Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"pliidile" - 81 õppematerjali

thumbnail
1
docx

Tee alkaloidide määramine, LÜK

teofülliini standardit. Teobromiini standardit pandud 2x2l. Plaati elueeriti segus CHCl3/C2H5OH (9:1) ning vaadeldi UV valguse käes. Pliiatsiga joonistati plaadile plekkide asukohad ning seejärel plaat ilmutati. Eraldatud ainete koguse määramiseks kaaluti tühi keeduklaas analüütilistel kaaludel, seejärel valati ühendatud kloroformi lahus ettevaatlikult keeduklaasi. Keeduklaas asetati tõmbekapi all pliidile ning aurutati kloroform ära. Kuiv keeduklaas kaaluti ning asetati uuesti pliidile umbes kümneks minutiks veendumaks, et kloroform oleks täielikult aurustunud. Seejärel kaaluti uuesti. Tulemused TLC plaadil ilmunud plekkide järgi identifitseeriti teest ekstraheeritud ühendid, milleks olid kofeiin ja teobromiin, kusjuures kofeiini oli päris palju ja teobromiini vähe. Võrreldes proovi plekke standardite plekkidega, hinnati kofeiini sisaldust ekstraktis ligikaudu 1,8 mg/ml, kuna tee ekstraheeriti 12ml on kofeiini hulk tees on ligikaudu12*1,8 = 21,6 mg ehk 1,5%.

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Ohutusnõuded köögitööl seadmetega

ennast kõrvetada ka potte või panne pliidilt maha tõmmates. Ahju käsitledes tuleb hoida ahi puhtana. Ahju jäänud rasv ja muud toiduained võivad tekitada tulekahju. Elektrivoolu all olevatele seadmetele, juhtmetele ja kontaktidele ei tohi sattuda vett. Märjaks saanud põrand kuivata kohe! Ettevaatust keeva veega, ka kuum aur põletab! Ära jäta sööki sisselülitatud pliidile omapäid Ära puhasta elektrilisi masinaid voolava vee all Kasuta kodumasinat ainult ettenähtud otstarbeks Hoia pliidi läheduses tuletekki Hoia köögis töökorras tulekustutit Tulekahju puhkemisel hinda tekkinud olukorra raskust - Kui suudad ise olukorda kontrollida, kasuta olemasolevaid tulekustutusvahendeid. Vajadusel kutsu kohale tuletõrje Alati pärast töö lõpetamist tuleb ka seadmed

Toit → Köögiseadmed
48 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Kautšukipii mahl

järjest Kasutamine Lõuna-Ameerika põliselanikud: määrisid paate immutasid jalanõusid Toorkautsuk kustutab suurepäraselt pliiatsiga kirjutatu ­ Indian rubber Õlis lahustatuna sobib kautsuk impregeeritud vihmakeepide valmistamiseks Autokummides ja muudes kummist valmistatud asjades Ch. Goodyear Tegi avastuse: Pillates kogemata väävliga ülepuistatud kautsukitükikese kuumale pliidile, avastas ta kautsuki vulkanisserimise. Sellest sai alguse kummitootmine. Kautsuk kirjanduses Kautsuki kohta on kirjutaud ka raamat: Aleksei Krjutskov "Kunstlik kautsuk" Isopreen Isopreen on madalalt keev (keemistemperatuur 34,067 °C) värvitu vänge lõhnaga vedelik, mis kergesti polümeriseerub. Isopreeni keemiline valem on C5H8 ehk 2=(3)­=2.

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

Seejärel viisin aine klaasist kaalutopsi(mis olin enne tühjalt ära kaalunud) ning valasin nendesse juurde heksaani. Asetasin proovid Soxleti aparaati ning ühendasin kondenserite külge. Panin aparaadi tööle. Aparaat tõstis temperatuuri kõigepealt nii kõrgele, et heksaan hakkaks auruma. Protsessi käigus kondenseerub põhja rasvakiht ning natuke heksaani. Allesjäänud heksaani väljaaurustumiseks asetasin proovid pliidile. Seejärel, kui klaasist kaalutopsi oli jäänud ainult toorrasv, kaalusin nad ära. Katsetulemused: Katse 1 W1(uuritava proovi mass, g)- 2,81g W2(tühja kaalutopsi mass, g)- 74,03 W3(topsi mass koos toorrasvaga, g)- 74,79g Katse 2 W1(uuritava proovi mass, g)- 2,86g W2(tühja kaalutopsi mass, g)- 71,63 W3(topsi mass koos toorrasvaga, g)- 72,43g Arvutused (W 3 - W 2) x100%

Varia → Kategoriseerimata
7 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Induktsiooni ahi ja pliit

kasutamist puhastusreiimil tööle, tekib seal väga suur kuumus, mis põletab kogu mustuse ahju seintelt lahti, pärast tuleb sodi harjaga ainult kokku pühkida. Igasugust nõu induktsioonplaadile ei või asetada. Keraamilise ja metallplaadiga pliidi põhiline erinevus on plaadi materjalis. Keraamiline plaat on kuumakindlast keraamikast ja selle all on küttekehad. See toimib täpselt samamoodi nagu tavaline, metallplaatidega elektripliit. Keraamiline plaat eeldab, et pliidile asetatav nõu oleks korraliku, sileda ja puhta põhjaga. Kui anuma põhi ei ole ideaalselt sile, ei saa see pliidi plaadiga korralikult kontakti, palju kasulikku soojust läheb õhku ning kütab pannipõhja asemel tuba.

Füüsika → Füüsika
32 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pearoog: Sealiha-juustušnitsel pariisi kartuli ja valge kastmega

Kokku: 0.312 0.303 0.623 0.606 1.78 € Hind km- ga: 2.13 € Valmistamine .Pane ahju eelsooja 190-kraadi juurde. 1 .Pane vesi potti ja kartulid sisse, ning pane pliidile keema. 2 . Lõika liha umbes 1 cm viiludeks.1 .Klopi munad lahti, sega soola ja purustatud musta pipraga.2 . Kasta sealiha munasse.3 . Paneeri saadud šnitsel riivsaias.5 .Pane ahjuvormi ja küpseta 190-kraadises ahjus 30 minutit.6 Võta ahjust välja ja puista peale riivjuustu.7 Kaste !1Sulata või potis, lisa juurde jahu ja sega pidevalt kuni moodustub martsipanitaoline mass. Ettevaatust, et jahusegu kõrbema ei läheks

Toit → Toitlustus
9 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Siseenergia

Siseenergia. Soojushulk. Soojusülekande viisid Meenutame varemõpitut Meenutame varemõpitut Vee soojendamine Me soojendame sageli vett. Paneme anuma veega kas kuumale pliidile või elektrilisse keedukannu. Pliit või kannu küttekeha annab veele energiat. Vastavalt energia jäävuse seadusele energia ei kao. Täpselt sama palju kui soojendi veele energiat annab, nii palju energiat vesi ka omandab. Vee soojendamine Jää sulatamine Sulatatakse jääd. Jää

Füüsika → Füüsika
6 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Maailmavaade mõistuse ja ümbritseva keskkonna koostööl valmiv kunstiteos

    Maailmavaade ­ mõistuse ja ümbritseva keskkonna koostööl valmiv kunstiteos      Inimene  sünnib  siia  ilma  puhta  lehena,  mida  võiks  võrrelda  lõuendiga,  millele  pole  kunstnik  jõudnud  veel  maalima  hakata. Meie maailmavaadet hakkab maalima kunstnik ehk meie  kogu järgnev elu. Maailmavaate kujunemist mõjutavad väga paljud erinevad tegurid.    Kõige  esimesena  hakkavad  lehele  värve  lisama  perekond  ja  lapsepõlv.  Väikese  lapsena  omandatakse  tavaliselt  perekonnale sarnane maailmavaade, kuna vanemad on suurimad eeskujud  ning  tundub,  et  nende  mõtlemis­  ja  tegutsemisviis  on  ainuõige.  Last  mõjutavad  vanemate  kasvatusmeetodid,  arusaamad,  usuline  kuuluvus  ning  kodune  keskkond,  Lisaks  vanemate  poolsetele  mõjutustele  mõjutavad  lapse maailmapilti suuresti ka saadud kogemused. Näi...

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Koka eksami aruanne

Kokku: 0,322 0,221 0,644 0,441 29,1100 kr 6,61 kr Kokku käibemaksuga: 7,80 kr Valmistamise käik · Kontrollin vajaminevate toiduainete ja inventari olemasolu · Valmistan ette kõrvitsa pesen, .koorin, tükeldan (mirepoix) · Valmistan ette sibula: koorin, pesen, kuubistan (mirepoix) · Valin sobiva suurusega poti, asetan pliidile ning kuumutan õli · Kuumutan sibula ja kõrvitsa, kolme min. vahega. · Lisan kuuma vee ja sulgen poti kaanega · Keedan suppi tasasel tulel u 20 min. 5 · Kontrollin supi produktide valmisolekut · Maitsestan segu soola, suhkru ja puljongi pulbriga · Eemaldan supist kogu vedeliku · Lasen segul jahtuda 40 C · Jahtunud segu püreestan sauseguriga

Toit → Kokandus
191 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Elektripliitide uurimustöö

....10 2 Sissejuhatus Järgneva uurimustöö eesmärgiks on otsida informatsiooni elektripliitide kohta kolmest asutuse tootekataloogist. Nendeks asutusteks on Metos, Bestmark ning Dieta. Otsida infot elektripliitide kasutamise- ja ohutuse kohta. Mis on elektripliidi head ja vead. Kuidas pärast kasutamist pliiti hooldada ja milliste ainete sattumist pliidile tuleks vältida. Autor tahab välja uurida milline on erinevus erinevate firmade pakutavate toodete vahel ja millist eelistada. Millised on pakutavad lisad elektripliitidele ja kuidas elektripliit töötab. Uurimustöös tahab autor välja tuua erinevaid elektripliidi mudeleid, mida pakutakse Metoses, Bestmarkis ja Dietas. Nende võimsust, suuruseid ning ka erinevusi 3 firma pakutud toodetest. Uurimustöö koostamiseks otsis autor infot erinevatest internetiallikatest, raamatutest ja

Toit → Toitlustus
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

Kuumuta ahi 220 kraadini. Tambi küüslauk peeneks, sega oliiviõliga ja määri saadud massiga tallekints kokku. Peale jahvata soola ja pipart. Rosmariini- ja tüümianioksad säti ahjupanni põhja, millele aseta maitsestatud tallekints ning pane eelkuumutatud ahju. Küpseta kolmveerand tundi kuni tund olenevalt soovitud küpsusastmest. Valmis liha tõsta lõikelauale ja hoia soojas, et ta püsiks krõbe ja mahlane. Ahjupannilt eemalda rosmariin ja tüümian ning kogunenud rasv. Tõsta ahjupann pliidile, vala sinna vein ja aja keema. Keetes kaabi puulabidaga lahti panniserva kinni jäänud praetükid. Lisa punasesõstratarretis ja puljong ning keeda veel veidi. Valmis kaste kurna kastmekannu. Kastmega tasub vaeva näha, sest saadud tulemus on seda väärt. Lambaprae juurde sobivad seened, ahjukartulid küüslauguga ning täiendavaks delikatessiks võib pakkuda marineeritud peete. Marineeritud peedid  6 pisemat peeti  pool klaasi oliiviõli

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Ohutus köögis

Kuidas kasutada pliiti? · Ärge puutuge sisselülitatud pliidiplaati! Võite ennast kõrvetada ka potte või panne pliidilt maha tõmmates. · Lülitage pliidiplaadi keedutsoonid sisse alles siis, kui olete poti pliidile asetanud. · Jääksoojuse indikaator süttib põlema, et anda märku keedutsooni kasutamisest või sellest, et pliidiplaat on pärast väljalülitamist ikka veel kuum. · Ära kasuta pliidiplaati töölauana. · Toiduvalmistamisel ei tohi pliidiplaati jätta valveta. · Pliidiplaadi kuumale pinnale ei tohi sattuda suhkrut (ei tahket ega vedelat). Pliidile pudenenud suhkur tuleb eemaldada kaabitsaga

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Invertaasi aktiivsuse maaramine

tagasi termostaati, kust see järgmise 10 minuti pärast taas võeti, et ka kolmandasse kolbi 1ml reaktsioonisegu viia. Esimesed kaks kolbi pandi elektripliidile püstjahutite alla. Kui need keema hakkasid, fikseeriti aeg ja 10 minuti pärast valati neisse 150ml destilleeritud vett. Sellega lõpetatakse keemine. Kolvid jahutati kraanivee all toatemperatuurini. Keetmisel muutus II kolb (10min proov) sinisest roheliseks ja märgata võis punast sadet, mida I kolvis (0-proov) polnud. Siis pandi pliidile ka kolmas kolb (20min proov) ja lasti samamoodi 10 minutit keeda. Keemise ajal oli märgata rohkem sadet kui teises kolvis. Ka see jahutati kraanivee all toatemperatuurini. Kõikidesse kolbidesse pipeteeriti 0,3ml mureksiidi vesilahust indikaatoriks, see andis lahusele violetse tooni. Tiitrimine viidi läbi 0,02M CuSO4 lahusega, tiitriti kuni violetne värvus asendus püsiva rohelise värvusega. Tulemused: I kolb 1,9ml II kolb 2,0ml III kolb 9,2ml

Keemia → Biokeemia
2 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemilise reaktsiooni kiirus

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritadatemperatuuridel 30 C, 40 C, 50 C ja 60 C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi.Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. 4. Arvutused Reaktsioonikiiruse sõltuvus Na2S2O3 kontsentratsioonist Katse- Na2S2O3 H2O Na2S2O3 Aeg Reaktsiooni-

Keemia → Keemia
35 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Biokeemia praktikumi protokoll

invertaasi töölahust, loksutan ja asetan termostaati. Reaktsiooniks kulgenud aeg fikseerin stopperiga. 5. Kohe peale reaktsiooni segu läbiloksutamist pipeteerin 1 ml reaktsioonisegu lahust komplekslahusega kolbi (proov 1). 10 minutit peale ensüümireaktsiooni algust pipeteerin 1 ml reaktsioonisegu teise kolbi (proov 2). 20 minutit peale ensüümireaktsiooni algust pipeteerin 1 ml reaktsioonisegu kolmandasse kolbi (proov 3). 6. Koonilised kolvid asetan pliidile püstjahutite alla ja keedan neid 10 minutit. Kolvidesse tekib punane vask (1) oksiidi sade. 7. 10 minuti pärast lõpetan keetmist, lisades igasse kolbi 150 ml destilleeritud vett. Jahutan kolvid kraanivee all toatemperatuurini. 8. Lisan igasse kolbi 0,6 ml mureksiidi. Proovid omandavad violeetset tooni. 9. Tiitrin 0,02 M lahusega kuni roheka värvuse ilmumiseni. Esimesele proovile kuulus 4,5 ml lahust, teisele ­ 17 ml lahust, kolmandale ­ 29,5 ml lahust. 10

Keemia → Biokeemia
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Elektripliidid

puhastusreziimil tööle, tekib seal väga suur kuumus, mis põletab kogu mustuse ahju seintelt lahti, pärast tuleb sodi harjaga ainult kokku pühkida. · Igasugust nõu induktsioonplaadile ei või asetada. · Keraamilise ja metallplaadiga pliidi põhiline erinevus on plaadi materjalis. Keraamiline plaat on kuumakindlast keraamikast ja selle all on küttekehad. See toimib täpselt samamoodi nagu tavaline, metallplaatidega elektripliit. · Keraamiline plaat eeldab, et pliidile asetatav nõu oleks korraliku, sileda ja puhta põhjaga. Kui anuma põhi ei ole ideaalselt sile, ei saa see pliidi plaadiga korralikult kontakti, palju kasulikku soojust läheb õhku ning kütab pannipõhja asemel tuba. · Integreeritava pliidi või ahju saab panna endale kõige mugavamasse kohta ja kõrgusele. · Integreeritava plaadi plussid: *Pliidiplaadi väljanägemine on tavalisest pliidiplaadist atraktiivsem ja meelitavam

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Protokoll nr 6 - Reaktsioonikiiruse sõltuvus lähteainete kontsentratsioonist ja temperatuurist.

temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ning 60°C. Kui temperatuur on jõudnud ~32°C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaasid kohe sooja vette tagasi. Mõõta aega lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel asetada keeduklaas uuesti pliidile ning tõsta temperatuur ~42°C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt maha ning korrata katset järgmiste lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Tabel 2. Reaktsioonikiiruse sõltuvus temperatuurist Katseklaaside paar Katse temperatuur Aeg min Reaktsiooni kiirus tºC min-1

Keemia → Keemia alused
45 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Reaktsioonikiiruse sõltuvus lähteainete kontsentratsioonist ja temperatuurist

temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ning 60°C. Kui temperatuur on jõudnud ~32°C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaasid kohe sooja vette tagasi. Mõõta aega lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel asetada keeduklaas uuesti pliidile ning tõsta temperatuur ~42°C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt maha ning korrata katset järgmiste lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Tabel 2. Reaktsioonikiiruse sõltuvus temperatuurist Katseklaaside paar Katse temperatuur Aeg τ min Reaktsiooni kiirus tºC 1

Keemia → Keemia alused
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

TTÜ Keemia alused laboratoorne töö 3 - Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule.

termomeetriga. Keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30C, 40C, 50C ja 60C. Kui temperatuur on jõudnud ~32C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võta kätte esimese paari katseklaasid, vala lahused kokku, sega kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42C-ni. Siis võtta keeduklaas pliidilt maha ja korrata katset teise paari katseklaasidega. Oluline on, et hägu teket jälgitakse sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi teha kõik neli katset. Katseandmed Reaktsiooni kiirus Katseklaaside paar Katse temperatuur Aeg min v = 1/t min-1

Keemia → Keemia alused
33 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

arvbuus Fileerimisnuga ­ painduva teraga, 18-24 cm pikkune. Kala ja liha fileerimiseks. Koorimisnuga ­ kaarja teraga, kartulite, puuviljade ja köögiviljade koorimiseks. Oivaline sokolaad ja parmesani juustu kaabeteks, samuti sobilik riknenud piirkondade eemaldamiseks viljadelt. Induktsioonpliit ­ klaaskeraamilise pealispinnaga pliit, mille tööpõhimõte seisneb pliidi pinna all olevat pooli läbivas elektrivoolus. Pooli ümber tekib magnetväli, mis omakorda tekitab pöörisvoolud pliidile asetatud nõus. Pöörisvoolude tulemusel tekib nõu põhjas ja seintes soojus. Induktsioonkuumutuse meetodil muutub näiteks vee keetmine keskmiselt kaks korda kiiremaks ja poolteist korda ökonoomsemaks võrreldes "tavalise" keraamilise kuumutustsooniga. Luakatted Rootsilaud ­ kasutatakse nii hommiku-, õhtu- kui ka lõunasöökide serveerimisel. Lauale pandakse korraga kogu eine, nii eel-, pea-, kui ka järelroad, serveerides need kaunilt kujundatuna suurtelt vaagnatelt.

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemiline tasakaal ja reaktsiooni kiirus

termomeeter. Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30C, 40C, 50C ja 60C. Kui temperatuur on jõudnud ~32C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võta kätte esimese paari katseklaasid, vala lahused kokku, sega kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42C-ni. Siis võtta keeduklaas pliidilt maha ja korrata katset teise paari katseklaasidega. Oluline on, et hägu teket jälgitakse sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi teha kõik neli katset. Katsetulemused fikseerida. Katse andmed Katse Ae Reaktsioonikiir Katseklaasi temperatuu g us v = 1/t min- de paar r min 1 0,4

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Reaktsioonikiiruse sõltuvus lähteainete kontsentratsioonist ja temperatuurist

temperatuuri tõusu. Katsed sooritasin temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C. Kui temperatuur oli jõudnud ~32 °C-ni, tõstsin keeduklaasi koos katseklaasidega pliidilt maha, võtsin kätte esimese paari katseklaasid, valasin lahused kokku, segasin kiiresti ning asetasin siis katseklaasi kohe sooja vette tagasi. Mõõtsin aja lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel panin keeduklaasi uuesti pliidile ning ootasin kuni temperatuur kerkib ~42 °C-ni. Siis võtsin keeduklaasi taas pliidilt ning kordasin katset järgmise lahustepaariga. Samamoodi tegin ka ülejäänud kaks katset. Katsetulemused fikseerisin tabelisse. Katseandmed. Katse 1 4 katseklaaside paari, millest igast paarist ühes katseklaasis on 6 cm3 H2SO4lahust ning ülejäänud neljas katseklaasis on vastavalt 1)6 cm3Na2S2O3lahust, 2)4 cm3 Na2S2O3 lahust ja 2

Keemia → Keemia alused
9 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Aine- ja energiavahetus

2. katse ­ 9,2ml (Lisati rohkem/liiga palju ET 00 indikaatorit) 3. katse ­ 8,3ml 4. katse ­ 8,4ml 5. katse ­ 8,4ml Üldine karedus arvutatakse valemist: ÜK = (8,4*0,1*1000)/100 = 8,4 mg-ekv/l Jääva kareduse moodustavad tugevate hapete vees lahustuvad kaltsiumi ja magneesiumi soolad. Tegemist on püsivate ühenditega, mida keetmisega ei ole võimalik kõrvaldada. Jääva kareduse määramiseks valatakse 170ml uuritavat vett ümarkolbi ning kolb ühendatakse jahutiga ning asetatakse pliidile tunniks ajaks keema. Vee keetmisel Ca2+ ja Mg2+ ühendid lagunevad karbonaatideks, mis sadenevad katlakivina nõu seintele ja põhja. Protsessi kirjeldavad reaktsioonivõrrandid: Ca(HCO3)2 = CaCO3 + H2O + CO2 Mg(HCO3)2 = Mg(OH)2 + 2CO2 Tunni möödudes eemaldatakse proov pliidilt, jahutatakse ning kui proov on toatemperatuurile jahutatud, siis filtreeritakse proov läbi hõreda filterpaberi. Analüüsiks kasutatakse filtraati.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Reaktsiooni kiiruse sõltuvus lähteainete kontsentratsioonist ja temperatuurist

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30 C, 40 C, 50 C ja 60 C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused fikseerida tabelis. 1. Katsetulemused Tabel 1 Reaktsioonikiiruse sõltuvus Na2S2O3 kontsentratsioonist

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
36
pdf

ÕHUVAHETUS

1.18. Pesupesemise ruum 21 1 1/m2 45 1.19. Kuivatuskamber 21 2f 2/m2 f 45 1.20. Töötuba, koosviibimiste ruum 20 1g 1/m2 g 35 a Magamistoas arvestada välisõhuks inimese kohta 6 l/s. b Normatiiv kehtib kummiga pliidile, kummita pliidile väljatõmme 50 l/s. c Vähemalt 6 l/s. d Trepikojas nõutav õhuvahetuse kordsus 0,5. e Korteris olevasse hoiuruumi võib võtta siirdeõhuelutoast või esikust. f Võib võtta väiksema, kui kasutatakse õhkkuivatit. g Eeldab õhutamise võimalust, muidu 1,5 l/(s·m2). 5.2. Õhuvahetussüsteemid Elamute õhustussüsteemid võivad olla: • loomulik väljatõmme, • sundväljatõmme,

Muu → Õhuvahetus
30 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Prax: ainete kontsentratsioon, reaktsiooni kiirus

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30C, 40C, 50C, 60C. Kui temperatuuri on jõudnud ~32C, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aega lahuste kokkuvalamise hetkest kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused fikseerin tabelis. Katseklaaside Katse Aeg t min Reaktsioonikiirus paar temperatuur t v=1/t min-1

Keemia → Keemia alused
85 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Keemiline tasakaal ja reaktsiooni kiirus

temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C- ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks soojas vees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katseklaaside paar Katse temperatuur T Aeg t (min) Reaktsioonikiirus (oC) v=1/t (min-1 )

Keemia → Keemia alused
30 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

temperatuuri tõusu. Katsed sooritasin temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ja 60°C. Kui temperatuur jõudis ~32 °C, tõstsin keeduklaasi koos katseklaasidega pliidilt maha, võtsin kätte esimese paari katseklaase, valasin lahused kokku, sulgesin katseklaasi korgiga, segasin kiiresti ning asetasin siis katseklaasi kohe sooja vette tagasi. Mõõtsin aega lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel asetasin keeduklaasi uuesti pliidile ning tõstsin temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtsin keeduklaasi taas pliidilt ning kordasin katset järgmise lahustepaariga. Hägu teket jälgisin sooja vee sees. Samamoodi toimisin ka temperatuuridel 50°C ja 60°C. Katsetulemused Reaktsioonikiiruse sõltuvus temperatuurist Tabel 2 Katse temperatuur Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ainete konsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C- ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused fikseerida. Katseklaaside paar Katse temperatuur Aeg min Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
21 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduõpetus

- Piimas,lihas,munades,kalas. On luudele kasulik. 14.Biskviiditaigen?-muna,jahu,suhkur. Munakoolane ja munavalge eraldatakse üksteisest. Munavalge vahustatakse korralikult vahtu. Munakollane vahustatakse ja lisatakse suhkur. Munakollane ja munavalge lisatakse kokku ja segatakse nii võimalikult vähe käsitsi ja siis lisatakse jahu. 15.keedutaigen?-vesi,või,sool,muna,jahu. Vesi lastakse keema koos rasvainega ja soolaga. Anum võetakse pliidilt ja lisatakse jahu, seejärel pannakse tagasi pliidile ja segatakse nii kaua kui taigen anuma küljest lahti tuleb. Võetakse tulelt ning jahutatakse. Hakatakse hüksaaval mune lisama, iga muna järel peab taigen siledaks jääma. 16.kuumtöötlemis meetodid?- kupatamine,barbeque, friteerimine,blanseerimine,röstimine,aurutamine,keetmine vesivannil,grillimine,hautamine 17.külmtöötlemis meetodid?- sorteerimine,koorimine,sulatamine,marineerimine,vasardamine,vahustam ine,pikkimin 18. Kirjelda süldi valmistamist?- tooraineks kasutatkse

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemia aluste praktikum nr 3

Reaktsiooni kiirus langes koos vee mahu kasvamisega ning sellest saab järeldada, et mida suurem oli Na2S2O3 kontsentratsioon, seda kiiremini reageeris ta väävelhappega. Tabelist ja graafikult on see korrapärasus nähtav. Katse 2 Kasutatud uurimismeetodid Kaheksa katseklaasi jagasin paaridesse ning täitsin igast paarist ühe katseklaasi 4 cm3 väävelhappelahusega ja teise 4 cm3 Na2S2O3 lahusega. Kõik katseklaasid panin pooleldi vett täis keeduklaasi, mille asetasin pliidile. Teatud temperatuuridel võtsin ühe paari katseklaase keeduklaasist välja, valasin kokku ning stopperiga võtsin aega, mis kulus hägu tekkimiseks. Katseandmete töötlus ja tulemuste analüüs Katseklaaside paar Katse temperatuur, Aeg t, min Reaktsioonikiirus ºC v= -1 1 30ºC 00:00:25 min 4 min-1

Keemia → Keemia alused
64 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Keemiline tasakaal ja reaktsioonikiirus

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu Katsed sooritada temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ja 60°C. Kui temperatuur on jõudnud ~32°C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamisemomendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42°C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Reaktsioonikiiruse sõltuvus temperatuurist Aeg Reaktsioonikiirus Katse temperatuur

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Liharoad

Toiduvalmistamine suurköögis SISUKORD LIHA........................................................................................................................ 2 Rulaad:................................................................................................................ 2 Pikitud liha:.......................................................................................................... 2 Liharullid:............................................................................................................ 3 Klopsid:................................................................................................................ 3 Väikesetükilised hautatud liharoad:.....................................................................4 Kastmes road...................................................................................................... 4 Asuu..............................................

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Pliidid

Elektromagnetiline väli reageerib koheselt temperatuuri regulaatori seadistuse muudatustele, seega on temperatuuri muutused tõeliselt kiired. Induktsioonpliidi kasutamine ei ole mitte üksnes kiire, vaid ka turvaline, sest keedutasapind nõu ümber on külm. Samuti on lihtne ka seadme puhastamine, sest toit ei kõrbe külmale pliidipinnale kinni. Pliit kasutab elektrienergiat ainult siis, kui keedunõu on pliidile asetatud. Soojuskadu ümbritsevasse õhku ei toimu, sest ainult keedunõu põhi soojeneb. Keedunõu temperatuur tõuseb 2-3 korda kiiremini kui tavalise elektripliidi puhul . Samuti langeb pliidi küttepinna temperatuur kohe, kui keedunõu pliidi pealt ära tõstetakse. Sile klaaskeraamiline tööpind on kergesti puhastatav. Juhtimispaneel on veekindel. Sobilikud nõud Induktsioonpliidil kasutatavate nõude põhjad peavad olema magnetiseeruvast materjalist

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemia alused protokoll nr 3

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused fikseerida. Katseklaasidepaar Katse temperatuur t Aeg min Reaktsioonikiirus v =

Keemia → Keemia aluste praktikum
157 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Keemia alused protokoll 3

hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C. Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused: Katseklaaside Katse temperatuur t 0C Aeg t min Reaktsioonikiirus numbrid v = l/t min-1

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
16
docx

ANORGAANILINE KEEMIA I LABORATOORSE TÖÖ PROTOKOLL

Töö eesmärk: Uurida vahekorda reaktsiooni kiiruse ja temperatuuri vahel Töövahendid: 8 katseklaasi, keeduklaas, pliit, pipett, termomeeter, 16 ml 2%-list H2SO4 lahust, 16 ml 2%-list Na2S2O3 lahust, vesi Töökäik: Nummerdati neli katseklaasi 1-st 4ni, ning neisse mõõdeti 4 ml 2%-list naatriumtiosulfaadi. Nummerdati veel neli katseklaasi 1*st-4*ni ning neisse mõõdeti 4 ml 2%-list väävelhapet. Keeduklaas täideti veega ja asetati pliidile, mis järel kõik katseklaasid tõsteti sinna sisse. Viie minuti mõõdudes valati katseklaas 1* sisu katseklaasi 1, lahused segati ja mõõdeti aeg lahuste kokkuvalamisest kuni hägu tekkimiseni. Aeg märgiti ära koos vee temperatuuriga sel ajal. Keeduklaasis oleva vee temperatuuri tõsteti 10 kraadi võrra ning korrati katset teise katseklaaside paariga (2 ja 2*). Analoogilised katsed viidi läbi kolmanda ja neljanda katseklaaside

Keemia → Anorgaaniline keemia
21 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Ainete kontsentratsiooni muutuste mõju tasakaalule

ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ja 60°C järgnevalt: kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas koheselt sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42°C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahuste paariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Analoogiliselt tehakse kõik neli katset. reaktsioonikiiruse v sõltuvus katse temperatuurist v = f (t) Reaktsioonikiiruse sõltuvus temperatuurist Katseklaaside Katse Aeg Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kala

merekalade spetsiifilise maitse kõrvaldamiseks. Enne praadimist kalad enamasti paneeritakse, siis pruunistuvad nad paremini, jäävad mahlasemad ega lagune praadimisel.Kalu praetakse väheses või rohkes rasvas. Väheses rasvas praadimisel kuumutatakse rasv pannil, sellesse laotakse ettevalmistatud kalad üksteise kõrvale ja praetakse mõlemalt poolt parajalt pruuniks. Paksemad kalad või kalatükid pannakse pärast pruunikspraadimist väheks ajaks ahju või pliidile nõrgemasse kuumusesse küpsema. Rohkes rasvas praetakse enamasti kahekordselt paneeritud või taignasse kastetud kalafileetükke. Seejuures olgu rasva nii palju, et kala oleks üleni kaetud või vähemalt poolest saadik rasvas.Praetud kala antakse lauale keedetud või praetud kartulite, keedetud aedvilja ja toorsalatitega. Kastmetest kasutatakse enamasti tomati- või hapukoorekastet. Sagedasti jäetakse kaste ära,

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Keemia aluste 3. praktikumi protokoll - Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 300C, 400C, 500C ja 600C. Kui temperatuur on jõudnud ~320C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 0C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaaridega. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused: Minu mõõdetud tulemused: 1) 37sek 2) 17sek 3) 10sek 4) 4sek Katsetulemused on fikseeritud järgnevas tabelis:

Keemia → Keemia alused
67 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Keemia alused, laboratoorne töö nr 3 protokoll

lahusega, teise 4 cm3 Na2S2O3 lahusega. Siis täitsin keeduklaasi poolenisti veega, asetasin vette kõik katseklaasid ning termomeetri ja tõstsin keeduklaasi elektripliidile. Kui temperatuur oli tõusnud ~32 ~32 °C-ni -ni, tõstsin keeduklaasi koos katseklaasidega pliidilt maha, võtsin ühe paari katseklaase, valasin lahused kokku ning mõõtsin stopperiga aega hägu tekkimiseni. Seejärel asetasin keeduklaasi ülejäänud katseklaasidega jälle pliidile. Kui temperatuur oli tõusnud ~42 °C-ni, tõstsin katseklaasid jälle pliidilt maha, valasin kokku järgmise paari lahuseid ning võtsin hägu tekkimiseni aega. Sama kordasin ka 52°C ja 62°C juures. Na2S2O3 + H2SO4 Na2SO4 + H2O + SO2 + S Katseandmed, katseandmete töötlus ja tulemuste analüüs Katse 1 Katseklaasid Na2S2O3 H2O maht Na2S2O3 Aeg min Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
83 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ainete kontsentratsiooni muutuste mõju tasakaalule

teine 4 cm3 Na2S2O3-ga. Edasi täita poolenisti veega üks suurem keeduklaas. Ning astada sinna kõik katseklaasid ja termomeeter. Seejärel asetada keeduklaas elektripliidile ja jälgida temperatuuri tõusu. Katse sooritada 30, 40, 50 ja 60 kraadi juures. Kui temperatuur on tõusnud 32° C - ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti, asetada kiiresti tagasi sooja vette ja keeduklaas omakorda pliidile tagasi. Aega mõõta lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel tõsta temperatuur 42 ° C – ni ja korrata eelmist protsessi kuni viimaste katseklaasideni. Tulemused: I paar 0.54 II paar 0.40 III paar 0.19 IV paar 0.10 Katseklaaside paar Katse temp. °C aeg t/min Reakts. Kiirus v=1/t 1 30 0,9 1,11 2 40 0,66 1,52

Keemia → Biokeemia
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Polümerisatsioon

Wallace Hume Carothers - (27. aprill 1896-29. aprill 1937) Alustas ülikooli õppejõuna, alates 1928. a oli Du Ponti uurimislaboratooriumi juhataja. Loonud nailoni, kinnitas Carothers ja viis ellu H.Staudingeri ideed. Charles Goodyear - ( 29. detsember 1800-1. juuli 1860) oli Ameerika iseõppinud keemik ja insener, kes leiutas vulkaniseerimis protsessi. Ta pillas kogemata väävliga ülepaisutatud kautsukitükikese kuumale pliidile - avastades kautsukitükikese vulkaniseerimise ning sellest saigi alguse kummitootmine.

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

Raskusjõud ehk gravitatsioon on filterkohvimasinate töötamise põhimõtteks. Keemistemperatuurini kuumutatud vesi valgub masina reziimi poolt ettenähtud kiirusel läbi paberfiltrisse pandud kohvipulbri. Auru surve ja raskusjõud on ühendatud perkolaatoris. Keevast veest tekkiv aur kerkib üles oma sisemise surve tõttu, veeldunud auru läbi kohvijahu tagasivalgumine aga põhineb juba raskusjõul. Perkolaatoriga sarnaneb oma omadustelt ka pliidile asetatav itaalia mokapott ehk mutterkann. Samuti põhineb vaakumaparaadi töö esimene faas kuuma auru survel. Lahustuv kohv kujutab endast kohviekstrakti kuivatamisel saadud pulbri või graanuleid. Sisaldab tavakohvist vähem kofeiini ja rohkem mõruaineid, maitse- ja lõhnabuketi poolest suudab rahuldada vaid vähenõudlikku tarbijat. Lahustuv kohv sobib roogadele kohvimaitse ja pruuni värvuse andmiseks ning kohvigranita, frappe´i või kohvist jääkuubikute tegemiseks.

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Keemiline tasakaal ja reaktsioonikiirus

jälgime temperatuuri tõusu. Katsed sooritasin temperatuuridel 30°C, 40°C, 50°C ning 60°C. Kui temperatuur oli ~30-31°C, siis tõstsin keeduklaasi koos katseklaasidega pliidilt maha, võtsin kätte esimese paari katseklaase, valasin lahused kokku, segasin kiirestining asetasin siis katseklaasid kohe sooja vette tagasi. Mõõtsin aega lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel asetasin keeduklaasi uuesti pliidile. Ning ootain, et temperatuur tõuseks ~40-41°C.ni. Siis võtsin keeduklaasi pliidilt maha ning kordasin katset järgmiste lahustepaaridega. Oluline oli, et ma jägiksin hägu teket sooja vee sees. Sama moodi tegin ka ülejäänud katseklaaside paaridega. 6 Katseandmed: Katseklaaside paar Katse temperatuur Aeg Rekatsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
66 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemia 3.praktikum - keemiline tasakaal ja reaktsioonikiirus

termomeeter. Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 30C, 40C, 50C, 60C. Kui temperatuuri on jõudnud ~32C, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aega lahuste kokkuvalamise hetkest kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katsetulemused fikseerin tabelis. Katseklaaside paar Katse temperatuur t Aeg t sek Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
124 allalaadimist
thumbnail
4
txt

Tööohutus ja töötervisehoid

viia need �igesse kogumisn�udesse kemikaale ei tohi valada kanalisatsiooni. Tuleohutus. lisaks muudele tekke p�hjustele v�ib tulekahjude p�hjuseks olla N.pliitidele �lekeenud rasv,�lekuumenenud grillahjud ja frit��rid ning katkised elektriseadmed ja v�ikevahendid.tuleohutuse tagamiseks. j�lgida �ldiseid tuleohutusn�udeid. ei tohi sissel�litatud pliite,ahjusid ja frit��re j�tta kunagi t�helepanuta ei tohi panna pliidile v�i sellevahetusse l�hedusse k�ter�tte,pajalappe ja muid s�ttivaid esemed. tuleb �igel ajal vahetada v�i puhasada t�mbeluukide m��rdunud filtreid ei tohi hetkekski lahkuda,kui pannil v�i frit��ris on kuumenemas rasvane v�ib kasutada ainult t��kohas elektriseadmeid ja v�ikevahendid,j�rgides nende kasutamisjuhendeid ei tohi midagi ladustada evakuatsioonideteede ja vastavate m�rgiste ette peavad t��kohal olema esmased tulekustutusvahendid.

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
2 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

Katsed sooritada temperatuuridel 30C, 40C, 50C, 60C. Kui temperatuuri on jõudnud ~32C, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aega lahuste kokkuvalamise hetkest kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katseandmed Reatsioonikiiruse sõltuvus Na2S2O3 kontsentratsioonist Katse- HO Aeg Reaktsiooni-kiirus

Keemia → Keemia alused
3 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Keemia alused protokoll 3

hakata jälgima temperatuuri tõusu.  Katsed sooritada temperatuuridel 30 °C, 40 °C, 50 °C ja 60 °C  Kui temperatuur on jõudnud ~32 °C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid, valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada siis katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni.  Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 °C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaariga. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset.  Katsetulemused fikseerida. Katseandmed: Reaktsiooni kiiruse sõltuvus temperatuurist

Keemia → Keemia alused
14 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

Siis tõsta keeduklaas koos katseklaasidega elektripliidile ning hakata jälgima temperatuuri tõusu. Katsed sooritada temperatuuridel 300C, 400C, 500C ja 600C. Kui temperatuur on jõudnud ~320C-ni, tõsta keeduklaas koos katseklaasidega pliidilt maha, võtta kätte esimese paari katseklaasid valada lahused kokku, segada kiiresti ning asetada katseklaas kohe sooja vette tagasi. Mõõta aeg lahuste kokkuvalamise momendist kuni hägu tekkimiseni. Seejärel võib keeduklaasi uuesti pliidile asetada ning tõsta temperatuuri ~42 0C-ni. Siis võtta keeduklaas taas pliidilt ning korrata katset järgmise lahustepaaridega. Oluline on, et hägu teket jälgitaks sooja vee sees. Vastasel juhul jahtub katseklaas kiiresti maha ning saadakse vale sõltuvus. Samamoodi tehakse kõik neli katset. Katseandmed Katse Katseklaaside Aeg τ Reaktsioonikiirus

Keemia → Keemia alused
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun