Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lahjad" - 121 õppematerjali

lahjad - Jõhvika, Mustsõstra, Kreemiliköör Eeden, Con amore jõhvika, vaarika, kirsi, pohla.
thumbnail
4
doc

FKI- eksami küsimused/ vastused

Lahuse komponendide om nim 19. Clausiuse - Clapeyroni võrrand. partsuaalsteks moolsuurusteks Üldist faaside tasakaalu ühekomponentses süsteemis kirjeldab 24. Ideaallahused, lõpmatult lahjad lahused, reaalsed Clausiuse ­Clapeyroni seadus lahused. Ideaallahused ­ ideaallahus moodustub ühesuguses dP H dP HdT P2 H 0 1 1 ; H f ( T ); pV = RT ;...

Füüsikaline keemia
236 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Tervislik eluviis ja selle mõju organismile

Oluline on ka joomise tempo: sama annus lühikese ajavahemiku vältel jooduna põhjustab kõrgema kontsentratsiooni veres kui pikema aja jooksul vähehaaval juues, sest viimasel juhul alkoholi lagunemine ja eritumine piirab tema sisalduse tõusu. Teatud osa etendab ka tarvitatava alkohoolse joogi iseloom : kanged joogid (viin, konjak, dzinn, viski) põhjustavad kiirema imendumise tõttu mõnevõrra kõrgema kontsentratsiooni kui lahjad joogid (õlu, vein). Oluline on ka inimese kehakaal: sama annus alkoholi annab väiksema kehakaaluga inimesel kõrgema sisalduse veres ja kudedes kui suurema kehakaaluga inimestel. Laste, noorukite ja naiste kesknärvisüsteem on alkoholi suhtes tundlikum. Tolerantsust vähendavad ka aju traumaatilised või aju veresoonte kahjustused, maksahaigused, enamik psüühilisi haigusi ning kaugele arenenud alkoholism. Alkoholitaluvuse ajutist alanemist...

Kehaline kasvatus
223 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Keemia aluste kokkuvõtlik konspekt

2) T+ vähendab lahustuvust. 3) p+ suurendab lahustuvust. 4) Kui vedelikus ka teisi aineid lahustunud, siis väheneb. 5) Väljasoolamise efekt ­ lisades vedelikule soola, väheneb. Henry-Daltoni seadus ­ [Xg = KH pg]; KH ­ Henry konstant; pg ­ gaasi rôhk; Xg ­ gaasi mooli murd (osarôhk lahuses). IV MITTEELEKTROLÜÜTIDE LAHUSTE OMADUSED. (ei lagune lahustes ioonideks). Ideaalsed lahused ­ lahjad lahused, st. käituvad nagu ideaalsed gaasid. Daltoni seadus ­ summaarne auru rôhk = p1 + p2. Tabel y-telgedel rôhud, x-teljel konstad. Rôhk lahuses ­ 1) vee aurustumine raskem "kui osa pinnast kinni". 2) Mida kontsam lahus, seda väiksem lahustuvus, sest p väiksem. Raoult'i seadus ­ Komponendi auru p lahuse kohal = vastava puhta komponendi aururôhu ja moolimurrukorrutisega. [p1 = p10 X1] [X2 = (p10 ­ p2) / p10]=[ p / p10]. Def.2...

Keemia alused
146 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kalad ja kalatooted

Elukohad ja toitumise järgi liigitakse kalad : -merekalad ­elavad meredes ja ookianides; -mageveekalad-elavad jõgedes ja järvedes; -riimveekalad-elavad rannikulähedastes mereosades; -siirdekalad-elavad meres, koevad jõgedes ja vastupidi. Rasvasuse alusel saab kalad jaotada 4 rühma: 1. lahjad kalad ­rasva all 2% -tursk, luts, koha, haug; 2. keskmise rasvasusega -2-5%-koger ,karpkala ,nurg, latikas, tint; 3. rasvased kalad- 5-15% -kilu, siig, rääbis ; 4. eriti rasvased ­üle 15%- angerjas, lõhe, viidikas. Kala varurasvad võivad pikneda eri paikasdes ( lõhel seljapiirkonnas, kohal siseelundite ümber, tursal maksas jne), rasvasus erineb aastaajati(näiteks on kevadised räimed palju lahjemad kui sügised ) ja sõltub ka isendite suurusest...

Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Alkohol, selle plussid ja miinused ning tagajärjed

Tühja kõhuga imendub alkohol kiiremini ja täielikumalt kui täis kõhuga, näiteks rasvad ja valkained võivad alkoholi imendumist vähendada kuni ühe kolmandiku võrra. Teatud osa etendab ka tarvitatava alkohoolse joogi iseloom : kanged joogid (viin, konjak, dzinn, viski) põhjustavad kiirema imendumise tõttu mõnevõrra kõrgema kontsentratsiooni kui lahjad joogid (õlu, vein). Oluline on ka inimese kehakaal: sama ann us alkoholi ann ab väiksema kehakaaluga inimesel kõrgema sisalduse veres ja kudedes kui suurema kehakaaluga inimestel. Alkoholi taluvus ehk tolerantsus Palju oleneb konkreetse isiku tundlikkusest alkoholi suhtes. Mitmed faktorid alandavad kesknärvisüsteemi tundlikkust ja raskendavad joobe kliinilist pilti. Laste, noorukite ja naiste kesknärvisüsteem on alkoholi suhtes tundlikum. Tolerantsust vähendavad ka aju...

Inimese õpetus
87 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

loeng) Liha = lihaskude + sidekude + kõhr + luu + rasv · Liha INQ, KILE! Erinevate kudede valgusisaldus. Kude Valgusisaldus, % Lihased 18-20 Vereplasma 6,5-7,5 Munarebu 15 Munavalge 12 Piim 3,3 Taimede lehed 1-2 Teraviljad 10-16 Puuviljad 0,5-1,5 · Liha hind, tootmine KILE Söödavalgu konversioon Söödavalgu konversioon loomseks valguks Tootmine Loomne valk/ söödavalk, % Lambakasvatus 5-10 Veisekasvatus 7.13 Seakasvatus 10-20 Kalakasvatus ~20 Linnukasvatus 20-25 broileriliha 31 Munatootmine...

Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Pulmad peiukodus

Nende eesmärgiks on eemale tõrjuda kurja ja kindlustada õnne ning edukust noorpaari tulevases elus. Tõrjemaagiaga ongi seletatav, et mõrsjat ei lastud astuda maapinnale. Peiu ema asetas sõiduki ette kasuka või villase vaiba, millele mõrsja astus või tõsteti. Mõrsjat tõstis tavaliselt peiu isa. Tekile või kasukale astumisest loodeti kas head lambaõnne või pehmet, leplikku südant mõrsjale. Mõrsja pidi vaibale (kasukale) viskama vöö (hilisemal ajal aga raha), mis sai ämmale. Veel levis komme, et ukselävele laotati vanad püksid, millele mõrsja tarre tulles pidi astuma (püksid põletati). Mõrsja kas talutati tuppa isamehe poolt või jälle kanti majja peiu süles. Igale ukselävele pidi mõrsja heitma kindad (~raha). Mõnes Lääne-Eesti kihelkonnas oli tavaks, et mõrsja toodi tarre rehealuse...

Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

MUSTUS

Ohtlikkuse järgi: · ohutut mustus, mis ei põhjusta terviserikkeid ja traumasid (tolm, liiv, veesetted) · ohtlik mustus, mis võib põhjustada haigestumist ja traumasid (mikroobid, bakterid, mikroseened, saastunud süstlad, libedad pinnad) · saastunud õhk (liigne tolm, suits, mürgised gaasid) 4. Vees lahustuvuse järgi: · vees lahustuv mustus, mille eemaldamiseks piisab jahedast veest (sool. suhkur, värske veri, lahjad puuviljamahlad, mõningad värvid) · vees lahustumatu mustus, mille eemaldamiseks on vaja puhastusainet. a)orgaaniliste lahustite toimel lahustuv mustus - rasv, vaha, vaik, liimid, värvid, pigi jne. b)leeliseliste puhastusainete mõjul lahustuv mustus -rasv, õli, nõgi jne. c)happeliste puhastusainete mõjul lahustuv mustus- lubjakivisetted, rooste jne. d)erinevate ainete segunemisel tekkinud mustus...

Puhastusteenindus
95 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kolesterool

Piirama peab rasvase liha nagu näiteks sealiha,suitsutatud lihatoodete, rasvas praetud toiduainete näiteks frii- ja praekartulid, rasvaste pirukate, suure rasvasisaldusega piimatoodete nagu või, koor, juust söömist, liialdada ei maksa ka soolaste toitude, oakohvi, kondiitritoodete ja kanamunadega.Nende asemel tuleks valida kala, veise- ja linnuliha ilma nahata, lahjad piimatooted nagu jogurtid, kohupiim, tatra-ja kaerahelbepuder, filtrikohv, roheline tee, värsked puu- ja köögiviljad ja marjad. On tõestatud, et sport ja liikumine avaldavad rasvade ainevahetusele olulist mõju, korrapärase treeninguga saab tõsta hea ehk HDL-kolesterooli taset ning langetada halba ehk LDL-kolesterooli.Liikumine aitab vähendada kehakaalu, langetada vererõhku, säilitada hingelist tasakaalu. Seega kasutage liftide asemel treppe,...

Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Rasvtõbi

Jälgige tasakaalustatud ja tervislikku toitumist. Sööge vähem rasvaseid ja soolaseid toite, samuti maiustusi. Madala rasvasisladusega toit vähendab ka östrogeenide (naissuguhormoonide) tootmist organismis. Need hormoonid soodustavad rasva teket. Eelistage juur- ja puuvilja (porgandid, peedid, kapsad, õunad, pirnid, ploomid, kirsid, apelsinid jms), kala, linnuliha ja lahjad piimasaadused, eelistage tatart, kaerahelbeid, kliisid (näit kliisep). Täisteraleiba. Ei tohi süüa kõhtu liiga täis. Ärge sööge söögiaegade vahel. Kui tühi kõht häirib, nosige õuna, pirni või porgandit. Alkoholiga ei tohi liialdada. Liikuge rohkem ja regulaarselt. Vajalik võibolla kehaline koormus (kõndimine, jalgrattasõit, pallimängud, suusatamine jms). Füüsiline treening arendab lihaseid, kiirendab ainevahetust. Parandab see südamevereringe seisundit...

Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

Toit Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks. Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse: Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna;...

Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Holland, referaat

Kindlasti pole enam kellelegi üllatus, et on olemas riik kus narkootikumid on legaalsed. Mitte küll kõik, vaid nõrgema toimelisemad aga ka see on üks "atraktsioonidest", miks Hollandisse reisitakse. Nii kummaline, kui see ka tundub, legaliseeris Hollandi valitsus lahjad narkootikumid (kanepitooted ja nn maagilised seened) kange kraamiga võitlemiseks. Lähtutakse kahest printsiibist: esiteks kuuluvad rangelt eri kategooriasse kerged ja kanged narkootikumid ning teiseks pole lahja kraami tarbimine mitte kriminaalne probleem, vaid oht ühiskonna tervisele. LISAD Fakte Hollandist: *Amsterdam on Hollandi pealinn. Seal on rohkem sildu kui ei 10...

Geograafia
78 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Juust

Väga hästi sobivad ka Bellette, Crème Bonjour ja teised taolised juustutaolised tooted, mis annavad ühtlase kreemise tekstuuri ja hea maitse, kuid ei paksenda suppi sel määral kui nn pärisjuustud. Suurepäraselt sulab ka sinihallitusjuust, mis lisatakse pisikeste tükikestena sõrmede vahelt. Kõvade juustude Kõvade juustude hulgas valikut tehes oleks hea teada, et rasvased juustud on märgatavalt leplikumad kui lahjad , millest mõned näiteks võivad üldse keelduda sulamast. Lahjad juustud jätke seetõttu võileivale ja salatitesse ning tehke rasvasest saadud lisa-rasvagrammid tasa mõnes teises roas, mille puhul rasvade vähendamine ei ohusta roa välimust ega maitset. Ka võite suure koguse lahja juustu asemel kasutada oluliselt väiksemal hulgal, aga tugevama maitsega rasvast juustu. Rasva üldkogus jääb samaks, maitse ja konsistents aga paranevad oluliselt. Vanuse ehk küpsuse põhjal...

Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Analüütline keemia praks vol2

*osakeste suurenemine Edasi sõltub kumb on kiirem protsess: Kui tuumakeste moodustumine: sade koosneb suurest arvust väikestest osakestest; Kui osakeste suurenemine- sade koosneb väikesest arvust suurtest osakestest Niisiis: kõrge SÜK-> domineerib tuumakeste moodustumine->suur arv väikesi osakesi; Madal SÜK->domineerib suurenemine-> kristalne sade Eksperimentaalne kontroll sademeosakeste suuruse üle Vähendada SÜK - Kõrge temperatuur(suurendab sademe lahustuvust); - Lahjad lahused; - Aeglane sadestusreaktiivi lisamine, koos segamisega; - pH mõju Kolloidsete sademete koagulatsioon- koagulatsioon - kolloidosakeste liitumine, hüübimine, kalgendumine keemilise või füüsikalise mõjutamise tagajärjel, nt vere koaguleerumine kuumutamise tulemusena. Kolloidsed sademed: Reeglina ei saa kasutada kaalanalüüsis Suspensiooni stabiilsust saab vähendada: - kuumutamise, - segamise, - elektrolüüdi lisamisega....

Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Analüütline keemia eksami abimaterjal vol2

*osakeste suurenemine Edasi sõltub kumb on kiirem protsess: Kui tuumakeste moodustumine: sade koosneb suurest arvust väikestest osakestest; Kui osakeste suurenemine- sade koosneb väikesest arvust suurtest osakestest Niisiis: kõrge SÜK-> domineerib tuumakeste moodustumine->suur arv väikesi osakesi; Madal SÜK->domineerib suurenemine-> kristalne sade Eksperimentaalne kontroll sademeosakeste suuruse üle *Vähendada SÜK - Kõrge temperatuur(suurendab sademe lahustuvust); - Lahjad lahused; - Aeglane sadestusreaktiivi lisamine, koos segamisega; - pH mõju Tingimused, mis määravad sademeosakeste suurused:lahustuvus Kolloidsete sademete koagulatsioon: Koagulatsioon - kolloidosakeste liitumine, hüübimine, kalgendumine keemilise või füüsikalise mõjutamise tagajärjel, nt vere koaguleerumine kuumutamise tulemusena. Kolloidsed sademed:Reeglina ei saa kasutada kaalanalüüsis Suspensiooni stabiilsust saab vähendada: - kuumutamise, - segamise, - elektrolüüdi...

Keemia
70 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Nimetu

) Mineraalne mustus ­ liiv, pori, setted Pinnale kinnitunud, kuid pinda Vees lahustuvuse järgi: mittesööbinud mustus (kuivanud pori, rasv, Vees lahustuv mustus ­ lahjad nõgi) puuviljamahlad, värske veri, vees Pinda sööbinud mustus (veesetted ­ lubi, lahustuvad värvid rooste, katlakivi, vaha, plekid) Vees lahustumatu mustus ­ värvid, rasv - vajavad puhastusainet Kergelt määrduvad pinnad...

51 allalaadimist
thumbnail
19
pdf

Eksami kordamine

Analüütilise keemia tähtsus ja rakendused. Analüütiline keemia on keemia haru, mis tegeleb proovi komponentide eraldamise, identifitseerimise ja määramisega; Traditsiooniliselt kuulub analüütilise keemia valdkonda ka keemiline tasakaal ja andmete statistiline töötlus. Jagatakse 2 põhiklassi: · Kvalitatiivne analüüs- identifitseeritakse, mis komponendid on proovis · Kvantitatiivne analüüs- määratakse komponentide kogused (kontsentratsioonid) 2. Kvantitatiivse analüüsi meetodite klassifikatsioon. · Gravimeetria - meetodid põhinevad massi mõõtmisel; · Tiitrimeetria - põhinevad ruumala mõõtmisel; · Elektroanalüütilised meetodid- põhinevad potentsiaali, voolutugevuse, takistuse, laengu mõõtmisel; · Spektroskoopilised meetodid- põhinevad analüüdi reaktsioonil elektromagnetkiirgusega; · Ülejäänud meetodid- kromatograafia komponentide eraldamine tänu interaktsioonidele faaside vahe...

Analüütiline keemia
526 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Väga hästi sobivad ka Bellette, Crème Bonjour ja teised taolised juustutaolised tooted, mis annavad ühtlase kreemise tekstuuri ja hea maitse, kuid ei paksenda suppi sel määral kui nn pärisjuustud. Suurepäraselt sulab ka sinihallitusjuust, mis lisatakse pisikeste tükikestena sõrmede vahelt. Kõvade juustude Kõvade juustude hulgas valikut tehes oleks hea teada, et rasvased juustud on märgatavalt leplikumad kui lahjad , millest mõned näiteks võivad üldse keelduda sulamast. Lahjad juustud jätke seetõttu võileivale ja salatitesse ning tehke rasvasest saadud lisa-rasvagrammid tasa mõnes teises roas, mille puhul rasvade vähendamine ei ohusta roa välimust ega maitset. Ka võite suure koguse lahja juustu asemel kasutada oluliselt väiksemal hulgal, aga tugevama maitsega rasvast juustu. Rasva üldkogus jääb samaks, maitse ja konsistents aga paranevad oluliselt. Vanuse ehk küpsuse põhjal...

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Kala- ja kalatooted

Kalad sisaldavad : · Valke 9-27% (suurem osa täisväärtuslikud) · Rasva 0,3-35% (sisaldab enam küllastumatu rasvhappeid) · Mineraalained kuni 3% · Ekstraktiivaineid 1,5-8% · Vitamiinidest A, D, B-grupi vitamiine E,K · Süsivesikuid 1% (glükogeen) Rasvasuse alusel saab kalad jaotada 4 rühma: 13 · lahjad kalad ­rasva all 2% -tursk, luts, koha, haug; · keskmise rasvasusega -2-5%-koger ,karpkala ,nurg, latikas, tint; · rasvased kalad- 5-15% -kilu, siig, rääbis ; · eriti rasvased ­üle 15%- angerjas, lõhe, viidikas. Kala varurasvad võivad pikneda eri paikasdes ( lõhel seljapiirkonnas, kohal siseelundite ümber, tursal maksas jne), rasvasus erineb aastaajati(näiteks on kevadised räimed palju lahjemad kui sügised ) ja sõltub ka isendite suurusest....

Kaubandus ökonoomika
64 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun