Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"viinad" - 57 õppematerjali

viinad - akvaviit köömne viin levinud skandinaavia maades,aniisiviin prantsusmaal ja kreekas, genever hollandist,džinnid Puuvilja viinad - pole puuviljadega maitsetatud aga kohe tehtud puuviljadest.
thumbnail
7
ppt

Pp esitlus viinast

Ajalugu · Esimene viin segati kokku 12. sajandil Venemaal · Ametlikult loetakse Eestis viinaajamise alguseks aastat 1485, millest pärineb esimene kirjalik dokument. Sel ajal aeti viina kloostrites, apteekides ja kodudes. · 1645. aastal keelati uuendatud maakorraldusega talupoegadel viina ajada, kuid talupojad ei tahtnud sellest keelust kinni pidada. Kangus · Keskmine ülemaailmne viina kangus on 38 vol. · Poola, Vene ja Leedu viinad on 40-80 vol. · Euroopa Liidus on kehtestatud viina miinimumkangus 37,5 vol. · USA-s peab olema viin vähemalt 40 vol kange. Mõju tervisele · Teadlased räägivad, et pits viina tuleks võtta iga päev. See laiendab veresooni ja tasandab kenasti vererõhu probleemi. · Kui viina tarbida rohkem kui 0,1 promilli, siis muutub ta tervisele kahjulikuks ja inimene võib saada alkoholimürgituse. Eesti viinad · Eesti tuntud viinasordid Viru

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Viin

6)Filtreerimine- annab joogile selguse ja kirkuse (sära), kas läbi söefiltrite, puusüsi, või läbi teemandi puru. Viinad viinad on piiritusest lahjendasmise teel saadud kanged alkohoolsed joogid. Viinad jagunevad kolmeks, 1maitsestatud, 2maitsestamata ja 3puuvilja viinad. Maitsestamata on värvitud, maitselt neutraalsed, alati valmistatud teraviljast, oder ja nisu, maitse erinevused tulevad suhkru sisaldusest, destilleerimise meetodist.Umbes 8000 kg vilja saab 3000 l piiritust. Maitsestamata viina kasutatakse baaritöös, napsuna, naperatiivina, medistsiinis. tuntumad ja kvaliteetsemad - viru valge, absoluut, smirnoff. Maitsestatud. kas destilleerimise ajal maitsestatakse või pärast seda. arbuus, köömned, kadaka

Majandus → Klienditeenindus
9 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

• DOCG (it Denominazione di Orgine Controllata e Garantita) • DOC (it Denominazione di Origine Controllata), • IGT (it IndicaZioni Goegrafiche Tipiche) • Vino de Tavola – lauavein. Hispaania veinid jagunevad: • DOCa (hisp Denominacion de Origen Califada) • DO (hisp Denominacion de Origen), • Vino de la Tierra, • Vino de Mesa. 2.2 Destilleeritud alkohoolsed joogid Siia kuuluvad • viinad • rummid • viskid • bitterid • brändid • liköörid Viinad on piiritusest lahjendamise teel saadud kanged alkohoolsed joogid. Piirituse saadakse kääritatud teraviljasegudest (kartulitest, riirsist, peedist) destilleerimise teel. Viinad jagunevad: • maitsestamata viinad • maitsestatud viinad • puuviljaviinad Maitsestamata viinad on maitselt neutraalsed , värvitud, põhirühma moodustavad vodkad.

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Külmad joogid

Rukkis ­ Viin, viski (Kanada) Riis ­ Sake (Jaapani riisi viin), Arrak (aromaatne rumm) Indoneesia. Muud taimed: Suhkruroog ­ Rumm (Kariibimere saared, Austraalia, Brasiilia), viin Sinine Agaab ­ Tequila, Mezcal (Ameerika), Kartul ­ Viin (Vene, Eesti) Dattel ­ Arrak (Põhja Aafrika) KANGED ALKOHOOLSED JOOGID Etanooli konsertratsiooni väljendatakse harilikult mahu protsentides ehk kraadides. Mis näitavad alkoholi kogust ml-s 100ml kohta. Viin (vodka) ­ Viinad on piiritusest lahjendamise teel saadud kanged alkohoolsed joogid. Viina kodumaaks peetakse Venemaa ja Poola. Viina tarbitakse põhiliselt aperatiivideks. Temast võimalik valmistada segujooke. Piiritust saadakse kääritatud teravilja segust (nisu, rukkis, mais, oder) destilleerimise teel. Viina on võimalik valmistada kartulist, suhkrupeedist, riis. Viinad jagunevad: * Maitsestamatta * Maitsestatud * Puuviljaviinad

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
5
doc

CM vaatlusaruanne

2.Hinnang ettevõtte kategooria juhtimise põhimõtetele, lähtudes teoorias õpitust Vaadeldud kategooria ülesehitus vastab kategooria juhtimise põhimõtetele. Kaupade väljapanek oli külluslik ja kaup oli üldjuhul olemas. Kaubad olid riiulitesse paigutatud suhteliselt loogiliselt. On tunda, et asjade paigutamiseks on koostatud plaan ehk planogramm. Kategooria jaguneb kaheks alamkategooriaks: kangeks ja lahjaks alkoholiks. Kange alkohol jaguneb omakorda järgnevates segmentideks - viinad, dzinnid, viskid, konjakid ja brändid, rummid, aperatiivid ja bitterid, liköörid, sherrid, piritusejoogid ja muud joogid (sake, tequila, viinamarja jääkidest piirtusejook, absint). Lahja alkohol jaguneb omakorda järgnevateks segmentideks - veinid (valged, punased, roosad, pakiveinid), likööriveinid, shampanja ja vahuveinid, vermutid, segud ja kokteilid (näiteks aromatiseeritudveini kokteilid) siidrid, õlled. Kaubad olid eksponeeritud järgnevalt:

Muu → Ainetöö
52 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Alkohol

joogid? Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid Mis on alkoholi tunnused ja tagajärjed? Tagajärjed Alkoholi pikajalise tarbimise tulemusel on omad tagajärjed nt: saavad kahjustada paljud siseorganid nt maks ja magu need organid saavad kõige rohkem kannatada. Kui inimene tarbib pika aja jooksul alkoholi saavad kahjustada järgmised organid ja kuidas kohe räägin nt: Maks eemaldab mürgid sh alkoholi organismist. Mida rohkem alkoholi inimene tarbib, seda rohkem peab maks töötama

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
10
doc

"Noored"

joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid. 4 Alkohol seadustes Alkoholiseaduse kohaselt on alkohol on toidugrupp, mille moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. Enamikes riikides on alkoholi tootmine, müük ja tarvitamine lubatud, aga seda vaid seadusega määratud raamides. Eestis on need raamid määratud kehtiva alkoholiseadusega. Alkoholiseadus reguleerib alkoholi käitlemist, tarvitamist, hoidmist ja müüki.

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Alkoholi kahjulik mõju organismile

Alkoholi kahjulik mõju organismile Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli ehk viinapiiritust sisaldav jook. Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Mitte miski ei kiirenda kainenemist: ainuke ravim on aeg, sest maks eemaldab alkoholi kehast püsiva kiirusega 7-8 grammi tunnis. Uskumused, nagu kiirendaks kainenemist duši all või saunas käimine, musta kohvi joomine ja füüsiline koormus – põhinevad nende tegevuste tulemusel tekkivast enesetunde muutusest. Alkoholi kogust veres need tegevused siiski märkimisväärselt ei mõjuta. Enamgi veel – s...

Psühholoogia → Tervisepsühholoogia
8 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Alkoholi kahjulik mõju organismile

Alkoholi kahjulik mõju organismile Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli ehk viinapiiritust sisaldav jook. Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Mitte miski ei kiirenda kainenemist: ainuke ravim on aeg, sest maks eemaldab alkoholi kehast püsiva kiirusega 7-8 grammi tunnis. Uskumused, nagu kiirendaks kainenemist dusi all või saunas käimine, musta kohvi joomine ja füüsiline koormus ­ põhinevad nende tegevuste tulemusel tekkivast enesetunde muutusest. Alkoholi kogust veres need tegevused siiski märkimisväärselt ei mõjuta. Enamgi veel ­ suurte alko...

Psühholoogia → Üldpsühholoogia
4 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Eesti pulm ennemuiste

õnnetust. Sõideti ratsa isegi naabertallu. Hobuse lakk oli kammitud ja jalad rautatud ­ hobuseraua kaotamine kosjateel oli suur õnnetus. Kui kosjasõidul kõndis vastu vana naine, tähendas see, et kosjad lähevad luhta ­ kui just hobusega koha peal kolme korda ümber ei pööratud või üle õla ei sülitatud. Kui vastu tulid koer ja siil, tähendas see ebaõnnestumist, rebane aga õnnestumist. Kõrtsist möödudes tuli alati viina osta, isegi siis, kui endal viinad kaasas, milleta tegelikult kosjaskäimine mõeldav polnudki ­ et hobusel jalad lahti läheks ja ta jõuaks kosilase kohale toimetada. Eesti pulm ennemuiste Jõudnud neiu juurde, andis isamees vastu tulnud koerale vorsti ja läks sisse, peigmees jäi välja ootama. Isamees teatas, kord sisse jõudnud, et otsib kaduma läinud lindu ­ tavaliselt kana. Vahel otsiti ka mullikat või vasikat

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
1
odt

"Unustatud Väärtused"

peale kirikus käimst. Selline käitumine tulenes suurest lugupidamisest oma eelkäijate vastu. Näiteks hingedepäeval ja jõululaupäeval köeti kadunud sugulaste hingedele saun ja kaeti rikkalik laud, kuna usuti, et neil päevil külastavad hinged kodusid. Veel sajand tagasi tauniti tugevalt sugulist vahekorda enne abiellumist. Sellest võib järeldada, et vabaabielusid ei eksisteerinud. Kui mees oli omale meelepärase naise välja valinud, võttis ta viinad kaasa ja läks naise isa käest tema tütrega abiellumiseks luba paluma. Tänapäeval on täiesti tavaline, kui keegi abiellub ilma oma vanemate teadmata. Abielusid peetakse üldse ebaoluliseks, see on sellest, et ollakse vabamad. Ei ole midagi erakordset, kui tarbitakse peol alkoholi, satutakse mõne täiesti võõra tütarlapsega koos sauna ja hommikul ärgatakse ühest voodist, tehakse musi ja lahkutakse, tehes nägu, nagu ei oleks midagi juhtunud.

Eesti keel → Eesti keel
83 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide valiku põhimõtted

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Jookide valiku põhimõtted ( Referaat ) Koosta ja : Annika Vomm Juhendaja : Veronika Vaino JÕHVI 2013 Õlled KERGED, PEHMED LAGER- ÕLLED Need on head januõlled, suhteliselt iseloomutud, nii et nende juurde sobiks midagi teravamat, vürtsikamat. Ka kuuma ja päris tulist toitu võiks soovitada. NISUÕLU (nt Hefe-Weissbier) Selle õlle omapärast pärmimaitset ei tohiks alla suruda. Seepärast võiks juurde näksida midagi pehmemat, kergemat, nt mahedat juustu. Ka grillitud köögivilju või kergemat kanarooga. SAKSA-TÜÜPI PILSNER ÕLLED Iseloomulikult tugev humalamaitse võib jääda domineerima väga paljude t...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Alkohoolsed joogid

nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu , siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid ja brändid. Erinevad alkohoolsed joogid · Õlu Õllepärm Tärklis Linnased · Vein Pärm Viinamarjad Mahl (Saab kasutada toorainena igasugu erinevaid marju ja ka võilille õisi, kroonlehti) · Viin Kartul Viinamarja pressjääkidest Riis · Brändi Soti viskisid destilleeritakse üldiselt kaks korda ning pannakse seisma kolmeks aastaks tammevaatidesse. Iiri viskisid destilleeritakse üldiselt kolm korda ja pannakse seisma kolmeks aastaks

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Alkohol ja alkoholi alaliigid

veega. Viin - on alkoholi sisaldav jook, mis ideaalvariandis koosneb veest ja etanoolist. Viina etanoolisisaldus on 35%-80%. Viina toodetakse kas viljast, kartulist või veinitööstuse jääkidest. Kodustes tingimustes valmistatud viina nimetatakse puskariks või samagonniks. Eesti tuntud viinasordid Viru Valge, Saaremaa Viin ja Laua Viin on toodetud sisse veetud piiritusest: Saaremaa Viina toodetakse Soome piiritusest ning Liviko viinad USA, Saksamaa ning Prantsusmaa piiritusest. Eesti aladel aeti viina kloostrites, apteekides ja kodudes. Ametlikult loetakse siin viinaajamise alguseks aastat 1485, millest pärineb esimene kirjalik dokument. Müügiks tohtisid viina valmistada ainult Suurgildi liikmed. 17. sajandil viinaajamisõigus laienes apteekritele gildide vaestele ja nende leskedele ning Rootsi kuningas Karl XI andis selle ka Tallinna habemeajajatele. Kokku toodeti Rootsi ajal viina ca 600 pange (7200 l) aastas

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Joogikaart

Joogikaart Aperitiivid EUR Campari 4cl 2,50 Martini Bianco 8cl 2,50 Martini Extra Dry 8cl 2,50 Martini Rosso 8cl 2,50 Pernod 4cl 3,50 Valged veinid EUR Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili ) 12cl 3,00 Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili) 75cl 17,00 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 12cl 3,50 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 75cl 18,00 Columbia Crest Two Vines Riesling (Ameerika Ühe...

Turism → Restoraniteenindus
28 allalaadimist
thumbnail
39
rtf

Jookide tehnoloogia

· kange- etanoolisisaldusega üle 22 mahuprotsendi · Lahja- etanoolisisaldusea kuni 22( kaasa arvatud) mahuprotsenti · Vähese etanoolisisaldusega- kuni 6( kaasa arvatud) mahuprotsenti · Lahja õlu- etanooli kuni 6 ( kaasa arvatud) mahuprotseni · Kange õlu- etanooli üle 6 mahuprotsendi Eestlastele tuntud kanged alkohoolsed joogid: · veini-konjakiliköörid( suhkur 50- 60%) · Nalivkad( suhkur 18%) · Naturaalstoikad( ka ravimtaimedest, dzinnid, vanad vene viinad, suhkur 8-30%) · emulsiooniliköörid( muna, piima) · Naturaalsed kibedad nastoikad( maitsetaimedel, taruvaigul, muumiol ehk mäevahal aastaid laagerdatud) · Eestalstele tuntud kanged alkohoolsed joogid: · destileeritud pika laagerdusajaga kibenastoikad( viskid, rummid, konjakid, arrakid) · naturaalsete taimsete tõmmistega ja valikudega maitsetaud piiritustõmmised ( palsamid suhkur 8-18% alk 40%, benediktiinid suhkur 22- 25% alk. 42-45%)

Toit → Joogiõpetus
46 allalaadimist
thumbnail
2
odt

helesinine vagun - retsensioon

Kõik need mehed olid elanud NSV- liidu ajal nad olid küll lapsed sel ajal, kuid kõik sündmused olid neil selgelt meeles. Esimene vaatus Indrek ehk siis sünnipäevalaps oli koju tulnud, et teha paar ettevalmistust enne kui sõbrad tulevad temaga oli kaasas ka tema sõber Leopold, kellel käes kasti veine, mille kohta atekkis ka hiljem arutelu, et kellele need on. Tulid siis Intsu klassivennad Märt ja Tõnu. Ilma pikema mõtlemiseta võeti lahti viinad ning pitski sünnipäevalapse auks. Samalajal hiilis Leopold ruttu minema, kuna ta polnud suurem asi viinavõtja. Pidu jäid siis sinna Ints ja ta klassivennad, kellega koos siis hakati meenutama vanu NSV-Liidu aegu. Kuid vahepeal jõuti arutada, kellele need veinid siis ikkagi on? Veinid olid mõeldud Intsu kolleegile Sirtsule, kellega koos ta järgmine päev Ameerikasse koos pidi sõitma. Muidugi olid sõpradel, sellest jutust suu kõrvuni ja hakati Intsu siis narritama. 1 Vaatuses

Kirjandus → Kirjandus
10 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ALKOHOLI MÕJU ORGANISMILE

toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Alkohoolsete jookide kangust määratakse mahuprotsendites, mis näitab alkoholi sisaldust 100 mahuühiku kohta. Kääritamise teel saadud segus on alkoholi kuni 16%. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid. Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohoolsed joogid mõjutavad vere alkoholisisaldust erinevalt: sõltuvalt soost, kehakaalust, vanusest, geneetilistest omadustest, joomise kiirusest, kas jookidega koos ka süüakse, kas juuakse kõrvale ka alkoholi mittesisaldavaid jooke jne.

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

Toorpiirituse eraldamiseks meskist kasutatakse alati kolonne, milles on taldrikud, millest igal toimub meskist piirituse väljakeetmine vastassuunas liikuva auru abil. Auruga kuumutamisel eraldub alati kõigepealt see koostisosa, millel on madalam keemistemperatuur. Ühekordsel meski keetmisel ja eralduvate aurude kondenseerimisel saavutatakse destillaadi kanguseks 55,4mahu%. 11.VIINADE ÜLDISELOOMUSTUS Viinad jagunevad: 1.maitsestamata viinad 2.maitsestatud viinad 3.puuvilja-marjaviinad Viin ehk vodka on piiritusjook, mis on destilleeritud või sarnaselt töödeldud, et vähendada kasutatud toorainest tulenevaid organoleptilisi omadusi. Maitseainete lisamisega võivad joogile olla antud erilised organoleptilised omadused. Viina minimaalne etanoolisisaldus peab olema 37,5 mahuprotsenti. Sama on ka puuvilja-marjaviinal. Williams valmistatud pirniviina puhul. Kui toorainena on kasutatud kaht või enamat liiki

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ALKOHOLI KAHJULIKKUS

Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi ( Mis on alkohol ). Lahjad alkohoolsed joogid on:  õlud, siidrid  veinidja mitmesugused gaseeritud segujoogid. Kanged alkohoolsed joogid on:  viinad, viskid  konjakid, brändid 3 2. PÕHJUSED ALKOHOLI LIIGTARVITAMISEKS Paljudele tekitab kodune elu stressi ja hakatakse juba seepärast tihedamalt alkoholi tarbima. Nad tahavad justkui põgendea raske elu eest ja vältida pere eest vastutust. Kodust põgenedes oma argipäeva rutiinide ja stressi eest hakkame ka tihedamini pidudel käima, kus alkoholi tarbimine on paratamatus. Meil tekivad pidevalt pohmellid,

Sotsioloogia → Sotsioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

.. cream (kooreliköör), ühed on kreemja konsistentsi ja eriti kõrge suhkrusisaldusega, valdavalt marja- ning puuviljaliköörid, teiste valmistamisel on kasutatud rõõska koort või selle analooge. Kogu nimesegadust aitab suurendada asjaolu, et sõna liquor kasutatakse kõigi kangete alkoholide ühisnimetajana nii siin- kui sealpool ookeani, eksitada võib ka teiste liköörisarnaste toodete ­ schnapps, punch, ouzo, liköörvein, puuviljabrändid, maitsestatud viinad, valmissegud jne rohkus. Õnneks võimaldavad joogi koostisosad ning selle valmistamise tehnoloogia üht teistest eristada. Klassifikatsioon Likööride puhul ühene klassifikatsioon puudub, neid eristatakse kas koostise, baasalkoholi või valmistusviisi järgi. Vahel jagatakse need lihtsalt vanaaegseteks ning kaasaegseteks, kuid kõige sagedamini lähtutakse likööride grupeerimisel tüüpilistest maitseandjatest:

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Keemia - mis on alkohol?

Alkohol Mis on alkohol? Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkoholsed joogid. Alkoholsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH 3CH2OH). Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohol on sõltuvust tekitav narkootiline aine, mis on enamikes riikides legaalne. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid. Alkohol tõstab dopamiini taset, seetõttu põhjustab see erutust ja elevust. Alkohol tõstab endorfiinide taset, mis vähendab valu tajumist. Alkoholi toime oleneb inimese organismist. Looduses esineb alkoholi vähe, sest ta on madalal temperatuuril kergesti lenduv. Alkoholi sisaldavad ka denaturaat, odekolonn ja kosmeetika tooted ning lisaks veel mitmesugused lahustid, puhastusvahendid ja ka vedelkütused. Alkoholi ajalugu: Nimetus pärineb araabiast (al-kul)

Keemia → Keemia
18 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Praktika aruanne laomajanduses

Ettevõtte ümber on Elamurajoon, kus asuvad eramajad. Ümbrus on korras ja hoolitsetud. Samal hoovil asub ka töökoda. Juurdepääs on hea, hoonete ees on palju vaba ruumi, kuhu on võimalik autot parkida. ( Lisa 4) Tegemist on sooja laoga. Kaupa ladustatakse riiulikorrustel kui ka alustel. Riiulikorruseid on maksimaalselt kolm. Peamised pakutavad tooted on alkohoolsed joogid ka on mõningaid mahla sorte ja vett. Alkoholist on esitatud küll vist kõik liigid viinad, õlud, siidrid, viskid, konjakid ja veinid. Alkohoolseid jooke on Hollandist, Sotimaalt, Belgiast, Portugalist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Lõuna-Aafrikast, Argentinast, Tsiilist, Hispaaniast, Austraaliast ja Itaaliast õlut on Tsehhist, Austraaliast ja USA-st. Teenuste pakkumiseks võib nimetada seda, et kui on tootja pannud valed etiketid peale, siis saadetakse ettevõttesse uued ning ettevõte muretseb selle eest, et pudelid saaksid õiged etiketid peale

Logistika → Laomajandus
306 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Eesti pulma kombed

Tantsitamisel oli esimeseks keegi peigmehepoolsetest sugulastest, kellele pruut pärast kindad kinkis.Kõik, kes pruudiga tantsisid, pidid talle pärast raha peosse panema. Toidulaud Pulmalaua katmisel etendas kollektiivne abistamine tähtsat osa. Selge oli, et ühel talul polnud võimalik kõiki pulmalisi pika aja jookssul sööta ja joota, sellepärast viis iga perekond pulma ühiseks tarvitamiseks toiduaineid kaasa. Vallalised toitu ei viinud. Küll aga olid poistel viinad kaasas või viisid nad hulga peale ankru õlut. Varasemal ajal oli leib pulmakoti põhitoiduks, mille suurus sõltus sellest, kui palju inimesi ühest perest pulma läks. Pulmasöögid erinedi samuti paikkonniti. Vana pulmatoit oli klimbisupp, mida keedeti lambalihast, seetõttu oli lambaliha kindlasti ka pulmalistel endil kaasas. Näiteks Mulgimaal peeti aga lambaliha pulma viimist alandavaks. Seal oli pidusöögina esikohal sealiha. Peale

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
4 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Kanged alkohoolsed joogid Piiritusjoogid Cachaca Pitu 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Viinad Smirnoff red 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Smirnoff black 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Smirnoff maitseviinad 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Viru Valge 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge maitseviinad 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge (mini pudel) 5 cl 2.50 / 39

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Alkoholi referaat

lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid.Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid. Alkoholi mõju inimesele Kõige rohkem mõjub alkohol peaajule ja tema toime on narkootiline. Alkoholi akuutsest toimest sugenevate psüühikahäirete ulatus sõltub esmajoones alkoholi kontsentratsioonist (sisaldusest) veres ning kudedes. Olulist rolli etendab ka kesknärvisüsteemi tolerantsus ehk taluvus veres ringleva alkoholi suhtes

Meditsiin → Tervis ja heaolu
64 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Hotellimajanduse ajalooline ülevaade maailmas ja eestis

öömaja; 4)trahterid, kus saab ainult juua. Tallinna vanim teadaolev võõrastemaja oli Hamburg, mis asus praeguse aadressi järgi Niguliste 12. Selle asutas Tallinna ärimees ja parukategija G.B.Witt 1775.aastal. 1821.aastal Venemaal välja antud trahterite seaduse kohaselt võis pidada võõrastemaju, restorane, kohvikuid, kõrtse ja söögimaju. Tubade, toitude ja jookide hinnad olid peremehe määrata,kuid toidud pidid olema korralikud ja värsked, viinad lahjendamata. Karistused määruste rikkumise eest olid küllaltki ranged. 19.sajandi esimesel poolel iseloomustas Eestos turismi mudaravilate ning ööbimisasutuste rajamine.Sel perioodil kujunesid Haapsalu, Pärnu, Kuressaare ja Narva-Jõesuu puhkuse-,lõbustus- ja terviseravikeskusteks. Tõuke turismi elavnemiseks andis raudtee ehitamine, mis algas 1869.aastal. Pärast 1870. aastaid hakkasid looduskaunitesse kohtadesse, nagu Elva, Võsu, Pirita, Nõmme jt, tekkima puhkeasulad.

Turism → Majutus
17 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

Kuldne rumm- kolm aastat vanad ja tammevaadis laagerdunud, lisatakse suhkut. Tume rumm- lisatakse rohkelt suhkrukaramelli, hoitkase tammevaadis vähemalt neli aastat. Viin- neutraalse maitse ja lõhnaga, veega lahjendatud piiritus. Valmistatakse kartulist või teraviljast mis kääritatakse pärmiga. Euroopas viina minimaalne sisaldus 37,5 %. Viin jaguneb kolme põhigruppi: · maitsestamata viin · maitsestatud viin · puuvilja viinad Maitseainetena kasutatakse punast pipart, puuvilja essentse, vanilliini, sokolaadi ja essentsse Tekiila- saadakse sinise agaavi mahlast(kaktuseline), kangus on 38-50 protsenti, toodetakse ainult mehhiko. 100% agaavist valmistatud, teine segu tekiila millest vähemalt 51% . Geneetiliselt muundatud toiduained: Mais, sojauba, kartul, suhkrupeet, raps, sibul on geneetiliselt muundatud toiduained euroopas.

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Turgenev "Aadlipesa"

toapoisiga hobusetalli ja tõllakuuri avama. Antoni asemel ilmus tuppa eideke. Teda hüüti Apraksejaks. Maja üle vaadanud, läks Lavretski aeda ning jäi sellega rahule. Hiljem tegi ka jalutuskäigu külas. Õhtuks oli ta kõht tühi. Anton püüdis kinni vana kana, tappis ja kitkus ära. Tegi ka viimastest teede jäänustest teed. Lavretski palus teha endale magamis asemesöögituppa. Kahe nädalaga seadis Fjodor maja korda, puhastas õue ja aia. Lavretskist toodi mugav mööbel, linnast viinad, raamatud ja ajakirjad, tallidesse ilmusid hobused. Anton jutustas Lavretskile igasuguseid jutte, ka Alafirast. Kolme nädala pärast ratsutas Lavretski O..sse Kalitinite poole, kus ta veetis terve õhtu. Kohal oli ka Lemm. Ta meeldis Lavretskile väga. Liisa mängis üksi ja väga väljendusrikkalt muusikat. Keskkööl saatis Lavretski Lemmi koju ja istus tema juures kella kolmeni hommikul. Lemm näitas külalisele oma muusikaloomingut. Lavretski kutsus lõpuks Lemmi endale külla

Kirjandus → Kirjandus
33 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pulmad

Las laintes möllab torm 31. Postipoiss 6. Üksi rändan 18. Võta mind kaasa 32. Saaremaa 7. Kullast süda 19. Mustlase elu 33. Viljandi paadimees 8. Suhkrutükk 20. Sampanja 34. Ma tahaksin kodus olla 9. Valged roosid 21. Meri ja tüdruk 35. Sauna taga 10. Kõndis neiu 22. Meri 36. Jää jumalaga, Mann 11. Sigaretid ja viinad ja 23. Ei takista vallid 37. Mulgimaa kirglised naised 24. Noormees ja neiu 38. Noorpaari valss 12. Kord elas mölder veski 25. Hulkuri valss 39. Pruudipärg pääl 26. Ämmamoori maja 40. Head õõd 22.00 Tuleb pruutpaari valss. Milles saavad osa ka teised, Lõpuks tantsivad kõik peolised üheskoos valssi 22.15 on aeg jälle mängude käes, kus pulmavana saab jällegi peolistele mõne mängu

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Pulma kombed

koguma, nii et "tütar põlve kõrgune, veimevakk vaksa kõrgune". Enne pulmi hakati hoogsalt veimi valmistama, traditsiooniliselt käisid siis külatüdrukud pruuti abistamas. Ka pulmalaud kaeti kollektiivsel abistamisel. Talurahva toidulaud oli naguniigi üsna kesine (aganaleib, silk, jahurokk jne.), alles 19. sajandil muutus valik veidi mitmekesisemaks. Iga perekond viis pulma ühiseks tarvitamiseks toiduaineid, vallalistel seda kohustust ja õigust polnud. Küll olid aga poistel viinad või siis hulga peale ankrutäis õlut kaasas. Varasematel aegadel oli pulmakoti sisuks ainult leib, hiljem asendus see spetsiaalse pulmaleivaga ja ka nisuleivaga. Lisaks pulmaleivale leidus seal veel nii toorest kui ka suitsutatud liha, kala, kohupiima, kartuleid, piima ja mune. Toidu kõrvale joodi peamiselt õlut, 1870ndatest on ka teateid, et pakuti ka kohvi. Tänapäeva pulmas on aga põhi rõhk pandud söömise ettevalmistamisele ja alles seejärel muule korralduslikule poolele.

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
11
docx

5 eesti ja 5 välismaist kaubamärki

lähiturgude piirid. Viimastel aastatel on Liviko teinud läbi jõulise murrangu tegevusprofiili arendamisel, edendades kõrgekvaliteedilise kange alkoholi tootmise kõrval edukalt ka lahja alkoholi ja mittealkohoolsete jookide tootmist ja turustamist. Olemus AS Liviko valmistab enam kui 70 nimetust alkohoolseid jooke, mille tipus säravad üldtuntud brändid: Vana Tallinna liköörid ja Viru Valge viinad. Mõlemad, nii Vana Tallinn kui ka Viru Valge on saanud Eesti tunnusbrändideks, mida armastatakse koduturul Baltimaades ja hinnatakse kõrgelt eksportturgudel. Liviko on võtnud endale Eesti alkoholikultuuri edendaja ning kultuursema ja mõõdukama alkoholitarbimise eestvedaja rolli. Nende eesmärk on süvendada ühiskonnas arusaama, et alkoholist tuleb hoiduda lastel, rasedatel ja autojuhtidel ning töötegemine ja alkohol ei sobi enamasti kokku.

Majandus → Müügitöö alused
27 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

brändi,viski DESTILLEERITUD JOOGID VIIN Valmistatakse kõrgeima puhastusastmega rektifitseeritud piiritusest ja lahkendatatakse mineraalidest vabastatud veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko, veel AS Onistar, AS Ofelia NAPS Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse - kibedad napsud ­ siia kuuluvad ka maitsestatud viinad. Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;.Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga. Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil, dzinn( kadakamarja leotise baasil valmistatud naps. Aluse tootmisele panid Hollandlased Sobib lahjendamaks toonikutega, samuti koksides - magusad napsud ­ rektif

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

1.4 Joogid 1.4.1 Joogid 1.4.1.1 Kohv, tee, kakao 1.4.1.1.1 Kohvid, teed, kakao ja kakaojoogid, Gourmet kohvi ja tee riiul 1.4.1.2 Joogid 1.4.1.2.1 Mahlad ja mahlajoogid, mahlakontsentraadid, siirupid, karastusjoogid ja toonikud, veed, spordijoogid, energiajoogid 1.4.2 Alkohol 1.4.2.1 Kange alkohol 1.4.2.1.1 Viinad, dzinnid, viskid, konjakid ja brändid, rummid, aperatiivid ja bitterid, liköörid ja sherrid, muud kanged, mini ja magnum pudelid 1.4.2.2 Lahja alkohol 1.4.2.2.1 Punased veinid, valged veinid, rose veinid, likööriveinid, shampanja ja vahuveinid, vermutid, segud ja kokteilid, siidrid, õlled, alkoholivabad joogid, pakiveinid, veinikapi veinid 1.4.2.3 Tubakatooted

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholi ajalugu ja liigitus.

Argo Pihtjõe VLE-2 Alkoholi ajalugu ja liigitus. Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii vanad roomlased kui ka Aleksandrias elanud alkeemikud. Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jook puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhastava toonik...

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
19
odt

Uurimustöö alkoholi kohta

Kuressaare Gümnaasium ALKOHOL Uurimistöö Kristiina Pajussaar Kadri Järvalt X klass Juhendaja: Sirje Kereme Kuressaare 2011 1 SISUKORD SISSEJUHATUS...................................................................................................................3 1. MILLEST JOOMINE ALGAB..........................................................................................4 2.ALKOHOLI SISALDUS VERES..........................................................................................5 1.2 Ilmamõõteriistad...............................................................................................................8 1.3 Kuidas loomad ilma ennustavad.....................................................................................11 1.3.1 Miks on meduuside ...

Muu → Teadus tööde alused (tta)
68 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Eesti pulmatraditsioonid

Kosja mindi ainult kindla peale, sest kardeti külarahva pilkeid, naeru ja pahatahtlikku juttu. Kosjad on vormilise abielunõusoleku hankimine mõrsja vanematelt ja mõrsjalt endilt, laialdaselt tuntud komme. Eesti pärimuslikele kosjadele eelnes tavaliselt kuulamine, kuulamas käis vanem naine – sobitaja, kohati peiu ema, viies kaasa pudel viina. Nõusoleku märgiks seoti tühja pudeli külge vöö või kindad. Kuulmisele järgnesid kosjad nn teised viinad, kosja läks peigmees koos isamehega tavaliselt noore kuu teisipäeva, neljapäeva või laupäeva õhtul. Kosilastel oli kaasas kihlad ja kosjaviin, varasemal ajal õlu. Kosjas olles peigmees ei kõnelenud, seda tegi põhiliselt isamees. Kui kosjad õnnestusid pakuti kosilastele süüa, muuhulgas pidi kindlasti olema keedetud mune. Kosjad kaotasid oma tähtsuse 20. Saj alguses.(EE 5 1990: 76) 3.2 Kihlus Kosjadele järgnes kihlus. Kihlus on maailmas laialdaselt tuntud abielueelleping

Ühiskond → Perekonnaõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Sõltuvusprobleemid

SISUKORD KOKKUVÕTE KASUTATUD KIRJANDUS 1 SISSEJUHATUS 2 1.SÕLTUVUS Sõltuvus väljendub kehaliste ja psüühiliste nähtude kompleksis, mille korral sõltuvusaine tarvitamine omandab inimese käitumises kõige suurema tähenduse. Sõltuvusseisundit iseloomustavad järgmised tunnused: · Tugev tung tarvitada ainet. · Võimetus kontrollida tarvitatava aine koguseid ja tarvitamise kestvust. · Võõrutusseisundi arenemine aine tarvitamise lõppedes. · Tolerantsuse teke tarvitatava aine suhtes. · Järjest suurenev ajahulk, mis kulub sõltuvusaine hankimisele ja tarvitamisele. Eristatakse: · Psüühiline sõltuvus - tugev soov sõltuvusainet tarvitada. · Füüsiline sõltuvus - sõltuvusaine puudumisel tekivad tunduvad tervisehäired ehk võõrutusnähud. Sõltuvus ei teki üle öö, tekib etapiviisiliselt: proovimine tarvitamine liigtarvitamine sõltuvus (Sõltuvus (narkoloogia), 22.12.2010) 1.1 Tagajärjed ...

Meditsiin → Rahvatervis
42 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

apteegis. DESTILLEERITUD JOOGID VIIN Valmistatakse kõrgeima puhastusastmega rektifitseeritud piiritusest ja lahkendatatakse mineraalidest vabastatud veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko, veel AS Onistar, AS Ofelia NAPS Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse - kibedad napsud ­ siia kuuluvad ka maitsestatud viinad. Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;.Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga. Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil, dzinn( kadakamarja leotise baasil valmistatud naps. Aluse tootmisele panid Hollandlased Sobib lahjendamaks toonikutega, samuti koksides - magusad napsud ­ rektif

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
40
pdf

Alkohol minu kehas final

ALKOHOL MINU KEHAS Kirjastanud ja koostanud meditsiinikirjastus OÜ Lege Artis Koostamist nõustanud dr Airi Värnik, dr Katrin Martinson, dr Ruth Kalda, dr Pille Ööpik Kujundanud Egle Raadik Kunstnik Kairit Orgusaar Rahastanud Eesti Haigekassa Tasuta jagamiseks ISBN © OÜ Lege Artis 2007 Vajadusel saate lisainfot ja nõu oma perearstilt ja pereõelt või helistades perearsti nõuandetelefonile 1220. Miks osa inimesi naudib alkoholi ja osa on selle vangis? Kui palju on palju? Alkoholi joomine on kahe otsaga. Ühelt poolt aitab see lõõgastuda, tekitab heaolutunde, Mida teeb alkohol organismile? muudab lõbusaks ja seltskondlikuks. Teiselt poolt aga kahjustab mitut kehafunktsiooni, Kas minul võib olla alkoholiprob- soodustab vähkkasvajaid ja tekitab sõltuvust. leem? Joobes ...

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Valmistajamaa järgi jagunevad veinid:  Vana Maailma veinid. Need on Prantsuse, Hispaania, Itaalia, Saksa jne veinid  Uue Maailma veinid. Need on Ameerika, Austraalia, Uus-Meremaa, Lõuna-Aafrika jne veinid. KORDAMISEKS 1. Kuidas iseloomustakse valgeid veine, punaseid veine? 2. Mis vahe on šampanjadel ja vahuveinidel? 3. Nimeta Vana Maailma ja Uue Maiilma veinimaad. 4.2.2. Destilleeritud alkohoolsed joogid Destilleeritud alkohoolsed joogid on:  viinad,  rummid,  viskid,  bitterid,  brändid,  liköörid. Viinad. Viinad on kanged alkohoolsed joogid. Neid saadakse piirituse 67 lahjendamise teel. Piiritus omakorda saadakse kääritatud teravilja segudest, kartulitest, riisist, peedist jne. Viinad jagunevad:  maitsestamata viinad,  maitsestatud viinad,  puuviljaviinad. Maitsestamata viinad

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Eesti pulma traditsioonid

Kosja mindi ainult kindla peale, sest kardeti külarahva pilkeid, naeru ja pahatahtlikku juttu. Kosjad on vormilise abielunõusoleku hankimine mõrsja vanematelt ja mõrsjalt endilt, laialdaselt tuntud komme. Eesti pärimuslikele kosjadele eelnes tavaliselt kuulamine, kuulamas käis vanem naine ­ sobitaja, kohati peiu ema, viies kaasa pudel viina. Nõusoleku märgiks seoti tühja pudeli külge vöö või kindad. Kuulmisele järgnesid kosjad nn teised viinad, kosja läks peigmees koos isamehega tavaliselt noore kuu teisipäeva, neljapäeva või laupäeva õhtul. Kosilastel oli kaasas kihlad ja kosjaviin, varasemal ajal õlu. Kosjas olles peigmees ei kõnelenud, seda tegi põhiliselt isamees. Kui kosjad õnnestusid pakuti kosilastele süüa, muuhulgas pidi kindlasti olema keedetud mune. Kosjad kaotasid oma tähtsuse 20. Saj alguses.(EE 5 1990: 76) Kosjadele järgnes kihlus. Kihlus on maailmas laialdaselt tuntud abielueelleping.

Turism → Turismi -ja hotelli...
159 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

kaugemale on hoitud. Maxima hoiutingimused: · Juustukülmik: juustud, sulatatud juustud, plaadikoogid eraldi riiulil jne... · Piimakülmik: kohukesed, piimad, kohupiimad jne... · Vorstikülmik: singid, vorstid jne... · Puu- ja Juurvilja külmik(ladu): viinamarjad, apelsinid, banaanid, kurgid, tomatid jne... · Broilerikülmik: kanatooted ­ kana, kanatiivad, kalkun jne... · Sügavkülmik: jäätised, jääkuubikud, kalapulgad jne... · Alkoholiladu : viinad, viskid, brändid jne... · Lihakülmik: sea- ja loomalihatooted ­ hakkliha, kamar, pekk jne... · Kalakülmik: heeringas, lest, fileed, lõhe jne... · Gulinaariakülmik: salatid, koogid, pirukad jne... 3.4 Kaupade paigutus müügisaalis, grupeerimise põhimõtted, naabrus, väljapanekuviisid Kopli Kohvik Marniidi alumises osas, kus asus külmik, kus hoiti kohvikoort, piimapakke, kohvikoort ja tellituid torte

Muu → Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Alkoholi mõju inimorganismile

ALKOHOLI MÕJU INIMORGANISMILE ALKOHOL Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli ehk viinapiiritust sisaldav jook. Alkoholi (ertüülalkohol, etanool) on kasutatud väga ammustest aegadest. Uimastitest on ta tubaka kõrval meile kõige kättesaadavam. Alkohol on kaloririkas jook ­ 1 pits viina või väike klaas veini sisaldab sama palju kaloreid kui 1 supilusikatäis suhkrut! Alkohoolsed joogid jaotatakse kolme rühma: · kanged alkohoolsed joogid ­ alkoholisisaldus enam kui 22 mahuprotsenti (viinad, viskid, rummid, liköörid) · lahjad alkohoolsed joogid ­ alkoholisisaldus 6­22 mahuprotsenti (veinid, vermutid) · vähese alkoholisisaldusega joogid ­ alkoholisisaldus 0,5­6 mahuprotsenti (õlled, siidrid) Kui inimene joob, imendub alkohol maost kiiresti verre ja sooltesse ning lõpuks jõuab kõikidesse organitesse. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väik...

Bioloogia → Bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

" Taeva palge all " - August Mälk

vastu, sest ta ei tahtnud esialgu tunnistada, et talle olevat laevakapteni kohale asendaja leitud ja sedagi sai ta teada küla pealt. Kaarlilt sai Kustas teada, et isal on mõte oma paat ehitada. Õhtul mängis Kustas oma laeva pealt ostetud pilli - bajaani. Ühel päeval tulid Läti kalamehed Sõrve kalameestele külla. Õhtul korraldati suur pidu ja Kustas kutsuti oma uhket pilli mängima. Kustas läkski, aga ilma pillita. Tal oli aega terve suvi seda mängida. Kohal, korgiti viinad lahti ja tantsiti. Kustas otsis rahvahulga seast Hildet. Lõpuks leides viis ta Hilde ringi tantsima. Kustas tahtis muudkui eemale jalutama minna ja lõpuks Hilöde nõustus vana lepa all kohtuma, kus nad vanastigi olid käinud. Seal tükkis Kustas Hildele aina lähemale ja lähemale, kui Hilde tõrjus ta minema ja ütles, et ta on juba kolm aastat Veere talus, Veere Alleksi naine ja neil on kaheaastane tütar. Nüüd Kustas mõistis. Nad läksid eraldi minema, et keegi neid ei näeks

Kirjandus → Kirjandus
336 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

· Juustukülmik: juustud, sulatatud juustud, plaadikoogid eraldi riiulil jne... · Piimakülmik: kohukesed, piimad, kohupiimad jne... · Vorstikülmik: singid, vorstid jne... · Puu- ja Juurvilja külmik(ladu): viinamarjad, apelsinid, banaanid, kurgid, tomatid jne... · Broilerikülmik: kanatooted ­ kana, kanatiivad, kalkun jne... · Sügavkülmik: jäätised, jääkuubikud, kalapulgad jne... · Alkoholiladu ja lukustatud lukuga trellidega riiul: viinad, viskid, brändid jne... · Lihakülmik: sea- ja loomalihatooted ­ hakkliha, kamar, pekk jne... · Kalakülmik: heeringas, lest, fileed, lõhe jne... · Gulinaariakülmik: salatid, koogid, pirukad jne... 3.4. Kaupade paigutus müügisaalis, grupeerimise põhimõtted, naabrus, väljapanekuviisid Kopli Õpperestoran Külm ja soe toit on üksteisest eemale paigaldatud. Marniidi all, kus asuvad keefir, piim,

Majandus → Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Lydia Koidula "Tammiste küla veskitondid"

olemas, ja miks teda täna selline saatuslik päev tabas. Riinu oli nõus et ta tütar Taavetile naiseks läheb, kui ta ise seda soovib. Miina küsis eidelt kas vaja kalja tuua, aga ennem kui Miina ukse kinni sai panna karjus Taavet uksevahelt et Miina tule siia, kätt talle sirutades. Miina oleks jooksma pannud, aga ema kutsus ta ka sinna. Miina nägu õhetas, emal tulid pisarad silma, ja ta ütles et Taavet tahab Miinat naiseks võtta et kas ta nõus, et Taaveti vanematel viinad ka kaasas tähistamiseks. Alguse vastamine oli raske, sest tuba oli rahvast täis, aga kui Miinale käsi anti, e. Taavet talle käe andis ja lausus Miina kas sa ikka pahane, kas sa mulle ei taha tulla. Miina nuttis voodi kõrval, sest tal oli raske, poolsurnud Hinnu viidi haiglasse linna, ja siis tal kosilased ka. Ennem kui Enn ära läks tuli ta tuppa hüsati jätma ja siis Enn ütles, et rohud mõjuvad sulle tõesti hästi Taavet, et nagu tohter ütles, pulmadeks saad terveks

Kirjandus → Kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

meelde tuletama. Teraviljatoodetest väärivad enim tähelepanu rukkileib, kama ja sepik. Kama on tuntud eestlastele ja võitmas turgu välismaal, kuid Eestis elavatele muulastele on kama võõras ja nad pigem ei söö seda. Kondiitritoodete osa Eesti rahvusköögis on tagasihoidlik, küsitluse käigus tõsteti esile vaid pirukaid. Eesti tuntust tõstavad kohalike tootjate poolt loodud alkohoolsete jookide - õlled, viinad, liköörid - brändid. Kuid nende kõrval võiks laiemalt tutvustada ka mittealkohoolseid jooke. Kohalik kali oleks näiteks Eestis elavate mitte-eestlaste jaoks õunamahla kõrval üks meelisjookidest. Küsitlus tõi välja ka fakti, et Eesti inimesed eelistavad traditsiooniliste Eesti toitude kõrval ka vaheldust ja söövad meelsasti muude rahvaste roogasid. Aja möödudes võivad võõramaistest lemmikutest kujuneda Eesti oma toidukultuuri osad. Selline tendents

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
74
pdf

Säärane mulk I Vaatus kommentaaridega

tahaksin, sest et liisu alt lahti olen. Kas sina üksi mind tahad ära põlata? Ei usu! MAIE (püsti tõustes): Nüüd saab küllalt. Sa ei anna enne rahu, siis pean ma selge sõnaga seletama. Kõik on tõsi, Enn: sa oled jõukas mees, sinu isa oli valla-ametis, mõni teine, kehvem, seisaks hea meelega sinu paigal. Aga Maie etteheited sa ütled, et sa kümme teist saaksid minu Ennule asemel? Ütle, miks sa siis nüüd 25-aastaselt veel üksi elad oma talus? Miks sa Saare Tiiult viinad tagasi tõid? Miks Aluste Ann sind vastu ei võtnud? Miks Veske Aadu sinu kosilase kõva sõnaga koju saatis? Ma tahan sulle tunnistada, kust see tuleb (viib Ennu kättpidi ettepoole): SELLEST PUUDUVAST PÖIDLAST SEE TULEB, 10 Enn, mitte kuskilt mujalt. Selle peale vaatavad kõik, ükski ei suuda aru saada, kuidas just liisuvõtmine - ülemineval liisuvõtmise ajal sulle see õnnetus raskemaks puid raiudes kaela pidi langema

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
168
doc

Toompere - Kommunisti surm

43 10. stseen Kõik on meie Nikolai, sm Solk, sm Lumi, sm Kuul, Madonna-Miralda Jeedas Jagatakse saaki Tuleb Nikolai NIKOLAI Tere hommikust, põllumehed, kikerikiii! Kuidas magasite? SOLK Hästi, hästi. LUMI Pole tükk aega nii rahulikku und olnud. KUUL Ma olen teile ikka väga tänulik. NIKOLAI Tänage seltsimees Stalinit. KUUL Ohhoo! Kas hakkame pidu pidama? NIKOLAI Ei. Joome lihtsalt need viinad ära ja läheme tööle. KUUL Täna tahaks puhata oma uues kodus. Joovad viina LUMI Jah, palju on veel ebaselge. Kuhu näiteks minu omadel raha oli peidetud? SOLK Aga mul see uus kell tagus iga tund. Olin öö läbi üleval. Keerasin kogu aeg 12 peale tagasi. Laulavad NIKOLAI Mul on jälle 12 tuba vist. Kuradi kõle on seal üksinda. Tuleb vist noorik majja võtta. SOLK Nüüd kus jalad all, võib iga öö tittesid treida. KUUL Aga kui me need viinad ära joome, siis pärast pole võtta

Teatrikunst → Teater
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun