Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"peekon" - 124 õppematerjali

peekon - Praadimiseks, grillimiseks, suitsutamiseks, peekonirullideks, pekist ja tailihast läbikasvanud kondita küljeliha
Peekon

Kasutaja: Peekon

Faile: 25
thumbnail
9
doc

Arutluse kirjutamine - juhend

Ka see mängis olulist rolli majanduslanguse tekkel. Positiivne on aga see, et kriisist suudeti välja tulla. Laenudega hakkas tegelema Pikalaenupank, maaelu finantseerima Maapank. Eesti muutus tööstusmaast agraarriigiks, mis talle võimaluste poolest rohkem sobis. Majandus orienteeriti läände, Eesti põllumajandustooted, eriti või ja peekon , leidsid seal sobiva nisi. Eesti oli uuringute järgi Ida-Euroopa edukaim riik. 1930.-1933. aastal, kui Eestit tabas ülemaailmne majanduskriis, aitas sellest väljuda Tõnissoni valitsuse otsus kroon devalveerida. Majanduslikus mõttes tõi järgnenud vaikiv ajastu kaasa tõusu, eriti tööstussektoris. Kultuur on valdkond, kust vähemalt mina tollest perioodist negatiivseid jooni eriti ei leia. 1925. aastal...

Kirjandus
373 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti iseseisvumine

Majanduses algas kriisiolukord, süvenes inflatsioon. 1924.a. mindi üle põllumajanduse eelisarendamisele ja see tagas 1920.aastate teisel poolel stabiilsema majandusarengu. Põllumajanduse arengule avaldas suurt mõju läbi viidud maareform, millega riigistati mõisnike maavaldused ja loodi üle 50000 asundustalu. Põllumajanduses tuli läbi viia ümberstruktureerimine - peamisteks ekspordiartikliteks said või ja peekon . Peamisek puuduseks põllumajanduses olid väikesed talud. 1920.aastate teisel poolel likvideeriti mittesobivad suurettevõtted, rohkem pöörati tähelepanu kodumaise tooraine kasutamisele. Nii kujunes välja põlevkivil põhinev kütuse- ja keemiatööstus. 1.jaanuarist 1928 hakkas kehtima uus rahaühik kroon, mis vahetas välja senise marga. Valitsemine 1920.aastail. Ükski erakond ei suutnud saavutada Riigikogus enamust ja seetõttu olid moodustatud valitsused koalitsioonivalitsused...

Ajalugu
498 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Eesti 1920nendatel aastatel

Eesti oli muutumas tööstusriigiks. Põllumajanduses põllupinnad suurenesid, rohkem hakati põlde väetama, loomi kasvatama, toimus tõuparandus ja sordiaretus. Suurenes masina-, piima-, karjtuli-, muna-, ja karjakontrolliühisuste hulk. Maale jõudis elekter. Väliskaubanduspartneriteks olid Suurbritannia ja Saksamaa. Välja veeti põhiliselt põllumajandussaadusi (või, peekon , munad), metsamaterjali, tööstustoodangut (tekstiil, paber, põlevkiviõlid). Sisse veeti tööstusseadmeid, keemiakaupu, tooraineid (raud, kivisüsi, naftasaadused). 1930. lõpus likvideeriti tööpuudus, sissetulek suurenes ja elukallidus vähenes. Elatustase suurenes. Eesti jätkas arengut. §17. Välispoliitika Eesti tunnustamine 1918 mais tunnustasid Inglismaa ja Prantsusmaa Eestit de facto. Eesti probleemide...

Ajalugu
161 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

Veisemaksapasteet, porgandiga 130,4 545,79 70,8 11,28 6,78 3,32 1,49 Seamaksapasteet, porgandiga 137 573,3 70,2 12,96 6,78 3,23 1,38 Maksa-vorst 301,9 1263,1 55,9 15,7 23,8 8,78 5,22 Broilerimaksa-vorst 241,3 1009,5 63 13,8 19,9 7,79 4,13 Sealiha, seljapekk 817,4 3419,9 7,7 2,9 88,7 34,15 20,37 Sealiha, peekon 425,2 1779 45 13 41 15,79 9,42 Verivorst 132 552,2 72,9 7,4 6,38 2,43 1,44 Verileib 274,4 1148,2 31 11,95 4,12 1,48 0,77 Verikäkk 182,6 763,9 58 8,6 4,4 0,4 - Neer, keskmiselt 123,6 517 74 17 6 2,24 1,12...

Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Eesti vabariik

Kasvas ettevõtete arv, paranes tehniline varustatus, kasvas tööstustööliste hulk. Põllumajanduses suurenes põllupinna ja kariloomade arv. Laialdaselt rakendati maaparanadust, sordiaretust ja tõuparandust. Kasvas eksport ja väliskaubanduse bilanss kujunes positiivseks. Peamisteks partneriteks olid Suurbritannia ja Saksamaa. Väljaveos olid esikohal põllumajandussaadused (või, peekon , munad). Impordis olid esikohal tööstusseadmed ja toorained (raud, kivisüsi, nafta). Rahva heaolu paranes: kasvasid sissetulekud, langes elukallidus, kadus tööpuudus. Eesti jäi siiski alla tööstuslikult arenenud lääneriikidele, kinnistus Ida-Euroopasse. Edestas mitmeid Ida- ja Lõuna-Euroopa riike (Ungari, Poola, Bulgaaria, Portugal). Välispoliitika 1930. aastatel hakkas rahvusvaheline olukord teravnema. Ohuallikateks kujunesid natslik Saksamaa ja kommunistlik Venemaa....

Ajalugu
112 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110...

Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Keemia Halogeenühendid

Kloori eluohtlik kontsentratsioon on 0,1 mg ühes liitris õhus. Kloor hoolitseb koos naatriumi ja kaaliumiga organismi vedelikutasakaalu säilitamise eest ning seega on vajalik lihaste ja närvide normaalseks toimimiseks. Päevane soovituslik kloori kogus täiskasvanud inimesele on 2,5 grammi. Toidus ja joogis esineb kloor kloriidioonina. Olulisemateks toiduallikateks on keedusool, oliivid, peekon , konservkalad, juust, maapähklid, soola sisaldavad toiduained. Kloori vaegust esineb harva, ent see võib tekkida pikaajalise oksendamise, kõhulahtisuse ja higistamise korral. Kloori üleküllus võib kujuneda pideva soolase toidu söömise tagajärjel. Liigne keedusool põhjustab mitmeid südame ja veresoonkonna haiguseid. Soolane toit on neerudele koormav ning klooriühenditest võivad tekkima hakata organismi toksilisi ühendeid. 3) Br2 ( Broom ) - punakaspruun mürgine vedelik...

Keemia
100 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Halogeenid - leidumine, saamine ja omadused

Kloor hoolitseb koos naatriumi ja kaaliumiga organismi vedelikutasakaalu säilitamise eest ning seega on vajalik lihaste ja närvide normaalseks toimimiseks. Päevane soovituslik kloori kogus täiskasvanud inimesele on 2,5 grammi. Toidus ja joogis esineb kloor kloriidioonina. Olulisemateks toiduallikateks on keedusool ja seda sisaldavad tooted, oliivid, peekon , konservkalad, juust, maapähklid, soola sisaldavad toiduained. Toiduga inimorganismi sattunud keedusoolast moodustub soolhape. Maomahl sisaldab umbes 0,3-0,5% soolhapet ning see soodustab seedimist ja võtab osa ainevahetusprotsessidest. Kloori vaegust esineb harva, ent see võib tekkida pikaajalise oksendamise, kõhulahtisuse ja higistamise korral. Kloori üleküllus võib kujuneda pideva soolase toidu söömise tagajärjel. Liigne keedusool...

Keemia
125 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Väävel

Väävli vaegust esineb harva, kuna me saame valdava osa väävlist toiduga valkudest. Inimesed, kes on allergilised väävlile, peaksid hoiduma pakendatud kuivatatud puuviljadest, milles olev konservant sisaldab väävlit. Tuntumatest toiduallikatest on väävlirikkamad: sinepipulber, maapähklid, soolatud või keedetud tursk, keedusink, vasikamaks, väherasvane peekon , küpsetatud suitsuheeringas, kana, juust, muna, mandlid, uba, lõhe, rooskapsas ja punane kapsas. Kuigi väävel lihtainena ei ole mürgine, on tema ühendid inimesele mürgised. Vääveldioksiid põhjustab inimesel kroonilist mürgistust ja hingamisteede haiguseid. Vääveldioksiid on ohtlik õhusaastaja, mis oksüdeerub õhus niiskuse ja teiste õhus leiduvate katalüsaatorite (lämmastikoksiidid jt) toimel väävelhappeks, põhjustades happevihmade teket...

Keemia
147 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Nimetu

Ajal. Kuni 1900-Avicenna,kes oli tuntuim araabia õpetlane,oluline araabia hobusetõu kujunemisel,ka lambakasv. Peenvillalammaste aretus.bakewell-võttis osa kolme loomatõu aretamisest. Charles ja Collingud-nende aretatud sorthorni veisetõug.Middendorff-huvi veisekasv. Vastu, siit sai alguse eesti punase tõu aretus.Liskun-uuris kranioloogiat,välimikku ja interjööri.Darwinkõige tähtsam aretusõpetuse teooriale,liikide tekkimine.Lamarck- evolutsiooniteooria.Graaf- ovulatsiooniprotsess.Aristoteles-loode areneb ema verest, millele isa annab skeemi.Leeuwenhoek-avastas ainuraksed mikroskoobiga, ka spermid.Hippokrates-nii ema-kui isaspoolel on tähtsus järglase kujunemisel.Buffon- ristamismeetod.Harvey-elusorganismid arenevad munast,mida elustab isase seeme.leiutati siis ka mikroskoop 17 saj.Wolff-pärastkujunemisõpetus. Mendeli seadusedAretusõp. Areng xx saj.- populatsioonige...

80 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Loeng IV

2. Lipiidid 6.2.1. Mis on lipiidid Mõiste lipiidid ei ole päris identne mõistega rasv. Mõiste lipiidid haarab endasse kõik loomorganismile iseloomulikud hüdrofoobsed vees lahustumatud ained. Rasva all mõistetakse looduslikke triglütseriidide segusid (loomarasvad, või, taimeõlid) ja triglütseriidid e. triatsüülglütseroolid on glütserooli estrid rasvhapetega. ~95 % toidu lipiididest on triglütseriidid. Ülejäänud toidu lipiidid on nendega kaasnevad rasvlahustuvad vitamiinid, steroidid ja pindaktiivsed, emulgeerivad lipiidid. Inimese kehamassist moodustavad lipiidid ~15 % (saledatel 8-12, tüsedatel 20-25 %). Nälgimise korral jätkub neist 5-7 nädalaks. 6.2.2. Tarbimissoovitused · Toidurasvad peaksid katma 25-30% toiduenergiast, (varasem soovitus 30-32%) · kusjuures rasvhapete osa koguenergiast on 28%, · seejuures küllastunud rasvhappeid ja trans-rasvhappeid võib toit sisaldada kuni 10% · trans-ras...

Inimese toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Ürituseplaneerimine

kuumtöötlemise kadu 0% valmistoit 0,250 l/kg hind 53,43 portsjoni kaal 0,025 portsjonite arv 1 portsjoni hind 1,33 Tehnoloogiline kirjeldus 1. Tükelda seened, sibul ja peekon . 2. Pane pannile tükeldatud seened, sibul ja peekon ja prae veidi. 3. Vala juurde koor ja keeda mõni minut. 11 Kalkulatsioonikaart ,,Kohupiimavaht kaerahelvestega" KALKULATSIOONIKAART roa nimetus Kohupiimavaht kaerahelvestega ettevõte VKHK kuupäev 11.11.2008...

Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Majutuse eksam

00- 10.00 ja puhkepäevadel kella 8.00 ­ 11.00 Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 9. Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin, juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon , toorsalat ja värske köögivili, müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 4 Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai, keedis, või ja margariin, juust, vorst, külm liha või sink, keedumuna, kala, toorsalat või värskeköögivili, müsli või helbed, puuvili. Tulevikutrendid hotellimajanduses...

Majutus
72 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Majutuse eksam

00- 10.00 või 8.00- 11.00 30. Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin, juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon , toorsalat ja värske köögivili, müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. 31. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai, keedis, või ja margariin, juust, vorst, külm liha või sink, keedumuna, kala, toorsalat või värskeköögivili, müsli või helbed, puuvili. 32. Tulevikutrendid hotellimajanduses? 33. Arvuta külastaja keskmine ööbimine?...

Majutus
89 allalaadimist
thumbnail
43
rtf

Diabeet

SISSEJUHATUS............................................................................................................................ 2. MIS ON DIABEET?...................................................................................................................... 2.1 I-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.1.1 RAVI..................................................................................................................................... 2.1.2 RISKIFAKTORID................................................................................................................ 2.2 II-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI...

Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kloor

Kloor mõjub inimkehale, eriti kopsudele, söövitavalt. Kloori eluohtlik kontsentratsioon on 0,1 mg ühes liitris õhus. Kloor hoolitseb koos naatriumi ja kaaliumiga organismi vedelikutasakaalu säilitamise eest ning seega on vajalik lihaste ja närvide normaalseks toimimiseks. Päevane soovituslik kloori kogus täiskasvanud inimesele on 2,5 grammi. Toidus ja joogis esineb kloor kloriidioonina. Olulisemateks toiduallikateks on keedusool, oliivid, peekon , konservkalad, juust, maapähklid, soola sisaldavad toiduained. Kloori vaegust esineb harva, ent see võib tekkida pikaajalise oksendamise, kõhulahtisuse ja higistamise korral. Kloori üleküllus võib kujuneda pideva soolase toidu söömise tagajärjel. Liigne keedusool põhjustab mitmeid südame ja veresoonkonna haiguseid. Soolane toit on neerudele koormav ning klooriühenditest võivad tekkima hakata organismi toksilisi ühendeid....

Keemia
104 allalaadimist
thumbnail
1
doc

õigekeel, võõrsõnad, jutumärgid, suur ja väike algustäht

vvvläbiv väiketäht ,pöördumissõnad, ameti-ja aunimetused, tiitlid: härra, kindral, paavst,isikunimest tulnud sõnad,mats, nventar,kabinet,kalligraafia,kandidaat,karahvin,karakull,karantiin,karikatuur,karjäär,karussell,kineetika,kissell,kitarr,klisee,komitee,kompetentne,kompleksne,ko herts.aadamaülikond isikute ümberütlevad nimetused:ajaloo isa, loomatõunimetused (erialases kasutuses): eesti peekon ,kohanimede nkreetne,konkurent,konstateerima,konsultatsioon,kontingent,kontseptsioon,konverteerima,kooperatiiv,kotlet,krematoorium,kurioosne,kurioosse, likvideerima,ma metafoorid e ümberütlemised:püramiidide maa,keeled, rahvused: saksa keel, sakslased,mitteametlikud nime- ndariin,martsipan,massaaz,materiaalne,materialistlik,materjal,mausoleum,mehhanism,metalne,mikrofon,mikroskoop,misjon,missioon,modernn,omentaanne,mo...

Eesti keel
102 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eesti aeg

Teravilja sisseveost loobuti. Tervikuna ületas Eesti põllumajandus Esimese maailmasõja eelse taseme. VÄLISKAUBANDUS Majanduse piiratud mahu tõttu oli väliskaubandusel Eestile suur tähtsus. Eesti eksportis põllumajandussaadusi, tööstuskaupu, toorainet, importis tööstustoodangut ja toorainet. 1920. aastate lõpul eksporditi kuni 40 % tööstustoodangust, 1930-ndail 20-25%. Eesti või, munad, peekon olid Lääne-Euroopas nõutud kaup, 1938 läks ekspordiks 28% põllumajanduse kogutoodangust. Kahekümne aastaga oli Eesti saavutanud endale kindla koha rahvusvahelistel turgudel. Iseseisva Eesti majanduspoliitika oli aktiivne, seda toetas riigi üha suurenev võimekus. Selle tõendiks on kaunid ehitised ja elujõulised ettevõtted. Majanduses olid viimased II maailmasõjale eelnenud aastad kõige edukamad. SOTSIAALOLUD...

Ajalugu
56 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Halogeenid

Täiskasvanud inimorganismis on 100-105 g kloori (ühendite koosseisus). Kloori leidub kloriidioonidena rakuvälistes biovedelikes, veres, lümfis ja muudes seedenõredes. Kloor hoolitseb organismi vedelikutasakaalu säilitamise eest. Päevane soovituslik kloori kogus täiskasvanud inimesele on 2,5 grammi. Toidus ja joogis esineb kloor kloriidioonina. Olulisemateks toiduallikateks on keedusool ja seda sisaldavad tooted, oliivid, peekon , konservkalad, juust, maapähklid, soola sisaldavad toiduained. Toiduga inimorganismi sattunud keedusoolast moodustub soolhape. Maomahl sisaldab umbes 0,3-0,5% soolhapet ning see soodustab seedimist ja võtab osa ainevahetusprotsessidest. Kloori vaegust esineb harva, ent see võib tekkida pikaajalise oksendamise, kõhulahtisuse ja higistamise korral. Kloori üleküllus võib kujuneda pideva soolase toidu söömise tagajärjel...

Keemia
101 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun