Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Liha eeltöötlemine (0)

1 HALB
Punktid

Lõik failist

LIHA 
EELTÖÖTLEMINE
 
 
Värske liha tunnused:
 Lõhn suhteliselt nõrk, kuid meeldivalt 
värske;
 Liha pind niiske ja kergelt läikiv
 Värvus liigile omane
 
 
  Veiseliha  – tumedam punane, nooremal 
loomal suhteliselt heledam. Lihaskudede 
vahel olev  rasv   on kvaliteetsel lihal jaotunud 
ühtlaselt valgete täppide või tri bukestena. 
Noorematel loomadel rasv ühtlaselt valge ja 
läikiv, väga vana veise rasv kollakas 
( vaakumis  paistab liha tumedam)
 
 
  Sealiha  –  veiselihast  kahvatum, väga valkjat sealiha 
ei soovitata osta, sest kuumtöötlemisel tõmbub 
tugevasti kokku ja jääb tuim. Liha ebaharilikult 
tumeroosa (kas kult või väga vana siga) – 
kuumtöötlemisel ebameeldiv lõhn. Hea sealiha on 
sõrmega  vajutades  tugev ning  tekstuur  on tihe.
 
 
 Lambaliha – noore lamba liha tugevalt 
roosakas  punane, rasva väga vähe ning 
olemasolev on alati puhasvalge. Vana 
lammas – liha tumepunane, omab 
sageli ohtra nähtava rasvaga (tugevalt 
kollakas). 
  Vasikaliha – looma  vanusest  olenevalt 
kas hallikas  roosa  või roosa, nähtav 
rasv kõva ja valge. 
 
 
 Liha on loomade ja lindude keha lihaseline 
osa, mida tarvitatakse toiduks.

Vasakule Paremale
Liha eeltöötlemine #1 Liha eeltöötlemine #2 Liha eeltöötlemine #3 Liha eeltöötlemine #4 Liha eeltöötlemine #5 Liha eeltöötlemine #6 Liha eeltöötlemine #7 Liha eeltöötlemine #8 Liha eeltöötlemine #9 Liha eeltöötlemine #10 Liha eeltöötlemine #11 Liha eeltöötlemine #12 Liha eeltöötlemine #13 Liha eeltöötlemine #14 Liha eeltöötlemine #15 Liha eeltöötlemine #16 Liha eeltöötlemine #17 Liha eeltöötlemine #18 Liha eeltöötlemine #19 Liha eeltöötlemine #20 Liha eeltöötlemine #21 Liha eeltöötlemine #22 Liha eeltöötlemine #23 Liha eeltöötlemine #24 Liha eeltöötlemine #25 Liha eeltöötlemine #26 Liha eeltöötlemine #27 Liha eeltöötlemine #28 Liha eeltöötlemine #29 Liha eeltöötlemine #30 Liha eeltöötlemine #31 Liha eeltöötlemine #32 Liha eeltöötlemine #33 Liha eeltöötlemine #34 Liha eeltöötlemine #35 Liha eeltöötlemine #36 Liha eeltöötlemine #37
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 37 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-05-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 17 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor alari.issak Õppematerjali autor

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

vutid 6. nutriad Ulukid: Metslinnud: 1. põdrad 1. tedred 2. metskitsed 2. metsised 3. metssead 3. põldpüüd 4. karud 4. pardid 5. jänesed 5. faasanid Marineeritakse kõiki lihasid, kindlasti tuleb marineerida küüliku- ja ulukite liha, samuti metslindude liha. Marinaadivedelikuks kasutatakse: 1. veini ­ punast, valget, portveini, madeirat 2. äädikat ­ veini, marja- ja lauaäädikas, õlu 3. sidrunimahla ja teisi hapusid mahlu lisandiks konjakit, sojakastet, vürtsikastet Marinaadide maitsestamiseks kasutatakse: 1. kõiki pipraid, ka 2. nelki 3. kadakamarju maitsepipraid 4. ingverit 5. sibulat 6. porrusibulat 7

Kokandus
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

Liha ja liharoad Kristi Tüvi Miks peaks liha sööma? Liha on üks tähtsamaid toiduaineid, millest saame eluks vajalikke toitaineid ja energiat. Liharoogade söömisel tekib täiskõhutunne Liha on mitmekülgsete kasutus-võimalustega ja sobib paljude toiduainetega Liha ja lihasaaduste normiks peetakse päevas umbes 175 grammi Liha mittesöömine võib tekitada tervisehäireid Liha osakaalu menüüs peaksid suurendama inimesed, kes teevad rasket füüsilist tööd või koormavad oma lihaseid intensiivselt muul viisil. Kaalujälgijad peaksid eelistama väherasvast liha, näiteks veiseliha, taist sealiha, küülikuliha, nahata linnuliha Millest liha koosneb? vett 40-70%, valgud 15-25%, rasva 2-40%, vitamiinid (B-rühma), mineraalained (raud, fosforiit, Ca jne), ekstraktiivained jne liha koosneb järgmistest kudedest:

Kokk
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

SISUKORD 1 Liha..............................................................................................................................3 1.1 Liha säilitamine.................................................................................................... 3 1.2 Liha eeltöötlusvõtted............................................................................................ 4 2 Liha liigid.................................................................................................................... 6 2.1 Veiseliha...............................................................................................................6 2.2 Sealiha.................................................................................................................. 7 2.3 Lambaliha......................................................................................................

Toidukaubandus
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

Valgamaa Kutseõppekeskus KS14 Dana Makejenko Toidukaubagrupp referaat Valga 2014 SISUKORD LK 3 ...Suurköökides kasutatavate toiduainete grupid LK 4 ... Lihad ja lihatooted LK 5 ... Liha toiteväärtus LK 6 ... Subprodukt LK 7 ... Liha säilitamine LK 8- 12 ... Lihaliigid LK 13 ... Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele LK 14 ... Tooraine liikumise skeem LK 15 ... Nõuded toiduaine vedamisel 2 Dana Makejenko Toidukaubagrupp Suurköökides kasutatavate toiduainete grupid Suurköögid kasutavad oma igapäevatöös paljusid erinevaid toiduaineid. Kasutatavad toiduained

Köögi õpetus
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Liharoad restoraniköögis Iseseisev töö 031K Kristel ja Geidy VEISEROAD Rostbiif Kondita veiseliha, sinep, must pipar, sool Valmistamine: 1. Hõõruda liha sinepi ja pipraga sisse, pruunistada pannil kõrgel kuumusel. 2. Tõsta ahjuplaadile ning raputada üle soolaga. Küpsetada 180°C juures 30 minutit või kuni liha sisetemperatuur on 60°C. Serveeri sinepikastmega. Rulaad Veise sisefilee, petersell, mündilehed, salvei, sool, pipart, küüslauguküünt, rasvaine, lihapuljongit. Valmistamine: 1. Lõigata filee ühest küljest lahti, nii et see avaneb üheks suureks "leheks". Maitsestada, keerata pikuti rulliks, siduda niidiga kinni. 2. Tõsta fileerull ahjuvormi, lisada rasvaine. Küpsetada 175 C juures u 40 minutit. 15 minutit pärast küpsetamise algust lisa lihale puljong. 3

Toiduvalmistamine
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises Referaat Kuressaare 2010 Ulukiliha Nimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid kui tutvusringkonnas on mõni jahimees, siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga. Ulukiliha eelistest Nüüd, mil aktuaalseks on muutunud tervislik ja nn loomulik toit, siis midagi puhtamat on raske leida. Ulukid, keda süüakse, jooksevad metsast vabalt ringi, nende poolt söödav toit on puhas ning stressi nad ei põe

thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Toiduainte külmtöötlemine Sulatamine-külmutatud liha sulatatakse külmkapis. Kala panna külma vee sisse. Mittesöödavate osade eraldamine · Mulla eraldamine,pesemine · puhastmine-koorimine Madala toiteväärte osade eraldamine Kuju andmine · Tükeldamine · Vormine Kuumtöötlemist ja maitset muutvad võtted · Leotame tangaineid · Marineerimine(kurgid) · Vasardamine Toiduainete kvaliteeti muutvad võtted · Vahustamine · Hakkmassi valmistamine

Toitlustus
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

VASTUSED 1. TOIDUAINETE KULINAARNE TÖÖTLEMINE. 1. Mis on toiduainete külmtöötlemine? Selleks, et toiduaineid saax toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid eelnevalt pesta, koorida, jne. 2. Kas toiduainete külmtöötlemine ja eeltöötlemine on analoogilised mõisted? Ei ole kuna eeltöötlemisel võib kasutada kuumtöötlemist. 3. Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid? Toiduaine keetmine(rohkes vedelikus, väheses vedelikus, veeaurus keetmine, omas mahlas, vesivannil, rõhu all, kupatamine, blanseerimine-lühiajaline töötlemine kuuma veega või auruga) Toiduaine praadimine(väheses rasvas, rohkes rasvas, friipraadimine, röstimine, grillimine, küpsetamine, hautamine, töötlemine mikrolaineahjus)

Kokandus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun