tegur Põrand I vähene risk Põrand peab olema kuiv ja puhas Valgus II vastuvõetav Pirni vahetamine risk Elekter V talumatu Juhtmete/seadmete risk väljavahetamine Füüsikalised Kahvlid, noad IV suur Töövahendite risk hoidikud kõrgemale Kukkumine, III keskmine Hoida põrandad libastumine risk puhtana, pikendusjuhtmeteta Temperatuur III keskmine Pidada järelvalvet
Iga päev 16. Tallinnast ära 17. Palju õnne, inimesed! Legendaarne MFM Records, 2004 1. TT Tomahook 2. Deja Vu 3. Parim parimast 4. Legendaarne 5. Hulla ja vallatle (koos Kozyga) 6. Pankrot 7. Hundinahas lambad (koos Põhjamaade hirmuga) 8. Sitt, sülg, higi ja pisarad 9. Kamoon, noh! 10. Nii hea on olla noor 11. Haige apostel 12. Las ma vaatan Sind veidi 13. Harilikud pliiatsid 14. Põleta! (koos Questiga) 15. Värsiarhitektuur (koos Metsakutsaga) 16. Oksendan 17. Lewis Carrol 18. Noad ja Kahvlid The Real Kuhnja Homophobes Wix Records, 1997 SINGLID Eksperiment MFM Records, 2009 1. Eksperiment Palju õnne, inimesed! MFM Records, 2008 1. Palju õnne, inimesed! Noad ja kahvlid MFM Records, 2006 1. Noad ja kahvlid (Veitset ja Haarukat versioo 2006) 2. Meestelaul Pankrot MFM Records, 2005 1. Pankrot (Albumi versioon) 2. Pankrot (Raadio versioon) 3. Pankrot (Loop Pirates Remix) 4. Pankrot (Ajukaja Madhouse Remix) 5. Pankrot (Sugar Creek Remix) 6
· Poleerin nõud s · Poleeritud pokaalide suud asetan alla poole · Poleeritud söögiriistad asetan ettenähtud eelroataldrikule servjeti vahele · Voldin valmis servjetid ja asetan abilauale Umbes 25 minutit Laua eelkatte tegemine · Tõmban tooli lauast eemale · Puhastan laua ja toolid · Katan laua laudlinaga ehk linutan laua · Asetan lauale söögiriistad, kahvlid vasakule ning noad paremale poole · Asetan lauale leivataldrikud,maitseained,lilleseaded,küünla. Leivataldriku asetan vasakule poole, taldrikuga ühele joonele.Maitseained paigutan leivataldriku ülesse. 1. Viin lauda pokaalid, pokaali suud ülesse poole, sest pokaali jalg on raskem ning kui pokaal viia suu allpool lauda võivad pokaalid kõikuma hakata ning kukkuda. Pokaalid asetan paremale poole, esimesena asetan veepokaali seejärel veinipokaali. 2
Toolid 2 Kattetaldrik ehk diplomaaditaldrik 2 Eelroataldrik 2 Pearoataldrik 2 Järelroataldrik 2 Eelroa noad 2 Pearoa noad 2 Eelroa kahvlid 2 Pearoa kahvlid 2 Söögilauad 1 Abilauad(pinnad) 1 Riidest valged salfrätikud 50x50cm 2 Kandikud 1 Maitseainete komplekt/ korv (sool, pipar, tabasco, worchester,
hõbedast. Plastmassist on väliyritustel nt piknikul või suurel konverentsil. Jagunevad kaheks: 1. Söömisriistad : Praenuga ja kahvel, nuga kuskil 21,22 cm, kahvel 2 cm lyhem, sinna juurde kuulub suupistenuga ja kahvel, umbes 1-2 cm lyhemad ja siis kalanuga ja kahvel, kalanuga jõnksuga ja laiem, kahvel on hästi ymar ja harud tiba teisiti kui prae kahvlil. Või siis kala juurde tuuakse 2 kahvlit hoopis. Vasakule kahvlid, nii et suurem taldriku poole, võinuga on tömbim ning ta pannakse tavaliselt leivataldriku peale. Leivataldrik on vasakul pool prae taldrikust. Võinoad võivad olla ka jõnksuga ja 2 tk, nii et yks on võitoosis ja sellega panen võinoale mis on taldrikul ja siis sellega määrin. Või noal on alus ka, sihuke sakiline. Puuviljanuga, pisike pikergune, kasutatakse Supilusikas, ryypame pealt, ei topi suhu. Teelusikas on magustoitude söömiseks nt avokaado vm. Koogikahvel, pisike.
1.2. Vabastage käepide. 1.3. Korrake eelnevat seni kuni tõstmine töötab normaalselt. 1.4. Kontrolli, et kõik rattad on terved ja pöörlevad vabalt. 1.5. Kontrolli, et kahvli otsarattad on terved. 1.6. Vaata üle põrandapinna korrasolek, millel kahvelkäruga töötama asute. Tööohutusjuhend kahveltõstuk Rocla kasutajale 2. TÖÖ AJAL 2.1. Kaubaaluste tõstmine: 2.1.1. veendu, et alus mida tõstma hakkad on terve. 2.1.2. lükka kahvlid aluse alla. 2.1.3. kahvlid pead lükkama lõpuni aluse alla. 2.1.4. keelatud on tõsta alust ühe kahvliharuga. 2.1.5. Rocla kerel olev kleebis näitab, kuidas koormat tõsta ja liigutada. 2.1.6. tõstmiseks tee käepidemega pumpamisliigutusi. 2.1.7. kauba tõstmisel mitte ületada tootja- või maaletooja poolses dokumentatsioonis määratud tõstejõudu. 2.2. Kaubaaluste transportimine. 2.2.1. veendu, et teele ei jääks ette takistusi (nende olemasolul eemalda need enne
Kodundus Lauakatmine ja lauakombed Kuidas katta lauda ? •Laua katmine oleneb sellest,millist rooga pakutakse •Vastavalt menüüle valitakse vajalikud nõud ja söögiriistad Hommikulaud Menüü: Külm või soe võileib ( salat ) Kuum jook Pane tähele lauanõude paigutust! Lõuna Menüü: Külmroog Supp Praad Magustoit Jook Laual olevate nõude loetelu: Leivataldrik Külmtoidutaldrik Külmroanuga ja - kahvel Supilusikas Praenuga ja -kahvel Dessertlusikas Joogiklaas Pea meeles järgmist: •Söömist alustatakse alles siis, kui kõik lauasolijad on roa kätte saanud. •Ära upita end eemal asetsevate toitude järele üle laua, vaid palu endale ulatada. •Taldrikut ära pane liiga täis, alati on võimalus lisa võtta. Pea meeles: •Laua ääres istu sirgelt, ära toeta küünarnukke lauale. •Toitu paku vaagnalt oma parempoolsele naabrile, alles seejärel tõsta endale. Kui teed söömise ajal pausi, siis toi...
kõvemad, kulumiskindlad, odavamad, tihit madalama sulamistemperatuuriga teras: rauale viiakse sisse vajalikud lisandid (peamiselt teised metallid), mis parandavad tema omadusi. Samas kõrvaldatakse mittevajalikud lisandid (räni, väävel, fosfor) süsinikku peab jääma alla 2% (tööriistad) malm: (pliidirauad, radiaatorid, torud) eriterased: vastutusrikaste autoosade, metallkonstruktsioonide, katelde, torude jne. valmistamiseks. roostevaba teras: kahvlid, noad, potid 12) Metallide saamine elektrolüüsi abil Elektrolüüs toimub kas sulatatud ühendis või soolalahuses.Nii toodetakse enamasti aktiivseid metalle.Nt alumiiniumoksiidi elektrolüüs (õp lk 166) Protsess toimub sulatatud boksiidis (Al2O3) katoodil eraldub alumiinium,anoodil hapnik summaarne võrrand 2Al2O3 4Al + 3O2 13) Tähtsamad sulamid ja kasutamine (pronks, messing, melhior, roostevaba teras, joodis, duralumiinium, malm, invar, amalgaam, ehtekuld
Vahuveiniklaasid 15cl 1729cl Supitirinad14 portsjonit Praetirinad14 portsjonit, sügava kaanega kaetavad nõud kastmes hautatud või üleküpsetatud roogade jaoks Portsjonipannid14 portsjonit. Soojade suupistete, munaroogade ja friikartulite jaoks. Türgi kohvinõud ehk ibrikud 1225cl, pealt ahenevad, varrega koonilised nõud Jäänõud: Kalamarjanõu ja vahuveinipudeli serveermiseks. Noad, kahvlid, lusikad. Praenuga ja kahvel on kõige suuremad. Praenoa pikkus on 2122 cm ja praekahvli pikkus on 1920 cm Suupistete ja dessertsöögiriistad on suurusjärgu võrra(12 cm) väiksemad. Võinuga on suupiste noa pikkune või lühem, tera ots on ümmargune, et oleks mugavam määrida leivale. Puuvilja nuga ja kahvel on dessert söögiriistadest väiksemad. "Restorani teenindus" Maie Kotkas www.google.com
Restorani ruumid Jaotavad kaheks : 1.teenindajate ruumid- personal, erand kontrollid 2.teenindusruumid kus on ka klientidel lubatud olla, söögisaalid, WC, fuajee, istumiskohad, peeglid, märgid kus asub tualettruum peaks olema. Kahe kohaline 60X80 laud, nelja kohaline laud 120X80, kuuekohaline laud 180X80, kaheksakohaline 240X80. Ümmargused lauad: kahekohaline 75- 85 läbimõõt, neljakohaline 95-105, kuuekohaline 110-120. Lauad on maast umbes 80 cm kõrgusel, toolid pehme otega, mugavad,seljatoega,käsitugi. Kasuta ka diivanit 40-42cm 46 max ruumi eraldajad. Serveerkapid ja abilauad teenindajale vajalikud, restorani peale mitu mida suurem restoran seda rohkem, sinna pannakse nõud kus vajalikud asjad olemas, sinna siise võib olla ehitatud külkapp, samasse võib olla ehitatud kassassüsteem, kõik vajalikud asjad on seal olemas. Serveerkärud toit mille lõppvalmimine toimub kliendi juuresolekul. ...
Tarbekeemia minu kodus Referaat Koostaja: Liina Sepp Kuressaare Põhikool 9b Juhendaja: Loriida Neeme Kuressaare 2008-05-05 Köök: · Tassid- Savi · Klaasid- Klaas · Taldrikud- Savi · Potid- Alumiinium,Teras · Kahvlid/Noad/Luskiad- Alumiinium · Vedelseep- Puhas Loodus, Õrn kosmeetiline vedelseep.Hellitav vaht jtab naha peale pesemist mõnusalt pehmeks. · Nõudepesuvahend- Fairy, ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua.Eriti tõhus: lahustab rasva ka külmas vees. Õrn kätele. · Pliidipuhastus vahend- Cif ,teeb pliidi kiiresti puhtaks, võtab kiiresti maha kuivanud rasvaplekid ning on ka hea lõhnaga. · Põrand- · Aknad- Ajax ,class & surfaces.Peseb aknad laitmatult läbipaistvaks. · Kraanikauss-Cillit. Teeb ka tor...
pineapple ananass poached hautatud lemon sidrun crystal glasses kristallist klaas avocado avokaado paper napkin pabersalvrätik kiwi fruit kiivid counter lett peach virsik till kassa watermelon arbuus cutlery noad, kahvlid cauliflower lillkapsas tray kandik aubergine baklazaan dirty knife must nuga cabbage kapsas chipped glass klaasikild väljas beans oad cold soup külm supp peas herned overcooked üleküpsetatud mushroom seen steak lihatükk
seltsis, sest majas pole tõesti enam kohta, kus võiks mõnusamalt välja sirutada roidunud keha. Teisel hommikul on noorpaar jälle varakult Ülesool. Peale hommikusööki lahkuvad kaugemaltki pulmalised, soovides rahu ja rõõmu sinna tallu. Toots ise viib Kippeli ja kasukasse mässinud apteekri vaksalisse, kuna Lesta, Luts ja Tali Saare hobusega sõidavad. Varsti tuleb rong ... Ärimees laob noad ja kahvlid kasti tagase, võtab kasti kaenlasse, paneb endale mütsi poolviltu pähe ning on täiesti minekuvalmis. Talvisest ilmast hoolitamata ei kanna Kippel ühtki üliriiet, ainult pintsaku käistest välja vahivad. Selle eest kulub noorpaaril kaua aega, enne kui ta enese jälle heinakuhja sarnaseks on köhminud. Teel käib Lesta apteegis, küsib enese veel paariks tunniks vabaks ja siis liigub veider seltskond otseteed Lutsu korteri poole
Koogitaldrikud 60tk (süüakse magustoite) Alustaldrikud 120tk (kohvi ja tee alustaldrikud) Vee ja -morsi alused (morsi ja vee alla) Vee ja- morsi klaasid 60tk (vee ja morsi joomiseks) Punase veini pokaalid 60tk (punase veini joomiseks) Valge veini pokaalid 60tk (valge veini joomiseks) Teetassid/ kakaotassid 120tk (tee ja kakao joomiseks) Kohvitassid 60tk (kohvi joomiseks) Vee ja morsi klaasid 60tk (vee ja morsi joomiseks) Pearoa noad 70tk (toidu söömiseks) Pearoa kahvlid 70tk (toidu söömiseks) Koogikahvlid 70tk (magustoidu söömiseks) Dessertlusikad 180 tk (kohvi, tee, kakao jaoks) Võinoad 60tk (või määrimiseks) Serveerimisvahenditeks: Valged kindad, riidest salvrätid 60tk (k.a eelkatte jaoks), laualinad 60tk.
Buffet - laud Sandra Taniel Helen Antsmaa 24.11.09 Kehtna 2009 Buffet laud (Rootsi laud) Buffet lauas serveeritakse toidud ja asetatakse nõud ning söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei sööda. Need lauad kaunistatakse, road serveeritakse suurtel vaagnatel või kaussides. Söömiseks kaetakse eraldi lauad, mis võivad asuda ühes või mitmes ruumis. Buffet laud (Rootsi laud) Buffet lauana võib katta hommiku-, lõuna- ja õhtusöögilaua, samuti kohvi- ja teelaua ning vastuvõtulaua. Buffet laua menüüs võivad olla külmad ja kuumad eelroad, pearoad, vaheroad, järelroad, kuumad joogid, karastavad joogid, alkohoolsed joogid. Buffet laud (Rootsi laud) Kõik road ja joogid buffet lauas pannakse üheaegselt lauale. Roogade juurde on paigutatud ka vastavad sööginõud ja riistad. Sööja valib oma maitse järgi roakäigud ja nende järjestuse. Buffet laudu võib katta nii siseruumides kui ka vabas õh...
Pakendid ja nende sorteerimine Mis on pakend? Pakend on plastikust, klaasist, pappist, paberist, metallist, puidust või teistest materjalidest valmistatud toode mida kasutatakasse toodete säilitamiseks, hoidmiseks, pakendamiseks jne. Pakendite sorteerimine Pakendid tuleb sortida 4 liiki: 1. Paber ja papp Paberist ja papist pakendid tuleb viia konteinerisse, mis on markeeritud ,,Paber ja papp". 3. Segapakend. Plast-, klaas-, metall- ja joogipakend tuleb viia konteinerisse, mis on markeeritud ,,Piima- ja mahlakartong, metall-, plast- ja klaaspakend". 5. Klaaspakend Klaasipakendid tuleb viia konteinerisse, mis on markeeritud ,,Segapakend" või klaasipakenditele spetsiaalselt ettenähtud konteinerisse markeeringuga ,,Klaas". 4. Pandipakend Pandipakend tuleb viia taaraautomaati. Paber ja papp Paberi ja papi konteinerisse sobivad : Click ...
söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks · Eelroataldrik e. Külmtoidtaldrik e. Keskmine taldrik on eelroogade ja järelroogade söömiseks ning portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks. · Pearoataldrik e. Praetaldrik e. Suur taldrik on pearoogade söömiseks ning serveerimiskausside alustaldrikuks · Supitaldrik on suppide söömiseks. Supitaldrik pannakse alustaldrikule · Desserdi- e magustoidutaldrik on supitaldrikust väiksem, sügav taldrik Noad kahvlid · Praenuga ja kahvel on kõige suuremad, külmtoidu/eelroa-ning salati nuga ja kahvel on väiksemad · Noad asetatakse praetaldrikust alati paremale lõiketeraga taldriku poole · Kahvlid asetatakse alati taldrikust vasakule, harudega üles · Üldise kombe kohaselt ei panda lauale kunagi üle kolme paari nuge kahvleid. · Kalasöömiseks kasutatakse kala riistasid kalanuga ja kahvel · Kalanugade puudumisel süüakse kala kahe hariliku kahvliga
Toidu kõrvale ta midagi ei soovitanud. Peale maksmist valisin endale sobiva koha kuhu istun ja istusin lauda, peale seda siis mõtlesin, et ostaks juua ka endale, läksin siin leti juurde tagasi ja teenindajat ega kedagi seal polnud, ootasin väga kaua, kuni ilmus teenindaja teisest ruumist, ta vabandas ja sain oma joogi kätte. Toidu ootamisega läks väga kaua aega ennem kui ma oma toidu kätte sain, salati kõrvale soovitati salati kastet. Ennesöömist pidi noad ja kahvlid ise tooma. Kui toidu olin kätte saanud, siis toit oli väga kuum ja soolane. Lahkudes teenindaja ütles sõbralikult headaega ja kutsus tagasi. Positiivne: Mõnus suur ja avar söögikoht , suvel saab väljas süüa, talvel süüakse sees ja palju ruumi on seal. Märgati koheselt, naeratati siiralt. Soovitati salati kõrvale salatikastet. Teenindaja ütles sõbralikult headaega ning kutsus tagasi. Negatiivne: Teenindaja ei märganud kliente, oli teises ruumis
15 minutit · Otsin valmis magustoidu tegemiseks tooraine · Teen magustoidu valmistamiseks eeltööd (jõhvikamahl) ja asetan jahutuskappi pooleks tunniks. Kordan tegevust iga poole tunni tagant 2-3 korda. Valmistan kamaküpsised. 30 minutit · Otsin välja lauaeelkatteks asjad. · Triigin laudlina ja salvrätid. · Valmistan ette abilaua, linutan ja panen salvrätid, nõud, maitseainetopsid ja laudlina lauale. · Poleerin nõud (taldrikud, noad, kahvlid, lusikad, veepokaalid ja kann). · Puhastan laua. · Linutan ja katan laua. · Asetan noad kohamääramistaldrikust paremale ja kahvlid vasakule. Taldriku kohale panen dessertlusika ja kahvli (kahvli varrega vasakule, lusika varrega paremale) · Veekannu asetan kohamääramistaldrikute ühelpoole lauaservale , kannu alla leivataldriku ja lillevaasi teiselpoole laua servale. · Veepokaali panen pearoa noa kohale. 2. Tund
Metallid igapäeva elus Vasest (Cu) tehakse elektrijuhtmeid Al- elektrijuhtmetes, pakkematerjalina ( foolium), kööginõud ei ole soovitav ,sest happelises keskonnas eraldub Al toidu sisse. Germaanium ( Ge) elektroonikaseadmetes,arvutites Tina (Sn)- elektroonikaseadmetes, toidunõud Hõbe ja kuld -nõud Metallisulamid on tugevamad, vastpidavamad, madalama sulamistemp., seepärast kasutatakse sulameid rohkem. 1) Roostevaba teras RAUD+KROOM+NIKKEL -noad, kahvlid, lusikad 2) 2)messing ehk valgevask on vase ja tsingisulam -toidunõud,pildiraamid 3) Melhior vask+nikkel, sarnane hõbedaga. -toidunõud,pildiraamid 4) Melhior vask+nikkel, sarnane hõbedaga.
2. nihutan toole, et saaks vabalt liikuda 3. Pühin laua tolmust ja prahist 4. Asetan lauale laualina ühe liigutusega 5. Valmistan ette nõud abilaual või siis tööruumis 6. Ettavalmistusse kuulub söögiriistade, tasside, pokaalide, taldrikute poleerimine ja sorteerimine 7. Asetan kõik enda käe järgi 8. Lauale asetan kohanäitamistaldriku, et saaks paika panna muud riistad ja tassid 9. Paremale poole tulevad noad, teraga taldriku poole, vasakule poole kahvlid. 10. Riistad asetan nii, et eelroa riistad on väljaspool ja iga järgneva roaga liigutakse sissepoole 11. Asetan lauale vee pokaali, mis asetseb noaga ühel joonel 12. Magustiodu riistad asetsevad aga kohanäitamis taldriku kohal, kahvel varrega vasakule poole ja nuga varrega paremale poole. 13. Võtan vastu kliendid 14. Juhatan nad lauda 15. Kuna toidud olid ette tellitud ei pea ma menüüd tutvustama vaid alustan eelroa toomisega 16
Mettallide kasutamine igapäeva elus ! Mettallidest on valmistatud paljud meile vajalikud tarbeesemed, noad, kahvlid, tööriistad, ukselukud, lennukid, autod, arvutid, laevad, tööstusseadmed, jalgratattad, masinad, raudteed, raadiomastide, elektrijuhtmed ([hõbe], vask) ning torustikud ja mitmel pool mujal. Erivevaid asju valmistatakse väga erinevatest mettallidest ning mettallisulamitest. Mettallide omadused on: tavatingimustes tahked ained, (erand elavhõbe), hallika värvitooniga (varieerub hõbevalgest terashallini), peegeldavad hästi valgust, metalne läige, käega katsumisel külmad,
Teras ja malm. Terase tootmine: Terase tootmisel tuleb osa süsiniku jt lisandelementidega malmist malmist kõrvaldada. Süsiniku eraldamiseks kasutatakse õhku või hapnikku. Õhuhapniku arvel põleb malmis sisalduv süsinik süsinikoksiidiks CO või süsinikdioksiidiks CO2. Käsitleme lühidalt terase tootmist hapnikukonverterites ja elektrienergia kasutamisel kaarleekahjus. Terase tootmine hapnikkonverterites: Hapnikukonverteris olevasse sulamalmi juhitakse ülevalt hapnikku. Hapniku kui tugeva oksüdeerija mõjul toimub süsiniku jt lisandmetallide väkjapõletamine kiiresti. Seejuures eraldub nii palju soojust, et toimub konvertis, mõnekümne minuti jooksul. Terase tootmine kaarleekahjus: Kaarleekahjus saab töödelda nii vanarauda, malmi kui ka rauamaaki. Kaarleekahjus tekitatakse süsi- või grafiitelektroodide ja ahju täidise vahele kaarleek, mille kõrgtemperatuuril põletatakse välja süsinik. Süsinik oksüdeerita...
2. Vabastage käepide. 3. Korrake eelnevat seni kuni tõstmine töötab normaalselt. 4. Kontrolli, et kõik rattad on terved ja pöörlevad vabalt. 5. Kontrolli, et kahvli otsarattad on terved. 6. Vaata üle põrandapinna korrasolek, millel kahvelkäruga töötama asute. Tööohutusjuhend kahveltõstuk Rocla kasutajale 4.1.2 Töö ajal Kaubaaluste tõstmine: 1. veendu, et alus mida tõstma hakkad on terve; 2. lükka kahvlid aluse alla; 3. kahvlid pead lükkama lõpuni aluse alla; 4. keelatud on tõsta alust ühe kahvliharuga; 12 5. Rocla kerel olev kleebis näitab, kuidas koormat tõsta ja liigutada: 6. tõstmiseks tee käepidemega pumpamisliigutusi; 7. kauba tõstmisel mitte ületada tootja- või maaletooja poolses dokumentatsioonis määratud tõstejõudu. Kaubaaluste transportimine. 1. veendu, et teele ei jääks ette takistusi; 2
Kui palju maksab kunst? Enne Kunstiväärtuse arutamist tuleks määratleda kunsti ennast. Mis on kunst? Tänapäeval on kunst laiema tähendusega, kui see varem oli. Kunst on üldisemas tähenduses meisterlik oskus mistahes loomingulisel tegevusalal. Kitsamas tähenduses mõistetakse kunsti all kujutavat kunsti või visuaalseid kunste. Kunsti ehk kaunite kunstide all mõistetakse esteetikas muuhulgas kujutavat ja tarbekunsti, arhitektuuri, muusikat, ilukirjandust, tantsukunsti, näitekunsti ning filmikunsti. Kunst on midagi sellist, mida inimene on teinud vaatamiseks, kuulamiseks, jälgimiseks. Kui palju maksab kunst? Kunsti väärtus sõltub paljudest teguritest. Tähtis on kunsti puhul vanus, sihtgrupp, materjal ja palju muud. Näitekunst: tants, draama, muusika ja muud meelelahutused, mis on tavaliselt publiku tarbeks etendatud, vajavad kapitali, et oma kunsti inimestele visualiseerida ning seetõttu on ka taolise kunstilig...
kooruda ja riistad hakkavad roostetama. Plastmassist toiduriistu võib kasutada väli- ja konverentsiteeninduses. Nagu taldrikud ja klaasid, jagunevad ka toiduriistad sarjadesse. Sama tootja eri ssarjade riistad võivad olla erineva suurusega, mida tuleb nende valiku puhul arvestada. Kui on valitud suuemamõõdilsed taldrikud ja klaasid, peavad toiduriistad olema proportsioonis suuremad. Toidu- ehk söögiriistad jagunevad söömis- ja serveermisriistadeks. Söömisriistad on noad, kahvlid ja lusikad. Praenuga- ja kahvel on kõige suuremad. Praenoa pikkus on tavaliselt 21-22 cm, ja praekahvli pikkus 19-20 cm. Suupiste- ja dessertriistad on suurusjärgu (1-2 cm) võrra väiksemad. Neid võib kasutada lastele 9 serveeritavate praadide söömiseks. Teistest riistadest erinevad mõnevõrra kala praeriistad: notera on laiem ja võib mõne sarja puhul meenutada kala kuju., kahvel on
Tekib näpitsaefekt. 3. Libista lusikas aeglaselt serveeritava objekti alla, nii et see satub lusika ja kahvli vahele. Näpitsvõte Tehnika meisterlikkus saavutatakse pideva praktikaga. Suuretükiliste toitude puhul hoitakse lusikat nii, et kumerus jääb allapoole ja kahvli kumerus ülespoole. Kahe kahvli kasutamisel asetatakse need üle nimetissõrme, mida hoitakse paigal pöidla survega. Kahvlid libistatakse roa alla ja tõstetekse kliendi taldrikule. 6 Kandiku kandmise tehnika Kandikuid kasutatakse: · kuumade ja külmade alkohoolsete ning alkoholivabade jookide serveerimisel, · kasutamata lauanõude ja klaaside koristamisel, · suupistete serveerimisel pidulikel vastuvõttudel, · lauanõude koristamisel kui kliendid on lauast või söögisaalist lahkunud,
4. Poleeritud klaasid asetan suud alla poole. 5. Voldin valmis servjetid. 6. Täidan klaaskausid veega, millesse ma asetan küünlad ja lilleõied. 7. Täidan küülerid jääga. 8. Panen valge veini ja vahuveini küüleritesse. Kokku läheb 20 minutit. Laua eelkatte tegemine 1. Tõstan toolid lauast eemale. 2. Puhastan laua. 3. Linutan 4. Asetan lauale kohataldrikud. 5. Tõstan toolid tagasi. 6. Toon lauale söögiriistad, kahvlid asetan vasakule ja noad paremale ning dessertlusika asetan taldrikust üles poole. 7. Viin lauda leivataldrikud, mille asetan vasakule (kahvlite kõrvale). 8. Valge veinipokaalid ja veeklaasid viin kandikuga lauale. Kõigepealt asetan lauale veeklaasid ning alles siis asetan veinipokaalid. Mõlemad asetan paremale poole. 9.Koristan laualt kohataldrikud. 10. Viin lauale kaunistused, mille asetan laua mõlemasse äärde. 11.Maitseained jäävad abilauale. 12
näha treppi, mis viis teisele korrusele. Kogu teksti esitamine ei käinud ainult ühes toas, üks koht oli näiteks selline, kus Tiit Sukk ehk Norman Bassett pani Ain Lutseppa ehk härra Jenkinsi söögituppa lukutaha ning siis nad pidasid kahekõne, Tiit ühel pool ust, Ain teisel pool. Osa ruumidest tuli tõesti välja mõelda, aga see polnud raske, lihtsalt kui keegi läks söögituppa, siis räägitigi seal suurest lauast ja kummutist, mille sahtlites olid noad ja kahvlid, kohe tuligi silma ette, et keset tuba suur laud jne. Köök, kui oli juttu tee tegemisest ning pesumasinast, mis hirmsat häält tegi, tuli silma ette köögi kapid, kus peal oli veekeetja, väikene laud, millel oli juba teekann ning teekotikesed sees ja loomulikult ka pesumasin. Magamistoaga sama lugu, voodi ning suur riidekapp nagu igal teisel inimesel. Ruumi järgi sai juba otsustada, et seal majas elavad rikkad, seintel kallis lilleline tapeet, kahekorruseline maja, pererahval, Ericul ja
Minevikus, vanausulised iseloomustas range reguleerimine igapäevaelu, mille eesmärk on isoleerida ja piirata kokkupuudet vanausulised ei ole inimesed ja säilitada muistseid kombeid ja rituaale. Seega vanausuliste keelatud sööki koos maiste: tuli neid toidetakse eraldi tassi, on eraldi tabel. Sest "maise", tuli majja, mille spetsiaalsed toidud, mis on salvestatud eraldi riiulil või kapis. [9] Iga pereliige oli isiklik söögiriistad - tass, kruus, lusikas. Ärge sööge kasutades kahvlid (toit - Jumala kingitus, sa ei saa pistma kahvlid) [6]. Nad võtsid oma toitu kaks korda päevas (pärastlõunal ja õhtul). Enne ja pärast sööki palvetasid. Istus lauas koos. Kui keegi hilineb lõuna- või õhtusöök, jäi näljane kuni järgmise toidukorra ajal. Esimene perekonnapea sööki algust [2 3]. Lauas pidi käituma "korralikkus": see oli võimatu koputama lauda või pange oma käed lauale (table - Jumala trooni). Peeti näotu istuda jalg jala (deemonid nöörist jalgade ümber)
Pika jõuluaja järgmine kõrgpunkt oli vana-aastaõhtu ja nääripäev. Aastavahetuse tähistamine on üle-euroopaliselt hiline nähtus. 16.sajandist on Eestis uusaastaks üldiselt kujunenud 1. jaanuar. Nääripäeva nimetus tähendab just 1. jaanuari. Tänapäeval kasutusel olev mitmuslik lõpp ,,näärid" on tulnud keelekasutusse alles hiljuti ,,jõulude" sarnasuse põhjal. Näärikombestikku järgitakse siiski rohkem nääri- ehk vana-aastaõhtul 31. detsembril. Eesti rahvakalendris on nääripäeva tähtsus aasatte jooksul kasvanud, eriti viimase poole tuhande aasta jooksul. Hoolimata sellest, et tavad, uskumused ja toidud sarnanevad paljus jõuluõhtustega, on need oma päritolult kindlasti hilisemad. Näärikombed on terviklikuks kujunenud alles sel ajal, kui hakkas kaduma usk omaenda tulviku mõjutamise võimesse, aga säilis veel usk tuleviku äraarvamise võimalikusesse. Kombestikus on üsna palju ühist jõulupühadega (toidud, saunaskäimine, tõrjemaagia, k...
" on." - ,,Jäta tekk endale ümber," ütles Sihikindel- ,,Praegu olgu kõik mõtted poiss. ,,Niikaua kui mina elan, ei lähe üheainsa asja juures. Selle juures, sa söömata kalale." milleks ma olen sündinud." - Poiss oli toidu Terrassilt kahekordses Kannatas kõik valu, et jõuda metallnõus toonud. Kahed noad ja eesmärgini- ,, ,,Ay," ütles ta valjusti. kahvlid ja lusikad olid tal taskus, Seda lühikest sõna pole võimalik kummagi komplekti ümber paberist tõlkida ja ega see muud tähendagi salvrätik. peale häälitsuse, mida inimene siis tahtmatult teeb, kui tunneb, et läbi - Ma pean talle siia vett tooma, mõtles tema käte lüüakse nael puusse." poiss, ja tüki seepi ja korraliku käterätiku. Miks ma selle peale varem Endas alati kindel- ,, ,,Aga inimene ei ei mõelnud
Elektripliit 50 000.- Gaasipliit 60 000.- Marmiit 10 000.- Külmik 6000.- 5 Nõudepesumasin 50 000.- Roostevabad tööpinnad 10 000.- Kaal 3000.- Fritüür 4000.- Kööginõud ja väiketehnika - Mikser (1000.-), kassaaparaat(5000.-), kööginõud (20 000.-) noad, kahvlid (2000.-) koristusinventar ( 1000.-) Lauanõud 10 000.- Muud serveerimisnõud 5000.- Söögisaali mööbel ja sisustus- Lauad ja toolid olemas Baarilett Kokku toitlustusplokk 192 000.- hetkel asub ettevõte rendipinnal, rentides ruume OÜ ühelt osanikult. Tulevikus on ettevõttel võimalus ruumid ära osta ja seejärellaiendus teha. Ruumide ostuhind oleks
Kooli sünnipäeva strateegiline plaan Sisukord Sisukord.................................................................................................................. 1 1.Sünnipäevatortide võistlus.................................................................................. 2 1.1Misioon........................................................................................................ 2 1.2Visioon............................................................................................................ 2 1.3Sihid............................................................................................................... 2 1.4 Mõjutavad tegurid......................................................................................... 2 1.5 Sihtrühm........................................................................................................ 2 1.6 Võimal...
Köögiseadmed : Elektripliit 3000.- Gaasipliit 2000.- Marmiit 600.- Külmik 450.- 5 Nõudepesumasin 2400.- Roostevabad tööpinnad 600.- Kaal 200.- Fritüür 230.- Kööginõud ja väiketehnika - Mikser (60.-), kassaaparaat(320.-), kööginõud (1400.-) noad, kahvlid (120.-) koristusinventar ( 60.-) Lauanõud 60.- Muud serveerimisnõud 320.- Söögisaali mööbel ja sisustus- Lauad ja toolid olemas Baarilett Kokku toitlustusplokk 11,820 eur hetkel asub ettevõte rendipinnal, rentides ruume OÜ ühelt osanikult. Tulevikus on ettevõttel võimalus ruumid ära osta ja seejärellaiendus teha. Ruumide ostuhind oleks tulevikus sama, millega omanik need ostis ja laienduse tegemise maksumuseks oleme
SISSEJUHATUS Selle referaadi eesmärk on anda ülevaade huvitavamatest ja üldistest ohutusnõuetest koka ametikohal. Ettevõtte nimi on Creperie Kristjan ja Kristiine. See asub aadressil Vase 14 ( Vase ja Fahelmanni tänavate ristumiskohal) , Tallinnas. Räägin siis natuke selle koha nn ajalugu.See koht on pühendatud mu hea sõbra vanavanavanematele( Kristjan ja Kristiine) . Kohvik on ise u 3a ja kaks kuud vana. Mina töötan selles ettevõttes kokana.Läksin sinna tööle alates sellest ajast kui ma Haapsalust Tallinna Mereakadeemiasse õppima tulin . Tutvustega sain sinna tööle . Erilisi koolitusi pole ma läbinud. Kui siis vaid veinikoolituse. Olen töödanud selles ettevõttes juba 2,5 aastat. (Kohviku omanik on vahepeal ka vahetunud. See müüdi präägusele omanikule.) Alguses pidin sinna teenindajaks minema, kuid see töö ei meeldinud mulle üldse kohe, ma pole eriline klientidega suhtleja, ning ...
-roheliseks 5. *metallid *mittemetallid *oksiidid nendesse *alused liigitamine *happed *soolad Ülesanne: liigita põhiklassi Na2SO4 sool Ca(OH)2 alus Al2O3 oksiid H2SO4 hape 6. Sulam Koostisained Kasutamine Terased Fe-C (C vähem kui 2%) Tööriistad,masinaosad seadmed Eriterased nt.roostevaba teras Noad, kahvlid Fe-C (lisandine nt Cr,Ni) Malm Fe-C (2....5%) Radiaatorid, pliidirauad, kanalistasioonitorud Duralumiinium Al-Cu-Mg Lennuki- ja laevaehitusmaterjal Pronks Cu-Sn Skulptuurid, medalid, seadmed
1. Materjalide kasutamine inimajaloo vältel, selle muutumise põhjused. 10000a eKr oli põhilisteks materjalideks kuld, puit ja kivi. 5 sajandi pärast võeti kasutusele vask ning peale seda ka tina ning nende sulatamisel saadi pronks. Sellel sajandil avastati ka klaas ning telliskivid. 1. sajandi alguses avastati raud, paber ning tsement.10 sajandit elati selle teadmisega, kuid siis hakati uusi asju proovima ning avastati ka tulekindlad materjalid. 20.ndal sajandil hakkas tehnika arenema ning tuli palju uut, avastati teras, alumiinium, magneesium, komposiitmaterjalid. 2. Metallide aatom- ja kristallehitus. Metalli aatomi ehitus. Kristallivõred. Allotroopia, polümorfism, isomorfism. Kristallvõred:primitiivsed(aatom asub võreelemendi sõlmpunktis),ruumkeskend(K8), tahkkesendatud(K12), põhitahkkesendatud.Allotroopia on nähtus, mis seisneb selles, et sama keemiline element võib esineda mitme erineva lihtainena. Nei...
lause moodustama Mari pildi kohta. Maril on pilt sügisest, seega Johannes ütleb näiteks:''Sügisel on palju värvilisi lehti.''. Ja nii liigub pall mööda ringi ühe lapse käest teise lapse kätte. Vajadusel saab õpetaja last aidata. Vahend 6. Rühmita mänguasjad Ülesanne sobib 5-6 aastastele lastele. Vahendid: erinevad mänguasjad, mis oleks võimalik rühmitada suuruse, värvuse, teemade kaupa. Näiteks on toidunõud: kahvlid, noad, taldrikud, potid, tassid. Ülesande käik: Õpetaja tutvustab lastele kõigepealt mänguasju eraldi. Seejärel peavad lapsed mänguasjad panema kahte erinevasse karpi. Ühes karbis on asjad, mis on suuremad(Näiteks on üks suur kahvel ja teine väike või üks suur taldrik, teine väike. Laps peab nüüd suure kahvli ja suure taldriku panema ühte karpi ning väiksed asjad teise karpi). Kui lapsed alguses ülesandest aru ei saa siis õpetaja näitab ühe asjaga ette
kaitsjale, tööinspektsiooni kohalikule asutusele ja kindlustus andjale. Raportis nimetatakse abinõud, mida tööandja rakendab samalaadse tööõnnetuse ennetamiseks. Tööõnnetuse uurimeise andmed säilitatakse 55 aastaks. 30. Kaubaaluste tüübid. EUR ja FIN kaubalaused. On EUR-alused 800x1200x144 mm ja väike EUR 600x800x144mm ning FIN-alused 1000x1200x144mm. 24. Laadurjuhi tegevus laaduriga töö lõpetamisel. · Hargid ettenähtud kohta · Kahvlid alla, mast ettekallutatud · Seisupidur peale · Käik neutraalasendisse · Vajadusel panna laadima · Võtmest vool välja lülitada 17. Ohtlike kemikaalide mõju inimestele. Ohtlike kemikalide vale käitlemine võib põhjustada inimesle tervisekahjustuse, surma või muu raske tagajärjega suurõnnetuse. 14. Keelumärgid. Iseloomusta Keelumärgid Keelumärgi olulised tunnused on ümar kuju, must piltkiri valgel taustal, punane ääris ja
1. Külalise ette taldriku asetamisel ei tohi teenindaja sõrmed puudutada taldriku sisekülge. 2. Puhtad taldrikud ja toidud serveeritakse kliendile üle tema vasaku õla. 3. Joogid serveeritakse üle parema õla. 4. Naisterahvale tuleb alati esimesena toit või jook serveerida. 5. Pidulikel istumistel teenindatakse viimasena peoperenaist - või meest. 6. Kui serveerid uut toitu, veendu, et oled laualt ära viinud mustad nõud ja kahvlid. Uus toit peab olema alati puhtal taldrikul. Suurematel pidudel nagu pulm ja sünnipäev, ei pea nuge ja kahvleid alati uusi tooma - piisab taldriku vahetusest. 7. Kasutatud taldrik võetakse paremalt, puhas asetatakse lauale vasakult. 8. Söögid ja joogid muutuvad aste-astmelt raskemaks ja külmad road serveeritakse enne sooja toitu. 9. Salatid, supid, juust - neid ei serveerita kunagi teist korda. 10. Koogid ja tordid tuleb tükeldada enne lauda viimist
· Töötajate puhkeruum · Garderoob · Laoruum · Juhataja ruum · Raamatupidaja ruum Sisustus Söökla: 9 · pliidid (2) (7998.-) · suur külmkapp (9240.-) · mikrolaine ahi (2) (2700.-) · riiul (1900.-) · kööginõude riiul (6425.-) · noad mitu komplekti ( 800.-) · kahvlid mitu komplekti ( 800.-) · taldrikud (prae, supi) mitu komplekti (2500.-) · kraanikauss (2791.-) · nõudepesumasin (9000.-) · ja muud väikesed asjad (potid, pannid, kööginoad...) (5000.-) · valgustid kogumaksumus köögis (500.-) Peasaal: · lett (9000.-) · kassaaparaat (6000.-) · leti taga on riiul, kus on promotsioonid, mida saab kaasa osta (1299.-) · diivanid, tavaliselt seina äärtes (3tk) (13 000
Parimad elektri- ja soojusjuhid on Ag, Cu, Al. SULAMID Sulam Koostisained Kasutamine Terased Fe C (C vähem kui 2%) Tööriistad, masinaosad, seadmed Nt roostevaba teras Eriterased Fe C (lisandina nt Cr, Ni) Noad, kahvlid Malm Fe C (2....5%) Radiaatorid, pliidirauad, malmpotid, kanalisatsioonitorud Duralumiinium Al Cu Mg Lennuki- ja laevaehitusmaterjal Pronks Cu Sn Skulptuurid, medalid, seadmed Messing ehk Cu Zn Veekraanid, masinaosad,
pidevalt. Järelikult on pöördemomendi kandmiseks käigukasti veetavalt võllilt veosilla võllile vaja sellist võlli, mille pikkus ja kaldenurk auto pikitelje suhtes saab muutuda. Lihtsamal juhul koosneb kardaanülekanne võlliliigenditest ja võllist. Liigendid on vajalikud võlli nurgamuutusteks. Liigendi-hargi ja võlli nuutühendus võimaldab liigendite vahelise kauguse muutumist. Joonis 40 Kardaanvõll 1., 3. ja 9. Kahvlid, 2. Määrdenippel, 4. Kardaani liikuv nuuttoru, 5. Kardaani nuutvõll, 6. Tihend, 7. Tolmukatte, 8. Kardaani toru võll. Võlliliigendid jagunevad täis- ja poolliigenditeks. Täisliigenditel (Joonis 40) on kindlad õõtsumisteljed, mis võimaldavad võlli kallet et 20... 25°. Poolliigendite õõtsumisteljed on kindla orientatsioonita ja nendega ühendatud võlli kalle on vaid mõni kraad. Nad korvavad raami kõverusest ja paigaldusvigadest tingitud vildakusi
Mistahes konstruktsiooniline muutus võib nõrgendada tõstuki stabiilsust ja turvalisust. Kui tõstuki keret kasutatakse keevitustöödel maandusena, toob see endaga kaasa elektroonilise juhtmooduli rikkumise. 8. Tõstuki stabiilsust mõjutavad sellised tegurid nagu pinnas, rehvid ja kasutatava tõstukitüübi üldised kasutamistingimused. 9. Koormate paigutamine hoiukohtadele ja võtmine nendelt toimub vertikaalasendis oleva mastiga, kahvlid praktiliselt horisontaalsed. Transportimine toimub tahapoole kallutatud masti ja kahvlitega alla lastud koormaga (transpordiasend) kindlal ja siledal pinnal. 10. Tõstuki kandejõud (tõstejõud) on näidatud tõstuki külge kinnitatud plaadil. Lisaseadmete paigaldamisel, rehvide või mõnede muude komponentide tüübi muutmisel muutuvad plaadil toodud andmed kehtetuks. Kui pole näidatud teisiti, kehtivad andmed kandejõu kohta koorma raskuspunkti kohta 500 mm
Mistahes konstruktsiooniline muutus võib nõrgendada tõstuki stabiilsust ja turvalisust. Kui tõstuki keret kasutatakse keevitustöödel maandusena, toob see endaga kaasa elektroonilise juhtmooduli rikkumise. 8. Tõstuki stabiilsust mõjutavad sellised tegurid nagu pinnas, rehvid ja kasutatava tõstukitüübi üldised kasutamistingimused. 9. Koormate paigutamine hoiukohtadele ja võtmine nendelt toimub vertikaalasendis oleva mastiga, kahvlid praktiliselt horisontaalsed. Transportimine toimub tahapoole kallutatud masti ja kahvlitega alla lastud koormaga (transpordiasend) kindlal ja siledal pinnal. 10. Tõstuki kandejõud (tõstejõud) on näidatud tõstuki külge kinnitatud plaadil. Lisaseadmete paigaldamisel, rehvide või mõnede muude komponentide tüübi muutmisel muutuvad plaadil toodud andmed kehtetuks. Kui pole näidatud teisiti,
fooliumid ja kiled, majapidamispaberid, toiduvalmistamise nõud, grillid ja grilltarvikud, ühekordsed grillikaubad, köögitarvete hoidjad 2.4.1.2 Söömine ja joomine 2.4.1.2.1 Taldrikud ja supikausid, tassid, serveerimiskausid, vaagnad, joogiklaasid, veiniklaasid, shampuseklaasid, napsu- ja kokteiliklaasid, noad, kahvlid ja lusikad, serveerimisriistad, peokaubad, ühekordsed nõud, salvrätikud 2.4.1.3 Säilitamine 2.4.1.3.1 Kuivainepurgid, plastikkarbid, termosed ja presskannud 2.4.1.4 Köögitehnika 2.4.1.4.1 Kombainid ja lõikurid, mikserid, rösterid ja võileivagrillid, veekeetjad ja kohvimasinad, elektrilised toiduvalmistamisseadmed, ahjud ja mikrolaineahjud 2.4
11. Imikupesu pesemiseks sobivad looduslikud pesuained. 12. Seepidel on eriti hea mustuse lagundamise võime pehmes vees. 13. Ühekordse kasutusega puhatuslapid on hügieenilised. 14. Mikrokiudlapid puhastavad ilma aineta ja korduskasutatavad. 15. Kuiv-ja poolniiske puhastusmeetod on kõigile vett-taluvatele pindadele kõige sobivaim. 16. Toidunõude pesemisel tuleb eemaldada toidujäägid, grupeerida (klaasid, tassid, taldrikud, noad, kahvlid, lusikad, toidu serveerimisnõud, toidu valmistamisnõud) ja puhastuvee temperatuur 40 kraadi. 17. Toidunõud peaksid olema vähemalt 1 minut loputusvees ja loputusvee temperatuur peaks olema 60-70 kraadi. Loputusvett tuleks vahetada. 18. Köögi puhtusest sõltub toidu kvaliteet ning eriti hoolikat puhastamist vajavad toiduga kokkupuutuvad pinnad. 19. Pliiti peab puhastama iga toidukorra järel. 20. Töömeetod on inimeste, materjalide ja vahendite koostöö
Jaapani toidud PPK 8.a Sisukord Jaapani toidukultuur.........................................................................................................3 Mitmekesisus ja spetsialiseerumine.....................................................................................4 Toiduvalmistamine ja sööginõud.........................................................................................4 Etikett, esteetika ja filosoofia...............................................................................................5 Joogid...................................................................................................................................6 Mitmekesisus ja looduslähedus............................................................................................6 Toitude serveerimine....................................................................
suured ja väikesed raskendab tavapäraste kotid. taaskasutustehnolo-ogiate kasutamist. Kasutusaeg on lühike. Kiirtoidu- Taldrikud ja tassid, Taaskasutamine pole alati serveerimiskomplektid noad, kahvlid ja võimalik ega odav. lusikad, kõrred, topsid. Toiduainetega kokkupuutumise tõttu sageli bioloogiliselt saastunud. Kiud, tekstill Riidesemed, tehniline Hingavad materjalid, tekstiil, kangad. omadused kombatavad,