Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"puding" - 41 õppematerjali

puding on väherasvane magustoit rasvasisaldusega 2,0–2,3%. Pudinguid sobib kasutada ka kreemina kookide ja tortide valmistamisel ning kastmena puuviljasalatite peal.
puding

Kasutaja: puding

Faile: 1
thumbnail
1
doc

GMO

GMO Geneetiliselt muundatud organism (lühendatult GMO) ­ organismi pärilikkuse tegureid on muudetud tahtlikult, viisil, mida loodusliku arengu teel ei ole võimalik saavutada. GMO võib esineda toidukaupades, kus: 1. vähemalt üks toidu koostisosa on geneetiliselt muundatud organism; näiteks puding, mis sisaldab geneetiliselt muundatud maisitärklist; 2. toit on tervenisti geneetiliselt muundatud organism; värske porgand, tomat, mais, soja, raps, teravili; 3. see on saadud geneetiliselt muundatud organismist, kuid tööltemise tagajärjel ei sisalda terveid muundatud geene; näiteks muundatud rapsist valmistatud toiduõli. Tegelikult pole geneetiline muundamine midagi muud, kui uus tase sordiaretuses, et 1. muuta taim taimekahjuritele vastupanuvõimelikseks;

Bioloogia → Bioloogia
29 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

TOIDU SERVEERIMINE Kaunilt, kuid lihtsalt Soojadele toitudele soojendatud vaagnad Toitude asetus on kindel, et näha millise toiduga on tegemist Aineid ei segata omavahel palju Eine koostis Väikesed külmad suupisted ­ võileivakesed, salatid, Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat­ enamasti lehtsalat. Juust Magustoit­ tort, kook, puding. Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Tuntumad toidud NIZZA SALAT crème brûlée

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Eating habits

About overweight Every tenth child in Estonia is overweight It has increased dramatically during past 5 years a high risk of developing type II diabetes an adverse effect on joints. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level When do people eat a lot? Darkness and frost bring : sauerkraut and roast, brawn and black puding thick soup and stew to the table. Summertime: everything light and fresh that gardens/forests has to offer. Traditions linked to festivals The New Year therefore usually starts with a serious culinary hangover and deep regrets-weight loss Christmas is the only time when `bon apetit' is more appropriate then `may your bread last'. Traditions linked to fesitvals Shrove Tuesday- pea soup with Shrove buns. Easter- lots of different pastries and eating eggs.

Keeled → Inglise keel
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tuumafüüsika

1. J. Thomsoni- loodud aatomimudelit on nimetatud pudingimudeliks - selle järgi on aatom nagu ühtlane positiivse laenguga "puding", milles on "rosinateks" elektronid. Jõudis järeldusele, et looduses eksisteerivad elementaarlaengud. Tema mudeli järgi ei saa seletada miks aatomid kiirgavad. Ernest Rutherford- kullalehega katse, aatomil on tuum ja selle ümber elektronid (-). Tuum 10-13aatom 10-8 cm. Bohr- täiendas mudelit kihtidega. 2. Aatom kiirgab sellepärast et iga kiirendusega liikuv keha kiirgab. Aatom statsionaarses olekus ei kiirga. Elektron võib liikuda ainult kvant olekutes millele vastab kindel energia. Aatomi üleminek 1 olekult teisele ta kas kiirgab või neelab energia kvandi ehk ootoni mille energia võrdub olekute energia vahega. Hõredatel gaasidel on joonspekter. Gaasides on aatomid hõredad, järelikult aatomite spektrid on joonspektrid. Igale joonele spektris vastab kindel kiirguse lainepikkus ja sagedus. Igal kindlal sag...

Füüsika → Füüsika
15 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vario Cooking Center - slideshow

VarioCooking Center Joonis Joonis Joonis VarioCooking Center 111+ VarioCooking Center 111+ · Frima mudel 1 kaksikpanniga, rõhkküpsetus reziimiga. 16 liitrit + 3 liitrise mahutavusega. · Mõõtmed: 1200(laius) x 770(pikkus) x 1100(kõrgus)mm. · Võimsus: 20kW 3N (faasiline) AC (vahelduv vool) 400v (volti). VarioCooking Center 112+ VarioCooking Center 112+ · Pikkus: 1200 mm · Laius: 777 mm · Kõrgus: 1100 mm · Mahutavus: 2 x 16 l, 2 x 11 dm² · Võimsus: 400 V, 32 A, 17 kW, FAS: 3N, KV ¾ VarioCooking Center 211+ VarioCooking Center 211+ · Frima ühepanniga mudel 1, rõhkküpsetud reziimiga. · 100 liitri mahutavusega. Mõõtmed: 1157 (laius) x 914 (pikkus) x 1100 (kõrgus)mm. · Võimsus: 30 kW 3N (faasiline) AC (vahelduvvool) 400 v (volti). VarioCooking Center 311+ VarioCooking Center 311+ · Frima ühepanniga mudel 1, rõhkküpsetud reziimiga. 150 liitri mahutavusega. · Mõõtmed: 1535 (laius) x 914 (pi...

Masinaehitus → Seadmete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Prantsuse köök

• Kalatoit – väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vms. • Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. • Aedviljatoit (légume) – soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). • Salat (season) – enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm. • Puuvili (dessert) – kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. • Kohv Millest koosneb lõunasöök • Puljong – (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. • Kala – keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. • Liha – enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. • Aedviljatoit – keedetud, praetud, hautatud, vorm. • Salat – värskest toorest lehtköögiviljast või juurviljadest

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

India köök

1 teelusikas suhkrut veidi lisada. Lisa ka veidi suhkrut. soola ja pipart lõplikus maitsestamiseks · Aja kaste keema ja keeda madalal kuumusel umbes õli praadimiseks 10 minutit kuni kana on valmis. · Maitsesta kastet soola ja pipraga ning serveeri basmati riisi ja maitsestamata jogurtiga. INDIA PUDING · Valage 3 tassi piima potti ja kuumutage keemiseni. 4 tassi piima · Niisuta maisijahu 1/4 tassi veega, et vältida klompide 1/3 tassi kollast maisijahu tekkimist. 1/4 tassi vett · Sega intensiivselt piima sisse kasutades visplit. 1/2 teelusikat ingverit · Kuumuta 20 minutit tihti segades. 1/2 teelusikat kaneeli

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Sir Joseph John Thomson

Sir Joseph John Thomson Joseph John Thomson oli inglise füüsik. Ta jõudis katsetega järeldusele, et looduses eksisteerivad elementaarlaengud. Ta pälvis 1906. aastal Nobeli füüsikaauhinna. Sir Joseph John Thomson sündis 18. detsembril 1856 Manchesteris, Inglismaal. Thomson oli väga andekas õpilane ning ta omandas oma alghariduse väikestes erakoolides. Ta paistis silma oma huviga teaduse vastu. Joshep astus Manchesteri ülikooli ebatavaliselt varakult, juba 14 aastaselt. Sealt edasi viis ta haridustee edasi Cambridge (aastal 1876) ning 1880 aastal sai ta kätte oma Bakalaureuse kraadi matemaatika suunal. 1881 saavutas ta Magistri kraadi ning Doktori kraad oli tal käes 1883. aastaks. Sinna samasse ülikooli jäi ta kuni oma surmani, õpetajaks. Thomson oli imeline õpetaja ning tema käe all sirgusid mitmed tuntud füüsikud, keemikud. Tema õpilastest 6 said hiljem Nobeli preemia füüsika alal ning kaks keemias. Samuti võitis k...

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Reisiplaan

Reisiplaan Sihtpunkitks on Inglismaa pealinn London. Tulemas on kultuurireis. Reisi pikkus on kaks nädalat. London on suuruselt teine linn Euroopas. Peale New Yorki tähtsaim rahandus- ja kaubanduskeskus. Ning Rotterdami järel Euroopa suurim sadamalinn. Londoni pindala on 1579 km². Elanikke on peaaegu 8 miljonit. Linnas külastatakse suuremaid turismiobjekte, käiakse läbi kaubanduskeskused ja tutvutakse ka ööeluga. Üldiselt on Suurbritannia kliima mõõdukalt pehme ja väga muutlik. Vihma peetakse Inglismaa ilma sünonüümiks ja seda sajab kogu aasta suhteliselt ühtlaselt. Temperatuur ei ole nii madal, kui geograafiline asend eeldab. Atlandi ookean mahendab nende laiuskraadide külma. Tallinnast saab otse lennuga Inglismaale, Gatwicki lennujaama, umbes kolme tunniga. Gatwick on Londonist 24 km kaugusel. Lennujaam kesklinnast asub pooletunnise rongisõidu kaugusel. Gatwick Express on hea valik kesklinna ...

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Kreeka

vasikaliha. Praadimiseks kasutatakse peaaegu alati üksnes oliiviõli. Populaarsemad kreeka toidud on kreeka salat, naturaalsest jogurtist, küüslaugust, kurgist ja maitseainetest tzadziki kaste, baklazaanisalat (melidzanosalata), juustusalat (tyrosalata), jõekala barbuni, juustuga aedviljasalatid, riisi- ja lihatäidisega praetomatid (domates gemistes), krevetid, merivähid, praetud kaheksajalad (chtapodja), praetud baklazaanid (melitsanes), puding ehk makaronisuflee (pastisio), kalamarjasalat (taramosalata). Väga maitsev on värskelt pressitud mahl. Kohvi juuakse tavapäraselt kahte moodi. Esimene on ellinikos kafes ­ paks kange kohv, mis serveeritakse väikesest tassist ja ilma piimata. Suhkur lisatakse kohvi sisse juba keetmisel. Teine, frappe, on külm lahustuv kohv millele lisatakse maitse järgi piima või suhkrut. Tee joomine ei ole kreeklaste seas eriti populaarne. Kreeklaste lauakombed jätavad soovida

Majandus → Klienditeenindus
5 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Smuutid ja küpsetised

paprikapulbriga). Seejärel tee sellest üks suur pall ja pane see kausiga umbes 10minutiks külmkappi. Seejärel võta see välja ning rulli. Tee valikuliselt sellest kujundid ja küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit. ÕUNAMUFFINID Vaja läheb.. 1 pakk pudingipulbrit 400ml piima 2sl suhkrut 250g pehmet võid 45grammi tuhksuhkrut 6mini-sõõrikut Suhkur Punane toiduvärv 6-8 soolapulka vms 12 mündilehte Valmistamine Keeda pudingipulbrist, piimast ja suhkrust vastavalt juhendile puding. Kata see jahtumise ajaks toidukilega. Samal ajal vahusta tuhksuhkur koos võiga kreemjaks vahuks. Sega või ja suhkru segu lusikatäite kaupa pudingi juurde. Lõika sõõrikud keskelt pooleks ja kinnita pooled võikreemi abil muffinite peale. Kata tassikoogid pealt kreemiga. Sega suhkur punase toiduvärvifa ja seejärel veereta tassikooke punases suhkrus. Puhasta soolapulgad soolakristallidest ja torka koos mündilehtedega tassikookide peale kaunistuseks. Kasutatud materjal http://toidutare

Toit → Kokandus
2 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Toiduidee koostamine arvutis

TALLINNA TEENINDUSKOOL Anni Pea T21K Kahekäiguline lõuna Iseseisevtöö Juhendaja: Mart Tartlan TALLINN 2011 MENÜÜ PEAROOG Hautatud sealiha õunakastmes kaalika-porgandi vormiga (sealiha, õun, dijoni sinep, toorjuust, kaalikas, porgand, muna) MAGUSROOG Kuum inglise puding (piim, suhkur, muna, leib, rosinad) JOOK Sidrunivesi Kohv Toiduidee Mina valmistan kahekäigulise lõunasöögi meesterahvale, kelle füüsilisest tööst sõltub tema toitainete ja energia vajadus. Pearoaks valmistan sealiha, mis on hautatud õuna kastmes ja juurde küpsetatud kerge kaalika-porgandi vorm. Selle talve trend-kaalikas- sisaldab C-vitamiini, millest jätkub talveks.

Informaatika → Arvutiõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Maailma keeled

Laensõna on eesti keele häälikustruktuuriga muganenud, võõrsõna mitte. Eesti kirjakeelde on sõnu laenatud nii oma murretest (kääbus, aeguma, mainima) kui ka võõrkeeltest. Saksa keelest: köök, kool, aabits, telling, korsten, trükkima, värvima, üürima, vorst Vene keelest: raamat, lusikas, raamat, nädal, kapsas, saabas, aken, kasukas, sinine. Soome keelest: suhe, edu, huvi, rühm, eeldama, esinema, harrastus, valdama. Inglise keelest: sport, broiler, fänn, pubi, sprint, puding, tennis, dogi. Rootsi keelest: riik, tasku, plika, patrull, käru, särk, pagar jne.

Majandus → Ärijuhtimine
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. · Munatoite ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit vastava kastmega. · Aedviljatoit ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat ­ enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit ­ tort, kook, puding või vorm. · Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toitumine erinevatel spordialadel

• Suupiste: 600 ml spordijooki, müslibatoon • Õhtusöök: 1,5 tassi spagette, roheline salat kastmega, 3 röstsaia, 240 ml rasvavaba piima 2557 kcal; 6,5 g süsivesikuid 1 kg kehamassi kohta; 1,4 g Valk / kg kehamassi kohta 81 Kg mängija näidismenüü •Hommikusöök: 2 tassi hommiku helbeid, 360 ml rasvavaba piima, banaan, 360 ml apelsinimahla • Suupiste: õun, 2 TBS maapähklivõid, 56 g (2 untsi) krunti • Lõunasöök: 2 Türgi võileiba nisuleival, 10 beebiporgandit, šokolaad puding • Suupiste (eelpraktika): 600 ml (20 oz) Gatorade, müslibatoon • Õhtusöök: 3 tassi spagetti marinaraga, visitud salat kastmega, 3 röstsaia, 360 ml (12 untsi) lõssipulbrit • Õhtune suupiste: 360 ml (12 untsi) mustika-banaani smuuti 3262 kcal; 6,5 g süsivesikuid 1 kg kehamassi kohta; 1,6 g Valk / kg kehamassi kohta Jooksja Toitumine Jooksjad kes jooksevad päevas umbes 5 Km peaksid tarbima päevas umbes 2000 - 2400 kcal. Kuid kõik oleneb kehakaalust vanusest ja aktiivsus levelist

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Vario Cooking Center

VARIOCOOKING CENTER Iseseisev töö Tallinn 2011 SISUKORD 1. JOONISED................................................................................................................3 2. NUMBRILISED SÜMBOLID.................................................................................5 3. TEHNILINE INFORMATSIOON...........................................................................6 4. KIRJELDUS.............................................................................................................6 5. FUNKTSIOONID....................................................................................................6 5.1. VarioCooking Control reziim.....................................................................6 5.2. Käsireziim...................................................................................................7 5.3. Lisafunktsioonid..............................................

Masinaehitus → Seadmete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

* Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. * Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. * Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). * Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. * Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. * Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: * Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. * Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. * Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. * Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. * Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Diabeet ja toitumine

oliivi-, maisi-, ploomirasv, või päevalilleõlid ja nendest valmistatud vähese rasvasisaldusega margariin Magustoidud Puuviljasalat(ilma Rasvata piimatarretis, Rasvane jäätis, koore suhkruta) besee, puding (ilma või võiga suhkruta) valmistatud kastmed , magus puding Küpsetised Kondiitritooted, mis Koogid, rasvased on valmistatud õli või pirukad, küpsised,

Meditsiin → Sisehaigeõendus
24 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

2. Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. 3. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. 4. Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 5. Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. 6. Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. 7. Juust 8. Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. 9. Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. 10. Kohv Kell 17.00­18.00 antav lõuna (diner). 1. Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. 2. Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. 3. Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. 4. Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. 5. Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
23
odp

Kuulsad kokad välismaalt ja Eestist

Kuulsaimad kokad. Koostas: Annili Pill 011K Eesti kokad Henry Lepist Hetkel töötab Helsingi kesklinnas, Sokose kaubamaja ülemisel korrusel restoranis LOISTE. Seal on ta olnud viimased kolm ja pool aastat, selle aja jooksul on tavalisest kokapoisist on sirgunud vahetuse meister, ehk teisisõnu, peakoka parem käsi. Välismaale sattus ta juba 1998. aasta augustis. Nimelt oli ta just kevadel lõpetanud Majaka Teeninduskooli ja kõik oli tuleviku suhtes lahtine. Kristo Malm Ta läks tööle Londonisse, kuna see on olnud ta eluunistus juba pisikesest peale. Ametipostilt on ta Demi Chef de Partie ja hetkel põhirõhku paneb ta sellele, et saavutada köögis kõrgem positsioon. Ta on olnud nüüd Londonis pea poolteist aastat ja vahetanud ühel korral töökohta. Koht, kus hetkel töötab, on Inglismaa ühe tuntuma peakoka Gary Rhodese brasserie Rhodes W1. ...

Toit → Kokandus
53 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Minu tervis

• Neljapäev-Hommik ProFeel(rasvavaba kohupiimakreem) • Neljapäev –Lõuna KanaSaSlõkk • Neljapäev –Õhtu Seafilee vokitud juurviljadega • Neljapäev – Vahepala Õun • Reede –Hommik Omlett seemneleivaga • Reede – Lõuna Riisinuudli singipasta • Reede –Õhtu Kõrvitsa kookosesupp • Reede –Vahepala Puding pählitega Järeldus • Isiklikult kasutasin FitLapi programmi kus oli minu mõõtude põhjal välja arvutatud kcal , milleks oli keskmiselt 1350-1550kcal päevas. • Enesetunne oli koguaeg väga hea .Kehakaal langes stabiilseslt ja kokku sai kaotatud nädalaga 1,5 kg ja kehalt ka 8 cm . • Kaal lõpus 64,5. Kokkuvõte • Kui inimene vaatab üle oma toidulaua , proovib liikuda võimalikult

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Nimetu

Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkool Reisikorraldus RK11 ÕPPEKÄIK HOTELLIDESSE Raport Tallinn 2011 Õppekäik hotellidesse - Sokos Hotel Viru ja Savoy Hotell Käisime Eesti suurimas hotellis Sokos Hotel Virus ning Savoy Hotellis, millel on tiitel `'Rahva lemmik hotell 2010''. Kuna enne õppekäigule minekut oli teada, mis hotellidesse on minek, siis erinevusi hotellide vahel oli lihtne tähele panna. Sokos Hotel Virus kohtusime fuajees Maret Kaldmaaga, kes viis meid väikesesse konverentsiruumi ning rääkis täpsemalt, millised on hotellis pakutavad teenused, kes moodustavad põhiklientuuri ning hiljem näitas ta meile hotellitube. Savoy Hotellis näitas meile Alver Pupart tube, restoran MEKK'i, Savoy Baari ja samuti räägiti, mis lisateenuseid hubane hotell pakub. Sokos Hotel Virus on 516 numbrituba - kodused Standard toad, õdusad Onniorava toad ehk toad lastega pere...

Varia → Kategoriseerimata
6 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Pentanool

ja tema isomeere laialdaselt lahustitena lakitööstuses ja parfümeerias. Amüülalkoholi kasutatakse ka piima rasvasisalduse määramisel (pentanool on abiks rasva vabanemisele). Pentanoolide eetreid kasutatakse lahustitena ja maitseainetena toiduainete tööstuses. Pentanooli leidub järgmistes toitudes ja toiduainetes: · Õun · Banaan · Juust · Kana · Kohv · Kartul · Tomat · Maasikas · Vaarikas · Küpsetised · Kommid · Zelatiin · Puding · Närimiskumm 9 Ohutusnõuded Töötades pentanooliga peab olema väga ettevaatlik, kuna see aine on väga mürgine ja võib põhjustada tõsiseid tagajärgi. Pentanooli aur on õhust raskem. Võivad liikuda põranda lähedal ja distantselt süttida . Aur seguneb hästi õhuga ja kergesti tekivad plahvatusohtlikud segud. Kokkupuude tulega:

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

4 · Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). · Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust ­ (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). · Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. · Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil (diner) kell 17.00-1800 on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong ­ (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. · Kala ­ keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm.

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

Geneeetilise muundamise eesmärgiks on saagikuse parandamine, taimede vastupidavaks muutmine kahjurite suhtes, säilivuse parandamine, külmakindluse suurendamine, toiteväärtuse suurendamine jne. Kõige suuremaks terviseriskiks peetakse GMO toiduga kaasnevaid allergijaid. Enne turule laskimist konrtollitakse GMO toiduained allergeensose ja mürgituse suhtes. Geneetiliselt muundatud organismid esinevad toiduainetes järgmiselt: · üks toidu koostisosa on geneetiliselt muundatud(nt: puding selles on muundatud maisitärklis) · toit on tervenisti geneetiliselt muundatud(nt: tomat) · toiduaine on saadud geneetiliselt muundatud organismist, kuid töötlemise tagajärjel ei sisalda terveid muundatuid geene.(nt: toiduõli) Kakao Kakao viljad olenevalt kakaopuu sordist võivad olla rohelised, kollased ja pruunid. Viljade seemnetest valmistatakse töötlemise tulemusena kakao pulbrit ja kakao õli. Tavaliselt on ühes viljas 20-40 seemet

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Maitsvad õunakoogid

Õunakoogid (jm magustoidud) Mõnus kreemine õunakook Vaja läheb: PÕHI 3dl jahu 3spl suhkrut 0.5tl küpsetuspulbrit ~75g võid (toasoe) 1 muna ÕUNAD 3-4 suuremat õuna 50g võid 3sl fariinisuhkrut 2sl konjakit kaneeli KREEM 4dl piima 4 muna 6sl suhkrut 4sl jahu 2tl vanillisuhkrut Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku (puulusikaga) tainaks. Suru tainas 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taina sisse väikesed augud ja pane külmkappi. Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles fariinisuhkur. Lisa veidi kaneeli ja konjak. Laota õunad pannile ja küpseta poolpehmeks. Valmista keedukreem. Selleks pane üle poole piimast madalal kuumusel soojenema, aga päris keema ära lase. Teises kausis, kus on ülejäänud piim, klopi lahti munad ja lisa suhkur ning vanillisuhkur. Viimasena sõelu juu...

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustus, toidu valmistamine

Liha ja kala eelnevalt kuumtöödeldult, KV pehmenemise järjekorras). *paellad(liha kuubikuteks, haki sibul, purusta küüslauk, kuubista paprika, tomat lohkudeks. Liha kuumas õlis, lisa sibul, küüslauk, paprika. Lisa liha ja kuum puljing. Lisa köögiviljad, kuumuta 20 min).*jambalaya. * pilaff. 28.kohupiimaroad-SOOJAD KOHUPIIMA ROAD, PRAETUD KOHUPIIMAROAD: kohupiimakotletid, kohupiimapallid. KÜPSETATUD KOHUPIIMAROAD: puding, vormid. 29. munaroad- KEEDETUD: koorega ja kooreta keefetud munad. Kulbis keedetud munad, keedetud omletid, muna hüübed, muna puder. PRAETUD: härjasilm, täidisega omlet. 30. keedetud liharoad- liha kuuma magedasse vette. 1kg liha kohta 1-1,5l vett. Kuumut keema ja siis hautatakse. Veis 2-2,5h Siga 1-1,5h 31.praetud liharoad-*rostbiif(väheses rasvas, 1-1,5 cm paksuseks). *böfstooganov. * biifsteek. * romsteek. 32

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Jõulud - referaat

traditsiooniks. Seda külastab jõululaupäeval ligikaudu 40 000 inimest. Alates 1937. aastast tähistatakse seal jõuluõhtut jõululaulude tseremooniaga, kus süüdatakse palju küünlaid. Sellele pani aluse raadiodiktor Norman Banks. Nüüdseks on sellest saanud rahva ühine väliüritus, mida tähistatakse Melbournis iga aasta. Jõulud Ameerikas Ameerika traditsiooniline jõuluõhtusöök on röstitud kalkun juurviljade ja kastmega. Magustoiduks on magus puding brändi kastmega või kõrvitsa pirukas. Ameerikas on teadu pärast väga suur ning seal on palju erinevaid osariike ja piirkondi. Selle tõttu esineb ka jõuluajal erinevates piirkondades selle tähistamisel iseärasusi. Alaskal viivad tüdrukud ja poisid posti ostas olevat tähte uksest-ukseni. Nad laulavad jõululaule, mille peale nad kutsutakse tuppa einele.Uksepealsed on kaunistatud ananassidega, mis on külalislahkuse sümboliks.

Teoloogia → Usuõpetus
78 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Türgi

koogike suhkrusiirupis. Baklava-sorte on väga palju ja maitse sõltub jällegi kvaliteedist. Näiteks kvaliteetse suus sulava pistaatsia-baklava kilohind jääb 500 krooni kanti. Populaarsed on ka eri maitsete ja küpsetusviisidega piima baasil tehtud pudingud, näiteks riisi- või mandlipuding. Omapärane on magus sültjas piimapuding, kuhu on lisatud ülipeenikesi broileri rinnafilee kiude, mis annavad nätskema tekstuuri. Minu lemmikuks on aromaatne damla sak?zä'i puding, mis tehakse mastikspistaatsia puust saadavast lõhnavast kummivaigust. Väga omapärane lõhn ja värskendav maitse. Teiseks lemmikuks on ahjus küpsetatud kuum halvaa, mida serveeritakse pisikeses savianumas. Kodus annab teha un helvas'i ehk jahuhalvaad ja irmik helvas'i, mis on küpsetatud manna ja piiniaseemnetega, yaz helvas'i, mis on tehtud mandlitest. Väga eriline maius on a?ure, mida kirjeldatakse kui magusat suppi keedetud ubade, nisu ja kuivatatud puuviljadega.

Psühholoogia → Psühholoogia
21 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Tugev mõrkjas maitse meenutab pisut männivaiku. Peaks toidus vähemalt 10-15 min hauduma. Sobib eriti ulukilihatoitudesse ja koos küüslaugu, peterselli, aed-harakputke ja estragoniga. Kasutamine: nii küpsetatud kui grillitud kala- ja lihatoidud, lihamarinaadid, maksa-, neeru- ja keedukeeletoidud, muna-, juustu- ja krabitoidud, eriti tomatisupid, pajaroad, makaroni-, seene- ja köögiviljasalatid, praetud kartulid (asendab soola), marinaadid, sokolaadi- ja vanillimagustoidud, vahukoor, puding, maasikad. Tüümian on populaarne eriti Prantsuse köögis. Kasutatakse kala- ja lihatoitudes, marinaadides, õunatarretistes, uluki- ja linnulihapraadides, muna-, juustu-, herne-, oa- ja kartulitoitudes, seeneroogades, ürditees, pitsades ja pastades. Ekstraktid on taimeosadest (maitseainetest) saadud lõhnaained (näiteks, eeterlikud õlid). Ekstraktid eraldatakse taimedest ekstraktsiooni-, veeaurude destilleerimise või muul sobival meetodil ning neid kasutatakse toitude maitsestamiseks.

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
14
doc

TOIDUALLERGIA

võid. (See tundmatu allergia 1992:23). Toidud, mis sisaldavad või võivad sisaldada*piimavalku: Piim (kooritud, pulbriline, laktoosivaba, kondens-ja täispiim) Tabel 3 koor keefir, pett jogurt või juust kohupiim kodujuust koorekaste pitsa, hamburger püreesupp puding Lihakaste* margariin* muna asendajad* pakisupid salatikaste* viinerid* jäätis serbett kreemid maiustused, sh sokolaad* Küpsetised (koogid, leib, sai, küpsised, vahvlid, pannkoogid, pirukad). Mida teha piimaallergia korral? 6

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

rasva) kui ka rasvast (rasva 7% või rohkem) kohupiimakreemi. Tänapäevane tehnoloogia muudab kohupiimapasta osakesed nii väikeseks, et ka rasvavaese kohupiimakreemi söömisel tekib suus tajutav pehmustunne nagu rasvasemategi toodete tarbimisel. (Ibid) Puding Puding on valmismagustoit, mida valmistatakse rõõsast piimast. Normaliseeritud ja pastöriseeritud piimale lisatakse tihedama konsistentsi saamiseks paksendajaid ja maitselisandeid. Puding on väherasvane magustoit rasvasisaldusega 2,0–2,3%. Pudinguid sobib kasutada ka kreemina kookide ja tortide valmistamisel ning kastmena puuviljasalatite peal. (Ibid) Ricotta Ricotta on Itaalia päritolu valmimata juust, mida valmistatakse vadakust. Kohupiima saamiseks kuumutatakse vadak temperatuurini 88 °C ja lisatakse piimhape. Nii eralduvad vadakuvalk ja rasv, millest moodustub vadakukohupiim e ricotta. (Ibid) Kodujuust Kodujuust e teraline kohupiim on sisuliselt valmimata juust

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Õpimapp

Lisas 2 toodud tabelis on antud piimatöötlemisettevõtte toodangu müük tükkides ühes kuus klientide lõikes. Kliendid 1-7 kuuluvad ühte kaupluseketti, kliendid 8-11 teise ketti, numbrid 12 ja 13 on üksikud kliendid. Klientideks on erinevad kauplused. Vastake tabeli põhjal järgmistele küsimustele: 1) Millised tooted on kõige nõutumad kauplustes, millised turul? Tooge välja nõudlus nii tükkides kui kilogrammides. Kauplustes: võileivavõie (9015 tk, kg), kohuke (5394 tk, kg), puding (3874 tk, kg), kohupiimakreem rosinatega (3756 tk, kg) Turul: võileivavõie (950 tk, kg), kohupiimakreem rosinatega (790 tk, kg), kohupiimakreem (687 tk, kg), kohuke (482 tk, kg) 2) Millised kaupluseketid on olulised selles ettevõttes? Selleks tuleb summeerida keti müük ja arvutada osatähtsus kogumüügist. Kõige tähtsam osakaal on kaupluseketil, kelle ketti kuuluvad poed 1-7, tema ostud moodustavad kogu müügist 60%. 3) Mida nende andmetega võiks veel teha?

Majandus → Turundus
67 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Newtoni eelne füüsika areng

Newtoni eelne füüsika areng Descartes 31. märts 1596 ­ 11. veebruar 1650) oli prantsuse matemaatik, filosoof ja loodusteadlane. Võttis kasutusele tähtsümbolid.Tundmatud muutujad xyz. Töötas välja analüüsi meetodid. 1631-32: Lahendades Pappuse probleemi, leiutab Descartes algebralise geomeetria. Formuleeris inertsiseaduse. Avastas, et atmosfääri rõhk kahaneb kõrguse kasvades. Tuletas valguse murdumisseaduse.Mis võimaldas täiustada optikariistu. Pani aluse optikale kui eraldi teadusharule. Tõi ausse uuesti füüsika ja matemaatika. Avastas refleksid. Huygens (14. aprill 1629, Haag ­ 8. juuli 1695, Haag) oli madalmaade füüsik, astronoom ja matemaatik. Huygens huvitus eriti loodusteaduste rakenduslikest külgedest ning sai hakkama mitmesuguste leiutistega. Õnnestus saada teleskoobile 98x suurendus. Avastas Orioni udukogu. Määras Marsi pöörlemisperioodi ja seda üsna täpselt. Leiutas pendelkella. Leiutas projektori, mida nimetati algselt imel...

Füüsika → Füüsika
9 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Muna-piimaseguga(keedetakse kaste,jauhtatakse) · Muna-piimaseguta(VAHUKOOREGA) · Tarrendaine Pannkoogid(crepes) · Jahu,vedelik,kergitav aine- muna,pärm,söögisooda,küpsetuspulber o Lusikapannkoogid o Ülepannikoogid o Täidisega väheses rasvas Vormiroad,pudingid · Leib,sai,pudrud,kohupiim,pastatooted · Muna.piimasegu või ainult muna · Ajhuvorm määritakse rasvainega,riivsai · Puding o Sai,riis,manna,püreed,kohupiim,muna,jne o Munavalge vahustatud o Keedetakse vesivannil TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Külmutatud magusroad · Jäätised · Perfeed · Sorbetid JOOGID Kuumade jookide liigitus · Kohvijoogid · Teejoogid · Kakaojoogid · Sokolaadijoogid · Alkoholiga joogid Kohv ja kohvijoogid

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

piimhappebakterite kontsentraat. Kõik toorjuustud on veerikkad ja pehmed. Piima töötlemine Piima töötlemise eesmärk on kahjulike mikroobide tegevuse tõkestamine. Piimatööstuses toimub piima filtreerimine, pastöriseerimine,homogeniseerimine, normaliseerimine ja pakendamine. Toorpiima ehk töötlemata piima kauplustes ei müüda. Piima saadused Pett, keefir, jogurt, kodujuust, hapukoor, kohupiim, rjazenka(kõrgpastöriseeritud hapupiimatoode ), puding, glasuurkohuke, viili, kondenspiim, piimapulber, jäätis, sorbett, või ja margariin. Munad Muna koosneb neljast põhiosast: Munakoor- on muna kaitsev poorne habras kest. Koore värvus ei viita muna toiteväärtusele või maitsele, vaid sõltub kana tõust. Kooremembraanid- on koore külge liibuvad kaks- kolm valgukihti, mis annavad munale täiendava kaitse, näiteks hallituse ja bakterite vastu. Muna ümaras otsas paikneb õhuruum, mis on seda suurem, mida vanem on muna

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................

Toit → Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

En. Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110 ...

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Jäätis liigitatakse: piimajäätis ­ sisaldab 15...16% suhkrut ja 3,5% rasva, koorejäätis ­ 14...15% suhkrut ja 10% rasva, plombiir ­ 14...15% suhkrut ja 15% rasva, puuvilja-marjajäätis ­ puuvilja-marjasaadustest, siirupist, suhkrust. Kuju järgi eristatakse pulgajäätist (võib olla glasuuritud sokolaadiga, karamelliga. iirisega, jogurtiga), vahvlijäätist ning batoone. Jäätist valmistatakse ka suuremas pakendis ­ 0,5...4,5 l 15.7. Puding 59 Pudingu toorained on piim, suhkur, zeleeruvad ained, modifitseeritud tärklis, lõssipulber, vanilliin jt. Puding on zeleetaolise konsistentsiga magustoit. 15.8. Siirupid Suhkru baasil valmistatud siirupid liigitatakse naturaalseteks ja sünteetilisteks. Esimesi valmistatakse puuvilja-marjamahladest, millele lisatakse suhkrut kuni lahuse küllastumiseni ja keedetakse. Sünteetilisi siirupeid valmistatakse erinevatest

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

KTUD.RH. küllastatud rasvhapped Toitainete sisaldus tabelis tähendab... C16 palmitiinhape 0 C18 steariinhape ­ MKTA.RH. monoküllastamata rasvhapped PKTA.RH. polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoolhape C18:3 linoleenhape VL.KIUDAINED vees lahustuvad kiudained RET.EKV. retinooli ekvivalent NIATS.EKV. niatsiini ekvivalent PANT.HAPE pantoteenhape R% sisaldab x% rasva KLASS E tailiha sisaldus üle 55% KLASS O tailiha sisaldus 40-45% (0.9) söödav osa 90% Sul. sulatatud Rasvas. rasvasusega Toitainete sisaldus tabelis tähendab... vastava toitaine sisaldus antud toiduaines on 0 või minimaalne andmed toitaine sisalduse kohta antud toiduaines puuduvad ENERGIA (kcal) ENERGIA (kJ) ...

Sport → Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
144
xlsx

Tervislik toitumine

KROOM, µg - 0,9 - 0,5 0,25 0,25 FLUOR, µg 20 10 - 10 10 10 JOOD, µg 4,4 16 - 19 17 17 SELEEN, µg 1,5 3- 1,5 1,8 1,8 ALUMIINIUM, mg - 0,11 - 0,05 0,05 0,05 Piimajäätis, Koorejäätis, Puding, Kondenseeritud R 6% R 12% poe, R 3% piim, suhkruga ENERGIA, kcal 156 207,3 123,9 332,2 ENERGIA, KJ 652,6 867,4 518,6 1389,9 VESI, g 65 65 74 27,16 VALGUD, g 4,2 4,2 3,8 7,91 RASVAD, g 5,9 12 3 8,7

Toit → Toit ja toitumine
25 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun