Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"taldrikul" - 84 õppematerjali

thumbnail
10
doc

Desorptsioon - protokoll

isevoolu teel läbi rotameetri 10 kolonni niisutuseks. Kolonni niisutuse reguleerimine toimub kraaniga 11 ja mõõtmine rotameetriga, kasutades kalibreerimisgraafikuid. Kolonni läbinud ammoniaagi vesilahus suunatakse mahutisse 7. Kolonni läbinud lahust kasutatakse jälle tööks, olles eelnevalt lisanud lahusele vajaliku koguse kontsentreeritud ammoniaagilahust. Mõõdetavad parameetrid 1. Õhu kulu. 2. Ammoniaagi vesilahuse kulu. 3. Selge vedeliku kihi kõrgus alumisel taldrikul. 4. Ammoniaagi vesilahuse algkontsentratsioon. 5. Ammoniaagi vesilahuse kontsentratsioon pärast kolonni läbimist. 6. Lahuse ja õhu temperatuurid. Töö käik AMMONIAAGI KONTSENTRATSIOONI MÄÄRAMINE Ammoniaagi vesilahuse kontsentratsiooni määramiseks võtsime alglahuse mahutist 10 ml proovi, lisasime indikaatorina metüüloranzi ja tiitrisime 0,1N HCl-ga kuni proovi kollane värvus muutus roosaks. Tegime seda 2 korda, esimesel korral kulus HCl 4,35 ml ja teisel

Keemia → Keemiatehnika
29 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Desorptsioon

isevoolu teel läbi rotameetri 10 kolonni niisutuseks. Kolonni niisutuse reguleerimine toimub kraaniga 11 ja mõõtmine rotameetriga, kasutades kalibreerimisgraafikuid. Kolonni läbinud ammoniaagi vesilahus suunatakse mahutisse 7. Kolonni läbinud lahust kasutatakse jälle tööks, olles eelnevalt lisanud lahusele vajaliku koguse kontsentreeritud ammoniaagilahust. Mõõdetavad parameetrid 1. Õhu kulu. 2. Ammoniaagi vesilahuse kulu. 3. Selge vedeliku kihi kõrgus alumisel taldrikul. 4. Ammoniaagi vesilahuse algkontsentratsioon. 5. Ammoniaagi vesilahuse kontsentratsioon pärast kolonni läbimist. 6. Lahuse ja õhu temperatuurid. Töö käik AMMONIAAGI KONTSENTRATSIOONI MÄÄRAMINE Ammoniaagi vesilahuse kontsentratsiooni määramiseks võtsime alglahuse mahutist 10 ml proovi, lisasime indikaatorina metüüloranzi ja tiitrisime 0,1N HCl-ga kuni proovi kollane värvus muutus roosaks. Tegime seda 2 korda, esimesel korral kulus HCl 4,35 ml ja teisel

Keemia → Keemiatehnika
44 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Viljandi

Mõnikord on see häiriv, aga üldjuhul sa seda pahaks ei pane. Head klienditeenindajad on tihtipeale vanemad naised. Menüüst toidu valik on küllatki keeruline, sest sööke on seal palju, alates salatitest kuni praadideni välja. Olles endale toidu välja valinud ei lähe kaua, kui klienditeenindaja toob lauale tellitud joogi, leivakandiku ja söögiriistad salvrätikus. Mõne aja pärast saabub ka tellitud põhiroog. Käinud seal palju, siis võib öelda seda, et söögikogu taldrikul väheneb ja selle hind aga tõuseb. Aga sellegi eest on kõik söögid väga maitsvad ja näevad taldrikul isuäratavad välja. Kui kõht täis, siis tuuakse lauale arve. Arve ära maksmisel tänatakse teid, et külastasite kohvikut ja kutsutakse uuest tagasi. Ikkagi pole kordagi olnud klienditeenindajaga suheldes sellest tunnet, et ta oleks pisikestki jootraha väärt. Võibolla see ongi eestlase kitsikus või siis see, et ta ootab paremat teenindust

Majandus → Klienditeenindus
37 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Maitseained ja Roogade maitsestamine POWERPOINT

igapäevastest naudingutest. Toidu välimus, koostis ja tekstuur on alati olulised, kuid toidu hea maitse on kindel märk hästivalmistatud toidust. Maitsete kokkusobitamise ja tunnetamise oskus on üks tähtsamaid oskusi, mille järgi otsustatakse kas tegemist on hea kokaga. Maitsete kokkusobitamine Toit mõjub peaaegu kõigile inimeste meeltele (kõige vähem ilmselt kuulmisele). Seega peab toitu valmistades mõtlema, kuidas ta hiljem taldrikul välja nägema hakkab. Peale selle kuidas toit lõhnab, kuidas ta maitseb, tihtipeale isegi kuidas toitu puudutada oleks. Sellest tulenevalt tuleb jälgida missugune on toit . Toidu välimus tulenevalt tuleb jälgida missugune on toidu : · Välimus (värv, kuju, tükeldus, läige, paigutus taldrikul) · Aroom · Maitse · Missugune tunne tekib suus (toidu tekstuur, niiske või kuiv, pehme või krõbe) · Temperatuur

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
10
pdf

Desorptsioon

y = Auõ H 0 Katseseadme kirjeldus Laboratoorses kolonnis 1 (joonis 2) siseläbimõõduga 98 mm on kaks sõelpõhitaldrikut: taldriku aukude läbimõõt d0 = 4 mm; taldriku paksus s = 4 mm; taldriku aukudega pinna osa vaba = 0,15; taldrikutevaheline kaugus H = 400 mm. Alumine taldrik on varustatud seadmega taldrikul oleva selge vedeliku kihi kõrguse H0 mõõtmiseks, kraaniga 2 proovi võtmiseks taldrikul olevast vedelfaasist ja diferentsiaalmanomeetriga 3 taldriku takistuse mõõtmiseks. Õhk antakse ventilaatoriga 4 kolonni alumisse ossa. Õhu kulu reguleeritakse siibriga 5 ja mõõdetakse õhukuluarvestiga 6. Ammoniaagi vesilahus pumbatakse mahutist 7 pumbaga 8 survepaaki, millest ta voolab isevoolu teel läbi rotameetri 10 kolonni niisutuseks. Kolonni niisutuse reguleerimine toimub kraaniga 11 ja mõõtmine rotameetriga, kasutades kalibreerimisgraafikuid. Kolonni läbinud

Keemia → Keemiatehnika
53 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Värvide valimine

Ytäht avab ülal 8090oCse nurga ulatuses värviringi ja all osutab vastandvärvi suunas. Y tähe osutatud värve võib kõiki koos kasutada kui välja ei jäeta osutatud vastandvärvi. Toores, punane liha tuleb eriti hästi esile värvitul taustal, näiteks valgel või heledal hallil või mustal taustal. Kaunistuste värvid võiksid olla külmad, kuna see tooks liha veel eriti esile. Soojad värvid matavad osa liha punasest värvist. Väide puudutab nii röstliha taldrikul kui lihaletti kaubanduses. Esimene, mida silm otsib on punase vastandvärvi rohelist ning alles siis teisi külmi värve. 1.1 Sinine värv toidus Kõikidest spektri värvides on sinine isu pärssija. Kaalu vähendamiseks soovitatakse panna toit sinisele taldrikule. Või veelgi parem, vaheta külmiku pirn sinise vastu, ja jälgi kuidas näkitsemis ja mugimisisu kaob. Või värvi toit siniseks!! Joonis 2 Sinine toit?! Tänan, ei...

Kategooriata → Värvusõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Juhtumikirjeldus

*Menüüd kätte jagades kohe teatada millised tooted neil puuduvad ja vabandada sellega, et nad on end alles avanud. Ühtlasi ka kohe alguses öelda meie limiteeritud aeg andes sellega valikuvariant neid mõnel teisel päeval külastada kus aeg enam kellegi kolmanda taktikepi järgi ei käi. *Minu verist taldrikut nähes ja teades, et see päris nii olema ei peaks võiks sellest ka mulle teatada ja pakkuda midagi asemele. Ma ei usu, et õige on teha nägu justkui verine supp taldrikul on õige ja hiljem köökijõudes oma kaastöötajatele õõvastust välja näidata. Rääkides oma kogemusest üsna mitmele tuttavale, pakkusid nad mul heatahtlikult omanikule mõned soovitused jagada. Nii ma ka tegin, kirjutasin otse omanikule pika kirja kus algasid soovitused lihtsatest asjadest (pildiraamides võiksid olla päris pildid mitte raamidega kaasa tulnud lehekesed) lõpetades nõuannetega tüdrukute käitumise osas. Vastust ma ei saanud kunagi,

Majandus → Klienditeenindus
54 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tiibeti kultuur

Madli Reesalu Tartu Kutsehariduskeskus K112 2014 TIIBETI KULTUUR ÜLDANDMED  Asukoht kaardil:  Pealinn: Lhasa  Suurus: 2,47 milj km2  Elanike arv: 13,7 milj RELIGIOON  Levinuim usund on budismi haru Tiibeti budism. Seega on Tiibeti budismi ajalugu osa ka Tiibeti ajaloost.  Tiibetlased peavad Dalai-Lamat oma vaimseks juhiks.  Religioon on tegelikult keelatud Hiina poolt. KEEL  Tiibeti keel kuulub Tiibeti-Birma keelkonda.  Kirjakeel pärineb VII sajandi algusest.  Tiibeti kõnekeel jaguneb mitmeks dialektiks.  Tiibetis kõnetakse Mandarini keelt (lihtsustatud Hiina keel)  TAVAD, RIIETUMINE  Usuvad eluiga pikendamise tavadele. (Nt: Minnakse tihti kalaturule ja ostetakse kalu, et need siis vabaks lasta.)  Riietus- nii mehed kui ka naised kannavad pikavarrukalist kleiti, ka palavatel aegadel. KÕRGKULTUUR  Pealinn- Lhasa linnaosasid taastatakse.  Kunst- Kuj...

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
2
xls

Võileiva kalkulatsioon

Valmistamise tehnoloogia: 1. Otsin ja kaalun vajamineva tooraine 2. Pesen kurgi, tomati ja basiiliku 3. Lõikan tomatilt ära rohelise kannaosa, kurgil otsad ja vajadusel koorin 4. Määrin või sepikuviilule 5. Asetan peale juustuviilu, seejärel tomati ja kurgi 6. Maitsejärgi panen pipart ja soola 7. Kaunistan basiilikuga. Serveerin võileiva külmroa taldrikul. Hind km- ta Retsepti Ühiku hind hind 2,00 0,03 6,00 0,06 8,00 0,16 1,20 0,01 0,80 0,01 12,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Omahind 0,27 Hind km-ga: 0,33 Juurdehindlus 0,68 Km hind 0,81

Toit → Kalkulatsioon
45 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

VÕILEIVAD

Click icon to add picture Click icon to add picture Serveerimine Tikuvõileibade ja väikeste võileibade söömiseks kaetakse väike taldrik, söögiriistu ei kaeta. Rullvõileibade, kihiliste võileibade ja einevõileibade ning võileivatortide söömiseks kaetakse. Külmi suupisteid serveeritakse eel või vaheroana, kerge einena 26 °C juures. Serveeritakse kas portsjonitena suurel või keskmisel taldrikul (külmtoidutaldrikul) või siis vaagnatel. Sooje suupisteid serveeritakse temperatuuril 6575 °C. Sooje suupisteid võib serveerida analoogiliselt pearoogadega, kuid tunduvalt väiksemates kogustes ja väiksema arvu ning hulga lisanditega. Pagaritooted serveeritakse leivakandikul või punutud korvides. Leiva ja saiaviilud asetatakse salvrätiku vahele. Või serveeritakse tavaliselt eraldi taldrikul, mis varustatakse võinoa või labidaga. Kasutatud kirjandus

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

leedulased jt, kuid üle 95% elanikkonnast on siiski poolakad. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tsehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega ning põhjast Leedu ja Venemaaga. Piiri pikkus on 3014 km, rannajoone pikkus 524 km. Toit: Kolm päeva küpsev bigos Poola köök on rikas, ehkki kodust kaugemal mitte väga kuulus. Selle parimaks palaks peetakse bigost, mis on justkui kogu Poola ühel taldrikul. Bigose sisse käib värsket ja hapukapsast, praetud vorsti, karbonaadi, rinnatükk, sinki, sealiha, ulukiliha, kanaliha, lambaliha, seeni, sibulat, tomateid, võid, haput ploomimoosi ning punast veini ja konjakit. Seda rooga keedetakse kolm päeva, korraga neli tundi päevas ning iga keedukorra järel toit külmutatakse või pannakse külmikusse. Külmas bigos valmib, pehmeneb ning muutub sitkeks ja aromaatseks. Poola rahvustoitudeks on:

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

A la carte teenindamine

· vahetate tuhatoosi · viite ära kõik taldrikud ja kasutatud pearoa söögiriistad ja maitseained · toote vajadusel söögiriistad desserdi söömiseks · serveerite desserdi juurde joodava joogi · viite ära mittevajalikud klaasid · serveerite desserdi · kui klient soovib kohvi koos desserdiga, siis serveerite kohvi, kui eraldi, siis enne viite ära kasutatud desserdi nõud, siis serveerite kohvi · esitate arve salvräti vahel taldrikul või vastavate kaante vahel · kui klient annab märku soovist arvet tasuda, kasseerite raha · tänate klienti teie restorani (kohviku jms.)külastamise eest, kutsute teda taas sisse astuma ja jätate hüvasti

Turism → Restoraniteenindus
50 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

TERVISLIK TOITUMINE

TERVISLIK TOITUMINE INIMESEÕPETUS Kertu Ojamäe 4 PÕHITÕDE TERVISLIKULT TOITUMISEKS · Söö vastavalt vajadusele · Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges koguses · Mõõdukalt võib süüa kõike, mis maitseb · Söö mitmekesiselt TALDRIKUREEGEL · See on hea viis toidukorra kokkupanemiseks. · Soovitatav on jälgida, et taldrikul oleks vähemalt 5 värvi toiduaineid. · Kui jälgid taldrikureeglit, on su toitude osakaal söögikorras õige. TOIDUPÜRAMIID 10 SOOVITUST MITMEKESISEKS TOITUMISEKS · Ära unusta hommikusööki · Söö regulaarselt · Söö rohkem kiudaineterikast toitu · Söö vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas · Söö rohkem kala · Söö vähem rasva ja küllastunud rasvhappeid · Söö vähem suhkrut · Söö vähem soola · Joo piisavalt vett

Toit → Toit ja toitumine
37 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

4. Tükelda liha ribadeks. Valmistamine 1. Kuumuta poti põhjas õlis peediribad ja tomatipasta, keeda väheses puljongis pehmeks. Passeeri köögiviljad õlis. 2. Lisa värske kapsas, õlis kuumutatud maitseköögiviljad ning keeda supp tasasel tulel valmis. 3. Maitsesta supp äädika ja suhkruga. 4. Lisa valmis supile keedetud tükeldatud liha. 5. Kontrolli maitset. Maitsesta lõplikult Serveerimine: 1. Temperatuuril 75 °C eelsoojendatud taldrikul. 2. Serveeri hapukoore ja maitserohelisega. TOIDU NIMETUS Lihaseljanka portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 200 kokku 10 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 viiner kg 0.005 0.005 0.050 0.050

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toitude serveerimine

Toitude serveerimine Tuntakse järgmisi serveerimisviise Taldrikuteenindus Vaagnateenindus Koduses stiilis serveerimine Toitude serv. ühel suurel laual Teenindus abialaualt v. ühelt spets. Kärult Kandikult v. kärult Serveerimise segaviis Taldrikuteenindus Nimet. ka ameerika moodi Road pannakse köögis taldrikule Serveeritakse kliendile paremalt poolt Eelis- korraga saab teenindada palju kliente, tööjõukulu väike Nouvelle cuisine- roogade serveerimine taldrikul, millele asetatakse portselanist v. hõbedast kupliga kate Vaagnateenindus Nimet. Ka serveerimiseks prantsuse moodi Toit serveeritakse vaagnalt ringipakkumise teel Kelner pakub vasakult Klient tõstab ise endale serveerimiskahvli ja- lusikaga toitu Kliendi soovil tõstab toidu kelner Tõstmisel moodustatakse tangid- lusikas all, kahvel peal Kahvli kumerus jaab allapoole Kasutatakse peamiselt pidulikel vastuvõttudel Nõuab teenindajalt kõrget proffessionaalsust

Turism → Restoraniteenindus
81 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Värvide harmoonia

oranz:sinine 8:4 4:8 1:2 punane:roheline 6:6 6:6 1:1 Põhivärvid koll:sin:pun 9:4:6 3:8:6 ~1:3:2 Sekundaarvärvid oranz:violett:roheline 8:3:6 4:9:6 ~2:5:3 Neist suhetest lähtuvalt hindab silm vaagnatel ja taldrikul olevaid komponente ning ütleb, et võrdselt lillat ja kollast on ebasobiv kooslus. Ereda värvi osakaal on alati väiksem. Joonis 1 Näide kvantitatiivkontrasti harmooniast Salatis võib olla näiteks rohelist paprikat ja punast paprikat 1:1 või näiteks lehtsalatit ja tomatit 1:1. Tugevaid sooje värve soovitatakse kasutada 1/3 ulatuses tervikust. Kui kasutusel on aga ainult soojad värvitoonid, võib kasutada erinevaid heledus ja

Kategooriata → Värvusõpetus
58 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Lepo Mikko retsensioon KUMU-s

Neljas mees tegeleb hobusega. Tundub olevat tööhobune kuna hobusel on taha rakendatud puidust käru. Tegevus toimub maal. On pilvine keskhommik. Mees kes räägib naisega tundub olevat peremees ning ülejäänud kolm meest tunduvad olevat sulased. 3. Pildi pealkiri on ,,Natüürmort kahvliga´´ 1943 a. (Õli) Pildil on näha veinipudelit, keraamilist piimakannu, puuvilju taldrikul, keraamilist kaussi marjadega, keraamilist kohvitassi, ning kahvlit. 4. Pildi pealkiri on ,,Talvine Tartu´´ 1944 a. (Õli) Pildil on näha Emajõge, ning sellest üleminevat silda. Silla all on väike kalapaat. Jõgi on osaliselt jääs. Lumi on maas ning maja katustel. On päevane aeg, ning tundub et hakkab sadama lund.

Kultuur-Kunst → Kunst
99 allalaadimist
thumbnail
3
odt

5 päeva menüü (bistroo/söökla)

5 päeva menüü Esmaspäev : Eelroog : Lõhe kuumal taldrikul 150g 30 portsjonit Seene püreesupp 150g 30 portsjonit Supp : Seljanka 300g 60 portsjonit Pearoog : Kanakoivad sulatatud juustu , seente , ahjukartuli ja porgandisalatiga 100/70/60/50 150 portsjonit Tatravorm hakkliha ja peediga 100 g 45 portsjonit Magustoit : Mannavaht 100 g 40 portsjonit Apelsinivahvlid moosiga ( 2 tk portsjonis) 50 g / 30 g 40 portsjonit Teisipäev : Eelroog : Kartuli salat 150 g 50 portsjonit

Toit → Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Arutelu minu toitumisest

joon kõrvale piima (104 kcal). Mina arvan, et ma söön õhtuti tervislikult. Minu halb harjumus on see, et ma näksin enne õhtusööki niikaua kuni mul on kõht täis. Peale õhtusööki söön rummikooke (23 kcal) ja joon jõhvikateed. Söön enne lõunasööki ja õhtusööki vahel kõhu täis. Tegelikult ei tohiks süüa enne lõunasööki ja enne õhtusööki. Ma ei pea kinni taldrikureeglist, minu taldrikul ei ole salatit, köögivilju ega kala. Mina ei joo rasvata piima, sest meie pere ostab ainult 3.5% piima. Mina söön rohkem kui suudan oma energiat ära kulutada. Viimasel ajal olen hakanud vähem sööma magusat ja rohkem toituma tervislikumalt nii hommikul, lõuna ajal kui ka õhtul. Olen hakanud sööma rohkem puu- ja juurvilju. Mina peaksin kinni taldriku reeglist kui meie pere teeks neid toite, sööme ainult ühte toitu, ei tee mitut erinevat toitu. Vahel sööme kartulisalatit

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
6
xls

KALKULATSIOONIKAART- munapuder ja muu vajalik

Valmistamise tehnoloogia: 1. Otsin ja kaalun vajamineva tooraine 2. Pesen kurgi, tomati ja basiiliku 3. Lõikan tomatilt ära rohelise kannaosa, kurgil otsad ja vajadusel koorin 4. Määrin või sepikuviilule 5. Asetan peale juustuviilu, seejärel tomati ja kurgi 6. Maitsejärgi panen pipart ja soola 7. Kaunistan basiilikuga. Serveerin võileiva külmroa taldrikul. Hind km- ta Retsepti Ühiku hind hind 2,00 0,03 6,00 0,06 8,00 0,16 1,20 0,01 0,80 0,01 12,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Omahind 0,27 Hind km-ga: 0,33 Juurdehindlus 0,68 Km hind 0,81

Toit → Kalkulatsioon
26 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Lauanõud

kahvel, umbes 1-2 cm lyhemad ja siis kalanuga ja kahvel, kalanuga jõnksuga ja laiem, kahvel on hästi ymar ja harud tiba teisiti kui prae kahvlil. Või siis kala juurde tuuakse 2 kahvlit hoopis. Vasakule kahvlid, nii et suurem taldriku poole, võinuga on tömbim ning ta pannakse tavaliselt leivataldriku peale. Leivataldrik on vasakul pool prae taldrikust. Võinoad võivad olla ka jõnksuga ja 2 tk, nii et yks on võitoosis ja sellega panen võinoale mis on taldrikul ja siis sellega määrin. Või noal on alus ka, sihuke sakiline. Puuviljanuga, pisike pikergune, kasutatakse Supilusikas, ryypame pealt, ei topi suhu. Teelusikas on magustoitude söömiseks nt avokaado vm. Koogikahvel, pisike. Pika varrega lusikas on magustoitude jaoks või Latte jaoks. Kui on kahvel ja lusikas siis on pastaroad. Peab spetsjomm lusikas olema selleks dessert taldriku jaoks. Et kätte saaks. Sihuke kolmnurkne otsast, terav ja lame lai.

Filosoofia → Etikett
33 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ala carte

t. punast veini võib valada ka siis, kui külaline pole oma valget veini ära joonud. - söögiriistade asetamine paremalt - portselannõude ja klaaside eemaldamine paremalt - toitu serveerides liigu päripäeva edasi - taldrikut ära kuhja täis Roa taldrikule paigutus: Liha asub taldriku alumisel poolet Juurvili on paremal Lisandid on vasakul Taldriku äär jääb vabaks. Pööra tähelepanu kirjadele ja logole taldriku ääres. Jälgi värvide paigutust taldrikul 3. Laudlina paigaldamine ja äravõtmine Aluslina. Aseta korrektselt, nii et lõpeb laua äärega. Peab olema lõigatud täpselt laua suuruse järgi. Laudlina Optiliselt kõige olulisem osa laua katmisel linaga. Aseta eriti hoolikalt kohale. Selle pärast asetavad ja pärast eemaldavad suuri laudlinu kaks inimest.

Majandus → Teenindus ja müük
33 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

lisada sinep. lõigata samuti ribadeks, pannil kuumutada või ning õrnalt kuumutada porgandi ja sibula ribasid. Serveerimine: 2. 1. Lisada mesi, kuumutada Toit serveerida kuni mesi eelkuumutatud on sulanud, taldrikul. lisadataldrikule Riis asteada balsamico ningabil. vormi kuivatatud Täidetud tüümian. Köögiviljad

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Referaat "Diabeet"

See ei tähenda, et oli enne rasestumist diabeet või et peale sünnitaist on, aga on tähtis et järgitaksnõuandeid, mis antakse, et nii beebi kui ka ema oleksid terved. Mida saaks teha, kui põetakse diabeeti ja insuliin saab otsa. Kuidas peab toituma, et elus püsida vähemalt nii kaua , kuni tuleb uus kogus insuliini.Diabeedik peaks silmad pidama, et tema toit peab olema väiksema rasva- ning suhkrusisaldusega. Samuti ka, et toidu kogus taldrikul olesk oma seisundile vastav. Üks tervislik taldrik koosneks : rusikas makarone või helbeid, pöial juust, peotäis pähkleid, peopesa lahjat liha ja pöidlaots margariini või võid. Seda kõik järgides, saab diabeetik väga hästi hakkama ning elada oma elu rahulikult. Diabeet on tänapäeval levinud haigus.Arvan, et teadlik olemine sellisest haigusest nagu seda on diabeet on üpriski tähtis. Kunagi ei või teada, kui inimene suhtlusringkonnas põeb mingisugust

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Toitumine

peale.Seepärast toitumine mängib tähtsat rolli meie elus, sest sellest sõltub inimese enesetunne, tervis ja isegi tuju. Taldrikureegel • erinevad salatid või aurutatud-hautatud- keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust. • põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi. • lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. • Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi toitu. • Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. Energia Energia on meie organismile vajalik elutegevuse tagamiseks • Energiat tuleb toiduga saada täpselt nii palju, kui kulutatakse. • Toiduenergia põhilisteks allikateks on süsivesikud ja rasvad. • Toiduenergiat saame toidust ja jookidest.

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pulmabankett

Fifth level Laudade paigutus Saalis laudade paigutus: ruudukujulised 7x 8st lauda, 1x 6ne laud, 1x 10ne laud, laudadel nimekaardid Laua suurused 90x210, 150x250 Laudadel on täielik eelkate koos kohanäitamistaldrikutega, kannud jääveega, kuhu on lisatud värskeid maasikaid ja melissilehti Teenindamine: külm eelroog portsjonitena, pearoog kandikult, tort peale lahtilõikamist viiludena magustoidu taldrikul, kohv või tee kannudest Enne järgmist toidukorda koristatakse eelmise käigu nõud Näide: osalise eelkattega laud numbriga Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Laudade paigutus 2 1 7

Toit → Toitlustusettevõtete...
20 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Väljastusleti töökorraldus

3Portsjonite koostamine Portsjonid koostatakse äri- ja tegevusideede kohaselt. Iseteenindusel klient komplekteerib ise portsjoni vaagnatelt ja kaussidest või GN-nõudest. Iseteenindusliinis võib ka teenindaja komplekteerida kliendile portsjoni valmis ja ulatada selle kliendile või klient saab osaliselt komplekteeritud portsjoni ja täiendab seda ise. Lauda serveerimisel viiakse valmis portsjon taldrikul või komplekteerib teenindaja kliendi taldrikule portsjoni erinevatest serveerimisnõudest. Ükskõik, kas road pannakse serveerimisnõudesse või taldrikutele, seda püütakse teha nii, et taldriku servad püsiksid puhastena. GN-nõudesse ja vaagnatele pannakse rooga nii, et neilt oleks lihtne võtta ja rooga saaks võtta selles järjestuses, et nõu muud osad säiliks puhtana. Pannes rooga GN-nõudesse tuleb hoolitseda selle eest, et klientidele oleks kerge

Toit → Toitlustusettevõtete...
13 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Teenindamise referaat

söögiriistad esimesele taldrikule, kahvel pöidla alla ja nuga kahvli alla. Ülejäänud taldrikud kuhjatakse teisele taldrikule, söögiriistad seatakse esimesele. · Elegantsel teenindusel ei puhastata korraga mitte enam kui neli taldrikut. · Väiksed toidujäänused taldrikutel lükatakse madalamale taldrikule, seda tehes pöördutakse külalisest teisele poole. · Kui taldrikul on palju järele jäänud toitu, viiakse need laualt ära puhastamiseks. Korraga puhastatakse ainult kaks taldrikut ja sorteeritakse kelneri tagaruumis. Supitaldrikuid või puljongitasse võib koristada järgmiselt: 1) Üks taldrik võetakse paremasse ja teine taldrik vasakusse kätte. 2) Esimene taldrik asetataske koos alustaldrikuga vasakusse kätte, järgmine taldrik koos alustaldrikuga asetatakse ülesse randmele ja kahele näpule toetuma, siis tõstetakase

Majandus → Teenindus ja müük
41 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tippsport- võlu või valu?

Tippsport- võlu või valu? Tippsport on võistlusspordi kõrgeim aste, millele pürgib iga suurte unistustega sportlane. Tippspordis on osalejal eesmärk jõuda peamiselt rahvusvahelisele tiitlivõistlusele ning võita medal ja tuua au ja kuulsus oma kodumaale. Kristina Šmigun on 1 inimene 2%-st elanikkonnast, kes tegi selle ära. Kristina võitis oma sportlaskarjääri jooksul Eestile ja iseendale mitmeid medaleid, millest kõige tähtsamad on 2 olümpiakulda ja üks hõbe. Tal olid kindlad eesmärgid, enesedistsipliin, õiged eeskujud ning unistused, mille ta raske töö ja vaevaga ellu viis. Tänapäeval võib tunduda, et mis see jooksmine, palli viskamine või suusatamine nüüd ikka on, et see on lihtsalt sport, kuid tegelikult on tippsport hoopis midagi muud, kui paljud inimesed arvavad. Kristina Šmigun on oma elululooraamatus jutustanud Jaan Martinsonile oma elust loo, kuidas üks väike tütarlaps otsustas saada tasemel...

Sport → Sport
55 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Laua katmine ja toidu serveerimine

sisekülge. 2. Puhtad taldrikud ja toidud serveeritakse kliendile üle tema vasaku õla. 3. Joogid serveeritakse üle parema õla. 4. Naisterahvale tuleb alati esimesena toit või jook serveerida. 5. Pidulikel istumistel teenindatakse viimasena peoperenaist - või meest. 6. Kui serveerid uut toitu, veendu, et oled laualt ära viinud mustad nõud ja kahvlid. Uus toit peab olema alati puhtal taldrikul. Suurematel pidudel nagu pulm ja sünnipäev, ei pea nuge ja kahvleid alati uusi tooma - piisab taldriku vahetusest. 7. Kasutatud taldrik võetakse paremalt, puhas asetatakse lauale vasakult. 8. Söögid ja joogid muutuvad aste-astmelt raskemaks ja külmad road serveeritakse enne sooja toitu. 9. Salatid, supid, juust - neid ei serveerita kunagi teist korda. 10. Koogid ja tordid tuleb tükeldada enne lauda viimist. Või lauas. 11

Toit → Toit ja toitumine
22 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Jäätise uurimustöö

Ajalugu. Jäätis on külmutatud magustoit, mis on tavaliselt valmistatud piimast või koorest ning muudest maitse- ja lisaainetest, nagu suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, puuviljad, marjad jne. Võidakse kasutada ka kunstlikke maitse- ja värvaineid looduslike asemel või neile lisaks. Jäätise valmistamisel külmutatakse koostisainete segu, seda pidevalt aeglaselt segades, et tulemus oleks kreemjas ning ilma jäätükkideta. Jäätis võib olla serveeritud magustoidukausis, taldrikul, vahvlitopsis, pulga otsas, kahe vahvli vahel. Jäätiseks nimetatakse eesti keeles ka sorbetti ja mahlajääd. Eestis asutati esimene jäätisetööstus aastal 1934 Tartus, mille nimeks oli eskimo. Jäätis on suure toiteväärtusega ning organismi poolt hästi omastatav toiduaine, mida valmistatakse jäätisesegude üheaegsel vahustamisel ja külmutamisel. Seega võib öelda, et ta on vahustatud ja külmutatud

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

TURVALISUSE TAGAMINE HOOLDEKODUS

v Voodihaigetele asetada asjad võimalusel käeulatusse v Olla kursis uute vahenditega v Jalanõude õige valik( kinnised jalanõud, madala kontsa ja kinnise ninaga, mittelibiseva tallaga) ERIVAJADUSTEGA KLIENT (VAEGNÄGIJA, KURT) v Saatmisel võtab vaegnägija saatja käsivarrest kinni tema küünarnukist veidi kõrgemalt v Saatja paneb vaegnägija käetooli seljatoele ning tutvustab istme asendit v Vaegnägijale tuleb söömise ajal seletada mis on taldrikul või kandikul ning vajaduse korral aidata avada pakendeid ja eemaldada kaasi v Vaegkuuljaga vesteldes tuleb temaga koguaeg silmsidet hoida v Rääkimisel kasutatakse tavalisi sõnu ja lühikesi lauseid v Vaegkuuljaga rääkides lülitatakse välja raadio, teler ja muud müra allikad KLIENDI TURVALISUS RAVIMITE MANUSTAMISEL v Õiged ravimid õigele kliendile v Ravimid anda vajadusel suhu, jälgida neelamist v

Meditsiin → Geriaatria
69 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Maadeavastuste eeldused, põhjused ja mõjud

avastamisele?), põhjusi (milleks maid avastati?) ja ka retketega kaasnevaid mõjusid (mida see kõik tõi?). Üks oluliseim maadeavastuste eeldus oli uute leiutiste ilmumine. Kompass oli hiinlaste leiutis: magnetiseeritud nõel, mis ujus vee peal ja näitas pooluste suunda. Navigeerimisele ja orienteerumisele aitas ka astrolaab ­ araablaste leiutis, mis koosnes taldrikust, millele oli kraabitud taevakaart, ringist, mis asus taldrikul, ja visiirist, mida suunati taevakehale. Tänu sellele leiutisele meremehed said üsna täpselt määrata geograafilisi laiusgraade. Liikuda merel aitas ka uus laevatüüp ­ 15. sajandil Portugaalias tekkinud Karavell, millega Christoph Kolumbus jõudis Amerikasse ja Vasco de Gama Indiasse. Karavell oli väike, aga hästi väle laev, mis arendas suhteliselt suure kiiruse ja sai liikuda isegi vastastuulega. Laeva kaitsmiseks meres piraatide eest kasutati kahureid ja püsse

Ajalugu → 20. sajandi euroopa ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
8
docx

TEENINDUSE LIIGID JA JOOKIDE SERVEERIMINE

VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKESKOOL KOKK TEENINDUSE LIIGID JA JOOKIDE SERVEERIMINE Referaat Sisukord: 1. Teeninduse liigid 1.1. Iseteenindus Viljandi 2010 1.2. Osaline teenindus 1.3. Täisteenindus 2. Jookide serveerimine 2.1. Iga jook maitseb ainult oma õigest klaasist hästi 2.2. Joogietikett näeb ette jookide pakkumist õigel temperatuuril, mis jällegi aitab konkreetse joogi maitsel hästi esile tulla 2.3. Klaasid 2.4. Klaaside käsitlemine 2.5. Jookide garneering 2.6. Kuumade jookide serveerimine 2.7. Külmade jookide serveerimine 2.8. Kangete alkohoolsete jookide ja likööride serveerimine 2.9. Ole alati puhas, korrektne ja diplomaatiline Teeninduse liigid Toitlustusteeninduses kasutatakse erinevaid teeninduse liike, nagu iseteenindus, osaline teenindus või täisteenindu...

Majandus → Teenindus
63 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

Hind km-ga: 1,61 kr Valmistamine 1. Pese tooraine 2. puhasta tooraine mitte söödavatest osadest 3. tükeldada 1.5*1.5 kuubikuks(va kapsas) 4. kapsalehed asetada taldrikule see järel nendele panna õuna -,ananassi-ja apelsini kuubikud 5. kui kõik komponendid on taldrikul valada nende peale väheke apelsinimahla TOIDU NIMETUS Sidrunikreem portsjoni kaal 150/5/1 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta Ühiku Retsepti

Toit → Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

vaniljejäätisega. Valisin need toidud sellepärast et need sobivad oma vahel kokku. Road sobivad noorpaaridele, kes soovivad romantilist ja midagi erilist enda söögilauale. Minu kliendid on enamasti noored täisealised aga samuti sobib ka keskealistele. Eelroa serveerin 65-75 kraadi juures, earoa serverimistemperatuur on 70-75 kraadi pearoal ja magustoidul on ainult kook soe ja lisandid on külmad. Klient saab kõik vajalikud toitained kätte, taldrikul on erinevaid värve (kollast, oranže, rohelist). 3 MENÜÜ Eelroog Spinati- ja brokolipüreesupp Pearoog Ahjus küpsetatud veise välisfilee, kartulipüree, punase veini kaste, blanšeeritud porgandi mix Järelroog

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Trendid roogade kujundamisel

kontsentreeritud maitsega supile. Eksootilisi puuvilju ilmus maailma igasse kööki Sousvide ehk vaakumküpsetamine tekitas diskussioone. Toidu vaakumsäilitus tuli et jääda. Toidu värskusele ja toorainete kõrgele kvaliteedile hakati veelgi enam tähelepanu pöörama. Crosskitchen tõi endaga kaasa uusi julgeid ideid. Maitseid hakati segama, portsjonid kujundati tornikujulisteks, erinevad toidukultuurid said samal taldrikul kokku. Toidu mahlasus muutus eraldi oskuse liigiks. Prantsuse meistrid hakkasid hoolitsema oma traditsioonilise köögi ja selle maitsete säilimise eest. Moodi tulid kokavõistlused ja koka amet muutus popiks. Restoraniköökidesse levisid ka vähemrasvased toorained, nagu kohupiim, viili, jogurt ja lahja hapukoor. Kiirtoit jätkas oma tõusuteed ja sellele hakati otsima uusi visioone. Restoranides käimine ei olnud enam nii reglementeeritud vaid muutus

Kategooriata → Värvusõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Minu tervis

seda saadake. • Hommikusöök-Peaks andma organismile veerandi energiast ,mida inimene päevaks vajab.Sobilikud võiksid olla :puder,puu-ja juurviljad,piimatooted,munatoidud ning müsli. • Lõunasöök-peaks tagama kolmandiku energiast,mida inimene päevaks vajab .Jälgi taldrikureeglit! • Õhtusöök-pekas katma viiendiku päevasest energiavajadusest. Taldikureegel! • Taldrikureegel on lihtne abivahend, mis aitab määrata toiduainete vahekordi taldrikul lõuna- ja õhtusöögi ajal. Seda järgides on lihtne omastada kõik vajalikud toitained ning süüa tasakaalustatult. • Suurele osale taldrikust tõsta juurvilja ja aedvilja ning ka puuvilja. Nendest saame palju kiudaineid, vitamiine ja mineraale. • Teisele sama suurele osale tõsta kartulit, täisterapastat, tumedat riisi, tatart või leiba. Need sisaldavad häid süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine ja mineraale.

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Roogade kaunistamine

(KS 14) Dana Makejenko Roogade kaunistamine Roa põhikomponentkoos selle juurde kuuluvate lisandite, kastme(te), kaunistustega on kompositsioon. Kompositsiooni tasakaalu saavutamiseks tuleb järgida kompositsioonis kasutatavaid geomeetrilisi kujundeid (nt toiduainete tükelduskujud, portsjonitele roa väljastamisel antud kuju), värvusi/värvilahendusi (toiduainete, valmisroa, garneeringute värvus), erinevate komponentide kõrgusi (vertikaalselt ja/või horisontaalselt taldrikule/vaagnale paigutatud roa komponendid/garneeringud). Peamised geomeetrilised kujundid, mis roogade vormistamisel kasutust leiavad, on kolmnurk, nelinurk, ring ning neist tulenavalt ruumilised kujundid- püramiid, kera, poolkera, risttahukas, rööptahukas jne, jne. Kompositsiooni tasakaalustamisel kasutatav mõiste on kuldlõikepunkt (KLP). Kuldlõige on ilusaimaks peetav mõõtude suhe, seda kasutatakse terviku jagamisel ebavõrdseteks osadeks. Väiksem osa suhtub...

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise ülevaade

Seda nimetataksegi mitmekesiseks toitumiseks. Kindlasti tuleb jälgida ka seda, et süüakse vastavalt vajadusele ehk nii palju, kui organism kulutab. Mõõdukas tuleks olla suhkru-, rasva- ja soolarikaste toitude tarbimisega. Taldrikureegel Taldrikureegel on hea abivahend tervisliku toidukorra kokkupanemiseks. Taldrikureeglit järgides võid olla kindel, et erinevate toitude osakaal toidukorras on õige. Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi toitu. Taldrikureegel: · erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; · põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; · lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust.

Ökoloogia → Ökoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jaapani köök

Iga sööja jaoks on kaetud kandik erinevate kausside ja taldrikutega, kuhu juurde kuulub paar söömispulki. Lauanõude valik Jaapanis sõltub nii aastaajast kui ka toidust, mida serveeritakse. Suppi ja riisi serveeritakse alati ümmargustes kaanega lakk-kaussides, praetud toitude jaoks eelistatakse korvnõusid. Üldiselt serveeritakse ümmarguse kujuga toidud (nagu rullitud lihatükid või lootosejuure viilud) ristkülikukujulisel või täisnurksel taldrikul, samal ajal kui kandilisi toite serveeritakse ümmargustel taldrikutel. Jaapanlaste kujutlusvõime ei piirdu ainult täisnurksete, ristkülikukujuliste ja ümmarguste nõudega, nõud võivad olla ka kuusnurksed, poolringikujulised, lehvikukujulised, meenutada puulehte või teokarpe. Sama tähtsad kui on lauanõud, on ka toidu garneerimine. Hoolega paigutatud kinome lehed, pisike shiso lillede oksake, erepunane kera riivitud valge redise ja punase paprika seguga

Filosoofia → Etikett
70 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Pieter Brueghel

Pieter Brueghel vanemat võib pidada Madalmaade 16. sajandi suurimaks renessansikunstnikuks. Ta sündis Bredas Brabanti hertsogkonnas, praeguses Hollandis. Aastal 1551 võeti ta vastu Antverpeni maalikunstnike gildi, kus ta oli Coecke van Aelsti juures õpipoiss. Coecke van Aelst oli juhtiv Antverpeni seinavaipade ja klaasi kunstnik, arhitekt, skulptor ja disainer . Brueghel läks Itaaliasse 1551 või 1552 ja lõpetas seal paljud oma maalitud teosed, millel oli kujutatud maastikku. 1553 saabus ta tagasi kodumaale Antverpenisse ja kümme aastat hiljem asus elama Brüsselisse. 1563 abiellus van Aelsti tütre Maykeniga. Bruegeli hüüdnimi on "Talupoegade Brueghel", sest ta armastas eriti kujutada talupoegade elu. Ka piiblist laenatud teemad esinevad tegelikult kujutistena tolle aja Madalmaade elust. Brueghel suri 1569 ja on maetud Brüsselisse. Brueghel kuulub suurimate realistide hulka kunstiajaloos. Oma Itaaliasse reisil õppis ta tundma itaalia klas...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
41 allalaadimist
thumbnail
9
doc

DESORPTSIOON

Valmistatasime 20 l 0,050,1 n ammoniaagi vesilahust kasutades selleks kontsentreeritud (25 mass%, tihedus 0,91 g/cm3) NH3 vesilahust ja kraanivett 2. Avasime torustikul ventiili ja pumpasime valmistatud ammoniaagilahus pumbaga survepaaki ja peale seda suletasime ventiili. 3. Reguleerisime lahuse kulu kraani abil rotameetri näidu järgi. 4. Lülitasime sisse ventilaatori ja reguleerisime õhu kulu siibriga ettenähtud väärtuseni ja ootasime kui kolonni tööreziim stabiliseerub. 5. Mõõtsime taldrikul oleva selge vedeliku kihi kõrgus ja võtsime läbi kraani proov kolonni läbinud ammoniaagi vesilahusest. 6. Määrasime võetud proovis ammoniaagi kontsentratsioon. Lahuse kontsentratsioon määrasime 10 ml proovi tiitrimisega 0,1 N HCl-ga indikaatori (metüüloranz) juuresolekul -- proovi kollane värvus läks roosaks. Arvutasime NH3 normaalsus N NH 3 (16) valemi järgi. 7. Muutusime õhu kulu, fikseerisime see ja pärast uue statsionaarse oleku saabumist sooritasime

Keemia → Keemiatehnika
39 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Birma

Kasvatatakse ka sorgot, hirssi ja maisi. Riisi kõrvale süüakse salatilehti, puuvilju või köögivilju. Samuti süüakde suppe, karrist kala, liha, krevette või mune. Erinevaid kasvatatud köögivilju ja looduslikke aedvilju süüakse samuti, nagu ka bambuse idusid. Einetes on sageli läätsed, marineeritud toidukastmed ja balachaung (valmistatud preatud krevettidest). Birmalased söövad traditsiooniliselt hommikuti ja õhtuti, enne pimeduse saabumist. Toit serveeritakse suurel taldrikul või madalal laual, mille ümber leibkonna liikmed mattidel istuvad. Toitu süüakse tavaliselt sõrmede vahelt, kuigi mõnikord kasutatakse ka söögiriistu. Tavaliselt juuakse söögi kõrvale vett ja peale einet järatakse mõni puuvili. Birmalased ei joo ainult teed, vaid söövad ka teelehti kui snäkki. Muud suupistete hulka kuuluvad chapati (India lame leib), praetud putukad ja Hiina saiakesed. Teekauplusi leiab igast metropolist, linnast ja suurest külast. Need ettevõtted on

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

· prae jaoks koorin kartuli ja keedan Kolmas tund: · valmistan prae jaoks salati · valmistan prae jaoks keedetud kartulist kartulirosetid · panen ahju 200 kraadi juurde sooja · valmistan liha ja küpsetan 200 kraadi juures 15 minutit Neljas tund: · võtan kliendi vastu ja viin lauda leiva ja vee · serveerin kilupiruka · koristan eelroa nõud · serveerin põhiroa eelsoojendatud taldrikul · koristan põhiroa nõud · serveerin õuna-leivavormi piimaga · puhastan tööpinnad · panen ära järelejäänud toorained · küsin kliendi käest tagasisidet toitude kohta ja saadan ta ukseni · pesen nõud · koristan serveerimisruumi · eemaldan prügi · pühin ja pesen põranda 4. SEADMED, TÖÖVAHENDID JA SERVEERIMISVAHENDID Köögi sisustus Kogus

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Toitumise tähtsus

tipp Suhkur, maiustused 0,5­2 1­2 2­4 2­4 2­4 2­4 2­4 Taldrikureegel Taldrikureegel on hea abivahend tervisliku · toidukorra kokkupanemiseks. Taldrikureeglit Click to edit Master text styles järgides võid olla kindel, et erinevate toitude osakaal toidukorras on õige. Jälgi kindlasti ka Second level seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi Third level toitu. Fourth level · Taldrikureegel: Fifth level · · erinevad salatid või aurutatud-hautatud- keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; · põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi;

Toit → Toitumise alused
29 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Toit ja toitumine

2.6. Püramiidi tipp: mesi, moos, maiustused ning magusad karastus- ja mahlajoogid. Maiustustest ei pea loobuma, kuid neid tuleks tarbida mõõdukalt, päevas võiks piirduda 2–3 portsjoniga. 1 portsjon on umbes 2 teelusikatäit suhkrut, mett, moosi, 1 küpsis, paar kommi, ½ väikesest jäätisest (25 g ehk 50 ml) või 100 ml karastus- või mahlajooki. (3) 6 3. TALDRIKUREEGEL Taldrikureegel aitab määrata toiduainete vahekordi taldrikul lõuna- ja õhtusöögi ajal. Seda järgides on lihtne omastada kõik vajalikud toitained ning süüa tasakaalustatult. (3) Salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust. Nendest saab palju kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Põhitoit, nagu kala, kana, liha või muna peab moodustama veerandi. Sealt saab keha vajalikud valgud ning mõned mineraalid nagu näiteks raud, tsink ning ka vitamiine. Lisand, näiteks riis, kartul, tatar,

Toit → Toit ja toitumine
27 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

· Puuviljadest ja marjadest · Puuvilja- ja marjamahladest · Puuvilja- ja marjaekstraktidest · Piimast ja piimatoodetest · Veinidest. Tarretiste maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, kaneeli, vanilli, alkohoolseid jooke, melissi, piparmünti. Tarrendainena kasutatakse tarretiste valmistamisel zelatiini, agar-agarit, zeleepulbreid. Tarretisi serveeritakse magustoidukaussides või ­ pokaalides, vormis tarretatud tarretisi ka taldrikul. Lisanditeks sobivad: · Vahukoor · Magusad kastmed · Siirupid · Puuviljad · Marjad · Sokolaad jne Tarretised serveeritakse temperatuuril 10-14 ´C Kreemid Valmistamise tehnoloogia järgi võib kreemid liigitada: · Muna-piima seguta kreemid · Muna-piima seguga kreemid Kõikide kreemide valmistamisel kasutatakse tarrendaineid. Kreemid pannakse peale valmistamist tarduma kas serveerimisnõusse või külma veega niisutatud vormidesse.

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Klassi õpilaste toitumisharjumused

Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb Söö mitmekesiselt Taldrikureegel on hea abivahend tervisliku toidukorra kokkupanemiseks. Taldrikureegel: erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi toitu. Toidupüramiid näitab, kui palju ja mida süüa, et toituda tervislikult ja tasakaalustatult. Püramiidi alus: liikumine - Toiduga saadav energiakogus peab vastama energiakulule, vastasel juhul energiat ära ei kulutata ja tekib ülekaal. Alati peab olema kättesaadav puhas joogivesi! Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Brasiilia - referaat

jäme üte. Kohvi pakutakse ainult hommikusöögiga ja koos piimaga. Seda serveeritakse peale teisi eineid. Brasiilia cafezinho - peale einet kohv on väga tugev ja magus. Riisi süüakse IGA PÄEV. Kui keegi tahab aevastada või nina nuusata, siis ta peaks söögilauast lahkuma. Brasiillased hoiavad mõlemad käed laua kohal kui nad söövad. Ei kasutata kunagi kahvlit, et midagi lõigata. Samal ajal kui nad räägivad, hoiavad nad söögiriistu taldrikul. Kui nad on söömise lõpetanud, siis nad asetavad kahvli ja noa risti. Sõrmi ei tohi limpsata, see on nende arust väga ebaviisakas. Brasiillased ei joo kunagi pudelist, alati kasutavad klaasi. Kui sind kutsutakse Brasiilia koju, siis nad ootavad, et sa sööksid kõike väga palju. Kunagi ei tohi minna tühjade kätega kellelegi külla. Naised peaksid olema väga ettevaatlikud tehes meesklientidele või meeskolleegidele kingitusi. Tuleb hoiduda kinkimast midagi

Turism → Turismimajandus
29 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun