JAHU Eesti turul on väga palju erinevatest maadest imporditud jahu. Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max% A 33 - 405 - 0,50 B 31 32 550 0,51 0,63 C 28 30 ...
TALLINNA TEENINDUSKOOL Freddy Kriisa 011PK 5 TOIDUKAUBA E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 Komfekk ,,Piena" E-aine nr: E322 Nimetus: Letsiin Kasutusvaldkond: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Mõju inimesele: Pole teada.. E-aine nr: E471 Nimetus: Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid Kasutusvaldkond: Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid,
Karastusjoogid ja maiustused. Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine. E 110 Päikeseloojangukollane Asovärv. Kollakas-oranz-punane värvaine. Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Vimõalik allergiatekitaja. Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). E 120 Karmiin, karmiinhape, Cochineal Punane looduses esinev värvaine. Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. E 122 Asorubiin, karmoisiin Asovärv. Punane värvaine. Karastusjoogid, puu-ja juurviljakonservid, jogurtid, saiakesed, maiustused. Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Võimalik allergiatekitaja. E 123 Amarant Asovärv. Punakaspruun värvaine. Saiakesed, moosid, maiustused, jäätis. Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone
Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. E 262 Naatriume- Kasutatakse Säilitusainena Pole teada. tanaat konserveerimisel nn. või pH- hea tava reeglite regulaatorina. kohaselt E 330 Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, Happesuse Võib tekitada hammaste saiakesed, regulaator, dentiinikihi defekte . salatikastmed, toiduõli, sekvestrant, margariinid, joogid, emulgaator. toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. E 300 Askorbiinhape Joogid, jahud, leivad, C-vitamiin, Puuduvad. Kahjulikud marja-, puuvilja- ja sünteetiliselt toidu lisaainena. Eriti
närimiskummi. Omadused:Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud:Mõned inimesed võivad olla allergilised aspartaamile. Võib tekitada peavalu. Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäired, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine. Epilepsia puhul ettevaatust. E952 - Tsüklamiinhape ja tema naatriumi- ja kaltsiumsool Kasutusala:Karastusjoogid, suhkruasendajad, saiakesed, magustoidud. Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Võib tekitada fotodermatiiti. USA-s ja Inglismaal keelatud. Võib tekitada põievähki. Ei soovitata lastele ega rasedatele. E954 - Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumsool Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, puuvilja- ja juurviljakonservid, jäätis, dzemmid, suhkruasendajad Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Loomkatsetes kahtlustatakse tekitavat vähki. Ei soovitata lastele ning rasedatele. E202 - Kaaliumsorbaat
E-ainete analüüs Kana nuudli kiirsupp Maggi 5 minutes. · Lõhna ja maitsetugevdajad (E 621 ; E631 ; E627)dinaatrium5g üanülaat Kasutusala: Valmistoidud, supid, kastmed. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Happesuse regulaator ( E330)sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . · Toiduvärv (E101) Riboflaviin (vitamiin B2) Kasutusala: Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused. Omadused: Kollane või oranz värvaine, vitamiin B2. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Puuduvad
magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid. Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Võimalik allergiatekitaja. Santa maria Salatimaitseaine E330 Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E621 Naatriumvesinikglutamaat Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed
Minu kolme peva toitumine 1. PEV Hommikusk: -Kaerahelbepuder (375kcal) -Piim (112kcal) Lunask(koolis): -Kartulipuder,piim,kotlet (300kcal) Lunask(kodus): -Soojad vileivad,piim (412kcal) htusk: -Kana-makaronisupp (162kcal) -Vileb (150kcal) 2. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis) -Saiakesed,morss (482kcal) Lunask(kodus): -Ei judnud sa htusk: -Pitsa (250kcal) -Limonaad (38kcal) 3. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis): -Saiakesed,limonaad (438kcal) Lunask (kodus): -Friikartulid,piim,viinerid (560kcal) htusk: -Kahekordne juustuburger (265kcal)
õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsised BISKVIITTAIGEN- tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit KEEDUTAIGEN- tuuletaskud
vadakupulber, kergitusained (E500, E503), sool, lõhna- ja maitseainud (iirikreemi, vanilliin- looduslähedane), emulgaator E472e, ferment (proteaas). E471 - Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid Kasutusala: Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Omadused: Emulgaatorid, stabilisaatorid. Kõrvalmõjud: Pole teada. E330 Sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte. E202 Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud:
kuivkastmed, maitsesegud. Mõju inimesele: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. Sink E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond:Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte. E-aine nr:E316 Nimetus: Naatriumisoaskorbaat Kasutusvaldkond: Mitmetes maades võib kasutada õlides, lihatoodetes ja külmutatud kalas. Mõju inimesele: Pole teada. E-aine nr:E250 Nimetus: Naatriumnitrit Kasutusvaldkond:Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid, ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas.
inimest korraga. Enne külla minekut saab läbi astuda ka samas majas tegutsevast ilusalongist ning kaasa osta maitsekas lillekimp eimesel korrusel asuvast lilleletist. 2005 aasta suvel avati teine AS Pihlaka esindus Tallinnas Sõpruse pst 170. Kaupluses- kohvikus on suur valik torte, kringleid ja muud magusat kui ka kulinaariatooteid. Seal saab toodangut kohapeal proovida, kaasa osta ja esitada ka eritellimusi. Firma sortimendis on tordid, koogid: kaalu ja väikekoogid, saiakesed, pirukad, kringlid, stritslid, küpsised; kulinaariatooted: lihast, kalast, linnulihast, suupisted, salatid. Iga päev valmistatakse umbes 100 erinevat toodet. Umbes 25 erinevat tordi sorti; üle 20 erineva plaadikoogi, lisaks 5 sorti rullbiskviiti, keeksid, väikekoogid, küpsised jne. Tooted ei sisalda säilitusained, sellepärast on ka nendel suhteliselt lühikesed realiseerimisajad.
Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Tootes sisalduvad e-ained E621 Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud:
rasv, glükoosi-fruktoosisiirup, nisujahu, lõhna ja maitseained (s.h vanilliin, piparmündiõli), taimeõli, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, emulgaator (sojaletsitiin), riisikrõpsud (riis, suhkur, glükoos, odralinnase-ekstrakt, sool), odralinnase-ekstrakt, munavalge, melass, piimaproteiinisegu, taimeõli, zelatiin, sool. Võib sisaldada vähesel määral pähkleid. · E331 - Naatriumtsitraadid Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte · E330 - Sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte
jogurtites, Nõgeslöövet ja karastusjookides, angioödeemi (allergilist maiustustes. turset) süvendav lisaaine. Asorubiin E 122 Võib tekitada allergilist Kasutatakse: ehk reaktsiooni. karastusjoogid, puu- karmoisiin Põhjustab asovärvidele ja juurviljakonservid, tüüpilisi jogurtid, saiakesed, ülitundlikkusreaktsioone. maiustused. Vaata E102. Amarant E 123 Võib tekitada allergilist Punakaspruun värv, reaktsiooni. Põhjustab kasutatakse asovärvidele tüüpilisi maiustustes, ülitundlikkusreaktsioone. moosides, Vaata E 102. kondiitritoodetes,
AS POEKENE Hr Kalev Kehv AS Koogikesed 23.03.2012 nr 2-5/101-1 Lennuki pst 9 19283 TALLINN Koogikeste tellimine Austatud härra Kehv Palume vormistada tellimus järgmiste andmete järgi hiljemalt 28.märtsiks: 1. Juustukuklid 20tk 2. Mahedad kaneelisaiad 28tk 3. Kookose-sidrunitäidisega saiakesed 15tk 4. Viini saiad 30tk 5. Jõhvikakoogikesed 13tk 6. Dallase saiad 9tk 7. Napoleoni kook karbis 4tk Lugupidamisega Mari Meelits juhataja Lisa: 1 lehel Olivia Kibus: 686 4444 Metsa 2 Tel +372 551 23456 Arvelduskonto 22103857671 33040 VILJANDI Faks +372 987 7463 Swedbank Registrikood 35833645 E-post [email protected]
allergiölist nohu ja närimiskumm, karastusjoogidk halvendab astmat. Tekitab migreeni, kõhuvalu, nägemishäireid, liigesevalu Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid Asovärvid: Vt. E102 Karastusjoogid, maiused, E104 saiakesed, supid, kosmeetika, E110 jäätis, kala, jm. tooted, kus on E122 vajalik tuua esile toote värv E123 E124 E128 E129 E133 E142 E151 E154 E155 E120Karmiinpunane Tehakse emaste kilptäide Alkohol, karastusjoogid, supid, kuivatatud kehadest saiakesed, magustoidud, huulepulkk Võib tekitada astmat ja
Pidusai apelsiniricottamandli täidisega Kui juba pärmitaignapirukate mõte pähe tuleb, siis võiks tainast ikka nii palju teha, et jätkuks nii soolaste kui magusate hõrgutiste valmistamiseks. Mandliricottatäidisega saiakesed viivad keele alla ja ümmarguses koogivormis üksteise kõrvale asetatuna küpsevad need ahjus pilkupüüdvaks pidusaiaks. 0,5 portsjonit pärmitainast Täidis: 250 g ricottat või kohupiima 1 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut 1 dl mandlijahu 1 väiksem muna 1 sl apelsinimahla riivitud apelsinikoort Määrimiseks: muna Pärmitaigna valmistamise nippe leiab selle retsepti juurest. Täidise valmistamiseks mikserda omavahel ricotta, suhkrud ja muna, lisa mandlijahu, apelsinimahl ja riivitud
Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD Vanillikaste Marmelaad ja jäätis Inglise saiakesed Õunakook Erinevad pudingud INGLASED JA TEE Inglasi peetakse kõige suuremateks tee tarbijateks Euroopas, kui ka kogu maailmas. Kõige kuulsamad inglaste poolt juurutatud tee joomise traditsioonid on kellaviietee ja tee piimaga. Tee joomine toimub enne õhtusööki. Iga inglane joob päevas ära mitu tassi kanget ja ergutavat teed. INGLASTE RIIETUS Inglased riietuvad julgemalt ja maitsekamalt võrreldes eestlastega. KASUTATUD KIRJANDUS http://en
loomade-lindude liha, kes on saanud vabalt looduses liikuda ja kasvada, nendele, keda kasvatatakse tööstuslikes tingimustes. Toidud, mida on soovitav vältida: - Friteeritud toidud, sest tavaliselt sisaldavad need kahjulikke transrasvu. Näiteks friteeritud kartuli toitainetesisaldus on äärmiselt madal. Suure isu korral on kõige kasulikum toorest kartulist ise friikartuleid teha, küpsetades neid ahjus oliivi- või rapsiõliga. - Koogid ja saiakesed sisaldavad lisaks rasvadele (sageli ka transrasvadele, sest see on odavam) palju suhkrut ja säilitusaineid. - Kommid, mis koosnevad peaasjalikult rafineeritud suhkrust ja värvainetest. Kommid mõjuvad halvasti veresuhkrule ega ole seega kuidagi kasulikud. Pigem eelistada tumedat shokolaadi või valmistada ise kuivatatud pähklitest-shokolaadist maius. - Suitsutatud, õigemini suitusmaitseline, toit on kahjulik, sest suitsumaitse annab toidule
tooted, puuviljad, marjad Polüsahhariidid Tärklis kartulid, teraviljatooted, riis, pasta Kiudained (tselluloos, pektiin)teraviljad, puuviljad Toidud Suhkrut lisatakse paljudesse erinevatesse toitudesse, kuid kõige enam sisaldavad seda: karastus ja mahlajoogid, nt 500 ml limonaadi võib sisaldada ligi 200 g e 40 teelusikatäit suhkrut, maiustused, kommid, küpsised, moos, koogid, tordid, saiakesed, pudingud, jäätis. Mis on süsivesikud? on organismi põhiliseks energiaallikaks: 1 gramm süsivesikuid = 4 kcal, kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse, määravad veregrupi, kuuluvad paljude hormoonide koostisesse, omavad kaitsefunktsiooni antikehade koostises, neil on inimorganismis varuaine roll maksas ja lihastes talletatav glükogeen on ajutine glükoosi tagavara, mida organism saab vastavalt vajadusele hõlpsasti kasutada,
ja saaksin selle eest ka palka. Ma olin nõus, kuna see töö mulle meeldis ja midagi uut oleks ju tore õppida juurde. Olin juba saanud ju kõike praktika teemadest proovida. Retseptid andis mulle kondiiter. Sain harjutada mõni päev- kõik õnnestus. Tegin nii magusaid saiakesi(moosisai, kohupiimasai ,kohvisai, kaneelisai) kui ka soolasema täidisega pirukaid(viineri- ,pitsa- ja singipirukas).Väga harva tegin ka kapsa ja porgandi pirukaid. Esimesed pirukad ja saiakesed pidid olema kindlaks kellaajaks valmis, kuid alati ma ei jõudnud nii kiiresti aga sellest polnud midagi, kuna olin siiski praktikant. Täidised olid juba tellitud, kuid vahel võis ka ise teha täidist. Iga piruka ja saiakese taigen tuli ära kaaluda ja veel kindla kaalu järgi tuli ka täidist sisse panna. Kõik pirukad ja saiakesed tulid sama kaalulised. Ka kondiitri poolel tegin ma iseseisvalt ühe saiatoote, mida tahtsin-vanilje saiakese
margariiniga ning puistatakse üle mooniseemnete ja suhkru seguga. Seejärel rullitakse kokku ja lõigatakse vastava kaaluga tükkideks. Sobiva kaaluga tükid asetatakse paberiga kaetud ahjuplaadile ja pannakse kerkima. Kui rullid on piisavalt kerkinud, määritakse õrnalt munaga üle. Enne ahju panemist pihustatakse plaadile vähekene vett, sest ahjul puudub auru lisamise võimalus. 7 Küpsenud saiakesed võetakse ahjust välja ja asetatakse togile jahtuma. Kui saiakesed on piisavalt jahtunud, asetatakse need kandikule ning puistatakse peale tuhksuhkrut. 2.2 Antud töökohal kasutatavad seadmed ja töövahendid Seadmed: Kaal Korrustega ehk sahtlitega ahi Ahi on ristkülikukujuline, kaks küpsetus põrandat asuvad üksteise peal. Küpsetuspõrandad töötavad üksteisest sõltumatult, võimalik onreguleerida ülemist ja alumist küpsetuspõranda temperatuuri
Eelkatted Laudade eelkate oleneb ettevõtte tüübist, päevaajast, menüüst, ettetellitud laudadest. Lauanõude ja söömisriistadega tehtud laua eelkate võib olla igas ettevõttes omanäoline. Ka samas ettevõttes kasutatakse erinevaid eelkatteid. Eelkatete liigid on järgmised: · roogade vaba valiku puhul (à la carte) minimaalne eelkate; · ettetellitud menüüde puhul (table d`hôte) lõplik eelkate; · mitmekäiguliste bankettide puhul täielik eelkate. Minimaalne (à-la-carte) eelkate hommikusöögiks: · suupiste kahvel ja nuga (eelroa kahvel ja nuga e väike kahvel ja nuga) · leivataldrik · veeklaas · salvrätt · maitseained. Laual võib olla veel: · võinuga · lauakaunistus · hambaorgid · leivakorv. Minimaalne (à-la-carte) eelkate lõuna- ja õhtusöögiks: · suupiste kahvel ja nuga · praekahvel ja -nuga (suur kahvel ja nuga) · le...
raamatutrükikoja, Eesti Ajalehtede Liidu ja Põhjamaade nõukogu külastamist, oli kohti vaid 25 õpilasele. 7. Narva elektrijaamade, Eesti põlevkivielektrijaama ning Eesti Põlevkivi tütarettevõtete kasum oli 2006.aastal sama palju kui haridus-ja teadusministeeriumi eelarve. 8. Pikale bussireisile ümber Eesti võttis Kati kaasa poolteist liitrit Säästu vett, Aura apelsinimahla, Maiasmoka küpsiseid ning palju kummikomme ja ka mõned saiakesed, mis sai ostetud eelmisel õhtul. 9. Delfi netiportaal kirjutab, et tänasest algab hea õpetaja kuu, mille eesmärk on tähtsustada õpetaja rolli Eesti ühiskonnas. 10. Hea õpetaja kuu eestvedajateks on AS Archimedes, Tartu ja Tallinna Ülikoolid, Tallinna Pedagoogiline Seminar, Eesti Õpilasesinduse Liit ja teised. 11. Kuumal suvepäeval kohtas Tema Majesteedi Haraldi hoovis rohkelt Austraalia
Soome köök on tihedalt seotud Soome toiduvalmistamise traditsioonidega ning seda iseloomustab suur kala ja liha osakaal, ehedate komponentide kasutamine ja tagasihoidlik maitsestamine. Soome toiduvalmistamist on palju mõjutanud Rootsi köök ja sellesse on tihedalt põimunud Karjala ning Lapimaa toidud. Soome toitude hulgas leiab arvukalt ka Eesti köögis tuntud roogasid. Soome kliimast tingituna on sealses köögis tähtsat rolli mänginud kartul, teraviljatoidud, liha, kala (eriti lõhe, merisiig ja ahven), piimatooted ja metsamarjad ning seened. Palju on Soome köögis saiade ning kookide retsepte ning osaliselt Rootsi mõjul on levinud ka kõikvõimalikud kuivad leivad. Toitude valmistamises ja lauale andmises on soomlased praktilised ja lihtsad, kuid äärmiselt puhta ja kauni joonega. Toiduaineid segatakse omavahel vähe, toiduainete maitset ning toiteväärtust säilitatakse otstarbekate töövõtete ja vahendite abil. Toitude maitsestamine on tagasiho...
27 9 58 28 15 81 29 6 55 30 5 70 4 Valimi iseloomustus Valimi moodustab Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi 10.-12. klassi juhuslikud õpilased. Kokku küsitlesin 30 õpilast. 5 Toitumisharjumus Tunnuseks sai valitud mitmel päeval kuus õpilased söövad kiirtoitu. Kiirtoidu alla lugesin nii hamburgerid kui friikartulid, saiakesed ja lihapirukad kui ka valmissalatid poelettidel (mitte toorsalatid). 1.1 Sagedustabel Mitmel 0-3 4-7 8-11 12-15 16-19 20-23 24-27 28-31 päeval kuus Sagedus 2 7 9 5 3 4 1 0 1.2 Histogramm 6 1.3 Karakteristikud 1.3.1 Keskväärtus x =11,366667 1.3.2 Standardhälve = 6,04285462 1.3.3 Variatsioonikordaja V = 1,881009454
Ning need aitavad sportlasel rasketest treenigutest taastuda efektiivsemalt ja et lipiitide ainevahetus toimuks siis peab olema veres suhkur ja suhkrut saab organism süsivesikutest. Süsivesikuid leidub eelkõige magusates ainetes (küpsised, sokolaad ,mahl, oad, kartul, teraviljad, puuviljad, marjad) Toiduainetes süsivesiniku sisaldus 100g kohta: 1) Valge suhkur 100 2) Maisihelbed 84 3) Riis 75 4) Marmelaad 70 5) Saiakesed 55 Kuid kahjuks kipuvad kõik inimesed päevas sööma liiga palju süsivesikuid kui päevane normaalne kogus on 4g süsivesikuid 1kg oma kehakaalu kohta või olenevalt keharasva protsendist võib see ka olla 6-7g ja see kogus tuleks jaotada kuskil 5-6 toidukorra vahel. Kahjuks küll need, kes kasutavad süsivesikuid päevast- päeva rohkem kui eelmainitud norm on, siis nende kehakaal tõuseb ja tulemuseks on lihtsalt keha rasva % tõus ning kogu keha rasvumine
on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeetikute arv maailmas suureneb kiiresti ning enamik neist on 2. tüübi diabeetikud. Seda seostatakse elanikkonna vananemisega ja eluviisi muutustega. Ei tohiks pakkuda: Kuldpruunid praekartulid Rohkelt rasvased toidud Karastusjoogid Väga magusad saiakesed Pasta Soovitatavad toiduained: Marjad Puuviljad Täisteratooted Köögiviljad Väherasvane liha Piimatooted Eelistatud on hautamine, keetmine. Vältida tuleks liigse soola tarbimist. laktoositalumatus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Laktoos on disahhariid, mis ei ole võimeline imenduma läbi peensoole seina, mistõttu peab enne lagunema kaheks
Põltsamaa Ametikool 1 kursus Kaidi Vahtra Maitseained ja roogade maitsestamine Referaat Juhendaja: Merle Suurväli Veebruar 2010 Maitseained. Maitseainete sobivus toiduvalmistamisel : Aed piparrohi Aedruut * ulukiliha * kalatoidud * linnulihatoidud *lihatoidud ( vasikaliha,loomaliha) *lihatoidud ( sealiha, lambaliha) *köögiviljatoidud * supid *salatid * köögiviljatoidud Aniis Apteegitill *salatikastmed *köögiviljatoidud *kala *kalatoidud *vasikalihatoidud *küpsetised *ahjukartulid *küpsetised Aroomisool ...
tekitavat neerukive E316 Naatriumisoaskorb Antioksüdandid Mitmetes maades võib ei teata aat kasutada õlides, lihatoodetes ja külmutatud kalas E325 Naatriumlaktaat Piimhappe soolad. Vorstid, saiakesed, Võib tekitada Anti-oksüdandi puuvilja - ja sümptomeid võimendajad. marjatooted, laktointolerantsi maiustused põdevatel inimestel. E327 Kaltsiumlaktaat Happesuse regulaator. Vorstid, saiakesed, Naatriumlaktaat võib
võrekonteinereid, EURO aluseid ja tavalisi puidust ja plastikust aluseid sammuti on seal platvormkärud, kauba transportimiseks mõeldud ostukärud. Saali peal on meil palju külmvitriine, piimatoodete külmkamber, millel on see liuguksed ja saab kaubad tagantpoolt ettepoole laduda, seal saab hoiustada palju piimatooteid. Saali peal on palju erinevate toidugruppidega külmvitriine ja külmutuskappe. Küpsetusosakonnas on külmakirst, kus on erinevad saiakesed. Seal on ka suur ahi ja jahutuskapp. Saiakesi hoiustatakse ilusas klaasustega kapis. Saia ja leiba tuuakse meile plastkastides, mis on paigutatud ratastel kastialus peale. Sai ja leib paigutatakse meil koos kastiga kapi peale ja need mis välja ei mahu pannakse koos kastidega kappi. Saali peal on meil ka kergkaubariiulid ja konsoolkaubariiulid, mille peale on paigutatud tööstus ja toidukaup, sammuti alkohoolsed joogid ja mitte alkohoolsed joogid. Jookide jaoks on külmkapid,
molekulidest (glükoosijääkidest) Kõikide taimeraku kestade peamine koostisosa. Puidurakkudes on eriti paksud kestad. Kui vaatame metsa, näeme tselluloosi, mis kõik koosneb glükoosist. Tselluloos on polümeer. Tselluloosimolekuli ahelate vahel on tugevamad sidemed... Meie ei seedi tselluloosi, kuid ta parandab soole peristaltikat. (kiudaine) Sõralised, kabjalised? Miks jänes sööb vahest oma pabulaid? Miks on hamburger, friikartul, saiakesed vale toit? Miks tume leib parandab seedimist? 3. Kitiin lülijalgsete välisskeletis, seente rakukestas (koosneb glükoosijääkidest). 4. Glükogeen talletatakse maksas ja lihastes Koosneb samuti glükoosijääkidest. Insuliin muudab liigse glükoosi veres (peale seedimist) glükogeeniks. Süsivesikute ülesanded Energeetiline - kõige kiiremini kasutatav energia allikas. Struktuurne taime- ja seeneraku kestas; selgrootute välistoese koostises.
suhkruta), piim, kefiir karastusjoogid, siirupid, suhkruga mahlad Täisteratooted: must Krõpsud, leib, pudrud soolapähklid, popcorn Aedvijadi- juurviljad, Erinevad maiustused salatid Puuviljad Viinerid, pihvid, vorst,juust(suures koguses) Pruun riis, tatar, Tavaline sai, kartul (mitte palju) saiakesed, pirukad Müsli, pähklid ja kuiv.puuviljad- segu Lahja jogurt- Majonees, hapukoor kohupiim, kodujuust Muna, kala ja Rasvane liha- toidud kanatoidud Värsked või Praetud toidud keedetud/hautatud toidud Joo kindlasti iga päev võimalikult palju vedelikku(vett, rohelist teed), sest see puhastab organismi, kiirendab ainevahetust jpm. Tee kindlasti iga päev mingitki sporti või liigu.
18) , Palun, arve 19) Suur valik 20) ? Kui palju maksab? 21) ? Kas teil on vabu kohti? 22) / ! See on väga soolane/magus toit! 23) ! Palju õnne sünnipäevaks! 24) Kohvikus on suur jookide valik 25) e? Kas täna on saiakesed värsked? 26) , Palun mulle menüü, ma soovin tellida 27) , Tahan sulle välja teha, hind pole oluline 28) Ma tahan tellida kolmest laua laupäevaks 29) , Kohvikus on täna iseteenindus, ei ole kahvleid ja nuge 30) , ! Maksame kohe, meil on kiire! - Tutvumine 1) ! Saage tuttavaks!
enda ahvatlevate piltidega kutsuvad noori enda tervis rikkuma. Sageli on vanemad hädas sellega, et nende lapsed enam kodutoitu ei söö ja kui söövad, siis väga harva. Niisiis minu uurimistöö räägib noorte toitumisharjumustest. 1. Noorte toitumine koolis Enamustes koolides maksab koolitoit ja sellel põhjusel ei saa paljud noored seda endale lubada. Kui kõhud lähevad tühjaks, siis ostetakse terve päeva peale endale puhvetist väike saiake, kuid sellest ei saa ju kõhtu täiski. Saiakesed pole tervislik toit, minumeelest võiks olla puhvetis müügil rohkem puu ja juurvilju, värskeid salateid, piimatooteid jms, see oleks noorele kehale tervislikum ja sellest saaks energiat. Praegu on puhvetites krõpsud, saiakesed, pulgakommid. Selline toit pigem teeb õpilased uniseks, mitte energiliseks, see on puhas rämps, aga samas ei saa keegi sinna midagi parata, kui puhvetis lihtsalt pole midagi muud müüa.
sea-, looma-, linnu- Second level või kalalihast Third level Fourth level Palju keedetud juurvilju Fifth level Tagasihoidlikult maitsestatud soola ja pipraga Võileivad ja saiakesed Hamburger, ehk kukkel, mille vahele oli pandud Hamburgi steak, on saksa päritolu Click to edit Master text stylesLevis 19. sajandil Ameerika Second level sadamalinnades Third level Fourth level 1904. a müüs USA kaupmees Fifth level F
Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Kaia-Liisa Peek EESTI LEIVATÖÖSTUS Õppekäigu aruanne Juhendaja Lilija Suburg Tartu 2014 Sisukord 1. Ettevõtte nimetus 2. Ettevõtte tegevusvaldkond 3. Ettevõtte kliendirühmad 4. Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus 5. Toodangu sortiment,kogused 6. Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes 7. Tehnilise varustatuse iseloomustus 8. Millised on ettevõttes töö tingimused 9. Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed 10. Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta 11. Kas sa tahaksid olla sellise ettevõtte praktikant või töötaja? 2 Sissejuhatus Eesti Leivatööstus on traditsiooniliste leiva ja pagaritoodete valmistaja.See au varustada oma riiki vajaliku lauakattega on tänu meie töötajate oskustele ja teadmistele.Eesti leivatööstuse m...
- nimetatutelelisaksaitavadtaastumistkiirendadamitme-sugusedtoidulisandid(vitamii- nid, mineraalid,süsivesikutesegud,taimsedadaptogeenid en-en,eleuterokok, kuldjuurjt.), mis aitavadkorrigeeridapuudujääkeigapäevasestoitumises. - spordigategelejatoidulaualon soovitatavadkergestiseeditavadtoidudja ülekaalus peaksjällegi olemasüsivesikurikasningtäisväärtuslikkevalkesisaldavtoit. Spordiga tegelemisel püüdke vältida - suhkrutooteid,maiustusi, - jahutooteid:valgesai, saiakesed,koogid, - liialt rasvarikkaidtoite:pannkoogid, rasvanesink jms. Siia rühmakuuluvadka ameerikapärasedtoidud hamburgerid ja muuselline. Organismienergiagakindlustamisel on oluline,et viimanetugevamtoitumiskordoleks umbes34 tundi ennekehalisttöödja mittehiljem.Tundennepingutustvõetavkerge einepeabolemakergestiseeditav sobibnäiteksüks banaan,klaasapelsinimahla,jogurt jm. Vältidatulekssuuri toidukoguseidja söödavei tohiksolla liialt rasva-või valgurikas.
Ringid lõigata tainanoaga kaheksaks sektoriks. Sektorid keerata sarvekesteks. Sarvekestel lasta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil veidi kerkida, määrida munaga ja küpsetada ahjus 225°C juures 10 minutit. Selliseid sarvekesi võib korraga küpsetada suuremas koguses, siis külmutada ja pakkuda hommikukohvi juurde ka järgmistel hommikutel mikrolaineahjus või praeahjus soojendatult. Sellest kogusest saab 16 võisarve. Retsepte lehttaignast Shokolaadi saiakesed · 375 g Lehttainas · 100 g sokolaad · tk Muna (lahtiklopitud) Valmistamine Lõika iga ruut diagonaalipidi kaheks kolmnurgaks (need jäävad päris väikesed). Säti kolmnurk nii, et laiem osa on sinu poole ja teravik vaatab eemale. Murra sokolaaditahvlist väikesi (u 1 cm suurusi) tükke ja pane need umbes 2 cm laiuselt kolmnurga laiemale äärele. Seejärel keera sokolaadiga kaetud äär ettevaatlikult kolmnurga tipu suunas rulli.
• Rahvastik tasapisi uueneb (pealekasv suureneb) • Oodatav eluiga 81.66 aastat Rahvuslik koosseis • Koosseis uskude järgi: -Katoliiklased – 83-88% -Moslemid – 5-10% -Protestandid – 2% -Juudid – 1% -Muu – 4% Rahvuslik koosseis • Ühtlane asustus Kõige rohkem põhjas, kirdes ja lõunas • Rohkelt linnades ja nende lähistel • Vahemere ääres rohkelt ajutisi elamiskohti Traditsioonid • Veini valmistamine • Saiakesed • Foie gras Rahvusriided meestel • Guilette • Chemise • Culotte’d • Hose • Mitasse’d – säärt kaitsvad nahast või villast katted Rahusriided naistel • Fichu • Chemise • Mantelet • Jupon Majandus Majandus • Prantsusmaal on Euroopa suuruselt teine ja maailma suuruselt viies suurim sisemajanduse kogutoodang (SKT) • Prantsusmaa võttis 2002 kasutusele euro prantsuse frangi asemel
Enamlevinumaks lihaliigiks on siiski sealiha. Lapimaa klassikaline pearoog on poronkäristys. hautatud põhjapõdraliha, kartulipüree, pohlalisand ja marineeritud kurk. Menüüs on soomlastel palju vorsti, eriti grillvorste. verivorste (mustamakkara) valmistatakse traditsiooniliselt vaid Tampere piirkonnas. Magustoitudest armastavad soomlased väga igasuguseid küpsetisi : mustikaplaadikook pärmitaignast on klassika. Peale plaadikookide veel saiakesed ja muffinid. Valmistatakse ahjupannkooki, s.o pannkook, aga ahjupannil valmistatud. Süüakse tükkideks lõigatuna keedisega. Rikkalikult ja mitmekesiselt kasutatakse Soome köögis erinevaid marju : mustikaid, pohli, murakaid , jõhvikaid Soomlasi iseloomustab lagritsalembus. Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis ) Soome kööki iseloomustab väga suur vormiroogade rohkus. Ka traditsiooniline Soome jõuluroog on kaalika- ja porgandivorm
Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2dl suhkrut Biskviittaigna koostis:150g jahu, 75g kartulitärklist,1kl suhkrut, 1muna, vanillisuhkurt
Vesi peab kala peaaegu tervenisti katma. Lisage pannile paar tera musta pipart, loorberit ja hakitud maitserohelist. Hautage 20-30 minutit, kuni kala on valmis. Lõpuks võib kala peale valada rõõska koort või hapukoort". Kala kõrvale sobib hästi keedetud kartul. Tee kõrvale pakutakses uure tõenäosusega omatehtud pirukaid. Pirukad on Vene köögi lahutamatu osa. Peipsiääre vanausuliste juures võiks proovida vatruškaid ehk kohupiimaga saiakesed. Vanausuliste elus on usk ja nendega kaasnevad kirikupühad väga tähtsal kohal. Pühade toidulaualt leiab samuti erilisi küpsetisi. Üheks neist on eriline lihavõtetoit kulitš. Kulitš küpsetatakse pärmitaignast, millest tehakse seitse eri suurusega kihti. Need laotakse üksteise peale, nii et tekib mägi. Viimasele kihile voolitakse tainast tähed XB, mis vene keelst tõlgituna tähendab „Kristus on üle tõusnud“. Joogid
mett. Paljud eesti traditsioonilised toidud on tuntud kõikjal Eestis ning valmistatud kas sarnaselt või väikeste erinevustega. Samas on terve rida toite, mis tuntud ja tunnustatud Eesti erinevates piirkondades Eestlaste toidukultuur tänapäeval Teraviljatoidud on tänagi au sees. Leib ei puudu vist küll ka iga tänapäevase eesti pere toidulaialt, lisaks veel erinevad sepikud ja saiad ning pirukad ja saiakesed. Viimasel ajal on jälle erilise au sisse tõstetud täisteratooted. Peamisteks pudruviljadeks on kaer helveste ja nisu manna näol, võõramaise külalisena ka riis. Üks tohutu suur teraviljatoitude grupp on aga eestlase toidulauale oma tee rajanud. Need on pasta- ja riisitoidud. Pannkoogid on meie toidulauale kindlalt püsima jäänud, küll aga valmistatakse täna pannkooke mitte enam odrajahust, vaid nisujahust. Liha söömine on viimasel ajal kindlalt tõusutrendi näidanud.
isetehtud vormidega. Jõululeibade ahjust väljavõtmisel jälgiti, kas koorik on lahti või lõhki küpsenud või leib ilus. Kõik rikked märkisid, et perest on keegi lahkumas. Tänaste jõulutoitude loetelu on lõpmata pikk ja algab muidugi seaprae, hapukapsaste ja kartulitega, mille juurde kuulub kõrvitsa- või pohlasalat. Aga ka pasteet, verivorstid, sült, lihatarretised, sink, soolaheeringas või ka heeringarullid, täidetud munad, rosolje või kartulisalat, saiakesed, kringel, tort, kompott. Kindlasti on laual õunad, pähklid, eksootilised puuviljad (peamiselt mandariinid või apelsinid), aga ka kommi ja präänikuid. Erilise staatuse on säilitanud piparkoogid, mida ostetakse poest ja valmistatakse ise. Tänapäeval on võimalik valida erinevate vormide vahel, samuti on valida, kas teha suhkruvõõbad ise või osta poest. Jookideks morss ja mahlad, õlu, vahuvein, viimasel paaril aastakümnel ka glögi. Kuna
· Food Wave asub 8. tekil, laeva vööris. Restoranis on 450 kohta. · Quick & Easy asub 9. tekil, laeva keskosas. Restoranis on 410 kohta, kohti ei saa ette broneerida. Restoranis pakutakse pitsat, hamburgerit ning jäätist. · Kohvik Snack Time asub 8. tekil, laeva keskosas. Kohvikus on 322 kohta, kohti ei ole võimalik ette broneerida. Valiku hulka kuuluvad saiakesed, batoonid, kolmnurksed leivad, salatid, küpsised, joogid jne. · Menüü koostas peakokk. · Messi menüüd vahetati iga nädal( vahetajaks: pea kokk) · Teiste söögikohtade menüüd olid laeval samad koguaeg. 1.2 Täidetud ülesannete kirjeldus Tegelesin praktikaperioodil ettevõttes toiduainete eeltöötlemisega, pooltoodete valmistamisega, toiduainete kuumtöötlemise ja serveerimisega. Samuti tuli mul ka teha mitmesuguseid jooksvaid
Sissukord Sissejuhatus Ettevõtte nimetus; Ettevõtte tegevusvaldkond; Ettevõtte üldine iseloomustus (asukoht, töökorraldus jne.); Ettevõtte kliendirühmad; Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus; Toodangu sortiment, kogused; Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes Tehnilise varustatuse iseloomustus; Millised on ettevõttes töö tingimused; Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed; Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta; Kokkuvõte Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Tööstusliku leiva tootmine Tartus algas aastal 1911, kunas alustas esimene ülevenemaaline leivatehas Pain Normal, kus valmistati täisterast terviseleiba, mis oli hinnatud nii kohalikul turul – eriti aga Peterburis. Tähelepanuväärne oli ka mitmekülgse ärimehena tuntud August Kook´i 1936 aastal Emajõe tänavale vanast õlletööstusest ümber ehitatud leivatööstuse ...
EESTI TÖÖTUKASSA ÄRIPLAAN Aisel Agajeva Tallinn 2014 1. Äriplaani kokkuvõte Äriplaani eesmärgiks on avada Tartu Tervishoiu ühiselamus kohviku. Uus kohvik pakub soodsa toitu eelkõge ühiselamus elavatele tudengitele. Klientide protsentuaalne jaotus: 90% tudengid, 10% tööealised (külalised, õpetajad). Seni on toitlustusteenust pakutud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Uues kohvikus tuleb kuni 30 inimese toitlustamise võimalus. Ettevõtet planeeritakse 9 töötajate arvuga kaasa arvates 2 omanikku. Ettevõte tugevad küljed on väike, sõbralik kollektiiv, rõhk kvaliteetsel teenindusel, mõnus atmosfäär, madalad hinnad, võimalus toitu kaasa võtta ja ettetellida. Kohviku planeeritavad lahtioleku ajad: 7.30-20.00. 2. Ettevõtte üldandmed Ettevõtte nimi Tervise kohvik Ettevõtte juriidiline vorm OÜ Aadress Narva mnt....
Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 %vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %.Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud--sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad--pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid jne. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen. Ennekoormust 30-60 minutit ei tohi kasutada kergesti imenduvaid süsivesikuid glükoos.