Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"idud" - 75 õppematerjali

thumbnail
1
doc

Monitor

Monito CRT(kineskoopkuvar) LCD CRT-on katoodkiiretoruga kuvar,mille pilt tekitatakse kineskoobi ekraanile samuti nagu tavalises televiisoris.kineskoop kujutab endast suurt klaasist vaakumlampi,mille ekraani siseküljele on kantud kolme värvi luminofoorist(punane,roheline ja sinine(RGB) LCD-Vedelkristallkuvar ehk LCD(liquid Crystal Display).Klassikaline LCD-kuvar kasutab vedelkristallidel põjivevat tehnoloogiat ja on nn passiivse kujutisega.Praegusel ajal kasutatakse kujutise tekitamiseks sageli kiletransistoreid,millest on moodustatud pikslitest koosnev maatriks(LCD,TFT).Vedelkristallkuvar erineb kineskoopkuvarist selle poolest,et vedelkristallkuvaril pole kineskoopi.Pilt tekitatakse poolkristallilises olekus vedeliku abil. Koosneb(luminofoorlambid,tagumine polarisaator,, 3,5 klaasplaat ,vedelkristallid,punane valgusfileter,rohelinevalgusfilter,sininevalgusfilter,spet...

Informaatika → Arvutite lisaseadmed
27 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kontserdianalüüs

Kontserdianalüüs ,,Helisev muusika" Ma käisin 20. Mail Vanemuide teatri suures majas vaatamas muusikali ,,Helisev muusika". Ma olen seda varem ka vaatamas käinud, aga see on nii hästi tehtud et seda võibki vaatama jääda. Algus on minu jaoks natuke igava võitu, aga poole tunni pärast hakkab üpriski huvitav juba. See on ainuke muusikal mida mulle sobiks vaadata. Sellest on film ka, film on vändatud Hollywoodis Julie Andrewsi ja Christopher Plummeriga peaosades on armastatud kogu maailmas. Pisut vähemtuntud on fakt, et see maailmakuulus muusikal põhineb tõestisündinud lool. Mulle väga meeldis see muusikal. See oli vägagi liigutav. Ma arvan, et see oli parim muusikal mida ma vaatamas olen käinud. Harry Steinmann 10b

Muusika → Muusikaajalugu
37 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Äriplaan: Kanafarmi asutamine

EESTI TÖÖTUKASSA FIE Jaanus Saarelaht ÄRIPLAAN Kanafarmi asutamine Koostaja: JAANUS SAARELAHT Paide 2013 1. Äriplaani kokkuvõte Käesolev äriplaan on koostatud FIE Jaanus Saarelahe Kanafarmi asutamiseks. Kanafarmi põhilisteks tegevusaladeks on munade tootmine . Alates 4. aastast on plaan üle minna täielikult mahepõllundusele. FIE Jaanus Saarelaht näeb oma toodangu realiseerimise sihtturuna peamiselt Järva maakonda, alates 3. aastast ka kogu Eestit läbi mahekaupluste . Praegu on Eestis munade nõudlus suurem kui tootmine. Turundus strateegiliseks eesmärgiks on jõuda lähemale lõpptarbijale. Ettevõtte suurimaks kuluartikliks on kanade söödakulu. Kokkuvõtvalt kõigist alljärgnevatest alapunktidest. Kokkuvõte peaks olema vähemalt 1 lk. 2. Ettevõtte üldandmed Ettevõtte nimi FFIE Jaanus Saarelaht Aadress ...

Põllumajandus → Põllumajandus
211 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Muusika retsentsioon "Libahunt"

Libahunt Sissejuhatus Käisin vaatamas ,,Libahunti", mis toimus 3.mail 2011, Tallinna Nuku- ja Noorsooteatris. Valisin selle muusikali, sest huvitav ja olen käinud kõiki Nuku- ja Noorsooteatri muusikale vaatamas. 2011.aastal sai 100 aastat mööda A.Kitzbergi tragöödia ,,Libahunt" lavalejõudmisest. Muusikal on tehtud August Kitzbergi raamatu ,,Libahundi" põhjal. August Kitzberg Ta on sündinud 1855 aastal Eestis Pärnumaal. Lapse- ja noorpõlves oli tema kasvataja ja vaimne suunaja kooliõpetajast 17 aastat vanem vend Jaan, kelle juures Niitsaadu vallakoolis sai Kitzberg koolihaiduse. 1893 lahkus Mulgimaalt Riiga tööle. 1901 asus elama Tartusse, kuni elu lõpuni. Kitzberg on kirjutanud 13 näidendit, paarkümmend külajuttu, arvukalt följetone ja artikleid. Esimene raamat, romantiline ajalooline jutustus ,,Maimu". 1911 sai kuulsaks tragöödiateos ,,Libahunt". Muusika autor Tiit Kikas Ta sündis 1975.aastal Tallinnas...

Muusika → Muusikaajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kaldakivimite retsensioon

Mare Ikojani fotonäitus "Kaldakivimid" Läksime ühel kolmapäeval pärast kooli Eesti Rahvusraamatukokku näitusele "Kaldakivimid". Eelnevalt olime ka paarilt tuttavalt kuulnud, et tegemist on väga kaunite fotodega, mida tasuks kindlasti vaatama minna. Jõudes sinna sattusime me ka kontserdile. Kontserd oli Noorte Meistrite Akadeemia õpilaste poolt esitatud, "Kammermuusika pooltund", mis toimub kord kuus igal kolmapäeval. Sel kolmapäeval toimus Rein Roosi löökpilliklassi kontsert "Marimbafoonia vol. 4". Esitamisele tulid ka selliste tuntute heliloojate looming nagu J.S.Bach, M.Schmidt, E.Glennie. Tore oli seal muusika saatel pilte vaadata, sest see muutis õhkkonna veelgi mõnusamaks. Pildid olid raamatukogu fuajee seinale riputatud, kahte ritta. Fotod olid kõik kividest, täpsemini öeldes kaldakivimitest Pirita rannas. Kunstnik ise on informatsiooniks teadetetahvlile kirjutanud, et pildid tegi ta oma fotoobj...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Tallinna Muusika ja kunstimuuseum vms

Eesti Teatri ja Muusikamuuseum sai alguse eesti helilooja ja organisti Peeter Süda pärandi kogumisega seotud liikumisest. 1924.a. Teatrikogude aluseks on näitleja Heino Vaksi pärand. 1937.a. loodud Teatrimuuseumi Ühing liitus Muusikamuuseumiga 1941.a. Muuseum asub Tallinna vanalinnas ja paikneb ajaloolise linnamüüri ja Assauwe kaitsetorniga seotud hoones. Muuseumil on muusika- ja teatriosakond, muusika- ja teatrialane raamatukogu, noodikogu, kunstikogu ja fototeek ning filiaal- eesti lavastaja ja näitleja Andres Särevi (1902-1970) kortermuuseum. Kuuldi ja nähti: Esimene Ellerheina Heino Elleni muusikaauhind anti Neeme Järvele. Viiulimeistri Felix Villaku töötuba, tööriistu ei olnud eriti saada, pidid olema enda valmistatud tööriistad, seal oli näha ka poolikuid viiuleid, ja höövleid. Läksime saali mis on 83 aastat vana, kõrval asub Georg Otsa muusikakool, mis on omakorda ühendatud saaliga, va...

Muusika → Muusika
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Retsensioon.Fotonäitusest

Lumesadu, kingisadu, pildisadu... Käisin esmaspäeval 21. detsembril näitusel "Lumesadu, kingisadu, pildisadu...",Eesti Rahvusraamatukogus. Tegemist oli Eesti Rahvusraamatukogu töötajate poolt välja pandud fotonäitusega. Näitusel saime teada, mida peavad raamatukogutöötajad nii huvitavaks-kauniks- intrigeerivaks, et nad soovivad seda pildile talletada ja vaatajatega jagada. Esimese korruse seinale oli kokku kogutud päris suur hulk pilte. Fotod olid paigutatud raamidesse ning rippusid seinal. Tegemist oli jõulunäitusega, mis oli mõeldud raamatukogu külastajatele tasuta. Kokku oli kogutud kild killu, pilt pildi haaval rahvusraamatukogu töötajate maailmast väljaspool tööd. Piltide teemad varieerusid äärmusest äärmuseni. Oli pilte rallisõiduautost, üritustest, lemmikloomadest, inimestest kui ka loodusest. Loodusfotod olidki ehk kõige maagilisemad. Näituse esikfotoks oli foto rallisõiduautost, mis...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
33 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Praktiline töö PN4

LELOL Praktiline töö PN4 praktILINE TÖÖ Õppeaines: Hüdro- ja pneumoseadmed Mehaanikateaduskond Õpperühm: MI-31B Juhendaja: lektor Samo Saarts Tallinn 2015 1. Tööülesanne Vastata antud küsimustele. PN4.H1.1 Küsimused: 1. Millise kolvi liikumise (+, -) kiiruse reguleerimine toimub? 2. Milline on drosseli lülitusviis sisenemisele, väljumisele? 3. Milline nähtus kaasneb kolvi liikumisele väikestel kiirustel? Miks? 4. Kas kiiruse reguleerimine drosseliga on keerukas? Mida võiks lugeda reguleerimise puuduseks? Vastused: 1. + suunas 2. Sisenemisele 3. Lünklik liikumine. Sest kolb peab ületama takistusi ja tal on vaja enne nende ületamiseks silindrisse teatud rõhk koguda. 4. Ei ole keerukas. Vooluhulga näidiku puudumine. PN4.H1.2 Küsimused: 1. Millise kolvi liikumise (+, -) kiiruse reguleerimine toimub? ...

Masinaehitus → Hüdro- ja pneumoseadmed
13 allalaadimist
thumbnail
11
pdf

Elektriahelad kodutöö nr 1 - Alalisvoolu hargahel

Ülesande algandmed: R₁ = 8 Ω J₇ = 2 A R₂ = 5 Ω I₁ = 4A R₃ = 4 Ω E₂ = 50 V R₄ = 6 Ω E₃ = 30 V R₅ = 6 Ω E₄ = 40 V R₆ = 7 Ω E₅ = 50 V R₇ = 2 Ω E₆ = 30 V R₈ = 3 Ω E₁ - ? Joonis 1. Ülesande algskeem. 1. Võrrandisüsteem Kirchoffi seaduste põhjal Joonis 2. Lihtustatud skeem suletud kontuuridega. Kirchoffi seaduste põhjal saan koostada võrrandsüsteemi. Võrrandite arvu määramine: NKI = 5 - 1 = 4 NKII = 6 - 3 = 3 Kirchoffi I seaduse põhjal: (1) I₁ - I₃ - I₆ = 0 (2) I₂ + I₃ - I₄ = 0 (3) I₅ - I₂ - I₁ = 0 (4) I₄ + I₆ - I₅ = 0 Kirchoffi II põhjal: I I₅R₅ + I₂R₂ + I₄R₄ = E₂ + E₄ + E₅ II I₆ R₆ - I₄R₄ - I₃R₃ = E₆ - E₄ - E₃ III I₁R₁ + I₃R₃ - I₂R₂ = E₃ - E₂ +E₁ 2. Kontuurvoolumeetod Selleks, et lahendada ülesannet kontuurvoolu meetodil tuleb skeemi esmalt lihtsustada. Selleks eemaldan liiasused, antud juhul voltmeetrid ning ühendan omavahel maandused. Seejärel ...

Elektroonika → Elektriahelad I
51 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Näidis - Rendipinna üleandmise- astuvõtmise akt

RENDIPINNA ÜLEANDMISE ­ VASTUVÕTMISE AKT Käesolev rendipinna üleandmise ­ vastuvõtmise akti (edaspidi: Akt) on koostanud [kuupäev] (1) [Rendileandja nimi], registrikoodiga [registrikood], asukohaga [aadress] (edaspidi: Rendileandja), mida esindab juhatuse liige [juhatuse liikme nimi] ja (2) [Rentniku nimi], registrikoodiga [registrikood], asukohaga [aadress] (edaspidi: Rentnik), mida esindab juhatuse liige [juhatuse liikme nimi] edaspidi viidatud ka kui Pool või ühiselt kui Pooled vahel alljärgnevas: 1. Vastavalt Poolte vahel [kuupäev] sõlmitud rendilepingule (edaspidi: Leping) annab Rendileandja Rentnikule üle ja Rentnik võtab vastu ruumid, asukohaga [asukoht], üldpinnaga [ruutmeetrite arv] m2 (edaspidi: Rendipind) valduse. 2. Rentnik kinnitab, et ta on põhjalikult tutvunud Rendipinnaga ning see ...

Varia → Kategoriseerimata
71 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Ensüümid, vitamiinid ja hormoonid

taimsed õlid, seemned, E tokoferoolid pähklid, oliivid, täisterajahu K füllokinoonid spinat, kapsas, herned Veeslahustuvad Vesilahustuvad vitamiinid Vitamiini tähis Vitamiini nimi Parimad allikad idud, sealiha, pärm, kaerahelbed, B1 tiamiin täisteraviljatooted, pähklid maks, pärm, mandlid, muna, juust, brokoli, B2 riboflaviin

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
2
docx

SOOVITUSI KARTULI KASVATAMISEKS

tugevamad, mittelagunevad ,,Anti" ja ,,Reet". Neist ,,Ants", ,,Maret", ,,Reet" ja ,,Piret" on kiduussikindlad. Samuti on rahva hulgas väga populaarseks saanud Läti sort "Varane kollane", mida rahvakeeli kutsutakse "Läti kollaseks". Enne idanema panemist on vaja seemne hulgast välja sorteerida haiged ja ebakorrapärased mugulad. Seemnekartul tuleb panna 1-2 kihiliselt kastidesse ja hoida valges ruumis 3-4 nädalat +10 - +13° juures, sest valges ja jahedas kasvavad elujõulised idud, pimedas venivad idud välja. Liiga kuivas ruumis idud kärbuvad, liiga niiskes aga kasvavad juured ja arenevad haigused. KARTULIPANEK. Kartulivaod peaks olema haritud vähemalt 25 cm sügavuselt. Kartul tahab kergemat õhurikast mulda. Mulla temperatuur peaks olema vähemalt +8°. Varajasel kartulil võiks ajada vaod ette, eelsoojenema. Ka idanenud mugulad võiks tõsta üheks ööpäevaks umbes 20-25° juurde sooja. Ainult et kontrast mulla soojuse vahel

Põllumajandus → Põllumajandus taimed
4 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Vitamiinid

vitamiinide kestev tarvitamine liigsuurte kogustena on lõppkokkuvõttes kindlasti kahjulik Tähtsamad vitamiinid A D E C P A- vitamiin Kust saab: maks, piim, või, munad, porgandid Millele mõjub: Nägemine, luude kasv, terve epiteelkude D-vitamiin Kust saab: kalamaksaõli, kala, maks, munad Millele mõjub: Luude ja hammaste kasv, kaltsiumi imendumine E-vitamiin Kust saab: taimeõlid, idud, pähklid, kala Millele mõjub: Antioksüdant, kaitseb rakumembraane vereringeelundeid ja lihaseid C-vitamiin Kust saab: kartul, kapsas, paprika, marjad, puuviljad, tsitruselised Millele mõjub: Antioksüdant, sidekoed, igemed, nahk, luustumine, haavade paranemine, immuunsüsteem, raua imendumine P-vitamiin Kust saab : Tsitruselised, eriti nende koor, aprikoosid, kirsid, mustsõstar

Bioloogia → Algoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
12
docx

BIOKEEMIA Mõisted

ES-s peamiselt H-sidemed, elektrostaatilised ja hüdrofoobsed toimed –annavad vaba energia 1. Vesilahustuvad – nende allikad, põhifunktsioonid. a. B1 – Tiamiin - Aitab omastada süsivesikuid, stimuleerib söögiisu, kaitseb närvisüsteemi – maks, pärm, teraviljad, piimatooted, munakollane b. B2 – Riboflaviin - Osaleb valkude ja lipiidide ainevahetuses, stimuleerib kasvamist, tagab naha hea tervise, soodustab nägemist - Pärm, idud, aju, maks, süda, neerud c. B3, PP – Niatsiin, nikotiinhape - Aitab omastada süsivesikuid, valke ja lipiide, on seotud vereringega, kaitseb nahahaiguste ning seede- ja närvisüsteemi häirete eest - Valgurikkad toidud (pärm, piimatooted, valge liha, kala) d. B4 – Koliin – osaleb kolesterooli metabolismis -maasikad e. B5 – pantoteenhape -Osaleb süsivesikute ja lipiidide ainevahetuses ning

Keemia → Biokeemia
26 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mineraalained

· suguorganite arenguks, eesnäärme funktsioneerimiseks ning naissuguhormoonide aktiivsuseks, · maitsmis- ja lõhnaretseptorite normaalse arengu tagamiseks, · insuliini toime avaldumiseks. Loomsetest toiduainetest omastatakse tsinki paremini kui taimsest toidust. Soodustamaks tsingi omastamist taimsetest toitudest sööge seda koos väikese koguse loomse toiduga. Parimateks tsingi allikateks on mereannid, liha, täisteratooted, munad, kaunviljad, maks, seemned ja idud. Tsingi päevane soovitus on 7­11 mg, 10 mg tsinki sisaldub näiteks: * 35 g nisukliides, * 55 g nisuidudes, * 125 g hautatud maksas, * 200 g päevalilleseemnetes, * 220 g keedetud munakollastes, * 480 g puhastatud räimedes, * 625 g keedetud vähkides, * 1,1 kg leivas, * 1,7 kg kaerahelbepudrus. Kasutatud kirjandus: http://www.toitumine.ee/tsink/ http://www.toitumine.ee/seleen/ http://www.toitumine.ee/kloor/

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tähtsamad vitamiinid

kala, maks, kaltsiumi fosfor ravimid munad imendumine Vitamiin E 10 mg Antioksüdant, Vitamiin C ja Väheneb rasestumisvastase (tokoferoolid) taimeõlid, kaitseb B12 , ajuripatsi d tabletid, raud, idud, pähklid, rakumembraane mangaan, hormoonide toidu vähene kala vereringeelundeid seleen sekretsioon ja rasvasisaldus, ja lihaseid organismi võime saastunud õhk ladestada rasvlahustuvaid

Keemia → Biokeemia
249 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Kartuli Agrotehnika

Kartuli bioloogilised iseärasused Kartulile sobivad kasvamiseks keskmised või kergema lõimisega, soodsa veereziimiga ja vähese kivisusega mullad, mille pH on 4,5-7,5. Samuti ei armasta ta seisvat pinnavett ega kõrget põhjavett. Huumushorisont peaks olema vähemalt 40 cm sügavune. Kartulile ei sobi tugevalt juurumbrohtunud põllud. Seetõttu tuleks eelnevalt teha umbrohutõrje. Idanemistemperatuur on 5...7 C, idud võtab ära -1...-1,5 C. Kartul on valgusnõudlik pikapäevataim. Külvieelne mullaharimine Mullaharimisega tuleks alustada juba sügisel. Sügiskünni eelselt tuleks mulda anda orgaaniline väetis (kompost või tahesõnnik) ning PK väetised. Sügiskünni sügavus peaks olema 20...25 cm. Kevadel tuleks teha mulla pindmine kobestamine 10...12 cm sügavuselt. Vajadusel teha ka külvieelne keemiline umbrohutõrje. Vaod tuleks ajada sisse kuni nädal enne külvi

Põllumajandus → Põllumajandus
23 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Vitamiinid, mineraalained & fütotoitained

peaaegu võimatu, selleks on tarvis preparaate (nt kalamaksaõli) · soovitus keskmiselt 7,5-10 g · allikad: rasvane kala, kalamaksaõli, munad Vitamiin E ehk tokoferool · rasvlahustuv · tähtsus: antioksüdant, vähendab südamehaigusi, kaitseb veresooni, kaitse UV kiirguse eest, kasvajavastane toime, immuunsuse tugevdamine · defitsiidist enam ohustatud rasedad · päevane soovitus: 8-10 -TE · organismis ei sünteesita · allikad: taimeõlid, idud, pähklid, kalamaks, muna, kala Vitamiin K ehk füllokinoon · rasvlahustuv · vajalik valkudele, mis on seotud vere hüübimisega · defitsiidist enam ohustatud rasedad, imikud · soovitus: 100 g · organism suudab ise sünteesida · allikad: petersell, hapukapsa, nõges, rooskapsa, spinat, lillkapsas, sojaõli Vitamiin C ehk askorbiinhape · vesilahustuv · tähtsus: kollageeni tootmine, alandab kõrget vererõhku, kolesteroolitaseme

Toit → Toitumisõpetus
104 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

· makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, manna, · jahust leivad, saiad, · nisujahust pastatooted, · küpsised, vahvlid, · küpsised, näkileivad · pirukad, tordid, müslid, · ja pastatooted · kliid, idud Piimatooted lubatud keelatud · Piim · Kohupiimakreemid ja · Keefir, juust, · jogurtid, mis sisaldavad · kohupiim, kodujuust, · keelatud teravilju, lahjad · jogurtid (mis · määrdejuustud, · ei sisalda keelatud sünteetiline · teravilja), hapukoor, · koor · piimasegud, rõõsk · koor, vahvlita jäätis Liha, kala,lihatooted lubatud keelatud

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Energia sisaldus toidus

Energia Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ja kehaliseks ning vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. Energiavajadus sõltub soost, east, kehamassist, ainevahetuse eripärast, kliimast ja muudest tingimustest. Kõige rohkem mõjutab energiavajadust aga kehaline koormus. Energiat väljendatakse kilokalorites ja kilodzaulides. 1 kcal = 4,2 kJ 1000 kJ = 1 MJ Meestel on energiavajadus kõige suurem ajavahemikus 19-30 eluaastal ja naistel 15-18 eluaastal. Üle keskea jõudnud inimeste energiavajadus hakkab vähenema. 60-aastaste vajadused rahuldatakse näiteks ainult poolteistkordse põhiainevahetuse kuluga. Naiste energiavajadus suureneb raseduse (+1260 kJ/300 kcal) ja rinnaga toitmise ajal (+2100- 2650 kJ/ 500-650 kcal). Kui aga neil perioodidel kehaline koormus oluliselt väheneb, siis ei ole otstarbekas toiduenergiat suurendada, sest sellega kaasneb ebasoovitav kehamassi tõus. Erinevatel inimestel...

Meditsiin → Terviseõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vegetatiivne paljunemine

sibulasoomust. Juurdumisfaasis võib eritada juba õie organeid ning uute tütarsibulate algmeid. Õitsemisküpsel sibulal areneb sibula keskel keneratiivvõsu kõrval asendussibula pungake, millest kasvab asendussibul, pesakonna suurim sibul. Mitte kõik kõrvalpungad ei arene samaväärseteks sibulateks, sest nende suurus väheneb emasibula keskkohast sibula äärte poole. 3 Mugulatega paljunevad näiteks kartulid. Kui kartuli mugul maha panna, tekivad sellele idud, millest kasvavad uued taimed ja sinna alla tekib uus mogul ehk kartul. Risoomidega paljunevad näiteks orashein ja piparmünt. Lehtedega paljunevad nõelköis ja aas-jürilill. Vegetatiivse paljunemis positiivsed küljed on : 1. Lühikese ajaga saadakse arvukas järglaskond 2. Järglased on omadustelt vanematega ühesugused 3. Vegetatiivsel paljunemisel pärilik muutlikus on kas väga väike või puudub üldse. 4

Bioloogia → Bioloogia
82 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vesilahustuvad vitamiinid

hammaste terviseks; ning maks. Närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks; Aitab soolhapet toota; Toetab linoleenhappe tegevust organismis ja vähendab maksa rasvumist; B8 Kolesterooli ainevahetus; neerud, Vajalik luukoe kartul, mais, normaalseks arenguks; pärm, idud, oad, pähklid, kaer, nisu, rukis, viinamarjad. B12 Närvisüsteemi Aneemia, maks, Folaadid, Alkohol, funktsioneerimiseks; nõrkus, mereannid, vitamiinid kohv,

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Powerpoint geograafias, Mais

teine teravili. Mais tähendab otsetõlkes "See, mis hoiab elus". Maisi kasutusalad Maisijahust tehakse leiba, lisades nisu- või maniokijahu. Noori suhkrumaisitõlvikuid kasutatakse köögiviljana, süüakse toorelt või keedetult. Maisiteradest valmistatakse tangu ja helbeid. Tuntud on maisitärklis. Eestis kasvatatakse maisi peamiselt looma- söödaks . Kui eraldada maisiteradest idud, saab neist isegi õli pressida, mis kuulub väärtuslike õlide hulka. Tänapäeval on ka väga levinud plaksmais ehk popcorn, mida saab valmistada aga ainult kindlast maisisordist. Samuti kasutatakse maisi ravimina. Maisi päritolu ja levikuala Tõenäoliselt on mais pärit Kesk-Ameerikast, Lõuna-Mehhikost, kust see on levinud Põhja- Kanadasse ja Lõuna-Argentiinasse. Mehhiko Kanada Argentiina

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
3
odt

6 hallitust

mold kohe panna "kuludjne" on pool suhkru, vaidlused grib täitsin kõik ruumi labürindis, razdvaivayas igal tänavanurgal. niipea kui mõnda aega protsessidega tupik, pööras ta tagasi ja otsis teed teises suunas. seene miscroscopic võttis ainult 4 tundi täita kõik liigutused labürindi ja leida õige tee suhkrut. aga, mis veel tähtsam, kui on juba mööda labürinti seene mütseel otshchipnuli tüki ja on taas teinud labürindi sissekäik, pannes lõpus suhkur, on üks idud äratuntavaid valis lühim tee väljapääsuni laste labürindi ja suhkruga, ja teine lihtsalt "ronis" seinte labürint ja roomavad laes. seega, lihtsa mold leidsin mitte ainult algused mälu, aga ka võimet tegeleda probleemide ebatüüpiliste reziim, mis räägib olemasolu grib luure. ohtliku hallitust mold saadab meid kõikjal, ta on tohutu kolooniad elab vannitubades, korterid, õhusahtid, ja mis kõige häirivam, meie külmikud. seepärast inimesed lihtsalt teda ei märkaks

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Mais teraviljana ja selle kasutamine toiduainena.

enamasti loomasöödaks. Kuid ka maisi saab inimestele toiduks kasutada, näiteks valmistatakse maisijahust leiba, millele lisatakse aga paremate leivaomaduste saamiseks nisu- või siis maniokijahu. Köögiviljana saab kasutada noori maisitõlvikuid, mida süüakse kas toorelt või keedetult. On olemas ka maisitang, millest valmistatakse maitsvat putru, mis on väga armastatud lõunamaa laste seas. Maisist tehakse ka maisihelbeid ja maisitärklist. Kui eraldada maisiteradest idud, saab neist isegi õli pressida, mis kuulub väärtuslike õlide hulka. Tänapäeval on ka väga levinud plaksmais ehk popcorn, mida saab valmistada aga ainult kindlast maisisordist. Kuigi maisi vars on tugeva kepi jämedune, kuulub ta siiski kõrreliste hulka. Maisi eristab meie teistest teraviljadest see, et tema viljapea ei kasva harjumuspärases kohas kõrre otsas, vaid hoopis lehekaenlas. Neid on sellel taimel isegi mitu. Maisi viljapeasid kutsutakse tõlvikuteks

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Tärklise kordamisküsimused, sissejuhatus

enamik puuvilju, kaunvilju (oad), herned, läätsed; pähklid, seened. Loomsed toiduained: Lihatooted – veise-, sea-, lamba-, linnuliha, kala (kalatooted), vorstitooted, sink, pasteedid jms. ; Piimatooted – piim, hapukoor, juust, kohupiim, pett, keefir, munad. Rasvarikkad toiduained: Piimatooted – juust, koor, majonees, või; Lihatooted – pekk, rasvane liha ja kala (lõhe, forell, heeringas), vorstid, toidurasv ; köögiviljad, pähklid, taimsed õlid, seemned, idud, margariin. Süsivesikuterikkad (tärklise-) toiduained: teraviljadtooted- leib, sai, sepik, tangained, makaronitooted, müsli, riis, teraviljasaadused; Happelisus: Toiduained jaotuvad happelisteks (valgurikkad), aluselisteks (tärkliserikkad), .neutraalseteks Konsistents (aine oleku) järgi: Tahke, kõrge kuivainesisaldusega (teraviljad, kaunviljad, teraviljatooted, jahu, suhkur jt.) Vedel, vesi, mahlad, taimeõlid, siirupid

Toit → Toiduainete loomne toore
17 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Vitamiinid

, kala, maks, kaltsiumi kaltsium, mineraalõli munad imendumine fosfor d, ravimid Vitamiin E 10 mg Antioksüdant, Vitamiin C ja Väheneb rasestumisv (tokoferoolid) taimeõlid, kaitseb B12 , ajuripatsi astased idud, rakumembraane mangaan, hormoonide tabletid, pähklid, kala vereringeelundei seleen sekretsioon ja raud, toidu d ja lihaseid organismi vähene võime ladestada rasvasisald rasvlahustuvaid us,

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - ODER

36 Odrahelbed: - terad kooritakse, - tuumad aurutatakse, - valtsitakse õhemateks või paksemateks helvesteks. Odrajahu: - rohkem või vähem rafineeritud. Täisteraodrajahu: - täisteranisujahust tumedam, - maitse meenutab pähklit. pähklit 37 Linnased: - kasvatatakse kindlaid odrasorte, - tootmisel terad: - idandatakse, - kuivatatakse, - eraldatakse idud, - jahvatatakse. 38 · Odrast tehtud linnaseid kasutatakse: - õlle, - viski, - linnasesiirupi, - viljakohvi valmistamiseks. · Linnasejahust valmistatakse meski (õlletootmise vahesaadus). · Kõrgemal temperatuuril kuivatatud linnastest tuleb tumedam õlu. 39 TÄNAN TÄHELEPANU EEST! 40

Toit → Toitumise alused
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

seedimisele kasulikud, seemne kõige väärtuslikum materjal koguneb idusse. idude kasulukkus: vaevled kevadväsimuses, kannatad unetust, tunned vaimset väsimust, ei suuda keskenduda, häired südame- ja sisenõristusnäärmete töös, silmanägemine halvenenud, juuksed kehvad, vähenenud vastupanuvõime külmetus- ja nakkushaigustele. 5 poodides olevad idud kohe tarvitamiskõlbulikud. 6

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

organism seda võimeline trüptofaanist tootma. Biofunktsioonid: vajalik terve närvisüsteemi ja aju funktsioneerimiseks, oluline suguhormoonide, insuliini sünteesil. Leevendab migreeni, vähendab kohinat kõrvades, aitab kõrvaldada halba hingeõhku, aitab vähendada kolesterooli. Defitsiidi tunnused: raskekujuline dermatiit, pellagra. Imendumist segavad: alkohol, kohv, suhkur, tärklis, antibiootikumid, östrogeenid. Looduslikud allikad: kala, tailiha, nisutooted, pärm, maks, idud, munad, maapähklid, linnuliha, avokaado, kuivatatud ploom. B6 - püridoksiin Biofunktsioonid: vajalik antikehade ja punaste vereliblede produtseerimiseks; vajalik trüptofaani muutmiseks niatsiiniks; aitab vältida närvilisust, leevendab peapööritust ja iiveldust (pohmeluseravim); aitab sünteesida nukleiinhappeid; looduslik diureetikum. Defitsiidi tunnuseks: aneemia, rasune nahk, keelepõletik. Imendumist takistavad: alkohol, östrogeen.

Toit → Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljasaadused

liiga vähe mõningaid asendamatuid aminohappeid. Prolamiinides on vähe Lys, aga ka Thr ja Trp. Gluteliinid on aminohappeliselt koostiselt paremini tasakaalustatud, kuid ka neis napib Lys ja Met. Seega tuleks toiduvalkude seisukohalt eelistada neid teravilju, milles on rohkem albumiine ja globuliine (tatar, kaer) am.happed - kile Jahu ­ omadused, liigitus Rukkijahu: · Täistera rukkijahu ­ kestad ja idud jäävad eraldamata · Rukki lihtjahu alles ¼ kestadest ja idudest · Rukki kroovjahu 1/6 · Rukki püül 3% Nisujahu: liigitatakse mineraalainete sisalduse järgi (tuhasus) kuueks tüübiks: 1. tüüp 405, kõige väiksema tuhasisaldusega, tuhasus kuni 0,5 protsenti, valge, peene jahvatusastmega 2. tüüp 550, universaalne, sobib nii küpsetamiseks kui kastmete valmistamiseks,

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tervisekäitumise muutmise projekt

uimasus, peavalud, võivad ägeneda kroonilised haigused jne. Kõige alus on see, et organism peab olema aluseline, siis saab ta taltsutada mikrovorme ja tagada hea tervis. Sõltuvalt toidu mineraalide sisaldusest võib see jääk olla neutraalne, happeline või aluseline. Üldiselt on happelised kõik loomsed toiduained(liha, munad, piimatooted), teravili, puuviljad, suhkrud ja gaseeritud joogid. Aedviljad on aga aluselised. Mõned mittemagusad puuviljad on organismis samuti aluselised, samuti idud, pähklid ja osa teraviljadest. Teraviljad on üldiselt happelised. Toortoit on aluselisem, kuumutatud toit happelisem Selleks, et saavutada veres ja kudedes tasakaalustatud pH-tase, peaks toit koosnema 70 kuni 80 protsendi ulatuses aluselistest toiduainetest (see tähendab mitte rohkem kui 20 kuni 7 Tervisekäitumise muutmise projekt

Psühholoogia → Tervisepsühholoogia
221 allalaadimist
thumbnail
8
doc

referaat "Taimsed õlid"

Toitumisspetsialistid soovitavad, et lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast peaks olema 28 ­ 30% kaloritest, neist 2/3 peaks moodustuma taimne rasv. 5 2.Taimeõlide töötlemine Taimeõli on praktiliselt puhas taimerasv (rasvasisaldus ~100%). Õli saamiseks eraldatakse ta toorainest (õlitaime seemned, viljad, tuumad, teravilja idud jm) pressimise või leotamise teel ning seejärel puhastatakse e rafineritakse. Leotamiseks e ekstraheerimiseks kasutatakse lahusteid; antud töötlemine toimub t 70-80C Sel teel saadud õlidel on madal kvaliteet, kuna esineb vitamiinide kadu ja kaob toorõlide iseloomulik maitse. Õli linoolhappe sisaldus töötlemise tagajärjel ei muutu. Ekstraheerimise teel saadud toorõli puhastatakse mitmes erinevas etapis hapete , leeliste jm

Toit → Toiduainete õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Vitamiinid

4. Pimedaks jäämine, silmapõletik, kuiv nahk, nohu 5. Alkohol, kohv, kortisoonid, nitraadid, mineraalõlid, diabeet, maksahaigused Vitamiin D (kaltsiferoolid) 5 µ g -kalamaksaõli, kala, maks, munad Luude ja hammaste kasv, kaltsiumi imendumine Vitamiinid A ja C, kaltsium, fosfor Rahhiit, luude hõrenemine Taimetoitlus, mineraalõlid, ravimid Vitamiin E (tokoferoolid) 10 mg -taimeõlid, idud, pähklid, kala Antioksüdant, kaitseb rakumembraane vereringeelundeid ja lihaseid Vitamiin C ja B12 , mangaan, seleen Väheneb ajuripatsi hormoonide sekretsioon ja organismi võime ladestada rasvlahustuvaid vitamiine rasestumisvastased tabletid, raud, toidu vähene rasvasisaldus, saastunud õhk Vitamiin B1 (tiamiin) 1,4 mg -täisteratooted, sealiha, kala, maks Süsivesikute ainevahetus, energia tootmine, närvikude Teised B-rühma vitamiinid, vitamiin C

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
108 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

kinni, määritakse pealt munaga ja küpsetatakse. Serveeritakse kuumalt tomatikastme IDANDITE VALMISTAMINE Puhtimata elujõulised seemned Pesta hoolikalt, valatakse üle leige veega ja jäetakse toatemp. 3-24 t paisuma Valatakse vesi ära, terad loputatakse ja nõrutatakse. Anum kaetakse riidega, anum asetatakse külili ja kaetakse rätikuga; 2-3 korda päevas tuleb terasid niisutada, et nad kuivaks ei jääks. Söögikõlbulikud 2-7 päeva, idud 1-6 mm pikad, värske lõhnaga. Kasutus ­ toorsalatite, kohupiima- ja juustusegudes, võileiva katteks SEENETOIDUD Seened (Champignons) sisaldavad valke ja nende omastamine sõltub töötlemisest. Valgurikkam on seenekübar ja vaesem seenejalg. Sisaldavad hulgaliselt maitse- ja lõhnaaineid, ei vaja tugevat maitsestamist Sobivad vürtsid ­ Cayenne pipar, must ja valge pipar, karri, piment. Maitsetaimedest ­ ead haraputk, tüümian, basiilik, estragon, kurgirohi, köömned, meliss.

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiinide koostis ja milleks vitamiine vaja on

silmanägemisele (aitab keskealistel paremini silmi fokusseerida). Vitamiin E soodustab toitainete transporti rakkudeni ja vähendab vere kolesteroolisisaldust. Kui vitamiin E-d on vähe, võivad tekkida sigimatus või raseduse katkemine, aneemia, kuiv nahk, lihaste kängumine, muutused südames, ateroskleroos, vähkkasvajad. NB! Positiivse toime tõttu naha elastsusele on ta mitmete kreemide oluline komponent. Parimad allikad on rafineerimata taimeõlid, idud, kalamaks, pähklid, kõik terved seemned, oliivid, täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat. Vähesel määral on teda võis, munades, kalades, õige vähe enamuses puu- ja juurviljades. Cvitamiin Tuntud askorbiinhappena, suurendab kaitsevõimet, vähendab allergiat, soodustab haavade paranemist, kaitseb paljusid teisi vitamiine oksüdeerumise eest. Temast sõltuvad luude vastupidavus ning terved hambad ja igemed.

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

LEIB Leib on olnud läbiaegade eestlase peamine toit. Seetõttu on leiva suhtes tuntud sügavat austust ning peetud seda ka pühaks. Viimase tuhande aasta jooksul rukkileib, mis jõudis meie esivanemate lauale suure töö ja vaevaga. Ka tänapäeval on leib eestlase laual, aga see ostetakse poest ilma suurt vaeva nägemata. Uurimustöös püüan leida,milline on olnud leiva koht eestlase toidulaual, ja miks on ta olnud nii tähtis. Otsida vanasõnu ja kõnekäände leiva kohta. Püüan näidata tänapäeval toodetavate leibade sortimenti. Praktilise tööna pakun esitlusel enda küpsetatud leiba. Leivaküpsetamise protsessi lisan ka uurimustööle. Leivaosa tänapäeval inimese toidulaual „Maalehe“ 09.10.2014.a. nr 41 numbris on põhjalikult käsitletud Eestis poelettidel olevaid leibasid. Leib on vanem kui meie. Parem aganane leib kui tühi kõht. Amet ei küsi leiba. Homseks hoia leiba, aga mitte tööd. Tee tööd higig...

Toit → Toiduaine õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Valgud- toitudest, lihaste arenguks on vaja 50. Kirjelda vormiroogade valmistamist. Nimeta 5 rooga 51. Millised on kõrge riskiteguriga toiduained? Nõuded nende lõhiajaliseks säilitamiseks 1) Kala ­ 0C juures 2) Liha 3) Hakkliha ­ 0 .. +2 C 4) Piimatooted - +2 .. +6 C 52. Kirjelda hommikusöögi menüüsid. Planeeri menüü taimetoitlasele Pudrud, muna, jogurt, kohvi, tee, piim, keefir, - 150g - 200g sööki, klaas kuuma ja klaas külma jooki. Taimetoitlasele : Puuviljad, idud, kurgid, tomatid, 53. Kirjelda valge põhikastme valmistamist. Kasutamine 1L piima 60g jahu 60g võid Sool, pipar, loorberi leht, suhkur Sulata või, lisa jahu, sega kokku. Lisa piim, sega kuni läheb keema, lisa maitseained( keeda u 15 min vaiksel tulel) pane põhja tilk vett et ei jääks põhja või võta paksu põhjaga pott. 54. Kirjelda toorsalatite valmistamist. Kasutamine Tomatitest, kurkidest, paprikast, lehtsalatist, oliiviõli, suhkur, sool, pipar, valge veiniäädikas

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Taastumisvahendid

· suguorganite arenguks, eesnäärme funktsioneerimiseks ning naissuguhormoonide aktiivsuseks, · maitsmis- ja lõhnaretseptorite normaalse arengu tagamiseks, · insuliini toime avaldumiseks. Allikad ­ tsinki omastatakse paremini loomsest toidust kui taimsest. · mereannid · liha · täisteratooted · munad · kaunviljad · maks · seemned · idud Defitsiit Tsingidefitsiidiga patsiente iseloomustavad vereringe häired, minestamiskalduvus, valged laigud sõrmeküüntel ja ebamäärased laigud nahal ning juuste väljalangemine. Lisamanustamine on efektiivsem, kui teda manustada koos vase ning vitamiinidega A, E, B6. Üleannustamine Tsingi üleannustamine tõrjub organismist välja vase. Krooniline üleannustamine viib vase vaeguseni organismis ja sellega kaasneva aneemiani. A vitamiinid

Meditsiin → Terviseõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Ökoloogia

Mitmed loomorganismid näevad UV-kiirguses (õisi tolmendavad putukad). Võib põhjustada organismide pindmiste kihtide kahjustusi (taimdele lehtede kattekiht). Evolutsiooniline roll: ekvatoriaalaladel elavad rohkem pigmenteerunud organismid. Inimesel on UV- kiirguse liig nahavähi riskifaktoriks ja silma sõrkkesta kahjustaja. Tagab inimsel D vitamiini teatud vormi sünteesi. · Nähtav valgus- taimdele tagab pigmentide sünteesi (kartuli idud keldris), tagab fotosünteesik vajaliku kiirgusvahemiku (klorofüllid, abipigmendid ksantofüllid), tagab fotoperioodilisuse (taimede füsioloogiline reaktsioon: lühipäevataimed jne). Loomadel tingib nähtav valgus teatud pigmentide sünteesi (silma vikerkesta värvuse kujunemine), kindlustab nägemisfunktsiooni. Mikroorganismidel tagab pigmentide sünteesu, fotosünteesivatele organismidele põhjustab positiivse fototaksise.

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
21
pdf

Köögiviljataimede paljundamine

(Teras, 2009:45) Et lisada idanemisele hoogu soovitatakse seemneid niisutada vahetult enne külvi huumusepreparaadis umbes 1 tund ning seejärel kuivatada niipalju, et oleks hea külvata. Huumuspreparaadi asemel võib seemneid hoida ka tavalises vees üks ööpäev enne külvi ja vahetult enne külvamist paberi peal kergelt kuivatada. Näiteks herneste ja põldubade leotamine on üsna levinud meetod, kuid ka porgandiseemnete puhul soovitatakse hoida neid vees niikaua, kuni ilmuvad idud ­ väikesed valged täpid seemnete otstes. (Kjell, 1992:36-37) Hapniku puudus põhjustab enamikul juhtudel seemnete puhkeseisundisse minekut, mis tähendab, et seeme jääb ootama idanemiseks paremaid tingimusi. Hapniku kättesaadavus seemnetele oleneb mulla veesisaldusest, sest vees liigub hapnik tuhandeid kordi aeglasemalt kui pinnases olevas õhus. Valgus on temperatuuri järel järgmine keskkonnategur, mille järgi seemned õige idanemisaja ja oma asukoha pinnases ära tunnevad

Põllumajandus → Põllumajandus
29 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Taimekasvatuse kordamine

Neist tärkab sageli mitu taime kõrvuti. Liitviljad tuleb purustada, taimed harvendada. Aretatud on ka üheseemnelisi suhkrupeedisorte. Seemned valmistatakse külviks ette tehastes, kalibreeritakse 3,5-5,5 mm läbimõõduga fraktsioonidesse, puhitatakse. Külviks ettevalmistamise võtete hulka kuulub ka seemnete nn.äratamine-lühiajaline idandamine ja drazeerimine. Seemned laotatakse 7-10 päeva enne külvi laiali, niisutatakse veega. Kui ilmuvad esimesed idud, kuivatatakse seemned. Külvatakse ettenähtud lõplikule tihedusele. Seemnete drazeerimine suurendab nende mahumassi, muudab pinna tasaseks, parandab seemne voolavust ja seega väljakülvi ühtlust. Selleks töödeldakse seemned vastava kleepuva (siirupilahuse) massiga ning kõdusõnniku või tolmpõlevkivituha seguga (teisi kasutatakse ka). 19.Mugulate eelidandamisperioodi pikkus, temperatuur ja relatiivne niiskus Kartulimugulate eelidandamise eesmärk on kiirendada tõusmete tärkamist

Botaanika → Taimekasvatus
79 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Raku ehitus

Rakuteooria kujunemine Tsütoloogia e. rakuteaduse sünniks loetakse 17. sajandi keskpaika (Hook), · 1665.a leiutas Robert Hook valgusmikroskoobi. Edasine areng seondub eelkõige mikroskoobi täiustamisega. Võttis kasutusele mõiste ,,rakk"-cell-tühjus. · 17.saj teisel poolel tegeles ka Anton van Leeuwenhoek mikroskoopide valmistamisega ja tema oli esimene, kes on joonistanud ja kirjeldanud baktereid. · 1826.a. avastas loomade embrüoloogia rajaja Karl Ernst von Baer imetaja munaraku ja järeldas, et loomorganismi areng saab alguse munarakust. · 1838.a. jõudis taimede kudede ehitust uurinud Matthias Schleiden järelduseni, et kõik taimed on rakulise ehitusega. · 1839.a. leidis Theodor Schwann, kes oli tegelenud loomakudede uurimisega, et ka loomad on rakulise ehitusega ja sõnastas rakuteooria põhiteesi, mille kohaselt nii taimed, kui ka loomad on rakulise ehitusega !...

Bioloogia → Bioloogia
80 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljad

ühekorde jahvatuse tulemusena. Madaljahvatuse alaliikideks on: · lihtjahvatus ­ jahuks jahvatatakse kogu tera koos kesta ja iduga. Saagiseks on 99,5% terade kaalust ja jahu koosneb jämedatest ning ebaühtlastest terakestest. · Ülesõelajahu ­ kasutatakse nisu- või rukkijahu jahvatamisel. Terad puhastatakse lisanditest; osaliselt kõrvaldatakse kestad , idud ning jahvatatakse. Jahu konsistents pehmem ja terakeste suurus ühlsem. Rukkijahu saagis 95%, nisujahul 96% · Kroovjahvatus ­ kasutatakse kroovitud rukkijahu saamiseks. Jahust eemaldatakse 10-12% kliisid.saagis on 87% · Püülijahu ­ jahust eemaldatakse kliisid 20%. Saagis on 63 %. Rukki jahvatamisel kasutatakse kahesordilist jahvatust, mille tulemusena saadakse üheaegselt rukkipüüli

Toit → Kokandus
98 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

· Friikartul sobivad sordid mis kasvavad ühtlaselt suureks pikliku või ovaalse kujuga. Tihe vili mis võtab sisse vähe rasva. Samuti on tähtis, et mugul ei läheks koorituna mustaks. · Krõpsukarul mugula suurus 40-65mm. Kuivainesisaldus 21-25%. · Liigitatakse kasvuaja pikkuse järgi. · Mugulakuju järgi ümarad, piklikud, ovaalsed. · Kartuli kasvatamiseks sobivad tasased ja mitte madalad põllud. · Kartulit tuleb äestada · Kartuli normaalne ph 6. · Eelidantamine- idud tulevad enne kartulimahapanekut. ei tohiks olla üle 1cm. · Eelidaldamine toob saagi alguse ettepoole ja kuskil 25% rohkem saaki. Kartuli kahjurid/kahjustajad Kartuli mardikas, lehetäid, kidu uss Kartuli lehe mädanik, varre põletik, kuiv ja märg laiksus.

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Hiina köök

Küüslauk kg 0,006 22 0,005 0,006 0,005 57,91 0,37 Ingver kg 0,001 20 0,001 0,001 0,001 52,50 0,07 Hiinakapsas kg 0,114 30 0,080 0,114 0,080 20,75 2,37 Porgand kg 0,025 20 0,020 0,025 0,020 19,58 0,49 Mungoa idud kg 0,015 0 0,015 0,015 0,015 155,00 2,33 Riisinuudlid kg 0,020 0 0,020 0,020 0,020 96,33 1,93 Kanafilee kg 0,071 8 0,065 0,071 0,065 66,50 4,70 Hoisin kaste kg 0,003 0 0,003 0,003 0,003 188,60 0,57

Toit → Toitlustusettevõtte töö...
52 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Vitamiinid - referaat

paremini ka A vitamiin ja see on hea silmanägemisele (aitab keskealistel paremini silmi fokusseerida). Vitamiin E soodustab toitainete transporti rakkudeni ja vähendab vere kolesteroolisisaldust. Kui vitamiin E-d on vähe, võivad tekkida sigimatus või raseduse katkemine, aneemia, kuiv nahk, lihaste kängumine, muutused südames, ateroskleroos, vähkkasvajad. NB! Positiivse toime tõttu naha elastsusele on ta mitmete kreemide oluline komponent. Parimad allikad on rafineerimata taimeõlid, idud, kalamaks, pähklid, kõik terved seemned, oliivid, täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat. Vähesel määral on teda võis, munades, kalades, õige vähe enamuses puu- ja juurviljades. Vitamiin K Soodustab vere hüübimist, suurendab veresoonte vastupidavust, mõjub valuvaigistavalt, tugevdab lihaseid. Vitamiin K vaegus võib tekkida alkoholismi ja väga pikaaegse antibiootikumravi korral. Teda toodavad peensooles olevad bakterid, seetõttu ei etenda toit

Bioloogia → Bioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid

Antioksüdandid takistavad vabadel radikaalidel liituda teiste molekulide või molekuli osadega, et moodustada mürgiseid aineid, mis võivad rünnata kehakudesid. Vajadus suureneb, kui toit sisaldab palju küllastumata rasvhappeid (peatab vabade radikaalide reageerimise polüküllastumata rasvhapetega, soodustades niimoodi luude kasvu) Kontsentratsioon vereplasmas on 12-46 mol/l. Peamised allikad on taimeõlid ja ka idud, pähklid, sojajahu ja kalamaks. Stabiilsus, lagunemine Kaod esinevad taimeõlide töötlemisel. Taimseid õlisid ei tohi praadida mitte liiga kõrgel temperatuuril ( üle 180C) ja mitte liiga kaua. Kaod võivad olla kuni 100% kui hoida õli päikesevalguse käes. Ka rasvade autooksüdatsiooni korral esineb kadusid. Liigne kloor (keedusool) toidus lagundab D-vitamiini. Fütomenadioon (vitamiin K1, füllokinoon) Vitamiin K1 - füllokinoon ja vitamiin K2 ­ menakinoon

Keemia → Toidukeemia
54 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

REFERAAT Vürtsid ja pähklid Juhendaja Tartu 2015 1 SISSEJUHATUS. 1 Vürtsid: teravamaitselised või aromaatsed, naturaalsed või kuivatatud mitmesuguste taimede seemnetest ,viljadest, õitest, koorest või risoomist saadud maitseained, mida kasutatakse tervelt, tükeldatult, purustatult või jahvatatult. 2 Pähklid: neid on erineval kujul: koorimata ja kooritult, tervelt ja tükeldatult, viilutatult, purustatult, jahvatatult, naturaalselt või röstitult, soolatult, suitsutatult, magustatult, suhkru-, šokolaadi-, või vürtsikas glasuuris. Minu referaadis ma kirjeldan 4 vürtsi: rosmariin, muskaatõis, karrilehed, lambaläätse lehed, ja 4 pähkli: muskaatpähkel, brasiilia pähkel, metsapähkel, seedermännipähkel. 2 2 VÜRTSID. 1 Rosmariin...

Toit → Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Itaalia arengutaseme iseloomustus

Itaalia Itaalia riigis on inimarenguindeks 0,886, mis viib Itaalia maailmas 20.kohale. Itaalia riigist jääb pisut alla Kreeka 0,885'ga ja pisut üle on Itaaliast Austria 0,889'ga. Itaalia kuulub kõrgesse inimarengu gruppi. Itaalia kuulub OECD regiooni. Itaalia on oma regioonis üks kõige parema inimarenguindeksiga riik. Kuigi tuleb tõdeda,et enamus riike on üsna kõrge inimarenguindeksiga. Itaalia ja Eesti inimarenguindeksil polegi väga suurt vahet ­ Eesti inimarenguindeks on tõusnud umbes samas tempos nagu Itaalia inimarenguindeks. Eesti inimarenguindeks on 0,81. Itaalia väikelaste suremus on hetkel 4 last 1000 kohta,mis viib Itaalia 23.kohale kogu maailma arvestuses. See on üsna hea näitaja , nt aastal 1990 oli Itaalia väikelaste suremus 10 last 1000 kohta ­ seega on Itaalia päris korralikult parandanud seda. Eesti väikelaste suremus on hetkel 6 väikelast 1000 kohta, kuid alles 20 aastat tagasi o...

Geograafia → Geograafia
19 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun