Mis veebilehti külastad? Anna Teada Sulge
Facebook Like
Küsitlus


Puu-ja köögiviljad (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
VÄRSKED PUU – JA KÖÖGIVILJAD
Tähtsal kohal inimese igapäevatoitumises. Suurepärased suhkrute , vitamiinide ja mineraalainete allikad.
Keemiline koostis:
Vesi – sõltuvalt liigist 72-95% ( erandiks pähklid, 5-8%). Annab mahlakuse, kuid põhjustab ka kiiret riknemist,
Mineraalained – üheks tähtsamaks komponendiks, tähtsamad P, Ca, Mg,K, Fe. Vähesel hulgal mikroelemente – Cu, Zn, B, J, Pb
Süsivesikud – puuviljades suhkruid 2-25%, köögiviljades 1-12%. Puuviljadest kõige suhkrurikkamad on viinamarjad , köögiviljadest arbuusid ja melonid.
Tärklist leidub kõige rohkem kartulis, pähklites, hernes , puuviljad . teised sisaldavad vähe.
Tselluloosi sisaldavad rakkude seinad.
pektiinained - lähedased süsivesikutele. Protepektiin leidub valmimata viljades, pektiin valminud viljades ja annab mahlakuse. Koos hapete ja suhkruga moodustab tarretise.
Orgaanilised happed – omavad tähtsustmaitseomaduste kujundamisel. köögiviljadest happerikkamad tomat , rabarber , puuviljadest sidrunid , limetid
Glükosiidid – annab kibeka maitse.
Sinigriin- mädarõigas, rõigas, kaalikas , redis
kapsaitsiin – punases kaunpipras
solaniin – kartul , tomat
parkained – maitseomaduste kujundajad , andes iseloomuliku maitse. eriti rikkad kreegid, pihlakad, aiva . Vähesel hulgal õuntes, pirnides, enamus marjades. Köögiviljad sisaldavad vähe.
Värvained – teise nimetusega pigmendid , annavad kindla värvuse: klrofüll – roheline; karotiinoranz , oranzikaspunane, likopiin – punane
Lämmasikained – tähtsamad nendest on valgud . Köögiviljades on valke rohkem kui puuviljades, milledest valgurikkmadon kaunviljad , kapsad , spinat , sibul , porgand . puuviljadest on erandiks pähklid – valke kuni 20%. Enamikus puu- ja köögiviljades alla 1%.
Rasvad – väga väikestes kogustes , erandiks pähklid – 50-70%
Vitamiinid – värsketena kõige vitamiinrikkamad toiduained. Eriti C- vitamiin – sibul, petersell, mädarõigas, mustad sõstrad, kaunpipar, tsitruselised , kiivi , nektariin . Põhilise C- vitamiini saab inimene kartulist, natuke vähem kapsast
Lõhnaained – annavad aroomi , tähtsamal kohal eeterlikud õlid: tsitruselised, petersell, seller , till .
Fütontsiidid – bakterivastase toimega annavad viljale maitse ja lõhna – sibul, küüslauk, mädarõigas
Puu- ja köögiviljade säilitamine
- mõjub kvaliteedile ja maitsele
- halvad tingimused soodustavad riknemist
- säilitamises arvestada järgmiste teguritega: temperatuur, niiskus, etüleeni eritumine, valgus, aroom
- viljad jagada temperatuuri järgi 3 rühma
- viljad jagada etüleeni tootvateks ja etüleenikartlikeks
- jälgida, et laoruumis ei oleks tuuletõmmet
Temperatuur – mida kauem säilitada, seda täpsem temperatuur

Võimalusel hoida eraldi külmikutes, selle puudumisel mitte külmakartlikud viljad panna +5...+7 kraadi, teised jätta välja. Külmakartlikele on liigne külm halvem kui soe. Külmumise tunnuseks on viljade pehmenemine, värvuse ja maitse muutumine. Viljade kiiret riknemist soodustab ka temp. järsk kõikumine
Lühiajalisel säilitamisel ei ole soovitav paigutada vilju ühest kohast teise
Niiskus – rohkesti vett, mis kuivas ruumis aurustub . Viljad närtsivad, kuivavad rutem - eriti salatid ja ürdid. Viljade pakkimine aitab ära hoida vee aurustumist.
Õhuniiksuse suhtes on pretensioonikad – hiina kapsas, lillkapsas , rooskapsas , salat, kurk, roheline sibul, lehtseller. Mugulsibulale sobilik õhuniiskuse tase 65-75%
Valgus
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Puu-ja köögiviljad #1 Puu-ja köögiviljad #2 Puu-ja köögiviljad #3 Puu-ja köögiviljad #4 Puu-ja köögiviljad #5 Puu-ja köögiviljad #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-06-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 54 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Berry Õppematerjali autor

Lisainfo

värsked puu-ja köögiviljad

Märksõnad

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

5
docx
Köögiviljad
7
doc
SIBULKÖÖGIVILJAD
8
doc
5 köögivilja
23
docx
Köögiviljad ja seened
62
doc
Toiduained
9
doc
Köögiviljatoidud
11
pdf
Köögiviljad
12
ppt
Köögiviljad





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
või
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun