Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"konsistents" - 178 õppematerjali

konsistents on kõva ja koputamisel annab selge heli.
thumbnail
10
docx

Puhastusvahendid

Toodet tuleb hoida lastele kättesaamatus kohas. Vältida toote sissehingamist, silma sattumist ja allaneelamist, viimasel kahel juhul loputada rohke puhta veega ning pöörduda arsti poole ning näidata arstile toote pudelit või etiketti. Mitte kokku segada klooripõhiste pleegitusainetega. Kasutada hästiventileeritud kohas. Pärast kasutamist tuleb pesta käed, tundliku naha puhul soovitatakse kasutada kindaid. Toote konsistents on vedel, pihustamisel muutub vahuks. Toodet pihustatakse otse plekile, lastakse maksimaalselt viis minutit mõjuda ning plekk eemaldatakse lapi või svammiga. Parima tulemuse saamiseks tuleks toodet kasutada kohe pärast pleki tekkimist. Alati kontrollida värvikindlust! Enne kasutamist eemaldada lahtine mustus ning kuivatada märjad plekid. Võib kasutada villavaipadel, kuid ei sobi velvetmaterjalide, brokaadi ja niiskust mittekannatavate materjalide puhastamisel....

Puhastusõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Keraamika

0,01 9...55 toodete jahutamine Struktuuri ühtluse järgi jaotub Alumine voolavuspiir 0,01...0,005 4...24 niiskusesisalduse järgi on savi toodete sorteerimine ja keraamika 0,005...0,001 6...25 konsistents , mille puhul jämedaks säilitamine alla 0,001 10...50 normitud metallkoonus (100 g) peenkeraamikaks Savi lõimist määratakse osakeste vajub savisse 5 sekundi jooksul...

56 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Kordamisküsimuste vastused

Organismi vedelikuruumid ja nende omavaheline seos. ·Loomade ja inimese kehamassist moodustab 60-70% vesi ·2/3 veest paikneb rakkudes, ja seda nimetatakse intratsellulaarsekse. rakusiseseks vedelikuks ·1/3 veest asub keharakkudest väljaspool, moodustades organismi sisekeskkonna, ja seda nimetatakse ekstratsellulaarsekse. rakuväliseks vedelikuks Ekstratsellulaarsevedeliku moodustavad koevedelik, vereplasma ja lümf. Vereplasma~5% keha massist. Koevedelik~15% keha massist ·transtsellulaarnevedelik: tserebrospinaalvedelik, sünoviaalvedelik, perikardiaalvedelik, intraokulaarvedelik ja peridoneaalvedelik. 2. Organismi sisekeskkonna mõiste. Sisekeskkonna homöostaasi mõiste ja sisu. ·organismi sisekeskkond - koevedelik, veri ja lümf võimaldavad keskkonnatingimusi hoida üksikrakkudele optimaalsel tasemel. ·sisekeskkonna homöostaas- suhteline stabiilsus rakkudele optimaalse elukeskkonna t...

Füsioloogia
407 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kipssideainete katsetamine - praktika nr 2

Kipsi esialgne mass: 45g, kipsi jääk sõelale: 5g. Peensus p = 5 / 45 * 100 = 11,1 % 2.2. Kipsitaigna normaalkonsistentsi määramine (Tabel 1) Segati teatud veesisaldusega kipsitaigen, see asetati silidrisse ning silindri tõstmisel vajus see alusele. Seejärel mõõdeti laiali vajunud kipsitaigna diameeter. Katset korrati, kuni koogi diameeter oli 180 ± 5 mm. Antud konsistents ongi kipsi normaalkonsistentsiks. Normaalkonsistentsi välejendatakse vajaliku veehulgaga (%-des) kipsi massi suhtes. Normaalkonsistents on näitaja, mis avaldab mõju nii kipsi tardumisaegade kui tugevusnäitajatele. 2.3.Kipsitaigna tardumisaegade määramine (Tabel 2) Valmistati normaalkonsistentsiga kipsitaigen ja valati see koonilisse rõngasse. Siis viidi nõel kokkupuutesse taigna pinnaga ning lasti seejärel vabalt langeda taignasse...

Ehitusmaterjalid
200 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kalad ja kalatooted

Ülepüük ja halvenenud keskonnatingimused on kalasaake mäegatavalt vähenenud.Nõudlus ületab pakumise .Kes ja kus tohib kala püüda, on tekitanud palju riikidevahelisi vaidlusi . Kvoodid on ookianipüügile pandud reguleerivad kalapüügipiirangud.Nii saab kalavarusid kaitsta .Ei saa väita , et kala pole. Halvad aastad vahelduvad parematega . Kui vadelda kala keemilist koostist toiteväärtuse seisukohalt , siis kalad sisaldavad kergesti omastavaid täisväärtuslikke valke,mis ka kergesti lagunevad fermantide toimel. Ka rasvad on hästi omastavad ja sisaldavad eluks tähtsaid rasvas lahustavaid vitamiine(A,D). Mitte vähem tähtsad pole mineraalained, eriti Ca, P, J , Fe ja mikroelemendid Cu,Zn,Co. Ekstraktiivained annavad kaladele toidu valmistamisel meeldiva maitse. Suurem ekstraktiivainete sisaldus on näi...

Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Loeng III

Organism püüab vere glükoositaset konstantsena hoida nii et paigutab Glc kiiresti rakkudesse. Rakkudesse paigutust organiseerib pankrease hormoon insuliin, abistavad K+ ja Cr See, kui kiiresti vere glükoositase tõuseb, oleneb toiduainest. Olulised tegurid on : · tärklise seeduvus · suhe tärklis/valk · lipiidid + kiudaine + suhkur · toidu konsistents näiteks rukkileivast tõuseb vere Glc kiiremini kui pähklisokolaadist. Kohv hoiab jäätisest tekkivat Glc tõusu tagasi. Glükolüüs ja aeroobne oksüdatsioon Skeem, vitamiin B1 tähtsus 6.1.4. Vere glükoosisisalduse (veresuhkru taseme) regulatsioon. Insuliinist sõltumatud rakud on : · aju · erütrotsüüdid · peensoole limaskesta rakud · neerutorukesed · maks Insuliinist sõltuvad: · skeletilihased...

Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

Grupp (group) ­ grupi külge kinnitatakse espresso valmistamiseks käpp. Jahvatusaste (grind) ­ mida peenem jahvatus seda terviklikum maitse. Liiga peen jahvatus põhjustab liiga pikka kohvi valmimise aja, mis võib tingida kohvi kõrbemise ja seega kõrbenud kohvi maitse. Liiga jäme jahvatus põhjustab ülearu lühikese kohvi valmimise aja, mille tõttu ei eritu piisavalt kohvi maitset ja aroomi. Mõlemad vead väljenduvad ka crema konststentsis. Keha (body) ­ maitse ja konsistents , mida hinnatakse hoides kohvi mõni minut suus. Võib olla kas light bodied või full bodied. Kofeiin (caffeine) ­ valge kristalliline alkaloid, mida esineb kakaooas, kohvioas ja teelehtedes ning stimuleerib kesknärvisüsteemi. Kofeiinivaba kohv(decaffeinates coffee) ­ kohv, millest on eemaldatud vähemalt 95% kofeiinist. Kokku pressimine (tamping) ­ jahvatatud espressokohvi filtrisse/käppa pressimine, kasutades selleks käsipressi või jahvati küljes olevat pressi....

Joogiõpetuse
81 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Leht, vili, õis ja seeme

LEHT Lehe siseehitus sõltub küllalt tugevasti konkreetsetest ökoloogilistest tingimustest, eeskätt vee ja valguse kättesaadavusest. Kui uurida lehtede ehitust ühe taimeliigi isenditel, kes on kasvanud erineva tugevusega valguses, selgub mitmeid olulisi anatoomilisi iseärasusi. Taolisi muutusi nimetatakse kohanemisteks, sest need on mittepärilikud, pöörduvad muutused. Keskendume järgnevalt aga kohastumuslike, evolutsiooniliste muutuste vaatlemisele. Veenõudluse alusel liigitatakse soontaimed neljaks: 1) mesofüüdid, taimed, kes on kohastunud kasvama humiidsetel aladel, kus temperatuur on mõõdukas ja mullaniiskus piisav, aga mitte liiga suur. Enamik Eesti taimeliike on mesofüüdid; 2) kserofüüdid ehk kuivustaimed, kelle ehituslikud ja talitluslikud kohastumused võimaldavad pikka aega taluda õhu ja mulla kuivust. Neil on kujunenud mitmesuguseid kohastumusi veevarude säilitamiseks ja säästlikuks kasutamiseks; 3) hügrofüüdid ehk niiskustai...

Bioloogia
43 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljad

Madaljahvatuse alaliikideks on: · lihtjahvatus ­ jahuks jahvatatakse kogu tera koos kesta ja iduga. Saagiseks on 99,5% terade kaalust ja jahu koosneb jämedatest ning ebaühtlastest terakestest. · Ülesõelajahu ­ kasutatakse nisu- või rukkijahu jahvatamisel. Terad puhastatakse lisanditest; osaliselt kõrvaldatakse kestad , idud ning jahvatatakse. Jahu konsistents pehmem ja terakeste suurus ühlsem. Rukkijahu saagis 95%, nisujahul 96% · Kroovjahvatus ­ kasutatakse kroovitud rukkijahu saamiseks. Jahust eemaldatakse 10-12% kliisid.saagis on 87% · Püülijahu ­ jahust eemaldatakse kliisid 20%. Saagis on 63 %. Rukki jahvatamisel kasutatakse kahesordilist jahvatust, mille tulemusena saadakse üheaegselt rukkipüüli 15% ja kroovitus rukkijahu 65%. 2...

Kokandus
98 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Müürsepatöö ja betooni valmistamine

Täpsemalt on toodud valmistamine osadena mahust. Mõõtühik "m" tähistab 1 kg (kilogrammi) Vee puhul kehtib järgnev: 1 l (liiter) mahtu = 1 kg kaalu. Märkus: Valmistamine peab segamiskohal olema selgelt arusaadav (segamisjuhend). 2.6.1 Segamisjuhend Segamisjuhendil tuleb näidata kõigi seguvalmistamiste üksikasjad (kogu masinatäis): Segamisjuhendil peaks olema järgmised üksikasjad: 1. Betooni tugevusklass 2. Betooni konsistents 3. Tsemenditüüp 4. Koguste andmed: · Tsementi masinatäie kohta · Vett masinatäie kohta · Täitematerjali masinatäie kohta · Lisandeid (kui vaja) masinatäie kohta. Betooni tugevusklass See määrab kindlaks valmistamise (vt eelpool). Betooni konsistents 11 On 4 erineva konsistentsiga betooni: 1) KS struktuur ­ kõva betoon 2) KP struktuur ­ plastbetoon...

124 allalaadimist
thumbnail
33
doc

Õlid ja määrded

vedelat õli) 3. peavad olema töötingimustele vastava konsistentsiga . Kui määre liiga paks, siis ta liigub kanaleis halvasti ja kui liiga vedel võib hõõrdesõlmest välja voolata. Määrde paksust iseloomustab penetratsiooniarv. 4. Peavad olema mehhaaniliselt, keemiliselt ja kolloidselt stabiilsed. 5. Peavad kaitsma detaile korrosiooni eest. 6. Ei tohi lahustuda vees Mehaanilised omadused: · Konsistents ­ s.o. määrde pehmus. Määratakse spetsiaalse riistaga ( konsistomeeter ) tingühikutes. NLGI klassid ­ määratakse + 25 oC juures NLGI ­ National Lubricating Grease Institute (USA) NLGI 000 .. 00 (veniv õli, poolvedel) ­ kasut. keskmäärimissüsteemides, hammasrataste ja ülekannete määrimiseks. NLGI 0 ...1 ( väga pehme ) ­ kasut. väga madalatel töötemperatuuridel või poolautomaatsetes määrimissüsteemides NLGI 2 ( pehme ) ­ kasut...

Auto õpetus
178 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transporditingimused ning kasutamise võimalused. Hügieenilistest omadustest tuleneb toidu ohutus või ohtlikkus inimese tervisele. Toidu...

Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Konspekt

VEISEKASVATUSE OLUKORD MAAILMAS JA EESTIS Veiste arv maailmas (miljonites) s.h.Euroopas Veised 1338 105,1 Pühvlid 158,6 0,2 Valdav osa arengumaades, kus enamus rahvastikust maal ja tegeleb põllumaj. Arengumaadele iseloom. ekstensiivne piima- ja veiseliha tootmine. S.t., et vajalik piima ja liha kogutoodang saadakse tänu suurele loomade arvule, keda karjatatakse suurtel madalasaagikusega maadel. Loomade produkt. võrreldes arenenud riikidega, madal. Arenenud riikides levinud intensiivne veisekasv.saaduste tootmine-Kogut. saadakse loomade produktiivsuse suurendamise kaudu, mis võimaldab loom.arvu vähendada. Lisaks suurendatakse pidevalt ka taimede saagikust, et ratsionaalsemalt kasut.põllumaad. Eestis veiste arv pidevalt väheneb Kui 1990.a oli Eestis üle 800 tuhande veise, siis PRIA andmetel oli 30. juuni 2007. aasta seisuga 254,4 tuhat veist, s.h. 109,0 tuhat piima- ning 6,0 tuhat lihalehma. Ülej. 39,9 tuhat moodust.noor- ja nuuml....

Veisekasvatus
190 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Nafta

Aastatel 1968-1973 toimunud 1:200 000 mõõtkavalise geoloogilise kaardistamise käigus kirjeldati looduslikke bituumeneid reas puursüdamikes nii Hiiumaal kui Saaremaal. 1971-1980 toimusid Paluküla granitoidide maardla otsingu- ja uurimistööd. Enamus puursüdamikke sisaldasid looduslikke bituumeneid. Tinglikult eraldatakse kahte suuremat naftiidide leviku piirkonda, kus neil on erinev stratigraafiline asend, ilminguvorm, kontsentratsiooniaste kivimis, konsistents ja koostis. Suurem osa neist on seotud Lääne-Eesti ja eriti Hiiumaa Kesk- ja Ülem- Ordoviitsiumi või Siluri kivimitega. Levikusügavus ulatub maapinna ülemistest kihtidest 360 meetrini. Visuaalse määrangu järgi on valdav viskoosne nafta (80 %), harvem esineb tahket asfalti (15%) või vedelat tõrvarikast naftat (5%). Lääne-Eesti lubjakivides esineva bituumeni ja viskoosse nafta hajusesinemises pole midagi iseäralikku. Teatavasti on Baltikumi naftabassein ju olemas...

Geograafia
47 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

Toit Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks. Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse: Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna;...

Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Betooni valik

Betooni kvaliteedi tagamiseks ei tohi koorma suurus olla suurem kui 2,0 m³ . Kvaliteetse betoonkonstruktiooni vältimatuks eelduseks on üldtunnustatud paigaldamis- ja hooldusnormidest kinnipidamine. 6 TTK 3. Betoneerimine Postid ja seinakonstruktsioonid on võimalik tihendada vastavate seadmetega, kui betooni konsistents on 2-3 sVB. Kui konstruktsioone on keeruline tihendada, siis on soovitav kasutada vedeldatud betooni, mille valukonsistents on 1-2 sVB. Vertikaalkonstruktsioonide betoneerimisel tuleb proportsioneerida teisaldusmeetodi efektiivsus tõusukiiruse ja tihendusaja nõudmistega. Sellisel juhul ei või ega saa näiteks posti betoneerimisel ära kasutada betoonipumba suurt pumpamiskiirust, sama võib olla olukord seinakonstruktsioonide puhul....

Informaatika
42 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaoline mass · sukaad...

Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

24 25 Vormitud toodete kerkimine Lõppkerkimise kestvust mõjutavad: jahu sort ja kvaliteet. Tugevama liimvalguga jahust valmistatud tooted vajavad pikemat lõppkerkimist. Saavutavad suurema mahu, poorsuse, ja elastsuse; pärmi hulk. Mida rohkem on taignas pärmi ja kvaliteetsem on pärm, seda lühem on lõppkerkimise aeg; taigna konsistents . Mida vedelam on taigen, seda väiksem on lõppkerkimise aeg; toote suurus ja taignatüki temperatuur. Väikesed tooted peavad kerkima soojas ruumis ja kauem, kuna nad jahtuvad töötlemisel kiiremini; taigna käärimisaja kestus. Kui taigna käärimisaeg oli lühem, siis antakse toodetele pikem lõppkerkimisaeg ja vastupidi; retsept, toote liik. Mida rohkem on tootes hüvendusaineid (mune, suhkrut, rasva), seda pikem on lõppkerkimine; ahju temperatuur...

Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

TALLINNA TEENINDUSKOOL Mari Akkermann TÖ11K VALGE VEINI JA TOIDU KOKKUSOBIVUS kursusetöö Juhendaja: Anne Mäe TALLINN 2009 Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus SISUKORD Sissejuhatus.....................................................................................................................3 1. Valge veini ajalugu...................................................................................................4 2. Veini valmistamine...................................................................................................5 2.1. Valgete viinamarjade koristamine...

Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Juust

Lahjad juustud jätke seetõttu võileivale ja salatitesse ning tehke rasvasest saadud lisa-rasvagrammid tasa mõnes teises roas, mille puhul rasvade vähendamine ei ohusta roa välimust ega maitset. Ka võite suure koguse lahja juustu asemel kasutada oluliselt väiksemal hulgal, aga tugevama maitsega rasvast juustu. Rasva üldkogus jääb samaks, maitse ja konsistents aga paranevad oluliselt. Vanuse ehk küpsuse põhjal Vanuse ehk küpsuse põhjal valides taluvad otsest kuumust (pitsad, gratäänid, kuumad võileivad) kõige paremini kaua küpsenud ja kõvad juustud, mille puhul rasvasisaldus võib isegi tagaplaanile jääda. Kohalikest juustudes on parimaks valikuks Campanello, Cheddar või Emmental, importjuustudest on kahtlematult parimaks valikuks väga vanad ja kõik parmesani- või pecorino-tüüpi juustud; muidugi sobivad ka teised vanad juustud....

Restoraniteenindus
56 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun