Kihistatakse 2x4-jaks ja jäetakse 20 min. puhkama. Peale toodete vormimist jäetakse nad kerkima ca 45 min. ja küpsetatakse 15min. ca 220° juures. PÄRMITAIGNAST TOOTED 18 Olenevalt kasutatavast toorainest, taigna töötlemise viisist ja kasutatavatest täidistest jaotatakse pärmitaignast tooted: 1. Väikesaiad a) lihtsaiad b) kihistatud taignast saiad 2. Pirukad a) väikesed pirukad b) suured pirukad - kulebjaakad c) lahtised pirukad - pizza, plaadipirukad 3. Rasvas küpsetatud tooted a) pirukad b) pontsikud, keedisepallid c) berliinerid 4. Kihilised palmikud VIIMISTLUSMATERJALID Streisel ehk jahu - või puiste - valmistatakse jahust, suhkrust ja rasvainest vahekorras 1:1:0,5.Kuivained segatakse omavahel, seejärel lisatakse toatemperatuuril rasvaine. Hõõrutakse käte vahel ühtlaseks puisteks. Balt-vanille - küpsetuskindel külmkreemipulber Põhiretsept: 350 g -Balt-vanille 1000g-vett
õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsised BISKVIITTAIGEN- tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit KEEDUTAIGEN- tuuletaskud
Lihavõtted Eliise Glaser TT-11 Tähendus · Paastuaja lõpp · "Liha võtta" · Suur pidu- Püha õhtusöömaaeg Teemakohased toidud, joogid · Lihatoidud (vasika, seapraed) · Munatoidud · Kohupiimatoidud · Pirukad · Kala · Õlu · Kali Rammusad toidud! Kolmekäiguline söömine 1. Käik Keedumuna- koksimine 2. Käik Urvapuder- soolapeki, kruupidega 3. Käik Pasha · Joogiks kannudega õlu, kali · Laual leib, pirukad Laua- ja söögiriistad · Taldrik pudru jaoks · Taldrik munakoortele · Taldrik saiale · Lusikas pudrule · Magustoidulusikas · Klaas joogi jaoks · Lauale õllekannud Lauakaunistused · Urvad->uus elu · Kollane nartsiss- varakevadine lill-> uus elu · Kollased salvrätid Ruumikaunistused · Jänesekujud- valge jänes- puhas elu- magab silmad lahti- Kristuse sümbol · Munad- loomise, viljakuse, kasvusümbol · Liblikad- järjepidevus,
Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2dl suhkrut
Kogus Koostis- ja maitseained 2kg Õunu 1kg Apelsini 9dl suhkrut Peske õunad, koorige ja tükeldage. Peske apelsinid, koorige ning eraldage viljaliha sektoritena. (valge svamm eralda). Pange kõik potti keema, keemise ajal võite lisada apelsinikoori (lõika koore küljest valge osa ära). Seejärel keetke veel kümmekond minutit ja korjake siis apelsinikoored keedisest välja. Nüüd suruge moos läbi sõela, kuumutage veel kord ja pange siis purki. VÄIKESED PIRUKAD LEHTTAIGNAST 500g lehttainast 300g Rakvere viinereid 3 õuna 1 muna 2spl jahu kaneel ½ klaasi suhkrut küpsetupaber pintsel määrimiseks · Rulli tainas kergelt jahusel laual laiali. · Lõika osa tainast 2 cm ribadeks ja osa 10x10cm ruutudeks. · Keera ribad viineri ümber. · Lõika õun neljaks,eemalda süda ja koori.Aseta õunatükk ruudule ja lõika ruut nurkadest mööda diagonaali katki.Raputa suhkrut ja kaneeli,keera nurgad peale.
1. PRAKTIKAETTEVÕTE- VESKARU KOHVIK 1.2 Tegevusvaldkond Toitlustusettevõte, lisaks pagari- ja kondiitritoodete tegemine. 1.2 Üldine iseloomustus Väga hea praktika koht!Kõik oli väga tore seal töötavad head inimesed ja nendega oli mõnus töötada. 1.3 Seal tehtavad tööd 1. Väikesaiad- juustu-, kaneeli-, kohvi-, kreemi-, lõhe-, mandli-, mooni-, päkapiku-, Rosinapõimlik-, rummi-, tee-, sõbrasai. Kirsi-, kohupiimakorp. 2. Pirukad pärmitaignast 3. Pirukad lehttaignast- kilu-, kohupiima-, liha-, riisi-, seene-, singi-juustu-, suitsusingi-, viineripirukas -, viinisai-,singi pirukad. Päevad toodetakse umbes 600 ühikut toodet, see muidugi oleneb ka päeva müüsistrateegiast. Kuna ettevõte toodab ka vastavalt tellimustele on iga päev tööd erinevalt. Georg Badasjan Õppepraktika aruanne 1.4 Tehnilise varustuse iseloomustus Kõik vajalik tehniline varustus oli ettevõttes olemas
Firmast AS Pihlaka eelkäija kooperatiiv nimega Pontsu asutati aastal 1989. Sortimendis olid pirukad, saiakesed. 1992 aastal kohe pärast rahareformi avati esimene kauplus ja hiljem ka kohvik Rakveres Seminari tn. 25a. Samas majas hakati tegema kondiitri- ja kulinaariatooteid. 1993 aastal asutati AS Pihlaka. Firma omanikud on eestlased. Aastal 2000 avati müügilett Tallinnas Õismäe tee 107 asuvas Bentoni kaubamajas, kus on esindatud peaaegu kogu Pihlaka sortiment. 2001 aasta algul valmis Rakveres Parkali tänavas EURO-nõuetele vastav tootmistsehh. Samas
Paella Sobrasada Tuntumad Hispaania toidud Sempanadillas Tortilla Hispaania köök Hispaanias pakutakse igas kohvikus ja baaris tapasid ehk erinevatest kergetest suupistetest nagu oliivid jms. Hispaania köögi juurde kuuluvad kahtlemata mereannid mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid. Hispaania köök , Hispaania köök Magustoitudest on populaarseimad ensaimadas (Mallorca magus kook), samuti pudingud ning mandlikreemiga pirukad. Hispaanias juuakse peamiselt kolme sorti kohvi: cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) ning cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Hispaania köök Tänu roomlaste algatatud viinamarjakasvatuskultuurile on Hispaania tänapäeval üks maailma suurimaid veinitootjaid. Hispaania veinid on suurepärase kvaliteediga, sest viinamarjaistandusi on väga palju ning kvaliteedikontroll range.
Tartu Kutsehariduskeskus Iseseisevtöö Konverentsi kohvipaus Eneken Kukk Grupp: MJ113 Juhendaja: Ülle Kruuda Tartu 2015 Üritus: kohvipaus konverentsi külastajatele Inimeste arv: 80 Pausi läbi viimis koht: KHK, B korpuse, konverentsisaali ees fuajees Menüü: Kohv, tee, soolased pirukad, magusad koogikesed, puuviljavaagen. Nimekiri vajaminevatest nõudest, serveerimis- ja teenindusvahenditest: 1. Termoskannud- kuuma vee või kohvi serveerimiseks. Mina asetaksin lauale 4 termoskannu. 2) Veekann - vee serveerimiseks. Kumbagit kaks. 3) Koorekann- koore või piima serveerimiseks kohvilauale. Kokku neli. 4) Lauale lisaksin neli suhkrutoosi+ suhkrulusikas või suhkrutükitangid 5) Teepakikesed laotaksin kas vastavatele alustele või korvidesse. Sellisel puhul
Lääne Soomes reikäleipä ja Ida Soomes ruislimppu. Reikäleipä küpsetatoi aastas mõned korrad. Küpsetatud leivad pandi kuivamiseks ja säilitamiseks asuva puupulga külge. Muud teraviljatoidud. Traditsiooniline roog on kalakukko, mis pärineb Savost. Tegemist on sealiha ja rääbisega (teise koolkonna järgi ahvenaga) täidetud leivaga. Küpsemisaeg 5-7 tundi. Mämmi puhul on tegemist iidse rukkijahust ja linnastest valmistatud lihavõteteaegse roaga. Karjala pirukad on algselt olnud täidetud odrakruupidega. 1800ndatest aastatest alates täideti neid tatra ja kartulitega. Hiljem, kaubavahetuse elavnedes Karjalas, pandi täidiseks riisi ja hirssi. Tänapäeval on klassikaliseks täidiseks jäänud riis. Pirukad valmistatakse rukkijahust ja on ovaalsed poollahtised. Süüakse meelsasti kuuma minavõiga. Ka porganditäidisega pirukad on olemas, kuid neid ei nimetata Karjala pirukateks.
Kala (värskelt, soolatult, suitsutatult; jõevähk ja kaaviar tuuralt on delikatessid); Puuviljad (värskelt, hautistena, kompottidena, püreerituna, kissellidena). Maitsestamine Maitsestatakse vähe: veidi tilli, küüslauku, suhkrut, hapet (äädikat) ja veel veidi võid. Toitude valmistamine Jahutoidud pelmeenid, vareenikud ja makaronid; Põlised vene magustoidud on kissell, kompotid, magusad pirukad, küpsetatud õunad ja pirnid, keedised; Soojad suupisted on laialt levinud. Suupistete ja salatite maitse oleneb suurel määral kastmetest, millega neid valmistatakse või üle valatakse. Tuntumad rahvustoidud Seenesalat; Kapsaleherullid; Puljongid; Uhhaad; Hapukapsasupid; Borsid; Seljankad; Rassolnikud; Hautatud liharoad; Kotletid, Biifsteegid; Pudrud; Sõrnikud; Vareenikud; Baabad; Pashad; Pelmeenid; Pliinid; Kisselid; Kompotid. Joogid
rohkem. Saiade ja kookide retsepte on soomlastel rikkalikult. Eelistatumad tainad on mure-, pärmi- ja mitmekesised piparkoogitainad. Kuulsad on ka üsna õhukesed kuivad leivad. Palju valmistatakse marja- ja puuviljakooke: vaarika-, mustika-, pohla-, õuna-, rabarbrikook jt. Eriline on leib rukkijahust ja -linnastest keedetud tainast (mämmi). Traditsiooniliste jookide hulka kuuluvad näiteks sahti (filtreerimata õlu), sima (mõdu) ja kilju (suhkruvein). Karjala pirukad on algselt olnud täidetud odrakruupidega. 1800ndatest aastatest alates täideti neid tatra ja kartuliga. Hiljem, kaubavahetuse elavnedes Karjalas, pandi täidiseks riisi ja hirssi. Tänapäeval on klassikaliseks täidiseks jäänud riis. Pirukad valmistatakse rukkijahust ja on ovaalsed poollahtiseid. Süüakse meelsasti kuumalt munavõiga. Ka porganditäidisega pirukaid on olemas, kuid neid ei nimetata Karjala pirukateks.
praetud kõrvits, nuudlisupp, täidetud kala. Eriti enne seda, kui kartul Euroopasse jõudis, söödi Venemaal palju tatart- ja tanguputru. Bojaaride aeg iseloomustab küpsetiste suur osakaal- valmistati mitmesuguseid pirukaid, mis erinesid nii oma kuju, suuruse kui ka täidise poolest. Argipäevadel söödi enamasti kalapirukat, pidupäeval aga kasutati täidiseks liha koos köögiviljade ja seentega. Levinuimad pirukad olid „kulebjakad“ - suured pealt kinnised pärmitaignapirukad –või „rasstegaid“ - väiksed pealt lahtised pärmitaignapirukad. Pirukaid pakuti koos supiga, mida keedeti ja söödi peaaegu iga päev. Sagedamini küpsetatavad pirukad: suur ümmargune leid, pikergune suur pirukas, pliinid (õhukesed ja ka paksemad pannikoogid), juustu- või kohupiima-kook, kruubi-, nuudli- ja munaroog, magusad, joogid ja kissellid.
Väike, sõbralik kollektiiv Kogemuste vähesus Rõhk kvaliteetsel teenindusel Vähene tuntus Mõnus atmosfäär Madalad hinnad Võimalused: Ohud: Klientuuri suurenemine Tugevad konkurendid Sponsorlus Klientide kaebused Kohviku suurendamine Turundus Tooted · Kuumad joogid (kohv, tee, kakao) · Külmad joogid (morss, mahlad, vesi) · Pirukad · Koogid · Salatid Hinnakujundus · Sisseostu hind · Transpordikulud · Teenindus · Tooraine maksumus · Kommunaalmaksud Turundussuhtlus · Reklaam (kodulehekülg, ajalehed) · Reklaamplakatid Koostööpartnerid · Pere Leib AS · Astri Grill AS · Selveri Köök Hinnad menüüs Tee 15.- Kohv 20.- Kakao 15.- Mahl 10.-
Külmad joogid – mahl, morss, vesi Pirukad, koogid, salatid, praed, supid 6.2 Tootmise/teenindamise põhiprotsess - rendime ruumid, ostame sisustuse, palkame töötajad, läbirääkimine tarnijatega. - reklaami kavandamine, mis teadvustaks, millal kohvik tegutsema hakkab. - toimub avamisüritus, koos üllatustega – kingitused ja soodustused. 6.3 Omahinna arvutus Tee – 1.50 Mahl – 1.50 Kohv – 2.0 Salat kausis – 3.0 Pitsalõik – 5.0 Pirukad – 1.50 Koogilõik – 2.50 7. Turg ja kliendid 7.1 Turg Postitare OÜ olulisemateks külastajateks on igas vanuses kohalikud kliendid, kes soovivad aega veeta ja keha kinnitada. Suvisel perioodil on ja ka talvisel perioodil vähem, on väimalik ka siseturistide liikumine. Kuna kohvik asub soodsal kohas peatee ääres, siis on kohviku külastamine prognoositav. 7.2 Kliendid Klientideks on igas vanuses Viljandi ja Viljandi maakonna elanikud, aga ka siseturistid, kes on läbisõidul
lihast. Tuntumad Hispaania toidud paella (riis mereandide ja tükeldatud lihaga), gazpacho (mitmesugustest aedviljadest külm supp), sobrasada (pikantne vorst), sempanadillas (väikesed teravamaitselised või magusad pirukad), cocamallorquina (pitsasarnane suupiste), tortilla (omlett). Paella Magustoidud Ensaimadas (Mallorca magus kook) Crema Catalana ( karamellipuding) Mandlikreemiga pirukad. Crema Catalana Ensaimadas Kohvid cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Cafe solot Cortadot Cafe con lechet Vein Maailma suurim veinitootja Suurepärane kvaliteet Rioja vein Väga head viinamarjakasvatuspiirkonnad Ribera del Duero, Penedes ja La Mancha Jerezi vein ehk sherri Ribera del Duero Penedes
Soolati ja marineeriti ka seeni ja needki ei puudunud nõukogude aja söömingult. Kellel võimalik käisid ka marjul ja tegid ka moose. Kõige töömahukamad, aeganõudvamad ja ilmselt ka vastutusrikkamad olid süldi, verivorstide ja maksapasteedi tegemine. Nende tegemist pidi alustama varakult ja need ei tohtinud kindlasti nõukogude aja laualt puududa. Nõukogude peolauad nägid alati välja väga rikkalikud, eelroana võis leida peolaualt puljongit ja pirukat. Pirukad olid reeglina õlis küpsetatud liha- riisi pirukad. Õlis küpsetati ka moosipalle. Laual oli alati palju salateid. Salatitest olid laual alati kartulisalat, rosolje ja seenesalat. Salatid valmistati tavapärasel klassikalisel moel. Majoneesi ei olnud reeglina saada, seda tehti ise. Põhikomponentideks munakollane ja sinep. Lisati õli, äädikat ja soola. Rosolje asemel pakuti paljudes peredes kihilist peedi-heeringasalatit, mida hakati kutsuma kasukaks.
5.2.16 Laomajanduse põhimõtted 6. PAGARI- JA KONDIITRITOODETE KLASSIFIKATSIOON 6.1. PAGARITOOTED a) leivad rukkileivad, teraleivad, peenleivad, koorikleivad, rahvusleivad b) kuivikleivad näkileivad, galetid, kuivikud, c) barankad d) saiad lauasaiad, röstisaiad, magusas saiad, terasaiad, pikad saiad, kuklid e) sepikud sepikud f) kringlid ja pärjad kringlid, pärjad, stritslid g) pooltooted pizzapõhjad, tordipõhjad, korvikesed, taignad h) pirukad magusad pirukad, soolased pirukad, rasvaküpsetised i) väikesaiad väikesaiad 6.2. KONDIITRITOOTED a) tordid kohupiimatordid, vahukooretordid, sufleetordid, jogurtitordid, puuviljatordid, biskviitkreemitordid, sefiiritordid, beseetordid, liivataignatordid, lehetaignatordid, vahvlitordid jt b) keeksid keeksid c) koogid plaadikoogid, rõngaskoogid, väikekoogid d) rullbiskviidid rullbiskviidid e) küpsised soolased küpsised, magusad küpsised, vahvlilehed, kreekerid KASUTATUD KIRJANDUS
või tuttavad, sest segaabielud on harvad. Nad teevad selget vahet, kes on oma ja kes võõras. Toidu valmistamine Toitu valmistati sarnaselt Setu küladega suurtes ahjudes hautades. Valmistatav toit laoti malmpotti ja lükati hargiga ahju. Tänapäeval on igas majapidamises ahjude kõrval või asemel kasutusel pliidid. Toidud jagunesid paastuaja ja paastuvälisteks toitudeks. Pidupäeva laud erines igapäevasest selle poolest, et laual olid pirukad. Eriti suurteks pühadeks tehti toit värskest (mitte soolatud) lihast ja valmistati sülti. Lihavõteteks (suurim püha aastas) olid laual veel kulitš ja värvitud munad. Surnute mälestuspühal aga kutja. Suurimaks patuks oli toidu äraviskamine. Toidud Vanausuliste tähtsaim toidus oli teravili. Teravilja osteti või vahetati muu kauba vastu. Ahjudes küpsetatud leivad olid suured, ümmargused. Küpsetati veel paistekakkusid kokorg´eid.
....................................................9 2 Äriplaani kokkuvõte Firma tegutseb toiduainetetööstuse valdkonnas. Täpsemalt on tegemist pagariäriga, mis teeb kõik oma tooted otsast lõpuni ise originaalretseptide alusel. Oma toodete turustamisega tegeleme samuti ise, omades väikest müügipunkti küpsetuskoja vahetus läheduses. Nii jõuavad saiad, pirukad võimalikult värsketena lõpptarbijani. Ettevõte on oma tegevuse alustamiseks ja arenguks vajalikud finantsvahendid saanud osaühingu asutamise juures olnud isikutelt – tegemist on omakapitaliga. Sihtturuks on valdavalt kohalikud elanikud, aga ka turistid. Pagaritoodete tegemine ning turustamine ei ole iseenesest uudne idee. Meie erisuseks oleks soov pakkuda vaid naturaalsetest komponentidest tooteid. Välistatud on
pesema - 30. teisel korrusel - Ha e 31. vene hing - 32. rahvused - 33. asutused - e 34. pirukas - 35. riik - 36. tunniplaan - oko 37. veetorn - 38. pelmeenid - 39. vihtlema - 40. valge roos - 41. vene saun - 42. rahvuslind - 43. rahvus - 44. suitsupääsuke - 45. seep - 46. omadussõna - 47. maakonnakeskus - a 48. raekoda - 49. Vene viin - 50. minema - 51. saun - 52. gümnaasium - 53. pannkoogid (paksud) - 54. kali - 55. Eesti vabariik - 56. toiduained - 57. pirukad - 58. linnapea - 59. president - 60. õppima - 61. pealinn - 62. kalamari - 63. Hüva leili! - C e ! 64. õppeained - 65. linna sümbol - 66. eesti keel - 67. elanikkond - 68. Viljandi järv - 69. küüslauk - 70. Venemaa pealinn - 71. rahvusvärvid - e 72. sööma - 73. kodakondsus - 74. kurgid - 75. rahvuslill - 76. vaatamisväärsused - 77. suupisted -
käed ja küünarvarred olema käitstud. Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega. Kuuma toiduga keedukatla, kastruli või teiste pliidil asetsevate nõude kaaned avatagu kaldu, endapoolne serv jäägu madalamale. Tuleb kasutada õigeid töövahendeid. Konserve peab avama avajaga, mitte noaga. Klaasnõude ja -esemete pesemisel, tõstmisel või paigaldamisel tuleb jälgida, et need mõne mehaanilise toime tagajärjel ei puruneks. Kotletid, pirukad ja pooltooted tuleb pannile asetamisel hoida kaldu, vältimaks rasvapritsmeid. Kartulite ja teiste juurviljade panemisel keevasse rasva tuleb hoiduda vee sattumisest rasva. Kuuma toiduga nõude kandmisel ei tohi neid suruda enda vastu. Kuumast kööginõust ei tohi kinni võtta palja käega, kasutada tuleb pajakindaid või rätikut. Aleksandr Bazarov KK13-KE1
käed ja küünarvarred olema käitstud. Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega. Kuuma toiduga keedukatla, kastruli või teiste pliidil asetsevate nõude kaaned avatagu kaldu, endapoolne serv jäägu madalamale. Tuleb kasutada õigeid töövahendeid. Konserve peab avama avajaga, mitte noaga. Klaasnõude ja -esemete pesemisel, tõstmisel või paigaldamisel tuleb jälgida, et need mõne mehaanilise toime tagajärjel ei puruneks. Kotletid, pirukad ja pooltooted tuleb pannile asetamisel hoida kaldu, vältimaks rasvapritsmeid. Kartulite ja teiste juurviljade panemisel keevasse rasva tuleb hoiduda vee sattumisest rasva. Kuuma toiduga nõude kandmisel ei tohi neid suruda enda vastu. Kuumast kööginõust ei tohi kinni võtta palja käega, kasutada tuleb pajakindaid või rätikut
tõttu eesti köögiga üsna sarnane, armastavad eestlased siiski magusamaid maitseid(See kuidagi on nii, et mida põhja poole, seda magusamaid asju inimesed toidulaual näha tahavad. Kui rääkida läti rahvustoidust, siis tegelikult võib neljas sealses regioonis igaühes saada erinevaid roogasid. «Merepoolsed regioonid pakuvad kala, keskmaal on populaarseim seajalg,Kuid üks tuntumaid läti rahvustoite, mida võib saada kõikjal, on väikesed peekoni-singiseguga täidetud pirukad. «Neid osatakse valmistada pea igas läti peres, sest nende küpsetamise traditsioon ulatub 1000 aasta taha. LÄTI TOIT Kõige populaarsemad läti rahvustoidud on köömnesõir, rohelised herned pekiga, pekipirukad ja vanade retseptide järgi valmistatud rukkileib. Läti rukkileib on lätlaste üheks põhitoiduks ning üheks Läti populaarseimaks ,,söödavaks suveniiriks".
ja saaksin selle eest ka palka. Ma olin nõus, kuna see töö mulle meeldis ja midagi uut oleks ju tore õppida juurde. Olin juba saanud ju kõike praktika teemadest proovida. Retseptid andis mulle kondiiter. Sain harjutada mõni päev- kõik õnnestus. Tegin nii magusaid saiakesi(moosisai, kohupiimasai ,kohvisai, kaneelisai) kui ka soolasema täidisega pirukaid(viineri- ,pitsa- ja singipirukas).Väga harva tegin ka kapsa ja porgandi pirukaid. Esimesed pirukad ja saiakesed pidid olema kindlaks kellaajaks valmis, kuid alati ma ei jõudnud nii kiiresti aga sellest polnud midagi, kuna olin siiski praktikant. Täidised olid juba tellitud, kuid vahel võis ka ise teha täidist. Iga piruka ja saiakese taigen tuli ära kaaluda ja veel kindla kaalu järgi tuli ka täidist sisse panna. Kõik pirukad ja saiakesed tulid sama kaalulised. Ka kondiitri poolel tegin ma iseseisvalt ühe saiatoote, mida tahtsin-vanilje saiakese
mõõtmetelt suuremad kui tavalise söögilaua katmisel • Kohvi- ja teelaual kasutatakse sageli küünlaid • Lauanõude asetamise järjekord – Klaasid – gruppidena – Kohvi- või teetassid koos alustasside ja lusikatega, asetus komplektina – Koogi- või suupistetaldrikud asetatakse virnadesse suupistete lähedusse – Söögiriistad ja salvrätikud – Suupisted ja joogid asetatakse gruppidena Menüüsse kuuluvad • Küpsised • Pirukad • Koogid • Soolased küpsised • Kringlid • Salatid • Stritslid • Puuviljad • Tordid • Juust • Väikesed võileivad • Suupiste võileivad • Pähklid • Kuumad võileivad • Mandlid • Magusad võileivad • Kompvekid • Võileivatordid • Soojad suupisted Kohvi või tee lisanditeks pakutakse • Suhkur
7. teisel korrusel 8. Vene hing 9. rahvused - 10. asutused , 11. pirukas , 12. riik - 13. tunniplaan 14. veetorn 15. pelmeenid - 16. vihtlema - 17. valge roos 18. Vene saun 19. rahvuslind 20. rahvus - 21. suitsupääsuke - 22. seep - 23. omadussõna 24. maakonnakeskus 25. raekoda - 26. Vene viin 27. minema - 28. saun , 29. gümnaasium - 30. pannkoogid (p) - 31. kali - 32. Eesti Vabariik 33. toiduained 34. pirukad , 35. linnapea - 36. president - 37. õppima , 38. pealinn - 39. kalamari - 40. Hüva leili! - ! 41. õppeained 42. linna sümbol 43. eesti keel 44. elanikkond - 45. Viljandi järv 46. küüslauk - 47. Venemaa pealinn 48. rahvusvärvid 49. sööma , 50. kodakondsus - 51. kurgid - 52. rahvuslill - 53. vaatamisväärsused - 54. suupisted - 55. Viljandi Täiskasvanute Gümnaasium 56. kodulinn 57. seltsiv - 58. linnavalitsus - 59
Eelkatted Laudade eelkate oleneb ettevõtte tüübist, päevaajast, menüüst, ettetellitud laudadest. Lauanõude ja söömisriistadega tehtud laua eelkate võib olla igas ettevõttes omanäoline. Ka samas ettevõttes kasutatakse erinevaid eelkatteid. Eelkatete liigid on järgmised: · roogade vaba valiku puhul (à la carte) minimaalne eelkate; · ettetellitud menüüde puhul (table d`hôte) lõplik eelkate; · mitmekäiguliste bankettide puhul täielik eelkate. Minimaalne (à-la-carte) eelkate hommikusöögiks: · suupiste kahvel ja nuga (eelroa kahvel ja nuga e väike kahvel ja nuga) · leivataldrik · veeklaas · salvrätt · maitseained. Laual võib olla veel: · võinuga · lauakaunistus · hambaorgid · leivakorv. Minimaalne (à-la-carte) eelkate lõuna- ja õhtusöögiks: · suupiste kahvel ja nuga · praekahvel ja -nuga (suur kahvel ja nuga) · le...
väga hinnatud. Kalu keedetakse, praetakse, küpsetatakse, leides mitmesuguseid kombinatsioone. Seejuures meil poola kastmena tuntud keedetud muna ja või segu ei tunnista poolakad omaks, vaid nimetavad seda juudi kastmeks. Nende enda kaste sisaldab mandleid ja rosinaid. Klassikalised toidud Poola traditsioonilised road on peedisupp, kapsarullid (liha ja riisiga täidetud kapsalehed) ning näiteks kapsa ja seentega täidetud pirukad (pierogi). Wilanowi palee Varssavis Krakowi kirik Tatra mäed Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Poola http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/poland/index_et.htm http://www.toidutare.ee/termin.php?id=616
(omlett). Eriti armastatakse süüa tortilla espanolat so. kartuliomlett, kuhu on lisatud sibulat, maitserohelist jm. Hispaania köögist rääkides ei saa üle ega ümber igas kohvikus ja baaris pakutavast tapasest ehk erinevatest kergetest suupistetest nagu oliivid jms. Hispaania köögi juurde kuuluvad kahtlemata mereannid mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid. Magustoitudest on populaarseimad ensaimadas (Mallorca magus kook), samuti pudingud ning mandlikreemiga pirukad. Hispaanias juuakse peamiselt kolme sorti kohvi: cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) ning cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Kasutatud kirjandus www.horizontravel.ee 6 www.toidutare.ee www.neti.ee www.google.e 7
maksavormidele ei leia Eestist analooge. Üsna erinev on ka soomlaste toidulaud pühade, näiteks jõulude ajal, kui sealt ei tohi puududa mitmekilone nädalaid soolavees hoitud ja siis üle öö madalal temperatuuril küpsetatud seasink. Lihavõttelaual võib võõramaalast üllatada aga mämmi - rukkijahust ja linnastest valmistatud hapendatud, tarrendit meenutav musta värvi pühadetoit. Soomlaste toidulaud erineb traditsiooniliselt ka piirkonniti: karjala pirukad ja karjala praad on need, mis teevad kuulsaks Ida-Soome Karjala- ja Savomaa, Lääne-Soome Pohjanmaa on taas tuntud kuni pool aastat säilitatava kuivatatud leiva ehk reikäleipä ja rammusate suppide poolest. Tänapäeva toidukultuur Soomes järgib üha rohkem Euroopa trende, kõrgelt hinnatakse tervislikku ja mahetoitu, noorte seas on väga levinud taimetoitlus, õllejoomise kõrval levib ka veinikultuur. Soome toidukultuurist on kindlasti lahutamatu kohvijoomine, seda ergutavat
Pearoog 5. Praetud liha/lind 5. Järelroog 6. Vaheroog (aedvili) 7. Juust 8. Puuvili 9. Järelroog (magustoit) Söögikäikude pakkumise järjekord Isutekitaja ja eelroad: · Külmad ja soojad suupisted kalast, lihast,köögiviljadest, seentest, munadest · Külmad ja soojad salatid · Külmad ja soojad võileivad · Pirukad ja küpsetised · Puljongid lisanditega · Köögivilja supid · Püree- ja kreemsupid · Piimasupid · Külmad supid · Munatoidud · Kohupiima toidud Pearoad: · Keedetud, aurutatud,hautatud,praetud,küpsetatud,grillitud kalatoidud,liha- ja linnuliha toidud · Toidud hakkmassidest ja subproduktidest · Toidud riisist, pastast ja teistest teraviljatoodeted
Kihistatakse 2x4-jaks ja jäetakse 20 min. puhkama. Peale toodete vormimist jäetakse nad kerkima ca 45 min. ja küpsetatakse 15min. ca 220° juures. PÄRMITAIGNAST TOOTED 18 Olenevalt kasutatavast toorainest, taigna töötlemise viisist ja kasutatavatest täidistest jaotatakse pärmitaignast tooted: 1. Väikesaiad a) lihtsaiad b) kihistatud taignast saiad 2. Pirukad a) väikesed pirukad b) suured pirukad - kulebjaakad c) lahtised pirukad - pizza, plaadipirukad 3. Rasvas küpsetatud tooted a) pirukad b) pontsikud, keedisepallid c) berliinerid 4. Kihilised palmikud VIIMISTLUSMATERJALID Streisel ehk jahu - või puiste - valmistatakse jahust, suhkrust ja rasvainest vahekorras 1:1:0,5.Kuivained segatakse omavahel, seejärel lisatakse toatemperatuuril rasvaine. Hõõrutakse käte vahel ühtlaseks puisteks. Balt-vanille - küpsetuskindel külmkreemipulber Põhiretsept: 350 g -Balt-vanille 1000g-vett
purustatuna ja jahvatatuna Piprad 4 Roheline pipar Maitse on pehme ja samal ajal piprane. Terava maitsega põhimaitseaine. On mahedam ja värskema maitsega. Ebatavaline, ent põnev magustoit: maasikad serveeritud konjaki ja rohelise pipraga. Väga omapärane! Piprad 5 Kasutatakse põhiliselt praetud või grillitud liha ja kala, kastmed, broiler, lammas, supid, marinaadid, pirukad, juustu-, muna- ja pastatoidud maitsestamiseks. Müüakse kuivatatud teradena, purustatuna ja konserveerituna veiniäädikalahuses Piprad 6 Valge pipar On valminult korjatud ja kooritud pipra vili. Mustast küll mahedama, kuid veidi kibeda kõrvalmaitsega ja tugeva aroomiga. Pärineb Lõuna - Indiast. Toodetakse Indo - Hiinas ja Malaisias. Saadakse musta pipra küpsetest punastest viljadest.
karud ja hirved. Stepides leidub suurel hulgal hamstreid ja koopaoravaid, samuti antiloope Pildid Kultuur ja vaatamisväärsused ● Venemaal elab üle 160 rahvuse. Venelased moodustavad ligi 80% rahvastikust. Suuremad vähemusrahvused on tatarlased, ukrainlased, baškiirid, tšuvašid, tšetšeenid ja armeenlased. ● Teejoomine on suur osa vene kultuurist. Teed tehakse ehtsast samovarist ja selle juurde käivad kindlasti präänikud, pirukad ja barankad. ● VAATAMISVÄÄRSUSED: ● Moskva Kreml ja Punane väljak ● Kizhi Pogost, unikaalne Karjala puuarhitektuur ● St. Peterburi Talvepalee (Ermitaaži) muuseum Vaatamisväärsused Huvitavat ● Venemaal meeste keskmine eluiga on 59 aasta ja naistel 73aastat ● 1$=30rubla ● Laialdaselt kasutusel olev vene vanasõna on „Õppimine on valgus, mitteõppimine – pimedus“ ● Venemaa sümbolid: pruunkaru ja Matrjoška Pildid Lisa Kasutatud allikad ● http://et
kuulub Andide mäestikku. • Rong pilvedesse Saltas-hakati kasutama 67- aastat tagasi, on 4220m kõrgusel. • Buenos Aires obelisk on 67.5 m kõrgune ajalooline monument. See on 79-aastat vana. TRADITSIOONID • Argentiina köök on kuulus oma asadode (grillipidude) poolest. • Tüüpilised road: • Provoleta-grillil küpsetatud juustutükid • Locro- raguu kõrvitsa, maisi ja aedubadega • Empanada-erinevate täidistega poolkujulised pirukad. • Rahvusjook on mate. MUUSIKALE ISELOOMULIKUD JOONED • Rahvamuusikas avaldub tugev hispaania mõju. • Iseloomulik on 3/4- ja 6/8-taktimõõdu vaheldumine. • Laule esitakse sageli kitarri saatel. TANTSUD • Tango on 19. sajandi lõpul Buenos Airese ja Monetvideo alamklasside seas sündinud tants. Silmapaistev tangode looja on A. Piazolla. Tango taktimõõt on 4/4. • Gato on kergete sammude ja kiire rütmiga. Seda nimetatakse inimeste tantsuks
pruugi minna. Lisaksin omast kogemusest Tallinna Ülemiste keskuse juures jõulude ajal toimunud trikist, kuna arvan, et tegu oli väga lihtsa petekaga. Nimelt keskuse ukse ees seisis putka, kus vorbiti kaneelirulle, sellest paremal putka, mis oli suletud ja sellest omakorda paremal putka, kus müüdi suitsuliha ja toormoosi. Lugu algas sellest, et poest väljudes astusin putkale ligi ja ostsin kolm kaneelirulli, raha ära maksnud mainis müüja, et temal ahi peab veel 7 minutit uugama enne kui pirukad valmis on ja mis te arvate mis ma nüüd tegin? mul oli seitse minutit vaba aega ja otse loomulikult ma läksin selle lihaputka ette, uurisin ja puurisin, lõpuks suutis müüja mulle 35 euro eest umbes terve seajala maha parseldada plus veel karbi toormoosi. Enesele imestuseks olin ma veetnud lihaputka ees umbes 10 minutit. Samas saiad olid valmis, läksin neid kõrvalputkajuurde ära tooma. Järgmine päev samas kohas saiakeste putkast
Näidis. kui uni oli ära läinud Kui uni oli ära läinud, piilus päike juba aknast sisse. Näidis. kus varandus on Keegi ei teadnud, kus varandus on. 1. kes suundus kohtunike poole. 1. Rahvas nägi treenerit, kes suundus kohtuniku poole. 2. kuni ta tagasi tuli. 2. Kõik olid vaikselt, kuni ta tagasi tuli. 3. mida katsid veel suured lumehanged. 3. metsas olid maha kukkunud puud- mida katsid veel suured lumehanged. 4. mis tundusid liiga ahvatlevad. 4. ahjus olid pirukad, mis tundusid liiga ahvatlevad. 2. Lisa lausetesse loetelu ning pane vajalikud kirjavahemärgid (5p). 1. Rando, Paul ja Jakob lendasid kolmapäeval Pariisi. 2. Reis viis läbi mitmest Euroopa pealinnast: Berliin, Riia ja peaaegu Varssavi . 3. Ostsime mööblipoest neli tooli, uue kummuti ja laua . 4. Jaanipäev, jõulud ja mardipäev - neid rahvakalendri tähtpäevi tähistatakse juba sadu aastaid. 5. Ma vaatan telekanalitest peamiselt kolme: TV3, kanal 2 ja ETV . 3
Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Hotellimajandus HM31 Ave Rhede 3 PÄEVA MENÜÜ KOOSTAMINE Kodutöö menüü planeerimises Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2007 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................... 3 Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1 3 päeva menüü..............................................................................................................................4 1.1 Lühike menüü.........................................................................................................................4 1.2 Pikk ...
viigkatkuse viljad, ploomid Hispaanlaste söögilaulale kuuluvad viinamarjad ja oliivid ning nendest valmistatud tooted-vein ja õli Rannikualadel süüakse palju kala, kalmaare, krabisid, vähke ja tigusid Mägedes armastatakse süüa lambaraguusid, idas pilaffi Kanaari saartel leidub kohalikul söögilaul värsket kala, kitseliha, sealiha, troopilisi puu-ja köögivilju Hispaania toidud Crema Catalana karamellipuding Mandlikreemiga pirukad Ensaimadas - Mallorca magus kook Laialt tuntud kastmed on: "All i oli" - küüslaugu majonees - tehtud vaid õlist ja küüslaugust "Picada" - purustatud pähklitega eri tüüpi kastmed Gazpacho mitmesugustest Tortillas omlett Paella riis mereandide ja aedviljadest külm supp hakitud lihaga Sempanadillas
Küsimus on keeruline ja aeganõudev. Õhtul vanaema valmistab juuretist. Selleks pane rosinad sooja veega ja oodata, kuni see zakisnet, seejärel lisage lusikatäis rukkijahu või nisujahu II klassi. Kui pärm zakisnet lisatud vett, jahu ja sool. Jällegi pane märjuke soojas kohas. Siis segage tainast ja pane sooja kohta. Kui tainas on sobiv, see on jagatud suurte sile leiba ja küpseta ahjus [2; 4]. Nisujahu küpsetada kuklid koogid puhkus, razborniki, muffinid, pannkoogid, pirukad, tildritele, Shangi. Ja mõned lihtsalt ei kasuta täidis pirukad: liha, kala, juustu, köögivilja. Küpseta neid mune, müslit, puuviljad, marjad, seened, rosinad, herned, [2; 3; 4; 5]. "Supp ja puder - meie toitu," minu vanavanaema armastas lause. Väga sageli esivanemate keedetud hirss või kruubipudru kõrvitsa või kõrvitsa lihtsalt piima [4]. Peetakse kõige kallim riisi putru. See oli ära meega ja sulavõi lehm ainult pühade ajal [2; 4; 5]. Tatar, nisu, hirss, oder putru
mõju · Kõige eredamaks jooneks vene toitude juures ongi nende äärmine mitmekesisus. Ühelgi teisel maal ei tunta nii paljusid erineva maitsega ning koostisega suppe, liha-, kala- ja kohupiimatoite. Ka taignatooteid- pannkooke, saiu ja küpsiseid- valmistatakse rikkalikuks sortimendis. Pärmitaigna mitmekesise kasutamise ning maitsestamise kaudu on saavutatud erakordselt maitsvaid kombinatsioone. Omaette delikatessiks on vene pirukad: kujult väiksed või suured, täidiste valikult ning maitselt ületamatud, moodustavad nad suurepäraseid supilisandeid ja iseseisvaid toite · Toitude maisestamine on hoolikas, põhineb tervislikel alustel. Palju lisatakse taimseid maiseaineid, mis ühtkasi toiteväärtust tõstavad. sibulat, küüslauku, sellerit, peterselli, mädaõigast, tilli, estragoni jt. Lõunapoolsetel aladel hinnatakse kinzat, tkemalisid, paprikar. Vürtside
Tradisioon Poola konstitutsioon kehtib alates 1997. aastast. President valitakse rahva poolt viieks aastaks. Parlamendi alamkoja (Sejm) 460 liiget ja senati 100 liiget valitakse neljaks aastaks otsestel valimistel proportsionaalse esindatuse põhimõttel. Poola traditsioonilised road on peedisupp, kapsarullid (liha ja riisiga täidetud kapsalehed) ja näiteks kapsa ja seentega Chopin, teadlane Maria Curie-Sklodowska, filmirezissöörid Roman Polanski täidetud pirukad (pierogi). Kuulsad poolakad on astronoom Kopernik, helilooja ja Krzysztof Kieslowski, meie hulgast lahkunud paavst Johannes Paulus II. 5 Rahvatantsud,Rahvapillid Masurka on ¾ või 3/8 taktimõõdys,sünkopeeritud rütmiga,hoogne hüpaksammuga tant , kus rõhk on 2. või 3. löögil. Polonees on ¾ takti mõõdus , väärikas sammutants , rõhuga 3.löögil 17.,18. sajandil oli
suhkruta), piim, kefiir karastusjoogid, siirupid, suhkruga mahlad Täisteratooted: must Krõpsud, leib, pudrud soolapähklid, popcorn Aedvijadi- juurviljad, Erinevad maiustused salatid Puuviljad Viinerid, pihvid, vorst,juust(suures koguses) Pruun riis, tatar, Tavaline sai, kartul (mitte palju) saiakesed, pirukad Müsli, pähklid ja kuiv.puuviljad- segu Lahja jogurt- Majonees, hapukoor kohupiim, kodujuust Muna, kala ja Rasvane liha- toidud kanatoidud Värsked või Praetud toidud keedetud/hautatud toidud Joo kindlasti iga päev võimalikult palju vedelikku(vett, rohelist teed), sest see puhastab organismi, kiirendab ainevahetust jpm. Tee kindlasti iga päev mingitki sporti või liigu. Maga korralikult ilma kõrvaliste faktoriteta(arvuti, telekas jne) vähemalt 8h.
Wieprz - Krzna, on 140 km pikk Rahvastik ØRahvaarv: 38 483 957 (30.06.2014) ØRahvastiku tihedus: 123 in/km² Ø98,7% elanikkonnast on poolakad ØVähemusrahvustest elavad Poolas sakslased, kasuubid, ukrainlased, russiinid, valgevenelased, leedulased jt. Traditsioonilised road Økapsas rullides (kapsalehed liha ja ØZur (kääritatud supp riisi täidisega rukkijahust,serveeritud kielbasa ja Øtäidetud pirukad (pierogi kapsa ja keedetud munaga) seentega, näiteks) Øbarszcz (peedisupp) Øpiirkonna delikatess - Oscypek Øpyzy (lihaga täidetud taignast pallid) (mägedes toodetud juust Økompot (mittealkohoolne jook,mis lambapiimast) on valmistatud keedetud puuviljadest) ja bigos. Suuremad linnad ØVarssavi ØKraków ØLód ØWroclaw ØPozna ØGdask ØSzczecin
Muretainas on mure ja krõbe ning rabe. Muretainast iseloomustab rohke rasva- ning jahusisaldus ning madal vedelikusisaldus. Muretainad ei kerki küpsemise ajal (kui ei ole lisatud kergitusaineid). Muretainast võib valmistada väga erinevaid tooteid näiteks kooke, küpsiseid, plaadikookide põhjasid, tordipõhjasid, korvikesi ehk tartalette suupistete tarbeks. · Pate brisee on soolased krõbedad tooted:quiche`id, tartaletid, barquette`id, kanapeed. · Pate a foncer - magusad pirukad ja kookid mahlaka täidisega, nt õuna- või mustikatäidisega. · Pate sucree magusad tartaletid, barquette`id, flan`id, pirukad. · Pate sablee magusad flan`id, tart`id. Muretaina põhiosad on nisujahu, või/margariin, enamasti ka muna või munakollane, ilma nende tooraineteta ei ole võimalik muretainast valmistada. Muretaina soolaseid tooteid võib maitsestada paprikapulbri, jahvatatud musta pipraga või köömnetega. Valmistamise meetodid
juuksuriemand, turulised, teenijad Niki,ja Naki, peakokk, kokapoisid, kammerteener, hani Muinasjutuvestja: Kunagi aastate eest elas ühes linnas kingsepp oma naisega. Iga päev istus ta tänavanurgal ja parandas kingi. Kingsepa naine müüs köögi- vilja, mida ta ise kasvatas. Neil oli tore 12aastane poeg. Enamasti oli turul abiks ning aitas ostjatel aedvilju koju kanda. Kaubamüüja: Ostke head moosi! Ostke head moosi! Kaubamüüja. Pirukad! Kuumad pirukad! Jakob: Siia, prouad! Vaadake, kui ilusad kapsad! Meeldiva lõhnaga maitsetaimed! Tulge siia! Mu emal on maailma parimad porgandid! Ema: Näe, sealt tulebki üks ostja! Nõid: Kas teie olete Hanne, aedviljamüüja? Ema: Jah, seesama. Ehk läheb teil siit midagi? Nõid: Vaatame, vaatame. Kaeme taimekesi, kaeme taimekesi, kas sul ka mida mul vaja. Vilets kraam! Kehvad taimed! Jakob: Kuule, sa oled üks häbematu vanaeit
durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, manna, · jahust leivad, saiad, · nisujahust pastatooted, · küpsised, vahvlid, · küpsised, näkileivad · pirukad, tordid, müslid, · ja pastatooted · kliid, idud Piimatooted lubatud keelatud · Piim · Kohupiimakreemid ja · Keefir, juust, · jogurtid, mis sisaldavad · kohupiim, kodujuust, · keelatud teravilju, lahjad · jogurtid (mis · määrdejuustud, · ei sisalda keelatud sünteetiline · teravilja), hapukoor, · koor · piimasegud, rõõsk · koor, vahvlita jäätis
isetehtud leiba võiga või moosiga ja kõrvale joovad tassi teed Lõunasöök- värske kalasupp Õhtusöök- supp või karri. See on tehtud lihast, kartulitest ja köögiviljadest Kokoda (toit) Kokoda on erakorde roog,mis on valmistatud sidruni- või laimimahlast, marineeritud kalast ja kookospiimas valmistatud tomatitest Seda serveeritakse kookospähklis Fiji suupisted Suupisteid süüakse tavaliselt hommiku ja lõuna vahel. Suupisteteks on tavaliselt pirukad, mis on täidetud kõrvitsa või ananassiga, suhkruga küpsetatud ingverid ja magusad puuviljadest pudingud. Fiji köögiviljad Tihti söövad Fiji inimesed köögivilju, kuna need on väga tervislikud. Peamised köögiviljad on: Tofu lehed Rourou Fiji loodus Fiji on hea elukoht loomadele ja taimedele. Fiji looduses on palju koski ja kärestikke. Fijis on väga palju haruldasi taimi – Heliconia bihai, Zanzibar ja Papagoi pea.
• Munavõi IDAEESTI KÖÖK • Mustikasupp, pohlakeedis • Kuivatatud puuviljad – tehti magusasuppi • Magus vahukoor riivleivaga, kohupiimapudi rukkileivaga • Vorungipirukas Joogid: • Leivakali, kamajook, kasemahl, õlu, kohv SETO KÖÖK • Maitsestamine : sool, mooniseemned, sibul, mesi ( suhkur, küüslauk, mädarõigas, köömned) • Suurmakrupen • Kapstaruug • Peamine toit pulmas – kalasült • Pirukad : porgandipirukas • Suvistepühal – värviti mune, söödi pliine ning sõira ja joodi piima • Kukeseened, puravikud, kuuse- ja lepariisikad • Teravili : nisu, rukis, oder, kaer, tatar • Naerid ja kaalikad • Kala – kiisakala, Peipsi tint, särg. Liha – lammas, siga, kana, kalkun SETO KÖÖK • Puuvilju ja marju söödi toorelt, kuivatati, tehti moose, kisselle ja pirukaid Joogid : • Koduõlu, handsa KEEDETUD SEALIHA