Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kangusega" - 68 õppematerjali

kangusega on selline lugu, et mõni hindab ülikanget ja mõni vaid veidi üle 40 kraadi kanget jooki, aga üks on kindel - õigel handsal peab olema kangust üle 40 kraadi.
thumbnail
3
docx

Alkoholid

Alkoholid Lilian Paju TE-11 Alkoholi ajalugu Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii vanad roomlased kui ka Aleksandrias elanud alkeemikud. Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhast...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist Horisont 4/2009 Igal maal ja rahval on oma traditsioonid ja kombed. Setod on läbi aegade valmistanud ja pruukinud handsat, mis on tunnistatud nende rahvusjoogiks. Lühidalt öeldes on see rukkist, ning kaks korda läbiaetud alkohoolne jook. Handsa kangusega on selline lugu, et mõni hindab ülikanget ja mõni vaid veidi üle 40 kraadi kanget jooki, aga üks on kindel - õigel handsal peab olema kangust üle 40 kraadi. Kui tahame säilitada mingit kultuuri tervikuna, ei saa sellest välja jätta osasid, mis meile ei meeldi. Nii peaks säilitama ka handsaga seotud kombestiku. Näiteks Setomaal pakutakse handsat traditsiooniliselt ühest pitsist. See tähendab, et peol pakutava alkoholi kogust piirab kindel inimene, kel on õigus otsustada, kellele võib juurde valada ning kellest on parem vaikselt mööda minna. Miks peaksid setod handsat salaja tegema, kui paljudes ...

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Alkoholid Kust alguse sai? Alkohol sai alguse juba kivi ajast kust on leitud sellest ajast pärit õllekanne. Ehk siis umbes kümme tuhat aastat enne kristust sai alguse alkohol õlle näol. Arvatakse ka, et õlle läbi leiutati ka leib. Dzinn Dzinni lähteaineks on neutraalne piiritus. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või valmistab tootja ise. See tähendab, et esmalt valmistatakse maisil, odral või rukkil põhinev meski, mille kääritamisel saadakse 6­7% alkoholisisaldusega virre. Baasbiiritust, mis nüüd saadakse, iseloomustab 70-90% alkoholisisaldus. Järgnevat piiritus lahjendatakse destilleeritud veega, kuhu lisatakse ka kadakamarjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult. Dzinni maitsestatakse peale kadakamarjade veel koriandri, angeelika, nelgi, aniisi, kaneeli...

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
3
docx

sadasdasdas

Hind: 30.24 · VAN DER STUFF - pigileotus - pigipesu Hind: 30.24 · VAN DER BRITE 25L - veega lahjendatav leotusaine - autopesuvahend Hind: 62.38 · VAN DER APPLE STRONG- leotusvahend vahaga - parim autopesula vahend Hind: 36.00 2. VÄLISPESU KEEMIA Auto säilitamiseks pikkadeks kasutusaastateks peab ka autot korrapäraselt puhastama ja kaitsma väliskeskkonna kahjulike mõjude eest. Kasutatakse samuti erinevaid leotusvahendeid, erineva kangusega, et auto välispindadel olev mustus maha saada. Kasutatakse ka erinevaid kuivatusvahasi. Kasutamine Enne kasutamist tuleb jälgida pakendil olevat lahjendus kirjeldust. Tuleb valmis teha täpne segu. Pärast pesu tuleb auto puhta veega üle loputada. Ohud Liiga kange shampoon võib kahjustada auto värvkihti. Samuti võib see olla ohtlik ka inimese nahale. Erinevad autoshampoonid: · PURPLE PASSION - tugev vahashampoon Hind: 11.86

Arhitektuur → Antiik mööbel ja...
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Väävli ja hapniku kokkuvõte

terava lõhnaga 2.värvuseta 3.mürgine gaas 4. vees lahustub hästi SO2 + H2O = H2SO3 Kasutamine: 1.väävelhappe tootmine 2. keldrite, ladude desinfitseerimine (hävitab mikroorganisme) 3.pleegitaja paberi- ja tekstiilitööstuses. Väävelhappe tootmise kolm etappi I etapp- Vääveldioksiidi saamine Püriidi särdamisel II etapp - Vääveltrioksiidi saamine 2SO2 + O2 = 2SO3 vajalik katalüsaatori olemasolu III etapp- Väävelhappe saamine. Ooleum lahjendamisel veega saadakse vajaliku kangusega väävelhape. Väävelhappe Füüsikalised omadused:Värvuseta, lõhnata, siirupitaoline vedelik, sööbiva toimega. Väävelhappe Lahjendamisel tuleb alati valada hapet vette! Vaskvitriol - CuSO4·5H2O taimekahjurite tõrjeks. Kips - CaSO4·2H2O Meditsiin, kunst, ehitus. Ammooniumsulfaat ­ Väetis Sulfaatiooni tõestamine: kasutatakse baariumkloriidi, mis sulfaatiooni olemasolul annab valge sademe. Hapniku leidumine looduses : Lihtainena õhus, ühenditena vees, maakoores.

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Šokolaad

kilpnääret, kiirendades nõnda ainevahetust ja alandades kehakaalu. Türosiin on lisaks ka üheks lähteaineks „õnnehormooni” ehk serotoniini tekkimisele organismis (serotoniin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi, kontrollib söömisel õigeaegselt küllustunde tekkimist ja teeb reipamaks).  Kõige puhtamas ja järelikult ka kõige kõrgema kofeiinisisaldusega keedušokolaadi 100g on sama palju kofeiini kui ühes tassis keskmise kangusega kohvis; ergastava toime tõttu ei sobi šokolaad väikelaste maiustuseks. 

Toit → Toiduaine õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Sigarite pakkumine

Värvi järgi jaotatakse sigarid: 1) Topelt Claro on rohekaspruun, magusvõitu, pehme ja väikese õlisisaldusega. 2) Claro on hele, kollakas- või kahvatupruun ja neutraalse maitsega. 3) Naturaalne on helepruun, pruun ja tihedama konsistentsiga. 4) Colorado Claro on keskmiselt pruun, kollakasrpuun või merevaiguvärvi. 5) Colorado on kastanpruun, punakas või tumepruun, aromaatne ja tugeva maitsega. 6) Colorado Maduro on tumepruun, keskmise kangusega. 7) Maduro on tumeruun, kiuline, õlirikas, aromaatne ja magusavõitu. 8) Oscuro on tumepruun kuni must ja tugevima maitsega. Sigarid toodetakse mitmes suuruses, kolm tähtsamat on: 1) Corona ­ 14.5 cm pikk 2) Petite Corona ­ 13 cm pikk 3) Tres Petite Corona ­ 11,5 cm pikk Sigarite säilitamise tähtsad tegurid on hoiukarp, temperatuur, õhuniiskus, ventialstioon ja ümberladumine. Head sigarit peab hoidma sigarikarbis ehk humidoris kindla temperatuuri ja niiskuse

Toit → Toidutehnoloogia
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tollinduse kodutöö 2

Maksuliik Maksubaas Määr Maksusumma (EUR) A00 766,95 5,5% 42.18 A10 809,13 TARIIFISOOD:5.5 124.53 % + EA MAX 20.7 % + AD F/M B00 933,66 20% 186.73 Ülesanne 3. Firma Z importis/impordib 2011. a märtsis Sinu sünnipäeva (kuu)päeval 3500 liitrit (kg) Ameerika Ühendriikide päritolu rummi kangusega 2 korda Sinu vanus. Kauba TARIC-kood on 2208401100 ja tolliväärtus 33 200 Ameerika Ühendriikide dollarit. Registrikanne alkoholiregistris on olemas. Palju tuleb tasuda impordimakse (tollimaksu, alkoholiaktsiisi, käibemaksu)? Firma ühtegi aktsiisivabastust tõendavat dokumenti ei esitanud. Sooduskood:100 Rummi kangus: 22x2=44% 3500l=35HL 35×44%=1540%/HL 332 00 USD=377 875,76 EEK = 24 151 EUR Maksuliik Maksubaas Määr Maksusumma (EUR)

Majandus → Tollinduse alused
61 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Soome keele väljendid

Väljendid Asiakas saapuu - Klient saabub Päivää! - Tere päevast. Onko tämä pöytä vapaa? - Kas see laud on vaba? Meillä oli varattu kahden hengen pöytä. - Meil oli reserveeritud laud kahele. Puhutteko te suomea? - Kas te räägite soome keelt? Saisinko suomenkielisen ruokalistan? - Kas ma saaksin soomekeelse menüü? Asiakas tekee tilausta - Klient tellib Ottaisin tuopin keskiolutta. - Võtaksin kannu keskmise kangusega õlut Haluaisin kokeilla talon viiniä. - Sooviksin proovida maja veini. Haluan lasin vettä / mehua.- Soovin klaasi vett / mahla Laittakaa juomaan runsaasti jäitä, kiitos. - Palun pange joogi sisse palju jääd. Kuppi vahvaa kahvia.- Tass kanget kohvi. Saisinko maitokahvin? - Kas ma saaksin piimakohvi Myös kermaa ja sokeria, kiitos. - Palun ka koort ja suhkrut. Onko teillä fariinisokeria? - Kas teil on fariinsuhkrut? En käytä sokeria, onko makeutusainetta

Keeled → Soome keel
22 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Etanool ja metanool

sellised produktid turustada juba alkohoolsete jookidena (õlu, vein, siider). õrgema alkoholisisaldusega jookide saamiseks destilleeritakse kääritamisel saadud segu kuni 80-kraadises kuumuses. Pärast (sageli mitmekordset) destilleerimist saavutatakse nn puhas piiritus, milles alkoholisisaldus on kuni 96 %. Saadud produktid lahjendatakse kangete alkohoolsete jookide saamiseks veega. Eestis on lubatud turustada alkoholitooteid mille kangus ei ületa 80 mahuprotsenti. Tooted kangusega üle 50-60 mahuprotsendi pole puhtalt joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Hiljuti, saavutas etanool populaarsuse võrdlemisi ohutu koduküttena. Etanooli abil põletatakse kaminas süütenööri ning tulekoht piiratakse klaasiga, et vähendada avarii tõenäosust ja piirata ebavajaliku hapniku juurdepääsu. Veel üheks plussiks selle juuures on see, et 100% eraldunud soojusest jõuab ruumi. Kasutatud kirjandus. http://www.fueleconomy.gov/feg/ethanol.shtml http://en

Keemia → Orgaaniline keemia
22 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Keemia iseseisev. 10 orgaanilist ühendit

Saamine või leidumine Metanool tekib looduses mõningate anaeroobsete bakterite ainevahetuse tulemusena, päikesevalguse toimel oksüdeerub see aja jooksul taas süsihappegaasiks ja veeks. Kasutamine Metanool on kasutusel antifriisi, lahusti ja kütusena. Samuti lisatakse teda etanoolile selle denatureerimiseks. Ohutegur Mürgisus Auru / õhu segud on plahvatusohtlikud Väga tuleohtlik. Etaanhape Valem:CH3COOH Saamine või leidumine Tööstuslikult toodetud 30­80 % kangusega sünteetilise äädikaessentsi või mikrobioloogiliselt valmistatud äädikat Kasutamine Kasutatakse toiduainetööstuses (söögiäädikas ­ 30%ne äädikhape lahus), keemiatööstuses(lahustina). Ohutegur Söövitav. Isobuteen Valem: (CH3)2C=CH2 Saamine või leidumine Tööstuslikult toodetakse isobuteeni isobutaanist selle katalüütilisel dehüdrogeenimisel 500­ 600 ºC juures. Kasutamine Keemiatööstuses kasutatakse isobuteeni mitmesuguste produktide saamiseks

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

10 orgaanilist ühendit

Nitrolahusti CH3COCH3 Saamine või leidumine Saadakse toornafta termilisel töötlemisel Kasutusalad: Happeliste lakkide ja värvide lahustamiseks ja vedeldamiseks. nitrolahusti on kaasaegne viiekomponenetne lahusti, mis ei sisalda atsetooni. Ohutegurid (Atsetoon on tervisele eriti kahjulik keemiline aine nii nahale sattumisel kui ka sissehingamisel Etaanhape Valem:CH3COOH Saamine või leidumine Tööstuslikult toodetud 30­80 % kangusega sünteetilise äädikaessentsi või mikrobioloogiliselt valmistatud äädikat Kasutamine Kasutatakse toiduainetööstuses (söögiäädikas ­ 30%ne äädikhape lahus), keemiatööstuses(lahustina). Ohutegur Nahale sattumine ohtlik söövitava tiomega Benseen CnH2n-6 Saamine või leidumine Benseeni saadakse nafta (vahel ka sellisest naftast , mis muidu aromaatseid ühendeid ei sisalda) ja kivisöetõrva ümbertöötlemise (süsivesinike

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tsitaate

Kaua sa ikka jooksed, väsid ju äea, sest ega sa jahikoer ole, et jooksed päevad otsa." "/.../ elu on ometi rohkem väärt, kui kõik muu. /.../ Mis ka ei sünnuks, elu see ikkagi ei maksa." "/.../ emad mõtlevad, et kui käid kellegi aidaukse taga, siis pead selle ka kohe tanu alla panema." "/.../ kui oled kord eksinud, siis ei aita mingisugune kahetsus, sest keegi ei usu su kahetsust, keegi ei näe su südant läbi." "Kaugele sa siinilmas selle kurjuse ja kangusega saad /.../" "/.../ ajahammas sööb sind ennast ja su teod ja sa ise vaatad pealt, kuid ta sööb sind ennast ning su tegusid, ja sa ei või sinna midagi parata." "/.../ inimene mõistab teist inimest sagedasti halvemini kui loom inimest." "/.../ armastuse vastu ei saa miski." "/.../ ikka kannatab kusagil keegi, kui sünnib õnn."

Kirjandus → Kirjandus
347 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Alkohoolsed joogid

Kõrgema alkoholisisaldusega jookide saamiseks destilleeritakse kääritamisel saadud segu kuni 80- kraadises kuumuses. Pärast (sageli mitmekordset) destilleerimist saavutatakse nn puhas piiritus, milles alkoholisisaldus on kuni 96 %. Saadud produktid lahjendatakse kangete alkohoolsete jookide saamiseks veega. Eestis on lubatud turustada alkoholitooteid mille kangus ei ületa 80 mahuprotsenti. Tooted kangusega üle 50-60 mahuprotsendi pole puhtalt joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu , siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid.

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Süsinik. Väävel. Räni.

Väävelhappe tootmine toimub 3-s etapis: I etapp: Vääveldioksiidi saamine püriidi särdamisel: 4FeS2 + 11O2 = 2Fe2O3 + 8SO2 Tekkinud gaas puhastatakse lisanditest. II etapp: Vääveltrioksiidi saamine 2SO2 + O2 = 2SO3 Vajalik katalüsaatori olemasolu. IIIetapp: Väävelhappe saamine: Vääveltrioksiid on väga hügroskoopne, ka väävelhappe moodustumine on aeglane. Seetõttu SO3 lahustatakse kanges väävelhappes. Saadakse ooleum, mille lahjendamisel veega saadakse soovitud kangusega väävelhape. SO3 + H2O = H2SO4 Sulfaatiooni tõestamine: kasutatakse baariumkloriidi.Tekib valge sade Na2SO4 + BaCl2 = BaSO4 + 2NaCl Tähtsamad sulfaadid:a) Na2SO4 ·10H2O on glaubrisool, kasutatakse meditsiinis; CaSO4·2H2O on kips, kasutatakse ehituses, kunstis, meditsiinis MgSO4·5H20- mõrusool. Kasutatakse meditsiinis lahtistina. Lahjendatud väävelhape reageerib nende metallidega, mis asuvad pingereas vesinikust vasakul. Mg + H2SO4 = MgSO4 + H2

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Brändi

viinamarjade sordist „Ugni Blanc”. See sisaldab piisavalt rikkalikku lisamaterjali – lisandeid, rasvhappeid, estreid ja paljusid muid aineid –, et saada suurepäraseid jooke. Destilleerimine Eraldatakse osa vett ja tahked jääkained alkoholist. Viinamarjaveini tuleb keeta aeglasel tulel ning mitte liialt puhastada mitmekordse destilleerimisega. Saadav brändi on seda parem, mida vähem arv kordi on veini destilleeritud ning mida madalama kangusega on lõpp-produkt. Näiteks armanjakki destilleeritakse vaid üks kord. Ning konjak sai kuulsaks just seetõttu, et Cognaci piirkonna viinamarju tuli destilleerida üksnes kaks korda, samas kui mujal Prantsusmaal tehti seda tihti koguni kuus korda või veelgi rohkem. Nii saadi lahti ebameeldivatest lisanditest, aga brändid kaotasid sama hästi kui kogu oma originaalsuse ja iseloomu. Nii konjakit kui armanjakki destilleeritakse suhteliselt madala kanguseni: konjakil kuni

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Eduard Bornhöhe "Tasuja"

sakstega, nende keelt õppima, ning oma poja Jaanuse pani Tallinna Mustmunga kloostrisse õppima. Tambet sai sõbraks Lodijärve mõisa isanda Konrad Raupeniga. Vahur: ,,Sa tead, poeg, mina sain priiuse ja maa oma tugeva käsivarre läbi ja hoidsin neid oma käsivarre tugevusega. Sina oled küll ka sirge poiss, aga sul on pikk kael, kitsad õlad ja lahjad puusad. Noort puud maa seest juurida ja metssiga maha virutada sa ei jaksaks. Sul on aga terane pea, vahest teed sina kavalusega, mis mina kangusega." (Bornhöhe, E. Tasuja. Tallinn 1947: RK ,,Ilukirjandus ja kunst". 10) Kolmanda loo räägib Jaanus, kelle kokkupuude mõisaga toimub läbi Oodo ja Emiilia. Oodo ja Emiilia on Konrad Raupeni lapsed. Jaanus käib nende juures tihti õppimas ja mängimas. Oodo on väga iseteadlik ja tal on iseloomuomadused, et saada juhiks. Ta ise arvab ka ennast juht olevat. Emiilia on mänguline ja õrn ning saab Jaanusega hästi läbi. Vanemaks saades

Kirjandus → Kirjandus
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Laboratoorne töö 14: Redoksreaktsioonid

TTÜ Keemia ja biotehnoloogia instituut Keemia osakond YKI0022 Laboritöö võtted Laboratoorn Töö pealkiri: e töö nr. 14 Spektrofotomeetria Õpperühm: Töö teostaja: Lisette Marleen LAAB Mikk 185655LAAB Õppejõud: Kaie Töö teostatud: Protokoll Protokoll Laane 05.12.2018 esitatud: arvestatud: 12.12.2018 Laboratoorne töö XIV Spektrofotomeetria Töö eesmärgiks ja ülesandeks oli määrata raua kontsentratsioon kriidis. Töö käigus tuli esimeses katses läbi viia kriidi lahustamine Tehnilistel kaaludel kaaluda keeduklaasi 1g uhmris peenestatud kriiti. Lisada 20 mL 2M HCl lahust. Hapet lisada ettevaatlikult, sest toimub intensiivne gaasi eraldumine. Reaktsiooni lõppedes segada saadud lahust klaaspulgaga. Saadud segu filtreerida läbi paberfiltri 50 mL mõõtkolbi. Filterpaberist ...

Keemia → Keemia
96 allalaadimist
thumbnail
6
doc

"Puit igapäeva elus"

sünonüümiks ja punase värvuse tähistajaks. Nii on lepatriinu saanud oma nime värvi järgi, mitte aga sellepärast, et ta kuidagi eriliselt lepapuud armastaks. Mitmeid linde, kelle sulestikus leidub silmapaistvat punakat tooni, on nimetatud lepalindudeks (leevikesed, punarind, siidisaba jne.). Aed-lepalind kannab seda nime ametlikult tänaseni. Halli lepa käbidest tehtud tõmmis on heaks vahendiks kõhulahtisuse ja teiste kõhuhaiguste puhul. Paraja kangusega tee saamiseks tuleb klaasitäie vee kohta võtta kaks teelusikatäit käbisid ning lasta pool tundi tõmmata. Sisse võetakse 3-4 korda päevas, supilusikatäis korraga. Kuna arstim on maheda toimega, võib seda julgesti anda ka väikestele lastele. Lepakäbide tõmmisega võib põletiku korral suud loputada või silmale kompressi teha. Karjamaade ja kraaviäärte kiiresti kasvava risupuuna on ta rahva seas vähe hinnatud, millele osutab ka laialt tuntud nimetus pasklepp. Ka

Kategooriata → Tööõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Oopium

halvatuse Opiaadid mõjuvad inimesele erisuguselt. Näiteks heroiin tekitab tavaliselt kiirema ja tugevama kõhukuumuse kui morfiin, metadoon mõjub sisse võttes aeglasemalt ega tekita heroiini mõjuga võrreldavat kiiret joovet. Kuid eri opiaatide tekitatava joobe erisused ei ole kuigi suured ning paljudel narkomaanidel on raske vahet teha näiteks heroiinil ja morfiinil, peamiselt siis, kui need on eri kangusega. Mõju sõltub ka narkomaani kohanemusest. Opiaadijoobe kestus sõltub samuti annuse suurusest ja narkomaani kohanemusest. Joove võib püsida mitu tundi. Heroiinijoove on lühike, 4-6 tundi, morfiinijoove kestab 6-8 tundi. Pideva kasutamise korral püsib metadooni valuvaigistav mõju kuni 12 tundi. Kahjustused Opiaatide tarvitamise suurim oht on see, et aine üledoosimise korral saabub surm. Opiaadid pärsivad hingamist, üledoosimise tagajärjel hingamine seiskub

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
9
docx

šokolaad

alandades kehakaalu. Türosiin on lisaks ka üheks lähteaineks „õnnehormooni” ehk serotoniini tekkimisele organismis (serotoniin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi, kontrollib söömisel õigeaegselt küllustunde tekkimist ja teeb reipamaks).  Kõige puhtamas ja järelikult ka kõige kõrgema kofeiinisisaldusega keedušokolaadi 100g on sama palju kofeiini kui ühes tassis keskmise kangusega kohvis; ergastava toime tõttu ei sobi šokolaad väikelaste maiustuseks. Kuidas aga poe šokolaadiriiuli ees seistes vahet teha, milline on kvaliteetne ja tervislik šokolaad ning milline mitte. Põhiliselt tuleks uurida šokolaadi kakaosisaldust - mida kõrgem kakaosisaldus, seda kvaliteetsem ja tervislikum on šokolaad; kvaliteetsed šokolaadid ei sisalda ka toidu lisaaineid. Et oleks lihtsam tervislikku šokolaadi ära tunda, toome siinkohal välja šokolaadide liigituse:

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
10
doc

"Noored"

siider). Kõrgema alkoholisisaldusega jookide saamiseks destilleeritakse kääritamisel saadud segu kuni 80-kraadises kuumuses. Pärast (sageli mitmekordset) destilleerimist saavutatakse nn puhas piiritus, milles alkoholisisaldus on kuni 96 %. Saadud produktid lahjendatakse kangete alkohoolsete jookide saamiseks veega. Eestis on lubatud turustada alkoholitooteid mille kangus ei ületa 80 mahuprotsenti. Tooted kangusega üle 50-60 mahuprotsendi pole puhtalt joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid.

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ALKOHOLI KAHJULIKKUS

töötlemised tehtud, võidakse sellised produktid turustada neid juba alkohoolsete jookidena. Suurema alkoholisisaldusega jookide saamiseks destilleeritakse kääritamisel saadud segu kuni 80-kraadises kuumuses. Pärast destilleerimist saavutatakse nn puhas piiritus, milles alkoholisisaldus on kuni 96 %. Saadud produktid lahjendatakse kangete alkohoolsete jookide saamiseks veega. Eestis on lubatud turustada alkoholitooteid mille kangus ei ületa 80 mahuprotsenti. Tooted kangusega üle 50-60 mahuprotsendi pole puhtalt joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi ( Mis on alkohol ). Lahjad alkohoolsed joogid on:  õlud, siidrid  veinidja mitmesugused gaseeritud segujoogid.

Sotsioloogia → Sotsioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Hall lepp

läänemeresoome keeltes olnud vere sünonüümiks ja punase värvuse tähistajaks. Nii on lepatriinu saanud oma nime värvi järgi, mitte aga sellepärast, et ta kuidagi eriliselt lepapuud armastaks. Mitmeid linde, kelle sulestikus leidub silmapaistvat punakat tooni, on nimetatud lepalindudeks (leevikesed, punarind, siidisaba jne.). Aed-lepalind kannab seda nime ametlikult tänaseni. Halli lepa käbidest tehtud tõmmis on heaks vahendiks kõhulahtisuse ja teiste kõhuhaiguste puhul. Paraja kangusega tee saamiseks tuleb klaasitäie vee kohta võtta kaks teelusikatäit käbisid ning lasta pool tundi tõmmata. Sisse võetakse 3-4 korda päevas, supilusikatäis korraga. Kuna arstim on maheda toimega, võib seda julgesti anda ka väikestele lastele. Lepakäbide tõmmisega võib põletiku korral suud loputada või silmale kompressi teha. Karjamaade ja kraaviäärte kiiresti kasvava risupuuna on ta rahva seas vähe hinnatud, millele osutab ka laialt tuntud nimetus pasklepp

Loodus → Eesti hüdrometeoroloogilised...
12 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Alkohooli tarbimine

kangust. Kogus tuleb ümber arvestada liitriteks. Paljudel pakenditel on kogusena kirjas milliliitrid (ml), osal jällegi sentiliitrid (cl). 10 milliliitrit on 1 sentiliiter ja 100 sentiliitrit 1 liiter, seega näiteks 75 cl veini = 750 ml = 0,75 l. Joogi alkoholisisaldust ehk kangust tähistavad mahuprotsendid. Näiteks veini kangus on sageli 13% ja viinal enamasti 40%. Alkoholiühikute hulga arvutamiseks konkreetses joogis tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ning tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaaluga 0,789 (ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes): kogus (liitrit) × kangus (%) × 0,789 = alkoholiühikute hulk. Igasse nädalasse peab jääma vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva. Mehed ei tohi juua üle nelja ning naised üle kahe alkoholiühiku päevas. Päevaseid koguseid ei tohi pikema aja vältel nii-öelda tallele panna, et need siis suurema peo käigus korraga ära juua. KOKKUVÕTE

Meditsiin → Õendus
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kohvimasinad

Kui te armastate espresssot või cappuccinot, siis loomulikult prantsuse presskann teid ei rahulda. Joogi maitse meenutab rohkem tilgakohvi või türgi kohvi, aga ei ole nii kange. Samuti on ta vaba kohvipaksust, mille nimel paljud türgi kohvi keetmist jätkavad. Prantsuse presskannu omanikul tuleb kohv valmistada vahetult enne tarvitamist. Need mudelid ei oma ei taimerit, automaatsoojendust ega termost, millega on varustatud kaasaaegsed tilkkohvimasinad. Samuti pole võimalik teha soovitud kangusega kohvi (tuleb palju eksperimenteerida, et leida õiged vahekorrad ). Räägitagu mida iganes, aga elektroonika kergendab tunduvalt elu... FILTERKOHVIMASIN Ehk teisisõnu tilkkohvimasin. Tilkkohvimasin omab spetsiaalset küttekeha, läbi mille juhitud külm vesi kuumutatakse 87 ­ 95 kraadini Celsiuse järgi. Seejärel tilgub kuuma vesi filtrisse, milles on jahvatatud kohvioad. Oad annavad kõik aromaatsed ained veele, mis nõrgub kohvikannu

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Saksa õlled

Saksa õllest.:,,Ein Bier bitte..." ,,Palun mulle üks õlu!". Selle palve peale tuuakse sulle Bayeris Helles, Düsseldorfis Alt ja Kölnis Kölsch. Mujal Saksamaal ilmselt Pils. Õlu ei tähenda igal pool ühte ja sedasama. Sööki tellides ei palu sa ju samuti ,,midagi süüa", vaid teete valiku. Kui oskate Saksamaal ringi reisides tellida Kölschi, Weizenit või Alti, siis näitate sellega kohalikele juba tõelist õlletundmise klassi. Saksamaal on üldse 1200 pruulikoda ja ca 5000 erinevat õllesorti. Iga kolmas pruulikoda maailmas asub Saksamaal. Kui alustad tänasest päevast ja maitsed iga päev üht Saksa õlut, siis kulub sul kogu Saksa õllevaliku läbimiseks tervelt 13 aastat. Seega, ära viida aega, vaid alusta kohe. Enne seda piilu aga veidi Saksa õllede spikrit, mis hõlmab vaid murdosa selle maailma tuntuima õlleriigi õlletraditsioonist. Prosit! Altbier Tume õlu Ülem-Rheini kandist. Kes vähegi Düsseldorfi kanti satub, peaks Altbieri kindlasti proov...

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Lepp

värvuse tähistajaks. Nii on lepatriinu saanud oma nime värvi järgi, mitte aga sellepärast, et ta kuidagi eriliselt lepapuud armastaks. Mitmeid linde, kelle sulestikus leidub silmapaistvat punakat tooni, on nimetatud lepalindudeks (leevikesed, punarind, siidisaba jne.). Aed-lepalind kannab seda nime ametlikult tänaseni. Halli lepa käbidest tehtud tõmmis on heaks vahendiks kõhulahtisuse ja teiste kõhuhaiguste puhul. Paraja kangusega tee saamiseks tuleb klaasitäie vee kohta võtta kaks teelusikatäit käbisid ning lasta pool tundi tõmmata. Sisse võetakse 3-4 korda päevas, supilusikatäis korraga. Kuna arstim on maheda toimega, võib seda julgesti anda ka väikestele lastele. Lepakäbide tõmmisega võib põletiku korral suud loputada või silmale kompressi teha..Karjamaade ja kraaviäärte kiiresti kasvava risupuuna on ta rahva seas vähe hinnatud, millele osutab ka laialt tuntud nimetus pasklepp

Loodus → Loodus õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Holland

paistvat. Amsterdam, Hollandi pealinn, on kindlasti üks maailma sobivaimaid kohti õhtuseks jalutuskäiguks. Linn ümbritseb teid ühalt ajaloo ja kunstiga, teisalt on see koht, kus võite endale ise sigareti keerata või tunda ennast kui õllesummeril. Linn on suurepärane segu uuest ja vanast: uue ajastu kunst ripub 17. sajandi majade fassaadidel, säravad BMW-d annavad teed jalgratastele ja munkade valmistatud kolmekordse kangusega õlut serveeritakse klaas- ja terasdisainiga kohvikutes. Amsterdam on suutnud ühildada suurlinnade elavuse ja glamuuri väikelinna mõnusa atmosfääri ja hõlmatavusega. Amsterdam on kosmopoliitse maailmavaatega linn, mis on juba aastakümneid ahvatlenud migrante ja protestimeelseid. Sellest ahvatlevast linnast on turistil reeglina kahju lahkuda. Meeldivaid mälestusi jätkub veel kuudeks ja aastatekski. Linn tundub voolavat oma funky-

Geograafia → Geograafia
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

JOOGID Kohv ja kohvijoogid. Kohvi valmistamiseks võetakse alati puhas värske külm vesi. Kohvipulbrit arvestatakse 1l vee kohta: einekohvi jaoks 30-50g, keskmise kangusega kohvi jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Alkoholi referaat

Tallinna Ülikool ALKOHOL Referaat Tallinn 2012 Sisukord Mis on alkohol? Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega. Alkohol on kaloririkas jook ­ 1 pits viina või väike klaas veini sisaldab sama palju kaloreid kui 1 supilusikatäis suhkrut. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Alkohoolsete jookide kangust määratakse mahuprotsentides, mis näitab alkoholi sisaldust 100 mahuühiku kohta. Kääritamise teel saadud segus on alkoholi kuni 16%. Pärast selitamist ja muud töötlemist võidakse sellised produktid turustada juba alkohoolsete jookidena (õlu, vein, siider). Kõrgema alkoholisisaldusega jookide sa...

Meditsiin → Tervis ja heaolu
64 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

viinamarjad on kasvanud, korjatud, destilleeritud, laagerdunud ja villitud ainult ühes konkreetses konjakimõisas (lossis). CONNOISSEUR- rahvusvaheliselt nimetatakse nii põhjalike teadmistega konjakihuvilist, tõelist asjatundjast. Ei ole otseselt konjakitermin, kasutatakse ka tesite elualade juures ( näiteks sigarispetsialisti kohta). EAU DE VIE- (viinamarja)piiritus, mis saadakse peale destilleerimist ( pr. k. ,,eluvesi"). FAIBLES- konjaki ja destilleeritud vee segu, kangusega umbes 15- 18 % vol. FINE CHAMPAGNE- segukonjak, milles kasutatakse ainult Grande ja Petite Champagne reginoonide konjakeid, kusjuures Grande Champagne konjakite osa peab olema üle 50%. NAPOLEON- konjaki klass, mis on laagerdunud kauem kui VSOP ja vähem kui XO. Puudub ametlik fikseeritud definitsioon. PARADIS- koht, kus konjakimaja hoiab oma kõige vanemaid konjakivarusid. PART DES ANGES- inglite osa ( The Angels Share): nii kutsutakse seda kogust konjakist, mis

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Keedunõusse pannakse vesi, või ja sool ning kuumutatakse keemiseni. Keevasse vedelikku puisatakse sõelutud jahu ja keedetakse edasi massi paksendamiseni ( kuni 5 min) pidevalt segades. Siis jahutatakse taigen 60-70C ja hakatakse järk järgult lisama lahtiklopitud muna 47. Kirjelda kuumade jookide valmistamist. Iseloomusta erinevaid kohvijooke Kohvi valmistamiseks võetakse alati puhas külm vesi. Kohvipulbrit arvestatakse 1L vee kohta 1) Einekohvil 30-50 g 2) Keskmise kangusega kohvile 60-80g 3) Kangele kohvile 100-120g Veetemperatuur 92-97C Presskannukohvi,espresso(serveeritakse klaasi veega), cappucino(kasutatakse espresso kohvi), Cafe Latte(1 osa espressot, 2 osa piima) 48. Kirjelda erinevate köögiviljalisandite valmistamist. Nimeta vähemalt viis rooga. 49. Iseloomusta põhitoitaineid(leidumine, vajalikkus) Rasvad- või, õli, seemned Süsivesikud- teraviljad(on energia jaoks vaj) Valgud- toitudest, lihaste arenguks on vaja 50

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsusmaa maksusüsteem

teatud kaupade kohta, nagu alkohol ja tubakas. Kui aga loodi käibemaks, muutus see nii üldiseks, et see vähendas mainitud maksude ulatust ja sellega ka kaudsete maksude ja käibemaksu tulu, kuigi näiteks maksud, mida võetakse kütusetoodete pealt, on siiani kõrge. Aktsiisid ja teised kaudsed maksud Prantsusmaal on kehtestatud näiteks alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiis. Nagu ka Eestis on Prantsusmaal erinevat tüüpi ja erineva kangusega alkoholidele määratud erimäärad. Sarnaselt on toimitud ka tubakatoodete ja kütuse puhul. Mingit muud eripära või iseärasust ei annagi Prantsusmaal kehtestatud aktsiiside kohta välja tuua. (Prantsusmaa Maksuamet, 2009). Maksustatakse ka nii-öelda televiisorit, igakuiselt tuleb maksta TV litsentsi maksu. Isegi siis tuleb seda maksta, kui inimene kasutab oma televiisorit arvuti monitorina või lihtsalt videode vaatamiseks

Majandus → Maksundus
61 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Vene rahvusköök

meejooke, mõdu, kasemahla nii värskelt kui kääritatuna. Õlu tuleb 1284-nda aasta paiku. 1386. aastal demonstreeris Genova saatkond Moskva bojaaridele ja apteekritele akvaviiti. On teada, et esimese kange alkoholi ,,vodka" valmistamiseni jõuti Moskva kloostrites aastate 1440 ja 1470 vahel. Laiemalt hakkab vodka levima 15. Saj. lõpust ja 16. Sajandil. Mõistel ,,vodka" oli tollel ajal hoopis teine sisu, võrreldes tänapäevaga. Vodka oli ravimtaimedega maitsestatud ja määratlemata kangusega jook. 1552. Aastal avatakse Moskvas kremli vastas esimene ,,restoran" ­ . See oli avatud vaid opritsninatele (tsaari politsei- ja ihukaardiväelased). 15. sajandi 70-80-ndatel tekkisid Venemaale esimesed elukutselised kokad nii tsaaride, vürstide kui bojaaride elamistesse. 1.2. 17. Sajand ja 18. Sajandi algus (Moskva periood) Sellel perioodil hakkasid eristuma klassidevahelised toidud. Vahe oli toidu kvaliteedis, kogustes, roogade arvus ja toidunõude kvaliteedis

Kultuur-Kunst → Kultuuriajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Keemilised Vooluallikad

laadida ja uuesti kasutada kuni tühjenemiseni. (Timotheus, 1999:259) 1.2.1. Pliiaku Üks tuntumaid akusid on pliiaku, mida kutsutakse ka happeakuks. Tavaliselt on uus aku kuivas olekus, negatiivne elektrood on poorse pealispinnaga pliist ning positiivne elektrood sisaldab pliisõrestikku pressitud PbO2 (vaata pliiaku ehitust lisadest 4 jooniselt 2). Kui aku täita paraja kangusega ja tihedusega (30%; =1,18-1,22 kg/dm 3 (Karik, Palm, Past, 1981:209)) H2SO4 lahusega, hakkab negatiivsel plaadil olev plii väävelhappega reageerima ning seetõttu väävelhappe kontsentratsioon väheneb. Elektronid, mis ta ära annab, liiguvad läbi tarbija positiivsele plaadile. Siin redutseerub PbO2 PbO-ks, mis samuti reageerib väävelhappega. Lõpuks on mõlemal elektroodil tekkinud PbSO 4, väävelhape on muutunud lahjaks ja aku ei anna enam voolu, sest ta on tühjenenud

Keemia → Keemia
64 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustus, toidu valmistamine

LIIGITUS: *lihtsad võileivad, * einevõileivad, * suured einevõileivad, * rullvõileivad, * väikesed võileivad, *kokteilivõileivad, * võileiva tordid, * kihilised võileivad, *torn ehk püramiidvõileivad. 44. salatid, liigitus- liigitatakse: temp. Järgi (külmad, soojad). Tehnoloogia järgi( toor, sega, kokteilisalatid). Serveerimisviisi järgi(segatud ,segamata salatid, kastmega ülevalatud salatid). 45. kohvi, kohvijoogid- 1l vee kohta 30-50g einekohvi, keskmise kangusega 60-80g, kange 100-120g. Vee temp 92-97. 46. tee, teejoogid- 1l vee kohta 10g puru. Roheline tee 80 kraadi. 47. kakao, sokolaadijoogid- piimast, koorest, veest ja kakaopulbrist. Vedelik kuumut keemiseni, segades juurde suhkur ja vähese kuuma vedelikuga segatud kakao, kuumut keemiseni, ja siis tsipa soola. Serv kohe. 48. külmad joogid-mahlast morss ­ segatakse suhkrusiirupiga ja keedetud veega ja maitsestatakse. Siirupist ­ segada keedetud veega. Värsked marjad ­ pressida mahl. Seemned

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Aine- ja energiavahetus. Toitumine. Termoregulatsioon

4) Vitamiini sünteesi häire. Toiduga saadav energia hulk peab katma ööpäevase energiakulu, juhul kui eesmärgiks ei ole kaalulangus. Toit peab olema tasakaalustatud. Toiduga peab saama valke, lipiide, rasve, mineraalaineid, süsivesikuid, vitamiine. Keedusoola (mineraalaine) vajadus kujuneb välja juba lapseeas. Kuidas suhtuda kohvi ja teesse? 1) Kohv ei ole tegelikult nii halb kui arvatakse. Võib juua 5-6 tassi ööpäevas keskmise kangusega kohvi. Kohvile on siiski soovitatav lisada juurde piima. 2) Tees on ka kohveiini, kuid mitte puuvilja- ja taimeteedes. Kanges tees võib kohveiini sisaldus olla jällegi väga kõrge. Alkohol ­ pideval alkoholi kasutamisel on koormus kõige suurem maksas. Alkohol annab palju kaloreid. Veinid on väga head maohapete stimulaatorid -> vabaneb kastriin ja tekib söögiisu. Kõhukinnisuse vältimiseks süüa palju kiudaineid (näiteks koorega apelsine).

Meditsiin → Anatoomia ja füsioloogia
102 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

Järgnevalt suunatakse toode kuumtöötlusele. Verikäkke keedetakse 80…85 ˚C juures 1…2 tundi (kuni toote sisetemperatuur on jõudnud 72 ˚C- ni). Järgnevalt toimub toote jahutamine õhu käes sisetemperatuurini +6 ˚C ja säilitamine laos kuni toote realiseerimiseni. Sealihast suitsulihatoode 1. LIHALÕIKUS (vajadusel ka konditustamine ja siirimine) 2. SORTEERIMINE 3. TOORAINE KAALUMINE 4. SOOLVEE VALMISTAMINE Keedusoolast ja teistest maite- ning lisaainetest valmistatakse vajaliku kangusega soolvesi. Vee temperatuur, mida kasutatakse soolvee valmistamiseks peab toote ohutuse tagamiseks olema +2…+4˚C. 5. SOOLVEE PRITSIMINE Soolvee pritsimine lihasse on üks kaasaegsemaid liha soolamise viise, mis võimaldab liha edukama ja kvaliteetsema soolamise ja loomulikult lühendab ka tootmisprotsessi. Soolvee sissepritsimiskogus lihasse oleneb

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Holland - Referaat

seal eriliselt sima paistvat. Amsterdam, Hollandi pealinn, on kindlasti üks maailma sobivaimaid kohti õhtuseks jalutuskäiguks. Linn ümbritseb teid ühalt ajaloo ja kunstiga, teisalt on see koht, kus võite endale ise sigareti keerata või tunda ennast kui õllesummeril. Linn on suurepärane segu uuest ja vanast: uue ajastu kunst ripub 17. sajandi majade fassaadidel, säravad BMW-d annavad teed jalgratastele ja munkade valmistatud kolmekordse kangusega õlut serveeritakse klaas- ja terasdisainiga kohvikutes. Amsterdam on suutnud ühildada suurlinnade elavuse ja glamuuri väikelinna mõnusa atmosfääri ja hõlmatavusega. Amsterdam on kosmopoliitse maailmavaatega linn, mis on juba aastakümneid ahvatlenud migrante ja protestimeelseid. Sellest ahvatlevast linnast on turistil reeglina kahju lahkuda. Meeldivaid mälestusi jätkub veel kuudeks ja aastatekski. Linn tundub voolavat oma funky-stiilis elurütmis ja

Geograafia → Geograafia
182 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

B1, C, D ja E · Viimaste aastate uuringud on tõestanud, et sokolaad ei tekita aknet ega hambakaariest · Sokolaadi rasvasisaldus ei ole suur, keskmiselt 25% · Energiat annab 100g kaaluv sokolaad keskmiselt 450 kalorit · Kõige puhtamas ja järelikult ka kõige kõrgema kofeiinisisaldusega keedusokolaadi 100g on vaid sama palju kofeiini kui ühes tassis (1,25dl) keskmise kangusega kohvis · Sokolaadis on leitud ohtralt ,,ajuvitamiini" ehk meeleolutõstjat türosiini, mis alandab ka vererõhku, stabiliseerib veresuhkru taset ning aktiviseerib kilpnääret, kiirendades nõnda ainevahetust ja alandades kehakaalu. Türosiin on lisaks ka üheks lähteaineks ,,õnnehormooni" ehk serotiini tekkimisele organismis (serotiin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi, kontrollib söömisel õigeaegselt küllustunde

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

Kasutatakse näiteks Asti Spumante´i valmistamisel. • Jätkuvmeetodil, mille puhul teine käärimine toimub üksteisega järjestikku ühendatud survetankides. Ühelt poolt läheb sisse baasvein, suhkur ja pärm ning teiselt poolt tuleb välja vahuvein. Kasutatakse näiteks Saksamaa ja Portugali vahuveinide valmisatmisel. • Veini gaseerimise meetodil. Kangestatud veinid jaotatakse: • portveinid, madeirad, šerrid (heeresid)- kuivadest magusateni, kangusega 15-22%. veinid kangestatakse viinamarjaveini destillaadiga kas käärimisprotsessi vältel (portveinid ja madeirad) või pärast käärimisprotsessi lõppemist (šerrid ). Portveine valmistatakse ainult Portugalis, madeirasid Madeira saarel ( Portugal), šerrisid (heeresid) Lõuna- Hispaanias. Vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele nimetatakse neid kangestatud veine ka liköörideks.

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Keemilised vooluallikad

samuti galvaanielement, kuid seda saab pärast tühjenemist välise vooluallika abil laadida ja uuesti kasutada kuni tühjenemiseni. (Timotheus, 1999:259) 1.2.1. Pliiaku Üks tuntumaid akusid on pliiaku, mida kutsutakse ka happeakuks. Tavaliselt on uus aku kuivas olekus, negatiivne elektrood on poorse pealispinnaga pliist ning positiivne elektrood sisaldab pliisõrestikku pressitud PbO2 (vaata pliiaku ehitust lisadest jooniselt 2). Kui aku täita paraja kangusega ja tihedusega (30%; ρ=1,18-1,22 kg/dm 3 (Karik, Palm, Past, 1981:209)) H2SO4 lahusega, hakkab negatiivsel plaadil olev plii väävelhappega reageerima ning seetõttu väävelhappe kontsentratsioon väheneb. Elektronid, mis ta ära annab, liiguvad läbi tarbija positiivsele plaadile. Siin redutseerub PbO2 PbO-ks, mis samuti reageerib väävelhappega. Lõpuks on mõlemal elektroodil tekkinud PbSO4, väävelhape on muutunud lahjaks ja aku ei anna enam voolu, sest ta on tühjenenud

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Narkootikumid

nuusutada. Opiaatide mõju. Opiaalid mõjuvad inimesele erisuguselt. Näiteks heroiin tekitab tavaliselt kiirema ja tugevama kõhukuumuse kui morfiin, metadoon mõjub sisse võttes aeglasemalt ega tekita heroiini mõjuga võrreldavat kiiret joovet. Kuid eri oiaatide tekitatava joobe eristused ei ole kuigi suured ning paljudel narkomaanidel on raske vahet teha näiteks heroiinil ja morfiinil, peamiselt siis, kui need on eri kangusega. Mõju sõltub ka narkomaani kohanemisest. Opiaadijoobe kestus sõltub samuti annuse suurusest ja narkomaani kohanemusest. Joove võib püsida mitu tundi. Füüsilise seisundi tunnused: · Ahenenud pupillid ja ainitine pilk · Rippuvad silmad · Raske püsida jalgadel · Süda on paha ja üldine enesetunne halb · Aeglane pulss ja madal vererõhk · Aeglane hingamine ja aine üledooimise korral eluohtlik hingamise halvatus Psüühilise seisundi tunnused:

Keemia → Keemia
101 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Holland

hoolitsevad vaid aastaajad, mis näivad seal eriliselt sima paistvat. Amsterdam, Hollandi pealinn, on kindlasti üks maailma sobivaimaid kohti õhtuseks jalutuskäiguks. Linn ümbritseb teid ühalt ajaloo ja kunstiga, teisalt on see koht, kus võite endale ise sigareti keerata või tunda ennast kui õllesummeril. Linn on suurepärane segu uuest ja vanast: uue ajastu kunst ripub 17. sajandi majade fassaadidel, säravad BMW-d annavad teed jalgratastele ja munkade valmistatud kolmekordse kangusega õlut serveeritakse klaas- ja terasdisainiga kohvikutes. Amsterdam on suutnud ühildada suurlinnade elavuse ja glamuuri väikelinna mõnusa atmosfääri ja hõlmatavusega. Amsterdam on kosmopoliitse maailmavaatega linn, mis on juba aastakümneid ahvatlenud migrante ja protestimeelseid. Sellest ahvatlevast linnast on turistil reeglina kahju lahkuda. Meeldivaid mälestusi jätkub veel kuudeks ja aastatekski. Linn tundub voolavat oma funky-stiilis elurütmis ja peaaegu

Geograafia → Geograafia
211 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Baaritöö

Klassikaline retsept 2 osa vermutit 3 osa viskit 1 dash Angosturat NB! Segujookide valmistamiseks kasutatakse põhiliselt ameerika viskit. ,,Alfonso" 1 dash Angosturat 4 dash magusat vermuntit 1 osa kuiva vermutit 2 osa Grand Marnier (konjakipõhjaline liköör) 1 osa dzinni Segada Evely Press 2008/2009 Baaritöö 3) Muud aromaatsed kokteilid- bitterid asendatakse likööriga B. Keskmise kangusega segatud, vähese suhkrusisaldusega kokteilid 1) Vahuveinikokteilid 2) Veinikokteilid Neid serveeritakse vahuveini- või sour- klaasist. Klassikalised: ,,Kir" ,,Kir Royal" 2 cl mustsõstralikööri 2 cl mustsõstralikööri Veiniga pikendatakse Vahuveiniga pikendatakse 3) Soodavett/ toonikud sisaldavad joogid N: Campari soodaveega Igasugused sour`id ja fizzed 4) Rickey`d Klassikaline retsept

Majandus → Klienditeenindus
41 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

neutraliseerimisega ning salvestab kergemine toiduga saadud energia rasvavarudesse. Kõik alkohoolsed joogid ei ole dieedipidajale ühtemoodi kahjulikud. Järgnevalt oleme teinud ülevaate populaarsemate alkoholide kalorisisaldustest. Jälgi seda ja tee dieedi ajal parimad alkoholivalikud. Energia sisaldus 100 grammis viin – 229 kcal rumm – 239 kcal konjak – 237 kcal viski – 252 kcal punane vein – 70 kcal šampus – 78 kcal siider – 48 kcal keskmise kangusega õlu – 34 kcal Liigselt alkoholi tarbides kaob kontroll oma tegevuse üle ja tõuseb isu. Pärast mõnda kokteili on sul palju raskem öelda “ei” jäätisele, küüslauguleibadele, krõpsudele, dipikastmetele. Tihtipeale peitubki kurja juur just alkoholi kõrvale söödud snäkkides. Loomulikult on dieeti pidades kõige parem alkoholi tarbida mõõdukalt või üldse loobuda. Kui just ei piirduta nädalas mõne pokaali punase veiniga, mille mõõdukal tarbimisel on leitud

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

- destilleerimata - saadakse vahetult alkohoolse käärimise käigus (vein, õlu) - destilleeritud ­ valm. Eelnevalt toodetud piirituse ( destillaadi) baasil (viin, napsud, brändi,viski DESTILLEERITUD JOOGID VIIN Valmistatakse kõrgeima puhastusastmega rektifitseeritud piiritusest ja lahkendatatakse mineraalidest vabastatud veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko, veel AS Onistar, AS Ofelia NAPS Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse - kibedad napsud ­ siia kuuluvad ka maitsestatud viinad. Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;.Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga. Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil,

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

JOOGID Joogid jagunevad: Alkohoolsed ja alkoholivabaeks ehk alkoholita jookideks. Esimesed sisaldavad üle 1,2 mahu % etanooli, sealhulgas õlu üle 0,5mahu% ALKOHOOLSED JOOGID Liigitatakse olenevalt etanoolisisalduselt · Lahjad ­ kuni 22 mahu% etanooli · Kanged ­ 22 kuni 80 mahu% etanooli · Üle 80 mahu% on piiritused Piiritused ja alkohoolsed joogid annavad kokku mõiste ALKOHOL. Alkohoolsed joogid liigitatatakse veel: - destilleerimata - saadakse vahetult alkohoolse käärimise käigus (vein, õlu) - destilleeritud ­ valm. Eelnevalt toodetud piirituse ( destillaadi) baasil (viin, napsud, brändi,viski Etanooli kontsentratsiooni alkohooses joogis, nn. joogi kangust väljendatatakse mahu%-des (vol) või kraadides, mis Näitavad etanooli kogust milliliitrites 100 ml joogi kohta. Peale etanooli tekib alkohoolsel käärimisel veel teisi ühendeid- metanool eh...

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Keemiatehnoloogia II K.T

toortärpentiin (kt.155-167°C) destillatsioonikolonnist. 11. Puidu hüdrolüüs, produktid Puidus, vanapaberis ja muudes jäätmetes sisalduvat tselluloosi saab hüdrolüüsida suhkruteks ning neid fermenteerida tehniliseks etanooliks (oluline mootorkütus). Tselluloosi hüdrolüüsiks võib kasutada nõrka või kanget väävel-või soolhapet. Tselluloosi konversiooniaste on piirides 50-90%. Saadav alkoholilahus on enne rektifikatsiooni kangusega 2-12%. Suhteliselt kergelt hüdrolüüsub hemitselluloos (glükoosi, galaktoosi, pentooside segu). Esimesed 2 on pärmiga fermenteeritavad (kääritatavad) alkoholiks: (C6H10O5)n + H2O (+Hape)= n C6H12O6 - hüdrolüüs Pärmiseente poolt produtseeritava fermendi sümaasi toimel fermenteerub glükoos etanooliks ja süsihappegaasiks: C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 Protsessi jääkideks on molassid (kasutatakse

Keemia → Keemia ja säästev...
33 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun