Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"allergiaga" - 21 õppematerjali

thumbnail
13
doc

Allergia erinevad vormid

Siiski imiku- ja väikelapseeas tekkinud toiduallergiad taanduvad enamasti lapse kasvades. Erandiks võib olla allergia pähklite, muna ja kala vastu, mis võivad olla eluaegsed. (3) 1.3. Igal neljandal inimesel on allergia Allergialiidu tellimusel valminud uuringu põhjal on 27 protsenti Eesti inimestest kimpus allergiaga .Allergialiidu teatel toob värske uuring välja tõsise olukorra allergiahaiguste ennetuse osas ja osundab ka probleemidele ravivõimaluste kättesaadavuses ning inimeste 14 teadlikkuses. Vastavalt TNS Emori uuringu tulemustele peab 15-74 aasta vanustest eestimaalastest 64% allergiat tõsiseks probleemiks ja 27% on millegi suhtes allergia. Ühtlasi nimetas 32% vastanutest, et mõni tema pereliikmetest on allergik. Samas ei oska üle poole inimestest (53%)...

Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Allergia ning peamised allergiahaigused

Peamised Allergilisi haigusi teada MIS ON saada pole lihtne. allergiahaigused allergia? Olulised on patsiendi enda või tema · Bronhiaalastma pereliikmete · Allergiline nohu tähelepanekud Allergia on organismi seisund, · Allergiline sellekohta, kus või mille korral ise enesest kahjutu nahapõletik millal, millega aine (allergeen) kutsub esile · Nõgesetõbi kokkupuutel, milliste spetsiifiliste antikehade · Allergiline turse toiduainete kasutamisel, tootmise immuunsüsteemi millised aastaajal jne...

Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

Allergia ja eksoallergeenid

Toiduainetest on sagedasemad allergeenid piim, kala, munad, vähk (krabi), pähklid, herned, oad, teraviljad, maasikad, õunad, apelsin, mandariin, sidrun, tomat, sokolaad, kakao, mesi, maitseained (vorstid). Puuviljad ja juurviljad põhjustavad allergianähte tavaliselt vaid toorelt kasutades, keetmine või külmutamine kaotab mõju. On ka tähelepanekuid, et sageli seostub puu- või juurviljaallergia kase õietolmu allergiaga ning maitseaine allergia puju allergiaga. Allergeenina võivad toimida toiduainetes sisalduvad konservandid (bensoehape, naatriumbensoaat, metabisulfit, atsetüülsalitsüülhape), värvained (kollane toiduvärv tartrasiin) ja muud lisandid - piimas antibiootikute ja pesuainete jäägid, juurviljades väetiste ja mürkainete komponendid. Toiduallergia avalduseks on peamiselt seedehäired (iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhuvalu, kõhupuhitus), aga sageli ka...

Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Referaat Allergiast

Allergeenid on organismile võõrad ained, mis pärinevad väliskeskkonnast (kemikaalid jm.). Antigeen (allergeen) vallandab organismis immuunsusreaktsiooni, hiljem reageerib ta antikehaga ning vallandub aeglane või kiire allergiline reaktsioon. Oma referaadi koostasingi ma teemal allergia. Kirjutan selles pikemalt, mis on üldse allergia, ms seda põhjustab, millised on sümptomid jne. Referaat hõlmab eri valdkondi allergia vallast, käsitletud on ka elustiili, millest mõnda punkti peaks täitma ka allergik, kellel esineb seda vähe. Allergia teema valisin ma sellepärast, kuna mul endal on ka allergia. Sellest valdkonnast tean ma üsna palju, kuid mulle meeldib uut infot otsida ning alati tuleb ju kasuks, kui midagi rohkemat teada saab. SISUKORD SISSEJUHATUS 1. Mis...

Rahvatervis
44 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Külmaallergia

Referaat Juhendaja Thea Kriisemann Tallinn 2011 Sissejuhatus Allergia on organismi seisund, mille korral mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub esile spetsiifiliste antikehade tootmise immuunsüsteemi poolt. See on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Allergial on palju võimalikke sümptomeid. Sagedasemate seas on nohu, hingamisraskused, aevastushood, silmapõletik ja lööbed nahal. Külmaallergia Külmaurtikaaria (nõgestõbi) on allergia, kui pärast külmastiimulit tekivad nahale nõgestõve nähud või suured punased laigud...

Tervis
9 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin 15. Taimetoitlus, allergia, tsöliaakia, sportlaste toitumine. Allergia on organismi seisund, mille korral mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub esile spetsiifiliste antikehade tootmise immuunsüsteemi poolt. See on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Allergial on palju võimalikke sümptomeid. Sagedasemate seas on nohu, hingamisraskused, aevastushood, silmapõletik ja lööbed nahal. Gluteenivaba dieedi pidaja võib süüa Riis, tatar, hirss ja neist valmistatud tooted ja toidud. Kuidained kui palju kcal sisaldavad blabla mis aitab ca imenduda...

Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Mis on allergia ja kuidas tekib?

Allergia Mis on allergia? Allergia on imuunsüsteemi liiga tugev vastusreaktsioon pealtnäha ohututele ainetele. Ainet, mis tekitab allergiat, nimetatakse allergeeniks. Seni ei ole veel täiesti selge, miks immuunsüsteem nii tugevalt reageerib. Allergia on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Allergial on palju võimalikke sümptomeid. Sagedasemate seas on nohu, hingamisraskused, aevastushood, silmapõletik ja lööbed nahal. Termin "allergia" tuleb kreekakeelsetest sõnadest (teistsugune) ja (tegutsen). Sõna-sõnalt tähendab see "teistsugune toime" või "teistsugune töö". Kuidas tekib allergia? Allergia võib tekkida praktiliselt kõige suhtes, kuid sagedamini on allergeenideks toiduained,...

Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keemia mõisted

produktidest ekstraktide või nastoikadena või eeterlike õlidena, mis saadakse veeauruga destillatsioonil. · Värvaine ­ värviline orgaaniline ühend, mida kasutatakse nahale, riidele, paberile ja muule materjalile värvuse andmiseks. · Allergia ­ organismi seisund, mille korral mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub esile spetsiifiliste antikehade tootmise ja immuunsüsteemi poolt. See on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Allergial on palju võimalikke sümptomeid. Sagedasemate seas on nohu, hingamisraskused, aevastushood, silmapõletik ja lööbed nahal. · Allergeen ­ allergiat tekitav aine....

Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Pesemisvahendid

Destilleeritud vesi- on destillatsiooni teel saadud ja peamiselt lahustunud sooladest puhastatud vesi. Allergia- on organismi seisund, mille korral mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub esile spetsiifiliste antikehade tootmise immuunsüsteemi poolt. See on teatud liikiülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Aluseline lahus- hüdroksiidne lahus, mille vesilahuses on hüdroksiidioone. Kare vesi- on vesi, millel on kõrge mineraalainete sisaldus (võrrelduna pehme veega). Allergeen- on allergiat tekitav aine. Praktiline töö Pleki eemaldamine Viisime koos rühmaga läbi eksperimendi. See katse seisnes selles, et milline pesuvahend ­...

Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
14
doc

TOIDUALLERGIA

Sööme, kui oleme õnnelikud; sööme, kui oleme kurvad. Toiduga tähistame nii suuri sündmusi kui ka muid erilisi hetki oma elus. (L. Hammond, L. Rominger, 2005. Kokaraamat, toiduallergia lastele : 9). Mis aga juhtub, kui toit, mida tahame, igatseme ja vajame, meid hoopis haigeks teeb? ,,Teil on allergia!" Selline diagnoos tekitab ebakindlust, pelgust ja küsimusi. Miks just minul? Mis seda põhjustab? Kuidas ennast ja oma lähedasi aidata? Mis allergiaga täpselt tegemist on jne. Alati pole sugugi lihtne öelda, mis allergiat tekitab. Selleks võib olla palju erinevaid põhjuseid ja tegureid, isegi toit mida me igapäev eluspüsimiseks vajame. Paljud ei tule selle pealegi, et tervisehädasid võiks põhjustada allergia ehk ülitundlikkus mõne toiduaine suhtes. Krooniline nahapõletik või erinevad lööbed, kinnine või pidevalt tilkuv nina, astma, iiveldushood, kõhuvalud, seedehäired jne...

Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
937
pdf

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat Toimetaja Raul Adlas Koostajad: Andras Laugamets, Pille Tammpere, Raul Jalast, Riho Männik, Monika Grauberg, Arkadi Popov, Andrus Lehtmets, Margus Kamar, Riina Räni, Veronika Reinhard, Ülle Jõesaar, Marius Kupper, Ahti Varblane, Marko Ild, Katrin Koort, Raul Adlas Tallinn 2013 Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames. Õppematerjali (varaline) autoriõigus kuulub SA INNOVEle aastani 2018 (kaasa arvatud) ISBN 978-9949-513-16-1 (pdf) Selle õppematerjali koostamist toetas Euroopa Liit Toimetaja: Raul Adlas – Tallinna Kiirabi peaa...

Esmaabi
311 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Seksuaalkasvatus

Seksuaalkasvatus Marelle GrünthalDrell Tallinna Pedagoogiline Seminar Terviseõpetus/Inimeseõpetus/Esmaabi Seksuaalsus ja seksuaalkultuur Seksuaalsus hõlmab unistusi, soove, vajadusi, ihasid ja nende täitmiseks vajalikke teadmisi, oskusi ja võimed. Seksuaalsusega seonduvad ka erisugused tähendused, kujutlused ja seksuaalkäitumine ehk seksuaalsuse väljendamine (verbaalne ja mitteverbaalne seksuaalne kommunikatsioon, k.a. puudutused, suudlused ja teised lõdvestavad või energiseerivad seksuaalsed tegevused). Seksuaalkäitumine on lahutamatu osa inimese identiteedist ja kogu käitumisrepertuaarist, mõttemaailmast ja tundeelust. Eelnimetatud psüühilised protsessid ja nende sisu on omavahel vastasmõjus ning igas inimeses lõimunud kordumatuks dünaamiliseks kombinatsiooniks. Iga inimese seksuaalsus on kordumatu, kuna on mõjutatud väga paljudest asjaoludest. Erootilised tunded ja seksuaal...

Seksuaalkasvatus
20 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

''KOGU TÕDE TOIDUALLERGIAST'' lapsevanematele Tallinn 2012 Kuidas ma tean, et just minu lapsel on toiduallergia? Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse nõgesetõbi ja/või näoturse atoopilise nahapõletiku ägenemine allergiline nohu ja/või silmapõletik kõrvapõletik kõriturse astma (hingamisraskus) anafülaktiline shokk Mis võiks olla põhjus? Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim muna kala nisu soja Mis on toiduallergeenid? Toiduained võivad põhjustada allergiat rinnapiimatoidul oleval lapsel emapiima kaudu. Üldtuntud toiduallergee...

Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

Mesi sisaldab lisaks allergeenidele Diabeetikutele keelatud toiduaineid ei õietolmu.Õietolmuallergia tekitab ole, kõike võib süüa, kui arvestatakse ristallergiat toiduallergiatega, eriti pähklite ja mandlite allergiaga (80– toidukogust ja toidu süsivesikute 90%), aga ka puuvilja- ja sisaldust! köögiviljaallergiaga. Dana Makejenko Võrdlustabel Kõik on nii lihtne Ükskõik kuidas valida toidu, peab alati olemas piisav kogus valku, raud, kaltsium, tsink ja vitamiin B-12. Liha valk sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mida organism vajab...

Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid

1 1.1.Salmonella........................................................................................................ 1 1.1.1.Salmonella bongori................................................................................. 1 1.1.2.Salmonella enterica................................................................................. 1 1.2.Clostridium Perfringens.................................................................................... 1 1.3.Stahylococcus aureus....................................................................................... 2 1.4.Escherichia coli................................................................................................. 2 1.5.Bacillus cereus...

Mikrobioloogia ja...
13 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Patoloogia

Ta kujuneb tavaliselt välja organismile mitteomase valgu (võõrvalgu) suhtes. Sageli võivad nendeks olla valgulised ravimpreparaadid, ka antibiootikumid. Anafülaktiline šokk tekib pärast kokkupuudet allergeeniga juba 2-3 minuti jooksul, järsk vererõhu langus ja teadvuse kadu viivad organismi eluohtlikku seisundisse. Kõrvuti immuunsuse ja allergiaga on võimalik ka kolmas immuunsüsteemi reageerimisvõimalus, õigemini küll reageerimatus. See on immunoloogilise kaitsevõime langus või koguni puudumine ehk immunoloogiline tolerantsus ehk paralüüs. 4 Millisel viisil neist kolmest võimalusest organism ärritajale reageerib, sõltub organismi reaktiivsusest. Normaalse reaktiivsuse korral...

Patoloogia
126 allalaadimist
thumbnail
102
docx

Molekulaarne ja rakenduslik immunoloogia

Molekulaarne ja rakenduslik immunoloogia – ARMP 02.024 (3 EAP) 1. Nüüdisaegse immunoloogia ja rakendusliku (sh. kliinilise) immunoloogia arengu põhijooned. Immunoloogia teaduste roll meditsiinis ja selle erinevates distsipliinides:  ülesandeks on uurida neid rakulise immuunsuse nihkeid, mis määratlevad autoimmunisatsiooni kujunemise  immunoloogia põhieesmärgiks on antigeensete märklaudmolekulide ja nendega seotud immuunreaktsioonide uurimine rea autoimmuunhaiguste ja mikroorganismide poolt indutseeritud põletike korral.  saada uut informatsiooni antikehade ja rakkude poolt vahendatud immuun-mehhanismidest autoimmuunhäirete korral  töötada välja uued seroloogilised ja molekulaarsed meetodid nende häirete korral esinevate immuunreaktsioonide iseloomustamiseks.  olulisemaks praktiliseks ülesandeks on uute immunoloogiliste diagnostiliste ja ravi jälgimiseks sobiva...

immunoloogia
45 allalaadimist
thumbnail
64
doc

Pariku osa

loeng Akronüümid: TH1 – t lümfotsüüdid helper, IL interleukiin CD – diferentseerumise klaster, raku pinnal olev marker, valguline v lipo.. marker. Seos diferentseerumisega – erinevatel rakkudel eri omad. DSCAM- Down Syndrome Cell Adhesion Molecule, neuronid ei tunne üksteist õigesti ära, liiga palju DSCAM valku Down sündroomiga imetajatel. Drosophilal erinevad valgu variandid – tunnevad ära eri patogeene. PPR- molekulaarset mustrit ära tundvad TLRs- Tol like retseptors PAMPs- patogeeniga seotud molekulaarsed mustrid NLRs- bakterite äratundmiseks mitte rakkudde pinnal vaid sees Evolutsioon Varasemad – ei kaasne mälu, iga kord samaga kokku puutudes sama vastus sama tugev. Kuni kõhrkaladeni. Omandatud ehk adaptiivne alates kõhrakaladest hakkab tekkima, antikehad, T ja B lümfotsüüdid. Komplement – Ehhinodermidest, seotud ka kaasasündinud immunoloogiaga, kaasasündinud retseptorid võivad midagi väga spetsiifiliselt ära tunda, enne kui p...

Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Antigeen- antikeha vastasmõju. Eri tüüpi antikehad

Täpset funktsiooni ei teata, aga B- lümfotsüütide rakkudes on selle antikeha ülesanne anda B-rakkudele signaal aktiveerumiseks. B-rakkude diferentseerumise ajal, on IgM antikehad ainsad, mida toodetakse. IgD hakatakse tootma alles siis, kui B-rakud on luuüdist väljunud ja hakkab tootma perifeerset lümfoidkude. Kui B-rakud on küpsed, siis hakkavad IgE ja IgM koos toimima. IgE-antikehad (0.001%) on seotud ülitundlikkuse ehk allergiaga , seetõttu kasutatakse seda tüüpi antikehade määramist just allergia põhjustajate (allergeenide) väljaselgitamisel. Nimelt tekivad igale allergeenile just talle omased IgE-klassi antikehad, mille kaudu jõutakse allergeeni endani. IgE-antikehi esineb veres ka sooleparasiitide korral. Sünteesitakse plasmarakkudes. Kuigi IgE antikehasid esineb organismis kõige vähem, võib see tekitada ägedaid põletikulisi reaktsioone. Leidub kopsudes, nahas ja limaskestal. Esineb...

Biokeemia
9 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

ee/ Tervislik toitumine tähendab lihtsustatult, et sa ei söö rohkem ega vähem, kui su organism vajab ning sa sööd tasakaalustatult – organism saab toidust vajalikud valgud, süsivesikud, rasvad, kiudained, vitamiinid, fütotoitained jne. Ükski toit ei ole tervislik või ebatervislik, kasulik või kahjulik, vaid kõik sõltub söödavatest kogustest ja söömise sagedusest. Soovitused Ole aktiivne – liigu rohkem, istu vähem Eelista lihale kala Päeva alusta hommikusöögiga Ära liialda alkoholiga Söö regulaarselt Väärtusta toitu Viljad Üks portsjon on umbes peotäis ehk 100 g värskeid või kuumtöödeldud puu- ja köögivilju ning marju. Sellise koguse erinevate viljade söömisel on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse paljudest vitamiinidest ja mineraalainetest, samuti vajalikke fütotoitaineid, vett ja kiudaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda parem. Vesi Enamik meie rakkud...

Toit ja toitumine
38 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun