Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"sibulaid" - 79 õppematerjali

thumbnail
5
doc

Tutanhamon

Mitmete taimede seemnete idanevus tõuseb tunduvalt pärast paarinädalast hoidmist püramiidis. Näiteid võib veel palju tuua. On leitud, et õhk püramiidides on peaaegu bakterivaba. Sinna koguneb kosmiline energia, mis tekitab püramiidi sees unikaalse mikrokliima. Eelnevat arvestades on viimastel aastatel ka kasvuhooneid hakatud ehitama püramiidikujulisena. Teatavasti kasutati Vanas Egiptuses surnukehade mumifitseerimisel aromaatsete vaikude koostises ka ohtrasti sibulaid . Ka meie püramiidkasvuhoones võiksid koos kurgi või tomatiga kasvada fütontsiidsed taimed nagu küüslauk, pelargoon, tagetes, kress, saialill jt. (Skarabeus) (kotkakujuline kaelaehe) (Tutanhamoni surimask) (vaarao Tutanhamoni sarkofaag) KOKKUVÕTTEKS: Tutanhamon oli Egiptuse valitseja e. vaarao 18. dünastiast. Ta valitses umbes 1333-1325 e.Kr. Alguses oli ta nimi Tutanchaton. Ta suri umbes 18. aastaselt....

Ajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Egiptus (konspekt)

Kandsid ka aeg ajalt parkukat, olid ka lühemad soengud, kui tavaliselt olid pikad juuksed. Egiptlased ka pesid ennast. Rikkad võtsid vanne. Preestrid raseerisid ennast. On leitud ka kamme. Olid olemas ka algelised iluvahendid (kasutati nt ookermulda ja malahiit). Kulme kaunistati ka söega. Ka tatoveeriti ennast. Kasutati ka erinevaid lõhnaineid. Toit Söödi juur ja puuvilja palju. Palju kasutati küüslauke, sibulaid , ube ja läätsesid. Otra ja nisust valmistati leiba. Odrast tehti õlut. Tatlist tehti ka alkohoolset jooki. Söödi ka liha (sigu, veiseid ja lambaid). Söödi ka kala. Äärmuslikult söödi ka kaameli liha....

Ajalugu
51 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Omapärane Hiina kultuur

Aedviljade valik on rikkalik. Meil tuntute kõrval esineb rohkesti subtroopilisi ja troopilisi puuvilju, bataate ja pähkleid. Süüakse bambuse- ja oavõrseid, rõika- ja rediselehti. Maitseaineid lisatakse toitudele lõunapoolsetel aladel rohkem kui põhjarajoonides. Tähtsamad neist on sojakaste, ingverijuur ning mitmete 11 vürtside segud. Rohkesti kasutatakse sibulaid , küüslauku ja porrulauku ning maitserohelist, nelki ja badaani (tähtaniis). Ka seesamiõli ning ­pasta on hinnatud maitseained. 6.2 Paikkondlikud erinevused Pekingi ehk Põhja-Hiina köögis võib leiduda väga uhkeid ja huvitavaid hõrgutisi kui ka lihtsat ja toitvat toitu. Tavaliselt on toidud rasvarikkad ja valmistamine väga kunstipärane. Üle maailma tuntud roog on pekingi part. Kantoni ehk Lõuna-Hiina köögi kuulsus on levinud terves maailmas. Väga...

Kultuurilugu
91 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

Vürtside hulka ei ole õige arvata tugevalõhnalisi loomseid produkte, nt muskus, ambra jms, nagu mõnikord ekslikult tehakse. Sellest hoolimata ei ole maitseaineid sugugi kerge liigitada. Vürtsidena kasutatavadtaimed kuuluvad väga erinevatesse taimesugukondadesse. Botaanilisest sugulusest lähtuvalt on vürtse raske liigitada. Vürtsidena kasutatakse mitmesuguseid taimeosi: juuri, risoome, sibulaid , koort, lehti, vilju, õisi, pungi, seemneid jne. Mõnikord kasutatakse eri vürtsidena isegi ühe ja sellesama taime osi. See asjaolu takistab maitseainete rühmitamist vürtsina kasutatavate Lk 4 taimeosade alusel. Raskusi valmistab ka asjaolu, et osasid maitseaineid kasutatakse kuivatatult, teisi värskelt (toorelt), kolmandaid nii üht kui teistmoodi. Mõned maitsetaimed vajavad enne kasutamist töötlust, teised mitte. Oskus maitseaineid kasutada...

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

8. klassi bioloogia

Vetikad on testorganismid veekogude saastuse määramisel. Mittesuguline paljunemine Vegetatiivne paljunemine on isendite arvu suurenemine emastaimest eraldunud osade arvel. Õistaimed kasutavad vegetatiivseks paljunemiseks: · risoome (orasheinad) · juurevõsusid (ploom, kirss, sirel) · võsundeid (maasikas) · lehti (varjukannike) · sibulaid (tulp) · mugulaid (kartul) · varsi (lepp) Eostega paljunevad: sõnajalad, samblad, vetikad, seened. Selgrootud loomad Selgrootul: · kõhtmine närvikett · välisskelett · närvisüsteem keha kõhtmisel poolel · süda paikneb selgmiselt · veresüsteem on sageli avatud · puudub luuline selgroog · närviväädid · lihastik Selgroogsel: · skelett · vereringesüsteem suletud · toes keha sisemuses...

Bioloogia
179 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Elu kosmosejaamas

Ka kosmoselaevas on elu võimalik. Sinna üles viidud loomad, nagu kalad ja ämblikud, olid alguses kaaluta oleku pärast sokeeritud. Kalad ujusid näiteks kogu aeg ringiratast. Varsti harjusid nende uute tingimustega kõik loomad ja isegi ämblikud hakkasid uuesti oma ilusaid võrke kuduma. Venelased aga seevastu on enda orbitaaljaamades kasvatanud edukalt sibulaid ja ube. Üks väga häiriv probleem kosmoses: kõik asjad kipuvad ära kaduma, sest kinnitamata ei püsi miski paigal. Maa peale tagasi jõudnud astronaute vaevab aga vastupidine probleem ­ kõik asjad kipuvad käest ära panduna maha kukkuma. Maale tagasi jõudnud astronautidele tunduvad nende käed ja jalad väga rasketena. Liigutused on kohmakad ning nõuavad suuri jõupingutusi. Seetõttu nimetatakse Maale tagasi jõudmist sageli ka teiseks sündimiseks....

Füüsika
22 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud Koostanud: Arina Savrasova Juhendaja: Elle Möller Pärnumaa Kutsehariduskeskus KO-7B Eesti köök on eesti toiduvalmistamise traditsioon. Eesti köök kitsamas mõttes on eesti rahvustoidud, nende valmistamine ja tarvitamine. Selle all peetakse tavaliselt silmas umbes 19. sajandi keskpaigast tuntud Eesti maarahva argi- ja peoroogasid. Eesti köögi varasem kihistus on üsna sarnane teiste Põhja-Euroopa maadega. Selle määrasid ära kohalik kliima, maaharimistehnoloogia ning ühiskondlikud suhted. Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt. Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud taignast tume rukkileib. Leib muutus kogu toidu ja elatise omamoodi sümboliks, muudel toitudel oli vaid leivakõrvase staatus. Musta leiba hinnatakse Eestis tänini. Lisaks leivale küpsetati hapendamata odrajahutaignast karaskit, uuemal ajal ka...

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

Kultuurtaimena hakati teda viljelema kõigepealt Kesk- ja Edela-Aasias umbes 5000 ­ 6000 aastat tagasi. Esialgsetelt viljelusaladelt levis sibul kõigepealt Egiptusesse ning sealt Vana-Kreeka ja Rooma riigi valdustesse. Roomlaste vallutusretkede tulemusena sai ta peagi laiemalt tuntuks ka mujal Euroopas. Esimesed kirjalikud teated sibulast Eesti aladel pärinevad 13. saj lõpust, mille järgi sibulaid koos teiste köögiviljadega olevat siinsetele ,,paganatele" müünud Saksa ordu. Sibul sisaldab rohkesti suhkruid (kuni 14%) ning inimorganismile vajalikke ja väärtuslikke mineraalaineid. Vitamiinidest leidub sibulas C-, B-grupi, PP- jt vitamiine, samuti karotiini. Pealsed sisaldavad C-vitamiini (25 ­ 50mg%) ja karotiini (kuni 6mg%) tunduvalt rohkem ning teisi vitamiine ja mineraalaineid enam-vähem samas koguses kui sibul. Hinnatud on nii sibulas...

Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Nugade referaat

Kuumal praepannil sulgub lihatüki sile pinnafaktuur kiiresti, mille tulemusel jäävad maitset andvad lihamahlad lihatüki sisse ning see ei kuiva. Terava kokanoaga saab viilutada ka tomatit, krõbedat saia, lõigata porrulaugu ja kurgi hõlpsasti õhukesteks liistakuteks, tükeldada ja viilutada kõvu juurvilju, lõigata liha ja kala, koorida ja hakkida sibulaid , purustada tera küljega küüslauku ja pipart jne. Tavaliselt satub professionaalse koka kätte kõige sagedamini just suur kokanuga. Lihanoa suurus ja mudel sõltuvad loomulikult kasutusotstarbest ja töömeetoditest. Kasutusel on pikkimisnoad, puhastamisnoad, tükeldamisnoad ja mitmed teised noad. Liha eraldatakse luudest jäiga lihanoaga ja nn kõvera lihanoaga, mille tera on 12 ­ 18 cm pikk, kaardub üles noaotsa suunas ja on profiililt ahenev. Lindude...

Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

TOIDUAINETE KULINAARNE TÖÖTLEMINE. 1. Mis on toiduainete külmtöötlemine? Selleks, et toiduaineid saax toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid eelnevalt pesta, koorida, jne. 2. Kas toiduainete külmtöötlemine ja eeltöötlemine on analoogilised mõisted? Ei ole kuna eeltöötlemisel võib kasutada kuumtöötlemist. 3. Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid? Toiduaine keetmine(rohkes vedelikus, väheses vedelikus, veeaurus keetmine, omas mahlas, vesivannil, rõhu all, kupatamine, blanseerimine-lühiajaline töötlemine kuuma veega või auruga) Toiduaine praadimine(väheses rasvas, rohkes rasvas, friipraadimine, röstimine, grillimine, küpsetamine, hautamine, töötlemine mikrolaineahjus) 4. Mis on toiduainete keetmine? Keetmine on toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. 100 kraadi soolaga, 95-97 kraadi juures tavalis...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Juust

Juustu säilitamine. Mõistlik on võimaluse korral osta juustu korraga vaid mõne päeva jagu, kuna pakendist väljavõetud juustu maitseomadused halvenevad kiiresti, pikemal hoidmisel tekib juustule aga pahatihti hallitus. Juust võtab hõlpsasti külge võõraid lõhnu ega talu liiga madalat temperatuuri. Kodus on juustu jaoks parim koht külmkapi köögiviljasahtel, kus temperatuur on 6­8 kraadi. On hea, kui samas ei hoita sibulaid (mis tegelikult ju külmkappi ei vajagi!) ega teisi teravalõhnalisi toiduaineid. Iga juustusort säilitage omaette karbis, kuhu pange ka tükk kokkukeeratud urbset köögipaberit, mis imab niiskuse ja aitab vältida hallituse teket; vahetage seda paberit sageli. Vahemere maadest pärinevaid juuste fetat ja mozzarellat müüakse ja säilitatakse sageli kas õlis või soolvees, mis on nende jaoks parim keskkond. Lõhna ja maitse esiletoomine....

Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ajaloo kerge spikker

Kuidas muutus Eesti riigiõiguslik olukord pärast Veebruari revolutsiooni?Eesti hakkas taotlema autonoomse haldusüksuse loomist ja eestlastega asutatud kahe kubermangu liitmist üheks.Vene Ajutine Valitsus liitiski eestlastega asutatud alad ühtseks Eestimaa kubermanguks.2.Mille poolest oli 1917 aasta novembri Maapäeva otsus oluline?Oli oluline kuna Maapäeva erakorralisel istungil kuulutasid nad ennast ainsaks kõrgema võimu kandjaks Eestis kuni Asutava kogu kokkukutsumiseni.Eesti rahval tuleb täita seni ainult Maapäeva õigusakti.3.Millal võeti vastu ,,Manifest kõigile Eestimaa rahvastele" ja mida sellega otsustati? 24.veebruaril 1918 ja sellega kuulutati Eesti iseseisvaks demokraatlikuks vabariigiks.4.Millal ja kelle poolt moodustati Eesti Asutav Kogu? 1919 aasta aprillis eesti rahva poolt.5.Mis eesmärgiga võttis vastu Eesti Asutav Kogu vastu Eesti Vabariigi valitsemise ajutise korra?Kuna puudus seadus,mis oleks määratlenud Asutava Kogu...

Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

Tänapäeval leidub kõige vanem kirjalik ülestähendus maitsetaimede ja vürtside tarvitamisest raamatuna, mis on koostatud keiser Chen Nungi poolt Hiinas umbes 5000 aasta eest. See sisaldab üle 200 taime nimetuse. Teised varjasemad kõrgkultuurid olid samuti võimelised kasutama mitmeid vürtside toimeaineid. Vanad vaaraod lasid oma ehitustöölistele välja jagada portsjoni küüslauku ja sibulaid mis orjatöölised hea tervise juured hoidsid. See, mis hoidis rasketöölised hea tervise juures äratas huvi ka välismaal. Varsti hakkasidki vürtsid läbi maailma eri suundades liikuma. [Renate Kissel, 2001, lk.7] Aleksander Suur vallutas aastal 332 eKr Tyrose saare kindluse, alistas Egiptuse ja asutas Niiluse alamjooksule Aleksandria. Kuna kõik mereteed jõudsid lõpuks sinnakanti, tegi see Aleksandriast põhilise vürtsisadama. [en.wikipedia.org]...

Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Indiaanlased

Kuivatatud liha purustati, segati marjadega, valati rasvaga üle ja saadi energiaküllane toit ­ pemmikan. Lisaks küttimisele tegeleti ka koriluse ja põlluharimisega. Indiaanlased kasvatasid ammu enne eurooplasi kartulit. Lisaks olid levinud veel mais, kõrvits ja päevalilled. Edelapiirkonna indiaanlase ­ zujid ­ viljelesid vahvelaiandust. Tänu sellele ainulaadsele peenrale kasvatasin nad meloneid, chili-paprikat, sibulaid , tomateid ja ravimtaimi. Kaladest püüti lõhet, sest need tungisid hiliskevadel sisemaa jõgedesse. Kalu aitasid püüda võrgid ja tõkked. Suurel Järvistul käidi kanuudega ning kalu püüti ahinguga. 5 Kui nad püüdisid kinni esimese lõhe, peeti tänupalve. Kala luud visati tagasi jõkke, kus need uskumiste kohaselt uuesti kalaks moondusid. 2.3 Elamud Paiksed indiaanlased elasid külas. See kindlustas turvalisuse ja võrdselt jaotatud...

Geograafia
31 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Juustu säilitamine. Mõistlik on võimaluse korral osta juustu korraga vaid mõne päeva jagu, kuna pakendist väljavõetud juustu maitseomadused halvenevad kiiresti, pikemal hoidmisel tekib juustule aga pahatihti hallitus. Juust võtab hõlpsasti külge võõraid lõhnu ega talu liiga madalat temperatuuri. Kodus on juustu jaoks parim koht külmkapi köögiviljasahtel, kus temperatuur on 6­8 kraadi. On hea, kui samas ei hoita sibulaid (mis tegelikult ju külmkappi ei vajagi!) ega teisi teravalõhnalisi toiduaineid. Iga juustusort säilitage omaette karbis, kuhu pange ka tükk kokkukeeratud urbset köögipaberit, mis imab niiskuse ja aitab vältida hallituse teket; vahetage seda paberit sageli. Vahemere maadest pärinevaid juuste fetat ja mozzarellat müüakse ja säilitatakse sageli kas õlis või soolvees, mis on nende jaoks parim keskkond. Lõhna ja maitse esiletoomine....

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Senaatori argipäev

Maja taga on meil sammaskäiguga ümbritsetud kaunis aed. Hommikul tõusen ma vara, koos päikesega, sest voodis lesimine kui päike on kõrgel, on ebasünnis. Juuksur ajab mul raudnoaga habet, ning lõikab tihti sisse, kuna nuga on suhteliselt nüri. Tänu sellele on mu nägu armiline. Peale seda söön ma kerge eine- leiba, juustu ja ka oliive. Hommikul tulevad kõik mu pereliikmed ja orjad mind tervitama. Lõunal söön ma veidi rohkem- peale leiva ka ube, sibulaid ja erinevaid puuvilju. Lõunasöögille järgneb kerge uinak.Pärastlõunal suundun ma termi, kus tegelen kehaliste harjutustega ning hiljem naudin lõõgastavat mazaazi. Seeon hea paik ajaveetmiseks, tuttavatega kohtumiseks, vestlemiseks ja ka koosolekute pidamiseks. Mõnikord lähen peale lõunat jalutama. Külastan foorumit ning naudin selle pidulikku ilmet. Linnas on palju kauneid purskkaevu ning sildu . Õhtusöök on meil pealmine...

Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Itaalia köök

Rasvadest on esikohal Oliiviõli, vähem kasutatakse puuviljaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja Margariini valmisatakse vähe. Salatid tehakse õlikastemga. Magustoitudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi- Martsipani, pähklikooke, torte ning Jäätisi. Toite maitsestamiseks kasutatakse Aniisiseemneid, Nelki, Paprikapulbrit ja Pipart. Väga palju lisatakse toitudele Sibulaid , Küüslauku, Peterselli, Tüümiani, Basiilikut, Estragoni- ja teisi maitsvaid lehti värskelt või kuivatatult. Itaalia köögi kõige tuntumad toidud on Pitsad ja pastatoidud. Kõik erinevad tooted, mida valmistatakse Nisujahust, Muna ja Soolaga nimetatakse Pastadeks. Värske pasta, pasta fresca pärineb Põhja Itaaliast, nii nagu pasta secca pärineb Lõuna Itaaliast. Esimene pasta põhiretsept avaldati 1300 a. ja see koosneb: jahust, munast ja soolast. Koduse pasta retsepti...

Toiduainete õpetus
45 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

Serveeri magustoit toatemperatuuril. Sibulasupp Valmistusained 5-6 sibulat 2 sl õli või võid 1 l kana- või lihapuljongit (kuubikutest) 1/2 tl paprikapulbrit, valget pipart, Cayenne´i pipart tüümiani LISAKS: 4 viilu vormisaia (-leiba) 75-100 g riivitud juustu Valmistusviis Koori sibulad ja lõika rõngasteks. Kuumuta potis rasvaine ja hauta selles sibulaid , kuni nad muutuvad klaasjateks. Lisa puljong ja maitseained. Lase supil umbes 15 minutit keeda. Maitse, kas maitseaineid on piisavalt. Jaga supp nelja väiksesse potti või kuumuskindlasse kaussi. Rösti saiaviilud ja pane supi peale. Raputa saiaviiludele rohkesti riivjuustu. Aseta portsjonid 5-8 minutiks 250°C ahju ülaossa. Kui juust hakkab mullitama, on supp valmis. Nizza salat Valmistusained 1 pea jääsalat 6 keedetud kartulit 4 tomatit...

Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hüatsin

Parim mugulate mahapaneku aeg Eesti oludes on august ­ september. Parimaks talvitumiseks on soovitav pärast pinnase külmumist hilissügisel hüatsintide kasvukohale asetada talvekate. Katte võib eemaldada kevadel, kui päevane õhutemperatuur on püsivalt üle null kraadi. Hüatsindi ajatamine on kerge ettevõtmine ka asjaarmastaja jaoks. Ajatamiseks mõeldud mugulsibulad peavad läbima n.ö. külmaperioodi, s.o. aeg mil sibulaid mõjutatakse mingi kindla temperatuuriga valmistamaks neid ette varaseks õitsemiseks. Soovitav istutusjärgse ettevalmistus perioodi kestus olenevalt sordist on 9 kuni 10 nädalat pimedas ruumis. kui ülalmainitud aeg täis, võib taimepotid ja ­ kastid tuua sooja, misjärel on vajalik nende korralik kastmine. Seejärel on soovitav taimede noored tõusmed katta musta kilega või spetsiaalse ,,hüatsindi mütsiga" kuni ilmub nähtavale õisiku alge. Laiemalt tuntud sordid:...

Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Eesti ajalugu

Norrat, Venemaad, Inglismaad ja Eestit ühendas kaubandus: välja viidi teravilja, kalu, karusnahka, ehitis- ja hauakive, lina ja hülgeasva.Läbi Eesti viidi Venemaale kalevi, lõuendit, soola, heeringaid, veine, õlut, vürtse, metalli ja luksusesemeid. Natuke kaupa jäi ka Eestisse. Soolaga kauplemisest saadi suurt vahekasu, sest Tallinnas olid soolalaod. Venemaalt saadi vaha, rasva, lina, kanepit, sibulaid , kapsaid, mädarõikaid jm. Poliitilised muutused 15. saj. Vana-Liivimaa naaberriikides ja ümbruses ­ 1421. a. hakati pidama maapäevi; 1397. a. sõlmisid Raani, Norra ja Rootsi-Soome Kalmari uniooni ja rajasid pooleteiseks aastaks ühise riigi; 15. saj. lõpus tõusis Venemaal esile Ivan III, kes vallutas Novgorodi ja Pihkva. Pärast teda sai Vene tsaariks Ivan IV, kujuneb tugev tsentraliseeritud riik; 1569. a. kujuneb Poola-Leedu ühisriik, Leedu võttis vastu katolikuusu; 1385. a...

Ajalugu
34 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun