ROOTSI LAUA KASUTATAVAD SEADMED JA TÖÖVAHENDID Iseloomustus Kuumkärusid kasutatakse toidu soojas hoidmiseks Külmkärusid kasutatakse toidu jahedas hoidmiseks Külmkäru asemel võib ka kasutada vaagnaid Samuti kasutatakse taldrikujagajaid Ehitus kõrgus koos 1160-1365mm 2-3* GN-1/1 nõusid, sügavusega 160mm ülatasapind on valmistatud karastatud klaasist Ülatasapind on valgustuse- ja piisakaitsega tugev teraskorpus Kärudel on kergelt veerevad rattad diameetriga 125 mm, millest 2 lukustatavad. Külmkärud on samasuguse ehitusega nagu kuumkärud Taldrikujagajad võivad olla soojendusega või soojenduseta. Valmistatud roostevabast terasest, kahe taldrikusilindriga Seadme tööpõhimõte Lisades kuumakäru süvendisse vett ning lülitades seadme sisse, soojeneb süvendis olev vesi. See hoiab kuumi toite soojas. Kui lülitad külmkäru sisse, siis hoiab see toitu j...
Fourth level Fifth level TSEREMOONIA TOIMUB VEE ÄÄRES KAARE ALL PAPI KUTSUTAKSE KOHALE JA TA PANEB PAARI Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level PULMAPIDU PIDULIK LAUAS ISTUMINE TANTSIMINE ESINEB VANAKOOLI BÄND INGLISMAALT MÄNGUD:pruudi pimesi ära tundmine,tooli mängud VÄRSKE PAAR LAHKUB Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level PULMAÖÖ PULMAÖÖ VEEDETAKSE RADISSON SAS HOTELLIS Click to edit Master text styles Second level
kesta mitu tundi; ka hispaanlased, portugallased ja kreeklased ei kipu lõunasöögiga kiirustama ● Inglismaal õpetatakse, et küünarnukke ei tohi lauale toetada ja kui oleme lõpetanud, siis tuleb istuda käed süles. ● Mehhiklasi ● Aasiamaad (Fidžil) ja mõnel muulgi maal on viisakas (isegi kohustuslik) pärast sööki röhitseda, et oma tänulikkust näidata. ● Kõige ametlikumalt kõikidest rahvustest käituvad lauas rootslased. ROOTSLASED: Kui oled lauas ainuke välismaalane, siis on kogu tähelepanu sinul - ülesanne öelda esimene toost Laudlina - plekid - Aasias: mida rohkem on laual plekke, seda parem kiitus kokale - Hiinlaste jaoks: maitseained ja nuga on lauas tabu ● Hiinas ja aasias arusaamine, et söögilauas on kõik võrdsed (istutakse ümara laua taga) ● Vanades kultuurides hierarhia ja istutakse tähtsuse järjekorras
on sageli iseteenindus. Teenindusliin on ettevõttes selliselt korraldatud, et klient ettevõttesse sisenedes kohe aru saaks, kuidas toimida. Hästi planeeritud teenindusliin kiirendab klientide teenindamist. Esimesena on saadaval kandikud ja söögiriistad, siis toiduvalik ja viimaseks joogid. Tasumine kliendi valitud toodete eest toimub teenindusliini lõpus. Söögisaalis on sageli kärud või lauad, kuhu kliendid saaavad panna kasutatud nõud. Teine võimalus teeninduse korraldamiseks on lauas teenindamine. Sel juhul istuvad kliendid vabasse lauda, teenindaja võtab neilt tellimuse ja toob tellitu lauda. Hiljem arveldab teenindaja klientidega lauas ja koristab kasutatud nõud. Teenindus võib olla korraldatud ka selliselt, et osa laudu on iseteenindusega, osasid laudu teenindavad ettekandjad. 1.4. Sööklad ja teised suurköögid Suurköögid on toitlustusettevõtted, mis tegutsevad koolides ja teistes koolitusasutustes,
Majutusteenindus 2.kursus Iseteenindus Suurel laual Kliendid ise võtavad Buffet laud suuretükilised, minimaalne eelkate Fursettlaud tikusuupisted, sõrmedega või kahvliga söödav toit, söövad püsti. Teenindus iseteenindusliinilt toidud väljastusletis. Osaline teenindus Osaliselt teenindaja poolt, osaliselt klient. Rootsi laud osaline lauas teenindus. Toidud on serveerimisnõudes. Külmad toidud lauas kliendi saabudes. Täisteenindus Teenindaja serveerib kõik joogid ja söögid. Taldrikuteenindus Vaagnateenindus Teenindamine abilaualt või gueridonilt. Tänan kuulamast!
Populaarseimad on heeringas ja lõhe. Rootsi köök Maitsestamine Maitsestamise juures on rootslastele iseloomulik sage suhkru kasutamine – magusad võivad olla isegi kalatoidud, supid ja liharoad. Maitsetaimedest tarvitatakse rohkelt porrulauku ning salatites roos-, leht- ja käharkapsas kui ka spargel. Rootsi köök Rootsi laud Väga tuntud on rootsi laud (smörgåsbord - võileivalaud), mis on lauakatmisviis, mille puhul pannakse toidud lauale valmis, mida võetakse sealt ilma lauas istumata. Rootsi köök Tuntuimad road Lõhest valmistatakse graavilõhet (gravad lax). Väga armastatud klassikaline vormiroog ‘’Janssoni kiusatus’’ sisaldab kilu ja kartulit. Lisaks on veel armastatud roogadeks lihapallid (köttbullar) kartulipüree ja pohlamoosiga. Panniroog (pyttipanna) ja oasupp pekiga. Rootsi köök Magustoidud Magustoitudest on levinud mitmesugused koogid ja muud küpsetised. Erilisel kohal on pannkoogid. Rootsi köök Lauakommetest
· pikemaajaliste einete puhul on raske säilitada roogade välimust ja vajalikku temperatuuri · sageli nõuab erilist mööblit Nimetus ,,rootsi laud" kasutatakse siiski ainult Eestis. Rootsis nimetatakse seda smörgasbord, eks võileivalaud ning see nimetus on kasutusele võetud paljudes maades, kaasa arvatud Ameerikas. Soomekeelses erialases kirjanduses nimetatakse seda seisova pöytä või noutopöytä (püstijala laud, iseteeninduslaud). MÕNED SOOVITUSED ROOTSI LAUAS EINESTAJALE Iga roakäigu jaoks võetakse uued nõud. Suupisted asetatakse taldrikule gruppidena, kujundatakse enesele kaunis portsjon. Kasutatud nõud jäetakse söögilauale, kust teenindaja need ära viib. Toitu võetakse pigem vähem kui rohkem, sest juurde võtta saab nii mitu korda kui soovitakse. Teenindaja viib ära vaid need toidunõud, millelt toid on söödud ja millele on söögiriistad õigesti paigutatud.
Mis saab siis kui administaator puudub? Läheb üks mees ees, otsib laua. Tema järel lähevad naised. Kui veel mehi, siis nad järgnevad naistele. Riietus · Tavaliselt viisaka riietuse kandmisest piisab · Lühikesed püksid ja dressid ei pruugi sobida · Pintsak ja lips sobivad restorani ideaalselt Koha leidmine ja istumine · Eestis üldiselt vaba istekoha valik · Mõnes kultuuris istekohal suur tähtsus Mis võib juhtuda Jaapani restoranis, kui kaks naist istuvad lauas kõrvuti (mitte üksteise vastas? Mis võib juhtuda Jaapani restoranis, kui kaks naist istuvad lauas kõrvuti (mitte üksteise vastas? Kelner ei tule neid teenindama. Eine tellimine · Kui olete lauda istunud tuuakse menüü · Menüü ehk toidukaardi toob kelner kõigile lauas olijatele · Enne antakse menüü naistele · Siis meestele Kas vanus mängib menüü andmisel rolli? Kas vanus mängib menüü andmisel rolli? Enne antakse menüü vanematele, siis
Varem kaeti kokteililaud sageli ka pärast pidulikku lõunasööki, praegu seda tavaliselt ei tehta. Eeljoogilauda iseseisva lauana ei kaeta, see eelneb pidulauda istumisele või selvelauaga vastuvõtule. Eeljoogilaua eesmärk on pakkuda külalistele tegevust kogunemise ajaks, samuti soodustada söögiisu teket. Tiiu Taplas Tervitusjoogilaud selle võib katta iseseisva lauana nt isiku või sündmuse tervitamiseks. Rootsi lauas serveeritakse toidud ja asetatakse nõud ning söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei sööda. (www.nadka.pri.ee) Tiiu Taplas 2 Selvelaua paigutamine ruumi Selvelauda võib paigutada ruumi keskele, kui ka seina äärde. Tuleb tähele panna, et külalised saaksid hästi laua umber liikuda, et oleks piisavalt ruumi. Ovaalsed ja ristkülikukujulised lauad näevad kaunimad välja, kui need paigutada ruumi seinte suhtes nurga all, mitte nendega paralleelselt.
juurde juhul kui laud oli tõepoolest ettetellitud. Vabamalt võib käituda kui mees kutsub teist meest siis võib oodata ka restorani sees. Jootraha andmine Rahvusvahelise kombe kohaselt on kombeks head teenust ja teenindamist ära märkida 10% jootrahaga. Mõnes restoranis lisatakse jootraha automaatselt arvele, sellisel juhul on märkus lisatud menüüsse eraldi jootraha pole vaja maksta. Kuidas end lauas üleval pidada Igasugused häälitsused (puhumine, matsutamine, lurin, nohin jne.) ei näita head kasvatust. Kombekas söömine on käratu, mõõdukas. Suhu ei võeta korraga liiga palju või liiga suuri tükke. Mälutakse kinnise suuga. Täis suuga ei kõnelda ega naerda. See ei ole ilus, pealegi võib kõnelemisel või naermisel toit suust välja pudeneda või sattuda hingetorusse ja põhjustada läkastamist. Niisuguste ebameeldivuste hulka kuulub veel hammaste pneumaatiline puhastamine, s
Buffet - laud Sandra Taniel Helen Antsmaa 24.11.09 Kehtna 2009 Buffet laud (Rootsi laud) Buffet lauas serveeritakse toidud ja asetatakse nõud ning söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei sööda. Need lauad kaunistatakse, road serveeritakse suurtel vaagnatel või kaussides. Söömiseks kaetakse eraldi lauad, mis võivad asuda ühes või mitmes ruumis. Buffet laud (Rootsi laud) Buffet lauana võib katta hommiku-, lõuna- ja õhtusöögilaua, samuti kohvi- ja teelaua ning vastuvõtulaua. Buffet laua menüüs võivad olla külmad
Inimesed Maroko inimesed on alati sõbralikud, naeratavad ja külalislahked. Kui sa oled saanud küllakutse Marokolase koju siis ole valmis kuninglikuks kohtlemiseks, kus sulle pakutakse kindlasti rikkalik lõunasöök (hommiku- või õhtusöök) ja loomulikult järgneb sellele münditee koos maiustusetega. Marokolased on väga lõbusad inimesed ja ei ole ka vaja imeks panna kui hommikusöögi lauas keegi hakkab järsku kätega lauale põristama, nagu mängiks ta trummi, sellele järgneb tavaliselt see, et kõik lauas olijad ühinevad selle põristamisega, ning sinu hommikueinest saab hoopiski pidu. https://killukemarokot.wordpress.com/category/kultuur/ Maroko stiil Disaini põhielemendid Marokos on vaibad, plaadid, nõud, keraamika, tekstiili, laternad, plekitööd jms. https://killukemarokot
Pärast pildistamist minnakse tagasi Klaaramanni puhketallu. Pruudile ja peigmehele on tellitud valge limusiin, mis kaunistatakse firma poolt. Pulma II osa toitlustamine: Suure lahtise katusealuse alla (ehitatud spetsiaalselt pulmade jaoks) on kaetud pidulik söögilaud neljakümnele külalisele (s.h noorpaari vanematele) + veel kaks kohta pruutpaarile -> Kaetud on seitse ümmargust lauda, igas lauas on kuus kohta (kokku 42 inimest). Toolid on kaetud valgete katetega, laudadel on valged linad ning lillekompositsioonid, pruutpaari laual on teistest erinev lilleseade. Pruutpaari lauas on kohad vanematele. Laudade paigutus: Klalised Klalised Klalised Noorpaari
Vastake testi küsimustele ükshaaval. Pärast iga küsimuse hoolikat lugemist valige üks kolmest (kahest) vastusest, mis on teile tüüpiline. Valitud vastuste arv summeeritakse ja võetakse punktide arv. 1. Mitu korda päevas sa sööd? 1. 3-5 korda 2. 1-2 korda 3. 7-8 korda nii palju kui ma tahan. 2. Kas olete hommikusööki kodus enne koolist lahkumist? 1. Jah, iga päev 2. Mõnikord ei ole mul aega 3. Mul ei ole hommikusööki. 3. Mida valite rikkalikku hommikusööki Rootsi lauas olevast sortimendist? 1. Saiake koos morsiga 2. taignas küpsetatud vorsti 3. Kreekerid või kartuli krõpsud 4. Kas sööd õhtul? 1. Klaas keefirist või piimast 2. piimapuder või tee küpsisega (võileib), 3. liha (vorsti) koos makaroonidega 5. Kas sööd värskeid köögivilju? 1. alati, pidevalt 2. harva maitsvatest salatidest 3. Mulle ei meeldi üldse 6. Kui tihti sööte oma lauas puuvilju? 1. iga päev 2. 2 - 3 korda nädalas 3. harva. 7
1.1 AS Tallink Grupp AS Tallink Grupp ettevõte pakub reisijate- ja kaubavedu liinidel Tallinn-Helsingi, Tallinn- Stockholm, Paldiski-Kapellskär, Helsingi-Rostock, Helsingi-Stockholm, Turu- Stockholm/Kapellskär ja Riia-Stockholm. Ettevõttes töötab väga palju töölisi, köögis on ühes vahetus kokkasid umbes 28. Ettevalmistus köögis algas töö hommikul üheksast, Al'a caretes ja Grill houses algas töö üheteistkümnest või hiljem, kuumas rootsi lauas ja külmas rootsi lauas algas töö tavaliselt kümnest või poole üheteistkümnest. Tööpäevad kestsid kõigil 10,5 tundi. Oli kordi kui tööpäevad oli pikemad ja seda just siis kui laev oli välja müüdud. 4 2.PRAKTIKA KÄIK 2.1 Tööohutuse alane instruktaaz Praktika esimene päev algas 18.mai 2010.a. Tallinki kontoris sadama 7 a. Kus vormistati lepingud ja kohustati lugema sisekorra eeskirja
Mis saab siis kui administraator puudub? Läheb üks mees ees, otsib laua. Tema järel lähevad naised. Kui veel mehi, siis nad järgnevad naistele. Riietus · Tavaliselt viisaka riietuse kandmisest piisab · Lühikesed püksid ja dressid ei pruugi sobida · Pintsak ja lips sobivad restorani ideaalselt Koha leidmine ja istumine · Eestis üldiselt vaba istekoha valik · Mõnes kultuuris istekohal suur tähtsus Mis võib juhtuda Jaapani restoranis, kui kaks naist istuvad lauas kõrvuti (mitte üksteise vastas? Vastus: Kelner ei tule teid teenindama. Eine tellimine: · Kui olete lauda istunud tuuakse menüü · Menüü ehk toidukaardi toob kelner kõigile lauas olijatele · Enne antakse menüü naistele · Siis meestele Kas vanus mängib menüü andmisel rolli? Enne antakse menüü vanematele, siis noorematele. Näide: 1. Vanem naine 2. Noorem naine 3. Vanem mees 4. Noorem mees Eine tellimine · Lastele antakse toidukaardid sageli esimesena
1. Eesmärgiks on tänada õpilasi, kes on võistlustel ja olümpiaadidel kooli esindanud. 2. Sobilik oleks ametlik vastuvõtt. 3. Vastuvõtt toimub 31. mail kell 17.00 kooli aulas. 4. Kutsutakse edukalt esinenud õpilased ja nende juhendajad. 5. 6. Kutsed vormistatakse paberile ja saadetakse need laiali kaks nädalat enne vastuvõttu. 7. Menüüs on palju erinevaid suupisteid, mida saab kiirelt süüa ja need kõik on rootsi laua stiilis lauas. 8. Vastuvõturuumis on seintel ahviplakatid 9. Õpilased hakkavad kell 17.00 saali sisenema klasside järjestuses. Direktor kätleb kõiki. Direktori kõne kui kõik on saalis. Jagatakse kingitused kutsutud külalistele. Esinemised ja samal ajal võimalik süüa. Lõpukõne. 10. Igaüks tuleb ise omal vabal valikul kuna transporti ei ole. 11. Vastuvõtt alustatakse kõnega. 12. Räägitakse palju anekdoote. 13. Lõpukõnega lõpetatakse vastuvõtt. 14
Serveerimisvahendid Sööginõud klaasid söögiriistad serveerimisnõud tõstmisvahendid http://cmsimple.e-uni.ee/toitlustuse_alused/?9._Laua_katmine%2C_t oitude_ja_jookide_serveerimine:S%F6%F6gin%F5ud_ja_klaasid%2C_serv eerimisvahendid Eelkatted Minimaalne eelkate (roogade vaba valiku korral) Lõplik eelkate (ette tellitud roogade puhul) Täielik eelkate (mitmekäiguliste bankettide puhul) Minimaalne eelkate Lõplik eelkate Täielik eelkate Teenindamise järjekord Kui lauas on aukülaline, siis kõigepealt serveeritakse toit talle. Seejärel lastele Enne naistele, siis meestele Enne vanematele külalistele, siis noorematele Võõrustaja tõstab endale roa kõige viimasena Teenindamise reeglid Paremalt poolt: - serveeritakse taldrikutel roogi ja koristatakse taldrikuid, - serveeritakse kõiki jooke, - täiendatakse eelkatet Vasakult poolt: - pakutakse ja serveeritakse leiba, - serveeritakse vaagnalt, - presenteeritakse jooke,
Pilt 5. Louis XIV aegne pidulik söömaaeg Siiski said peenemaid kombeid ja kaunilt kaetud toidulauda endale lubada vaid ülemkihti kuuluvad inimesed. Näiteks vene ja ka eesti talukultuuris oli veel kaua kasutusel söömisviis, kus kogu pere sõi oma puulusikaga ühisest kausist ja tahkema toidu alusena kasutati leivakääru. Pilt 6. Vene talunaised söögilauas Alates 19.sajandist võeti järjest enam kasutusele toidunõusid ja kaeti lauas koht igale inimesele eraldi. Toidulaua mitmekesisemaks muutmisega tuli juurde ka söögiriistu. Nii hakati kasutama lühikesi kahvleid salati söömiseks ja lühikest tömbi otsaga nuga spetsiaalselt või määrimiseks. Kujunes välja viis, kuidas nõusid lauale paigutada ja mis on kasutusel tänapäevani. 20. sajandi alguses muutus peen lauakatmine ja kaunite lauanõude ostmine keskklassi juures elu loomulikuks osaks. Söömaaeg oli seltskondlik sündmus, milleks kaeti pidulik
Juudas tõmbub tagasi, pigistades endal käes kotti kolmekümne hõbeseekliga,reetmise tasuga. Teise käega haarab Juudas aga sama karikat nagu Jeesus Kristus. Pärast karika mainimist ütleb Jeesus:" Siiski, vaata, minu äraandja käsi on minuga lauas" (Luuka evangeelium 22.21) "Püha õhtusöömaaega" kujutavatel maalidel oli traditsiooniline kujutada evangelist Johannest nõjatumas vastu Jeesust: üks ta jüngritest, see, keda Jeesus armastas, oli tema kõrval lauas (Johannese evangeelium 13.23). See, et puudub nimi, väljendab Johannese tagasihoidlikkust, kuna ta näib viitavat iseendale. Üha enam on viimasel ajal hakatud väima, et need sõnad käivad Maaarja Magdaleena kohta, mitte Johannese. Ent Leonardo da Vinci maalitud figuur on täiesti sarnane Johannese kujuga "Ristilöömisel". "Ristilöömisele" on maalitud ka Maarja Magdaleena ja hoopis teisiti. Figuuri pikad juuksed Leonardo da Vinci maalil ei ole kaetud
Hiina Tartu Kutsehariduskeskus Arlis Kaaviste AM12 Üldinfo Peking 9 640 821 1 339 724 000 (2010) Jüaan Laua kombed Ümmargune söögi laud on tähtsam, kui ruudu- v ristkülikukujuline. Toitlustus võib alata siis, kui rahvas on istunud. Toidud on alati laua keskel. Peale supi tuleks kõik söögid süüa pulkadega. Söögi tempo sama teistega. Mitte suitsetada söögi lauas. Alati tee, vein võis siis mingi muu piiritus jook. Külaline ei vala kunagi ise. Kaussi v taldrikut ei tohi lõuks tühjaks jätta. Tervitamine Mehed vaikselt suruvad kätt ja vahel ka kummardavad pead. Naised tervitavad kättpidi, väike kallistus või siis ka kummardavad pead. Mehed naist tervitavad kättpididi. Isiklik ruum ja puudutamine Mugav on tuttavatega seistes hoida pikkune vahemaa. Võõrastega on see vahemaa suurem.
Usuõpetus Jeesuse viimased hetked CENA VIIMNE ÕHTUSÖÖMAAEG Leonardo da Vinci Mõiste Vanadel roomlastel cena [loe: tseena] - peamine söögikord Kunstis kannavad sellist pealkirja taiesed, mis kujutavad Jeesust viimast korda õhtustamas koos oma kaheteistkümne jüngriga Ajalugu Paasapüha, juutide suurim püha Jeruusalemm Betaania "/---/ Sel kevadel saabus Jeesus Betaaniasse laupäeval. Järgmisel päeval, niisiis pühapäeval, sisenes ta Jeruusalemma. Paljud Jeesuse kodukandi inimesed olid juba mõni päev varem kohale tulnud ja nad läksid õpetajale linnaväravasse vastu, laotades tema ette palmioksi. Selle järgi nimetatakse ka pühapäeva nädal enne ülestõusmispühi palmipuudepühaks." Maali sügav mõte Pühakojas tundus Jeesusele, et teda jälgitakse ja tema järele luuratakse Neljapäeva õhtul tulid kõik kaksteist Jeesuse õpilast Betaaniasse, et üheskoos õhtustada Suur neljapäev ning viimne (püha) õhtusöömaaeg Lauas ennus...
Edward James Armstrong, William Henry Blore, Philip Lombard, Vera Elizabeth Claythorne, kohtunik Lawrence John Wargrave, Sir Thomas Legge, inspektor Maine, Fred Narracott. Peagi algavad salapärased mõrvad, mis meenutavad kahtlaselt tuntud laulusalmi ridu. Kuid raamatus ei ole esi algu see aimatav, sest ainus kes selle lauluga oli seotud oli Ethel Rogers tema üks tutavatest oli kirjutanud laulule viisi. Esimene lämbub lauas, ta tõmbab endale banaani sektori omale kurku ja lämbub. Teine surm toimus algselt kui põhjuseta kuna läks lihtsalt magama ja hommikul enam ei ärganud. Teistel tekkis hirm ning nad soovisid saarelt lahkuda, selle peale teavitas V. Elizabeth, et tema saarelt ei lahku. Selle peale ei lahkunud ka teised. Nüüdseks oli neid alles seitse, kuid oli vaja puid ja mindi metsa raiuma puid ja kokkusatumusel kukkus P.Lombardi peale puu.Nüüdseks jäi alles vaid kuus. E.C
" ,,Eks ikka karusnahku mett ja vaha, tahad osta?" küsisin ma. Tema vastas: "Jah!" Müüsingi talle paar nahka ja paar kilo mett. Me mõlemad olime tehinguga rahul. Peremees pakkus ka lõunasööki ja ma olin sellega nõus. Peale maitsvat lõunat lähen lasen mõneks ajaks silma looja. Ärgates märkan, et kell on juba päris palju ja väljas hakkab hämarduma. Lähen teen linnapeal väikse tiiru ning astun sisse ühte kärarikkasse trahterisse. Istun koos teiste kaupmeestega lauas ning libistan kõrist alla õlut ja veini. Võtan ka väikese prae ning ajan teistega juttu. Veidi aja pärast lahkun trahterist ja lähen magama, et välja puhata homseks teekonnaks. Plaanin minna oma pere juurde Lüübekisse. Samuti müün seal kauba maha. Jään kiirelt magama.
zi (kiired väiksed semud) on tavaliselt 2325 cm pikad neljakandilised tömbi otsaga pulgad. 500. aastaks pKr oli söögipulkade kasutamine levinud Hiinast ka tänapäevases mõistes Vietnami, Koreasse ja Jaapanisse. 5. Kui palju erinevad toitumistavad riigi eripaikades ? Toitumistavad erinevad päris palju. Näiteks : Kantoni köögis ehk LõunaHiina köögis pakutakse hommikusöögiks juba külluslikku ja toitvad sööki. Tavalisetl hommikusöögi lauas süüakse siis maapähklitega riisisuppi, erinevate kastmetega liha ja kala või midagi sama toekat. Pekingi köögis ehk PõhjaHiina köögis süüakse eri peredes erinevalt, aga õhtusöögiks pakutakse väga kuulsat pekingi parti. 6. Millistel aegadel süüakse tugevalt,millistel kergel ? Hommikusöögi ja lõunasöögi ajal süüakse tavaliselt kergelt, ning õhtusöögi ajal tugevalt (päeva põhisöögikord).
VÕRUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS Teeninduse õppetool Turismindus Monika Lepp Mp 16 PRAKTIKA OÜ PINTMANN GRUPIS (KUBIJA HOTELL-LOODUSSPAAS) Majapidamistöödepraktika aruanne Koolipoolne praktika juhendaja: Kai Rehe Väimela 2017 Sisukord 1.1Praktika toimumise aeg ja koht.........................................................................2 Minu majutusteeninduse õppekava 1 kursuse majapidamistööde praktika toimus ajavahemikul 10.05.2017-22.06.2017 OÜ Pintmann Gruppis, kus olin praktikant toateenija ametikohal............................................................................................. 2 1.2 Ettevõtte valiku põhjendus............................................................................2 Minu praktika eesmärgiks oli arendada ...
Laulatuse eelõhtul mõrsja ja peigmees läbisid rituaalse pesu, mis toimus saunas. Laialdaselt oli levinud pulmanutt, mis toimus mõrsja isatalus koos mõrsja sõbrannadega. Peale laulatust mõrsja sõitis oma kodu ja peigmees oma kodu, kus mõlemad pidutsesid oma sugulastega eraldi. Järgmisel päeval peigmees läks mõrsjale järele. Nüüd minnakse peale laulatust kohe peigmehe koju. Peigmehe kodus toimus nüüd vastuvõtu pidu. Suguvõsa vaatas mõrsja üle enne peo algust . Pulma lauas pidi kindlasti olema "kuppelileipä"- ümmargune leivapäts. Neid oli isegi mitu ja neid ei söödud pulma käigus. Pulmarahvas andis pruudile kingitusi: raha .Mõrsja ,nüüd juba abikaasa , kaasavara viidi uude kodusse pulmapeo järel. Kaasavaraks olid tavaliselt tööriistad, mööbel, riided, raha, samuti koduloomad. Lapsed sünnitati saunas, ristsed pidid toimuma kiiresti. Katsikule tulid abielunaised , tuues
broneerimisest, sisaldab majutust, toitlustust, transporti, reisiteenuseid, vaatamisvääsute ja ürituste külastust, osalemist harrastustegevustes, jms. 5. Külalisest vasakult serveeritakse leiba leivataldrikutele. 6. Miks on vaja rekreatsiooni ? -Anda reakreatiivse tegevuse kaudu elule ja tegevusele väärtust -Tagada töö ja puhkuse tasakaal -Meeskonnatöö edendamine -Suhtulus ja läbirääkimis oskuse arendamine -Indiviidi areng 7. Rootsi lauas serveeritakse toidud ja asetatakse nõud ning söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei sööda. Need lauad kaunistatakse, road serveeritakse suurtel vaagnatel või kaussides. Sö ömiseks kaetakse eraldi lauad, mis võivad asuda ühes või mitmes ruumis. Lõuna- ja õhtusöögiks kaetud rootsi lauda nimetatakse ka buffet, mis on rootsi laua Kesk- Euroopa vaste. 8. 4-pd: Product (toode); place (koht) ; price(hind) ; promotion(esitlus) 9
traditsioonivastane kuna Tiinal oli tume veri kuid Tammaru perel oli hele veri. Saabus Jaanipäev kus kõik mängisid nukku ja seal selgus kõigile, et Margus eelistab Tiinat. Mari rääkis kõigile, et Tiina olevat libahunt kuna nägi ükskord, et Tiina olevat muutunud libahundiks metsas ja rünnanud. Tiina ise tunnistas, et ta on libahunt ja läks nuttes metsa. Ta oli umbes 4-5 päeva kadunud. Margus väga muretses ta pärast. Parajasti sõid kõik laua taga ja nägid kuidas Tiina tuppa astus. Lauas olijate vahel puhkes tüli ja Tiina palus Margusel, et ta temaga kaasa tuleks mägedesse ja rabade taha kust keegi neid kätte ei saa. Margus aga istus mõtlikult laua taga ja ta keeldus kaasa minemast. Möödus 5 aastat. Marist ja Margusest oli saanud paar. Korraga tuli ühel õhtul Margus hilja kõrtsist koju. Kogu pere ootas Margust. Nad mõtlesid, et too on kaduma läinud. Margus jõudis ikka lõpuks koju. Jälle sellel õhtul oli huntide ulgumist kuulda
JUMALAD ROOMA JUMALAD Ka paljud numenid olid seotud koduse eluga, nagu näiteks Terminus - piirivalvur, Priapus - viljakuse andja, Pales - kariloomadele jõu andja, Sylvanus - metsaraidurite ja kirvemeeste abistaja. Neist saaks pika loetelu. Iga tähtsam toiming majapidamises oli mingi heategeva jõu hoole all, kuid sellele jõule polnud antud konkreetsemat kuju. Saturnus oli esialgu üks numenitest, külvi ja seemne kaitsja, ning tema naine Ops, viljalõikuse abiline. Hiljem samastati ta kreeklaste Kronosega, roomlaste Zeusi, s.t. Jupiteri isaga. Sel teel muutus Saturnus isiksuseks ja tema ümber sigines terve hulk müüte. Kuldse aja mälestuseks, millal Saturnus valitsenud Itaaliat, peeti igal talvel suurt pidu - saturnaalid. Peo ajal pidi kuldne aeg taas maa peale tulema. Saturnaalide ajal ei tohtinud sõda kuulutada; orjad ja peremehed sõid ühes lauas; huk...
HIINA KÖÖK Hiina köök Üks populaarsemaid kööke maailmas Tõsimeelne hiinlane ütleb, et kõik, mis elab, on söödav, tuleb vaid osata valmistada. Pole olemas halba toiduainet, on vaid halvad kokad Köögikultuuride regioonid Kantoni ehk LõunaHiina köök Pekingi ehk PõhjaHiina köök Shanghai ehk IdaHiina köök Sichuani ehk LääneHiina köök Tavad Toitude maitsestamine ja tükeldamine peab olema tehtud köögis lauas maitseainete või noa kasutamine on barbaarne Lauale pannakse korraga palju eri roogi üsna väikestes nõudes igaüks valib, mis meeldib Hiinas kuulub heade tavade hulka süüa riisikauss viimse kui terani tühjaks Pulkade ajalugu Mõned Hiina õpetlased usuvad, et esimesi söömispulki ei kasutatud mitte söömisel vaid toidu valmistamisel Väikesed toored toidutükid pakiti lehtedesse ning kepikeste abil pandi kuumad kivikesed selle pakendi sisse
külmkapp külmsahtlitekapp külmsüvendid ja vitriinid külmtöölaud jäämasin. Soojuslambid ja -kiirgurid SOOJUSLAMBID JA -KIIRGURID Soojuslampe ja kiirgureid kasutatakse ennekõike toitude serveerimisel: buffet- lauas või väljastusletis. Soojuslambid ja -kiirgurid Kuumsäilitusseadmed Kasutatakse restoranides väljastuslaudadena Kasutatakse iseteenindusliinides roogade kuumana säilitamisel Kasutatakse buffet-laudade juures
Õhtusöök ja majutus samas hotellis. Nara 8.päev Nara-Fuji Hommikusöök. Poolepäevane bussisõit jaapanlaste kõige pühama mäe Fuji juurde. Fuji mäe ekskursioon- vaateplatform ja rahvuspargi külastus, kus näidatakse traditsioonilist puidunikerdamist ja mängutooside muuseumi külastamine. Lõunasöök Kawaguchi järve äärses rahvuspargis. Õhtusöök 4**** hotelli restorani rootsi lauas. Fuji 9.päev Fuji-Kamakura-Tokyo Hommikusöök. Bussisõit Kamakurasse, kus asub 65 budustlikku templit ja 19 Shinto pühamut, valitud pühamute külastus. Hiiglasliku Buddha kuju külastamine. Bussisõit Tokyosse, õhtusöök jaapanipärases restoranis ja lend hilisõhtul Stockolmi. 10.päev Tokyo-Stockholm-Tallinn Lend Stockholmi hommikuks ning ennelõunat Tallinnasse. Lennatske SASiga.
Tüüpiline Rooma laud oli U-kujuline. Külalisi oli lauas 9 ( , sest seda peeti ideaalseks arvuks söömajal ) Külalised lamasid sohval , toetudes küünarnukile või käsivarrele, ning teise käega hankisid toitu. Lõuna koosnes kolmsest põhikäigust : eelroad , pearoad ning järelroad. Suurt tähelepanu pöörati toidu suurejoonelisele esitlemisele. Rooma kultuuri hääbumisega kaotas söömine oma kultuurilise tähenduse ja see hakkas taastuma alles keskajal kloostrites , mis olid
VIII Tervituslaud Noorpaari auks süüdatakse "eluküünal" kõige sinna juurde kuuluvate traditsioonidega. IX Aeg istuda pidulauda, et saaks alata pulmaga. Pruudikimp asetatakse spetsiaalsele alusele Pruut istub peiu paremal käel. Pruudi kõrval istuvad peigmehe vanemad ja peigmehe kõrval pruudi vanemad. Peale neid õed-vennad. Noorpaari kõrvale võivad istuda ka vanavanemad. Seda otsustab noorpaar - kes kus istub. X Lauas on hea komme teha tutvustust - igaüks tõuseb püsti ja tutvustab ennast . Pulmavanem valib vajadusel välja "pulmakelnerid" ja praad võibki tulla. Kindlasti annab pulmavanem veel ettevalmistatud nimekirja alusel ametitiitleid-ülesandeid pulmarahvale, räägib kodukorrast XI Avavalss. Kõigepealt alustab noorpaar, siis vanemad ja lõpuks ühineb kogu pulmarahvas avavalsiga. Ansambel jätkab mängimist hetkeni kui algavad pulmamängude.
Oma kodus on igal perel oma toidukombed ja igal pool ei ole ainult kolm või kaks söögikorda päevas, paljud söövad rohkemgi. Mõned inimesed ei söögi korralikult, näiteks sooja toitu, vaid ostetakse igast snäcke ja rämpstoitu. Toitumine on väga palju muutunud. Keskaegsed söögikombed erinesid nüüdisaegsetest üsna oluliselt. Söögikoht oli aukohal. Laua ääres oli igaühel oma kindlaks määratud koht. Aadlikud ja madalam seisus istusid sageli eraldi lauas. Tavaliselt söödi kolm korda päevas. Sööki valmistas perenaine. Oli kombeks, et seal. Kus elasi nii vana- kui ka noorperenaine, jäi toitlustamine vanema ja kogenuma hooleks. Pidulaud oli alati kaetud linaga. Toidunõudeks olid laual soola- ja sinepitopsid, iga suu jaoks peeker ja nuga. Enne söömist pesti alati käed, sest söödi ju paljaste kätega. Praegusel ajal oleks see lihtsalt ebaviisakas. Peale käte pesemist loeti väike palve ja asuti roogade kallale.
disainilt. Tuleviku koolilaud See laud on tuleviku koolilaud.See laud on puutetundliku ekraaniga.Laud on väga mugav kasutuses kuna on puutetundlik.Laud on valmistatud plastmassist ja klaasist. Lastel,kellel on selline laud on väga hea õppida.Nad ei pea kandma kooli kaasa õpikuid ja vihikuid kuna kõik õppematerjal on selles lauas sees. Halva disainiga koolilaud See koolilaud on halb,sest lapsel on ebamugav istuda.Istuda on ebamugav,sest tooli alus on laineline.Laud alati kõigub kirjutamise ajal,sest ei ole tuge kuhu laud toetuks. See laud on valistatud saepuruplaadist.atooli all on koht kuhu saab panna vajalikud asjad.Neid asju on
Juba 5-aastaselt hakkas ta muusikat looma ning hiljem alustas konsertite andmisega erinevates linnades. Mozarti isa Leopold hoolitses selle eest, et tema poeg kohtuks ja õpiks kõikvõimalike säravate annetega Euroopas. 1765. aastal kirjutas ta oma esimese sümfoonia ja ka ooperi "Apollo ja Hyacinthus". 1769. aastal asus W. A. Mozart tööle Salzburgi peapiiskopi õukonda konsertimeistrina. Ta põlgas oma kolleege. Ta leidis tihti asju mille üle kaevata, nagu see kui tal tuli lauas istuda toapoistest madalamal, olles talle lubatud kokkadest laua ääres kõrgemal istuda. Mozarti järeleandmatus läks nii kaugele, et ta pidi 1781. aastal ametist loobuma. Edasi pidi ta hakkama saama iseseisvalt. 1781. aastal läks Wolfgang Amadeus Mozart Viini elama. Viinis hakkas ta tegelema vabakutselise muusikaõpetajana , orelimängijana ja pianistina. Kuna Mozart oli Viini parim klaverimängija, siis kõigil tema esinemistel olid täissaalid. 1787. aastast töötas ta õukonna
Abikaasad paigutatakse tavaliselt teineteise kõrvale ja seda selliselt, et naine istub teda saatva mehe kõrval. Erinevaid paigutusviise külaliste lauda paigutamiseks on kolm. 1. Klassikaline prantsuse paigutus Peoperemees ja perenaine istuvad prantsuspärasel lauda paigutamisel laua keskossa teineteise vastu. Aukülalised istvad nende paremale käele ja vasakule käele pannake tähtsuselt järmised külalised. Külalisi sedasi lauda paigutades istuvad mehed ja naised lauas vaheldumisi. 2. Klassikaline inglise paigutus Peoperemees ja perenaine istuvad inglisepärasel paigutamisel laua otstes. Laua keskmed kohad on aukohtadeks. Sellise paigutuse juures istuvad perenaise paremal ja vasakul käel mehed ja peremehe mõlemale käele naised. Inglise paigutuse puuduseks ongi see, et naised jäävad istuma naiste vast ja mehed meeste vastu. 3. Segapaigutus Segapaigutuse puhul ei jälgita klassikalisi reegleid ning külalised pannakse istuma sobivuse,
Minu kõige nõrgem lüli oli tükeldamine ja arvan et see on siiani nii, sest tegin neid asju mida ma kiirelt tegin. Mina loen oma praktika väga õnnestunuks, sest kui ma sinna kööki läksin oli minu praktiline osa ümmargune null, kuid nüüd võin igas köögis juba midagi. Täitsin oma eesmärgi ja olin erinevates köökides alustades külmast rootsi lauast ja lõpetades A La Carte köögiga. Kui neid kööke ette lugeda siis olin veel kuumas rootsi lauas, fast- food köögis, messi köögis (kokk kes teeb meeskonnale süüa) ja ühe silmaga piilusin ka gourme (külma ja kuuma) kööki. Tundsin ise asjade vastu huvi ja olen tõsiselt oma teadmiste pagasit täiendanud, nii, et jäi võimalus nädalalõpu töötaja kohale peale kooli. Probleeme üldiselt ei olnud, kuid ikka laeval töötades on kõik töövälisel ajal koos ja seal tekkis suhtlemises pingeid, kuid madalat profiili hoides ja omade asjadega tegeledes üldiselt
Talurahvas 17-18 saj ehk varauusajal olid talurahva ühiskonnnakihgid suht ühtsed. Sulane istus pererahvaga ühes lauas, polnd varanduslikku jagunemist. Era-ehk rüütlimõisad, kuulusid baltisaksa mõisnikele. Riigi- ehk kroonumõisad, kus riik rentis neile riigiteenistuses olnud aadlikele, kellel rüütlimõisat polnud. Kirikumõisad ehk pastoraadid, mis olid väiksemad, elasid kirikuõpetajad. Teraviljaeksport-muutus tähtsaks. Teraviljakultuurideks olid talirukis, oder, ka kaer, natuke nisu. Viinapõletamine (mõisnikud) 18. saj oluliseks sai. Viin oli kallis, kolmandik teraviljasaagist läks viinakateldesse
õpilase teadmisi. Kui õpipoisi teadmised osutusid ebapiisavateks, siis määrati õpipoiss teise meistri juurde, esimene meister pidi aga maksma trahvi ning ka teistkordse õppimise kulud. Minul läks õnnelikult, sain õpipoisist selliks-olin nüüd tsunfti liige, ehkki mitte täieõiguslik. Sellina sain endale ise meistri valida, kelle juures tasu eest töötasin. Ja ehkki elasin ikkagi meistri majas, olin vabastatud paljudest kohustustest ning sain süüa meistriga ühes lauas. Selliks väljaõpetamine kestis 4 aastat, seadusliku jõu omandasin aga alles pärast rännuaastaid. Tsunft saatis mind rändama, et nad käiksin paljudes linnades, töötaksin mitmete meistrite juures, õpiksin tundma nende töö saladusi ja -võtteid. Enne teeleasumist sain tsunftilt vastava tunnistuse. Teel pidin enda eest ise hoolitsema. Pärast 4 aastat kestnud rändamist tulin tagasi Tallinna, ühe aasta töötasin endise meistri juures, jagades temaga oma uusi teadmisi.
muud ma ei tahagi - ta võib televiisorit vaadata ja mina vaikselt diivani nurgas oma armastusromaani lugeda. Mulle meeldib idee kodust, kus mul on keegi, kellega koos õhtuti televiisorit vaadata ja järjekordse vaimuka komöödia üle naerda ja näitlejate üle nalja visata, mulle meeldib mõte, et ma saan kellegagi koos köögis süüa teha, selle asemel, et kiirtoitu süüa, mõte, et ma saan kellegagi koos õhtusöögi lauas istuda ja möödunud päevast vestelda. Mulle meeldib, et üksi kodus olles, on minus alati ootus, sest keegi on veel koju tulemata. Üksi elamine on ka materiaalse poole pealt minu arvates halb valik. Kellegagi koos elades oleks võimalik kõik arved ja maksud kahepeale ära jagada, mis muudakse elu palju lihtsamaks. Saaks luua koristamisgraafiku või kokku leppida, millal keegi süüa valmistab või sisseoste teeb. Seega kellegagi koos elamine vähendaks ka väljaminekute ja kohustuste arvu.
1. I Abilaud > laua katmiseks kõik vajalik 2. II Abilaud > küller, vahuvein, küüleri alus, kohvi asjad 3. Võtan kliendid vastu. 4. Seletus> menüü, salvrätid sülle. 5. Vahuveini tutvustus, serveerin. 6. Taldrikud abilauale laiali. Köögist vaagna järgi. + kaste kui on. 7. Vaagna tutvustus. 8. Portsjoneerin näpitsvõttega. (1 suupiste korraga 4le taldrikule) 9. Viin lauda, juhul kui kaste, pakun seda lauas. 10. Mustad nõud ära, abilaud korda. 11. Vahuveini pakkumine. 12. Kohvi kohta küsida, kas keegi soovib ka teed, ja kui ja, pean olema valmis, et seda ka pakkuda. (Kas või köögist melissi lehti kokalt, kuum mesi) 13. Kohvi pakkumine!!!! 14. Koore ja suhkru pakkumine lauas. !!! ABILAUD KANA SERVEERIMISEL 1. LAUAPESU : · Laudlina · Salvrätid o Kliendile lauda 4+1
Alates 1929. aastast on Saksa ordu puhtalt vaimulik ordu. Rüütlitreening Pärast mõningaid koduseid õppetunde saadeti noored poisid tihti kõrge isanda lossi, et nad seal rüütliseisuse tarvis ette valmistataks, mõnikord isegi juba siis, kui nad vaid seitsmeaastased olid. Noort rüütli õpipoissi hüüti paaziks. Ta täitis teiste antud ülesandeid ning õppis tundma hobuseid, turviseid ja sõjarelvi. Samuti õpetati paazidele lauas teenindamist ning liha lahtilõikamist. Daami teenindades õppis noor paaz armastusväärsust ja viisakust. Kui paaz umbes neljateistkümnene oli, sai temast skvaier ja teda hakati rüütliks välja õpetama. Alates 13. sajandist tuli skvaieritel oma isandate kõrval ka võidelda. Kui arvati, et aeg on küps (kaheksateistkümnenda ja kahekümne esimese eluaasta vahel), löödi skvaier rüütliks. Tihti tegi seda rüütel, kes oli ta välja õpetanud
taga. Istutakse põrandal olevatel patjadel Ruum kus süüakse on traditsiooniliselt kaunistatud aastaajale kohaselt. Väga oluline on ilus serveerimine. Kõik toiduained on nii värsked kui võimalik. Ettevalmistatud toite hoitakse vähe aega enne serveerimist ja paljud küpsetatud toidud lõpetatakse alles lauas. Traditsioonilised toidud Iga põhiroa aluseks on miso supp, riis ja marineeritud köögiviljad e. tsukemono. Väga tähtis osa on kalal. Seda valmistatakse paljudel eri viisidel. Palju süüakse ka nuudleid. Tuntuimad on muna ja riisinuudlid. Populaarseimad nuudlid
seminaristide vaenulikkust ja külmust. Kadedus oli see, mis pani teisi Julieni suhtes halvasti käituma. Juba see et tal oli Tahtejõudu aitas ka teda natuke. Kui teda edutati ühe abbe aitamise eest järeleaitajaks, siis teiste viha ja kadedus muutus aukartuseks. See oli julge samm aidata teisi. Julieni ei sallitud rikaste seas tema seisuse kui ka hoiaku pärast. Kuid siiski oli ta õnnelik, et ei pidanud teenijatega kunagi ühes lauas sööma, sest see oleks teda alandanud. Ta arvas terve oma elu jooksul, et on kõrgemal kohal. Seda juba oma tarkuse pärast. Kuid samas hirmutas teda mõte algul ka kõrgseltskonnas olla. Ta ei kujutanud ennast rikkana ette, sest oli eluaeg vaene olla, kuid elu näitas talle, et tarkus ja iseloom on kõige tähtsamad. Tapmiskatse eest pandi Julien vangi ja karistuseks määrati surmanuhtlus. Ta leppis oma saatusega, mis näitas, et ta on tugev inimene
Talurahva eluolu 19. sajandil 5. klass Talurahva igapäevaelu Kohustus mõisas + oma talutöö Tööd jagus aastaringselt Loodusmärgid ja rahvakalendritähtpäevad Talu naispere: - kodu korrashoidmine - meeste aitamine põllutöödel - loomade talitamine - toidu valmistamine - laste kasvatamine Lapsi oli taluperes rohkesti, tavaliselt 4-5 või rohkemgi Juba varakult õppisid lapsed tööd tegema ja vanemaid abistama TALGUD – mõne kiireloomulise töö puhul ei tulnud talupere ise toime, siis korraldati talgud - metsavedu - heinategu - rukkilõikus - hoonete ehitamine Kevadtööd Kündmine - puust ader, millel oli rauast sahk - vedasid härjad, aga ka hobused Äestamine - äke Külvamine - käsitsi ja väga hoolikalt - kasvatati: rukis, oder, nisu, kaer * Lõuna-Eestis linakasvatus * Alles 19. sajandi II poolel (!) hakkas levima ka kartulikasvatus --- aitas kaasa näljahädadele lõpule Sõnnikuvedu --- laudast välj...
tuba, 10 kahekohalist tuba, 2 peretuba ja 3 sviiiti. Kõikidesse tubadesse mahub lisavoodi ja beebivoodi. Toa äraandmisaeg on kell 12. Hotelli ei saa võtta lemmiklooma. Esimesel korrusel on vastuvõtt, kus müüakse linnakaarte, ajalehti, postkaarte, postmarke, karastusjooke ja kõike muud tarbekaupa. Vastuvõtuletis on võimalik raha vahetada ning seifid on lisatasuta. Allkorrusel on lobby-baar ja restoran. Hommikusöök on Rootsi lauas kella seitsmest kümneni. Esimesel korrusel on veel lisaks pakiruum ja tulaett, lisaks lift. Samal korrusel on ka saun, jõusaal ja juuksurisalong. Hotellis on 3 erinevat sauna: tavaline soome saun, aurusaun ja infrapunasaun. Hommikusaun on kõikidele külastajatele tasuta. Teisel korrusel on nõupidamisruumid: 1 auditoorium, mis mahutab 80 inimest, 2 väikest koosolekuruumi ja suur konverentsisaal 300le inimesele. Kõikides
Videvik Stephenie Meyer Isabella Swan elas rahulikult koos emaga ja kasuisaga Phoenixis, kuni ta otsustas kolida süngesse ja vihmasesse Forksi, et mitte segada oma ema ja kasuisa. Seal pisikeses linnakeses Washingtoni osariigis elas tema isa politseiülem Charlie. Bella oli kahvatu naha, pruunide juuste ja halva kordinatsioonivõimega tütarlaps, täiesti tavaline, ei midagi erilist. Forksi kohale jõudes saab Bella üllatuse osaliseks Charlie kingib talle auto vana pikapi. Nii sõidabki Bella järgmisel hommikul sellega oma uude kooli ,,Forksi keskkooli".Bella on koolis kõikide õpilaste tähelepanu objekt, peale viie inimese Rosalie, Jasper, Emmet, Alice ja Edwardi. Nad on erakud noore doktori kasulapsed, kes hoiavad omaette. Bioloogias peab aga Bella Edwardi kõrvale istuma ja talle tundub, et poiss tõrjub teda. Bella otsustab, et räägib Edwardiga, kuid pois...