Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

TOIDUALLERGIA (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis aga juhtub, kui toit, mida tahame, igatseme ja vajame, meid hoopis haigeks teeb ?
  • Mis seda põhjustab ?
  • Kuidas ennast ja oma lähedasi aidata ?
  • KELLEL SEE AVALDUB ?
  • Mida teha piimaallergia korral ?
  • Mida teha kui laps ei talu piima ega piimaasendajaid ?
  • Mis on kasvavale organismile nii tähtis ?
  • Kuidas hoiduda munaallergiast ?
 
Säutsu twitteris
TALLINNA ÜLIKOOL
Kunstide Instituut
Tööõpetuse osakond
TOIDUALLERGIA
Referaat
Juhendaja : dotsent Kaie Papple
Tallinn 2011
SISSEJUHATUS
„Mis lõunaks on?“, „Kas ma saaksin ka?“. Ei möödu päevagi, ilma, et me mõtleksime söögile, kusjuures näljasena me eriti muust ei mõtlegi. Sööme, kui oleme õnnelikud; sööme, kui oleme kurvad. Toiduga tähistame nii suuri sündmusi kui ka muid erilisi hetki oma elus.
(L. Hammond, L. Rominger, 2005. Kokaraamat, toiduallergia lastele : 9).
Mis aga juhtub, kui toit, mida tahame, igatseme ja vajame, meid hoopis haigeks teeb?
„Teil on allergia !“ Selline diagnoos tekitab ebakindlust, pelgust ja küsimusi. Miks just minul? Mis seda põhjustab? Kuidas ennast ja oma lähedasi aidata? Mis allergiaga täpselt tegemist on jne.
Alati pole sugugi lihtne öelda, mis allergiat tekitab. Selleks võib olla palju erinevaid põhjuseid ja tegureid, isegi toit mida me igapäev eluspüsimiseks vajame. Paljud ei tule selle pealegi, et tervisehädasid võiks põhjustada allergia ehk ülitundlikkus mõne toiduaine suhtes. Krooniline nahapõletik või erinevad lööbed, kinnine või pidevalt tilkuv nina, astma , iiveldushood, kõhuvalud, seedehäired jne. Need on vaid üksikud näited kaebustest, mis võivad allergia korral esineda. (Allergia ja toit, 2004:7).
Allergiliste inimeste hulk suureneb aastast aastasse . Kuna ainuüksi toidust tingitud vaevuste käes kannatab umbes 10% lastest ja 5% täiskasvanutest, siis soovibki autor oma töös rääkida just toiduallergiast.
MIS ON TOIDUALLERGIGIA JA KELLEL SEE AVALDUB?
On inimesi, kellest ei saa kunagi allergikut ning on perekondi, kus allergia avaldub ühel või teisel moel kõikidel pereliikmetel. Miks?
Toiduallergiaks nimetatakse ülitundlikkust toiduanete suhtes, mille puhul moodustavad organismis toiduainete vastased vastuained. Toidu ja vastuaine vahelise reaktsiooni tulemusena vallandub allergia. Umbes kolmandikul inimkonnast on kalduvus allegiliste reaktsioonide kujunemiseks, kusjuures see antakse pärilikult edasi põlvest põlve.
Allergiat esineb umbes 10% lastest, kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel, 5% täiskasvanutest. Lapseea toiduallegia võib puberteedi perioodil mööduda. Tõsisemaks probleemiks on täiskasvanute toiduallergia, mis paraku aastatega aina hullemaks süveneb.
Järneval joonisel annab autor üle vaate , kellel kui suure tõenäosusega on oht haigestuda allergiasse?
Tabel 1
Lapse risk haigestuda
Lähisugulastel ei ole allergiat
10%
Allergia on ühel lähisugulasel
20-30%
Allergia on kahel lähisugulasel
40-60%
Kahel lähisugulasel on ühesugune allergiahaigus
80%
Seega kõige suurem on risk just neil, kelle lähisugulased (ema-isa, õed-vennad) on kimpus allergiaga.
(Allergia ja toit 2004:9) (Toitumisjuhend ja tegevusteraapia eakatele 2004:57).
KUIDAS KUJUNEB JA AVALDUB TOIDUALLERGIA?
Inimese immunsüsteem on kui keeruline masinavärk, miskaitseb organismi väljast tulevate kahjulike ainete eest. Osasid neist kaitsjatest nimetatakse antikehadeks. Viimaseid on mitut liiki: IgA- antikehad takistavad viiruste ja bakterite sissetungi, IgM-antikehad tulevad appi nakkuse alguses ning kaovad seejärel, IgG-antikehi leidub organismis veel pikka aega pärast põdemist.
Allergiliste reaktsioonide korral on organismis tegevuses enamasti IgE- antikehad – sellisel juhul nimetatakse seda IgE vahendatud toiduallergiaks.
Kui inimene sööb midagi, mille suhtes ta on ülitundlik, tekib toidus leiduvate allergeenide ja IgE-antikehade vahel reaktsioon . Selle tulemusena vabanevad sidekoerakust bioloogiliselt aktiivsed ained ehk mediaatorid, mis põhjustavadki haigusnähte. Neist enam tuntud on histamiin ja serotoniin , mis põhjustavadki allergilisi kaebusi (vesine nina, nahalööve, seedehäired jne).
Ent toiduallergia tekkes ei pruugi osaleda ainult IgE-antikehad, vaid ka teised antikehad, immuunkompleksid jms. Neid reaktsioone nimetatakse mitte IgE vahendatud toiduallergiaks. Mõned toiduained, näiteks munavalge ja pähklid, võivad põhjustada nii üht-kui teistsuguseid reaktsioone.
Toiduallergia võib avalduda juba mõned minutid või tunnid pärast toidu söömist, kuid ka alles ööpäeva möödudes. Selle järgi eristatakse ka kiiret ja aeglast tüüpi allergilisi reaktsioone.
Järgneva joonisel toob autor välja toiduallergia avadumise.
Tabel 2
Kiiret tüüpi reaktsioonid
Hilist tüüpi reaktsioonid
On tavaliselt IgE-antikehade vahendatud.
Tavaliselt mitu tekkemehhanismi.
Põhjust on kerge kindlaks teha.
Raske diagnoosida.
On ühest või paarist allergeenist tingitud.
Keeruline leida allergiatekitajat.
Tavaliselt kaasneb ka teisi allergianähte.
Sageli mitmest allergeenist tingitud. Võib olla põhjustatud ühest komponendist erinevates toitudes.
Toiduallergia avaldumine
Toidust tingitud reaktsioonid võivad avalduda ühes kohas – ainult suus või seedetraktis – või siis erinevates kehapiirkondades.
Üks toiduaine võib põhjustada inimestel väga mitmekesiseid ja erineva raskusastmega haigusnähte.
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
TOIDUALLERGIA #1 TOIDUALLERGIA #2 TOIDUALLERGIA #3 TOIDUALLERGIA #4 TOIDUALLERGIA #5 TOIDUALLERGIA #6 TOIDUALLERGIA #7 TOIDUALLERGIA #8 TOIDUALLERGIA #9 TOIDUALLERGIA #10 TOIDUALLERGIA #11 TOIDUALLERGIA #12 TOIDUALLERGIA #13 TOIDUALLERGIA #14
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-06-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 5 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor mrija Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

21
ppt
Toiduallergia
13
pptx
Allergia
4
doc
Toiduallergia
2
doc
Allergia
62
doc
Toiduained
13
doc
Mis on allergia ja kuidas tekib
98
docx
Kogu keskkooli bioloogia konspekt
88
doc
1 Normaalne ja patoloogiline anatoomia





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun