Valgamaa
Kutseõppekeskus
KS14
Dana Makejenko
Toidukaubagrupp
referaat
Valga
2014
SISUKORD
LK
3 …Suurköökides kasutatavate toiduainete grupid
LK
4 ...
Lihad ja
lihatooted LK
5 ... Liha toiteväärtus
LK
6 ...
Subprodukt LK
7 ... Liha säilitamine
LK
8-
12 ... Lihaliigid
LK
13 ...
Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele
LK
14 ...
Tooraine liikumise skeem
LK
15 ... Nõuded toiduaine
vedamisel
2
Dana Makejenko Toidukaubagrupp
Suurköökides kasutatavate toiduainete grupidSuurköögid
kasutavad oma igapäevatöös paljusid erinevaid toiduaineid.
Kasutatavad toiduained jagunevad toiduainegruppidesse. Igal
toiduainegrupil on oma tähtsus toiteväärtuse seisukohalt, üldised
säilitamisnõuded ning peamised kasutusvaldkonnad. Suurköökides
kasutatavad peamised toiduainete grupid on välja toodud alljärgneval
skeemil.
3
Dana
Makejenko Toidukaubagrupp
Lihad
ja lihatootedLiha on
tapetud looma
keha lihaseline osa, mida tarvitatakse
toiduainena (koos
rasv -, side-
ja luukoega).
Liha keemiline koostis sõltub looma liigist, tõust, soost,
vanusest ja toitumisest (mida parem on toitumus, seda rohkem sisaldab liha
rasva ja vett).
Liha
Juba
inimkonna algusaegadest saadik on liha olnud üks olulisemaid
toidutegemise komponente. Esialgu kasutati metsloomade ja -lindude,
seejärel juba ka kodustatud loomade- ja lindude liha. Pidevalt on
arenenud toiduvalmistamise meetodid ja liha kulinaarse kasutamise
võimalused. Liha on üks tähtsamaid toiduaineid, millest saame
eluks vajalikke toitaineid (loomseid valke, vitamiine, mineraalaineid
jne) ja energiat.
Lihal on kõrge energeetiline väärtus. Liha söömisel saame
lisaenergiat. Lihas leiduvad
vitamiinid ja
mineraalained teevad
lihast väärtusliku kõhutäie, mistõttu tugevneb organismi
vastupanu stressile. Hästi valmistatud ja kaunilt serveeritud
liharoa söömine on tõeline
nauding , eriti kui sellele lisanduvad
sobiv
jook , meeldiv seltskond ning meelepärane ümbrus. Liharoogade
söömisel tekib täiskõhutunne, mis püsib mitu tundi. Liha
mittesöömine võib tekitada tervisehäireid, sest inimene vajab
tasakaalustatud
kogustes loomset ja taimset toitu. Liha on
mitmekülgsete kasutusvõimalustega ja sobib paljude toiduainetega.
Eristatakse 3 tüüpi liha:
Punane – lamba-, talle-, veise-, vasika-, sea- ja hobuselihaValge – linnu- ja küülikulihaTume – ulukiliha Lihatüki pehmus sõltub sellest,
millisest looma kehaosast see
pärineb. Rümba keskosast, eriti nimmeosast(sise- ja välisfilee),
saab kõige õrnemad tükid, neile järgneb pehmuselt rümba
tagaosa (eriti tagaosa sisetükk). Kõige vintskem liha aga pärineb
esiosast(
koot , aba-, kaela- ja rinnatükk ning ribiotsad). Mida vanem
on loom, seda vintskem on liha.
Liha toiteväärtus: - Vee sisaldus kõigub 30-83% vahel. Väga veerikkad on vasika-, jänese- ja kitseliha, subproduktidest neerud ja süda. Rasvased lihad ( pardi - ja sealiha ) on samas veevaesed. Veesisaldus väheneb soolamisel, suitsutamisel ja kuumtöötlusel. Lihamahl sisaldab vees lahustunud valke, ekstraktiivaineid (vanade loomade ja ulukite lihas), mineraalaineid, vitamiine ja osaliselt ka rasva.
- Lihasvalgud on suure toiteväärtusega (taine liha 20%, rasvases vähem). Valke leidub ka sidekoes : kelmetes, kõõlustes ja kõhres. Lihas leiduv rasva hulk on väga varieeruv , see oleneb liha liigist, rammususest ja jaotustükist. Rasv asetseb peamiselt siseelundite ümber ja naha all.
- Mineraalained paiknevad peamiselt tailihas ja lihamahlas. Üsna palju on kaaliumi, rauda ja fosforit (eriti maksas ). Vitamiinidest leidub peamiselt B-, A- PP-vitamiine.
Liha ja lihatoodete säilitamistingimused: Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos.
Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest lihatootest. Üldjuhul on säilitustemperatuur 0 kuni +2ºC.
Säilitatakse võimalusel originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel. Lahtisi pakendeid või tooteid säilitatakse markeeritult (markeeringule märgitakse toote partii andmed ja säilivusaeg), tilkumise vältimiseks eraldi plastik- või metallnõudes
kaane või toidukilega kaetult.
Säilitatakse saatelehel või pakendil
näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.
Kasutamine: suupisted ,
kastmed , erinevate kuumtöötlusvõtetega
road , vormitoidud, küpsetised
Suurköökides
kasutatakse liha ja lihatoodete kõrval ka subprodukte.
SUBPRODUKT Kasutamine suurköögis Maks:
veisemaks vasikamaks
seamaks broilerimaks pardi- ja hanemaks küülikumaks
Külmad ja kuumad suupisted, kastmed,
hautatud ja
praetud toidud,
panni - ja pajatoidud, vormitoidud, küpsetised
Neerud: seaneerud vasikaneerud lambaneerud
Külmad ja kuumad suupisted,
supid , kastmed, keedetud, hautatud ja praetud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised
Keel: veisekeel vasikakeel seakeel
külmad ja kuumad suupisted, supid, kastmed, keedetud ja hautatud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised
Süda:
noore veise süda sea süda broileri süda
külmad ja kuumad suupisted, supid, kastmed, keedetud ja hautatud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised
Hakkliha on
mitmekülgsete kasutusvõimalustega
produkt . See on hinna poolest
soodsam ja seetõttu kasutatakse suurköökides laialdaselt veise,
sea- ja seguhakkliha. Hakklihast valmistatakse külmi ja kuumi
suupisteid,
kastmeid , suppe, keedetud, aurutatud, hautatud ja praetud
toite, panni- ja pajatoite, vormitoite, täidiseid ja küpsetisi.
Erinevatest hakklihadest saab ülevaate näiteks Rakvere
Lihakombinaadi koduleheküljelt
www.rlk.ee
toodete
alajaotusest.
Linnulihast on suurköökides hinna ja kvaliteedi vastavuse
tõttu kasutusel peamiselt broileriliha. Kasutatakse ka
kana -,
kalkuni-,
vuti -, pardi-,
hane -, jaanalinnu- ja teiste lindude liha
ning subprodukte (näiteks
pugu , süda, kael). Linnulihast ja
subproduktidest
Kõik kommentaarid