Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"viski" - 167 õppematerjali

viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides). 40–50% alkoholisisaldusega destilleeritud jook Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu-katla kujust.
viski

Kasutaja: viski

Faile: 0
thumbnail
10
pptx

Viski

Viskid erinevad alkoholikoguse, tootmisaine ja kvaliteedi järgi. Valmistamine Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu-katla kujust. Kõrged ja sihvakad katlad (kolonnid) võimaldavad toota kergemat piiritust. Madalad, ümarad ja väiksemad katlad (potid) aga rikkalikku täidlasemat piiritust. Viskipiiritus villitakse vaatidesse lahjendamata. Joogi värvus, aroom ja maitse sõltub edaspidi vaadis küpsemise ajast. Pärast pudelisse villimist viski enam edasi ei arene. Viski jagunemise tüübid linnaseviski tõrrelinnaseviski, mis sisaldab linnaseviskisid vähemalt kahest viskivabrikust valiklinnaseviski ehk ühelinnaseviski mis on ühe kindla viskitehase toodang, kuid erinevatest pruulimislaaridest kokku segatud, et tagada oodatud toode valikvaadi linnaseviski,mis on ühe destillatsiooni tulemus teraviljaviski valmistatakse idandamata odrast, nisust või maisist ja on odavam kui seguviski seguviski Viskimaad

Toit → Joogiõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Iiri viski

Iiri viski Viski on pika ajalooga jook. Eestis on viski alles lapsekingades. Viski on teraviljadest destilleeritud kange alkohoolne jook,mis küpseb tammevaatides. Joogi värvus,aroom ja maitse sõltub vaadis küpsemise ajast. Tuntumaid viskimaad on Iirimaa,Sotimaa ja Ameerika Iiri viski ehk Irish valmistatakse odralinnastest. Destilleeritakse vähemalt 3 korda ning küpseb tammevaadis vähemalt 3 aastat Aroomilt on iiri viski parfüümne, liköörne ja maarohune Vanaiiri keeles on viski Uisce Beatha ehk ,,eluvesi" Valik iiri viskisorte Eestis Jameson Irish ­ välimuselt kena,kuldne,kirgas. Maitselt on rikas,magus,mandlikoorene,pehme ning aroomilt on tammine,vaigune, iirisekomm,pähkline,burboonine Asukoht poelettidel on viskide juures,enamasti sotimaa viskide vahetus läheduses,kättesaadavus on hea.Hinnaklass varieerub 9.89-23.50 vahel.

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Jaapani viski

Jaapani viski Ajalugu Tootmine algas umbes aastal 1870. Kaubanduslikult hakati tootma 1924 (peale riigi esimese piiritustehase avamist). Kaks kõige mõjukamat tegelast Jaapani viski ajaloos Shinjiro Torii ja Masataka Taketsuru. Shinjiro Torii Torii oli Kotobukiya asutaja (Suntory). AkadamaPort Wine tegi temast eduka kaupmehe. Otsustas ehitada esimese Jaapani viski piiritustehase Yamazakisse. Torii soovis viskit, mis sobiks kokku traditsiooniliste jaapani toitudega, et selle maitse harmoneeruks nii vee kui teega. Torii palkas Masataka Taketsuru juhatajaks. 1934 lahkus Taketsuru oma enda ettevõttesse Dainipponkajusse (Nikka). Tuntuimad ettevõtted Suntory ja Nikka. Sarnaneb rohkem Soti viskile kui Iiri, Ameerika või Kanada viskile. Jaapani viski tootmine algas kui Soti viski taastamine. Pinoeerid nagu Taketsuru õppisid hoolikalt Soti

Toit → Joogiõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Alkohoolne jook Viski

keegi muu kui püha Patrick ise. Selles viimases kaldubki kaalukauss iirlaste poolele. The Old Bushmills, mis on vanim teadaolev legaalne destilleerimiskoda Iirimaal, sai tegevuslitsentsi 1608. aastal, Sotimaal tegutsenud viskivabrikust räägitakse kirjalikes allikates esmakordselt alles palju hiljem ­ aastal 1699. Soti viski jaoks osutus 19. sajand mitmes mõttes revolutsiooniliseks ­ 1827. a leiutati uudne kolonn-destillatsiooni-meetod ning erinevaid viskisid hakati omavahel segama, mille tulemusena sündiski tänapäevane scotch. Iiri viski ajaloos sai otsustavaks pöördepunktiks An Gorta Mór ehk nn Suur Nälg aastatel 1846­ 1851, mil mitme järjestikuse ikalduse tulemusena suri nälja ja haiguste kätte kolmandik Iirimaa elanikest

Toit → Joogiõpetus
44 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Viski powerpoint esitlus

VISKI Mis on viski? Viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides). 40­50% alkoholisisaldusega destilleeritud jook Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedukatla kujust. Viski ajalugu Arvatakse, et sellega tegid V­VI sajandil algust iiri rändmungad, kes omandasid idamaise lõhnaainete valmistamise kunsti ning asusid koju jõudes sama valemi abil õllest eluvett ajama. Järgmiseks aastasajaks oli viskitegemise oskus tuntud ka Sotimaal ning õige pea aeti eluvett juba kõikjal Briti saartel. Põhilised viskide jagunemise tüübid: linnaseviski Malt Whisky tõrrelinnaseviski Vatted Malt või Pure Malt, mis sisaldab linnaseviskisid

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Jack Daniel`s

juures. Vahtrapuud laotatakse virna ja põletatakse hoolega, seejärel korjatakse süsi kokku ning asetatakse 4m kõrgusesse küpsetustünni. Tünnides olev viskidestillaat ühtlustub ning lõpptulemuseks on toote pehme ja suitsune maitse. Samuti lisab puusüsi Jack Daniel`sile omase värvuse. ·Virre pumbatakse uutesse tammevaatidesse, kus laagerdumine toimub vähemalt 4 aastat. Tänu sellisele tootmisprotsessile ei ole Jack Daniel`s mitte bourbon viski vaid Tennesee Whiskey. Tooteliik: viski Valmistajamaa: USA Tooraine: oder,vesi Alkoholisisaldus: 45% vol Värvus: läbipaistev merevaik Maitseomadused: pehme ja suitsune maitse Serveerimissoovitus: kokteilides või rohke jääga Joogisoovitus: Danny Boy 4 cl Jack Daniel`s 2 cl Lime Sprite Jää Jack Daniel oli pühendunud maailma parima viski valmistamisele, ent ta teadis ka seda, et pakend võib olla vähemalt sama oluline. Oma eluajal tellis Mr.Jack

Majandus → Majandus
10 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Teraviljaviski

Otra on hinnatud juba vanadest aegadest peale ja ta on tihti sattunud ka vermitud müntide peale. Võimalik, et vanad egiptlased tegid oma esimesed õlled juba ammu enne Kristuse sündi. Ju see on odra võime kasvada suhteliselt vaesel, vähese lämmastikusisaldusega pinnasel, mis teeb ta nii sobilikuks alkoholi kääritamisel. Isegi enamikule rukkiviskidest lisatakse pisut otra. Ka odrasorte on erisuguseid: kui sotlased eelistavad kaherealist, siis rukki- ja Bourboni viski valmistamisel lisatakse kuuerealist otra. Aretatud on ka odrasorte, mille saagikus on suurem, samas ei sobi need nii hästi viskitootmiseks, sest nad sisaldavad palju lämmastikku, mis mõjutab omakorda viski maitset. Rukist hakkasid viskivalmistamisel suuremal määral kasutama iirlastest väljarändurid Ameerikas, seda nii idandatud kui ka idandamata ujul. Rukkiviskit toodavad mitmed tehased näiteks Kentuckys, kus straight rye whiskey algmaterjalis peab olema 51 % rukist

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Alkohol ja alkoholi alaliigid

ja jääkprodukt õlleraba, millest saab loomatoitu. Virret keedetakse koos humalatega, jahutatakse, setitatakse ja lisatakse kääritamiseks pärm. Pärast õllepruulimist villitakse valmis õlu pudelitesse, vaatidesse või muudesse anumatesse ja tarvitatakse jahutatult. On teada, et õlut valmistati juba Mesopotaamias ja Egiptuses umbes 6000 aastat tagasi. 1516. aastal kehtestati Saksamaal Baieris õlle puhtuse seadus (Reinheitsgebot). Viski - on nimetus mitmetele alkohoolsetele jookidele, mida destilleeritakse teraviljadest ning lastakse seista tammevaatides. Teraviljad, mida kasutatakse viski tegemiseks on muuhulgas oder, rukis, nisu ja mais. Viskid erinevad alkoholikoguse, tootmisaine ja kvaliteedi järgi. Soti viskisid destilleeritakse üldiselt kaks korda ning pannakse seisma kolmeks aastaks tammevaatidesse. Iiri viskisid destilleeritakse üldiselt kolm korda ja pannakse seisma kolmeks aastaks tammevaatidesse.

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Joogid rühmatöö

Fifth level Tuntumad 1.Bacardi brändid 2. Tanduay Click to edit Master text styles 3. Mc Dowell's No. 1 Second level Celebration Third level Fourth level Fifth level VISKI asko Mis on viski? Viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides). 40­50% alkoholisisaldusega destilleeritud jook Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu-katla kujust. Viski ajalugu Arvatakse, et sellega tegid V­VI sajandil algust iiri rändmungad, kes omandasid

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

· Koonjakid jagunevad: 1. V.S ­ Very Special (2,5-10. a. ) 2. V.S.O.P ­ Very Superior Old Pale (4-25. a.) 3. X.O ­ Extra Old (10-70 a.) Brändi Konjaki valmistusmeetodi järgi, kuid mujal kui Cognac maakonnas valmistatud jook. Armanjak Veinist valmistatud brändi, mida toodetakse Prantsusmaal Armagnac piirkonnas, mahedama maitsega kui konjak. Viski Viljast valmistatud, tammevaatides laagerdatud kange jook · Soti viski valmistatakse odrast · Kanada viski rukkist · USA viski maisist. Rumm · Suhkruroo mahlast saadav kange ( 60 %) alkohoolne jook, mida laagerdatakse tammevaatides 1-8 aastat ja maitsestatakse põletatud suhkruga · Eristatakse heledaid, tumedaid ja kuldseid rumme. Liköör · Suure suhkrusisaldusega, maitsestatud vein või piiritusjook · Maitsestamisel kasutatakse puuvilju, marju, eeterlikke õlisid jne · Jagunevad: 1

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Külmad joogid

Seemneviljad: Viinamarjad ­ Veinid, brändid, sh konjakid Õunad, pirnid ­ Siidrid, kalvadossid Viinamarja press jäätmed ­ grepp, valmistatakse Itaalias, More valmistatakse Prants. Luuviljalised ­ ploomid ­ Poolas levinud, Slivovitz (ploomi viin), kirsid-Kirch (kirsi viin) levinud Saksamaal, Austrias. Aprikoosid ­ Barack Palinka (aprikoosi viin) Ungari. Pehmedviljad: Maasikad, vaarikad ­ Fraise (maasikaviin) Prantsusmaa, Framboise (vaarikaviin). Teraviljad: Oder ­ õlu, viski (Soti, Iirimaa) Mais ­ Viski (Levinud USA) Nisu ­ õlu (Belgias levinud) , viin Rukkis ­ Viin, viski (Kanada) Riis ­ Sake (Jaapani riisi viin), Arrak (aromaatne rumm) Indoneesia. Muud taimed: Suhkruroog ­ Rumm (Kariibimere saared, Austraalia, Brasiilia), viin Sinine Agaab ­ Tequila, Mezcal (Ameerika), Kartul ­ Viin (Vene, Eesti) Dattel ­ Arrak (Põhja Aafrika) KANGED ALKOHOOLSED JOOGID Etanooli konsertratsiooni väljendatakse harilikult mahu protsentides ehk kraadides.

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

kogu maailmas kuulus oma pikaealisuse poolest. Kuulsuse tõi joogile meremehed, Madeirat kui kangestatud veini hakati tootma alles 18 sajandi keskpaiku. Serri Nimetatakse ka heeres, mille inglisekeelne tuletis Jerez de la Frotrea linna nimest Andakusias Hispaanias, mille ümber piirkond paikneb. Veini kääritatakse lahtistes vaatides ja see puutub kokku õhuga (millest tuleneb ka oksüdeerumisnüanss). VISKI Viski on erinevatest teraviljadest ja puunõudes laagerdatud jook. Enamasti on viskide toorained järgmised: · soti viski- põletatud odrast · Kanada viski- rukkist · Ameerika viski- maisist Blended tähendab kokku valatud Malt Whisky (linnaseviski) ja Grain Whisky (viljaviski).

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Case teemal " Alustamine import/eksport ettevõttega"

Alustamine import/eksport ettevõttega Sa oled huvitatud import/eksport ettevõttest. Võimalik, et sa oled samal positsiooonil nagu mina 5 kuud tagasi, kui mul polnud eelnevaid kogemusi sellel alal. Kust alustada? Augusti kuus ma alustasin iseseisvalt õpinguid Ühendriikide viski ekspordiga Vietnami koos Georgetown-i professori Michael Czinkotaga, ühega raamatu autoritest. Me otsustasime teha protsessi käigus märkmeid ja jagada mõningaid ettepanekuid siin, et tulevastel õpilastel oleks kasu meie tööst. Ma viin teid läbi protsessi, kuidas ma viie kuu eest ei teadnud midagi impordist/ekspordist, nüüd on mul aga eksklusiivsed õigused eksportida Wasmundi, viski brändi, Vietnami. Eeltöö: Vaata, kuhu viib sind Google

Majandus → Rahvusvaheline turundus
20 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

Luuviljad kirsid kirsch (kirsiviin) ploomid mirabelle(ploomiviin) Szlivia Palinka ( ploomiviin) aprikoosid Barack Palinka (aprikoosiviin) Pehmed viljad maasikad Fraise (maasikaviin) vaarikad Framboise ( vaarikaviin) Teraviljad oder õlu, viski mais viski nisu õlu, viin rukis viin, viski riis sake ( jaapani riisivein) Muud taimed suhkruroog rumm sinine agaav tekiila (mehhikos), mezal( ameerikas) kartul viin 2.1. Kääritatud alkohoolsed joogid Kääritatud joogid liigitatakse: • veinid • õlled • siidrid

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

.. Maailmas tuntud Abricotine ­ prantsuse aprikoosiliköör Advocat ­ hollandi liköör munakollasest ja brändist Anisetta stillata ­ itaalia aniisiliköör Benedictine ­ ürdiliköör, pärineb munkadel KOKTEIL Segujookide üldkasutatav nimetus, mis tõlkes tähendab (Coctail) kukesaba. Võivad olla alkoholiga või ilma Long Drink ­ (pikk jook), alkoholiga 5,5 ja 5,6% Glögi ­ viinale ja veinile lisatud kaneeli, nelki, kardemoni, Juuakse kumalt Grog ­ rumm, viski, dzinn on lahjendatud karastusjoogiga Punss ­ valm. Alkoholist, puuviljamahlast, maitseainetest. Tuleneb indiakeelsest sõnast pants, mis tähendab viite ja eeldab 5 komponenti BRÄNDI Tooraineks on naturaalne viinamarjavein, millest saadakse destilleerimise teel viinamarjapiiritus, mida ei rektifitseerita. Destilleeritakse kaks korda ja saadud piiritus laagerdatakse tammepuust vaatides vähemalt 2 aastat. Mida pikem on laagerdumisaeg, seda kõrgem kvaliteet. Pärast

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

Kasutatakse söögi alla, et tõsta söögiisu. Kuuluvad lahjade jookide hulka, kuid võib valmistada ka kangetena. Tuntud Liviko Bitter ­ mõrkjas, 21% KOKTEIL Segujookide üldkasutatav nimetus, mis tõlkes tähendab (Coctail) kukesaba. Võivad olla alkoholiga või ilma Long Drink ­ (pikk jook), alkoholiga 5,5 ja 5,6% Glögi ­ viinale ja veinile lisatud kaneeli, nelki, kardemoni, Juuakse kumalt Grog ­ rumm, viski, dzinn on lahjemdatud karastusjoogiga Punss ­ valm. Alkoholist, puuviljamahlast, maitseainetest. Tuleneb indiakeelsest sõnast pants, mis tähendab viite ja eeldab 5 komponenti BRÄNDI Tooraineks on naturaalne viinamarjavein, millest saadakse destilleerimise teel viinamarjapiiritus, mida ei rektifitseerita. Destilleeritakse kaks korda ja saadud piiritus laagerdadatkse tammepuust vaatides vähemalt 2 aastat. Mida pikem on laagerdumisaeg, seda kõrgem kvaliteet

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Alkoholid ja lihtalkoholid

keemistemperatuur, siis looduses esineb teda vähe. Säilitamiseks tuleb alkohoolseid jooke hoida kinnises anumas. Mida võib alkohol põhjustada? Südame ja veresoonkonnahaigusi Pahaloomulisi kasvajaid Psüühikahäireid Seedeelundkonna haigusi Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid ? Õlu Vein Siider Sampanja Mõdu Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid ? Viin Viski Konjak Brändi Liköör Rumm Dsinn Tequila Absint piiritus Alkoholi sisaldavad tooted. Odekolonn Kosmeetikatooted Mitmesugused lahustid Puhastusvahendid Vedelkütsed VIIN Alkoholi sisaldav jook. Koosneb veest ja etanoolist. Etanooli sisaldus 3580 %. Kodustes tingimustes valmistatud viina nimetatakse puskariks. Eesti tuntud viinasordid Viru Valge, Saaremaa Viin ja Laua viin.

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

kasvada. Igale linnaseterale tekivad siis väikesed idud. Seetõttu muutub terades olev tärtlis suhkruks. Idanemine peatatakse niimodi, seemned kuivatatakse tule kohal, mis annab jahvatatavale viljale ja lõpptulemusena saadavale viskile "suitsuse" aroomi. Kuivatatud linnased jahvatatakse ja segatakse sooja veega, lisatakse pärm ja lõpuks destileeritakse kääritatud vedelik. Teist viski tüüpi, grain ehk teraviljaviskit, toodetakse sarnaselt linnaseviskiga, ainult selle vahega, et destileeritud alkohol on täiesti puhas, ilma mingi linnase ja turbamaitseta. See viski saab oma maitse ainult puutünnis laagerdudes. Soti viski ­ Sotis toodetakse kahte viskit. Üks neid on linnaseviski. Sellel on tugev suitsu maitse ja sobib puhtalt joomiseks. Blended Scotch sobib seevastu kokteilide segamiseks. Blended Scotch on segu linnase ja teraviljaviskist,

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

valmistamist suhkruroomahlast põllumajanduslikuks meetodiks. Rummi iseloom sõltubki suuresti vaadi omadustest ning küpsemisaja kestusest. Peale destilleerimist peab rumm tammevaadis küpsema ühest kuni kahekümne aastani. Näited: Caribba Negro, Stroh, Bacari Superior Viski Viski on nimetus mitmetele alkohoolsetele jookidele, mida destilleeritakse teraviljadest ning lastakse seista tammevaatides. Teraviljad, mida kasutatakse viski tegemiseks on muuhulgas oder, rukis, nisu ja mais. Soti viskisid destilleeritakse üldiselt kaks korda ning pannakse seisma kolmeks aastaks tammevaatidesse. Iiri viskisid destilleeritakse üldiselt kolm korda ja pannakse seisma kolmeks aastaks tammevaatidesse. Näited: Johnnie Walker Red Label, Jack Daniels Tenesse Whiskey, Jameson Irish Whiskey Tekiila Tekiila on fermenteeritud agaavimahlast destilleeritud kange alkohoolne jook, mida toodetakse ainult Mehhikos

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

kondiitermeistrid lõpuks ise likööre tegema. Valmistamine Täpne retseptuur on iga tootja ning toote puhul rangelt hoitud saladus, mida antakse edasi ja täiustatakse põlvest põlve. Sageli ulatub ainuüksi maitsekomponentide arv üle saja, rääkimata muudest spetsiifilistest tootmistehnoloogilistest likööri-nippidest. Tunnuslikke põhikomponente on kolm: destilleeritud baasalkohol, milleks võib olla viski, brändi, rumm, teravilja- või puuviljaviin, tekiila jms magustaja, milleks võib olla suhkur, siirup, karamell või mesi. maitsestajad, milleks võivad olla ürdid, vürtsid, oad, marjad, puuviljad, pähklid, luuviljaliste seemnetuumad, taimede seemned ja -kojad, juured, koored või õied jne. Tootmine jaguneb viieks tehnoloogiliseks faasiks maitsestamine ­ naturaalsete likööride puhul toimub see kas leotamise või

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide valiku põhimõtted

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Jookide valiku põhimõtted ( Referaat ) Koosta ja : Annika Vomm Juhendaja : Veronika Vaino JÕHVI 2013 Õlled KERGED, PEHMED LAGER- ÕLLED Need on head januõlled, suhteliselt iseloomutud, nii et nende juurde sobiks midagi teravamat, vürtsikamat. Ka kuuma ja päris tulist toitu võiks soovitada. NISUÕLU (nt Hefe-Weissbier) Selle õlle omapärast pärmimaitset ei tohiks alla suruda. Seepärast võiks juurde näksida midagi pehmemat, kergemat, nt mahedat juustu. Ka grillitud köögivilju või kergemat kanarooga. SAKSA-TÜÜPI PILSNER ÕLLED Iseloomulikult tugev humalamaitse võib jääda domineerima väga paljude t...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholid

Tallinna habemeajajatele. Kokku toodeti Rootsi ajal viina ca 600 pange (7200 l) aastas. Sellesse aega langeb ka salaviina ja puskariajamise traditsiooni teke. 1645. aastal keelati uuendatud maakorraldusega talupoegadel viina ajada, kuid talupojad ei tahtnud sellest keelust kinni pidada. Viski on nimetus mitmetele alkohoolsetele jookidele, mida destilleeritakse teraviljadest ning lastakse seista tammevaatides. Teraviljad, mida kasutatakse viski tegemiseks on muuhulgas oder, rukis, nisu ja mais. Vein (ladina vinum 'vein') on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Eestis on veini tegemiseks kasutatud kohalikke vilju. Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera liigi viinamarju. Sellest liigist on aretatud üle 4000 sordi. Veinitööstuse seisukohast on olulised umbes 50 viinamarjasorti.

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Klaasid joogiõpetuses

HOT SHOT klaas ­ viin, tekiila, aperetiivid VAHUVEINI pokaal ­ POUSSE-CAFE klaas OLD-FASHIONED klaas - (kihisevad joogid) viski IIRI KOHVI klaas ­ AROOMIKLAAS ­ rumm, PARFAIT- veini- ja konjak, brändi fantaasiakokteilid MARGARIITA klaas LIKÖÖRIKLAAS ­ liköör HURRICANE klaas ­ SERRI klaas ­ serri, kangestatud vein COLLINSI klaas ­ mahl, piim, segujoogid, karastusjoogid ÕLLE klaas/ PILSNERI klaas SOURI klaas MARTINIPOKAAL HIGHBALL klaas ­ ...

Majandus → Klienditeenindus
37 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Mälumäng 1-6.klassile, teemal ajalugu ja maailma linnad

Mälumäng 1-6.klassile AJALUGU JA MAAILMA LINNAD Kuidas kõla Saksa diktaator Hitleri eesnimi? Adolf Kes oli esimene Eesti president? Konstantin Päts Mis oli Must Surm? Katk Kes rajas oma abikaasa auks Kadrioru pargi ja lossi? Peeter I Luksemburgi pealinn on Luxembourg. Õige või vale? Õige Milline neist on linn Austrias: vein, viin, viski? Viin Millist linna kutsutakse Eestimaa südameks? Paide Millises maakonnas asub Eesti Pariis? Lääne-Virumaa Millise Eesti linna kohta öeldakse ,,Emajõe Ateena"? Tartu Millises Ameerika linnas paikneb mitu suurt filmistuudiot? Hollywood Millise Euroopa riigi pealinn on Berliin? Saksamaa Millist kohta linnas nimetati vanasti foorumiks? Turuplats

Ajalugu → Ajalugu
12 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholi ajalugu ja liigitus.

2 Kalvadose ajalugu Veini ja siidrit mõistsid kääritada juba vanad kreeklased ning heebrealased, usutavasti ulatuvad ka destilleerimiskunsti algteadmised tagasi VIII sajandisse. Tänu araablaste invasioonile sai al-kuhl ehk kangem alkohol varsti tuntuks ka mitmel pool Euroopas. Algaegadel tegelesid saladusliku eluveega peamiselt apteekrid, alkeemikud ning usuvennad, kuid XVI sajandil täitsid viski, rumm, dzinn, tequila ning brändi juba ka lihtsurelike peekreid. Erinevalt viinamarjaviljeluseks sobivatest soojadest piirkondadest edenes tuultest räsitud Normandias paremini hoopis õunakasvatus, esimestena on sealseid uhkeid viljapuid kirjeldanud vanad roomlased. Hästi edenes ka karjakasvatus, just Normandiast on pärit legendaarne Camembert ja mitmed teised kuulsad juustusordid. Teadagi nõudis rammus talutoit ­ seapraad, rohke koorekastmega kala või teised mereannid,

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mõisted, jookide tehnoloogia

Dzinn ­ kadakamarjaviin. Egg-nog ­ klopitud muna kuumas õlles. Enoloogia ­ teadus veinivalmistamisest, veinide uurimine. Flip ­ õllepuns, inglise jook õllest, viinast ja suhkrust. Grappa ­ konjaki sarnane vähem kvaliteetne jook, mille valmistamiseks kasutatakse viinamarja pressimise jääke Grokk ­ jook rummist (või konjakist), kuumast veest ja suhkrust Heres e. Serri ­ kange väge magus dessertvein. Higball ­ kõrges klaasis serveeritav viski ja soodavee segu jääga (Ameerikas). Kahoor ­ punane dessertvein. Kalvados ­ 42% alkosisaldusega õunaviin, mis on saadud õunaveini destilleerimisel. Kaptaliseerima ­ suhkrustama. Kollektsioonivein ­ margivein, valm-d eriti kõrgekvaliteedilisest veinimarjast. Konjak ­ veinipiiritusest valmistatud jook,sündis peale destilleerimise leiutamist Itaalia kloostris 11. saj-l; kangust 38-57%. Kuiv vein ­ vein, mis ei sisalda peaaegu üldse suhkrut.

Toit → Toiduaineõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Klaasid

vajadusel ka Collins klaase. Seda klaasi kasutatakse üldjuhul segatud jookide valmistamiseks, mis kuuluvad nn highball kalssi. Highballjookideks loetakseüldjuhul jooke, mida valmistatakse kiiresti, valades valmistusained pikka klaasi jääkuubikutele. Highballi valmistamise põhireeglid on, et kasutatakse vaid üht alkoholi, ühte lahjendajat ning ühte garneeri (või üldse mitte). Näited: Bloody Mary, Soti viski soodaveega, rumm koolaga jne. Soovitus: hoidke klaase jahedas või jää peal ­ jahutatud klaas hoiab kauem joogi jahedana. See niinimetatud ,,vanatüüpiklaas" toob silme ette kohe viskit joovad meesterahvad, kellel on käes sedasorti madalad klaasid. Kutsutakse ka ,,lowball ghlass" (vastandina highball glass`ile) või ka rocks glass (jääklaas), kuna sellest juuakse ka jääga joodavaid alkohoolseid jooke. Klaas mahutab

Turism → Restoraniteenindus
36 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Baaritöö konspekt

mõõtühikud. Drop - tilk Dash - 4-5 tilka (eesti keeles võiks olla sorts) Splash - 2 dashi BL - baarilusikas tl - teelusikas spl - supilusikas ounze (pony) - unts Inglise puhul 1 unts = 28,4ml; Ameerika vedelike puhul 1 unts=29,6ml TEISENDAMINE 10 ml = 1cl (sentiliiter) 10 cl = 1 dl (detsiliiter) 10 dl = 1 l (liiter) Segujookide koostisosad Kõik segujoogid sisaldavad vähemalt kahte erinevat koostisosa: 1. põhi ehk baas- st põhialkohol, milleks on viin, dzinn, viski, brändi, rumm, jne. Tavaliselt on baasiks üks kange alkohol, mis samas määrab ära, missugusesse kokteilitüüpi jook kuulub. Jaotataksegi viinakokteilid, rummikokteilid, viskikokteilid jne. Baasosa peab olema vähemalt 50% kokteilist. Baas võib moodustada ka kahest joogist, siis nimetatakse segatüübiline kokteil. 2. põhja muutvad tegurid ehk muutjad annavad maitsevarjundeid, kuid ei tohi varjutada põhialkoholi maitset, samas peavad nad tugevdama kokteili eripära.

Majandus → Klienditeenindus
61 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

mõõtühikud. Drop - tilk Dash - 6-8 tilka (eesti keeles võiks olla sorts) Splash - 2 dashi BL - baarilusikas tl - teelusikas spl - supilusikas ounze (pony) - unts Inglise puhul 1 unts = 28,4ml; Ameerika vedelike puhul 1 unts=29,6ml TEISENDAMINE 10 ml = 1cl (sentiliiter) 10 cl = 1 dl (detsiliiter) 10 dl = 1 l (liiter) Segujookide koostisosad Kõik segujoogid sisaldavad vähemalt kahte erinevat koostisosa: 1. põhi ehk baas- st põhialkohol, milleks on viin, dzinn, viski, brändi, rumm, jne. Tavaliselt on baasiks üks kange alkohol, mis samas määrab ära, missugusesse kokteilitüüpi jook kuulub. Jaotataksegi viinakokteilid, rummikokteilid, viskikokteilid jne. Baasosa peab olema vähemalt 50% kokteilist. Baas võib moodustada ka kahest joogist, siis nimetatakse segatüübiline kokteil. 2. põhja muutvad tegurid ehk muutjad annavad maitsevarjundeid, kuid ei tohi varjutada põhialkoholi maitset, samas peavad nad tugevdama kokteili eripära.

Toit → Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Maroko

Kirjaoskus: 52% Rahvuspüha: 30.juuli Tavad ja kombed Oluline tava Marokos on kauplemine. Islami tõttu on alkohol saadaval vähestes kohtades. Samuti on üksikuna reisivad naisterahvad vaadeldavad, kui kergesti kättesaadavad, seetõttu ei ole üksikutel naistel eriti mugav islamiriikides ringi liikuda. Toit Maroko toit on väga maitsev.Kuulsaim Maroko roog on kushkush. Traditsiooniline jook on berberi viski ehk siis münditee. Kohvi on prantsuse stiilis kas must kohv või siis piimaga. Islam "Allah" on nimi, mida muslimid kasutavad kõrgeima olendi ­ Jumala kohta. Moslemid palvetavad 5 korda päevas. Mosee on islami pühakoht, kus moslemid käivad palevtamas. Koraan ­ on islami püha raamat.

Ajalugu → Ajalugu
38 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

toorainest destilleeritud analoogtoodete puhul kasutatakse nimetusi apple brandy ja applejack Kalvadose ajalugu Veini ja siidrit mõistsid kääritada juba vanad kreeklased ning heebrealased, usutavasti ulatuvad ka destilleerimiskunsti algteadmised tagasi VIII sajandisse. Tänu araablaste invasioonile sai al-kuhl ehk kangem alkohol varsti tuntuks ka mitmel pool Euroopas. Algaegadel tegelesid saladusliku eluveega peamiselt apteekrid, alkeemikud ning usuvennad, kuid XVI sajandil täitsid viski, rumm, dzinn, tequila ning brändi juba ka lihtsurelike peekreid. Erinevalt viinamarjaviljeluseks sobivatest soojadest piirkondadest edenes tuultest räsitud Normandias paremini hoopis õunakasvatus, esimestena on sealseid uhkeid viljapuid kirjeldanud vanad roomlased. Hästi edenes ka karjakasvatus, just Normandiast on pärit legendaarne Camembert ja mitmed teised kuulsad juustusordid. Teadagi nõudis rammus talutoit ­ seapraad, rohke koorekastmega kala või teised mereannid,

Toit → Joogiõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Rukis

Sisaldab Na, K, P, Ca, B4- vitamiine Kasvutingimused Mullastiku suhtes vähenõudlik Sobivad parasniisked, kergema lõimisega liivsavimullad Talub -25..-35°C Talub põuda v.a sügisese võrsumise ajal Hea umbrohtude allasurumisvõimega Sordid Eestis aretatud rukkisordid: Sangaste Vambo Tulvi Elvi Kasutusalad Eelkõige leivajahu tooraine Roheliselt haljassöödana ja silona Põhk allapanuks(paber, kartong) Õlu, piiritus, viin, viski Kama Import ja eksport 2014.aastal 2% teravilja ekpordist (9270t) Soome viidi 94,6%, Lätti 3% ja Taani 2,4% eksporditud rukisest Ekporditud rukki tonnihind 150 Imporditi 21 941 tonni, 96% Lätist Rukis maailmas Rukist kasvatatakse maailmas vähe, teraviljasaagist moodustab see 1,5% Suurimad kasvataja maad on Saksamaa, Poola, Venemaa, Valgevene Taimehaigused ja -kahjurid Talirukistkahjustavad ripslased Talvitumishaigusena esineb lumiseen

Põllumajandus → Põllumajandus
4 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Vask

*Sulamistemperatuur 1084.62 °C *Pealispinnale võib ajajooksul tekkida rohekas kattekiht (hüdraatsoolade segu(sulfaadid,karbonaadid)) Omadused *Kaks stabiilset isotoopi massiarvudega 63 ja 65 *Aatommass on 63,54. *Vase elektronskeem näeb välja: 2) 8) 18) 1) *Vase eritakistus 20 °C juures on 16,78 nΩ·m Saamine *Vähesel määral leidub looduses ehedal kujul *Põhiliselt toodetakse erinevatest vasemaakidest Kasutusala *Elektrijuhtmed *Nõud *Mahutid õllepruulimiseks *Mahutid viski destileerimiseks *Graafilised sügavtrüki plaadid *Taimede seenhaiguste tõrje *Nanovasega värvitud klaas *Vaskvärvid Kasutusala *Relvad *Ehted *Raha *Masina-, auto-, ja traktoritööstuses *Juveelid *Patareid * Atsetüleeni polümeerimise katalüsaatorina Bioloogiline tähtsus *Hemotsüaniin *Püriidiräbu Mürgisus *Kõik vase ühendid on mürgised *30g vasksulfaati on inimesele surmav * Vase sisaldus joogivees ei tohi ületada 2 mg/l

Keemia → Elementide keemia
9 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

Mahlad ja muud joogid Mahl on tähtis vitamiinide ja mineraalainete allikana, mahlale võib lisada ka suhkrut 15g liitri kohta. Tomatimahlale võib lisada ka soola või vürtse. Konsentreeritud mahl saadakse üht või mitut liiki mahlast vähemalt 50 % vee eraldamisega. Nektaris on mahla osakaal 25-50 protsendini. Mahlajookides on mahla ainult 10%. Smuutid on püreestatud puuviljade ja marjade segu. Vesi Vett on vaja rakkude elutegevuseks, toidu seedimiseks, toitainete imendumiseks, vesi on oluline vere koostisosa. Vesi ei anna organismile kaloreid. Vett liigitatakse olenevalt koostisest, saamis kohast ja lisanditest. Mineraalvesi- Loodusilik mineraalvesi pärineb põhjaveee kihist kuhu on lahustunud mitmesuguseid mineraalaineid ja mikroelemente. Looduslikku mineraalvett ei töödelda. Seda võib ainult filtreerida ja karboniseerida. Mineraalveed jaotatakse kolme...

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Väike kokkuvõte külmast sõjast

KORDAMISKÜSIMUSED 1. Õpik lk 135 ja 145 küsimused. 2. TV lk 68-69 ülesanded. 3. Kuidas on omavahel seotud kultuur ja Külm sõda? Too näiteid. Külma sõja ajal ei suhtlenud NSVL ja Lääneblokk omavahel. Sellest hoolimata toimus kultuuris areng. Kultuur(kino, teater, kunst jne) teenisid sageli propaganda eesmärki. Kui suhted muutusid vabamaks segunesid ka kultuurid ja idablokksi algas läänestumine. 4. Kuidas kasutati sporti Külma sõja vastasseisus? Spordivõidud pidid tõestama, et riigis kehtiv poliitiline kord soodustab paremate tulemuste saavutamist. 5. Mida tähendab massikultuur ja elitaarkultuur? Too näiteid kummagi kohta. Massikultuur ehk keskmise tarbija maitsele vastav kultuur. Massikultuuri hakati käsitlema kui meelelahutust ja kui kaupa. Võimsa reklaami abil kujundas massikultuur inimeste maitset ja selle kaudu ühiskonna moesuunda. Nt. reklaam, raadio, televisioon, näitused...

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholide ajalugu

Selle tagajärjel võrsus Londonis uus dzinnivalmistajate rühmitus. Kui kuni sinnamaani valmistati dzinni kahtlasest piiritusest ja võimalikult odavalt, siis nüüd oli eesmärgiks toota võimalikult peenemaitselist ja rafineeritud jooki, mille tarbijaks on haritud ühiskonnaklass. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid Õlu, vein, siider, sampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid Viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, dzinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid Portvein, kokteilid jt.

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

LINNASEVISKI Linnaseviski on kokku segatud erinevatest ühelinnaseviskidest. See on nö. Puhas linnaseviski (vatted malt või pure malt whisky). Shoti linnaseviskid on enamasti tugevalt isikupärased. Linnaseviski alkoholiprotsent on 43% vol. Linnaseviskit valmistatakse ainult teravilja linnastest. 20.SEGUVISKI (BLENDID) Seguviski saadakse ühe või mitme linnaseviski segamisel teraviljaviskidega. Seguviski mekk on linnaseviskist leebem, seepärast sobib rohkemate erimaitsetega ja sp. Levinuim viski maailmas. Poes olevad seguviskid koosnevad 15% linnaseviskist ja 85% muust teraviljaviskist. 21.AMEERIKA VISKI Seguviski alaliik on Ameerika Ühendriikides levinud Bourboni viski (burboonviski, Bourbon whiskey), mis koosneb eri teraviljadest (odrast, maisist, rukkist ja nisust) aetud alkoholidest. Bourboni viski destilleerimine erineb Briti saartel praktiseeritavast ja oluline on ka spetsiaalsete, seestpoolt põletatud vaatide kasutamine viski küpsemiseks. Mais on peamine

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lev Tolstoi - oma aja kriitik

sajandi peegelpildiks. Ta kujutas tolleaegset elu täpselt nii kehvasti, kui see tegelikult oli. 19. sajandi Venemaad valitses aadli õukonnakultuur, mis enda pillava eluviisi ja võimuahnusega varjutas kogu riiki. Maad valitsevad vürstid käisid pidevalt peolt peole ja raiskasid vanemate, kui ka oma talupoegade teenitud varandust. Antud tegevust iseloomustab hästi Dolohhovi joomatuur, kus ta tõestas teistele seltskonnas viibijatele enda võimet aknalaual käed lahti seistes pudeli viski ära juua. Sisuliselt tegeleti sarnaste seltskonnaõhtutega vaid põhjusel, et endale huvitavat tegevust leida ja abielusid sõlmida. Napoleoni revolutsiooniga kaasnenud sõda tõi välja võimu puuduva soovi tegevust mõista ja probleemi lahendada. Sõda Venemaa poolel juhtivad kindralid viibisid reaalsest lahinguväljast eemal ja ei tundnud sugugi huvi lahinguväljal toimuva vastu. Nii pettus ka Andrei Bolkonski Austria õukonda sattudes seal valitsenud meeleolus . Käimas oli kogu

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Praktiline eesti keel I - tsitaatsõnad

par excellence (pr) [par eksela·ns] - eriti, iseäranis, sõna tõsises mõttes fourchette (pr) [fursett] `kerge eine püstijalavastuvõtul' Tsitaatsõna Võõrsõna beatles biitlid businessman bisnismen curry karri fan-club fänniklubi graffiti grafiti, grafiitod hacker häkker petanque petank pizza pitsa pub pubi rap räpp rock rokk web veeb whisky viski Lisamaterjal http://keeleabi.eki.ee/artiklid2/tsits.html http://keeleabi.eki.ee/index.php?leht=8&id=82 http://www.epa.ee/?wa_id=463 Kirjandus Erelt, Tiiu 2005. Eesti ortograafia. Tallinn: Eesti keele sihtasutus, lk 16-17

Eesti keel → 7. klassi ajalugu
27 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

VASK

pinnale tekib musta mürgised, sellepärast ei värvi vaskoksiidi kiht tohi toiduaineid ja vett vasest nõudes hoida Kasutamine Vaske kasutatakse elektrijuhtmete ja kaablite valmistamiseks sest see on hea soojus- ja elektrijuht Vase sulamitest tuntumad on messing ja pronks Hea töödeldavuse tõttu oli vask populaarne materjal mahutite valmistamiseks (toidunõud, mahutid õlle pruulimiseks ja viski destilleerimiseks). Kasutamine Pehme metallina on vaske võimalik graveerida Vase ja tina sulamist messingist valmistatakse tarbeesemeid, medaleid, münte jne. Vaseaurude baasil töötab VaskBroomiumlaser, mida kasutatakse nahahaiguste ravil. Bioloogiline tähtsus Vask on bioelement Vask täidab lühijalgsete organismis sama ülesannet, mis inimese organismis raudki.

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Hiina

Hiina on maa KaugIdas, mis alates 1949. aastast jaguneb Hiina Rahvavabariigi. valitseb MandriHiinat, Hongkongi ja Aomeni) ning Hiina Vabariigi (valitseb Taiwani ja mõningaid Fujiani saari) vahel. Ajaloolised Hiina pealinnad on olnud põhiliselt idas. Kõige tuntumad on Nanjing, Peking, Xi'an ja Luoyang. Ametlikud keeled on olnud hiina keel, mongoli keel ja mandzu keel. · Hiina Rahvavabariik (lühendatult Hiina RV) hõlmab suurema osa kultuurilisest, ajaloolisest ja geograafilisest Hiinast . Alates riigi asutamisest 1949 on seda juhtinud Hiina Kommunistlik Partei. See on maailma rahvarikkaim riik, mille rahvaarv ületab 1 250 000 000, kellest enamik on hiinlased. Pindalalt on Hiina KaugIdas suurim ja maailmas neljas. Hiina piirneb 14 riigiga. Need on Afganistan, Bhutan, India, Kasahstan, Kõrgõzstan, Laos, Mongoolia, Myanmar, Nepal, Pakistan, PõhjaKorea, Tadzikistan, Venemaa ja Vietna...

Geograafia → Geograafia
43 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Uurimistöö vasest

Uurimistöö vasest Vask on arvatavasti vanim inimkonnale tuntud metall. Vask on saanud oma ladinakeelse nimetuse (cuprum) Küprose saare ladinakeelse nime Cyprus järgi, sest seal oli antiikaja esimesi vaseleiukohti. 4 Sulamid Vasest umbes 40% kuulub vasesulamite tootmiseks. Vase sulamitest tuntumad on messing (valgevask) ja pronks. Messing ehk valgevask on tsingi ja vase sulam. Messingis on vaske ainult pool osa, igal juhul mitte üle kahe kolmandiku. Mida enam on messingis tsinki, seda heledam ta on, Kui tsinki on enam kui pool, muutub messing peaaegu valgeks. Nii on lihtne värvuse järgi ära määrata, kui palju tsinki on messingis. Pronks on aga tina ja vase sulam. Pronks on olnud ajalooliselt tähtis materjal (pronksiaeg). 5 Kuidas kasutatakse vaske Umbes 50% toodetavast vasest tarbivad elektritööstus elektrijuhtmete ja kaablite tootmiseks. Hea töödeldavuse tõttu oli vask ka populaarne materjal mahuti...

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Iirmaa riigi iseloomustus (tabel)

Põhitoit koosneb kapsast. Alkohol 20 saj algul tootis iirma 90% maailma viskist. Nad kulutavad aastas 26 tuhat krooni/korteri alkohooli peale. Kolm korda Rohkem kui Taani ja kümme korda rohkem kui Kreeka. Nende põhilseks joogiks on viski, ,,iiro kohvi", koteilid ja õlud. Rõivastus Stiiline. Nad kananvad täpselt seda ma mida iga teine arenenud riik euroopas. Neil on kindlasti teatud rahvariietused erinevad. Vanad rõivad on põhimõtteliselt kadunud, üldiselt alla 30 aasta inimesed ei tea

Eesti keel → Eesti keel
10 allalaadimist
thumbnail
1
odt

ALOKOHOL

Alkohol minu elus Paljude jaoks on alkohol hädavajalik nagu vesi, kuid kas ka mulle ? Kindlasti mitte, kuna eluks vajalikke valikuid saame teha vaid ise. Ma tean, mis maitsega on viin, rumm, konjak, viski jms, kuid ma ei näe põhjust nende tihedaks tarbimiseks. Mina joon alkoholi erinevatel aegadel ja põhjustel. Pokaal shampust üksi vannis olles mõjub mulle üksnes lõõgastusena. Õlu pärast sauna on suurepärane värskendus, kusjuures õlu on üks mu lemmikjookidest ka õhtusel ajal telekaekraani ees olles või lihtsalt hea vaheldus janu kustutamiseks, eriti nauditav on see kuumadel suvepäevadel. Loomulikult ei puudu ka kangem jook peo käigus,

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Alkohol kehas

Mida siis alkohol ikka meiega teeb? Alkohole on erinevaid. Meile on kõige tuntuim etanool, mis on alkoholidest üks vähemürgisemaid. Mürgiseimad alkoholid on metanool ja alkoholid, mille süsisnikusisaldus on rohkem kui C 5. Alkohoolsed joogid sisaldavad etanooli, mille keemiline koostis on CH3CH2OH. Viin on näiteks etanooli 40%-ne lahus. Lahustina kasutatakse enamasti vett, kuid see võib sisaldada ka muid maitseaineid. Ka kõik ülejäänud alkohoolsed joogid (rumm, viski, vein, õlu, siider jne) sisaldavad etanooli. Metanool, mille keemiline koostis on CH3OH, on inimesele üheks ohtlikumaks alkoholiks. Metanooli surmavad kogused algavad juba 100 mg-st. Veel väikesed kogused võivad juba kahjustada nägemisnärve. Meie organism lagundab metanooli ohtlikuks sipelghappeks ja formaldehüüdiks. Need ained kahjustavad ka neere ja kesknärvisüsteemi. Eriti ohtlikuks teeb metanooli see, et ta on väliselt väga sarnane etanoolile (sarnane lõhn ja värvitu vedelik)

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Flambeerimine

Flambeerimisega peab olema väga ettevaatlik, soovitav on seda teha spetsiaalsel serveerimislaual söögilauast veidi eemal. Mitte mingil juhul ära liiguta taldrikut flambeerimise ajal! Soovitav on läheduses hoida ka suuremat sorti metallkaant - juhuks, kui flambeerimine kontrolli alt väljub. Flambeerimiseks peab Alkohol olema vähemalt 40% (mahuprotsent). Mida kangem alkohol, seda kauem leegid kestavad. Sobivad erinevad Brändid (sh maitsestatud), Konjak, tume Rumm, Viski, Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec. Flambeerimine: Esmalt kuumuta alkohol piisavalt soojaks (st, kuni eralduvad aurud). Liigsel kuumutamisel alkohol aurustub ja flambeerimine ebaõnnestub. Kuumutamiseks vala nõutud alkoholikogus väikesesse potti. Tõsta pott nõrgale tulele (NB! ära eales vala alkoholi otse pudelist pliidi kohal olevasse potti, kuna leegid võivad mööda alkoholi "üles ronida").

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiklaaside sortiment

madalad klaasid. Kutsutakse ka ,,lowball ghlass" (vastandina highball glass`ile) või ka rocks glass (jääklaas), kuna sellest juuakse ka jääga joodavaid alkohoolseid jooke. Klaas mahutab tavaliselt 150 - 300 ml ning kasutatakse nn ,,lühikeste" segujookide (alkoholialuseline short drink seigituna või lihtsalt lisatuna jääga täidetud klaasi) ning jääga puhtalt joodavate jookide serveerimiseks. - Näited: Black ja White Russian, viski ,,on rocks", Mai Tai jms. 8. Hurricane klaas - Klaasi kasutatakse üldiselt tahkemate ning segatud kokteilide serveerimiseks. Enamus nendest jookidest on lahjad kokteilid või alkoholivabad. Näited: Coco Colada (alkoholivaba), Frozen Pina Colada, Kappa Colada jms. 9. Margarita klaas - Tõelisi margariitasid saab serveerida vaid vastavast klaasist! Margariitaklaas tavaliselt ääristatakse soola (või ka suhkruga), mahutavus on 360 ­ 600 ml. 10.Highball klaas

Majandus → Tööstuskaup
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

India

sulgeda. Aga jah söögist. Mina sõin ilma suuremalt valimata pea kõike, mida tänavalt saada oli. Teise nädala alguseks olin juba valmis uskuma, et mind need India patsillid ei murra. Aga vara rõõmustasin. Pauk tuli sealt, kust ma seda poleks osanud oodata. Varanasi - New Jalpaiguri rongis vennastusin India sõduritega, kes mulle külalislahkelt viskit pakkusid. Viski on Indias tõeline staatuse sümbol. Kuna viski on kallis, siis suudavad seda endale lubada ainult väga kõvad mehed. Nii rongipersonal meid ka kohtles, restoranvaguni teenistujad tõid meile topeltportsud, vagunisaatja kysis eriti tihti, kas meil on ikka kõik hästi ja rongilaulikud laulsid eriti ilusasti ja pikalt. Viskist ei jää keegi haigeks, eriti kui tarbida sama suuri koguseid kui indialased, kes juba peale kolmandat pitsi silmad pahupidi ajavad. Kogu kurbloolisus seisnes selles, et

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

SAHHARIIDID

Riboos ja desoksüriboos Riboos C5H10O5 Nukleiinhapete koostises (RNA). Desoksüriboos C5H10O4 Nukleiinhapete koostises (DNA). II OLIGOSAHHARIIDID Koosnevad kahest-kolmest monosahhariidist. Kahest monosahhariidist koosnevaid sahhariide nimetatakse ka disahhariidid. Maltoos Laktoos Sahharoos Maltoos (linnasesuhkur) Koosneb kahest glükoosijäägist. Moodustub taimedes ja tärklise lõhustumisel loomades. Idanevad seemned sisaldavad suurel hulgal maltoosi. Õlle ja viski valmistamisel kasutatakse maltoosi sisaldavaid linnaseid (idandatud teravili nt odra seemned). Laktoos (piimasuhkur) Koosneb glükoosi ja galaktoosi molekulist. Moodustub peamiselt piimanäärmetes. Suhkur on imetajatel toiduks nende järglastele. Lõhustamiseks vajalik ensüüm (laktaas), mis

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Itaalia köök

Itaalia köök Kerli Purask Üldandmed Itaalia kohta: Pealinn: Rooma Pindala: 301 230 km2 Riigikeel: Itaalia Rahvaarv: 60 626 600 (2011) Rahvastiku tihedus: 199,8 in. km2 Riigikord: Parlamentaarne vabariik President: Giorgio Napolitano Peaminister: Silvio Berlusconi Iseseisvus: 17.03.1861 Rahaühik: Euro (EUR) Itaalia asukoht kaardil. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Itaalia lipp. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni President Giorgio Napolitano. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Peaminister Silvio Berlusconi. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni ...

Toit → Köögi õpetus
30 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun