Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"maitsed" - 189 õppematerjali

maitsed on erinevad, teisalt aga seepärast, et erinevad veinid kuuluvad erinevatesse hinnaklassi.
thumbnail
8
doc

Hambapasta

HAMBAPASTAD Referaat Tartu 2009 SISUKORD 1. SISSEJUHATUS 2. AJALUGU 3. KOOSTISOSAD JA MAITSED 3.1. Aktiivsed koostisosad 3.2. Teised koostisosad ja maitsed 4. TOKSILISUS 1. SISSEJUHATUS Hambapasta on pasta või geeljas aine, mida kasutatakse koos hambaharjaga, et puhastada ja hooldada hambaid ning hoida nende tervist. Hambapastat kasutatakse, et parandada suuhügieeni ­ ta aitab eemaldada hammastelt kattu ja toiduosakesi, vältida halba hingeõhku (halitoosi) ning omastada aktiivsed koostisosad, nagu fluoriid või ksülitool, mis aitavad vältida igemeprobleeme. Osa hambaarste soovitab hambaid harjata kahel korral päevas, kui mitte rohkem

Meditsiin → Terviseõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
1
odt

French macarons

French macarons. 3muna valget 75 g suhkrut 125 g mandlijahu 175 g tuhksuhkurt maitsed nt: maasikas, vanilli, sidrun toiduvärvid: roosa, sinine, kollane sisu: maasikamoos, sokolaadi kreem , ja midagi sidruniga? Eralda munakollased muna valgest .Vahusta muna valged. Lisa suhkur. Lase tuhksuhkur sõelast läbi ja lisa segule. Seejärel lisa mandlijahu ja sega rahulikult. Jaga segu kolme eri kaussi, lisa maitsed ja toiduvärvid ja aseta kas kilekotti ja lõika ots ära või disaini kotti? Võta küpsetus plaat ja pane küpsetus paber peale. Hakka neid vahedega peale pigistama. Aseta plaat väikeste ringikestega kuiva kohta 15.minutiks. Pane ahi 160 C sooja. Kui MACARONid on 15 minutit seisnud koputa neid( tõstad plaadi üles ja kukutad maha). Seejärel pane nad ahju 15 minutiks. Eemalda küpsetus plaadilt kui nad on täielikult jahtunud. Lisa sisu ja soo 48 tunni jooksul

Toit → Kokandus
4 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Meeleelundid

eestlastele. Koidu laulu valisin sellepärast, et see on eestlastele nii hinge läinud ja mind ei jäta ka see laul külmaks. Instrumentidest tõin välja kaks pilli- parmupill ja torupill. Need valisin ainuüksi sellepärast, et need on väga eestlasliku ja kodumaise heliga. Eestit iseloomustavad maitsed(maitsmismeel)  Sealiha  Kama  Tanguvorst, verivorst  Sült  Mulgikapsas  Saaremaa vesi Miks ma just need maitsed välja tõin? Need toidud on minu jaoks väga maitsvad ja ma arvan, et paljudele teistelegi meeldivad need. Just need toidud on Eestis kujunenud traditsiooniks pühade ajal. Näiteks igal jõulul söödakse erivenates peredesseapraadi, verivorsti(tanguvorsti), mulgikapsast ja sülti. Kama on kujunenud Eestis rahvusmagustoiduks, mida peaks saama iga väliseestlane.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

Kuuma vürtsika koostisainetega nagu tsillipipart kasutatakse toitude valmistamisel,samuti ka kommi ja vürtsi lisamiseks ning garneeringuna. Ravimtaimelise koostisainetega nagu on seda kaneel, koriander, aniis, ingver ja piparmünt, kasutatakse üha enam piimatoodetes, jäätise- ja nätsu valmistamisel. Kohv, cappuccino vahvlite või sokolaadi latte macciato küpsised samuti rabarber , kiivi , mitmesugused marjad , ahvileivapuu saadus ja kohvi marjad on tärkava maitsed. Jogurtis on võimalik nautida juurvilja maitsed,näiteks ulatuvad kurgi, tilli ja porgandi maitsed. Lille maitsega tooted liiguvad maailmaturul, jasmiini maitsega latte, muraka ja violetne jogurt ja roosi kroonlehtedega jooke. Üks uusimaid marjade alternatiive: aed marjad, kasutatakse või valmistamise valdkonnas , mõnikord kasuitatakse ka eksootiliste puuviljade maitseid või valmistamisel. Lõpuks on inspireeritud maitsed ja valemid uusimaid tuumasid ja võimaluseks tootearendajatel ja

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nõukogude aja pidusöök

Kuna kauplustes oli suht kesine toidukaupade valik, oli ka inimeste suhtumine toitu, võrreldes praegusega oluliselt säästvam. Olenemata sellest, et nõukogude ajal ei olnud väljaspool hooaega võimalik kausse ja vaagnaid kaunistada värskete puu- ja köögiviljadega, olid lauale kantud roogade kausid ja vaagnad kenasti kaunistatud ja isuäratavad. Kaunistamiseks kasutati rohelist hernest, hakitud muna, hakitud rohelist sibulat, hoidistatud köögi- ja puuvilju. Toitude maitsed olid naturaalsed, lisamitseid andsid sibul ja küüslauk, lisaks maitsestati veel ainult soola ja pipraga. Nõukogude aja pidulaua toitude maitsed olid alati head ja ehedad. Seda on näha ka sellest, et tänapäeva pidulaudadelgi on olemas samad salatid, verivorst, sült ja muidugi ka seapraad hapukapsa ja kartulitega, milleti ei ole pidu õige pidu.

Ajalugu → Keskaeg
7 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kokkuvõte:maitsmine,haistmine ja kompimine

Kokkuvõte:maitsmine,haistmine ja kompimine · Maitsmine on süljes lahustunud ainete maitsete tajumine. Inimese maitsmis- elundid on keele pinnal. · Inimene tajub nelja põhimaitset: soolast, magusat, kibedat ja haput. Ülejäänud maitsed moodustuvad nende maitsete segunemisel. · Haistmine on lõhnade tajumine ja eristamine haistmiselundi abil. Inimese haistmiselund paikneb ninaõõne ülaosas. · Kompimine on võime puudutades kindlaks teha esemete kuju, suurust, pinna- omadusi, temperatuuri, massi jms. Kompimistaju tekib nahas viie erineva aistingu kombinatsioonina. · Nahas on retseptorid, mis tajuvad puudutust, survet, valu, külma ja kuuma. Eriti kompimistundlik nahk on sõrmeotstel, jalataldadel ja huultel.

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Samasooliste kooselu, kas lubada või ei?

Juhendaja: Urmas Lehtsalu Koostaja: Tjorn Treu Klass: KP-21 Samasooliste kooselu, kas lubada või ei? Inimesi on nii palju erinevaid ning neil kõigil on omad eelistused mingite asjade suhtes. Ka maitsed on igal inimesel erinevad. Ning ka seksuaalne orientatsioon on paraku erinev. Kuigi võib tõdeda, et kuigi suurem osa inimesi siiski huvitub vastasoost olevatest isikutest, siis on ka neid, kes eelistavad samasoolisi partnereid. Kindlasti peaks olema lubatud samasooliste kooselud ning ka abielud. Nagu eelnevalt juba mainitud, siis on igal inimesel erinevad soovid ja vajadused, olgu ta siis bi, homo või hetero, vahet pole. Nad on ju samuti inimesed, kes kuuluvad samasse

Ühiskond → Perekonna õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Kaupluse müügitöö analüüs

.............................. 5 5Sortiment..................................................................................................... 6 6Lisateenused................................................................................................ 7 6.1Käsitöökauplused................................................................................... 7 6.2Falafel Pita.............................................................................................. 8 6.3Portugali Maitsed....................................................................................9 6.4Muud hüved........................................................................................... 9 7Kliendiprobleemid....................................................................................... 10 8Kaupluse üldmulje...................................................................................... 11 9Kokkuvõte..........................................................................

Majandus → Müügitöö alused
41 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Mehhiko

Olemas ka nn. pehme taco versioon, sel juhul kasutatakse nisutortiljat. TEX-MEX  See on kaks sajandit tagasi Mehhiko ja USA Texase osariigi piirialal tekkinud hübriid. Ehtsast Mehhiko köögist on Tex-Mex üsna erinev, kuid seda ei teadvusta isegi enamik ameeriklasi, eurooplastest rääkimata. Õige Mehhiko köögi pooldajate meelest on Tex-Mex road pahatihti robustselt vürtsised ning tshillipipra tulisus matab kõik muud maitsed enda alla. Mehhiko köögis pole aga kõik sugugi ühtviisi põletav. Kui roog ei sisalda toiduaineid, mida küüslauk, tshillipipar, pune ja teised tuntud bakterihävitajad peavad riknemise eest kaitsma, võivad maitsed olla üsna leebed. Asjatundjate väitel paistab Mehhiko köök silma just maitsete  peenuse ja mitmekesisuse poolest ning isegi tugevalt maitsestatud roas on selgesti tunda kõik aroomi- ja maitsenüansid. PINATA MÄNG

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Joogiõpetus. Praktiline tund . VEINIVIINAMARJAD. Ülesanne: Täida tabelid - punased viinamarjad, valged viinamarjad - viinamarjade iseloomustamiseks: PUNASED VIINAMARJAD Punane viinamari Veinimaa Piirkond ( kui Iseloomustus (maitsed, on) lõhnad) Cabernet Sauvignon Bordeaux Aroomis võib leida mustsõstra, seedripuu ja rohelise paprika lõhna. Suure parkhappesisalduse tõttu lisatakse kaberneele tihti Merlot või mõnda muud pehmemamaitselist viinamar...

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Märgid meie elus

Märgid meie elus Maailmas ümbritseb meid palju erinevaid märke. Olgu need siis liiklusmärgid, käemärgid , sõnad, zestid, lõhnad, maitsed jne. Näiteks liiklusmärgid on kui omamoodi keel, ilma milleta ei saaks liikluses hakkama. Närvid oleks inimestel ikka täiesti püsti, kuna liikluses oleks täielik kaos. Erinevad märgid on meie elus hädavajalikud, nähes sõpra viipad käega või vehid, et ta sulle lähedale tuleks ja juttu räägiks, näiteks kurtide keel põhinebki ainult käemärkidel ja see on nende ainus viis suhtlemiseks. Viipekeel on nagu iga teine keel, lihtsalt

Eesti keel → Eesti keel
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Veini säilivus

eest. Kui on ette teada, et avatud vein jääb õhtuseks pokaali-joogiks 3-4 päeva jooksul, on kasulik pudel kohe korgiga uuesti sulgeda, et veini pind pudelis võimalikult vähese, liikuva õhuga kontaktis oleks. Las veiniaroomid jäävad ,,avanema" pokaali. Pikalt laagerdunud veinid vajavad aroomide avanemiseks ümber valamist karahvini. Kontakt õhuga ning soojenemine toa temperatuurini avavad alles siis veini maitsed. Jällegi, teades, et soovite seda veini jätta nautimiseks võimalikult pika aja jooksul, on parem peale veini valamist karahvini, viimane kohe korgiga sulgeda. Nii säilitate hea veini ligi nädalaks. Dessertveinide, jääveinide ja portveinidega kiirustama ei pea, ega tohigi. Nii kontsentreeritud ja korraga palju maitseid pakkuvad veinid säilitavad oma parima iseloomu nädalateks (kergemate dessertveinide ning lihtsate portide puhul võiks säilitada neid külmikus). Aroomide säilimine:

Muu → Erinevad koolitused
30 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mehhiko köök

sest tuleb mainida, et "TexMex" restorane (teksase-mehhiko köögi restorane) on Mehhikos raskem leida kui tema piiri taga. Aga mis on Tex-Mex? See on kaks sajandit tagasi Mehhiko ja USA Texase osariigi piirialal tekkinud hübriid. Ehtsast Mehhiko köögist on Tex-Mex üsna erinev, kuid seda ei teadvusta isegi enamik ameeriklasi, eurooplastest rääkimata. Õige Mehhiko köögi pooldajate meelest on Tex-Mex road pahatihti robustselt vürtsised ning tshillipipra tulisus matab kõik muud maitsed enda alla. Mehhiko köögis pole aga kõik sugugi ühtviisi põletav. Kui roog ei sisalda toiduaineid, mida küüslauk, tshillipipar, pune ja teised tuntud bakterihävitajad peavad riknemise eest kaitsma, võivad maitsed olla üsna leebed. Asjatundjate väitel paistab Mehhiko köök silma just maitsete peenuse ja mitmekesisuse poolest ning isegi tugevalt maitsestatud roas on selgesti tunda kõik aroomi- ja maitsenüansid. Mehhiklaste söögikombed

Toit → Kokandus
149 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

ees. See säilib kauem värskena ning selle maitset on ükskõik kui kõvasti üritades raske rikkuda, kuid peamine ­ see on kiire, odav ja puhas. Lahustuvat kohvi toodetakse just nagu kõiki teisi kohve jahvatatud ubadest. Esimeses faasis valmistatakse kohvi kontsentraat, millest on eemaldatud vesi, kas kuumusega, tuntud kui piserdusega kuivatatud või külmutusega, et toota lahustuv pulber või graanulid. Dehüdreerimise protsessi kestel võivad kohvi maitsed kaduda, kuid need püütakse kinni ja taastatakse töödeldud kohvis. Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees. Sellel on küll kohvi maitse, kuid nõrk aroom. Näited: Jacobs ; Nescafe classic Maitsestatud kohv: Tänapäeval on saadaval üle 100 erineva maitsega variandi. Samal ajal kui kohviasjatundjad võivad nina püsti ajada idee peale rikkuda nende püha keeduse maitset,

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Miks on meil vaja teatrit?

Miks on meil vaja teatrit? Meelelahutus on väga oluline osa meie elus. Me tahame veeta aega meeldivalt. Nüüd on meil palju võimalusi lõõgastuda, kuid me tahame lõõgastuda kasulikult. Iga inimene valib puhkuseks oma mooduse, sest meil kõigil on erinevad maitsed. Meil on palju kohti, kus saame puhata. Näiteks, kino, muuseum, kohvik, teater, galerii. Kui me räägime teatritest, siis selline meelelahutus on muutunud vähem populaarseks noorte hulgas. Teatrit eelistavad vanemaealised inimesed. Aga miks meil on vaja teatrit? Teater on huvitav koht, kus saab puhata igapäevaelust, samal ajal kultuuri nautides. Esiteks, teatris on kõik reaalne - näitleja mäng, emotsioon, atmosfäär. See võib olla hüpnotiseeriv. Teiseks, sageli baseerub

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Muusikateraapia

kirjandus, joonistamine, maalimine jt. käelised tegevused. Muusikateraapias pakutakse kliendile turvalist keskkonda, milles tegevused ja muusika kohandatakse kliendi võimetele ja oskustele. Püütakse vältida kõike, mis tekitab mittevajalikku kahju või valu. Nii teraapilistes tegevustes, muusikastiilides kui väljendusvahendi valimisel jäävad alati esikohale kliendi eelistused ja muusikalised maitsed. Muusikateraapiat teostavad muusikaterapeudid, kellel on vastav haridus ning väljaõpe. Muusikaterapeutidel peab olema siiras soov kasutada oma armastust, abistamisvajadust ning muusikalist annet teiste inimeste aitamist. Muusikaterapeudid on leidnud üle maailma rakenduse erinevates haiglates, kliinikutes, koolides, ravipedagoogilistes asutustes, sotsiaalteraapilistes kogukondades, päevakeskustes, päevakodudes,

Muusika → Muusikaõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Nõudmise ja pakkumise probleemid ning graafiline kujutamine

Nõudmise ja pakkumise probleemid ning graafiline kujutamine 11. klass Majandus Loe iga olukord läbi, ning otsusta, kas situatsioon muudab nõudmist või pakkumist ja mis juhtub hinnaga. Vali loetelust ka muutuse põhjus. Tõestuseks tee nõudmise-pakkumise graafikud. a)asenduskaup, b)sidustoode, c)maitsed,eelistused, d) demograafiline muutus, e)tulude muutus, f) tootmiskulude muutus, g)tootjate arvu muutus, Situatsiooni kirjeldus Graafik Lahendus 1. Pakane kahjustas Maroko ja Hispaania selle aasta Nõudmine: apelsinisaaki. Mis juhtub apelsinide hinna ja kogusega, Pakkumine: mida tarbijad osta soovivad? Hind: Kogus: 2. Kanaliha järele on suur nõudmine ja kanaliha tootjad ...

Majandus → Majandus
12 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Meeleelundid

aineosakesed limas ning ärritavad haistmisrakkude karvakesi. Tekivad närviimpulsid, mis liiguvad peaajju. Peaajus teahkse lõhn kindlaks. 7. Keel koosneb keelenäsadest ja maitsmispungadest. 8. Süljes lahustunud aineosakesed satuvad maitsmispunga sisse. Maitsmispungas puutuvad aineosakesed kokku tunderakkudega. Tekivad närviimpulsid. Närviimpulsid kanduvad mööda maitsmisnärve ajukoorde. Ajukoore vastavas piirkonnas impulsid analüüsitakse ning maitsed eristatakse. 9. Kuulmist kahjustavad müra, kõrvaosade vigastused, kuulmekäigu ummistumine, viirushaigused ning ravimid. Tasakaalu kahjustavad sisekõrva kahjustused(traumad, põletikud, kasvajad jne). Maitsmist kahjustavad nohu, suitsetamine, vananemine. Haistmist kahjustavad nohu, vananemine.

Bioloogia → Bioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

KOKANDUS - rekreatiivse tegevusena

Oluline roll inimese Click to edit Master text styles evolutsioonilises arengus. Second level Me kõik oleme Third level kokandusega seotud ­ ühed Fourth level Fifth level loovad, teised naudivad. Saab teha igal pool Palju erinevaid stiile Huvitavad maitsed Aire Ilves 2011 2 Miks üldse kokatakse? Click to edit Master text styles Toiduainete töötlemine Second level Third level enne söömist Fourth level

Turism → Rekreatsioon
19 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kohvi valmistamine

2 dessertlusika suurune kohvikulp sisaldab umbes 0,35 untsi (10 g) jahvatatud kohvi, ning see peaks liituma 6 untsi veega, et moodustad üks ,,tassitäis" Kohvipuru imeb endasse umbes 0,7 untsi vett, tootes 5,3 untsi kohvi, ühe tassitäie serveerimiseks. Siiski eelistavad mõned inimesed sellest 2 korda suuremat tassi. Tõmbamistemperatuur Kohvi maitse ei tule kõige paremini välja, kui valmistamise temperatuur on liiga madal, ning mõningad kohvi ebameeldivad maitsed tõusevad esile, kui tõmbamise temperatuur on liiga kõrge. Õige temperatuur on 90,6 -96,1 kraadi Celsiust. Keetmise temperatuur peaks jääm sellesse vahemikku kogu tõmbamise tsükli ajaks. Mõned automaatmasinad nii kodudes kui avalikes kohtades ei loo või ei suuda säilitada vajalikku temperatuuri kogu valmistamise tsükli vältel. See võib nii olla halva disaini tõttu, ebaõige elektriga varustatuse või vale installeerimise või kasutamise tõttu. Teised

Toit → Joogiõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Sisemine ja välimine ilu

Kujutage ette, et te kohtute inimesega, kes on maitsetult riides, kummalise soenguga või muidu imelik. Kas teil tekib soov sellise inimesega koos olla? Ma arvan, et enamik eelistab meeldiva välimuse ja stiilse riietusega inimest. Samas võib olla välimus petlik ja kauni väljanägemise taga võib peituda ülbe ja ennastimetlev olevus. Kumb on siis tähtsam, kas sisemine või välimine ilu? Selleks tuleks mõelda, mida me üldse ilusaks peame. Kindlasti on väga erinevad noorte ja vanemate maitsed. Noortel on palju erinevaid stiile. Osadele meeldivad lohakalt hoidvad lohvakad särgid ja kotakad püksid, teisele jällegi kitsad teksad ja T-särk. Noorte arust peab väljanägemine olema moodne, vaheldusrikas ja sikk. Vanemad aga hindavad just nimelt rohkem loomulikku ilu. Nad on rohkem klassikalised ja võibolla ka natuke oma nooruspõlve moes kinni. Muidugi saadakse inimese esmamulja just nimelt välimusest ning seda ei tohiks üldsegi mitte tühiseks pidada.

Eesti keel → Eesti keel
31 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Meeleelundid

Meeleelundid 1. Inimese silmad on tähtsaimad meeleelundid, mille kaudu saame 90% infost. Mille poolt on inimese silmad kaitstud? (5) Kulmud, ripsmed, silmalaud, silmakoobas, pisaranääre 2. Kus paiknevad inimese nägemisretseptorid, millised 2 tüüpi nägemisretseptoreid tead? Asuvad võrkkestal. Kepikesed – töötavad hämaras, värve ei erista Kolvikesed – töötavad päevavalguses, eristavad värve 3. Nimeta kuulmist kahjustavad tegurid ja kuidas nendest hoiduda? (3) 1) Pidev müra (automüra, lärmamine jms) – kasutada kõrvaklappe, vältida mürarikkaid kohti 2) Ühekordne kõva pauk – kasutada kõrvaklappe, hoiduda paugutegemise ajal sellest kohast kaugele 3) Nohu – korralikult välja ravida 4. Kaugnägelikkuse korral tekib kujutis võrkkesta taha, silmalääts on liiga kumerdunud. Need inimesed kannavad kaksikkumerate ehk + klaasidega prille. Kaugelenägelikkus on seotud inimese vanuseg...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

See säilib kauem värskena ning selle maitset on ükskõik kui kõvasti üritades raske rikkuda, kuid peamine – see on kiire, odav ja puhas. Lahustuvat kohvi toodetakse just nagu kõiki teisi kohve jahvatatud ubadest. Esimeses faasis valmistatakse kohvi kontsentraat, millest on eemaldatud vesi, kas kuumusega, tuntud kui piserdusega kuivatatud või külmutusega, et toota lahustuv pulber või graanulid. Dehüdreerimise protsessi kestel võivad kohvi maitsed kaduda, kuid need püütakse kinni ja taastatakse töödeldud kohvis. Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees. Sellel on küll kohvi maitse, kuid nõrk aroom. 3.1.1 Nescafe - Lahustuv kohv Gold 100 g 3.1.2 Jacobs Cronat Gold - Lahustuv kohv 100 g 4 3.2 Maitsestatud kohv Tänapäeval on saadaval üle 100 erineva maitsega variandi

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mis on ilu?

Mis on ilu? ,,Ilu on vaataja silmades." Mina nõustun väitega, et ilu on iga inimese jaoks midagi isiklikku, sest ma usun, et ilu tuleb sügavalt hinge seest. Inimestel on erinevad ideed ilust ja erinevad maitsed, niisiis iluidee varieerub. Seda tõestavad meile teised inimesed; maailm, kus me kõik koos elame. On lugematul arvul võimalusi ilu tõlgendada. Ilu võib olla looduses: kosed, päikeseloojangud ning isegi orkaan; mõne inimese jaoks on eksootiline näha taevaid tumedana. Kõik sõltub sellest, kes sa oled ja millesse sa usud. Kes olen mina? Millese mina usun? Iga inimene leiab iseend uuesti ja uuesti. Sündmused meie elus muudavad meid kõiki pidevalt

Kirjandus → Kirjandus
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Koidula luule analüüs

Koidula luule analüüs Kiindumus isamaasse: ,,Mu isamaa on minu arm!" Mu isamaa on minu arm, Kel südant annud ma, Sul laulan ma, mu ülem õnn, Mu õitsev Eestimaa! Su valu südames mul keeb, Su õnn ja rõõm mind rõõmsaks teeb. Mu isamaa! ,,Sind surmani!" Snd surmani küll tahan Ma kalliks pidada, Mu õitsev eesti rada, Mu lehkav ismaa! Mu Eesti vainud, jõed Ja minu emakeel Teid kõrgeks kiita tahan Ma surmatunnil veel! ,,Kaugelt koju tulles" Eestimaa,Eestimaa- Kes mind võtnud üles kasvata! Eesti leib, mul üksimagus maitsed- Eesti piir , mind üksi kindlast kaitsed- Tänu Isale, et tereta Võin sind jälle, kallis isamaa! Kiindumus eesti rahvasse: ,,Sind surmani!" Kuis on su pojad vagad, Nii vaprad, tugevad ! Nad õitsvad nägusad! Ja sinu tuul ja päike Sind õitsel hoiavad, Ja kõrge kotka tiivad Kuis hellast katavad! ,,Teretamine" Argselt astub sinu ette, Eesti rahvas, isamaa, Laulik; usaldb su kätte Lauluannet pakkuda....

Kirjandus → Kirjandus
37 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Warholi kunsiajalugu

aastal peale Warholi vanavanemate surma. Warholi isa töötas söe kaevurina. Andy Warholil oli 2 vanemat venda Paul ja vanem vend Jan, kes sündis enne immigreerumist Pittsburghis. Kolmandas klassis oli Warholil reumaatiline palavik, peale mille ravimist tekkis tal haiglate ja arstide kartus. Tihe haigestumine, muutis ta koolis eraklikuks. Tihti kui ta oli voodis joonistas ta, kuulas muusikat ja kogus pilte filmistaaridest. Hiljem rääkis Warhol, et just see tekitas taolise isiksuse, ande ja maitsed. Kui Warhol sai 13. Aastaseks suri tema is õnnetuses. Teismelisena lõpetas Warhol Schenley keskkooli 1945. Aastal. Peale keskkooli lõpetamist oli tal plaanis minna omandama kunstiharidust Pittsburghi ülikooli, lootes saada kunsti õpetajaks. Kuid ta plaanid muutusid ja ta läks õppima Carnegie Tehnoloogia Instituuti, kaubanduslikku kunsti. Tema ajal seal Warhol liitus Kohaliku tantsu ja kunsti gruppiga, ning oli kunstidirektor õpilas ajakirjas. Kus ta avaldas ka oma esimesed teosed.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Näituse essee - Kalevi kommivabriku rändnäitus

stendil välja toodud kommikarbi Maiuspala erinevad pildid, mille kohta olin varem lugenud uudiseid, et otsitakse uut kaanetüdrukut, kuna senise kaanefoto kasutamine oli muutunud võimatuks selle halva kvaliteedi pärast. Vaieldamatu lemmikosa oli näitusest see, kui sai mingil määral ka ise kaasa lüüa. Nimelt oli üks stend ettevalmistatud nii, et kõik külastajad saaksid oma ninaga nuusutada kunagisi ja praeguseid Kalevi kommide olemust. Välja olid toodud näiteks sellised maitsed nagu ananass, tiramisu, barbariss ja kohvi. Põnev oli ka see, et kuna antud lõhnad olid üsna tugevalt tunda ka ilma, et peaks päris lähedale minema tollele stendile, oli terve näituse jooksul mõnusat aroomi tunda. Jäin väljapanekuga üllatavalt rahule, olles sattunud selle külastajaks täiesti juhuslikult. Mõneti meeldiski mulle see just oma avatud õhkkonna pärast, mis on väga erinev tavapärasest kunstigaleriist

Eesti keel → Eesti keel
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Nägemine, kuulmine, haistmine ja maitsmine

Limas lahustunud aineosakesed ärritavad haistmisrakkude karvakesi, põhjustades närviimpulsse Mööda närvikiude kanduvad impulsid peaaju vastavasse piirkonda, kus lõhn kindlaks tehakse Maitse tajumiseks peab suuõõnde sattunud aine lahustuma vees või süljes. Keele pinnal on keelenäsad, mille tipul ja külgedel on maitsmispungad. Maitsmispungas puutuvad aineosakesed kokku tunderakkudega ja tekitavad neis närviimpulsse. Närviimpulsid kanduvad aju maitsmispiirkonda, kus maitsed eristatakse. Inimene tajub viit põhimaitset: soolast, magusat, kibedat, haput ja umamit (segu soolasest ja vürtsikast maitsest)

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Case teemal Kellogsi tootepoliitika

Toote elutsükkel võib kesta mõni kuu või ka mitu aastat nagu näiteks Special K. Kuigi see oli edukas toode, nägi Kellogs võimalusi investeerida selle toote taaselustamiseks ja arendamiseks. Kellogs on kindel, et selline investeering aitab säilitada brändi tugevust ja edukust. Tootearendus tõigi toote edukuse Inglismaal, mistõttu oli hea võimalus toodet arendada ka Ameerikas, Austraalis ja Kanadas. Tootearenduses keskenduti ostjatele, kuna uuriti välja neile enam meeldivamad maitsed, mis tõttu sai toode veelgi edukamaks. Kellogs strateegia oli globaalne, see arenes ka Euroopasse ning seejärel üle maailma. Kahe aasta jooksul oli bränd edu saavutanud üle maailma, bränd oli saavutanud märkimisväärseid arenguid ning ka kasumit. Kellogsi firma poolt läbi viidud turu-uuringud olid madala riskiga ettevõtmine, kuid tõi suurt edu brändile. Seda seetõttu, kuna bränd oli saavutanud varemgi suure edu, kuid suutis saavutada uuesti edu tänu

Majandus → Rahvusvaheline turundus
13 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Taking food, what food

Kodust leiba süüakse meeleldi, kuna ta on alati paremini küpsetatud, toitev, kergseeduv ja kerge kõhulahisti toimega. See aitab mõnikord vältida kõhulahisti andmist. • Haigete eest hooldamisel on vaja rohkem juhinduma isikute iseärasusi. Värske õhk ja sobiv toit on põhilised reeglid haigete eest hooldamisel. • Need inimesed, kes hooldavad, teavad hooldetavate kõike iseärasusi, vajadusi ja haige maitsed, saavad aru, mis on kasulik ja mis on kahjulik • Tee on sobilik kõikidele. Tee on veidi ergutava toimega ja seetõttu tugevdav. Tervendavalt mõjutab väikestes kogustes ja tingimusel, et on tehtud mitte eriti kangelt. • Väga kasulik anda haigetele inimestele valget leiba ja teed, aga tingimusel, et leiba ei sööda enne teed joomist. • Kohv, mida antakse haigetele, peab olema ostetud toorena ja

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Etanool - referaat

8) Tähtsamaid reaktsioonivõrrandeid Reageerimine naatriumiga: 2CH3CH2OH + 2Na 2CH3CH2ONa + H2 Reageerimine hapetega: CH3CH2OH + HCl CH3CH2Cl + H2O CH3CH2OH + HBr CH3CH2Br + H2O Lagunemisvõrrandid: 2 CH3CH2OH CH3CH2OCH2CH3 + H2O 3 CH3CH2OH H2C=CH2 + H2O 9) Metanool või etanool? Tihti aetakse segi metanool ja etanool. Nii etanool kui ka metanool on värvitud, selge dvedelikud, lõhnatud ja ka nende maitsed on sarnased. Kuid suur erinevus on see, et metanool on väga mürgine. Väiksemate koguste sissevõtmisel võib asi lõppeda pimedaksjäämisega, suuremate koguste sissevõtmisel lõppeb asi surmaga. Metanooli efektiivseim vastumürk on etanool. Eestis on olnud 2 metanoolitragöödiat, milles suri üle 65 inimese. 10) Koduvein Tihti valmistatakse kodus veini. See on võimalik alkoholikäärimise teel: C6H1206 -> 2C2H5OH + 2CO2 (lendub)

Keemia → Keemia
126 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Psühholoogia 10. klass - Taju, aistingud

KÕIGE ROHKEM ON PUUTERETSEPTOREID SÕRMEOTSTES, KEELES JA HUULTES . NÄGEMISAISTING ­ KUIDAS TEKIB, MIDA ÜLDSE TEAD NÄGEMISEST, KUI PSÜÜHILISEST PROTSESSIST? ­ NÄGEMISE KAUDU SAAME KÕIGE ROHKEM INFOT. VALGUSE MÕJUL TEKIB SILMA VÕRKKESTA VALGUSTUNDLIKES RAKKUDES ERUTUS, MIS LIIGUB NÄRVIIMPULSSIDENA PEAAJU KUKLASAGARA NÄGEMISKESKUSSE. NÄGEMISKESKUSES TEKIB NÄGEMISAISTING. MAITSMISAISTING ­ KUIDAS TEKIB, KUS ASUVAD KEELEL ERINEVAD MAITSED? ­ KUJUNEB LÕPLIKULT OIMUSAGARAS . MAITSMISRAKUD ASUVAD KEELEL. KEELE OTS TUNNEB KÕIGE PAREMINI MAGUSAT, SERVAD HAPUT JA PÄRA MÕRU MAITSET, SOOLANE ON SUUREM KEELE OTSAS NING SERVADES. TAJU OMADUSED. ­ PÜSIVUS E. KONSTANTSUS ­ TAJUTAKSE OBJEKTI SÕLTUMATA SELLEST, ET KONTEKST ON MUUTUNUD. VALIVUS E. SELEKTIIVSUS ­ TAJUTAKSE OBJEKTI ERINEVALT; MÕNI ESEME OMADUS ON OLULISEM. MÕTESTATUS ­ OBJEKTID , MILLEL ON MEILE MINGI TÄHENDUS, ON SELGEMAD

Psühholoogia → Psühholoogia
30 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Lihtideed ja liitideed esitamiseks

Jorgen Alasoo IATB11 Lihtideed ja liitideed John Locke Märkus: John Locke on 17. Sajandi inglise filosoof, empirismi(mõtte suund, mis peab teadmise aluseks kogemusi ja eitades kaasasündinud ideesid) peamine põhjendaja, moodsa tunnetusteooria kritiseerija ja materialistliku sensualismi rajaja. Locke ,,idee" ­ Idee on Locke'ile üldmõiste, millega ta viitab igasugustele teadvuse sisule, aistingule või mõttele. John Locke nimetab ideeks mida tahes, mis on aru objektiks, kui inimene mõtleb. See on igasugune teadvuse sisu, sealhulgas aistingud, kujutlused ja mõisted. Näiteks nagu tool, gravtatsioon, maitsed(magus, soolane). Locke liigitab ideid kaheks: LIHTIDEE JA LIITIDEE ­ Lihtidee(lihtsad ideed: millegi maitse või lõh...

Filosoofia → Filosoofia
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

AegRuum "Kogu tõde maitsest" filmianalüüs

AegRuum: „Kogu tõde maitsest“ Filmianalüüs Maitsed on alati väike müsteerium olnud. Olen isegi mõnikord mõelnud, miks on see nii, et kui sööd midagi väga maitsvat ja soovitad seda teisele inimesele, ütleb tema et see käis kah. Filmis lahati väga põhjalikult, miks on inimeste söögieelistused nii isiklikud ja mis tekitavad maitse toidus. Uuringut viisid läbi prof. Linda Barthosok ja prof. Harry Klee. Alguses oli stseen toidumaitsjate katsetusest. Seal oli näha esimesi

Filmikunst → Filmid
5 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia mõisted nägemine ja taju

ÄRRITAJA ­ SIGNAAL, MIS MÕJUTAB MEELEORGANEID. DALTONISM ­ OSALINE VÄRVIPIMEDUS; INIMENE EI SUUDA ERISTADA PUNAST JA ROHELIST VÄRVUST NING NEED NÄIVAD TALLE ÜHTVIISI HALLIKAD. KANAPIMEDUS ­ INIMENE NÄEB HÄMARAS JA PIMEDAS ÄÄRMISELT HALVASTI; KAASNEB VANANEMISEGA, OSADEL JUBA SÜNDIDES. AKROMAATILISED VÄRVITOONID ­ VÄRVITUD VÄRVID (MUST, VALGE, HALL). KROMAATILISED VÄRVITOONID ­ KÕIK VÄRVID (PUNANE, SININE JNE). ABSOLUUTNE LÄVI ­ KÕIGE SUUREM ERINEVUS ÄRRITAJATE VAHEL. ERISTUSLÄVI ­ KÕIGE VÄIKSEM ERINEVUS ÄRRITAJATE VAHEL. KOMPENSATSIOON ­ ÜHE AISTINGU KORVAMINE TEISEGA. ADAPTATSIOON ­ ÄRRITAJAGA KOHANEMINE. SÜNTEESIA ­ KUJUTLUSE TEKE TEISE MEELEELUNDI ÄRRITAMISEL. TAJU KONSTANTSUS ­ PÜSIVUS; INIMENE TAJUB OBJEKTI MUUTUMATUNA SÕLTUMATA KONTEKSTI MUUTUSEST. ILLUSIOON ­ EKSITAJU; TEGELIKKUSES EKSISTEERIVATE OBJEKTIDE VÕI NÄHTUSTE MOONUTATUD TAJUMINE. HALLUTSINATSIOON ­ HÄIRE; TAJUD MIDAGI, MIDA EI OLE. ULTRAHELI ­ HELI, MIS ON ÜLE 20000HZ. ...

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
13
rtf

Majanduse alused

käele,arstiabi nohule Muutus nõudluses Väheneb kui ­ asenduskaupade hind langeb, täiendkauba hind tõuseb, sissetulek väheneb, rahavaarv väheneb Suureneb kui ­ asenduskaupade hind tõuseb, täiendkauba hind langeb, sissetulek suureneb, rahavaarv suureneb. Ülesanne Nõudluse nihet mõjutavad : 1. Tulud 2. asendustoodete hinnad 3. ostjate arv 4. maitsed ja eelistused 5. ootused 6. täiendkaupade hinnad Sündmus Toode Nõudluse nihe Tegur Tõuseb loomaliha grillkana suureneb asenduskaupade hind hinnad Pähklite hind Pähklishokolaad suureneb Täiendkaupade langeb hinnad,ostjate arv

Majandus → Majanduse alused
40 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Väliskaubandusteooria

ning majanduskasvu vahel, · seletab kaubandust erinevate riikide vahel (sh arenenud riikide ja arengumaade vaheline kaubandus). Eeldused: 1) Kasutatakse kahte tootmistegurit - tööd ja kapitali. 2) Kõigile kaubanduses osalevatele riikidele on kättesaadav sarnane tehnoloogia (kui kapital on tööga võrreldes riigis odavam kui, siis hakatakse seal kapitalimahukaid tehnoloogiaid eelistama). 3) Kahes riigis on sarnased maitsed (elimineerib nõudluse poole, kui kaubavahetuse tekitaja ja kontsentreerutakse ainult pakkumise poolele). Riigil A suurem soov tarbida kaupa S ja riigil B väiksem. Tekivad uued tasakaaluhinnad. Selgub et maitse muutuste tõttu on riigi B suhteline hind väiksem kui riigis A. Seega on suhteline eelis riigil B --> maitseerinevused kahes riigis muudavad nende suhtelist eelist ja sellepärast ei saa ühtse maitse nõuet mudelist välja jätta.

Majandus → Majandusteaduse alused
2 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Meeleelundid

nägemispigmendi vähesus. Keel  Keele pinnal on näsajad moodustised-keelenäsad, kus paiknevad tunderakud ehk retseptorid. Maitse tajumiseks peab suuõõnde sattunud aine lahustuma süljes.  Aineosakeste kokkupuutel tunderakkudega tekivad närviimpulsid. Need kanduvad mööda närve ajukoore vastavasse piirkonda, kus toimub maitsete eristamine.  Inimene tajub 4 põhimaitset: soolast, magusat, kibedat ja haput. Ülejäänud maitsed moodustuvad nende segunemisel.  Keele eri piirkonnad tunnevad erinevat maitset. Haistmiselund  Paikneb ninaõõne ülaosas, koosneb paljudest haisterakkudest. Õhuga sissehingatud aineosakesed lahustuvad limas ja kontakteeruvad haisterakkudega. Haisterakkudes 1 Inimese anatoomia ja füsioloogia

Meditsiin → Normaalne ja patoloogiline...
22 allalaadimist
thumbnail
32
ppt

Suhkruasendajad

imeväikene. Suhkruasendajad annavad võimaluse nautida magusat maitset suhkrut tarbimata, põhiliselt tarvitatakse neid suhkurtõve ja rasvumise korral.  Tänapäeval on õpitud valmistama mitmesuguseid suhkruasendajaid, mis jaotatakse kahte gruppi: energiat sisaldavad ja energiavabad. Energiat sisaldavad suhkruasendajad tõstavad veresuhkrut ning nende tarvitamisel tuleb arvestada kaloreid ja süsivesikuid. Plussid ja miinused + Ka diabeetikud saavad nautida magusat maitsed + Võimaldab salenejatel suhkru asemel energiavabu suhkruasendajaid kasutada - Tarbides üle lubatud normi võivad põhjustada tervisekahjustusi ENERGIAVABAD SUHKRUASENDAJAD SAHHARIIN (E954)  Valge, lõhnatu pulber, mis väga halvasti lahustub vees. Kuumutamisel lahustuvus küll oluliselt suureneb, kuid kõrgel temperatuuril kipub ta kergesti lagunema ja magusust kaotama. Seetõttu ei sobi sahhariin küpsetatavate toodete maitsestamiseks.

Toit → Toiduaine õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jaapani toidud

.........................................................................................................13 Kasutatud materjalid..........................................................................................................13 2 Jaapani toidukultuur Köögikunst on Jaapanis suur kunst. Iga toidulaud peab pakkuma silmarõõmu ning menüü-gi koostatakse selliselt, et eri toiduainete maitsed ja värvid harmoneeruksid lauale kantult kaunilt. Selles suhtes on jaapani köök maailmas üks tähelepanuväärsemaid. See on iidne, ajalooline, auväärne köök, milles maksimaalne rõhk pannakse toitude valmistamisele, minimaalne keeduajale, et värske toiduaine aroom ja maitse säiliksid peaaegu täiuslikult. Jaapani elustiili juurde käib lihtne ja tervislik toit. Toiduvalmistajad on läbi aegade teinud riisist, ubadest ja merevetikatest imelisi roogi. Ja seda teevad tänapäevalgi

Toit → Rahvuslik toidukultuur
44 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Põhjasõja tagajärjed

industrialiseerimine, linnastumine ja rahvusluse levik.Viinaköökide kõrvale tekkisid aja jooksul ka väiksemad saeveskid, telliselöövid, lubjaahjud ja hakati kasvatama kartulit. Märkimisväärselt tõusis mõisnike elustandard. Põhjasõja järel olid veel tavalised puust, õlgkatusega mõisahooned, lihtne maavillane riietus ja liiklemiseks kõlbas veel lihtne talupojavanker. Sajandi keskpaiku jõudsid ka Eestisse Versailles´ maitsed ja euroopalikud eluviisid. Kerkisid uhked härrastemajad, mida rahvas lossideks kutsuma hakkas ­ Palmse, Sagadi jt. 7. Katariina II kuus asehalduskorraldust- Katariina teostas rea reforme, mille eesmärk oli Venemaad tsiviliseerida. Balti erikorra suhtes oli Katariina kriitiline. Euroopast tulnuna ei tundnud ta mingit aukartust Balti parunite kommete, keele ega hariduse ees. Kuid ta ei olnud ka Baltimaade vaenlane

Ajalugu → Ajalugu
38 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Areng ja õppimine refereering

märgatavalt madalamad, kui lastel, kes rämpstoitu ei tarbinud. Lisaks õpitulemustele mõjutab toitumine ka tuju – antioksüdantide ning kasulike rasvade rikas dieet, mis koosneb paljudest puu- ning juurviljadest, kalast ning pähklitest, omab positiivset mõju energiatasemele ning tujule. Kasulike mikrotoitainete puudumine dieedis võib tõsta depressiooni riski. Rämpstoidu mõõdukat tarbimist ning kasulike toitudega kombineerimist raskendab asjaolu, et rämpstoidu kunstlikud maitsed võivad tekitada sõltuvust ning lastel, kes on harjunud rämpstoidu vürtsiste, soolaste ja magusate tugevate maitsetega võib kujuneda vastumeelsus kasulike toitude suhteliselt mahedama maitse suhtes. Seetõttu asendavad rämpstoidud paljude laste menüüs kasulikumad ning toitaineterikkad toidud. Kui lapsed söövad toidukordade vahel kartulikrõpse ja küpsiseid, siis suure tõenäosusega ei söö nad hiljem piisavalt puu- ja

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Alternatiivpedagoogikast

Waldorfpedagoogika ülesandeks on iga õpilast aidata ning talle väljakutseid esitada vastavalt tema võimetele ja vajadustele. Põhiainetes toimub epohiõpe. Lapsi ei hinnata kuni 9. klassini. Põhitähelepanu pööratakse õpetuse edasiandmise viisile ja protsessile ning vähem tulemusele. Arendatakse sotsiaalsust, oskust igaühe panusest lähtudes koos toimida ning tegutseda ühise eesmärgi nimel. Esiplaanil on kõik loomulik ­ looduslikud materjalid, maitsed, inimhääle loomulik kõla, naturaalsed muusikahelid, harmoonilised värvid jne.Tähtis on, et igal vanuseastmel on oma ruum tema vanuseastmele sobiva värvilahendusega ning sisustusega. Waldorfpedagoogika eeldab kodu ja kooli tihedat koostööd.

Pedagoogika → Alternatiivpedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Rumm

 gaseeritud vesi 12cl  Tume rumm 2cl  Mündilehed  1,5cl Apelsini Curaćao  laim ½  1,5 cl Orgeat siirup  valge peensuhkur 2tl  1cl värske laimimahl  jää  Pigistada laimimahl. Lisada  Pane mündilehed, laim ja šeikerisse kõik koostisosad. suhkur klaasi põhja. Pressi Raputada ja kurnata old- neid nuiaga, et maitsed fashioned klaasi purustatud eralduks. Lisa jää, Bacardi jääle ning kaunistada. rumm ja gaseeritud vesi. Tänan kuulamast!

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Meeleelundid

(mõigus ja kotikeses) ja vedelik (poolringkanalites), mis ärritavad vastavaid meelerakke. Maitsmine. Maitsmine on süljes lahustunud ainete maitsete tajumine. Inimese maitsmiselundid on keele pinnal. Maitsmiselundid, keemilise ärrituse suhtes tundlikud retseptorid paiknevad keelenäsade tipus või külgedel. Inimene tajub nelja põhimaitset : soolast, magusat, kibedat ja haput. Ülejäänud maitsed moodustuvad nende maitsete segunemisel. Haistmine. Inimese nina koosneb: luulise ja kõhrelise toesega välisninast, näokoljus paiknevast ninaõõnest, ninaõõnest mida suuõõnest eraldab kõva suulagi Nina vahesein jaotab ninaõõne kaheks pooleks; need jaotuvad kolme ninakarbikuga omakorda kolmeks ninakäiguks (ülemiseks, keskmiseks ja alumiseks).. Haistmine on lõhnade tajumine ja eristamine haistmiselundi abil. Inimese haistmiselund paikneb ninaõõne ülaosas- haisterakud.

Bioloogia → Bioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Otseülekanne Ida-Virumaalt

keelt. Võtame ette vene keele, jah nad on venelased. Räägime nendega pisut juttu ja tutvume, kuid selgub, et meie vene keel polegi nii hea ja me ei oska väga midagi küsida neilt. Juba hüütakse meid tagasi bussi, et suunduda järgmisesse kohta. Teeme veel viimase pildi neiudega ja lahkume. Vaikselt hakkab kätte jõudma aeg poodi minna, kuna reisi lõpus lubati meile poodide külastamist. Mõned meist ostavad banaane, teised aga nutellat ja saia. Inimesed on erinevad, nagu ka maitsed. Nüüd suundume lõpppeatusesse, Elvasse. Pikal teel on igav. Me otsustame laulma hakata. Võtamegi laulu ülesse ja kohe laulab seda pool bussi. Olemegi jõudnud Elvasse, jäänud on veel viimased naljad rääkida ja vaheaja plaane mõelda. Bussi peatudes ruttame koheselt välja ja hakkame nautima vaheaega. Ragnar Sikk 9c

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Toidukaupade uurimus (köögi-, puuviljad, pähklid)

 Maitseaineid imporditakse samuti välisriikidest, näiteks suhkur Taanist, sool Rootsist jne  Igapäevaselt tarbitud kohv on pärit Columbiast ning tee Inglismaalt Miks me ostame sisse nii palju erinevaid toidukaupu?   Kuna paljusi toidukaupu pole võimalik Eestis toota ega kasvatada, tuleb neid teistest maadest sisse osta (kohv, eksootilisemad puuviljad jne)  Samuti, et oleks suurem tootevalik, kuna inimeste soovid ning maitsed on erinevad  Mõningaid tooteid on odavam importida, kui ise kasvatada või toota Miks mujalt imporditud köögiviljad või puuviljad on odavamad kui Eestis kasvatatud?   Välisriikides toodetakse rohkem ning on odavam tööjõud  Paljud imporditud puu- ja köögiviljad on talvel odavamad, kuna Eestis on tootmine kallis, näiteks kasvuhoones tuleb luua sobivad tingimused, mis läheb liiga kulukaks

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Trühvlid Eestis

Trühvlite otsimist mainis 1481. aastal Bartolomeo Platina, kes täheldas, et trühvlijahis pole Notza emistele võrdväärseid konkurente, kuigi nad peaks suukorvistama, et vältida kalli auhinna ära söömist. Renessansi ajal võitsid trühvlid vahepeal kaotatud populaarsuse tagasi ning neid austati väga Prantsusmaa kuninga François I õukonnas. Alles 17. sajandil loobus lääne köök (eriti just Prantsuse köök) idamaistest vürtsidest ja avastas uuesti naturaalsed maitsed, mida trühvlid pakuvad. 1780. aastatel olid trühvlid Pariisi turgudel väga populaarsed. Neid imporditi hooajaliselt trühvliistandustest, kus talupojad olid ise neid pikaajaliselt tarvitanud. Peaaegukõikmaasiseseviljakehagaseened on omandanudtugevalõhna. Selleasjaolutõttuhinnataksegiteatudtrühvliliikekõrgelt. Paraku on enamikusäärasteseentelõhninimesejaoksvaevutuntavvõiisegitugevaltebameeldiv, mistõttuneisteipeetalugu

Bioloogia → Botaanika
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Meeleelundid

põhjustades haistmisrakkudes närviimpulsse. Mööda närvikiude kanduvad närviimpulsid peaaju vastavasse piirkonda, kus lõhn kindlaks tehakse. 17. Kuidas, mille abil ja milliseid maitseid inimene tunneb? Vastus: Süljes lahustunud aineosakesed satuvad läbi väikeste avade maitsmispunga sisse. Maitsmispungas puutuvad osakesed kokku tunderakkudega ja tekitavad neis närviimpulsse. Närviimpulsid kanduvad mööda maitsmisnärve vastavasse ajukoore piirkonda, kus neid analüüsitakse ja maitsed eristatakse. Inimene tunneb viit põhimaitset: soolast, magusat, kibedat, haput ja umamit. 18. Kuidas maitseaisting kujuneb?

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nüüdisühiskond

Nüüdisühiskonda iseloomustavad: tööstuslik kaubatootmine, rahva osalemine ühiskonna valitsemises, vabameelsus inimsuhetes ning vaimuelus. 1.1 Tööstusrevolutsioon ja kapitalismi kujunemine Tööstuspöördeks majanduses võib lugeda põllumajanduslikult tootmisel üleminekut tööstuslikule tootmisele. Masinate kasutuselevõtt töötegemisel moodustas tööstusrevolutsiooni tehnoloogiliste uuenduste külje. Uuenesid ka töö organiseerimise moodused ning uued sotsiaalse kontrolli mehhanismid. Inimestele oli see kõik kurnav. Nad pidid olema piki tunde kodust eemal sest töögraafik ei sõltunud enam ei ilmast, ega tähtpäevadest, ega usupühadest. Kuna tootjad tahtsid saada maksimaalset kasumit, siis suhtusid nad tihti töötajatesse väga halastamatult: maksid neile pikkade ja raskete töötundide eest väga vähe raha ning ei arvestanud ka nende tervise- ja olemmuredega. Tänu sellele hakkasid tekkima tööliste kutse-ja ametiühingud ning töölisparteid. Kuid tööliste ...

Ühiskond → Kodanikuõpetus
148 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun