Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"vaarika" - 114 õppematerjali

vaarika - sõstra keedis kg 2,83 vaarikamoos kg 3,08 vahuvein tk 2,33 vahtrasiirup kg 15,33 vahukoorestabilisaator Maasika kg 7,82 valge šokolaad kg 3,42 valge vein l 4,5 valge veiniäädikas kg 4,8 valge viin l 10,8 valged oad kg 0,96 valgehallitusjuust kg 12,68 vaniljekaste tk 3,17 vanillikaun kg 76,73 vanillisuhkur kg 6,7 varsseller kg 1,6 veise sisefilee kg 11,83
vaarika

Kasutaja: vaarika

Faile: 0
thumbnail
2
rtf

Kohupiima-vaarika rull

Kohupiima-vaarikarull · Mis meil vaja on? · Rull: 4 muna 1 dl nisujahu 1 dl kartulijahu 2 dl suhkrut 1 tl küpsetuspulbrit Täidis: 400 g kohupiimapastat 2 dl (1 pakk) vahukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillisuhkrut 3-5 dl vaarikaid Retsept Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelu hulka eelnevalt segatud kuivained (jahu,kartulijahu, küpsetuspulber) Määri tainas ahjuplaadile (küpsetuspaberiga kaetud) ja küpseta kuni 10 min, Kummuta biskviit teisele, suhkruga kaetud küpsetspaberile. Koori ahjus olnud paber ettevaatlikult maha. Keera tainas koos uue paberiga rulli ja jäta jahtuma. Täidise tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga ning sega kohupiima ja vaarikatega. Määri täidis jahtunud põhjale j...

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Vaarikas

E ESTI VABARIIK R ÄPINA AIANDUSKOOL V AARIKAS ISESEISEV TÖÖ K OOSTAS: LEA VARTSUN 1AK2 R ETSENSEERIS: R ÄPINA 2009 SISSEJUHATUS Arvatakse, et vaarikas on üks vanemaid marjakultuure. Esmased kirjalikud andmed vaarika kultuuristamise kohta pärinevad 16. saj keskpaigast Inglismaalt, Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Esimesed vaarikasordid hakkasid levima 18. sajandi lõpul. Eestlaste esivanemad korjasid metsast vaarikaid tõenäoliselt ammu enne seda, kui hakkasid neid koduaedades kasvatama. Rahvameditsiinis kasutatakse vaarika vilju, lehti, õisi ja varsi. Marjad on väga maitsvad. Süüakse värskelt ja tehakse keediseid, kompotte, mahla, siirupit. Rikkad mõnede vitamiinide ja mikroelementide poolest

Põllumajandus → Aiandus
96 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

Leevika Vilja KK10 PE Ajalugu Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperilauljanna Daam Nellie Melba.Mille valmistas tema jaoks kuulus prantsuse chef Auguste Escoffier. Millega tegemist on ? Tegemist on püreestatud ja kurnatud värsketest vaarikatest, punasesõstratarretisest, suhkrust ja maisitärklisest valmistatud kastmega, mida serveeritakse tuntud Peach Melba desserdi juurde (virsikud vaarikakastmega). Sobib ka jäätise, puuvilja, keekside ja muude kookide juurde. Kuulub Austraalia ja Uus-Meremaa rahvus kööki Repsept Koostis: 2 tk suurt hästi küpseid virsikuid 4 tk palli kvaliteetset vanilje- jäätist 1 dl 35% rõõska koort 30 g suhkrut 2 - 3 tk tilka vanilliekstrakti Melba kaste: 150 g suhkrut 150 g vaarikaid 3 sl vett Valmistamine: Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase u...

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vaarikas

Vaarikas on narmasjuurestiku ning ühe- ja kaheaastaste vartega puitunud poolpõõsas. Kevadel kerkivad maapinnale asendusvõrsed. Teisel aastal kannavad vaarika oksad [?] ja peale seda [?]. Vaarikas õitseb juuni teisel poolel. Õitsemine kestab [?]. Vaarika vili on [?]. Vaarika lehed on liitlehed. Vaarikas vajab päikeselist kasvukohta jahuumusrikast mulda. Enne istanduse rajamist on vajalik maa korralikult puhastada umbrohtudest. Korralikku saaki on loota tervetelt istikutelt. Pärast istutamist tuleks taimeread multsida. Multsitud istandikus peab harima ainult vahekäike. Sobivaim aeg vaarikaistanduse rajamiseks on kevadel või sügisel. Sobivaim kasvutihedus on 5-6tugevat vart jooksva meetri kohta

Loodus → Loodus õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Moos

..................... 6 Näiteks: Piparmündimaitseline vaarika-sokolaaditort.............................................6 Fukntsionaalne moos.............................................................................................. 9 kokkuvõtte............................................................................................................ 11 moos on suhkrurikas marjadest või puuviljadest keedetud toorhoidis.Moosi säilitab kõige paremini suhkur.On olemas vaarika moos, mustika moos, pohla moos, maasikamoos.Minu lemmik moos/moosid on vaarika ja maasika moos.....11 Kasutatud materjal............................................................................................... 12 Moosi keetmine 3 Moositegu pole sugugi keeruline, tuleb vaid jälgida hügieenireegleid ning kasutada kvaliteetseid marju, puuvilju või muid aiasaadusi. Ja moosiks kõlbavad kõiksugu aia,

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Põldmurakas

Muidu leidub põldmurakal ebameeldivaid väikeseid ogakesi nii varrel kui ka leherootsudel. Harilikust vaarikast saab põldmurakat kergesti eristada viljade järgi. Kui "vaarikamarjad" on punased, siis põldmuraka viljad on hoopis mustad. Sõna "marjad" sai pandud jutumärkidesse seepärast, et tegelikult ei ole ei vaarikal ega ka murakal mitte marjad, vaid paljudest viljadest koosnevad koguviljad. Iga üksik "marjaterake" on tegelikult omaette vili. Kuid isegi need ei ole veel marjad. Kui te vaarika või põldmuraka koguvilja terakest seestpoolt uurite, siis leiate sealt ühe kõva luukestaga seemnekese. Oma ehituselt on see samasugune nagu ploomi või kirsi "kivi". Nii nimetatakse ka vaarikate ja murakate üksikuid viljakesi luuviljadeks, kogu "marja" aga koguluuviljaks. Põldmarja viljad on suuremad kui hariliku vaarika omad ja koosnevad ka rohkematest luuviljadest. Kuid siiski on vaarikamarjad neist palju väärtuslikumad. Esiteks on põldmarja viljade luukesed üpris suured

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Referaat: maasikas ja vaarikas

Lehekesed on terava tipuga, piklik-munaja kujuga, kuni 8 (10) cm pikkused, laius kuni 4 cm, ümara 4 või südakujulise alusega, ebakorrapärase saagja servaga, pealt peaaegu karvadeta, alt valgete pehmete karvadega. Õied on valged, umbes 1 cm läbimõõduga, viietised, koondunud väikesearvuliselt õisikutesse. Vilju nimetatakse samuti vaarikaks. Vaarikas on bioloogiliselt määratluselt koguvili (vt Error: Reference source not found1). Erinevalt murakast, irdub vaarika koguluuvili kergesti viljapõhjalt. Viljad on tavaliselt punased, kultuursortidel ka kollased. Vaarika varred on enamasti ogalised ja seest suure säsiga. Varre eluiga kestab kaks aastat. Teisel aastal vars viljub ja siis kuivab. Õied meeldivad mesilastele. 1.3 Kasvatamine Hariliku vaarika erinevaid sorte kasvatatakse koduaedades ja ärilistes istandustes marjakultuurina. Vaarikas ja pampel ehk aedmurakas moodustavad muraka perekonnas eraldi alamperekonna.

Informaatika → Arvuti töövahendina
27 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õppekäik ettevõttesse

Sissukord  Sissejuhatus  Ettevõtte nimetus;  Ettevõtte tegevusvaldkond;  Ettevõtte üldine iseloomustus (asukoht, töökorraldus jne.);  Ettevõtte kliendirühmad;  Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus;  Toodangu sortiment, kogused;  Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes  Tehnilise varustatuse iseloomustus;  Millised on ettevõttes töö tingimused;  Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed;  Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta;  Kokkuvõte  Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Tööstusliku leiva tootmine Tartus algas aastal 1911, kunas alustas esimene ülevenemaaline leivatehas Pain Normal, kus valmistati täisterast terviseleiba, mis oli hinnatud nii kohalikul turul – eriti aga Peterburis. Tähelepanuväärne oli ka mitmekülgse ärimehena tuntud August Kook´i 1936 aastal Emajõe tänavale vanast õlletööstusest ümber ehitatud leivatööstuse ...

Toit → Pagar-kondiiter
12 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Raagritsikas

Raagritsikas Liik: carausius morosus Toitmine: Pesta talvel ostetud poti taim nt: Lehtkapsas, Hernevõrsed, Tammesalat Kevadel puulehti: Sirel, Kask, Tamme eriti ei söö, Vaarika lehed, (Meliss mitte poest) NB:PESTA HOOLIKALT Eluiga: u1 aasta või rohkem Pojad tulevad munadest ja kooruvad umbes 3-5kuud või rohkem vähem. Puur: panna Wcpaperit siis koristamine lihtsam mõned oksad ,et hea ronida Hooldamine: Anda süüa ja korja ära pruuniks läinud lehed pritsida puhtast pudelist NB: mitte ära upputada.

Loodus → Loodus õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pannkoogilõhnaline pühapäeva hommik

Pannkoogi lõhnaline pühapäeva hommik. Ühel pühapäeva hommikul ärkasin ja tundsin köögist tulevat pannkoogi lõhna. Äratasin venna üles, kuna plaanisime täna perege minna uisu- Tama.Kööki jõudes nägin isuäratavat suurt taldrikutäit pannkooke ja vaarika moosi.Ema kattis laua,sõime ja jõime kõhud täis. Peale seda panime ennast soojalt riidesse ja suundusime uisutama jäähalli. Sinna jõudes laenutasime uisud ja sõit võis alata. Ema kes polnud mitu aastat uisutanud , kukkus palju kordi. Olime seal juba 2 tundi , ning hakkasime kodu poole minema.Koju tulles jõime sooja teed ja mängisime Monopoly. Olit tore pühapäev perega ja head pannkoogid.

Kirjandus → Kirjandus
4 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

 Hellus Haps maasika Koostis: piim, suhkur, maasikad (1,8%), glükoosi-fruktoosisiirup, õunad (0,3%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärv peedipunane (kontsentreeritud punase peedi mahl), happesuse regulaator sidrunhape, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria.  Hellus Haps vaarika Koostis: piim, suhkur, vaarikad (1,5%), glükoosi-fruktoosisiirup, õunamahl (0,6%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärv kontsentreeritud porgandimahl, happesuse regulaator naatriumtsitraat, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria.  Hellus Haps marja Koostis: piim, suhkur, marjamahl

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Vaarikas

VAARIKAS Andu115 VÄIKE-MAARJA GÜMNAASIUM Hariliku vaarika rahvapärased nimed · Vabarn · Vaargad · Oamarjad · vaarmarjad VAARIKAS VAJAB ELUKS · VALGUST · SOOJUST · TOITESOOLASID · VETT · ÕHKU Õis · Mõlemasugulised väiksed & tagasihoidlikud longus õied. Vili · Helepunane koguluuvili, mis eraldub kergesti õiepõhjast, söödav mahlane & väga maitsev. VAARIKATEST TEHAKSE: · HOIDISEID · TEED · KOMMI

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

KEEFIR

KEEFIR Jelizaveta Tomingas MK15 KET-1 SISSEJUHATUS Paljude eestimaalaste jaoks on jätkuvalt armas hapupiim, mis sobib ideaalselt toidu kõrvale janu kustutamiseks kui ka toidu valmistamiseks. Hapupiimale on lisatud ka maailmas enimuuritud Lactobacillus rhamnosus GG bakter. KEEFIRI TUNNUSED Rasva protsendi sisaldus Keefir lisanditega Probiootiliste bakteritega keefir Pakendi suurus Pakendi materjal Keefirijook Tootjad/bränd RASVA PROTSENDI SISALDUS 2,5% Keefir 3,5% Keefir 3,5% rasvasisaldus 2,5% rasvasisaldus 2,2% rasvasisaldus 1% rasvasisaldus KEEFIR LISANDITEGA Kirsi keefir Kama keefir Kirsi keefir Maasika keefir Kama keefir Õuna ja piparmündi keefir Cappucchino keefir Mustika keefir PROBIOOTILISTE BAKTERITE GA KEEFIR ME-3 piimhappebaktereid sisaldavad Helluse tooted ait...

Majandus → Müügitöö alused
1 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Menüü tegemine

pühendumisega mõeldes kliendile. Minu valitud supp sisaldab tiigerkrevette, karbisid, lõhefileed ning safrani. Mulle meeldib, see toit, sest see sisaldab huvitavaid komponente ning on samas väga tervislik. Minu valitud praad sisaldab ratatouill’e, punaveinikastet, punase sibula moosi ning mikroürte. Valisin selle, sest tegemist on väga huvitava roaga, sooviksin kindlasti ise järele proovida! Minu valitud magustoit sisaldab valget šokolaadi, vaarika toormoosi, magusat saiapuru ning kohupiima. Valisin selle, sest olen seda proovinud ja mulle tohutult meeldib šokolaadi ja moosi kooslus ning kokkusobivus teiste komponentidega. Kasutatud kirjandus 1. http://polpo.ee/ 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_macchiato 3. GOOGLE pildid

Toit → Catering
16 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Harilik vaarikas

Kõige kasulikumad on vaarikad kohe värskelt süües, kuid neid saab tarbida kogu aasta jooksul. Selleks tuleb korjatud vaarikad laotada paariks päevaks päikse kätte närbuma. Seejärel kuivatatakse nad 40...45 °C juures. Samuti on ju laialt tuntud vaarikatest valmistatud hoidised. Ka kõigil keedistel, mahladel, kompottidel ja siirupitel on raviv ja tervist tugevdav toime.Kuid ravimina ei kasutata ainult vaarikapõõsa marju. Nii marjadest kui ka vaarika lehtedest ja vartest saab ravimtee. See on muide hea õpetus matkajatele. Metsas on mõnikord raske tee tegemiseks materjali leida. Peaaegu alati leidub aga kuskil lähiümbruses mõni vaarikavälu. Tasub julgelt murda mõned nooremad vaarikavarred, panna teepotti keema ja maitsev ning kasulik tee on mõne minutiga valmis. Nii lehti kui ka varsi saab kasutada ka kuivatatult.

Loodus → Loodusõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Vaarikas

Nora Maria Floren VAARIKAS Referaat Juhendaja: Liis Lindma 2015 Vaarikas Vaarikas tuleb murakast, kasvab peamiselt Lääne-, Kesk- ja Ida- Euroopas. Looduslikult kasvab ta lagendikkudel ja metsades. Tavaliselt istutatakse ta septembris - oktoobris. Vaarikas valmib tavaliselt juulis – augustis. Üks taim elab umbes 15a. Vaarikas eelistab kasvamiseks varjulist kohta ja niisket mulda. Harilik vaarika mari on punast värvi ja taim is umbes 1m kõrge. Valged õied on umbes 1 cm läbimõõduga.Ta levib väga kiiresti ja on sellepärast väga tülikas aga maitsev. Peamiselt kasvatatakse vaarikaid oma aedades. Kasulikkus Vaarikas on väga palju vitamiine, mineraale ja toitaineid. Neil on ravaiv toime, nad ravivad stressi, leevendavad palavikku ja ravivad ka paljusid teisi haigusi(külmetus). Magusust põhjustab glükoos ja fruktoos. Vaarikalehtedest ja vartest saab teha teed,

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka lõpueksam

1)Caesari salat (Lehtsalat,broilerifilee,kaste-hapukoor,sinep,munarebu,küüslauk,oliiviõli,parmesani juust,saiakuubikud) 2)Sealiharull,kaalika suflee ja herne püreega. (Sealiha,paprika,sampinjon,sulatatud juust ,,Merevaik",kartul,kaalikas,muna,külmutatud roheline hernes) 3)Brandi PannaCotta vaarika couliga. (Vahukoor,brandi,zelatiin,suhkur,vaarikad,marjaliköör,sokolaad) Vesi TOIDUIDEE Minu menüü on koostatud palju liikuvale inimesele, kes kiire elutempo juures ei jõua hommikust korralikult süüa ning õhtusöök piirdub kerge einega, niisiis jääb põhirõhk lõunale. Pakuksin seda menüüd sügis-talvisel perioodil, sest ilmad on siis sombused ja külmad ning

Toit → Kokandus
188 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alacart menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

A la Carte menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tee sortiment

Tallinna Tööstushariduskeskus Toidukaubad Tee sortiment Christie Kitsing 306 MRA Tallinn 2011 Tee sortiment Purutee- Pai Mu Tan-White Tea Dilmah-ceylon orange pekoe,large leaf tea Pakitee-Lipton-Green Tea Pickwick (winter tea) Lipton - Earl grey tee 20 püramiidi teepakki. Vürtsitee-India chai kange India chai mahe Aroomitee-Gurmans troopilise lille tee Gurmans metsmaasika tee Piimatee- Chai latte vürtsikas (Chaipur) Matcha vürtsikas (Matcha) Orgaaniline tee- Cha spring mint Cha earl grey Lahustuv tee-Venda "earl grey" Quali tea sidruni maitseline Dilmah - Must tee Tea trader must tee Teekanne puuvilja sweet kiss tee tetley roheline lahtine tee english tee breakfast remiers roheline tee hiina young hyson Puruteed: gurmans madam butterfly aromatiseeritud tee gurmans old love aromatiseeritud tee- Roheline Jaapani tee Sencha, papaia-, an...

Õigus → Müügiõpetus ja...
13 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Rootsilaua menüü

Kool Rootsilaud Nimi 9. klass Tallinn 2016 Menüü Suvepiknik Rootsilaud Tiigerkrevetid vürtsikas kastmes Suured puhastatud krevetid lihtsas peruupärases kastmes. Krõbedad tacoampsud Pisikesed tacod hakkliha, juustu ja tomatiga. Itaalia juustupulgad Keerdus juustupulgad dipikastmega. Menüü Suvepiknik Rootsilaud Avokaado munarullid Krõbedad maitsvad suupisted. Teriyaki lihapallid Teriyaki kastmes lihapallid. Virsiku-vaarika smuuti Värske ja jahutav smuuti. Mahlane arbuus Puuviljasalat Sidrunivesi Lihtsad peruupärased krevetid Aega kokku: 15 min Ettevalmistus: 5 min Küpsetamine: 10 min Vaja:  120 ml kana- või köögiviljapuljongit  2 supilusika...

Toit → Kodundus
4 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

LIBLIKAD

Kummalgi tiival on must serv valge äärega. Serva ääres on kaks mustade täppide rivi. Servast kaugemal on mustad laigud märksa suuremad. Tiibade alakülg on helekollane, vahel pruun. Tagatiibade allküljel on lühikesed lillad ja valged triibud. · Eestis ja Kesk-Euroopas on luhatäpik üsna sage liblikas. · Ta lendab juuni keskelt juuli lõpuni, eriti soistel ja niisketel niitudel ning metsaveertes. · Röövikud toituvad vaarika ja angervaksa, samuti ürt-punanupu, kibuvitsa ja kahkjaspunase sõrmkäpa lehtedel. Päevapaabusilm · Päevapaabusilma tiibade siruulatus on 40­55 mm. Tiibade ülakülje põhitoon on kirsipruun. Iga tiiva tipus on valge, sinise ja musta tooniga silmlaik. Tiibade alaküljed on tumehallist mustani. Lennul paistab ta hästi silma tiibade ülakülje kirevuse tõttu · Eestis, nagu suures osas Euroopast, on päevapaabusilm kõikjal tavaline.

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

KEEMIA EKSAM 2014 kordamine

peavad vees lahustuma ning 1 saadus peab olema lahustumatu b) Sool+hape=uus sool+uus hape reegel: üks saadustest peab olema reageerinud happest nõrgem või sadenema 5. Täida table, pane õiged värvid: Indikaator Happeline Aluseline Neutraalne keskkond keskkond keskkond Lakmus Punane lilla sinine Fenoolftaleiin värvuset Vaarika punane värvusetu 6. Kirjuta nimetus ja pane juurde aineklass  CO2 –süsihappegaas  Ag 2 O – dihõbeoksiid  Ba(OH )2 –baariumhüdroksiid  ZnCO 3 –tsinkkarbonaat  CuS –vasksulfiid 7. Tee dissotsiatsioon  H 3 PO 4 –H+H2PO4  Mg(OH )2 –Mg+H2O  H2O –H+OH  Na 2 SO 4 –2Na+SO4  Al (OH )3 –Al+H2O 8

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Vesi L 0,125 0,125 0,500 0,500 Kristallsuhkur kg 0,004 0,004 0,016 0,016 Küpsetatud õun kg 0,020 0,020 0,080 0,080 0,000 0,000 VAARIKA KASTE 0,000 0,000 Vaarikad kg 0,030 0,030 0,120 0,120 Suhkur kg 0,006 0,006 0,024 0,024 Kokku: 0,229 0,229 0,917 0,917 Hind km-ga: Valmistamine 1

Toit → Kokandus
55 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kunstiliigid

FOVISM Eesmärk: väljendada kunstniku meeleolu mingi objekti vaatlemisel. Temaatika: inimesed, esemed, olustik. Vormikäsitlus: tinglik joonistus, täpne vormi ja ruumi kujutlemine pole oluline. Värvikäsitlus: erksad värvid, selged värvipinnad, sageli tegelikkusele vastupidine. Henri Mattise „Madame Mattise”, „Vestlus” , „Tants” Andre Derain „Mattise’i portree”, „Westminsteri sild Londonis” KUBISM Eesmärk: kujutada nähtavaid objekte nende geomeetriliste põhivormidena, lahutades need osadeks ja pannes uutmoodi kokku; näidata üht eset korraga mitmest küljest. Temaatika: esemed, majad, inimesed. Tehnika: maal, kollaaž Värvikäsitlus: värv teisejärguline, sageli pruunid, hallid toonid. Pablo Picasso „Istuv naine”, „Tüdruk pallil”, „Akrobaatide perekond” Georges Braque „Portugaallane” , „Tütarlaps kitarriga” ABSTRAKTSIONISM Eesmärk: loobuda täielikult looduse jäljendamisest, luua puhast kunsti. Vormikäsitlus: abstrak...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

TARBIMISHARJUMUSED

· E451- trifosfaadid on happesuse regulaatorid ja sekvestrandid, kasutatakse lihatoodetes · E414- kummiaraabikut kasutatakse niiskuse säilitajana drazeedes, vahvlilehtedes, vahvlikommides MIKS OSTSIME KAUGELT PÄRIT TOOTEID? Odavam Eestimaine toode ei ole kättesaadav (nt viinamarjad, granaatõunad, banaanid, apelsinid, kiivid, paprikad, sidrunid, lillkapsad, pirnid) Maitse-eelistused Toote välimus, pakend KESKKONNASÕBRALIKUD TOOTED · Kalevi vaarika tume sokolaad - kohvi-, tee- ning kakaokasvatust toetav programm UTZ Certified (seisab kakaokasvatajate paremate töötingumuste eest, võimaldab neil erialase hariduse saamist, pööratakse suurt tähelepanu loodusressursside säästlikule kasutamisele) PÄRITOLUMAAD · Eesti, Poola, Tsiili, Saksamaa, Läti, Holland, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Maroko, Costa Rica, Egiptus, Soome, Venemaa, Ungari, Türgi, Belgia PAKENDITE MÄRGISTUSED

Ökoloogia → Keskkonnakaitse ja säästev...
6 allalaadimist
thumbnail
17
pdf

Ideekaardid

8. Tootja: Venemaa-Sveitsi 9. 6.04.- euro 3 Lacalut laste 1. Lacalut 4 2. Laste , vanusele 0-4 aastat 3. Sobib piimahammastele 4. Koostises olev aminofluoriidid (olaflur) kaitseb tõhusalt kaariese eest. Vitamiinid A ning E hoolitsevad suuõõne tervisliku seisundi eest. Ei sisalda suhkrut. Fluorisisaldus 250 ppm, ohutu allaneelamisel. 5. Valge värv 6. Vaarika maitseline 7. Pakendis 50 ml. 8. Tootja: Saksama 9. 6.20.- euro 4 Colgate 1. Golgate 2. Sobib kogu perele. Ei ole soovitav alla 7-aastastele lastele 3. Kaitseb hambaid kaariese eest. Vähendab hambakattu. 4. Sisaldab fluoriidi 5. Valge värv 6. Tugev mündimaitsega 7. Pakendis 100 ml. 8. Brasiilia 9. 1.73.- euro 5 2 SAMPOON

Muu → Ainetöö
17 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Aedmarjad

Strawberry · Maasika kodumaaks peetakse Ameerikat. Aedmaasika tuntus Euroopas ei ole eriti pikk, õige hoo sai maasika kasvatus alles XVI ja XVII sajandil. Nüüd on aretustöö tulemusena maailmas välja aretatud u 5000 erinevat maasikasorti. · Maasikaid kasutatakse magustoitude, salatite, tortide, likööride, kokteilide jm jookide valmistamisel. Aedvaarikas · ladina k:Rubus idaeus, inglise k: Raspberry · Vaarika marjad on väga maitsvad. Need on rikkad vitamiinide ja mikroelementide poolest. Vartest ja lehtedest võib teha raviomadustega teed (kasutatakse külmetushaiguste korral). · Süüakse värskelt, tehakse keediseid, kompotte, mahla, siirupit jm. Karusmari · ladina k: Ribes uva-crispa, inglise k: Grooseberry · Karusmarja rahvakeelne nimetus on tikker. · Marju süüakse värskelt, kasutatakse magustoitudes,

Muu → Käsitöö
32 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Õppekäik

Põlvamaa Metsaomanike Seltsi aitama. Meie tee viis meid Lõivu kinnistule, mis asub Himmastest mõned kilomeetrid Mooste poole. Bussist välja astudes vilksatas minul peast läbi mõte, et kus see noor mets siis on mida meie hooldama peame ? Mina märkasin ühelt poolt metsatukka, mis on kordades vanem kui mina ja teisalt mingit võsa. See võsa oligi nimelt lang, kus me tegutsema hakkasime. Lähemal uurimisel selguski, et vaarika ja maltsa all on peidus pisikesed, armsad, eelmisel kevadel istutatud kuuseistikud. Tarkust ja teadmisi jagasid meile Kalle Peterson ja Tarmo Lees. Pealtnäha paistis töö päris lihtne. Iga abiline sai endale vao kus tatsata. Alguses polnud häda midagi, kuid peale mõningat rügamist oli higimull otsa ees ja mina tänasin jumalat, et ma kõike seda tööd üksipäini ära tegema ei pea! Meie missioon oligi nende taimede ümbert rägastik maha sõkkuda, et talvel lumi koos

Loodus → Loodus õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soome Rahvusköök

Soome köök on tihedalt seotud Soome toiduvalmistamise traditsioonidega ning seda iseloomustab suur kala ja liha osakaal, ehedate komponentide kasutamine ja tagasihoidlik maitsestamine. Soome toiduvalmistamist on palju mõjutanud Rootsi köök ja sellesse on tihedalt põimunud Karjala ning Lapimaa toidud. Soome toitude hulgas leiab arvukalt ka Eesti köögis tuntud roogasid. Soome kliimast tingituna on sealses köögis tähtsat rolli mänginud kartul, teraviljatoidud, liha, kala (eriti lõhe, merisiig ja ahven), piimatooted ja metsamarjad ning seened. Palju on Soome köögis saiade ning kookide retsepte ning osaliselt Rootsi mõjul on levinud ka kõikvõimalikud kuivad leivad. Toitude valmistamises ja lauale andmises on soomlased praktilised ja lihtsad, kuid äärmiselt puhta ja kauni joonega. Toiduaineid segatakse omavahel vähe, toiduainete maitset ning toiteväärtust säilitatakse otstarbekate töövõtete ja vahendite abil. Toitude maitsestamine on tagasiho...

Toit → Catering
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Taimehaigused

Tõrje: haiguskindlad sordid, varisenud lehtede põletamine, keemiline tõrje. o Sõstra-lehevarisemistõbi ­ talvitub viljakehadena varisenud lehtedel. Haiguskindlad sordid, varisenud lehtede põletamine, keemiline tõrje.' o Vaarika-varrepõletik ­ pungade ümbruses laigud! Seen talvitub nakatunud vartes, lehtedel. Suve kestel levib lülieostega. Tõrje: terve istutusmaterjal, vanad varred põletada, vältida tihedat taimestikku. Keemiline tõrje! o Vaarika kõrblaiksus ­ talvitub seeneniidistikuna kahjustatud võrsetel ja varisenud lehtedel. Niiskel suvel ­ kahjustus 80-90%. Tõrje: terve istutusmaterjal, vastupidavamad sordid, vältida tihedat taimestikku, keemiline tõrje. o Vaarika-helelaiksus o Hahkhallitus maasikal ­ talvitub mullas paar aastat. Levikut soodustavad kaste ja vihmapiisad, tihe taimestik, hilisemad sordid. Tõrje: haiged marjad hävitada, pärast saagi koristamist varred maha lõigata ja põletada, keemiline tõrje.

Botaanika → Taimekahjustajad ja nende...
95 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Prantsusmaa veinid

Veine kasutatakse ka liha marineerimisel. Kastmete koostises . Väga tavaline on ka veini joomine toidu kõrvale. Tuntumad viinamarjasordid Valged: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadet, Chenin Blanc, Riesling ja Ugni Blanc. Punased: Carignan, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Gamay, Ginsault ja Pinot Noir. Punane vein Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Viinamarja sort Pinot Noir Särav rubiinpunane Mõnus marjaaroom milles tulevad esile maasika, vaarika ja kirsinoodid, alkoholisisaldus 13% Pehme ja ümar vein,lõpp meeldivalt marjane. Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Valge vein B&G SAUVIGNON BLANC RESERVE Viinamarja sort Sauvignon Blanc ja alkoholi sisaldus 12% Aroom: Tsitrus, lillelisus, mustsõstralehed, eksootiliste puuviljade nüansid. Maitse: Kuiv, tugev, kuid värske ja hästi tasakaalus. Domineerivad eksootilised puuviljad ja tsitrus, eriti greip. Pikk järelmaitse, milles tunda mõningast vürtsi

Toit → Joogiõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

(Friikartul,kartulimaitseaine,viiner,õli,majonees,hapukoor,ketsup,sibul,k urgi vedelik) Sealihastrooganov (Sealiha,sibul,nisujahu,konservkurk,toiduõli,hapukoor,lihamaitseaine, sool) Makaronikalkunisalat (Makaron,kalkun,porgand,muna,värske kurk,sibul,majonees,värske till,köögiviljapuljong) Vaarika kissell kohupiimaga (Vaarikasiirup,vesi,suhkur,tärklis,kohupiim,suhkur,vanillisuhkur, hapukoor) Tomatikurgi toorsalat (tomat,kurk,hapukoor,sool,pipar) Kolmapäev Värske kapsa supp (Värske kapsas,kartul,porgand,sibul,sealiha,toiduõli,hapukoor,sool,köögivilja puljong) Lasgne

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
3
doc

NASOFARÜNGIIT

Koduse ravi võimalused · Eemaldada kodust kõik esemed, millelt on raske tolmu kätte saada NASOFARÜN GIIT · Eemaldada allergeen ninaõõnsusest. ­ vaibad, kaltsuvaibad, paksud Kummiballooni abil tuleb nina läbi kardinad jne. pesta kas sooja vee või kerge söögisooda/soola lahusega. · Viia lapse toast välja esemed, mis · Soola/soodalahusega kurku võivad olla tolmukogujad ­ raamatud, ajalehed, ajakirjad, EHK kuristada. sulepadjad jne. · Rohkesti sooja jooki anda. Joogiks · Tuulutada sagedamini ruume, NINA sobivad kuum tee vaarika-, kasutada koristamisel mustsõstra- või kibuvitsamarjakeedis...

Meditsiin → Tervis
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

,,Pärast viimast hoiatust" Peter Pohl

Tal oli vend Martin ning ema ja isa, kes töötasid advokaadi büroos. Gurra oli tavaline poiss kelle perel ei olnud eriti raha ja ta käis närkate riietega, üks vanematest oli tal haige ja ta pidi õhtuti vahest tööl käima, et raha teenida. Nende klassis käis tüdruk nimega Tiina-E ta oli klassi populaarseim tüdruk, kui Tiina-El oli uus soeng, siis kogu klassi tüdrukutel järgmine päev samasugune. Malin tegi ükskord katse, et kas teda märgatakse kui ta varastab Tiina-E vaarika lõhnalise kustukummi, kuid keegi ei märganud, hakati hoopis kedagi teist süüdistama, nii oli ka järgmisel korral, Malinit ei märgatud seal klassis üldse. Kõik muutus kui Gurra lõi jalgpalliga klassi akna katki ja klaasikillud kõik Malini peale lendasid. Siis Gurra märkas Malinit, nad hakkasid vaikselt- vaikselt pärast seda suhtlema ning varsti olidki nad head sõbrad.. Kool sai läbi ja algas suvevaheaeg. Malini ja Gurra sõprus suurenes veelgi

Kirjandus → 10,klass
21 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vürtsid

Vürtsid Leevika Vilja Mirle Jants Vürtsi kaubanduse ajalugu Kasutati juba enne soola. Hiinas, Indias ja Egiptuses hakati kasutama maitseaineid juba 5000a tagasi. Kasutati toitude maitsestamisel,balsameerimistel ja meditsiinis. Kalgan Looduslikult kasvavad Lõuna- Hiinas ja Tais. Saadakse kalganijuurest mis lõigatakse kangideks ning kuivatatakse. Punaka värvusega. Aromaatsem kui ingver. Ingver Esimene Aasiast pärit maitsetaim mis transporditi Ameerikasse. Nüüdisajal tuntud ka kui kultuurtaim. Vürtsiks kasutatakse risoomi. Valge ingver on pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud risoom. Must ingver on tugevama lõhna ja kõrvetavama maitsega kui valge ingver. Kaneel Vürtsina kasutatakse kaneelipuu koort. Hiina kaneel e. Kassia. Valmis kaneel on kergelt kumer, sisepind veidi krobeline, punakaspruun hallikaspruunide laik...

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
54
pptx

Powerpointi esitlus seentest

Seened Mari Tamm Marge Kask Mis on seen ?  Seened on omapärased organismid, mis koos taimede ja loomadega moodustavad kolmanda suure organismide rühma – seeneriigi (Fungi).  1,5 miljonit seeneliiki.  Leidub nii maismaal, õhus kui ka vees. Seente koostis Seente jaotus:  Saprotroofsed seened – saavad toitaineid ja energia orgaanilisest ainest.  Biotroofsed seened – saavad oma toidu teistelt elusatelt organismidelt.  Sümbiootilised seened – suudavad teha koostööd teiste kõrgemate taimedega. jj Paljunemine Eosed valmivad eoslavakandjal. Suur osa seenest koosneb peenikestest seeneniitidest ehk hüüfidest. Hüüfid omakorda moodustavad seeneniidistiku ehk mütseeli. Söögiseened ja mürgised seened VIDEO: kuidas teha vahet valgel p uravikul ja valgel kärbseseenel? Mükoriisa  Mükoriisa on taimejuurte ja seeneniidistiku vaheline kooselu  Mükoriisa jaguneb kolm...

Bioloogia → Seened
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti veinitootjad.

1998. aasta sügisel sai Valtu veinitehase omanikuks AS Tallinna Karastusjoogid. Lahenesid turustusprobleemid ja algas tehase rekonstrueerimine. Otsingute ja uute retseptide katsetamise tulemusena on tunduvalt laienenud veinide sortiment. Senistele magusatele veinidele on lisandunud poolkuivad puuviljamarjaveinid. Aastaringselt jätkub ostjaid hõõgveinile. Naturaalsed puuviljamarjaveinid · Tegija Kirsi · Tegija Vaarika · Tegija Mustsõstra · Tegija Jõhvika · Pohla Vein · Kirsi Vein · Valtu Mustsõstra Vein · Valtu Jõhvika Vein · Valtu Ebaküdoonia Vein · Rubiin · Jõhvikavein · Ebaküdooniavein Kangendatud puuviljamarjaveinid · KõutsKange õunavein , SusiKange sõstravein , SõnnKange õunajõhvikavein , JäärKange Õunaebaküdooniavein , KrantsKange õunakirsivein,KultKange pohlavein , Ardam.

Turism → Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

Toiduained ja ­kontsentraadid Toidukontsentraadid on toiduained, mis on toiduna kasutamiseks osaliselt ette valmistatud. Sisaldavad vähe vett, seepärast säilivad kaua, kerge matkale kaasa võtta. Toidukontsentraadid jagunevad: 1. Supikontsentraadid: o Puljongikuubikud: liha-, kana-, kala-, aedvilja- (Knorr, Gallina Blanca,Maggi) o Puljongipulbrid: liha-, kana-, kala-, aedvilja- ( Knorr, Gallina Blanca,Maggi) Neid võib lisada köögiviljade-, riisi-, pasta keeduvette, suppidesse. ETTEVAATUST - SOOLANE ! · Pakisupid: o püreesupid, sisaldavad aedvilja, pastat, liha, kala, kana, keeta kuni 15 min. o nn. kruusisupid, keev vesi peale kallata, valmivad 3 minutiga · Purgisupid klaaspurkides: guljass, bors, frikadelli-, rassolnik, seljanka, lõhe-, ... 2. Vormiroog...

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Marjad - referaat

Marjataolised Mitmeseemnelised luuviljad on leedril, paakspuul, leesikal jt. Õunvili on lihakas paljuseemneline sünkarpne vili ja koosneb samuti kolmest kihist. Seesmise kihi moodustavad siin seemnekambrite seinad. Viljad seesmist osa nimetatakse südamikuks. Vilja ülamisse otsa jääb kuivanud õietupp. Õunvili on õunapuul, pihlakal, aroonial, ebaküdoonial jt. Koguluuvili areneb ühe õie mitmest liitumata emakast ja asetseb kumeral õiepõhjal. Niisugune on vaarika vili. Ka maasika vili on koguvili, mille moodustamisest võtab osa mahlakas paisunud õiepõhi. Vilja pinnal asetsevad seemnised. ( Pogen O. ( 1977) Meie marjad ) 2. Marjade liigid 2.1 Aedmaasikas Maasikas on maailma armastatuim ja enim kultiveeritud marjataim ning tema kohta on ka palju huvitavat kirjutada. Eriline koht on sellel marjal Põhjamaades, kus just maasikas toob suure suve. Aedmaasikad kasvatatakse kultuurtaimena peaaegu kogu maailmas

Bioloogia → Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jogurtid

TALLINNA TEENINDUSKOOL Kristina Manilkina TO11MK Jogurtite sortiment erinevate tunnust alusel Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 JOGURT on piimatoode, mille valmistamiseks kasutatakse väga kvaliteetset piima ja vaid jogurtile omaseid mikroobe, mis annavad jogurtile tüüpilise maitse ja konsistentsi. Hapendatud piimatooteid, sealhulgas jogurtit hakati valmistama ning toiduks kasutama 5000 aastat eKr. Elbruse mäe jalamil. Tänaseks on jogurtist saanud üks populaarseim piimatoode kogu maailmas. Menule on kaasa aidanud nii uued suunad toitumises kui ka legendid üle 100 aasta elavatest jogurtit tarbivatest mägilastest. Ka eestlaste toidulaual on jogurt leidnud kindla koha. Mis on jogurtis eriti väärtuslik? Jogurti koostises on valku, rasva, piimasuhkrut ehk laktoosi, mineraalaineid ja vitamiine. Kõik need ühendid on inimorgani...

Toit → Toiduainete õpetus
76 allalaadimist
thumbnail
23
odp

Arnold Alois Schwarzenegger

ta California kuberneriks sai, Kubernaatoriks kutsuma. Komöödiad, milles ta mängis, ei saavutanud nii suurt menu. Schwarzenegger ei kandideerinud kordagi "Oscarile". Seevastu kandideeris ta seitse korda parima ulmefilmi auhinnale "Saturn" ja alati peaosas.Ta ei võitnud neist ühtegi Schwarzenegger kandideeris kaheksa korda halvima näitleja auhinnale "Kuldne Vaarikas.'' Ta ei võitnud neist ühtki. Küll sai ta samal, 2005. aastal kuldse vaarika elutöö eest. Tuntuimad filmid, milles Arnold Scharzenegger mängis. : Terminator kõik osad, The Expendables kõik osad, Predator, Junior. Poliitika Liitus Vabariiklastega. 2003. aastal valiti Schwarzenegger Vabariikliku Partei kandidaadina California kuberneriks. Ta astus ametisse sama aasta 17. novembril. Ta ei saanud kandideerida USA presidendiks, sest ta pole sündinud USA-s. Novembris 2009 teatas ta, et ei kavatse

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Teemapäev "Nõidade õhtu"

13.30 ­ 15.00 Siesta 15.15 ­ 16.30 Võistlused maikrahvinna väljaselgitamiseks 16.45 ­ 18.45 Nõiakostüümide ja luudade valmistamine 19.00 ­ 19.45 Õhtusöök õues suurest katlast 20.00 ­ 21.30 Lõkkeõhtu NB! 01.05.2012 kell 21.30 Territooriumi korrastamine (huvijuht, noortekeskuse juhataja, kasvatajad) 2. TEGEVUSTE KIRJELDUSED 10.00 - 10.45 Jalutuskäik metsas Okste kogumine luudade ja vibude valmistamiseks, põdrasambla ja vaarika varte varumine võlujoogi ehk tee valmistamiseks jm. loodusandide otsimine ehete meisterdamiseks. Kaasa lähevad ja juhendavad 3 kasvatajat ning kehalise kasvatuse õpetaja. 12.00 ­ 13.30 Võistlused maikrahvi väljaselgitamiseks Toimub vibu valmistamine, vibulaskmine ja ettelugemisvõistlus. Osalevad poisid, tüdrukud vaatavad ja hiljem toimub hääletamine. Vibu valmistamiseks materjalid olemas kehalise kasvatuse õpetajal, lisaks metsast

Kategooriata → Vaba aja programm
38 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kristiina Kass „Nõianeiu Nöbinina“

keeldus ise nende juurde minemast. Täitsa võimalik, et selles oli mängus ka Nöbinina käsi. Nii jäigi kass Vilburg perekond Puraviku pereliikmeks. Nöbinina lõi korda majja veel teistegi naabrite juures. Härra Herilane lõpetas salaküttimise, sest Nöbinina võlus kõik tema kütitud ja topisteks tehtud loomad elusaks. Loomad pagesid metsa ja härra Herilane hakkas hoopis puidust meisterdamisega leiba teenima. Vaarika tädi muidu üsna näruses aias hakkasid Nöbinina võlujõu abiga lilled väga kaunilt kasvama ja õitsema. Samuti karistas Nöbinina sipelgate pesakonna kallalase ässitamisega kahte ulakat poissi Marekit ja Erikut, kes olid ümbruskonnas palju paha teinud. Tänu Nöbinina karistusele ei julgenud poisid enam iialgi ühtegi pahategu teha. Kuigi Nöbininal oli perekond Puraviku juures hea elada, siis igatses ta siiski väga päris oma maja. Et ta

Kirjandus → Lastekirjandus
66 allalaadimist
thumbnail
24
docx

EESTI LEIVATÖÖSTUS

Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Kaia-Liisa Peek EESTI LEIVATÖÖSTUS Õppekäigu aruanne Juhendaja Lilija Suburg Tartu 2014 Sisukord 1. Ettevõtte nimetus 2. Ettevõtte tegevusvaldkond 3. Ettevõtte kliendirühmad 4. Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus 5. Toodangu sortiment,kogused 6. Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes 7. Tehnilise varustatuse iseloomustus 8. Millised on ettevõttes töö tingimused 9. Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed 10. Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta 11. Kas sa tahaksid olla sellise ettevõtte praktikant või töötaja? 2 Sissejuhatus Eesti Leivatööstus on traditsiooniliste leiva ja pagaritoodete valmistaja.See au varustada oma riiki vajaliku lauakattega on tänu meie töötajate oskustele ja teadmistele.Eesti leivatööstuse m...

Toit → Toidutehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Mida tähendab sõnavabadus?

Mida thendab snavabadus? Snavabadus on igus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni snas, trkis, pildis vi muul viisil. Snavabadusest on saanud tnapeva inimeste seas ks tuntumaid inimigusi. Demokraatlikus riigis teab rahvas oma vabadusi ja igusi ning kasutab neid, et igustada (oma) teguviisi. Eriti thtsaks ja mjuvimsaks muutub snavabadus interneti keskkonnas, kus saab oma prisnime asendada kskik millise teise nimega ja sellega kaasneks just kui igus elda kik vlja, mis vhegi peas mlgub. Snavabadus muudab nii inimest kui ka riiki. Need, kes mletavad aega, kui Eesti oli veel nukogude totalitaarse korra all, kus puudus vabadus, tunnetavad kige enam elulist kontrasti. Nd saavad sna vtta kik ning avalikku infot on rohkem kui kunagi varem. Kuid kas snavabadus on siis lputu vabadus? Kas ka vabadusel peaksid olema piirid? Ammu tuntud tde on, et inimesed teadvustavad endale rohkem igustest kui kohustustest ja vastutuse...

Kirjandus → Kirjandus
61 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Mida tähendab sõnavabadus?

Mida thendab snavabadus? Snavabadus on igus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni snas, trkis, pildis vi muul viisil. Snavabadusest on saanud tnapeva inimeste seas ks tuntumaid inimigusi. Demokraatlikus riigis teab rahvas oma vabadusi ja igusi ning kasutab neid, et igustada (oma) teguviisi. Eriti thtsaks ja mjuvimsaks muutub snavabadus interneti keskkonnas, kus saab oma prisnime asendada kskik millise teise nimega ja sellega kaasneks just kui igus elda kik vlja, mis vhegi peas mlgub. Snavabadus muudab nii inimest kui ka riiki. Need, kes mletavad aega, kui Eesti oli veel nukogude totalitaarse korra all, kus puudus vabadus, tunnetavad kige enam elulist kontrasti. Nd saavad sna vtta kik ning avalikku infot on rohkem kui kunagi varem. Kuid kas snavabadus on siis lputu vabadus? Kas ka vabadusel peaksid olema piirid? Ammu tuntud tde on, et inimesed teadvustavad endale rohkem igustest kui kohustustest ja vastutuse...

Ühiskond → Ühiskond
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Praktikaaruanne - Restoran Mezzo

ning röstisin ahjus, valmistasin tomati-püreesuppi, kanasalatit, valmistasin erinevaid võileibu 150-le inimesele. Igaüks hoidis oma töölaua ise puhtana ning igaüks pidi ka pesema ise noa ära, mida ta kasutas. Ülejäänud asju tegid nõudepesijad ( pesid nõusid, pesid põrandaid jne). Erinevad road, mida valmistatakse: Röstitud kammkarbid rukkileivalehviku ja siiamarja sabayoniga; ahvena ­ ja lõhefilee tempura vaarika ­ passionivinegretiga; lõhe tartar aroomika ingveri, tsilli, jääsalati ning kuldpruuni pipraleivaga; õhuline röstparditeriin foie gras nüansiga serveeritud kerge maasika basiiliku salatiga; võrratu bruschetta värske tomatisalsa, basiiliku ning küüslauguga; itaaliapärane antipastivalik; pliinid luksusliku kalamarja ,paksu hapukoore ja hakitud sibulaga; boeuf a la tartar pikantse tsillikastme, kapparite, punase sibula, marineeritud kurgi, vutimuna ning

Toit → Kokandus
304 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

brändi l 8,67 capuccino piim l 0,93 cerealquick kg 2,74 ciasto orange kg 2,89 claro zelee pulber kg 6,56 cous-cous kg 2,44 crème kg 1,69 datlid kivideta kg 2,07 dekoorsuhkru pulber kg 2,15 demerara suhkur kg 2,28 dessertpasta vaarika kg 16,31 Dijoni sinep kg 4,86 dipikaste kg 2,35 duetto kg 1,92 durum nisujahu kg 1,15 earl grey tee pakk 0,05 Eldorado pestokaste kg 2,44 essents kg 10 Eve margariin kg 1,8 fariinisuhkur kg 1,87 fenkol kg 1,5

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
8
doc

äriplaan

Muidugi ka disaini kooskõlast ja turu hindadest 4.4 Lisateenused Lisa teenustesse kuuluvad ka lisade valmistamine, nagu näiteks lumelaua klambrite sisse ostmine ja edasi müümine. VI. TEENINDAMINE 5.1 Ruum(id) Tootmis ruumid Jõhvi tööstuspark Kasulik pind 120 ruutmeetrit Seadmed, sisustus Spetsiaalsed puu töötlemis pingid, töötajate puhke ruumid Kontori asukoht Vaarika 9 , Kasulik pind 20 ruutmeetrit Seadmed, sisustus Arvuti, printer, skanner, Internet, riiulid, tool, faks 5 5.2 Seadmed ja vahendid Vajaminevad seadmed ja vahendid Maksumus Arvuti 13 990.- Puutöötlemis pingid 250 000.- Disainerite pingid 60 000 Kleepsumasinad 5000.-

Majandus → Majandus
595 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun