Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"peasalat" - 17 õppematerjali

peasalat – moodustab tiheda kodariku, nn. pea. Lehed lamedad või kurrulised, värvuselt rohelised või punased, kodarikus sees lehed heledamad.
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

KÖÖGIVILJAD Juurviljad: Kaalikas Naeris Punapeedi Porgand rõikad redised sellerid Kapsad. Valge, punane ,kähar e. Savoi lill spargel nui ja rooskapsas Peata kapsad hiina pekingi Lehtköögiviljad peasalat : jääsalat bataavi punane käharsalat rooma salat Leht vars: rabarber spinat artisokk Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid)

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lehtköögiviljad

Peasalati lehekodarikus Lehed on kräsulised ja Kasutatakse enamasti toorelt. Salatites põhiliselt. kujuneb pea, mis võib olla üsna rohelised.Sisemised lehed on tihe ja kaalub 120-250g valkjad või kollakad. Peasalat Võisalat e pehme peasalat Suured ja pehmed lehed, mis Roheline Salatites moodustavad õhulise salatipea. LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Jääsalat Kräsulised lehed kasvavad Lehed on rohelised või Maheda maitsega, mõnusalt

Toit → Toiduaine õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
7
doc

SIBULKÖÖGIVILJAD

LEHTKÖÖGIVILJAD Rohelised köögiviljad sisaldavad klorofülli ja on rikkad vitamiinide ja mineraalainete poolest Iseloomulikuks on kiire valmimine Suhteliselt kõrge veesisaldus põhjustab kiiret riknemist Väga tundlikud etüleeni suhtes, seega ei sobi õuna, pirni, ploomi ja tomatiga kokku Mageda maitselised lehtköögiviljad Jõulisema maitsega lehtköögiviljad Säilitatakse jahedas ja niiskes Mahedamaitselised lehtköögiviljad Aedsalat Tuntumad teisendid lehtsalat ja peasalat Kõige varajasem Kasvavad põõsakujuliselt Säilitatakse jahedas ja niiskes Jääsalat ehk korepeasalat On peasalati alaliik Nime sai trantspordist jää peal Meenutab varajast valget peakapsast Krõmpsuvate mahlakate lehtedega Pea kaalub 0,6-0,8 kg Bataavia salat Prantsusmaalt pärist jääsalati alaliik Värvilt heledast tume punaseni (Lollo Rosso, Lollo Bianda) Lehed tugevad keerulised, paksud lihakad Kasutatakse toorsalatina Sobib väga hästi garneeringuks Võisalat ehk pehme peasalat

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Erialane sõnastik

Erialane sõnastik Reinard Kann A · ader- maaharimisriist kündmiseks, muldamiseks · aedsalat-aias kahe teisendina (lehtsalat ja peasalat) kasvatatav salat · aedhernes- söögiherne aiasort · agrokliima- suure maa-ala kliima. · agrokemikaal-kahjurite v. taimehaiguste tõrjeks · agronoom-agronoomia eriteadlane · agronoomia- põllumajanduslikku tootmist, esmajoones maaviljelust uuriv rakendusteadus, põllumajandusteadus. · agrotehnika- taimekasvatuses rakendatavate võtete kompleks · aretus- aretamine · autbriiding- sugulasaretus · ahtrus- tiinuse puudumine sigimiskõlblikul emasloomal B · Biotõrje- bioloogiline tõrje · Botaanika- taimeteadus · Bakter- üherakuline, enamasti klorofüllita mikroskoopiline taimorganism D · desoained-pesuained,millega puhastatakse nt:lehma nisasid ...

Eesti keel → Eesti keel
12 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Köögiviljad

· Supid · Kapsarullid · Hautatud kapsad (mulgi kapsad) · Pajaroad 4. Sibulköögiviljad ehk laugud o Sisaldab C- ja B-rühma vitamiine ning PP-vitamiini; karotiini, eeterlike õlisid Nt: harilik sibul (mugulsibul), punane sibul (Hispaania sibul), salatisibul, valge sibul (hõbesibul), salottsibul (pesasibul), pärlsibul, porru (lauk), roheline sibul (kevadsibul), talisibul, murulauk 1.4. Lehtköögiviljad Nt: lehtsalat, käharaservaline lehtsalat, peasalat (võisalat), jääsalat, Ameerika jääsalat, punane käharsalat (lollo rosso), roheline käharsalat, tammelehesalat, rukola (põld-võõrkapsas), rooma salat (kos-salat), põldkännak (lambasalat), lehtpeet (mangold), salatkress (vesikress), 5. Maitseköögiviljad 6. Dessertköögiviljad (varsköögiviljad) Nt: spargel (harilik aspar), artisokk, rabarber 7. Vili köögiviljad Tomat: · Säilitamiseks parimtemperatuur +13oC (külmkapis kaotab tomat maitse)

Toit → Toiduaine õpetus
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Neist võib valmistada ka vormitoite(näiteks aedviljapitsa).Köögivilju gratineeritakse ahjus või salamandris 200-200 o C juures pruuni kooriku tekkimiseni. Toorsalateid valmistatakse noortest värsketest aedviljadest.Ühekorraga valmistatakse täpselt nii palju salatit , kui ära süüakse, seistes väheneb salati väärtus, halveneb maitse ja värvus.Aedvilju võib peenestada mitmel viisil : · Lehtviljad(leht- ja peasalat,spinat,oblikas,kress) rebitakse või lõigatakse väiksemateks tükkideks. · Juurviljad ja teised kõvemad aedviljad(porgand,peet,kaalikas,mädarõigas,seller,must ja valge rõigas,õun jms.) riivitakse mitmesuguse jämedusega riividel. · Viliaedviljad ja teised pehmemad aedviljad(kurk,tomat,kõrvits,sibul,redis,õun,kapsas,jm) lõigatakse ketasteks,kuubikuteks, sektoriteks,kangideks või ribadeks.

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

rohkem vitamiine ja min.aineid. Lehtsalat ­ moodustab pikkade ja laiade lehtedega hõreda kodariku, olenevalt sordist lehed lamedad või kurrrulised, rohelised või punased või ainult tipust punased. Mõni sort pähklimaitseline Peasalat ­ moodustab tiheda kodariku, nn. pea. Lehed lamedad või kurrulised, värvuselt rohelised või punased, kodarikus sees lehed heledamad. Meeldiva maheda maitsega jääsalat ­ mahlaste roheliste lehtedega, tihedaid kodarikke moodustav peasalat. sisemised lehed helekollased kuni valged, nime saanud transportimisest( kaeti jääga). maitsev ja kiudaineterikas, värvilt ja toiteväärtuselt alla teistele Rooma salat- aedsalati teisend. lehed pikad, tumerohelised ja moodustavad pikliku kodariku. Lehe keskrood eriti mahlane, maitsev ja kiudaineterohke, sisemised lehed mahlasemad. Kõige külmaõrnem salatitest Spargelsalat ­ kodarikku ei moodusta, jämedat vart süüakse värskelt või keedetult

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Praktika aruanne - praktikast restoranis Amarillo

sai. Pepper Steak - Veise välisfilee 150g, cola-oad, Amarillo piprakaste, soojad aedviljad ja bataat. 3.menüü Coleslaw - Ameerika kapsa-porgandi-ja majoneesisalat. Red & White Salmon - Lõhefilee, laimi-habanerojogurt ja ahjukartul. Lisaks soojad aedviljad, valge veini ja paprikakaste, kookose-ananassikaste, jääsalat, laimilõik. Brownie - Soe pähklitega sokolaadikook, vanillijäätis ja sokolaadikaste. 4.menüü Side Salad - Värske ameerika peasalat, jääsalat, porgand ja sidruniõlivinegrett. Entrecote hereford - Antrekoot 250g, jalapenovõi, tomatisalsa, Fajita Magic maitseseguga maitsestatud friikartulid, jalapeno-küüslaugumajonees, viskiõliga pintseldatud maisitõlvik ja soojad aedviljad. Sweet Taco - Kaneelisuhkruga maitsestatud tacod, tsilli ja valge sokolaadi moussee ning maasikakaste. Lastemenüü Kid's Super Steak ­ Veiselihast minutipihv, BBQ creme fraiche, kurk, tomat, jääsalat ja friikartulid.

Toit → Köögi õpetus
184 allalaadimist
thumbnail
6
odt

ŠVEITS

SVEITS Sveits on väike merepiirita riik Kesk-Euroopas. Ta piirneb põhjast Saksamaa, läänest Prantsusmaa, lõunast Itaalia ja idast Austria ja Liechtensteiniga. Põhjast lõunasse ulatub Sveits kuni 220 km, idast läände kuni 360 km. Riigil on tugev neutraliteedi traditsioon. Sveitsis asub paljude rahvusvaheliste organisatsioonide peakorter. Sveits väldib ühe riigikeele eelistamist teisele, mistõttu riigi ametliku nime ladina variant Confoederatio Helvetica on võetud aluseks näiteks tippdomeeni tähise .ch puhul. Sveitsist sai ÜRO täisliige alles aastal 2002. Elanikkonnast 79,8% moodustavad Sveitsi kodanikud ja vastavalt välismaalastest residente 20,2%, kellest suurima osakaaluga itaallased 18%. Lisaks Bernile on teised suuremad linnad Geneva ja Zürich. ÜLDANDMED: Sveitsi lipp Sveitsi vapp SVEITSI KONFÖDERATSIOON Ametlik riiginimi: Sveitsi Konföderatsioon Pealinn: Bern Rahaühik: Sveits...

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Tööseadusandluse praktiline rakendamine

5 Green Cabbage, March Harvest Roheline peakapsas, märtsi korje +2.0 Lettuce Leht- ehk aedsalat +2.2 Onion Sibul +3.0 Cauliflower Lillkapsas +3.1 White Cabbage Valge peakapsas +3.3 Green Cabbage, December Harvest Roheline peasalat, detsemberi korje +4.0 Savoy Cabbage Kähar lehtkapsas +4.5 Lamb's Lettuce Põldkännak +4.8 Peas, Fresh Hernes, värske +5.1 Zucchini Kabatshokk (rullkõrvits) +5.7 Red Cabbage Punane peakapsas +6.3 Rhubarb Stalks Rabarberi varred +6.3

Õigus → Tööõigus
5 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Aiandus

Kurki toodetakse kõige rohkem Hollandis ja Hispaanias. Lõunapoolsete riikide tomatist suur osa töödeldakse (Itaalias, Kreekas 60%, Prantsusmaal 35%). 90.-ndatel on jõutud olukorrani, et tomati ületootmine on aastaringne (mitte ainult tomat, rohkem on ka puuvilju) EU-s istandike hävitamise eest tasu. Kultuuride lõikes on EL ­s kogusaagilt suurimad sibul, porgand ca 3 milj. t.(loomulikult tomati järel). Järgnevad peasalat, lillkapsas, arbuus, valge peakapsas. Kõige suurem kasvatuspindala on lillkapsal (142 000 ha). Suurim konservide valmistaja on Prantsusmaa (1/3 kogu toodangust). Enimnõutud on herne- köögivilja segud, seenekonservid, oakonservid, spargel. Sparglikonserve toodetakse palju ka Hiinas ja Peruus. Sügavkülmutatud köögiviljade suurim tootja on Belgia (ca 1/3). Enamus toodangust läheb edasi teistele töötlejatele (Belglased külmutavad ja saadavad suurtes konteinerites mujale, kus nad hiljem

Põllumajandus → Aianduse tehnoloogiad
52 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

sobivad täidiste pakkimiseks, ka ribadena supi sisse. Võisalat ehk Võisalati on suured pehmed Võisalati lehed on Kasutatakse toorelt. Maitse pehme peasalat lehed, mis moodustavad helerohelised. on väga hõrk. Võisalat on õhulise salatipea. Euroopas hinnatud. Jääsalat Jääsalati kräsulised lehed Lehed on rohelised, vahel Lehed on maheda maitsega, kasvavad lahtiselt ega otstest punakad. mõnusalt krõmpsuvad. moodusta pead

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

· Kasutatakse toiduks nii sibulat kui lehti · Kasvavad õievartega(putkuvaid) kui ka ilma Putkumatud) · Paljundatakse varresibula ja tütarsibulate e. küünte kaudu · Vajavad liivakaid muldi · Küüslauk on hea maasikalesta ja hahkhallituse tõrjeks Porrulauk · Liilialiste sugukonda · Toiduks tarvitame noori lehti ja ebavart · 2.a taim · Paljundatakse seemnega Aedsalat · Lehtsalat (punane, roheline) · Peasalat (punane, roheline) · Jääsalat · Rooma salat · Kress-salat · Spargelsalat · Pärit vahemeremaadest · Korvõeliste sugukonda · 1.a · Laialt levinud oma teisendite ja sortide rohkuse tõttu · Kiirekasvuline · Nii avamaal kui ka kasvuhoones Toituks tarvitatakse lehti Liigi piires on esindatud palju värve ja varjundeid ning lehe kujusid Meil kasvatatakse peamiselt leht ja peasalatit Soojuse suhtes nõudlik kultuur

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

ole. Päritolumaadeks peetakse nii Aasiat, Egiptust kui Ida-Aafrika mägismaad. Euroopasse jõudis aedsalat roomlaste vahendusel. Alles 16. saj p.Kr. hakkas salat juba ka rahvaaedadesse levima. Pead moodustavaid salatitüüpe tänapäevasel kujul on esmakordselt kirjeldatud 16. sajandil. Tunduvalt noorem on aga jääsalat, mis tekkis USA-s alles 19. saj lõpul. Nüüdisajal viljeletaval aedsalatil eristatakse teisendeid: peasalat, rooma salat, noppe- ja lõikesalat ning spargelsalat. Neist pea-, rooma- ning noppe- ja lõikesalatil tarvitatakse toiduks lehti, spargelsalatil ka mahlakat vart. Peasalatil eristatakse (peamiselt leheomaduste alusel) kahte tüüpi: õhemate ja pehmemate lehtedega harilikku peasalatit ehk võisalatit ning paksemate ja tihkemate lehtedega jääsalatit ehk krõmpssalatit. 59 Eestis on aedsalat kõrgelt hinnatud salatitaim, mida eriti koduaedades kasvatada armastatakse.

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Maaviljeluse konspekt

kolm aastat järjest teravilja ja sama liiki teravilja. Kaunvilja-, rühvel-, kiu- ja õlikultuuri kauem kui kahel järjestikusel aastal. Mustkesa ei loeta põllumajanduskultuuriks. Köögivilja külvikorrad Vastavalt sellele kui suur on toitainete tarbimine saame külvikorrad köögiviljade puhul paika panna. Liiga intensiivsel kasutamisel hakkavad levima taimehaigused ja kahjurid (eriti lillkapsas), allelopaatiline mõju. Sibula mahapanemisel oleks vaheaeg paar-kolm aastat. Porru, peasalat, lehtsalat, redis ­ taluvad küllalt hästi taaskülvi. Tomat, kõrvits, porgand, seller, apteegitill, petersell ­ piisab üheaastasest vahekultuurist. Kapsad, spinat, punapeet, hernes ­ 3 aastat vahekultuure. Oale piisab aastast-paarist. Kapsale võib nuuter sisse lüüa (kui panna järgmisel aastal uuesti samale kohale kapsas kasvama ja vahepeal on haigusetekitaja sisse tulnud). Sõnnikut hästi kasutavad: lillkapsas, seller, porrulauk, rabarber, kõrvits, kartul, peakapsas,

Põllumajandus → Põllumajanduse alused
279 allalaadimist
thumbnail
70
xlsx

Aiakultuuride võrdlustabel

Liik Ladinakeelne nimetus 1 Brassica oleracea var. capitata f. alba 2 Brassica oleracea var. capitata f. rubra 3 Brassica oleracea var. botrytis 4 Brassica oleracea var. gemmifera 5 Brassica rapa subsp. pekinensis 6 Brassica oleracea var. sabellica 7 Brassica oleracea var. italica 8 Brassica oleracea var. gongylodes 9 Brassica oleracea var. Acephala 10 Pisum sativum 11 Lactuca sativa L. 12 Allium cepa 13 Allium schoenoprasum 14 Allium porrum 15 Allium sativum 16 Rheum rhaponticum 17 Scorzonera hispanica 18 Petroselinum crispum 19 Apium graveolens 20 Armoracia rusticana 21 Helianthus tuberosus 22 Solanum tuberosum 23 Raphanus sativus 24 Raphanus sativus var. sativus 25 Anethum graveolens 26 Cynara scolymus 27 ...

Põllumajandus → Aiandus
145 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Botaanika (süstemaatika)

Lehterjate õisikutega: jumikad, , rukkilill (putuka puudutusel krooniputkele kinnituvad tolmukaniidid tõmbuvad kokku, tõugates tolmumassi putuka kehale). III tüüp: kassikäpp, pujud (sisaldavad rohkesti tugevalõhnalisi eeterlikke õlisid ja mõrumaigulisi alkoloide, koirohi (ravimina)), ohakad, paisleht ja harilik raudrohi (ravimtaim), teekummel (ravimteena), * Alamsugukond keelõielised: õisikus ainult keelõied, valdav erekollane õisik; võilill, peasalat, jänesesalat (meie kuusikute karaktertaim). Putkõis ­ kroonlehed kasvavad alusel kokku putkeks, ülemises osas putk laieneb kellukjalt ja lõpeb viie tipmega. Keelõis ­ tekkinud ilmselt putkõiest, alumine osa samuti putke kujuline, ainult lühem; kõrgemal putk ühest küljest lõhestunud ja moodustab viie tipmega lõppeva keele. Ebakeelõis ­ kolmest kroonlehest tekkinud. 32. SUGUKOND NELGILISED: VARUAINED SEEMNES

Bioloogia → Botaanika
214 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun