Mahla ostmisel poest tuleks tingimata tähelepanu pöörata, kui palju on sellele lisatud suhkrut, sest magusatest mahladest, nektaritest ja mahlajookidest võib märkamatult saada liigset suhkrut. Kuidas teha vahet mahlal, nektaril ja mahlajoogil? Kas tegu on mahla, nektari või mahlajoogiga, selleks peab tutvuma pakendi märgistusega. Esmase valiku aluseks on eelkõige toote nimetus. Kas valida säilitusainetest prii mahl, pehme smuuti või hoopis lahjem mahlajook? Teave mahla, nektari ja sarnase toote pakendil peab andma tõest teavet toote olemuse, koostise, päritolu ja muude oluliste tunnuste kohta. Sama nimetusega tooted peavad vastama ühesugustele koostise- ja kvaliteedinõuetele. Siia kuuluvad kõik puuviljadest, marjadest ja köögiviljadest saadud mahlatooted, v.a tomatist valmistatud mahlatooted, millele kindlaid koostisnõudeid ei ole.Mahl on säilitusainetest vaba
maitseb ka kõigile , kui letti teenindus siis pannakse kliendi soovikoral kui on suurem valik sööki. Minu arvates on tervislik toitumine Kiili Gümnaasiumis, on toiduvärvide mängimist ehk on erinevaid toiduvärve ei ole ühevärvilised vaid mis ikka silma jäävad. Enamasti on kooliõpilastel ka toidu valikut , näiteks Teisipäeval peedisalat ja värskekapsa- porgandisalat, joogivalikuid on ka kas piim või mahlajook Neljapäeval on ka salativalikud, ja Reedel on toodud valikuks kas kartul või riis , siis vitamiinisalat või siis kaalika- virsikusalat , joogivalik ka mahl/keefir. Mina kui õpilane sööksin küll neid toite, ( mis sest et ei söö enamus asju , kuid tuleb alati proovida.
ka puuvilju. Ostja küsib riisi gurmee – õhtusöögiks. Milliseid talle soovitad? Kõigepealt tutvustaksin kliendile metsikut riisi või selle segu valge pikateralise riisiga. Veel pakuksin jasmiini ja basmati riisi ning siis veel pruuni ja punast riisi. Kuidas selgitad ostjale mahla, nektari ja mahlajoogi erinevust. Juhi tähelepanu nii koostisele kui toiteväärtusele. Mahlajook sisaldab mahla kuni 20% ja on kõige väiksema toiteväärtusega. Mahlajook on rahvapärase nimega tavaline morss. Nektari mahlasisaldus on 20-50%, toiteväärtus suurem, kui mahlajoogil, kuid väiksem kui täismahlal. Täismahl sisaldab 50-100% mahla ning on seejuures kõige suurema toiteväärtusega ja kõige kasulikum.
Kodundus 6.klass Einevõileib Läheb vaja: · 1.must vormileib, vanem ; · 1väike tops määrdejuustu; · tops toorjuustu või · klaasi hapukoore ja majoneesi segu; · 1 puljongikuubik leiva immutamiseks; · 130gr sinki või · vorsti või · kanafileed; · 100g riivitud juustu; · kurki; · 2 tomatit või 6 kirsstomatit; · 1 paprika-punane; · lehte rohelist salatit; · 3 oksa tilli või peterselli; · oliivi;/ soovi korral/ · Tee nii: · 1.Pese kõik juurviljad ja kuivata. · 2.Lõika ja valmista ette kaunistamise võimalused eraldi kaussi. · 3.Lõika leivalt ära koorik-1-2mm terava noaga. · 4.Immuta leib puljongiga. · 5.Valmista 2 katet võileivatordile eraldi kaussidesse---# kurgiviilud, singiviilud sega toorjuustuga; # riivitud juust, paprika peened kuubikud sega määrdejuustuga.Kasuta ära kõik kaunistamise jäägid katetesse. · 6.Aseta leivale kate nr.1 ja vajuta noaga tasaseks. ...
4. Soovitan kliendile spetsiaalset moosisuhkrut, kuna see sisaldab puuviljadest ekstraheeritud pektiini, mis aitab moosil tarduda ja moosi säilivus on parem. 5. Soovitan kliendile: tarretist, mett, karamelli, iirist, martsipani jms, mis ei sisalda gluteiini. 6. Soovitan kliendile metsikut riisi, koorimata riisi, jasmiinriisi, tumedat pikateralist riisi. 7. Mahl – 100% millel on kõige suurem energia ja vitamiini sisaldus Nektar – 25%-50% mahla Mahlajook – ca. 10% mahla 3
Reede: HOMMIKUSÖÖK 1. Jogurt, biojogurt, R 2% 200 grammi LÕUNASÖÖK 1. Kartul, kooreta keedetud 250 grammi 2. Pruun põhikaste 70 grammi ÕHTUSÖÖK 1. Kartuli krõpsud 200 grammi 2. Hapukoore-tomatikaste 50 grammi Laupäev: HOMMIKUSÖÖK 1. Kaerahelbepuder (piim R 2,5%), rasvata 200 grammi 2. Leib, Tallinna peenleib 20 grammi LÕUNASÖÖK 1. Kartuli-munasalat, hk+maj 300 grammi 2. Mahlajook, virsikumahl 1 pakk ÕHTUSÖÖK 1. Pitsa 250 grammi 2. Coca-cola 1 pudel 0,5l HILISÕHTUNE LISAPALA 1.Õlu 50 grammi 2. Gin 200 grammi 3. Viin 100 grammi 4. Apelsiini mahl 500 grammi Pühapäev: HOMMIKUSÖÖK 1. Pilaff, sealihast, õliga 200 grammi 2. Piim, 2,5% 3 klaas Eemalda LÕUNASÖÖK 1. Ahjukartulid, õliga 250 grammi 2. Ketsup 60 grammi 3. Piim, 2,5% 1 klaas ÕHTUSÖÖK 1
maitsva värviga maalib. 7.)Kuidas liikus pan Kleks oma majas ringi?Pan Kleks liikus kord mööda kasipuid üles ja alla,vahepeal lendas nagu sulg.Vahepeal käis ka tavaliselt ringi. 8.)Milline oli akadeemia koolivorm,kuidas ennast pesti?Koolivorm oli:sinine särk,pikad valged püksid,sinised sokid ja valged kingad.Kui keegi tegi ulakust/ei viitsind õppida tuleb tal kandakollast rohelisetäpilist lipsu.Nad pesid ennast dusi all ja iga päev tuli erinev mahlajook,millega nad pesid(mahl oli ka seebi eest,sest ta andis palju vahtu).Iga päev peale pesemist on magamistuba nagu suur pesupali. 9.)Mis on kleksograafia,kuidas toimusid geograafiatunnid?Kleksograafia on teadus tindiplekkide tegemisest.Geograafia tunnid toimusid spordiväljakul ja see nägi välja nii:pidi lööma suurt gloobust ja ütlema selle koha nime mille saapanina puudutab.See kujutab jalgapalli.Kui valesti läks,siis Matteus vilistas.
Suhkrud Kadi Hinrikus KM12-PE Suhkrud KORRUS Peamised suhkrud Leib, teraviljatooted, Maltoos, sahharoos kartul Puu- ja köögiviljad Fruktoos, glükoos, sahharoos Piimatooted, Laktoos, sahharoos toidugrupp liha-kana- kala-muna Lisatavad toidurasvad Laktoos Suhkur ja maiustused Sahharoos – peamiselt lisatavast suhkrust Suhkrud ja magusained meie ümber Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ja lisatavateks suhkruteks. Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida lisab toidutööstus näiteks karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms või need, mida inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk...
Orient ida Kautsuk kummiaine Haar kolmnurga külg Dzemper üle pea kampsun Aar pindala mõõt Pidzaama ööriided Alasti Bors punane supp Hunt Guljass liharoog Härrasmees Stritsel piklik palmiksai Härdasti Morss mahlajook Hapralt Dzemm moos Aadlipreili Dzinn kadakamarjaviin Andestus Sokk Psüühiline vapustus Hangeldaja äritseja Sarz karikatuur Hämarad Sokolaad maiustus Huvid Slaagrid lööklaulud Hägusad Soti seelik
afišš müürileht matš võistlus pokaal joogiklaas fenomenaalneebatavaline baas alus, põhi traagiline kurblooline bluf kiitlema, kuigi selleks pole alust bool mahlajook marjadega psühholoogia hingeelu filmifänn filmide austaja, sõber gong kumeda kõlaga löökpill eksootiline võõrapärane fantaseerima unistama efektne silmapaistev gangster kurjategijate jõugu liige
· Lauavesi Saadakse mineraalvee, allikavee ja kraanivee segamisel. Ravitoime väike. · Kunstlikud mineraalveed Valmistatakse puurkaevu veest ja lisatakse soolasid. MAHL · Toormahl Saadakse toormarja pressimisel või aurutamise teel. · Konserveeritud mahl Vesi eristatakse mahlast, suhkurt ei lisata. · Täismahl 100% saadakse konsendraadile vee lisamisel, suhkut sinna ei lisa. · Nektar Mahla sisaldus peab olema 75%, lisatakse suhkurt ja mahl sisaldab viljaliha. · Mahlajook Sisaldab naturaalset toormahla 10-30%, ülejäänud vesi. · Mehu Viljalihaga mahl. KOHVI VALMISTAMINE · Kvaliteetne vesi · Vee ja kohvi suhe peab olema õige (Ühe liitri vee kohta 56g kohvipulbrit) · Tõmbamis temperatuur (90,6-96,1C) · Presskann 4min · Espresso masin Keetmise aeg: · Nõrgumisega kohvimasinad on 4-6min mitte üle 7-8min. Seal kasutatakse jämedat jahvatust. · Valmis kohv tuleb kohe ära juua. · Kohvi ei soojendata kunagi ! Valmistamise Võimalused
Tootja: Gõzõl Ahmedi, Aserbaidzaan Mahl: granaatõuna (mahla sisaldus 100%) Largo Tootja: AS Largo Mahl: Ananassimahl (mahla sisaldus 100%) Õunamahl (mahla sisaldus 100%) Tomati (mahla sisaldus 100%) Apelsini (mahla sisaldus 100%) Nektar:Virsikunektar (konsentreeritud püree sisaldus 50%) Viinamarjanektar (mahla sisaldus 80%) Ploominektar (mahla sisaldus 35%) Mahlajook:Mangomahlajook (puuvilja sisaldus 25%) Ploomi ja aloe vera mahlajook (mahla sisaldus 15%) Punase apelsini jook (mahla sisaldus 30%) Kirsimahlajook (mahla sisaldus 10%) Jõhvikajook (mahla sisaldus 7%) 30 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket Sadochok Tootja: Sandora, Ukraina Mahl: Tomatimahl (mahla sisaldus 100%) Nektar: Õuna-viinamarjanektar (puuvilja sisaldus 50%)
mahlast vee peaaegu täieliku eraldamise teel (mitte kuumutades) · NEKTAR valmistatakse viljalihaga mahladest, kusjuures mahla osamass vähemalt 25%. Koosneb üht või mitut liiki mahlast, kontsentreeritud mahlast, püreest või nende segust, millel on lisatud vett, suhkrut või looduslikku mett. Peab olema käärimisvõimeline, kuid käärimata. Suhkruid ja mett võib olla kuni 20% liitri valmistoote kohta · MAHLAJOOK mahla osamass vähemalt 10%. Lisatakse ka suhkrut ja tavaliselt ka sidrunhapet. 100%-listele mahladele ei ole lubatud suhkrut lisada Mahlade kasulikkus: · lülitavad tööle organismi puhastusmehhanismid · kiirendavad vereringet, uriini- ja süljeeritust · tugevdavad immuunsussüsteemi · aitavad tõrjuda haigusi ja vananemist · punaste mahlade rgulaarne kasutamine aitab vähendada vähiriski ja varustab
Erinevad soolad ja suhkrud Soolad Mis on sool ? Soola peetakse nii igapäevaseks ja tavaliseks asjaks, et enamik inimesi on selle tähenduse unustanud. Soola ja toidu korvamatut liitu seatakse harva kahtluse alla, kuid sool on siiski midagi rohkemat kui pelgalt maitseaine. Tegelikult ei saaks me ilma soolata elada. Sool läbib meie veresooni, ajalugu, kultuuri ja religioone. See teeb võimalikuks kõige elava olemasolu, sest elu sai alguse meie planeedi soolasest ürgookeanist. Erinevad soolad : Meresoolas on 84 elementi, mineraalained ja mikroelemendid on selles inimorganismile täpselt sobivas õiges tasakaalus. Lauasoola valmistades eraldatakse meresoolast ülejäänud 83 elementi ja järele jääb naatrium. Kuna on leitud, et puhas naatrium tekitab terviseprobleeme, siis lisati juba eraldatud ained (kloor, jood) tagasi, kuid lõpptulemus on elusolenditele siiski kahjulik. Naatrium ajab jooma ja te...
Seleeniga rikastatakse ka söötasid, mistõttu piim ja munad on üldiselt head seleeniallikad. Tänapäeva läänedieet sisaldab liigselt liha, soola, küllastunud ja transrasvhappeid, suhkrut, valgest jahust tooteid, samal ajal aga vähe puu- ja köögivilja. Siiski täielik loomset päritolu toidust ja soolast loobumine võib viia tõsiste tervisekahjustusteni.Taimse päritoluga toit võib olla ka kiirtoidurestoranis söödud köögiviljaburger friikartulitega ja mahlajook, aga ka popkorn, kartulikrõpsud, küüslauguleivad ja ŝokolaadiküpsised. Tõelised taimetoitlased nii aga ei toitu, nad eelistavad pigem puu- ja köögivilju ning täisteratooteid, pähkleid, seemneid ja idandeid. Kui täiskasvanud inimesel on õigus ise otsustada, kuidas ta toitub, siis leian, et lapsed ei tohiks olla veganid. Kokkuvõttes võin öelda, et teadlik ja hästi planeeritud taimetoitlust võib lugeda tervislikuks dieediks, mis aitab ennetada mitmeid haigusi
(küllastumata rasvhapped) 16 Tee 250 ml Vesi, passion-vaarika teepakk - 17 Kohv 250 ml Vesi, Nescafe kohv, piim Piim on valk 18 Mahlajook 200 ml Ei sisalda säilitusaineid, Sahhariidid joogivesi, suhkur, ploomimahl ja viinamarjamahl konsentreeritud mahlast, sidrunhape, lõhna- ja maitseained 19 Vesi 2-2,2 l Vesi - 4.2. Päev 2 Nr
E450 Difosfaat Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. Tootes sisalduvad e-ained E451 - Trifosfaat Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. MAHLAJOOK: Aura Active apelsini- mango Koostis: Vesi Stabilisaatorid: pektiin, Apelsini-mangomahl jaanileivapuujahu konsentreeritud mahlast Vitamiinid: C, E, (10%) provitamiin A Suhkur Säilitusained: Happesuse regulaator: sidrunhape kaaliumsorbaat, Maitse- ja lõhnaaine naatriumbensonaat
PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS kokk Madis Kool Coca-Cola Referaat Juhendaja: Külli Sorin Pärnu 2013 Sisukord 1.Sissejuhatus 2.Algus 3.Woodruffi pärand 1919-1940 4.Sõda ja selle pärand 5.Globaalne äri 1960-1981 6.Diet coke ja New coke 1982-1989 7.Uued turud ja brändid 1990-1999 8.Allikad Sissejuhatus Coca-Cola ehk kokakoola ehk coca-cola (eesti kõnekeeles ka koka ja koola, inglise keeles ka Coke) on üks karboniseeritud karastusjook, maailma populaarseim karastusjook ning esimene ja populaarseim koolajook. Coca-Cola ja Coke on USA ettevõttele The Coca-Cola Company (peakontor Atlantas) kuuluvad registreeritud kaubamärgid, mille all turustatakse mitut joogisorti, sealhulgas Coca-Cola Classic ehk Coca-Cola ja Coca-Cola light. Coca-Cola logo on üks maailma tuntumaid kaubamärke ja lääne elulaadi...
SOOL JA SUHKUR TOIDUS Sool Soola vajame selleks, et reguleerida vee hulka kudedes, säilitada happetasakaalu organismis ning võimaldada närviimpulssidel edasi kanduda. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid reeglina saadakse seda soovitatavast palju rohkem ja soola tarbimist tuleb piirata. Soola kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku ja suurendada südamehaiguste riski. Mis on sool? Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Triiki teelusikatäis soola kaalub umbes 5 g ja sisaldab ligikaudu 2 g naatriumi. Naatrium Naatriumi leidub peaaegu kõikides toitudes, kuid enim sisaldab seda sool. Toiduga saame naatriumi kolmest allikast: looduslikest toiduainetest, nt kartul, köögiviljad; taimedest on mõnevõrra suurema naatriumisisaldusega maitsetaimed; töödeldud toiduainetest ja väljas söömas käies; toiduvalmistamisel ja söömisel...
· MAHLAPULBER valm. mahlast vee peaaegu täieliku eraldamise teel (mitte kuumutades) · NEKTAR valmistatakse viljalihaga mahladest, kusjuures mahla osamass vähemalt 25%. Koosneb üht või mitut liiki mahlast, kontsentreeritud mahlast, püreest või nende segust, millel on lisatud vett, suhkrut või looduslikku mett. Peab olema käärimisvõimeline, kuid käärimata. Suhkruid ja mett võib olla kuni 20% liitri valmistoote kohta · MAHLAJOOK mahla osamass vähemalt 10%. Lisatakse ka suhkrut ja tavaliselt ka sidrunhapet. · 100%- LISED MAHLAD - ei ole lubatud suhkrut lisada. Saadakse mahlakontsentraatide veega lahjendamisel mahla esialgse kuivainesisalduseni · SMUUTI - valmistamiseks lihtsalt purustatakse kogu vili või mari ja saadud püreetaoline vedelik valatakse klaasi või pakendatakse pudelisse. Sel moel saab jooja kätte kõik marjas-viljas leiduvad ained, kaotsi ei lähe midagi
Karastusjoogid: limonaadid, mahlad, nektarid, mineraalveed. Karastusjoogid: Limonaad tavalimonaadid(sünteetilise essentsi baasil, loodusliku essentsi baasil), toonikud,koolajoogid. Mineraalveed looduslikud, tehis(lauaveed, soodaveed) Puuvilja-, marjamahlad, siirupid, morsid. Mahlatooted: mahl 100%(vb lisatud suhkurt kuni 15g/l); Nektar 25-50%, lisatud suhkur v mesi; Mahlajook min 10%, lisatud suhkur v mesi. Tee: koostis, sortiment, omadused. Valge tee kõige vähem töödeldud. Maitse poolest lähedane värsketele lehtedele või rohule. Roheline tee - maitse poolest lähedasemad värsketele lehtedele või rohule kui must tee või oolong. Oolong - Oolong teed on neljast teetüübist kõige raskem valmistada. Parim viis kirjeldada oolong teed on see, et see tee jääb kuhugile rohelise ja musta tee vahele
Üksikhäälikute õigekiri bool külm veini või mahlajook, marjade või puuviljaga buur Lõuna-Aafrika rahvus blokk - ühendus tiisel veopuu kramm kriimustus boor keemiline element dokk sadamarajatis laevade remondiks gild keskaegne ametiühendus kaasitama pulmalaule laulma krillima jonni ajama duur heliredeli osa, muusika termin Sõna keskel kirjutatakse helitu hääliku kõrvale K, P, T Tähtsad kapsad uhkelt ohtlik üksnes Erandid on: 1. Liitsõnad - NT: varbsein, kõrgkiht, umbsõlm 2
· MAHLAPULBER valm. mahlast vee peaaegu täieliku eraldamise teel (mitte kuumutades) · NEKTAR valmistatakse viljalihaga mahladest, kusjuures mahla osamass vähemalt 25%. Koosneb üht või mitut liiki mahlast, kontsentreeritud mahlast, püreest või nende segust, millel on lisatud vett, suhkrut või looduslikku mett. Peab olema käärimisvõimeline, kuid käärimata. Suhkruid ja mett võib olla kuni 20% liitri valmistoote kohta · MAHLAJOOK mahla osamass vähemalt 10%. Lisatakse ka suhkrut ja tavaliselt ka sidrunhapet. · 100%- LISED MAHLAD - ei ole lubatud suhkrut lisada. Saadakse mahlakontsentraatide veega lahjendamisel mahla esialgse kuivainesisalduseni · SMUUTI - valmistamiseks lihtsalt purustatakse kogu vili või mari ja saadud püreetaoline vedelik valatakse klaasi või pakendatakse pudelisse. Sel moel saab jooja kätte kõik marjas-viljas leiduvad ained, kaotsi ei lähe midagi
4 Mayonaise Majonees -12.5 Mustard Sinep -19.2 Joogid -28.6 -- Liquor Alkohol, kange -38.7 Fruit Juice Sweetened With White Nektar, mehu, mahlajook -33.6 Sugar Tea (Black) Tee, must -27.1 Beer Õlu -26.8 Coffee Kohv -25.1 Wine Vein -16.4 Fruit Juice, Packaged, Natural Puuvilja mahl, pakendatud -8.7 18
· MEHU · Viljalihaga mahlad, sisaldavad ka lahustamatuid kuivaineid · GASEERITUD MAHL Süsihappegaasiga küllastatud Erinevad mahlatooted kaubanduses · TÄISMAHL ehk 100% mahl Sarnane naturaalse toormahlaga Kõige kõrgema toiteväärtusega · Suur energiarikkus Toormahlaga võrdselt vitamiine, mineraale, mikroelemente · NEKTAR Täismahla sisaldus 45 -50% Lisatud vett, suhkrut, erinevaid mahlu jm Mahlajook · Täismahla osakaal 10...35% Ülejäänud vesi, erinevad lisandid · Biokeemiliselt jäävad täismahlale ja nektarile kõvasti alla · Võib võrrelda kodus valmistatud morsiga · Sageli kunstlikke magusaineid jm Spordis kasutusel mahla ja mineraalvee segu · Saksa keeles schorle Õunamahla ja naatriumirikka mineraalvee segu · Suhe 1:1 kuni 1:5, soovitavalt 1:3 · Õunamahlas on süsivesikuid ja kaaliumi
Kontsentreeritud mahl - saadakse üht või mitut liiki mahlast vähemalt 50% vee eraldamisega füüsikalise töötlemisviisi abil. Kontsentreeritud mahlast valmistatakse mitmesuguseid mahlatooteid. Mahlapulber - valmistatakse mahlast vee peaaegu täieliku eraldamise teel. Mahlajook - koosneb mahlast või kontsentreeritud mahlast, millele on lisatud vesi ja suhkur ning lisaained. Mahla osakaal on suhteliselt madal (1012 %). Kontsentreeritud mahlajook - segatakse kokku mahlakontsentraadist, suhkrust ja veest. Vee lisamisega saab tootest mahlajoogi. Nektar -valmistatud ühest või mitmest mahlast või kontsentreeritud mahlast. Mahla osakaal on seadusest tulenevalt erinev 2550%. 32. Ürdid ja vürtsid. Erinevus. Ürdid - toored või kuivatatud maitsetaimed või nende teatud osad (taimed, lehed, õienuppudega ladvad). Tuntumad on basiilik, estragon, majoraan, rosmariin, meliss, salvei, münt.
ÕPIMAPP SISUKORD Eritoit.......................................................................................................................................... 5 Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. . 5 Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut m...
Parkainete sisaldus kasvab aastatega ja see on alati suurem lülipuidus kui maltspuidus. Kasvavas puidus tekivad veel järgmised lisaühendid e toitained: a)valgud- lehtedes, seemnetes, mahlas. Kogus kasvavas puus suurem suvel. b)tärklis- säilib säsikiirte välistes osades, kevadel muutub suhkruks. Seemneaastatel läheb kogu tärklis puu kasvuks c)rasvad- esinevad põhiliselt seemnetes (va sarapuu, pärna puit- eriti oksad) d)suhkrud- nt kevadine magus mahlajook Kasutatud kirjanduslikud allikad: 1. ,,Puiduteadus" Endel Saarman 2. http://www.tallnerk.ee/?109 3. Juhendaja: Riho Mäe 4. Juhendaja: Andres Luts
Aino Mölder Vanade pargipuude hooldamine Luua 2010 Trükis ilmub DEVEPARKI projekti (ajalooliste parkide säästlik haldamine ja arendamine Soomes ja Eestis – Sustainable historic park management and development in Finland and Estonia) raames. Projekti toetab Kesk- Läänemere programmi Lõuna-Soome – Eesti alamprogramm Raamatut jagatakse tasuta Aino Mölder Vanade pargipuude hooldamine Retsensent Sulev Järve Toimetaja Veiko Belials Fotod Aino Mölder ja Veiko Belials Kaanefotod: Veiko Belials (Gooti allee Luua pargis; arborist; Pühajärve sõjatamm) ISBN SISUKORD Eessõna............................................................................................................................................. 4 1. Puuhoolduse bioloogilised alused........................................................................... 5 1.1. Puu kui liivakell..............
KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit toiduained ja toiduainete segud on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...
külmsuitsuforell), lihavaagen (singirullid küüslauguga, lavash singi-juustutäidisega, piprasink veiselihast) ning salatid. Ida-Virumaa Maidla Mõisa Köögis pakutakse peieteks: leivatooted (värske leiva- ja saiavalik), soe toit: snitsel, toorsalat, keedukartul, kaste, sinep, salatid (tavaliselt kartuli või riisi- makrasalat), kalaroad, suupisted (liha taignas, singirullid küüslaugu ja juustuga, täidetud munad), magustoit (kringel martsipaniga, tordid, pirukad), joogid: kohv, mahlajook.16 Peietoit on viimase aja jooksul muutunud nüüdisaegsemaks, eurolikumaks, traditsioonilised tugevad (soojad) talutoidud (tangupuder, liha, kapsad jne) on aja jooksul asendunud omaküpsetatud või poest ostetud (import-) kommide ja küpsistega, salatitega, pirukatega jne. Ülalmainitud näidete põhjal on näha, et võrreldes varasema menüüga on praegune valik vaheldusrikkam, muidugi on aidanud muutustele kaasa nii linnastumine kui poodides laienenud
Troopilised puuviljad, nagu mango, banaan, avokaado, troopiline puuvili (anona), maracujà - nende eksootiline maitse on oivaline pärast põhitoitu, võid süüa neid kas värskelt, pudingus, kreemina või jäätisega. Maiasmokkadele pakutakse erinevaid magustoite, kõige traditsioonilisem on meekook, mee maisikook, mida on valmistatud erinevaid sorte suhkrustunud meega. Kohupiima korbid ja tillikompvekid on samuti kõrgelt hinnatud. Võid leida suures valikus jooke: eksootiline puuvilja mahlajook marakusast, papaiast ja koiabast. Pidustuste poncha mis on valmistatud suhkruliköörist, meest, sidrunist ja kuulsast Madeira veinist, mida võite nautida ka aperatiivina või kohvi kõrvale - see on suurepärane valik. 94 VEIN Madeirale on iseloomulik põllumaa ja kliima kokkusobivus. Veinitegemise protsess ja suur viinamarjade valik on kujundanud Madeira veini ainulaadseks.