Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kaljas" - 30 õppematerjali

kaljas

Kasutaja: kaljas

Faile: 0
thumbnail
6
docx

Etanooli referaat

Tabasalu Ühisgümnaasium ETANOOL Referaat Koostaja: Hanna-Marii Kaljas Tabasalu 2014 SAAMINE, LEIDUMINE 1.1 Saamine Etanooli saab toota mitmetel viisidel: 1) Viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate lahuste või tärklist sisaldavate produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat etanool

sisaldavate produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. 3 Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Etanool

sisaldavate produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge. Õlles on 3-5 % ja

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Etanool

produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 à 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad. Õlles on 3-5 % ja kaljas on umbes 1% etanooli.

Keemia → Keemia
63 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

SVING

SVING Hanna-Marii Kaljas Svingi algus See sai alguse 1930. aastatel New Click to edit Master text styles Yorgis. Second level Svingi kuldaeg kestis ligikaudu 10 Third level aastat (1935-1945) Fourth level Sving oli 1930. aastate valdav Fifth level muusikastiil, sel ajal saavutas jazz suurima kaubandusliku edu. See oli ka esimene muusikastiil, mis levis ka Ameerikas väljapoole. Svingi iseloom Svingi võib iseloomustada kui "nelja löögi jazz'i", sest Click to edit Master text styles seal paigutuvad rõhud Second level kõigile neljale löögile. Third level ...

Muusika → Jazzmuusika
6 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Etanool

sisaldavate produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH 3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10 15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad. Õlles on 35 % ja kaljas on umbes 1% etanooli.

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Etanool

produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. 2 Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Anne Vabarna

Anne Vabarna Hanna-Marii Kaljas Kaia-Liisa Hakk Kerti Klaos Anne lapsepõlv Anne sündis PõhjaSetumaal Peipsi järve rannal asuvas Võporsuva Click to edit Master text styles külas 21. detsembril 1877. aastal. Second level Anne lapsepõlv möödus nagu kõigil Third level setu talutüdrukutel tol ajal: eluks Fourth level vajalikud teadmised ja tööoskused Fifth level omandati kodus. Tütarlastele loeti haridust tarbetuks luksuseks. Kirjaoskamatuks jäi Anne kuni oma elu lõpuni. Anne noorus Anne vanemad olid naabritega võrreldes mõnevõrra jõukamad Click to edit Master text styles ja Anne oma nooruses nägus Second level nei...

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kontserdi retsensioon - Helisev muusika

või Maria Kallaste või Siiri Koodres, Karmen Puis või Silvi vrait, Külliki Saldre või Kais Adlas, Raivo Adlas, Jaan Willem Sibul või Ain Mäeots, Karol Kuntsel või Rasmus Kull, Maarja Mitt või Liisa Pulk. Lapsed: Robert Sasorin, Lõmas Kama, Kristjan Põldmaa, Kristina Nukka, Indra-Mirell Zeinet, Eliseta Talviste, Säde Mai Krusberg, Henrik Tamm, Mihkel Känd, Karl-Markus Kaiv, Laura Danilas, Hanna Brigita Jaanovits, Kai-Ly Remmelkoor, Linda Lukas, Karoliine Pärlin, Susi Ann Kaljas, Kristiina Raahel Uiga, Katariina Renate Parksepp, Sirelin Timmermann. Kontserdi tegi eriliseks minu arust näitlejate meisterlikkus. Osavõtjaid oli väga palju ja nende koostöö oli väga hea. Kindlasti suur au lavastajale. Ma olen rahul, et käisin seda muusikali vaatamas siis kui Mariat mängis Hanna-Liina Võsa, sest ta on väga kogenud artist ja üks minu lemmik lauljaid. Ma nautisin väga etendust ja jäin sellega rahule. Kogu publik oli

Muusika → Muusika
130 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Muusikal Grease esitlus

Muusikal Grease Hanna-Marii Kaljas Lavastaja Georg Malvius Ta 68 aastane on Rootsi Click to edit Master text styles rezissöör ja muusikarezii Second level professor, kes kolis eestisse pea Third level 35 aastat tagasi tänu Eri Fourth level Klasile. Ta kutsus Georgi Fifth level Eestisse lavastusi lavastama. Nüüdseks on Malvius lavastanud Eestis juba 17 lavastust, millest esimene oli "Viiuldaja katusel". Ta teinud lavastusi nii Estonias, Vanemuises kui ka Draamatearis. Koreograaf Adrienne Abjörn Ta on samuti Rootsist pärit. Ta on väga tunnustatud koreograaf maailmas. Click to edit Master text styles ...

Muusika → Ooper
7 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

“NÄLJAMÄNGUD”

"NÄLJAMÄNGUD" Suzanne Collins Hanna-Marii Kaljas Sisukokkuvõte PõhjaAmeerika varemeil asub riik nimega Panem, mille 12 ülivaese ringkonna üle valitseb särav ja luksuses kümblev Kapitoolium. Aastakümneid tagasi toimunud ülestõusu meenutamiseks ja karistuseks selle eest peavad kord aastas kõik ringkonnad endi seast välja valima ühe poisi ja ühe tüdruku, vahemikus 1218 eluaastat, et need lapsed saata televisiooni otse eetris ülekantavatele Näljamängudele ­ Kapitooliumis ülipopulaarsele verisele draamale.

Kirjandus → Kirjandus
8 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Etanooli referaat

Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. [1] C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. [1] Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. [3] Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Helisev muusika Retsensioon

(külalisena) või Siiri Koodres, Maarja Mitt või Liisa Pulk, Karmen Puis või Silvi Vrait (külalisena), Külliki Saldre või Kais Adlas, Raivo Adlas, Karol Kuntsel või Rasmus Kull jpt. Lapsed: Robert Sasorin, Lõmas Kama, Kristjan Põldmaa, Kristina Nukka, Indra-Mirell Zeinet, Eliseta Talviste, Säde Mai Krusberg, Henrik Tamm, Mihkel Känd, Karl-Markus Kaiv, Laura Danilas, Hanna Brigita Jaanovits, Kai-Ly Remmelkoor, Linda Lukas, Karoliine Pärlin, Susi Ann Kaljas, Kristiina Raahel Uiga, Katariina Renate Parksepp, Sirelin Timmermann. Esitatakse JOSEF WEINBERGER LIMITED litsentsi alusel, kes esindab R&H THEATRICALS of New York 3 Isiklik arvamus ,,Helisevat muusikat" käisin vaatamas kuuendal oktoobril Vanemuise teatris. Minu arvates oli see muusikal üks parimaid etendusi üldse, mida näinud olen. Lavateosena meeldis see mulle isegi rohkem kui film. Laulud sobisid kõigile näitlejatele väga hästi

Muusika → Muusikaajalugu
40 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Etanooli saadused, ühendid, tekkimine, keemilised ja füüsikalised omadused

ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. (Lisa 2) (1) 14. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge. Õlles on 3-5 % ja kaljas on umbes 1% etanooli. (1) 15. Teiseks puidutöötlemisjääkide töötlemisel. Selleks töödeldakse puidujäätmeid (saepuru, puulaastud) suurel kuumusel ja hapete juuresolekul, mille tagajärjel neis sisalduv tselluloos muudetakse suhkruks (glükoosiks). Suhkru kääritamisel saadaksegi taas etanool. Sellisel teel saadud etanooli nimetatakse hüdrolüüsipiirituseks. (Lisa 3) (1) 16

Keemia → Keemia
38 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

La traviata esitlus

La traviata Hanna-Marii Kaljas Helilooja Giuseppe Verdi Giuseppe Verdi oli 19. sajandi üks tuntumaid Itaalia heliloojaid. Click to edit Master text styles Tema muusika oli itaallaste jaoks erilise Second level tähendusega ja seotud vabadusvõitlusega. Ta oli rahvuskangelane, keda rahvas austas ja Third level armastas. Fourth level Lemmikzanriks oli tal ooper. Fifth level Muusikas pidas Verdi kõige tähtsamaks meloodiat. Tema meeldejäävad meloodiad on tihedalt seotud Itaalia rahvamuusikaga. Tegelased Violetta Valèry - sopran Alfredo Germont - tenor Giorgio Germont, tema isa - bariton Flora Bervoix, Violetta sõbratar - mezzo...

Muusika → Ooper
6 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

“Helisev muusika”

Mitt või Liisa Pulk, Karmen Puis või Silvi Vrait (külalisena), Külliki Saldre või Kais Adlas, Raivo Adlas, Karol Kuntsel või Rasmus Kull jpt. Lapsed: Robert Sasorin, Lõmas Kama, Kristjan Põldmaa, Kristina Nukka, Indra-Mirell Zeinet, Eliseta Talviste, Säde Mai Krusberg, Henrik Tamm, Mihkel Känd, Karl-Markus Kaiv, Laura Danilas, Hanna Brigita Jaanovits, Kai-Ly Remmelkoor, Linda Lukas, Karoliine Pärlin, Susi Ann Kaljas, Kristiina Raahel Uiga, Katariina Renate Parksepp, Sirelin Timmermann. Esitatakse JOSEF WEINBERGER LIMITED litsentsi alusel, kes esindab R&H THEATRICALS of New York Isiklik arvamus ,,Helisevat muusikat" käisin vaatamas kuuendal oktoobril Vanemuise teatris. Minu arvates oli see muusikal üks parimaid etendusi üldse, mida näinud olen. Lavateosena meeldis see mulle isegi rohkem kui film. Laulud sobisid

Muusika → Muusikud
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Etanool

ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. (Lisa 2) (1) 14. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge. Õlles on 3-5 % ja kaljas on umbes 1% etanooli. (1) 15. Teiseks puidutöötlemisjääkide töötlemisel. Selleks töödeldakse puidujäätmeid (saepuru, puulaastud) suurel kuumusel ja hapete juuresolekul, mille tagajärjel neis sisalduv tselluloos muudetakse suhkruks (glükoosiks). Suhkru kääritamisel saadaksegi taas etanool. Sellisel teel saadud etanooli nimetatakse hüdrolüüsipiirituseks. (Lisa 3) (1) 16

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

The Beatles esitlus

The Beatles Hanna-Marii Kaljas The Beatles The Beatles oli Liverpoolist Suurbritanniast pärit rokkansambel. Ansambli muusika oli äärmiselt lai, ulatudes ballaadidest reggae'ni ning psühhedeelsest muusikast bluusini. Bändi looming jõudis tegutsemisaastate jooksul singlimüügi edetabeli esimese neljakümne hulka umbes viiekümnel korral ning ainuüksi Ameerika Ühendriikides jõudsid nad kahekümnel korral singlimüügi edetabeli esikohale. EMI Recordsi andmetel on The Beatles'i plaate müüdud praeguseks maailmas üle miljardi eksemplari. The Beatles The Beatles'i läbilöögiaasta oli 1963, mil nad väljastasid oma debüütalbumi "Please Please Me" ning Suurbritannia ajakirjanduses ilmusid artiklid ansambli kontserdil kiljuvatest ja minestavatest teismelistest. 1964. aasta alguses levis "biitlimaania" ka PõhjaAmeerikasse ning sealt peaaegu üle kogu maailma. Algus aegadel võeti eeskuju vanadest artistidest ja lauljatest, aga mõne aja pär...

Muusika → Muusika
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vanamuusika Festivalid

Pildil on Jacob van Eyck. Tartu elleri nimelise muusikakooli vanamuusikaansambli asutaja ja juht on Anneli Kuusk. Ansambel asutatti 1999. Aastal ja kannab nime Ellerino. Ansambel on esinenud Kuressaare (1998-st), Viljandi (2000-st), Nizni-Novgorodi (2000) ja Rakvere (2010) Vanamuusikafestivalidel. Ansamblis mängivad plokkflööti - Sander Tamm, Merilin Teppo, Karl-Madis Pennar, Kelly Saame, Riinu Liis Lajal ja Mette Mari Kaljas. Löökpillidel on Karl Helmeste ja juhendaja on Anneli Kuusk. Muusika kuulamine: Tegu on Rakvere laste ja noorte vanamuusikafestivaliga. See lugu on mängitud klavesiinil. Kvaliteet ei ole küll kõige parem, aga on parim mida leidsime.

Muusika → Muusika ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ALKOHOLID- ETANOOL

kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. [1] C6H12O6  2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu keefiris ja hapupiimas on umbes 0,5% etanooli, kaljas on seda 1%. [1] Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisadav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja seda edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. [3] Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15%. Kõrgemal alkoholi konsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge. Õlles on 3-5% etanooli

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Alkoholid

produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Alkoholid, nende struktuur ja omadused

produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev suhkur, mistõttu kefiiris ja hapupiimas on umbes 0,5 % etanooli, kaljas on seda 1%. Etanooli tootmisel kartulitest ja teraviljadest, tuleb neis sisaldav tärklis muuta ensüümide (linnaste) toimel maltoosiks ja see edasi glükoosiks, mis jällegi pärmseente mõjul hapniku juurdepääsuta käärib lõpuks etanooliks. Puuvilja- või mahla kääritamisel pärmseentega saadakse vein, milles etanooli on tavaliselt 10-15 %. Kõrgemal alkoholi kontsentratsioonil pärmseened hukkuvad, mistõttu ei saagi veinis olla alkoholi sisaldus kõrge

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Vene rahvusköök

paastuajal keelatuteks (piima-muna-liharoad). Et üle poole päevadest aastas loeti paastupäevadeks (192 ­ 216 päeva olenevalt aastast), oli loomulik, et sel ajal lubatud toitude valikut püüti mitmekesistada. Jookidest on teada, et 9. Sajandil oli olemas kali. Kalja valmistamisel tehti seda korraga suurtes kogustes 500 ­ 1000 liitrit. Lisaks joogile oli kali paljude toitude valmistamise alus, näiteks külmad supid. Tugevamaitselist liha (nt lammas) keedeti või küpsetati kaljas. 15. Sajandist võib kirjanduse andmeil kokku lugeda 600 erinevat kaljaliiki. Peale kalja joodi meejooke, mõdu, kasemahla nii värskelt kui kääritatuna. Õlu tuleb 1284-nda aasta paiku. 1386. aastal demonstreeris Genova saatkond Moskva bojaaridele ja apteekritele akvaviiti. On teada, et esimese kange alkoholi ,,vodka" valmistamiseni jõuti Moskva kloostrites aastate 1440 ja 1470 vahel. Laiemalt hakkab vodka levima 15. Saj. lõpust ja 16. Sajandil. Mõistel

Kultuur-Kunst → Kultuuriajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
12
doc

''Liha kasutamine erinevates köökides''

selles leidub oluliselt rohkem vitamiine ja süsivesikuid kui koduloomade lihas. Ulukilihale annavad meeldiva maitse vabas looduses elavate loomade eelised - mitmekesine toit, stressi vähesus, küllaldane liikumine, ravimijääkide puudumine kehas ja palju muudki. Eripärane maitse ja lõhn on ühelt poolt ulukiliha nn firmamärgiks, teisalt aga söömist takistavaks teguriks. Lõhna saab eemaldada liha leotamisega erinevates vedelikes (Piimas, Pett-is, kaljas jne), erilist maitset aga varjutada tugevatoimeliste maitsetaimede ja -ainetega (Kadakas - käbid, Rosmariin, Münt, Estragon, Tüümian jne). Ulukiliha sobib hästi neile, kes peavad lugu nn valgudieedist. Kahjuks müüvad meil metsloomaliha väga vähesed kauplused. Kõige kättesaadavam on see jahimeestele ja nende tutvusringkonnale. Haruldus ja eksklusiivsus teevad ulukilihast hinnalise ja ka kalli toote! Sealiha enim levinud kasutusalad.

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

süsivesikuid kui koduloomade lihas. Ulukilihale annavad meeldiva maitse vabas looduses elavate loomade eelised - mitmekesine toit, stressi vähesus, küllaldane liikumine, ravimijääkide puudumine kehas ja palju muudki. Eripärane maitse ja lõhn on ühelt poolt ulukiliha nn firmamärgiks, teisalt aga söömist takistavaks teguriks. Lõhna saab eemaldada liha leotamisega erinevates vedelikes (piimas, petis, kaljas jne), erilist maitset aga varjutada tugevatoimeliste maitsetaimede ja -ainetega (kadaka käbid, rosmariin, münt, estragon, tüümian jne). Ulukiliha sobib hästi neile, kes peavad lugu nn valgudieedist. Kahjuks müüvad meil metsloomaliha väga vähesed kauplused. Kõige kättesaadavam on see jahimeestele ja nende tutvusringkonnale. Haruldus ja eksklusiivsus teevad ulukilihast hinnalise ja ka kalli toote. Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

oluliselt rohkem vitamiine ja süsivesikuid kui koduloomade lihas. Ulukilihale annavad meeldiva maitse vabas looduses elavate loomade eelised - mitmekesine toit, stressi vähesus, küllaldane liikumine, ravimijääkide puudumine kehas ja palju muudki. Eripärane maitse ja lõhn on ühelt poolt ulukiliha nn firmamärgiks, teisalt aga söömist takistavaks teguriks. Lõhna saab eemaldada liha leotamisega erinevates vedelikes (piimas, petis, kaljas jne), erilist maitset aga varjutada tugevatoimeliste maitsetaimede ja -ainetega (kadaka käbid, rosmariin, münt, estragon, tüümian jne). Ulukiliha sobib hästi neile, kes peavad lugu nn valgudieedist. Kahjuks müüvad meil metsloomaliha väga vähesed kauplused. Kõige kättesaadavam on see jahimeestele ja nende tutvusringkonnale. Haruldus ja eksklusiivsus teevad ulukilihast hinnalise ja ka kalli toote. (Eesti Toit 2010) 12 3 LIHATOOTED

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Õppekavad ja õpikud koolimatemaatikas

2. Trigonomeetria 3. Vektor tasandil. Joone võrrand 4. Jadad. Funktsioonid I 5. Funktsioonid II 6. Funktsiooni piirväärtus ja tuletis 7. Tõenäosusteooria ja statistika 9 8. Stereomeetria 9. Integraal Kuulutati välja ka konkursid uute õpikute kirjutamiseks X - XII klassi erinevate harude jaoks. 1992. a. ilmus humanitaarharu õpik X klassile, autoriteks R. Kolde ja T. Kaljas. 1993. a. ilmus X klassi õpik reaalharule (autorid T. Tõnso ja A. Veelmaa) ning 1995.a. veel kolmaski õpik, mida on võimalik kasutada nii kitsa kui ka laia kursuse õppijatel (autorid L. ja T. Lepmann ning K. Velsker). Alates 1998. aastast korraldatakse gümnaasiumi lõpus ka matemaatika riigieksamit (1997. a. kevadel oli katseline riigieksam). 1996. aasta õppekava on praeguseks mõnevõrra korrigeeritud. 2002. aasta sügisel kinnitati vabariigi valitsuse poolt uus õppekava

Matemaatika → Matemaatika
26 allalaadimist
thumbnail
68
pdf

Ratsaspordispetsialistide hinnang harrastusspordile

Ratsaspordi harrastamine mõjub hästi tervisele ning suurendab elurõõmu ja heaolutunnet (Kollom, jt., 2008). Ratsasport pakub toredaid elamusi ja piisavalt füüsilist koormust ning sobib igas eas harrastajale (Tults, 2008). Harrastussportlane käib tööl, enamjaolt esmaspäevast reedeni ja kaheksast viieni, omab kodu ja peret, mõningal juhul on võimeline tegelema veel mõne muu hobi või huvialaga (Varusk, 2012). Bodilsen Estonia finantsjuht ja juhatuse liige Kaia Kaljas näeb ratsutamist kui hobisporti, mis aitab tal välja tulla igapäeva rutiinist püüdes mõned korrad suvel ka võistlemas käia (Lemmik, 2006). Ratsutamine tähendab puhkust. Hobune teeb oma olemisega kõik selleks, et inimene ei mõtleks millegi ega kellegi muu, kui vaid tema ja ratsutamise peale. Harrastusspordina käsitletakse sportlikku tegevust, mis on suunatud edu 9 saavutamisele avalikus konkurentsis (ERL, Harrastussport)

Sport → Sport
6 allalaadimist
thumbnail
149
xlsx

Informaatika I arvestustöö 2014 TTÜ

Aleksander-Mati Müürisepp Akad.tee 15 - 331 620 4328 Aleksei Gavrilov II 123 620 3007 Allan Olspert Akad.tee 15 - 220 620 4421 Andre Lomaka Akad.tee 15 - 212 620 2819 Andres Valkna Akad.tee 15 - 140 620 4455 Andres Veske Akad. tee 15 - 117 620 4402 Andrus Metsala Akad.tee 15-410 620 4381 Anna-Liisa Peikolainen Akad.tee 15-324 620 4359 Anne Kaljas Akad.tee 15A-406 Anne Kuusksalu Akad.tee 15 - 218 620 4432 Anne Martma V 413 620 3050 Anne Menert Akad.tee 15 - 259 620 2833 Anne Orav Akad.tee 15 - 328 620 4331 Anne Paju Akad.tee 15-430 620 4370 Anne Pink Akad.tee 15-238 620 4433 Anne Ploom II 130 620 3000

Informaatika → Informaatika
90 allalaadimist
thumbnail
258
xlsx

Informaatika 1 - tekstikorpuse analüüs

Aleksander-Mati Müürisepp Akad.tee 15 - 331 620 4328 Aleksei Gavrilov II 123 620 3007 Allan Olspert Akad.tee 15 - 220 620 4421 Andre Lomaka Akad.tee 15 - 212 620 2819 Andres Valkna Akad.tee 15 - 140 620 4455 Andres Veske Akad. tee 15 - 117 620 4402 Andrus Metsala Akad.tee 15-410 620 4381 Anna-Liisa Peikolainen Akad.tee 15-324 620 4359 Anne Kaljas Akad.tee 15A-406 Anne Kuusksalu Akad.tee 15 - 218 620 4432 Anne Martma V 413 620 3050 Anne Menert Akad.tee 15 - 259 620 2833 Anne Orav Akad.tee 15 - 328 620 4331 Anne Paju Akad.tee 15-430 620 4370 Anne Pink Akad.tee 15-238 620 4433 Anne Ploom II 130 620 3000 Annely Rätsep tööleping peatatud

Informaatika → Informaatika
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun