Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rahvusvahelised suhted (0)

3 HALB
Punktid

Lõik failist

Rahvusvahelised suhted
3.loeng RVS kui teadus
RVS ja teised teadused/ Kuidas RVS’ga seotud/mõjutab?
  • Ajalugu: mõjutab, sest me saame kõik lugeda, mis varem on toimunud
  • Politoloogia / võrdlev
  • Poliitika
  • Geograafia (nt reostatud vesi, paljud kalad surevad)
  • Majandus: (kaubanduskoostöö tulemus, majandus mõjutab seda, millised riigid on võimsamad, millised vähemvõimsamad. EL laguneb majandusprobleemide pärast, EL tekkis majanduskoostöö pärast. Majandus mõjutab meie käitumist riigi sees ja ka riigi vaheliselt väga palju)
  • Rahvusvaheline õigus: Inimõigused on tekkinud RVS, ja levivad sellega, RVS’ga üritatakse ka neid tagada. Kogu arusaam, et meil on olemas väikesed riigid ja neil on õigus ise eksisteerida, toetubki RV õiguste printsiipidele. Üritab korraldada RVS. Saab eksisteerida vaid siis, kui RVS seda toetavad . Sõltuvad üksteisest.
  • Psühholoogia: Saame uurida riigijuhti, tema käitumist, tausta . Kuidas avaldatakse üksteisele psühholoogilist survet? nt sõjandus. Levitatakse propaganda materjale teiste kohta. (nt vanemad ei hooli oma lastest, nad ei ole inimesed. See, et me neid tapame, ei omagi tähtsust, nad on seda väärt).
  • Sotsioloogia: (uurib ühiskonda) Inimmasside käitumine rahvusvahelistes suhetes.
  • Avalik haldus: riigid, kes on parem haldusjaotusega, kipuvad olema RVS aktiivsemad, saavad oma asjadega hakkama.
  • Meedia ja kommunikatsioon:
  • Religioon : On RVS tõstatanud fakti, et me ei tea teistest uskudest mitte midagi, või teame hästi vähe- usuteadust Eesti koolides ei ole.
  • Semiootika (märgiteadus, uuritakse erinevad sümboleid)/filoloogia ( keeleteadus ): Oluline RVS, sest saame erinevatest asjadest erimoodi aru. (nt eestlastel on matusevärv must, indias valge). Kohanimed erinevat moodi.
  • Tehnoloogia : RVS on mõjutanud relvade areng, millistel riikidel on arenenum relvatööstus. Millistel riikidel on raha osta kõige võimsamaid relvi, need on kõige „kõvemad“. Praegu Hiina, USA enam varsti mitte.
  • Füüsika/keemia: aatompommid.

RSV ei ole asi iseeneses. See on seotud absoluutselt kõigega/kõigi teadustega, mis on meie ümber!
RS uurimismeetodid
  • Üksikjuhtum- case study
  • Võrdlev meetod- väike juhtumine hulk, alla kümne (kvalitatiivne meetod). Hästi palju kirjeldamist.
  • Statistiline- palju juhtumeid (kvantitatiivne). Analüüsitakse vähe asju, nt 3-4 tunnust.
  • Eksperimentaalne- raske kasutada.

Mis on teadus?
Teadus põhineb testimisel- nendest järeldame seadusi ja teooriad- lõpuks tuletame ennustused ja seletused. RVS seda teha ei saa!
RVS on nagu margialbum: teame fakte ajaloo kohta, kogume need kokku ning panema nagu margid albumisse.
Kas rahvusvahelised suhted on teadus?
EI: Pole eksperimentaalset meetodit
Ei oska ennustada
Teooriatel on alati õigus ehk neid ei saa ümber lükata
JAH: Sotsiaalteadlastel omad meetodid
Suudab palju kirjeldada ja pisut ennustada
Teooriatel
Vasakule Paremale
Rahvusvahelised suhted #1 Rahvusvahelised suhted #2 Rahvusvahelised suhted #3 Rahvusvahelised suhted #4 Rahvusvahelised suhted #5 Rahvusvahelised suhted #6 Rahvusvahelised suhted #7 Rahvusvahelised suhted #8 Rahvusvahelised suhted #9 Rahvusvahelised suhted #10 Rahvusvahelised suhted #11 Rahvusvahelised suhted #12 Rahvusvahelised suhted #13 Rahvusvahelised suhted #14 Rahvusvahelised suhted #15 Rahvusvahelised suhted #16 Rahvusvahelised suhted #17 Rahvusvahelised suhted #18 Rahvusvahelised suhted #19 Rahvusvahelised suhted #20 Rahvusvahelised suhted #21 Rahvusvahelised suhted #22
Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
Leheküljed ~ 22 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-10-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 38 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor hhelinar Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
docx

Rahvusvaheliste suhete eksamiks ettevalmistumine

Eksamiks ette valmistudes võiks tähelepanu pöörata neile teemadele: 1. Üldine - mis on üldse rahvusvahelised suhted ja mis on nende seos muude maailma asjadega? - mis on RS teadus? 2. Ajalugu - olulisemad sündmused, millest rääkisime. Mainisin ekstra, et see on oluline, tuleb eksamisse. VESTFAALI RAHU- lõpetas 30-aastase sõja 1648 aastal. Esimene diplomaatiline leping tänapäeva mõistes, muutis Püha Rooma Keisririiigi juhtimist, kinnitati uued territooriumid ja jagati maid, kaotati kaubanduspiirangud ja vähendati piiranguid Rheini jõe kasutamisel.

Diplomaatia
thumbnail
6
docx

Rahvusvaheliste suhete alused konspekt

RS on suhted maailmas, peamiselt riikide vahelised, aga ka organisatsioonide ja hargmaiste ettevõtete vahel. RS mõjutavad ajalugu, rahvusvaheline majandus, keskkond ja terrorism. Akadeemilise distsipliinina on RS politoloogia haru, mis uurib Rsuhteid. Nii positiivselt (rs analüüsides) kui ka normatiivselt (ettekirjutusi tehes). Annab raamistiku, et ära tunda, analüüsida ja hinnata maailmas toimuvat. Küsimused: kes mõjutab keda, kes sõltub kellest, polaarsus? Konfliktide teke, põhjused, lõpetamine, rahu ja koostöö püsimine, põhjused? Maailm enne Vestfaali rahu (1648) Palju keskusi, riikide mõiste puudus: olid valitsejad ja nende territoorium. Jõudude tasakaalu pidev muutus. Maailm toimis reegli järgi, kel jõud sel õigus. Vestfaali rahu: lõpetas 30-aastase sõja. Esimene diplomaatiline leping tänapäeva mõistes (kiriku tähtsuse vähenemine, tekkisid uued territooriumid- k.a väikesed (holland, Sveits, Milano) kaotati kaubanduspiirangud ning vähendati neid Rhein

Rahvusvaheliste suhete alused
thumbnail
72
docx

Rahvusvaheline poliitika konspekt

........... 11 Tonybee.......................................................................................................... 11 Huntington..................................................................................................... 11 Majandus........................................................................................................... 11 Maailma jaotamine rikkuse järgi.....................................................................11 3.10.2017 – rahvusvahelised organisatsioonid.....................................................13 Tekkimise tingimused (Iris Claude Archer).........................................................13 Määratus........................................................................................................... 13 Tunnused........................................................................................................... 13 Liikmed - geograafia..........................................................

Riigiteadused
thumbnail
88
docx

Rahvusvahelise poliitika loengud

I loeng - sissejuhatus Mis on rahvusvahelised suhted? Actor -> toimija!!! Rahvusvahelised suhted ● Termini kujunemine - Bentham & Comte -> Bentham võttis 19. saj.-l kasutusse termini “international”. [1919 Walesis avati esimene õppetool rahvusvahelistes suhetes] ● Suhted kellegi/millegi vahel - Kes on suhtlejad? ● Kontekst - anarhia -> ei ole ühist valitsejat. Tähendab, et ei ole hierarhiat. Kellelgi pole teise üle võimu anarhias. Maailmas on üldjuhul ikka hierarhiline ka riikide vahel. ● Sisemine vs välimine ● Erinevad teemavaldkonnad Sisemine ja välimine ● Vahendite monopol vs detsentraliseeritus ● Tööjaotus vs eneseabi -> Eneseabi tähendab, et kõigega peab ise hakkama saama. See on anarhias

Rahvusvahelised suhted
thumbnail
4
doc

Rahvusvahelised suhted : kordamine

· Teatud valdkonnas siiani domineerib (piiratud energia) -Pluss-summa mäng (koostöö) · Õnn on piiramatu · Kõik võivad võita · Teatud valdkondades domineerib Realismi olemus ja ajalugu Kõige vanem pikalt domineerivaim. Sobis täpselt oma ajastusse (enne 19.saj) · Osalejad on riigid ja riigid on kõige tähtsamad (indiviidi ja rahva arvamus ei ole oluline!) · Riigid käituvad ratsionaalselt · Riikide suhted on ,,nullsumma mäng" (keegi võidab keegi kaotab) · Maailmas valitseb anarhia ja iga riik vastutab enda eest ise · Sõda on normaalne (sõda ei tohiks karta ja see on tavaline rahvusvaheline diplomaatia vorm) · Eesmärk: sõjajõud, domineerimine, muu pole oluline Realismi kriitika: Ajad on muutuvad, RV organisatsioonid juhivad maailma. Ei seleta põhjuseid. Sisepoliitika tegelikult mõjutab välispoliitikat. Riigid ei ole ühtsed mängurid.

Riigiteadus
thumbnail
18
docx

Rahvusvaheliste suhete teooriad: lähenemised ja analüüs

võidab siis on rahu- tuumarelvad) Klassikaline liberalism (Immanueal Kant)- Kant- saksa filsosoof „Igavene rahu“ Inimene on loomult hea. Koostöö on võimalik. Riigi mõte pole saavutada võimu vaid olla õigusriik. Usk progressi. Uusliberalism- fookus on RV tasemel. Leidis, et tuleb arendada suhteid kaubanduses, et tekitada kompleksne vastastikune sõltuvus. Sostsioloogiline liberalism- oluline on milline on riik (riigid pole mustad kastid) rahvusvahelised suhted akadeemilise distsipliinina tegeleb nii valitsustevaheliste suhete, kui ka indiviidide, gruppide ja ühiskondade vaheliste suhetega. Viimast kolme iseloomustab ka suurem koostöövõime. Vastastikuse sõltuvuse liberalism- sõda on liiga kulukas. Majandusliku vastastiku sõltuvuse tagajärg on rahu. Integratsioon mõjub rahu toovalt. Koostöö ühes valdkonnas laieneb teise. Peamine on riigi heaolu mitte julgeolek. Institutsionaalne liberalism- Inst pole tühjad paberid ega riikide teenijad

Rahvusvaheliste suhete alused
thumbnail
60
doc

Rahvusvahelised organisatsioonid - konspekt

tugevalt; nende arusaamade toel tekitatigi Rahvasteliiga ja hakati igapäevases välispoliitikas realiseerima põhimõtet, et mitte inimene ei ole loomult halb, vaid hoopis institutsioonid on halvad ja tuleb ringi teha; o institutsionaalne liberalism – idealismi tänapäevane vorm; suhtub üsna skeptiliselt riiki, püüab leida midagi muud asemele o sotsiloogiline liberalism – seisukohad, mis ütlevad, et RV suhted toimuvad erinevates riikides paiknevate erinevate gruppide ja institutsioonide vahel; püüdes jätta kõrvale riiki (ülikoolide RV suhtlus) o vabariiklik liberalism – rahu on see, mis on oluline; nad on veendumusel, et teatud valitsemistüübid on rahumeelsemad kui mõned teised (liberaalne demokraatia) o sõltuvusliberalism (vastastikune sõltuvus) – räägivad riikidevahelisest

Õiguse kujunemine
thumbnail
25
doc

Rahvusvahelise õiguse põhikursus

Rahvusvahelisel õigusel on ka aladistsipliine ­ inimõigused, keskkonna rahvõ, meredus rahvõ. Kas rahvusvaheline õigus on õigus? Peloponnesose sõja ajal (5.saj e.kr). Thucydides kirjutab raamatu "Peloponnesose sõda" - rahvusvahelistes suhetes suured võtavad seda, mida nad saavad võtta ja väikesed annavad seda, mida nad peavad andma (realistlik kk hilisem- vanim rahvusvaheliste suhete selgitav teooria, Machiavelli). Riikidevahelised suhted on eelkõige võimusuhted. Õigus ja moraal on teisejärgulised nähtused rahvusvahelistes suhetes. Sellist lähenemist nimetatakse realismiks. Rahvusvahelise õiguse eitajate koolkond aktiviseerus 19.sajandil ­ Hegel. Ta ütleb, et rahvõ ei saa sellepärast olemas olla sest riigivõim on absoluutne, see on viimane instants. Ajalugu on kantud maailmavaimu poolt, mis liigutab maailma progressi suunas, riik on maailmavaimu kehastuseks.

Õigus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun