Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kanamuna" - 139 õppematerjali

kanamuna on elliptilise kujuga, ühest otsast jämedam.
kanamuna

Kasutaja: kanamuna

Faile: 0
thumbnail
20
pptx

Kanamuna

 L 63–73 g.  M 53–63 g.  S kergemad kui 53 g. Mõned suhtarvud: 1 muna – umbes 0,5 dl, 1 munavalge – umbes 2 sl, 1 rebu – umbes 1 sl. MUNA KASULIKKUS  Munarebus on keskmiselt 49% vett, 32 % lipiide, 17% valke ja 2 % mineraalaineid (nt kaltsiumi, fosforit).  Letsitiin on hädavajalik rakkude kppstises, normaalseks ainevahetuseks ning aitab vähendada vere kolesteroolisisaldust.  Ühe keskmise suurusega kanamuna söömisel saame 60-80 kcal energiat. KANAMUNAD MUNADE KVALITEET  Muna kvaliteet ei sõltu tema värvusest. Küll on tumedamad munad paksema koorega.  Munakoore värvus oleneb hoopis kana tõust. Enamik valgeid kanu muneb valgeid mune.  Noorkana muneb alguses umbes 17 g kergemaid mune kui aasta hiljem. MUNADE SÄILITAMINE  Mune ei või üle kahe nädala külmkapis hoida.  Kui aga mähkida iga muna eraldi paberisse ja neid

Toit → Toidukaubandus
4 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Muna ujuvus soolvees

Muna ujuvus soolvees Lars Markus Linnupõld Sander Veskioja Tallinna Reaalkool 7.A 28.09.2014 Uurimisküsimus • Mis juhtub munaga, kui see asetada küllastunud soolvette? Mida katseks vaja läheb? • Suur klaasist anum • Toores muna • 1000g soola • Vesi • Möödunõu • Kaal • Lusikas  • Hüpoteesi kontrollimine: Võtan klaasist anuma ja lisan sinna 1,5 l vett, see järel lisan 50g soola. • Mis juhtus? • Muna vajus üsna kiiresti põhja. • Pilt:   Informatsiooni kogumine • Lugesin internetist soola lahustuvusest veest. Hüpotees • Kui vee soolasisaldus on 150g/l , siis toores muna ei vaju põhja ning jääb ujuma. Hüpoteesi kontrollimine 1 • Lahustasin 25g soola 1l vees. • Sool lahustus vees väga hästi. • Asetasin muna soolveelahusesse. • Muna vajus kiirelt põhja. Hüpoteesi kontrollimine 2 • Lahustasin 50g soola 1l vees. • Sool lahustus vees väga hästi. • Asetasin muna soolveel...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Muna

Häädemeeste Keskkool MUNA Referaat Juhendaja: Häädemeeste 2006 Sisukord: · Sissejuhatus · Kanamuna toiteväärtus · Muna ehitus · Munade säilitamine · Muna kvaliteet · Munatoidud · Kasutatud kirjandus · Lisad Sissejuhatus Hea lugeja. Selles referaadis saate teada kõike munast. Milliseid toite saab munast teha, milline on kanamuna toiteväärtus, muna ehitus, munade säilitamine ja kõike sellist põnevat. Peale selle on seal ka kasutatud kirjandus, kus saab lugeda, milliseid raamatuid või interneti aadresse on kasutatud ja ka lisad, kus on igasuguseid jooniseid! Head lugemist! Kanamuna toiteväärtus 12% valku 12% rasva 1% mineraalaineid 0,5 süsivesikuid 74% vett Inimese organism omastab munavalkudest kuni 98% Muna ehitus Koor

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Praktikumi ülesanded linnukasvatuses MS

Mass suled isel muna tood. Muna mass Praktikumi ülesanded linnukasvatuses 1. Kanamuna ehitus. 2. Tähtsamad kanatõud ja krossid (munakanatõud). 3. Tähtsamad kanatõud ja krossid (liha-munakanatõud). 4. Tähtsamad kanatõud ja krossid (lihakanatõud). 5. Kalkunitõud ja nende tootmisnäitajad. 6. Hanetõud ja nende tootmisnäitajad. 7. Partide, muskuspartide ja mullardite tootmisnäitajad. Ülesanne 1. % Mass suled isel muna tood. Muna mass Kanamuna ehitus. Ülesanne 2.

Põllumajandus → Loomakasvatus
115 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Munad

Teiste lindude munad -KALKUNIMUNA Toiteväärtuselt võrdne -Kaal on 70-90g PARDIMUNA 75- 100g Kanamunast rasvasem HANEMUNA 120-200g VUTIMUNAD Kaal kuni 12g Koor pruunikirju ja õhuke- 0,26 mm kuid tugeva nahk- ja kiudkestaga Valg- ja rasvasisaldus sama kui kanamunas Fe sisaldab 4,5x rohkem B1 ja B2 vitamiini üle 2,5x rohkem Tervistav mõju, sest toitainerikkam Ei põhjusta allergiat JAANALINNUMUNAD -Kaal 1,2- 2 kg - Keskmine kaal on umb 22- 24 kanamuna - Koore paksus 3-4 mm - Säilib külmikus 6 kuud - Keetmise aeg 1,5 tundi Jaanalind hakkab munema 2 aastaselt. -Muneb 25-30 aastat - Elab 70 aastat - Paar nädalat muneb, paar puhkab, aastas muneb 40-70 muna - Peale esimest 5-6 muna on kõik täpselt ühekaaluga MIDA JAANALINNUMUNA SISALDAB -Vesi 75% - Valgud 47% - Rasva 43,7% - Põhiliselt A-vitamiin - Mineraalainetest Mg, Zn, Fe. VÕRDLUS KANAMUNAGA Jaanalinnumuna

Toit → Kokk
37 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Linnukasvatuse konspekt

soovi korral kerge lihast eraldada. Linnurasv sisaldab võrreldes teiste loomsete rasvadega palju rohkem küllastamata rasvhappeid. Linnumuna kui loote arenguks kõiki toitaineid sisaldav ja preservina käideldav toiduaine on kõrge dieetilise väärtusega. Lihalindude tapmine, linnuliha töötlemine ja toidumunade sorteerimine on kõrgtasemel mehhaniseeritud ja automatiseeritud. Kanakasvatussaadused Kanamuna Kanamuna ehitus Kanamuna on elliptilise kujuga, ühest otsast jämedam. Muna kontuur kujutab enesest ebasümmeetrilist ellipsit ehk Cassiani ovaali. Standardne kanamuna: ruumala 53,0 cm3, tihedus 1,09 g/cm3, pikem ümbermõõt 15,7 cm, lühem ümbermõõt 13,5 cm, 2 kuju indeks 74, pinnalaotus 68 cm2. Muna moodustumine munajuhas

Põllumajandus → Põllumajandus
22 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Muna

Tartu Kutsehariduskeskus Teema Muna Anna-Liisa Boisen PA11 03.09.2013 Muna Muna on väga väärtuslik toiduaine meie toidulaual, sest sisaldab täisväärtuslikke valke, lipiide, vitamiine ja mineraalaineid. Koor moodustab kanamuna massist umbes 11-14%, munavalgele langeb 54-60% ja munakollasele 29- 36%. Munas leiduvaid toitaineid omastab meie organism 95-97% ulatuses. Muna on inimesele kergesti omastatav toiduaine. Muna valge Munavalge on kollaka värvusega põhiliselt veest ja valkudest koosnev lahus. Keskmiselt on munavalges ligikaudu 87% vett, 12% valke, 0,7% süsivesikuid, 0,2% lipiide ja väheses koguses mineraalaineid.

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Muna-referaat

...............................................................................................7 [1; 31.03.2008]....................................................................................................................7 Munade kaalud:...................................................................................................................8 Kanamunade kaal:...............................................................................................................8 Kanamuna sisaldab:............................................................................................................ 8 Kanamuna energiasisaldus (kcal)........................................................................................9 Kuidas avada jaanalinnu muna?........................................................................................13 Vutimunad............................................................................................................................

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Muna

Võrreldavad Jaanalinnu muna Vutimuna Kanamuna omadused Kollakas valge Kirjud, pruunika Munakoore värvus värvusega sõltub kanade tõust. Värvus Munakanatõugudel on tavaliselt valged, muna- liha- ja lihakanatõugudel

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
20
docx

LINNUKASVATUSSAADUSTE TOOTMINE MAAILMAS

preservina käideldav toiduaine on kõrge dieetilise väärtusega. Lihalindude tapmine, linnuliha töötlemine ja toidumunade sorteerimine on kõrgtasemel mehhaniseeritud ja automatiseeritud. Linnukasvatussaadusi tarbivad kõik inimesed, sõltumata eri rassidest ja usulistest tõekspidamistest. Kanakasvatussaadused Kanamuna Kanamuna ehitus Kanamuna on elliptilise kujuga, ühest otsast jämedam. Muna kontuur (joonis) kujutab enesest ebasümmeetrilist ellipsit ehk Cassiani ovaali. Standardse kanamuna kontuur Standardne kanamuna: ruumala 53,0 cm3, tihedus 1,09 g/cm3, pikem ümbermõõt 15,7 cm, lühem ümbermõõt 13,5 cm, kuju indeks 74, pinnalaotus 68 cm2. Munavalge kihid: Iduketas ehk blastodiskRebukile Väline vedelkiht (10…60%) Panderi tuum Tihekiht (30…80%) Rebutaela kael

Põllumajandus → Loomakasvatus
15 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Linnukasvatus

Kana 9,0 63,8 27,2 Vutt 14,72 55,81 29,37 Kalkun 11,97 58,63 29,40 Hani 12,4 52,5 35,1 Part 12,0 53,0 35,0 Kanamuna keemiline koostis (%) Kanamuna Muna- Muna- Muna- Näitaja (kooreta) rebu valge koor Kuivaine 25,05 51,3 12,1 98,4 Proteiin 12,51 16,6 10,6 3,3 Rasv 10,56 32,6 0,03 Süsivesikud 1,00 1,0 0,9

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

LINNUKASVATUS

ja kiudkestade aurub munade säilitamisel vett, hautamise ajal toimub läbi nende gaasi- ja veevahetus. Munakoores on anorgaaniline aine läbi põimunud orgaanilise aine kiududega, mis teeb koore vastupidavamaks. Koore vastupidavus sõltub tema paksusest ja muna kujust. Muna purustamiseks tömbist otsast on vaja 4,73 ja teravast otsast 5,57 kg rõhku. Munakoore tugevus oleneb kanade söötmisest (sööda Ca ja P sisaldusest), kanade tõust, vanusest ja munemisintensiivsusest. KANAMUNA KUI TOIDUAINE Uks kanamuna katab inimese paevasest tarbest (%): energia 3,3, valk 8,0, asendamatud aminohapped 9,4, fosfor 8,0, kaltsium 3,8, raud 5,0. Muna sisaldab letsitiini ja lusosuumi. Kanamuna sisaldab kolesterooli (rebus ~230 mg). Inimese koikides kudedes kokku on ~60 g kolesterooli ja osa sellest (~1000 mg paevas) sunteesib organism ise. Kahjuliku mojuga on kolesterool siis, kui tema sisaldus veres uletab 2 g liitri kohta.

Põllumajandus → Linnukasvatus
25 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Muna

Munaehitus kanamuna näitel 1.munakoor ehk koorkest 2. nahkkest 3. sisemembraan 4. rebuväät 5. väline munavalge 6. seesmine munavalge 7. rebukest 8. rebu 9. looteketas ehk blastodisk 10. kollane rebu 11. valge rebu 12. seesmine munavalge 13. rebuväät 14. õhuruum 15. kutiikula 4 Muna toitainesisaldus Muna on väga väärtuslik meie toidulaual,sest se sisaldab palju valke,lipiide,vitamiine ja mineraalaineid. Koor moodustab kanamuna massist umbes 11-14%,munavalgele langeb 54-60% ja muna kollasele 29-36%.Munas leiduvaid toitaineid omastab meie organism95-97% ulatuses. Muna on inimesele kergesti omastatav toiduaine. 5 Muna kvaliteet Vanem muna on maitsvam. Kindlasti üllatute, kuuldes, et muna saavutab parima maitse alles 20 päeva pärast munemist ehk umbes 18 päeva pärast pakendamist; ka annab sellises vanuses muna kõige parema küpsetustulemuse

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Linnukasvatus

kanade tõust, vanusest ja munemisintensiivsusest. Liik Munakoor Munavalge Munarebu (kiudkestadega) Kana 9 64 27 Vutt 15 56 29 Kalkun 12 59 29 Hani 12 52 35 Part 12 53 35 Näitaja Kanamuna Munare Munaval Munakoo (kooreta) bu ge r Kuivaine 25 51 12 98 Proteiin 12 17 11 3 Rasv 11 33 0,03 SV 1 1 1 Min. ained 1 1 0,6 95,1 Munakoores on kaltsiumkarbonaat (peamine) ja kaltsiumfosfaat

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
42
xlsx

Kalkulatsiooniõpetus

5 teisendan tooraine kui on dl ja grammides 6 retseptis odrakruup 2dl 7 1dl=85 g=0.085 8 tabelisse 2*0.085=0.175 vajadusel teisenda kogused kasutades 9 massi ja mahumõõtude tabelit 10 kanamuna tk 11 kanamuna tk /kg 12 kanamuna 23 kokku: Supp 200//150/10/30/10 Vaja riisi 0,5 kg, paisub 2,8 korda 200 on kokku, 150 supp, 10 seemned, 30 kukkel, Kuiva riisi 0,5:2,8 on kuiv riisi kogus 10 ürdivõi Praed 450//140/100/100/60/50 450 kokku 140 liha, 100 kv

Toit → toiduainete sensoorse...
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Linnukasvatus

Kana 9,0 63,8 27,2 Vutt 14,72 55,81 29,37 Kalkun 11,97 58,63 29,40 Hani 12,4 52,5 35,1 Part 12,0 53,0 35,0 Mida suurm rebu, seda andekam tibu. Kanamuna keemiline koostis (%) Kanamuna Muna- Muna- Muna- Näitaja (kooreta) rebu valge koor Kuivaine 25,05 51,3 12,1 98,4 Proteiin 12,51 16,6 10,6 3,3 Mineraalained 0,98 1,1 0,6 95,1

Põllumajandus → Loomakasvatus
234 allalaadimist
thumbnail
10
docx

LINNUKASVATUS arvestuseks materjal

sulgumine. 25h läheb ühe muna moodustamiseks. Munad säilivad 4 nädalat. Ristandumisel tuleb valida emapooleks see, kes rohkem muneb. Hanedel munevus sessoonne, tavaliselt märtsis, siis sulgumine ja seejärel munemine jätkub. Kana kõrvaklappide järgi saab öelda muna värvuse. Ajuripats toodab: FSH(emastel munasarjas rebu, isastel spermatosoidid), LH(emastel ovulatsioon, isastel testoretsoon). Nisu on hea toit kanadele. Muna on emassugurakk. Standardne kanamuna: ruumala 53,0 cm3, tihedus 1,09 g/cm3, pikem ümbermõõt 15,7 cm, lühem ümbermõõt 13,5 cm, kuju indeks 74, pinnalaotus 68 cm2. Muna morfoloogiline koostis: 10% munakoor ehk lubikest, 30% rebu, 60% munavalge, koorealused kiudkestad. Muna morfoloogiline koostis: rebu, munavalge, koorealused kiudkestad ja lubikest (munakoor) Munavalge ja rebu on arenevale lootele toitainete tagavaraks. Rebu koosneb vaheldumisi paiknevast kuuest valgest ja kuuest kollasest rebu kihist ning neid

Põllumajandus → Loomakasvatus
65 allalaadimist
thumbnail
21
docx

ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA

valgub kaugemale laiali. 2­3 nädala vanuse muna tömbis otsas on ruumikas õhukamber, mistõttu vette asetatud muna tõuseb, tömp ots üleval, peaaegu püsti. Läbivalgustamisel näeme väljaveninud õhukambrit ning eristame selgesti munakollase varju. Taldrikule löödud munakollane on lame, valge vedel ja valgub laiali. Muna raputades kuuleme, et muna sisu lööb vastu koort. Kanamunade värskuse proovimiseks võib sulatada 120 g keedusoola ühes liitris vees ja lasta sinna proovitav kanamuna. Kui see on sama päeva muna, vajub ta põhja; teise päeva muna ei vaju enam põhja, kolmanda päeva muna ujub vedeliku pinnal. Halba muna tunneme sellest, et ta jääb ujuma soolvee peale, kuhu 10 osale veele on lisatud 1 osa soola. Vaadates muna vastu valget, näeme tumedaid plekke, aga värsked munad on selged. Ülalmärgitu alusel on munade kvaliteedi määramine küllaltki aegaviitev. Tänapäeval saadakse abi ovoskoopidelt

Toit → Toitumise alused
18 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h 0 lehtainas kg 0,080 0,080 0,160 0,160 0,00 kr 0 vürtsikilufilee kg 0,030 0,030 0,060 0,060 0,00 kr 10 valgesibul kg 0,028 0,025 0,056 0,050 0,00 kr 11 kanamuna tk 0,045 0,040 0,090 0,080 0,00 kr 0 till kg 0,005 0,005 0,010 0,010 0,00 kr Kokku: 0,188 0,375 0,360 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine: 1. Aseta lehttainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või vormi, nii et ääred jäävad veidi üles. 2

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Väikelapse tervislik toitumine

peenestada. Lihast saab laps rauda, mis on vajalik vere punaliblede jaoks. Kala on hea joodi allikas ning ka seda peaks sööma kaks kuni kolm korda nädalas. Maiustusi võiks anda nii vähe kui võimalik. Magustoidud ning puuviljad peaksid rahuldama lapse magusavajaduse. Allergiad !! Allergia on tõsine probleem, mis võib ägedana iga kord, kui organism puutub kokku ebasobiva ainega. Imikueas on sagedamini lehmapiima-, kanamuna,- nisu- ja sojaallergiat. Hiljem kujuneb ülitundlikkus pähklite, kala, puuviljade jt. toiduainete suhtes. Allergia eelsoodumus on suurem neil, kelle vanemad on olnud allergilised. Allergiat võib põhjustada iga organismi sattunud loomne ja taimne valk. Seepärast on võimalike allergeenide loetelu pikk. Taimseteks allergiatekitajateks võivad olla kõik teraviljad, välja arvatud tatar. Kaunviljadest tekitavad kõige harvem allergiat herned, sagedamini aga uba, lääts, maapähkel ja sojauba

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
32
pdf

Loomakasvatuse arvestus - kokkuvõte olulisimast

Teisel poolel kohanevad põhisöötadega. 3) Sugulise küpsemise e puberteetperiood – arenevad suguorganid ja sekundaarsed sugutunnused. Ei seemendata enne 15-18 kuu vanuseks saamist. 4) Täiskasvanuperiood – suguorganid on saavutanud funktsionaalse täiuse. Annavad kõige paremaid järglasi, suurema jõudlusega. 5) Vananemis- ja raukumisperiood 9 Linnukasvatus 2012. a oli kanamuna kogutoodang 11,2 tuhat tonni. (2005.a. oli 59 milj t) Munakana ja vutt munevad aastas keskmiselt 300 muna. 1 kg kanamunamassi tootmiseks kulub 2,2 kg sööta. Kanamuna hautamine kestab 21 päeva. Haudumise temperatuur 37…40 ºC. Kanatibu koorumiskaal 38 g. Kanamuna realiseerimise vanus – 42 päeva. Kanamuna on elliptilise kujuga, ühest otsast jämedam. Kanamuna kaalub 60g (45-75). Kanamuna tihedus 1,09 g/cm3. Munad jagatakse kolme kvaliteediklassi: A, B ja C.

Põllumajandus → Põllumajandus
38 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

Lisaks toodavad lihatooteid ka ,,Valla" ning ,,Järlepa" sarjas. Tervislikke tooteid võib leida ,,Kerge" ning ,,Eesti Lihaveise" märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 1.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 1.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on ,,Lihakas Lastevorst", mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 5

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Muna

MUNAD Sille Kingla TT05 Muna ehitus Muna koosneb Munakoor Munavalge Munakollane ehk munarebu Munakoor 1. Munamassist moodustab koor umbes 1114 % 2. Koore paksus on 0,4 mm ja enam 3. Kaitseb muna mikrobioloogilise saastumise eest Munavalge 1. koosneb veest ja valkudest 2. kogumassist moodustab 5460% 3. munavalges on 87% vett ja 12% valke 4. sisaldab valku avidviin, mis ei lase organismil omastada Hvitamiini 5. kalorivaene, sobib kaalujälgijatele Munakollane ehk rebu 1. Keskmiselt sisaldab 50% vett, 17% valku, 32% lipiide, lisaks mineraalaineid, vitamiine 2. Sisaldab letsitiini organism vajab rakkude ülesehitamiseks ja normaalseks ainevahetuseks. 3. 1 munakollases on keskmiselt 260300 mg kolesterooli Kanamunade kaal 1. JUMBO üle 80 g 2. XL 7380 g 3. L 6373 g 4. M 5363 g 5. S 4553 g 6. Väike alla 45 g Kanamuna sisaldab Valku 13 g Vett 76 g Rasvu 1...

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse.

valmistatakse. Munavalge ja suhkru kohtumisel, vahustamise ja kuumutamise tulemusel sünnivadki beseed – maiustused, mida inimkond on tundnud juba sajandeid. Euroopa kokad avastasid beseevalmistamise saladuse arvatavasti XVI sajandil, esimese kirjapandud retseptini jõuti märksa hiljem, ajalooüriku tõendusel alles 1691. BESEE Alustame besee esimese peategelase munavalgega. Tegelikkuses on munavalge valkude 10–12% vesilahus, millele langeb üle poole kanamuna massist. Toiteväärtuselt peab munavalget kõrgelt hindama, sest tema valkudes on olemas kõik asendamatud aminohapped meile soodsas vahekorras. Teine peaosaline on taimse päritoluga (suhkruroost või suhkrupeedist) valmistatud sahharoos ehk lauasuhkur. Tavaline suhkur koosneb pea sajaprotsendiliselt sahharoosist, mille koostises esinevad omavahel keemiliselt seotud fruktoos ja glükoos. Vahustada ja kuumutada Besee kujunemise eelduseks on munavalgete vahustamine piisava suhkrukogusega

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Tervislikust toitumisest

kehas püsiks võimalikult ühtlane. Ära söö umbes kolm tundi enne magama minekut. Veel parem on süüa nelja viimase tunni jooksul enne und ainult valgurikkaid toite ja vahetult enne magama minekut ühte toitu, mis sisaldab ainult valku. Süsivesikud Valgud Kartul Kala Riis Kana Pasta Väherasvane liha Nuudlid Kanamuna Leib, sai Piimatooted Helbed, müsli, puder Oad ja herned Puuviljad, mahlad, mehu Kohupiim Eelista aeglaselt energiat vabastavaid, süsivesikurikkaid toiduaineid. Must leib, pruun riis ja pasta sisaldavad rohkelt kiudaineid ning on rafineeritud teraviljatoodetest toitainerikkamad. Head ja halvad Eelista neid: Väldi neid: Marjamahl(ilma Magusad suhkruta), piim, kefiir karastusjoogid, siirupid, suhkruga

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Nimetu

Valgamaa Kutseõppekeskus Sille Ivanova PIDULIK ÕHTUSÖÖK Kokk I kutseeksami kirjalik aruanne Valga 2011 Menüü Menüü põhjendus Tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine : Maitseained arvestatakse ettevõtte juurdehindlusprotsendi hulka Valmistamine: Töövahendid ja nõud Köögi sisustus Kogus Elektripliit Auru- konvektsioonahi või küpsetusahi Plaatgrill või salamander Vahustaja Juurviljatükeldaja(köögiviljakombain) Hakklihamasin Käsimikser, sausegur Kaalud (elektron vm) Külmkapp Sügavkülmkapp Töölauad Mikrolaineahi Nõudepesukohad(masinad) Kraanikausid Väikevahendid Kastrulid 1l, 2l, 3l Auru-keedukastrul Pannid: (wok-pann, malmpann, teflonpann, portsjonpann Kausid 0,5l, 1l, 2l...

Varia → Kategoriseerimata
15 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

kõrgekvaliteedilise valgu kaun- ja teraviljade kombineerimine. Kala on soovitav tarbida 5 korda nädalas. Külmaveekalad (lõhe, makrell ja heeringas) sisaldavad omega-3 rasvhappeid (DHA ja EPA). Sadades uurimustes on tõestatud, et need rasvhapped aitavad langetada kolesterooli ja triglütseriidide taset ning vähendada riski südamehaiguste ja trombide tekkeks. Muna Inglismaal valminud uuring kinnitab, et vähemalt ühe kanamuna söömine päevas on väga tervislik. Munas on valku, D- ja B12-vitamiini ning seleeni. Kanamunas olevad aminohapped on www.toitumisnoustaja.com Tervislikud toitumisharjumused Ene Mägi mob.5135660 väga kasulikud lastele ja teismelistele. Üks kanamuna (u.50g) annab 73kcal, 5,4g rasva, 6,3g valku jm olulisi toitaineid. Lihatoodetest eelista karjamaal peetavate loomade ja metsloomade liha ning tarbi liha mitte

Meditsiin → Terviseõpetus
143 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Jaapan ja Mali

Põllumajandusmaa on ka pinnamoest ja kliimast tingitud. Kui on mägised või hoopis kõrbe alad, siis seal on väga raske põllumajandusega tegeleda. Kõrbe kuumus tapab taimed, loomad. Mägised alad on vähe viljakad, külmad ja neile on raske ligipääseda. B. Peamised kasvatatavad põllukultuurid ja loomad - põllumajanduse spetsialiseerumine JAAPAN Tuhandetes dollarites Koorimata riis 2939863 Värske lehmapiim 2367113 Koorega kanamuna 2079086 Lihatooted Kana 2055627 Sea 1993292 Veise 1386805 Värsked köögiviljad 527635 Miljon tonnides Koorimata riis 10654000 Värske lehmapiim 7630418 Suhkrupeet 3758000 Värsked köögiviljad 2800000 Koorimata kanamuna 2506768

Geograafia → Põllumajandus
5 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

· Keefir, juust, · jogurtid, mis sisaldavad · kohupiim, kodujuust, · keelatud teravilju, lahjad · jogurtid (mis · määrdejuustud, · ei sisalda keelatud sünteetiline · teravilja), hapukoor, · koor · piimasegud, rõõsk · koor, vahvlita jäätis Liha, kala,lihatooted lubatud keelatud · Sealiha, veiseliha, · Pelmeenid, lihapallid, · kanaliha, kala, keel, · viinerid, keeduvorst, · maks, kanamuna · suitsuvorst, verivorst, · frikadellid, kalapulgad, · puljongikuubikud, · kastmes kala või liha. Marjad ja puuviljad lubatud keelatud · Kõik marjad ja puuviljad · Nisu-, rukki-, odra- ja kaerajahu sisaldavad magustoidud, · Keelatud teravilju

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Munavormid(slaid)

Munavormid Marite Vendel TTP-10 Kuidas muna eeltöödeldakse? Enne kasutamist kontrollitakse munade värkust. Seda võib teha selleks mõeldud seadme ­ ovoskoobi abil. Enne toiduks kasutamist munad pestakse. Munad lisatakse teistele toiduainetele sageli lahtisegatult. Selleks lüüakse munad lahti ja segatakse vispliga kuni munarebud ja -valged segunevad ning klimpjas konsistents muutub valatavaks. Sageli tuleb munavalged lisada teistele toiduainetele vahustatult. Selleks eraldatakse munavalged munakollasest, lüües terava noaga munakoore sisse lõhed, poolitades munakoor ja lastes munavalge välja voolata. Kuidas keedetakse koorega mune? Koorega keedetud mune valmistatakse mitte sisetunde, vaid täpselt aja järgi. Neid keedetakse väikeste partiidena. 1-1,5 tundi enne keetmist võetakse munad külmikust välja , et nende koor kiire temperatuur...

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valge suhkru mõjust tervisele

Valge suhkru mõjust tervisele Tänapäeval pööratakse aina rohkem tähelepanu oma tervise hoidmisele. Suurt rolli selles omavad näiteks: tervislik toitumine, piisav liikumine, alkoholi tarbimise vähendamine ja mitte suitsetamine. Oma essees keskendun toitumisele, tuues välja mõjud inimese organismile, mida toob kaasa valge suhkru tarbimine. Kui alkoholi tarbimine ja suitsetamine on teadatuntud tervist kahjustavad harjumused, siis suhkru tarbimisega kaasnevatele riskidele üldujuhul niivõrd suurt tähelepanu ei pöörata. Muidu on teada, et liigne magusa söömine võib põhjustada ülekaalulisust või et magusa söömine rikub hambaid, kuid vähe teatakse riskidest nagu kroonilised haigused ja suhkrusõltuvus. Valget suhkrut tarbitakse nii teadlikult kui ka peidetud kujul. Seda sisaldub kõige rohkem magusates toitudes nagu: koogid, kommid, küpsised, jäätis, jogurtid, moosid. Samuti on suhkurt palju magustatud jookides, mi...

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Karjandustehnika (loomade arv)

VEIS 2013. a seisuga oli Eestis 261 700 veist, sealhulgas 97 100 piimalehma Kõige suurema eluskaaluga pull Eestis - 1350 kg Kõige suurema eluskaaluga lehm Eestis - 882 kg Söögi päevaseks koguseks 25...30 kg (noorveistele sõltuvalt vanusest 5...20 kg. ) Lehm võib süüa päevas silo kuivainet 7...12 kg PIIMATOODANG Keskmine piimatoodang lehma kohta aastas 8000 kg Kõige suurema laktatsioonitoodanguga lehm 15149 kg suurim päevatoodang 64,7 kg piima Kõige suurema piimarasva toodanguga lehm 623 kg Kõige suurema eluea piimatoodanguga lehm 106332 kg Kõige kõrgema piimatoodanguga talulehm 8787 kg SIGA 2013. a oli Eestis 360 000 siga Korraga toob üks emis ilmale 10 - 12 põrsast. tapetakse juba 70-80 kg kaalu juures (4-5 kuu vanused), et saada kvaliteetsemat liha Ühe sea 100 kg kasvatamiseks kulub 300-400 s.-ü Eesti kõige suurem sigala on Viljandimaal Viiratsis Emise ka...

Põllumajandus → Loomakasvatus
10 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

Tervislikke tooteid võib leida „Kerge“ ning „Eesti Lihaveise“ märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 3.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 3.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on „Lihakas Lastevorst“, mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 6

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kolesterool

Kolesterool - mis see on? Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda. Veres liigub kolesterool ringi rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel. Organismis olev kolesterool on pärit peamiselt kahest allikast: 70% sellest sünteesitakse kehaomaselt (peamiselt maksas) 30% saadakse toidust Kolesterool jaguneb kaheks: "Hea" kolesterool ehk HDL-kolesterool (HDL ­ inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin) "Halb" kolesterool ehk LDL-kolesterool (LDL ­ inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin). LDL transpordib 60-70% vere kolesteroolist. LDL-il on halb omadus kleepuda veresoonte seintele. Seetõttu on LDL peamine ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise puhul esinev lipoproteiin ning selle kõrget taset veres peetakse südame- ja veresoonkonnahaiguste oluliseks riskifaktoriks. HDL on kõige väiksem lipoproteiin ning transpordib ...

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidukaupade analüüs

Lastevorst (300 g) Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sh. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator, E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250 100 g tootes keskmiselt: - energiat 867 kJ / 209 kcal - valku 10 g - süsivesikuid 4 g - rasva 17 g Analüüs: Kõige väiksema energiasisaldusega võrreldes teiste toodetega. Antud toode sisaldab suhteliselt palju erinevaid koostisosi ning lisaaineid, mis muudab mind natuke skeptiliseks

Bioloogia → Toidukaubaõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Austrid referaat

Kasvanduses elavad austrid 4-5 aastat, sellele eelneb kaheaastane «sõimeiga». Kvaliteetse karbi saamiseks kulub 7-8 aastat. Üks täiskasvanud austrikarp sisaldab keskmiselt 20 grammi «liha». Lisaks toorelt ehk elusalt söömisele kasutatakse austreid toiduks töödeldult ja ka konserveeritult. Näiteks tehakse austritest austrikastet, mida kasutatakse sarnaselt sojakastmega wok-roogade maitsestamiseks. Austrite toiteväärtus ületab mõneti kanamuna, ent samas on see hõrgutis kolesteroolivaba. Austrid on väärtuslikuks fosfori-, tsingi- ja joodiallikaks, vitamiinidest on olulisel kohal B12. Kuidas austrit süüa? Toorelt ehk elusalt süüakse ainult värskeid või jahutatud austreid. Sügavkülmutatud austreid tarvitatakse soojades toitudes, sulatades nad üles mikrolaineahjus sulatusreiimil või selle puudumisel korduvalt 40-45 ºC veega üle valades. Seejärel eraldatakse auster karbist ja lisatakse toidule

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toit, toitumine ja sportlik saavutusvõime

Kõrge glükeemilise indeksiga: Kartul, banaan, rukkileib, sai, riis, müsli, mesi, sokolaad, rosinad, siirup. Kirjutage lehekülje lõpus olevast loetelust siia välja teistest enam rauda sisaldavad toiduained. Kas mõni oluline rauaallikas on puudu? Maks, teraleib, sepik, rosinad, ploom, uba, suitsukala, sealiha, kanaliha, päevalilleseemned. Puudu on linnuliha, kuivatatud puuviljad, loomaliha. Märkida järgnevas loetelus ära head vitamiin C allikad. Jogurt piim juust jäätis kanamuna sealiha kanaliha maks keeduvorst viiner verivorst teraleib röstsai sepik maisihelbed mesi toores porgand õun keedukartul kartulikrõpsud rosinad pirn banaan apelsin kiivi tomat ploom paprika sibul salat uba hernes kurk päevalilleseemned sokolaad metsapähklid rapsiõli seened suitsukala limonaad Selgitage, miks sportlase toidus süsivesikutest kunagi puudu ei tohiks olla? Kuna süsiveskid on energiallikaks eriti kõrge intensiivsusega lihastööl. SV aitavd hoida

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
69 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Seedeelundkond ja erituselundkond

kasutab (mida sööb) Toitaine- toiduainete koostisosad, mida organism vajab kudede ülesehituseks ja rakkude uuendamiseks Ensüüm- eriliste omadustega valgud, mis kindlustavad organismis keemiliste reaktsioonide toimumise, jäädes ise samal ajal muutumatuks Vitamiin- väikese molekuliga orgaaniline aine, mis kindlustab ensüümide toimimise 2. Toiduained ja toitained (mis ei sobi loetellu ja miks?) Toiduained Loomsed: liha, kanamuna, piim, kala jne. Taimsed: rukkijahu, makaronid, tomatid, õunad jne. Toitained Makrotoitained: valgud, rasvad, süsivesikud Mikrotoitained: vitamiinid, mineraalaine 3. Seedeelundid ja seedenäärmed, nende ülesanded organismis (tunda jooniselt ära märgitud elundid; millised neist on seedenäärmed?) 4. Kus algab erinevate toitainete (süsivesikute, valkude, rasvade) seedimine? Milliseid ensüüme on nende lõhustamiseks vaja? (TV lk 38 ül 2)

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Seede- ja erituselundkond

Toitaine- toiduainete koostisosad, mida organism vajab kudede ülesehituseks ja rakkude uuendamiseks Ensüüm- eriliste omadustega valgud, mis kindlustavad organismis keemiliste reaktsioonide toimumise, jäädes ise samal ajal muutumatuks Vitamiin- organiline ühend, mida inimene tingimata vajab normaalseks elutegevuseks 2.Osata eristada toitaineid ja toiduaineid (mis ei sobi loetellu). Taimsed: rukkijahu, makaronid, tomatid, õunad jne. Toiduained Loomsed: liha, kanamuna, piim, kala jne. Makrotoitained: valgud, rasvad, süsivesikud. Toitained Mikrotoitained: vitamiinid, mineraalaine. 3.Tunda ära joonisel märgitud elundid; millised neist on seedenäärmed või seedeelundid; elundite ülesanded. Seedeelundid: * suuõõs koos hammastega ja keelega:1) maitse tundmine;2) toidu segamine; 3) toidu peenestamine;4) toodavad amülaasi, lagundavad süsivesikuid * neel:1) toidu edasijuhtimine söögitorru;2) toidu neelamine

Bioloogia → Bioloogia
191 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Tervislik toitumine-tervise tugevdamine

Vitamiinidel ei ole energeetilist väärtust. Vitamiinid jaotatakse rasvas lahustuvateks (A,D,E,K) ja vees lahustuvateks (B,C). Vitamiinirikkad toiduained: (Sulgudesse taha on kirjutatud päevane vajadus milligrammides.) A-vitamiin - veisemaks, seamaks, munarebu. (0,8-1,1).Naha kuivenemine, karedus ja pigmentatsiooni häired. Ületarbimisel peavalu, juuste väljalangemine. Provitamin B-karoteen - köögivili, spinat, till, petersell jne. D-vitamiin - kalamaksaõli, heeringas, kanamuna rebu jt. (5-8). E-vitamiin - taimeõlid, kalamaks, pähklid. (8-13) B1-vitamiin - teravili, teraviljasaadused, liha, lihatooted, kartul, köögivili, piim, piimasaadused. (1,1-1,5).Väsimus, unetus, isutus, seedehäired. B2-vitamiin - kanamunad, juust. (1,3-1,7).Väsimus, kaalukaotus, naha punetus, kestendamine ja lõhenemine, põletikud suunurkades ja silmade ümbruses, suus haavandid, nägemishäired.

Sport → Kehaline kasvatus
47 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiinid-KQH

Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine Toiduainetega seedekulglasse sattuv biotiin on seotud valguga. Valgu proteolüüsil seedekulglas jääb järele biotsütiin (kompleks lüsiin-biotiin), mis bionaasi toimel annab vaba biotiini. Vaba biotiin imendub Na-sõltuvana peensoole ülaosas ning suuremate koguste korral tõuseb difusioonina imendumise hulk. Kusjuures soole mikrofloora poolt toodetud biotiinist imendub vaid 8-15%. Imendumist pärsib liigne alkohol, antibiootikumid ja toore kanamuna glükoproteiin avidiin (seob ennast biotiiniga ja muudab selle organismile omastamatuks). Imendunud biotiini transpordib organismis albumiin ja mitmed globuliinid. Biotiini talletavad maks, neerud, lihased ja aju. Eritatakse teda uriini ja väljaheitega. Biofunktsioonid Biotiin on liitensüümide koensüüm. Biotiin-sõltuvat karboksüülimist vajab Gle-süntees, rasvhapete süntees pikemaahelaliste PUFA-de süntees (polüküllastamata rasvhapped) ja hargnenud ahelaga aminohapete katabolism

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Juustu nimetused -Selver

60 Breton Brie (Paysan Breton) 13. Valgehallitusjuust 11.12 Camembert (Merci Chef) 14. Forte Kõva 14.55 Pastöriseeritud piim, itaaliapärane juust juuretis, meresool 26% (Valio) (1,7%), tardaine kaltsiumkloriid, säilitusaine kanamuna lüsotsüüm, laapferment. 100g toodet sisaldab Energiat 1500 kJ / 360 kcal Valke 33,0 g Rasvu 26,0 g Süsivesikuid 0,0 g 15. Juustukuubikud 8.45 (Piimameister Otto) 16. Juust Atleet Originaal 9

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

Serveerimine: 1. Temperatuuril vähemalt 65 °C eelsoojendatud taldrikul. 2. Lisandid vastavalt ülesandele. TOIDU NIMETUS Räimevorm portsjoni kaal g 200 valmistatavaid 10 portsjoneid Retsepti kaal Valmistamise kaal kokku Toiduained Ühik 1 bruto Kao % 1 neto 10 bruto10 neto 1 räimefilee kg 0.158 5 0.150 1.580 1.500 2 mugulsibul tk/kg 0.048 16 0.040 0.480 0.400 3 kanamuna tk/kg 0.600 0.030 6.000 0.300 4 piim (2,5%) l 0.020 0.020 0.200 0.200 5 nisujahu kg 0.006 0.006 0.060 0.060 6 sidrunipipar kg 0.001 0.001 0.010 0.010 7 sool kg 0.002 0.002 0.020 0.020 8 taluvõi kg 0.007 0.007 0.070 0.070 9 toiduõli (vo l 0.003 0.003 0.030 0

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Jood (I)

juhul põhjustab märkimisväärseid vaimseid ja füüsilisi arenguhäireid. Suurema joodivajaduse rahuldamiseks on raseduse ajal soovitav võtta jooditablette. Mõttekas on hoida joodipreparaadid käepärast ja imetamise perioodil. Abiks on kindlasti ka joodirikas toitumine: palju merekala, köögivilju (porgand, spargel, seened ja oad). Joodi sisaldus 100 grammis toiduaines: (Toiduaine - Jood, µg) · Sool - 2200 · Kanamuna - 190 · Kama, rääbisemari, soolalõhe - 140 · Puuviljasalat, piimapulber - 130 · Makaronid, krevetikonserv - 90 · Juust - 80 · Lõhe, meriforell - 65 · Angerjas - 60 · Sardiinid õlis - 50 · Ketsup, sinihallitusjuust, vürtsikilu, pelmeenid - 45 · Küpsis, kringel, värske & suitsutatud kala - 40 · Shokolaad, majonees, sulatatud juust - 35 · Sepik, sai, nisuhelbed, tärklis, keed.makaronid - 30

Keemia → Keemia
65 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduallergia

olla samuti allergeeniks. Rasvad Rasvadest on sagedamini allergia põhjuseks päevalilleõli. Kel esineb kõrgenenud tundlikkus päevalilleõli suhtes, sel võib esineda allergianähte ka päevalille õietolmu suhtes. Enamasti toimib mitu tegurit On täheldatud allergiat mitme toiduaine suhtes. Sagedamini esinevad Eestis kombinatsioonid: kala, muna, piim ja sealiha; kala, muna, sea- ja loomaliha; kala, muna, sealiha ja apelsin. Soomes sedastati viimasel aastakümnel peamiselt piima, juustu, kanamuna, sokolaadi, kakao, tsitrusviljade, õunte, banaanide, maasika, tomati, herne, selleri, peterselli, sibula, kartuli, kala, kanaliha ja alkoholi sisaldavatest jookidest põhjustatud allergiat. Enamasti toimivad korraga mitu toiduallergeeni ja allergiat soodustavat tegurit (pärilik soodumus, närvisüsteemi haigused, hormonaalsed häired, haimoriit jm põletikukolded organismis, suitsetamine), tulemuseks on allergilise haiguse teke. Ravi

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Romantiline Õhtusöök

Ida-Virumaa-Kutsehariduskeskus Eriala:Kokk Kristel Teppe Romantiline Õhtusöök Lõputöö Juhendaja .Urve Arm Jõhvi:2011 Sisukord Menüü.............................................................................................................................................. 3 MENÜÜ PÕHJENDUS ..................................................................................................................4 TEHNOLOOGILISED KAARDID.................................................................................................5 Eelroog.........................................................................................................................................5 Pearoog........................................................................................................................................ 6 Järelroog..........................

Toit → Kokandus
180 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Toitumisõpetus

SISUKORD SISSEJUHATUS.................................................................................................................. .....3 1 TERVISLIK TOITUMINE..................................................................................................4 2 TOITAINED......................................................................................................................... .5 2.1 Valgud................................................................................................................................... 5 2.2 Rasvad................................................................................................................................... 5 2.3 Süsivesikud........................................................................................................................... 5 2.4 Vitamiinid........

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
55 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Toitumine vol.2

98 Aine- ja energiavahetuse füsioloogia toimitakse teisiti. Oluline on, et kõik päeva jooksul söödu saaks kirja pandud, võimalusel märkida ka söömise kellaaeg. Täpsema ettekujutuse saamiseks toiduainete kaalust on soovitatav eelnevalt kodus kaaluda ära leiva- ja saiaviil, keskmise suurusega kartulid, kanamuna ja teised igapäevases toidus üldkasutatavad toiduained. Kui kodus kaalu pole, võib mõned toiduained praktikumi kaasa võtta. Menüütabelisse kantavad arvud toiduainetes sisalduvate üksikute põhitoitainete, vitamiinide ja mineraalainete kohta leitakse toiduainete keemilise koostise tabelitest. Arvud summeeritakse päeva kohta. 4. Tulemuste võrdlus. Järeldused ja ettepanekud Viimases, kokkuvõtvas etapis võrrelda toiduga saadut vajadustega. Tuua välja suuremad lahknevused

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Soome keel A1 sõnad

Aasta ­ vuosi Kanamuna ­ kananmuna Aed ­ puutarha Kaneelirull ­ korvapuusti Aken ­ ikkuna Kapp ­ kaappi Alumine korrus ­ alakerta Karastusjoogid ­ virvoitusjuomat Diivan ­ sohva Kardinad ­ verhot Dush ­ suihku Kartul ­ peruna Eile ­ eilen Katus ­ katto Elanikud ­ asukkaalle Kelder ­ kellari Elutuba ­ olohuone Kevad ­ kevät Eramaja ­ omakotitalo Kihiline tordilõik ­ täytekakku Esik ­ eteinen Kirjutuslaud ­ kirjoituspöytä Esimene korrus ­ ensimmäinen kerros Kohupiimakook ­ rahkakakku Garaaz ­ autotalli Kohvimasin ­ kahvinkeitin Garderoob ­ vaatenhuone Kortermaja ­ kerrostalo Gramofon ­ lt-soitin ...

Keeled → Soome keel a1
64 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Nimetu

Viru ämma all pidada nimelt Kalevipoja terve varandus ja tema tööriistad varjul olema. Kalevipoja hobuse kondid ja hobuseriistad pidada aga Assamalla luhas olema. 1909. aasta suvel käidud Soomest üht Türsamäge Väike-Maarja kihelkonnas taga otsimas. Seal mäe peal peab üks suur vöötidega kivi olema ja kolm munasuurust auku seal kivi sees. Viru ämm on küll nõndanimetud Tõrgamäe otsas ja vöödiline on ta küll, aga nimetud kolme kanamuna suurust auku ei ole seal sees. Ka on välk kord sellesse kivisse löönud ja suure tüki küllest maha põrutanud. 4 Folklore. http://www.folklore.ee/rl/folkte/myte/kalev/56.html Kokkuvõte Minu töö eesmärk oli teada saada ,,Kalevipoja" eepose tekke lugu. Töö käigus sain teada palju Friedrich Reinhold Kreutzwaldi elust. Ta oli aidanud kaasa palja eepose ,,Kalevipoeg" tegemisele. Sain teada tema elust, kus ta koolis käis ja muid tegemise. Ta oli sündinud 1803

Kirjandus → 10. klass
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun