Facebook Like

Juustulaud (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Juustulaud
Juustulaua võib katta mistahes piduliku sündmuse puhul.See on saanud viimaste aastate suurmoeks.
Juustulaud võib olla kaetud nagu rootsi laud või nagu furšettlaud.Esimesel juhul kaetakse eraldi söögilaud,teisel juhul moodustatakse istumisnurgad või paigutatakse ruumi üksikuid toole eakate ja puudega külaliste tarvis.Suupisteid ja jooke (või mõlemaid) võib pakkuda ka teenindajate kandikult.
Olenevalt sellest,kuidas laud lahendatakse,valitakse lauale suupisted .
Juustulaua võib katta toitlustusfirmas, hotellis ,rongis,ametiasutuses,õppeasutuses,firmas,kodus,talveaias,terassil,
paviljonis,aias ja pargis .
Vatuvõtu juustulauaga võib korraldada järgmistel puhkudel:
-firma asutamise puhul korraldatav vastuvõtt
-firma aastapäevapidu
-firma toote või teenuse tähtpäev
-firma,selle toote või teenuse presentatsioon
-toodete või ürituste reklaamkampaania
-riiklike tähtpäevade puhul korraldatav vastuvõtt valitsusasutuses,omavalitsuse,firmas
-isikute austamiseks(juubelite,aumärkide,autasude,auhindade,teaduslike kraadide saamise puhul jne) korraldatav vastuvõtt
-näituse avamine
-toodete,raamatute,plaatide jne presentatsioon
-konverentsi ja kongressi lõpetamine
- seltside ,fondide,korporatsioonide ja teiste ühenduste tähtpäevade ja muude tähtsündmuste tähistamine
-parteide tähtsündmuste tähistamine
- messi lõpetamine
-firma töötajate sünnipäeva tähistamine
-lepingu allakirjutamine
-preemiate ,autasude kätteandmine
-mitmesuguste saavutuste tähistamine
-esietenduse puhul korraldatav vastuvõtt
-projekti lõpetamine
-kooli lõpupidu
-saatkondade ja firmade aiapidu
-noortepidu
-külaliste võõrustamine kodus,näiteks soolaleivapidu,katsikud,leeripidu,ristimispidu,koolilõpupidu,sünnipäevapidu.
Sageli kaetakse juustulaud mitmekäigulise istumisega eine eraldi käiguna.
Juustulaua menüü
Juustulaua menüüsse võetakse 4-5 sorti juustu.Need valitakse nii, et oleksid esindatud nii mahedamaitselised kui ka teravamaitselised juustud .Tavaliselt on valikus üks valgehallitusjuust ja üks sinihallitusjuust .Juustuvalikusse võib võtta ka sulatatud juuste ja toorjuuste.
Juustu kõrval sobivad menüüsse köögiviljad ,nagu värske kurk, tomat , redis, varsseller ,paprika,keedetud lillkapsas,roheline salat ,pärlsibulad.
Juustu juurde sobivad lisandiks ka puuviljad ja marjad ,näiteks õunad,pirnid, viinamarjad ,ananass, kirsid ,ploomid, mandariinid ,kiivid, maasikad ,samuti puuvilja-ja marjakeedised ,samuti ka oliivid,pähklid ning mandlid .
Juustulauala sobivad ka pagaritooted:mitmesugused saiad, sepikud ,soolased kreekerid,soolaküpsised,võileivaküpsised,kuivikleivad,soolapulgad,rukkileib,aga ka tikusuupisted,kanapeed,juustuvardad,juustupallid,juustutäidisega küpsetised,ning väikesed soojad suupisted.
Sinihallitusjuustu juurde sobivad piparkoogid.
Juustulaua menüüsse võib võtta ka või.
Alkoholita jookidest sobivad juustulauale vesi,mineraalveed ning puuvilja-ja marjamahlad(eriti hästi sobib viinamarja-,sõstra-,õuna-ja pirnimahl).
Alkohoolsetest jookidest on sobivamad veinid ,tavaliselt magus valge vein või punane vein,
harvemini valge või rose vein.Tugevamaitseliste juustude juurde sobivad ka portvein ja šerri.
Juhul,kui juustulaud on mitmekäigulise eine üheks käiguks,arvestatakse ühele sööjale 30-50g juustu.
Lühiajaliseks vastuvõtuks kaetakse juustulaua puhul arvestatakse ühele sööjale 50-70g juustu.
Pikemaajalise vastuvõtu (sünnipäev,külalised kodus) puhul arvestatakse 150g,isegi kuni 200g juustu igale sööjale.
Lisandeid arvestatakse vastavalt juustu kogusele.


Juustulaua katmine
Laud olgu nii suur,et juust,lisandid,suupisted,joogid ja nõud sellele ära mahuksid.Laud võib olla mistahes kujuga ja selle võib paigutada ruumi,paviljoni,aeda või terassile.Laua kõrgus on 0,85-1,1 meetrit.
Laud tuleb paigutada nii,et sellele oleks igast küljest vaba juurdepääs.
Laud kaetakse peaaegu maani ulatuva linaga või asutatakse seelikut.Lina võib olla valge või värviline.Lauakaunistused valitakse tagasihoidlikud,sest juustuvaagnad vormistatakse kaunilt ning suuremõõtmeliste ja kõrgete kaunistuste kasutamine võib nende mõju kahandada.
Laua katmist alustatakse klaaside paigutamisest.Need asetatakse lauale gruppidena,moodustades laua kujuga sobivaid kujundeid.Klaasid ja joogid võib paigutada ka eraldi lauale.
Juustu,selle lisandite ja muude suupistete söömiseks asetatakse lauale virna laotud leiva-või eelroataldrikud,nende kõrval söögiriistad.Söögiriistad võib laduda lauapinnale või panna korvidesse.
Juustulaual kasutatakse paberist või riidest salvrätte.Salvrätikud paigutatakse volditult lauale või salvrätihoidjatesse ning asetatakse taldrikute lähedusse.
Juustud serveeritase juustuvaagnatel.Need võivad olla puidust,marmorist,roostevabast terasest ,klaasist või plastmassist.Juustud võib panna vaagnatele suurtele 500-700 g tükkidena kas silindrite,risttahukate või sektoritena ,samuti suupisteks sobivate kuubi- või kangikujuliste paladena.Suuremate juustutükkide juurde pannakse juustunoad,juustutükkide sisse surutase juustunööbid.
Leiva-ja saiatooted pannakse lauale punutud leivakorvides,küpsised küpsisekaussides või vaagnatel.Suupisted ja köögiviljad serveeritakse vaagnatel,puuviljad kas vaagnatel,jalaga puuviljaalustel,korvides või menaazidel.Keedised,pähklid,mandlid,marjad ja oliivid serveeritakse kausikestes.
Juustudest ja lisanditest võib juustulauale koostada ka suuri juustuvaagnaid,millel on erinevad juustusordid ,köögiviljad,puuviljad,marjad,küpsised ja kuivikleivad





Vastuvõtu korraldamine juustulauaga
Vastuvõtul juustulauaga võib katta selvelaua,kuid juustusuupisted ja jooke võib pakkuda ka kandikutelt.Samuti on võimalik kasutada ombineeritud teenuseid.Näiteks pakkuda jooke kandikutelt ja suupisteid laualt,võib pakkuda jooke ja suupisteid nii laualt kui ka kandikutelt.
Teenildajad
Teenindajad toimivad samuti nagu vastuvõtul furšettlauaga või rootsi lauaga .

Külalised
Külalised toimivad üldjoontes samuti nagu vastuvõtul furšettlauaga või rootsi lauaga.
Külalised peaksid oskama kasutada erinevaid juustunuge.Tavaliselt pannakse juustulauale sakilise,veidi erikujulise teraga nuga ,mille otsas on kaks teravikku.Selle noaga lõigatakse nagu tavalise noaga,otsateravikud aga on mõeldud juustuviilu tõstmiseks taldrikule.
Sageli kasutatakse ka labidakujulisi juustunuge,millel tera keskel.Sellise noaga lõigatakse juustuviil tõmbega enda poole.Suuremast juustutükist viilu lõigates tuleks hoiduda seda käega puutumast.Selleks on suurematesse juustutükkidesse surutud juustunööbid,millele pöidlaga toetudes on hõlbus juustu lõigata.Juustunööpide asemel võib suurema juustutüi ümber olla pandud kas lai pael,linik või riidest salvrätik.


Kokkuvõte
Juustulaua võib katta mitmesuguste vähem või rohkem pidulike sündmuste puhul.Juustulaud
võib olla kaetud nagu rootsi laud või nagu furšettlaud.Esimesel juhul kaetakse söömiseks eraldi lauad,teisel juhul moodustatakse istumisnurgad.
Olenevalt sellest,kuidas laud lahendatakse,valitakse lauale ka suupisted.Juustuvaliku kõrval võib pakkuda köögivilju, puuvilju ,pagaritooteid,üpsiseid ja pähkleid,keediseid,tikusuupisted,suupistevõileibu,karastavaid jooke ja alkohoolseid jooke.
Juustulaua võib katta nii siseruumides kui ka vabas õhus.

Juust-toiduaine igapäeva köögis
Juust on suurepärane toiduaine, mis juba paari paksema, niisama sõrme vahelt söödud viiluna või leivakattena rahuldab tervelt poole organismi päevasest kaltsiumivajadusest, hulk teisi mineraalained ja vitamiine tuleb veel peale selle.


Juustu säilitamine.
Mõistlik on võimaluse korral osta juustu korraga vaid mõne päeva jagu, kuna pakendist
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Juustulaud #1 Juustulaud #2 Juustulaud #3 Juustulaud #4 Juustulaud #5 Juustulaud #6 Juustulaud #7 Juustulaud #8 Juustulaud #9 Juustulaud #10 Juustulaud #11 Juustulaud #12 Juustulaud #13 Juustulaud #14 Juustulaud #15 Juustulaud #16 Juustulaud #17
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-01-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 34 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Mari Ibiza Õppematerjali autor

Lisainfo

Mis on juustulaud,kus ja kuna seda kasutatakse,kuidas juustu valmistatakse,erinevad juustuvalmistus tehnkad ja nimetused.
juust , majutusteenindus , kokandus

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (1)

329450 profiilipilt
329450: Jah, hea ülevaade ja soovitused, näited koos fotodega. .doc hästi koostatud; koostaja valdab MS Wordi omadusi.
09:29 12-03-2018


Sarnased materjalid

12
doc
Juust
13
pdf
Juustud
1
docx
Juustulaud
6
doc
Juustud
12
pptx
Juustud
20
docx
Referaat-Juustud
652
pdf
Asjaajamise alused
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun