Facebook Like

Joogid (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Rakvere Ametikool
Ülari Vaarik
K12
Joogid
Iseseisev töö
Juhendaja : Eha Raal
Rakvere 2013
JOOGID
Joogid jagunevad: Alkohoolsed ja alkoholivabaeks ehk alkoholita jookideks. Esimesed sisaldavad üle 1,2 mahu% etanooli, sealhulgas õlu üle 0,5mahu%
ALKOHOOLSED JOOGID
Liigitatakse olenevalt etanoolisisalduselt
  • Lahjad – kuni 22 mahu% etanooli
  • Kanged – 22 kuni 80 mahu% etanooli
  • Üle 80 mahu% on piiritused

Piiritused ja alkohoolsed joogid annavad kokku mõiste ALKOHOL.
Alkohoolsed joogid liigitatatakse veel:
  • destilleerimata - saadakse vahetult alkohoolse käärimise käigus (vein, õlu)
  • destilleeritud – valm. Eelnevalt toodetud piirituse ( destillaadi ) baasil ( viin , napsud, brändi, viski

DESTILLEERITUD JOOGID
VIIN
Valmistatakse kõrgeima puhastusastmega rektifitseeritud piiritusest ja lahkendatatakse mineraalidest vabastatud veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko , veel AS Onistar, AS Ofelia
NAPS
Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse
  • kibedad napsud – siia kuuluvad ka maitsestatud viinad . Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;. Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga.

Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil, džinn( kadakamarja leotise baasil valmistatud naps. Aluse tootmisele panid Hollandlased Sobib lahjendamaks toonikutega, samuti koksides
  • magusad napsud – rektif.-tud piirituse, mahlademorsside, aroomi - ja maitseainete, värvainete ja vee segamisel . Sisaldavad kuni 10% suhkrut ( Cherry , Metsmaasikas, Pihlakas konjakil, 21% kanged

LIKÖÖR
Valmistatakse laias valikus ja valmistamisel kasutatakse samu komponente, mis napsude valmistamisel, kuid üks toode sisaldab tavaliselt rohkem komponente ja on magusamad. Toorained lisatakse viinale, viskile, brändile. Likööre võidakse veel tammevaatides laagerdada, mille tulemusena moodustub rida uusi ühendeid, mis annavad parema maitse ja aroomi.
Kanged on Kännu kukk – köömneleotis, värvaine 45%; Vana Tallinn – kaneel, vanill ja pruunistatud suhkur 45%; Curacao – tsitruseliköör 35%, kohviliköör 30%.
Lahjad- Jõhvika, Mustsõstra, Kreemiliköör Eeden, Con amore jõhvika, vaarika , kirsi, pohla ...
Maailmas tuntud Abricotine – prantsuse aprikoosiliköör
Advocat – hollandi liköör munakollasest ja brändist
Anisetta stillata – itaalia aniisiliköör
Benedictine – ürdiliköör, pärineb munkadel
KOKTEIL
Segujookide üldkasutatav nimetus, mis tõlkes tähendab (Coctail) kukesaba. Võivad olla alkoholiga või ilma
Long Drink – (pikk jook ), alkoholiga 5,5 ja 5,6%
Glögi – viinale ja veinile lisatud kaneeli , nelki, kardemoni, Juuakse kumalt
Grog – rumm , viski, džinn on lahjendatud karastusjoogiga
Punšš – valm. Alkoholist, puuviljamahlast, maitseainetest. Tuleneb indiakeelsest sõnast pantš, mis tähendab viite ja eeldab 5 komponenti
BRÄNDI
Tooraineks on naturaalne viinamarjavein, millest saadakse destilleerimise teel viinamarjapiiritus, mida ei rektifitseerita. Destilleeritakse kaks korda ja saadud piiritus laagerdatakse tammepuust vaatides vähemalt 2 aastat. Mida pikem on laagerdumisaeg, seda kõrgem kvaliteet. Pärast laagerdamist lisatakse destvesi, väike kohus pruunistatud suhkrut või suhkrusiirupit. Kangus 40...60%.
Tuntumad on brändi napoleon (Pantsusmaa); Gremi(Gruusia), Armanjak ( Prantsusmaa); Dubaron(inglismaa), Belõi Aist (Moldova)
Metaxa – Kreeka brändi, mis on lahjendatud muskaatveiniga
Grappa – Itaalia päritoluga brändilaadne jook, mille lähtetooraineks viinamarjajäägid, mis jäävad alles peale mahla pressimist. Need lahustatakse veega, kääritatakse, destilleeritakse, laagerdatatkse erinevast puidust vaatides
Pisco – Peruu brändi, mis val. Ka teistes ladina-Ameerika maades
Brändide vanust märgitakse sildil kas tärnidega, millede arv näitab destillaadi laagerdamist
Või tähekombinatsioonidega VS; VSOP; XO
Võidakse valmistada ka teistest veinidest, siis peab nimi sisaldama tooraine nimetust :
Calvados – õunabrändi ( õunasiidrist)
Palinka – aprikoosibrändi
Cherry brändy – kirsibrändi
Slivovitš – ploomibrändi
KONJAK
Kõige hinnatum brändi, mille nimi tuleb Prantsuse linna Cognac järgi. Mida lähemal tsoon linnale, seda hinnatum konjak. Konjaki nime võivad kanda ainult need brändid, mis valmistatud antud linna piirkonnas kasvavatest viinamarjadest seal asuvates vabrikutes . Konjak on Prantsuse kaubamärk, mida reguleerib konjakiseadus
Vanim on Martell - alustas tootmist 1715; kõige suurema läbimüügiga Hennessy
Minimaalne destillaadi aeg 2,5 aastat, kasutatakse parimaid tammevaate. Kindlate markide jaoks segud erinevast vaadist, ka laagerdusaeg kuni 40 aastat. Enne villimist viiakse kangus 40%, kuidvalm. Ka kõrgema alkoholisisaldusega konjakeid.
Olenevalt laagerdamise ajast liigitatakse klassidesse
VS – segu kõige noorema vanus 2, aastat
VSOP – vähemalt 4 aasta, ka vanemad
Napoleon – 5-25 aastat
XO – põhiliselt üle 20 aasta vanad
Veel on ka nimelised
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Joogid #1 Joogid #2 Joogid #3 Joogid #4 Joogid #5 Joogid #6 Joogid #7 Joogid #8 Joogid #9 Joogid #10 Joogid #11 Joogid #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-06-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ylts16 Õppematerjali autor

Lisainfo

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

9
doc
Alkohoolse joogide liigitus-destileeritud joogid-destileerimata joogid-õlu
62
doc
Toiduained
44
doc
Brandi ja konjak
31
odt
Joogiõpetus
7
docx
Joogikaart
7
docx
Joogikaart
7
docx
Joogikaart
22
odt
Joogiõpetus



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun