalkulatsioonikaart ja töökäik 12
3. TÖÖVAHENDID JA NÕUD 14
4. TEENINDUSKÄIK JA TÖÖPLAAN 16
4.1 Teeninduskäik 16
4.2Köögi- ja saali tööplaan 18
5.
TOORAINETE TELLIMISLEHT 19
6.
KALORSUSE ARVUTAMINE 21
7. LAUA
EELKATE 22
1. KOLMEKÄIGULINE
ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK
Menüü teema on „Ükskord Mehhikos”Menüü aluseks valisin
Mehhiko köögi, kuna olen viimase paari
aasta jooksul tööalaselt sellega tihedalt kokku puutunud ja see on
mulle väga südamelähedaseks saanud.
Teemaks valisin romantilise õhtusöögi hõbepulma tähistavale
abielupaarile.
Abielupaar õhtustab laupäeval 27. juulil, kui möödub 25 aastat
nende abielu sõlmimisest. Õhtusöök on planeeritud ühes Mehhiko
pärases
restoranis nimega Cantina ja laud on reserveeritud kella
20.00-ks.
Toidud ja joogid, mida menüüs pakun, on klientidega eelnevalt
kooskõlastatud.
Eelroaks valisin Tervise
salati peekoni ja maitsestamata
jogurtikastmega. See sisaldab palju köögivilju, mida mehhiklased
armastavad ja samas ka liha, kuid salati
kalorsus on piisavalt madal,
et olla tervislik.
Mehhiklaste igapäeva söögilauale ei kuulu liha, kuna see on
kallis. Lihaga toite pakutakse traditsooniliselt siis, kui on
olulised sündmised. Nad armastavad
sealiha ja erinevaid vorstikesi,
kuid samas ka
veiseliha . Nii valisin oma
pearoaks veiselihast
valmistatud
Tequila Faijta 2-le. Faijtad on Mehhiko köögis üheks
põhitoiduks ja tequila on seal üks armastauimaid kangeid
alkohoolseid
jooke .
Kolmandaks käiguks valisin Punases veinis marineeritud
pirni viilud
fetakreemi ja mesiste kreekapähklitega. Mehhiklastele maitsevad
puuviljad ja neid süüakse nii iseseisvalt, magusroana kui ka
tervate dipikastmetega, samas kasutavad nad oma toitudes tihti ka
juustu.
Mittealkohoolsetest jookidest valisin
eelroa , pea-ja järelroa
kõrvale mullita, sidruniviilidega jäävee.
Alkoholsetest jookidest soovitan
pearoa kõrvale Tšiili punast
veini: Porta Carmenere
Reserve 2006, sest see vein on piisavalt
vürtsikas, et sobida kokku mehhiko köögiga, kuid samas mõnusa
marja maitsega.
1.1 Äriidee põhjendus ja kliendid
Äriidee koosatmisel võtsin aluseks selle, mis on mulle
südamelähedane ning mis erineks tavapärsest Euroopa
traditsiooniliste restoranide standarditest.
Menüü koostamisel võtsin aluseks toidupüramiidi ja jälgisin, et
kõik püramiidi osad oleksid vastavalt tervisikuse astmele
esindatud .
Toitude valmistamisel
kasutan erinevaid valmistamise viise, mis
annab menüüle juurde mitmekülgsuse. Kõik
toorained , mida kasutan,
on värsked ja kvaliteetsed, mis annavad toitudele parema maitse ja
annavad lisa väärtust.
Eelroog on ettevõttele kasulik, kuna toorained on odavad ja
valmisatmine lihtne ja kiire.
Pearoog on eelkõige kliendi suhtes huvitava lähenemisega, sest toit
tuuakse lauda kandikul ning liha ja köögiviljad flambeeritakse
tequilaga
lauas .
Menüü kogu maksumus omahinnas ja müügihinnas on ettevõttele
igati kasulik, sest ettevõtte saab odavate ressursidega toitu
valmistada, ent selle lisaväärtused annavad võimaluse hinna suhtes
mängida ning ettevõte saab suuremat kasumit toidu juurdehindlusega.
Toit peab olema huvitav ja kliendi jaoks nauditav
elamus - see on
Mehhiko köögi üks põhimõtteid.
Igale toidule on koostatud
pildiga retseptuur ja kalkulatsioonikaart,
mis tagab igakord sama toidukoguse, maitse ja välimuse.
Minu klientideks on abielupaar, kes tahavad elust
enamat , kui hall
argipäev.
Naine on 45 aastane ja mees on 49 aastane. Neil on seljataga 25
aastat abielu ja nad soovivad seda tähistada suurelt ja
meeldejäävalt. Neil on kaks last suureks
kasvatatud ja iseseisvale
eluteele
saadetud , seega on neil piiramatult palju rohkem aega
üksteise jaoks. Nad otsustavad oma hõbe-
pulmaastapäeva tähistada Mehhiko pärases restoranis. Nad on
keskmiselt jõukad, lõbujanulised, hea tervise juures ning üksteist
armastav abielupaar, kes oskavad hinnata koos veedetud aega ja
väärtustada eri kultuuride maitseelamusi.
1.2 Menüü
Tervise salat Jääsalat, värske
kurk ,
tomat , rohelised oad,
paprika ,
sibul ,
krõbepeekon ja terav jogurtikaste
Jäävesi
Tequila Faijta 2-leGrillitud veiseliha ja
sibulad tequila marinaadis säriseval
pannil Serveeritud tortillade, köögivilja-seene woki,
pico de callo ja
grill kastmega.
Jäävesi
Punases veinis marineeritud pirni viilud fetakreemi ja mesiste
kreekapähklitegaJäävesi
2. KALKULATSIOONIKAARDID JA TÖÖKÄIGUD
Eelroa kalkulatsioonikaart ja töökäik
TOIDU NIMETUS: Tervise salat
Portsijoni kaal: 120g:95/25
Valmistatavaid portsjoneid kokku: 2
Retsepti kaal
Valmistamise kaal
Hind 20%-ta
Kao %
Toiduained
Ühik
1 bruto
1 neto
x bruto
x neto
Ühiku hind
Retsepti hind
30
Lehtsalat
kg
0,045
0,030
0,090
0,060
14,92
0,67 kr
5
roheline uba
kg
0,016
0,015
0,032
0,030
20,94
0,33 kr
0
värske kurk
kg
0,015
0,015
0,030
0,030
20,88
0,31 kr
10
värske tomat
kg
0,017
0,015
0,033
0,030
31,32
0,52 kr
25
punane paprika
kg
0,020
0,015
0,040
0,030
26,10
0,52 kr
4
suitsu peekon sealihast
kg
0,016
0,015
0,031
0,030
107,92
1,69 kr
16
koorimata mugulsibul
kg
0,006
0,005
0,012
0,010
5,60
0,03 kr
KASTE
0,00 kr
0
maitsestamata jogurt 3%
l
0,030
0,030
0,060
0,060
17,43
0,52 kr
26
värske petersell lehed
kg
0,001
0,001
0,003
0,002
74,58
0,10 kr
sool
tšillipipar jahvatatud
cayenne pipar jahvatatud
must purustatud pipar
Kokku:
0,165
0,141
0,330
0,282
4,70 kr
Kõik kommentaarid