Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"virsikud" - 95 õppematerjali

virsikud on aprikoosidega võrreldes soojanõudlikumad.
virsikud

Kasutaja: virsikud

Faile: 0
thumbnail
2
odt

Nektariin

Nektariin Nektariin on väikese siledakoorelise viljaga virsikusort. Varem räägiti virsikust ja nektariinist kui kahest täiesti erinevast liigist. Praegu on nektariini ladinakeelne nimetus Prunus persica ehk virsik. Virsikud jagunevad koore omaduste ja luuseemne eraldumise alusel kolme gruppi: 1) kergelt sametise, viltja udeja karvkattega ja hõlpsasti eralduva luuseemnega.2) samuti karvkattega, kuid halvasti eralduva luuseemnega 3) nektariinid ehk sileda koorega viljad. Virsik pärineb Hiinast, kus teda tunti juba 3000- 4000 aastat tagasi. Tänapäeval viljeldakse kõigi maakera subtroopilise kliimaga piirkondades. Virsik (k

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

1 dl 35% rõõska koort 30 g suhkrut 2 - 3 tk tilka vanilliekstrakti Melba kaste: 150 g suhkrut 150 g vaarikaid 3 sl vett Valmistamine: Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Püreesta keedetud vaarikad koos saadud siirupiga ja ülejäänud vaarikatega blenderis ühtlaseks ning kurna läbi tiheda sõela. Kui virsikud on täiesti küpsed, siis tuleb neid vaid blanseerida. Selleks kuumuta vesi keemiseni, pane virsikud potti ja keeda tasasel tulel 50-60 sekundit. Eemalda vahukulbiga ja kasta jääkülma vette. Eemalda virsikutelt koor, lõika noaga pooleks ja eemalda ettevaatlikult kivi. Kui virsikud ei ole täiesti küpsed, siis tuleb neid suhkrusiirupis keeta. Pane virsikud potti, kata keeva veega, lisa 120 g suhkrut ja keeda 10-15 minutit, kuni virsikud on pehmed

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Referaat virsik

küljel on madalam või sügavam vagu ja varrepoolses otsas süvend. Enamasti on koor rohekaskollane, erkkollane kuni punane, päikesepoolsel küljel on tavaliselt punane laik. Virsiku viljaliha on valge kuni kollane, mõnedel sortidel ka punane, mahlane, magus ja aromaatne. Luuseeme on 3­4 cm pikk, ovaalne, rõmeline, väga kõva kestaga ja sisaldab palju õlisid. Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Oma mahlasuse ja õrnuse tõttu ei talu valminud virsikud pikka transporti ega säilitamist, seetõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Virsikust toodetakse mahla, kompotti, moosi, kasutatakse ka salatites, pannkookide katteks, jogurtites, pudingites jne. Sileda pinnaga virsikuid nimetatakse nektariinideks. Virsik on väga hinnatud puuvili nii kauni välimuse kui mahlase viljaliha meeldiva maitse tõttu. Nende jaoks, kelles virsiku karvane pind külmajudinaid tekitab, püütakse aretada siledama pinnaga sorte.

Kategooriata → Tööõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Hispaania toitumistava

veinis idas), lambajuustuga vormiroogi ja grillimist. Kõigi hispaania köökide eripäraks on rohke värske salvei, tomatite, pipra, oliivide ja baklasaanide küllus ning palju peenestatakse kreeka pähkleid Tunda on traditsioonilise Lõuna-Prantsusmaa ja Kreeka köögi tugevat mõju. Rahvuslikud toitumistavad juuni Puu- ja aedviljad: maapirnid (artiokk), lillkapsad, prantsuse oad, spinat, kurk, escarole, aedsalat (lettuce), herned, maasikad, metsmaasikad, kirsid, virsikud, aprikoosid, vaarikad, mandlid, "peres de Sant Joan" - väikeste pirnide valik juuli Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, pipar, tomatid, kurk, escarole, aedsalat, spinat, kirsid, virsikud, vaarikad, viigimarjad, melonid, arbuusid august Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, baklazaanid (aubergines), pipar, tomatid, kurk, spinat, seller, õunad, pirnid, virsikud, viigimarjad, sarapuupähklid, viinamarjad, ploomid, viigkatkuse viljad september

Toit → Rahvusköök
14 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION

Enamasti on koor rohekaskollane, erkkollane kuni punane, päikesepoolsel küljel on tavaliselt punane laik. Virsiku viljaliha on valge kuni kollane, mõnedel sortidel ka punane, mahlane, magus ja aromaatne. Luuseeme on 3­4 cm pikk, ovaalne, rõmeline, väga kõva kestaga ja sisaldab palju Nende jaoks, kelles virsiku karvane pind külmajudinaid tekitab, püütakse aretada siledama pinnaga sorte. Virsik on 5­10 cm pikk ja kaalub keskmiselt 70­75 g.. Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Oma mahlasuse ja õrnuse tõttu ei talu valminud virsikud pikka transporti ega säilitamist, seetõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Virsiku algkodu on Hiina, kus vanades ürikutes mainitakse virsikut juba 2000 aastat e.m.a. Ostmine Valminud virsiku mahlasus ja õrnus, ei võimalda pikka transporti ega säilitamist, mistõttu viljad koristatakse pooltoorelt

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Virsikukook

Põhi: 100 g võid 0,75 dl suhkrut 1 muna 1 tl küpsetuspulbrit 0,5 dl kaerajahu 2 dl nisujahu Täidis: 1 suurem purk kompotivirsikuid 2 dl 20% hapukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut 1 muna Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahud. Määri ümmargune 2426 cm koogivorm võiga ning suru taigen vormi põhja ja äärtele. Kalla virsikukompott sõelale nõrguma. Lõika virsikud viiludeks ja lao ringikujuliselt taignale. Vahusta muna suhkruga, lisa vanillsuhkur ja hapukoor ning vala kate virsikutele. Küpseta 200 C umbes 2030 minutit.

Toit → Retseptid
14 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Magneesium

ülejäänu on luustikus fosfaatsete komplekssoolade koosseisus Lihased sisaldavad magneesiumi umbes 20­ 25 mg 100 g kohta, veri 2­3 mg 100 g kohta Magneesium osaleb soolade koostises luukoe ja hammaste tekkes Arvatakse, et magneesiumipuudulikkus võib suurendada ateroskleroosi ja rütmihäirete riski Päevas vajavad mehed umbes 350 mg ja naised umbes 280 mg magneesiumi, lapsed mõnevõrra vähem Tähtsamad magneesiumi allikad on puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud, tomatid ja kapsad) Magneesiumi saadakse ka teraviljasaadustest, piimast ja lihast Meditsiinis kasutatakse Magneesiumi ühendeid lahaste tsemendi koostises Magneesiumi varud on praktiliselt piiramatud Üha enam toodetakse magneesiumi ja selle sulameid jäätmetest Selleks et saada ööpäevane Mg vajalik kogus oleks vaja süüa päevas: 9 banaani või 100g päevalilleseemneid või 200g india pähkleid või 2 kg sealiha http://et.wikipedia.org/wiki/Magneesium www.tervistavstuudio

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Magneesium

neeruhaiguste, alkoholismi ning pikaajalise diureetikumide tarvitamise korral võib esineda magneesiumipuudulikkus, mis avaldub lihasnõrkuse ja krampidena. Arvatakse, et magneesiumipuudulikkus võib suurendada ateroskleroosi ja rütmihäirete riski. Magneesium ja inimene · Päevas vajavad mehed umbes 350 mg ja naised umbes 280 mg magneesiumi, lapsed mõnevõrra vähem. · Tähtsamad magneesiumi allikad on puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud, tomatid ja kapsas). Seda saadakse ka teraviljasaadustest, piimast ja lihast. Tänan kuulamast

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ALKOHOLIVABAD KOKTEILID

ALKOHOLIVABAD KOKTEILID CATALINA SMOOTHIE (Maasikad,mesi,apelsinimahl) BANANA MANGO SMOOTHIE (Mango,mesi,jääkuubikud,õunamahl) SHIRLEY TEMPLE (Sidrunimahl,suhkrusiirup,grenadine,ginger ale) ZEN COOLER (Värske sidrunimahl,ginger ale) KEVAD ( Jäätis, marjad, apelsini mahl ) TROPICA (Banaan, mango, vaniljejäätis, apelsinimahl, maasikad, virsikud) VIINAKOKTEILID HOLA COLA (Viru valge cherry,coca cola,jää) KIRSISALSA (Viru valge cherry,apelsinimahl,jää) RUMMIKOKTEILID CUBA LIBRE (Light rum,coca-cola,laim) MAI TAI (Tume rumm,hele rumm,curacao orange,apelsinisiirup,grenadine) DŽINNIKOKTEILID LADY-KILLER (Gordons London Dry džinn,De Kuyper Apricot Brandy liköör,jõhvikamahl,ananassimahl) BLUE MOON (Gordons London Dry džinn,De Kuyper Blue Curacao liköör, sidrunimahl,suhkrusiir...

Turism → Turism
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

Leht vars: rabarber spinat artisokk Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid). Vilja koostisosaks on mahlane viljaliha ja kivi, mis omakorda koosneb koorest ja seemnest. o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal.

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

karbooniumioonideks ja dekarboksüleerimisel. Sünteesitakse ainult tervetes rikkumata rakkudes, vastavalt reaktsioonivõrrandile: R-CO-SCoA + R'-OH R-CO-O-R' + CoASH Laktoonid Nimi Aroom Leidumine 4-nonanoliid Rasva sisaldav toit, näkileib, Kookosõli meenutav, rasvane (-nonalaktoon) virsikud 4-dekanoliid Puuviljane, virsikud Rasva sisaldav toit (-dekalaktoon) 5-dekanoliid Õline, virsikud Rasva sisaldav toit (-dekalaktoon) (Z)-6-dodetseen--laktoon Magus Piimarasv, virsikud 3-metüül-4-oktanoliid Kooospähkli-sarnane Alkohoolsed joogid (viski- või tammelaktoon)

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kaalium

Kaaliumiühendid mõjutavad südamelihase tegevust. Tihedus normaaltingimustel on 0,86 g/cm3. Kaaliumi sulamistemperatuur on 63 °C ja keemistemperatuur 759 °C. Kaalium on pehme. Puhas pind on hõbedane ja peegeldab hästi valgust. Elemendi ühentite kasutusalad: väetised,klaas, läätsed, tuletikud, püssirohi, hapnikumaskid, keedusoola asendajad. Kaalium toidus Kaaliumi esineb paljudes toiduainetes, eriti just taimsetes toiduainetes. Head kaaliumiallikad on nt: kuivatatud Virsikud, koorega keedetud Kartul, Spinat, kuivatatud Ploomid, Herned, Lillkapsas, Tomat, Apelsin, Porgand, Kapsas, Rõigas, Banaan, Rosinad, Aprikoosid, teraviljasaadused, Pähklid, Õunad, Seller, Päevalilleseemned jne. Kokkuvõtteks võibki väita, et kaaliumirikasteks toiduaineteks on puu-, juur- ja kaunviljad. Mõningad loomse päritoluga toiduained sisaldavad samuti rohkesti kaaliumi, nt Liha, Kalasaadused, Piim ja piimatooted. Kaaliumi

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Kõrbed

kaksküürkaamel) · Skorpionid, ämblikud, putukad · Närilistest suslik, liivarott, liivahiir jt. · Roomajatest kobra, gürsa, eefa, sisalikud · Kiskjatest kõrberebane e. fennek, saakal, hüään, koiott · Antiloop, gasell Inimtegevus kõrbes · Hõre asustus · Elatakse oaasides ja jõgede( Niilus, Niiger, Amudarja, Sõrdarja) orgudes · Rändkarjakasvatus( kitsed, lambad, kaamelid) · Oaasipõllundus(datlid, arbuusid, melonid, nisu, oder, puuvill, aprikoosid, virsikud jm.) · Nafta ja maagaasi kaevandamine Põhja- Aafrika ja Araabia poolsaare kõrbetes Pilte kõrbeloomadest

Geograafia → Geograafia
39 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Hispaania põllumajandus

põllumajanduse, näiteks kiltmaadel ja mäestikel. Keskkonnaprobleemid Erosioonterasspõldudel Muldade viljakus kuivades piirkondades halb Põllumajandustooted Puuviljadkasvatatakse ise- apelsin, mandariin, greip, sidrun, õun, banaan jne. Samamoodi ka köögiviljad- sibul, kartul, tomat, kapsas ja Veel varustatakse ennast ise oliivide, suhkrupeedi, nisu, kaera, rukisega. Eksport apelsinid, mandariinid, greibid, sidrunid, õunad, pirnid, virsikud, ploomid, aprikoosid, tomatid, sibulad ja oliivid. Maailmas esimesel kohal on ta tomatite apelsinide, sibulate, mandariinide ja oliivide eksportimisega. Import Puit Metsatulekahjud Aastas hävib tules ca 120 000 ha metsa Eesti puidutoodang huviorbiidil Spetsialiseerumine Umbes poole moodustab puu- ja köögivili Oliiviõli tootmine Hispaanias on maailmas esikohal Taimekasvatuse piirkonnad Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Magneesium

elementidega. Kergesti halogeenidega. Magneesiumi levik Magneesium on litofiilne element, mis kontsentreerub Maa vahevöösse ja maakoorde. Ta on vahevöös hapniku ja räni järel levikult kolmas element ning moodustab umbes 20% vahevöö massist. Magneesiumi leidub maakoores 2,1% ja ta on seal leviku poolest keemilistest elementide seas 7. kohal. Magneesium kuulub ligikaudu 200 mineraali koostisesse. Tähtsamad magneesiumi allikad on puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud, tomatid ja kapsas). Seda saadakse ka teraviljasaadustest, piimast ja lihast. Ammendamatud magneesiumivarud on ookeanides ja meredes. 1 kuupmeeter merevett sisaldab 1300 g/t (kuni 1,35 kg) magneesiumiioone Mg2+ ja kuni 0,38% magneesiumkloriidi. Mõne soolajärve vees on kuni 30% magneesiumkloriidi. Vihmavees on magneesiumi 1 g/t kuni 50 g/t. Magneesiumi leidub kõigis organismides. Taimede klorofülli koostises oleva magneesiumi üldhulka hinnatakse 100 miljardile tonnile.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
44
pdf

Töölehed 1. klassile

KUS ISTUB LIND? LIND ISTUB OKSAL. KUS ON RAAMAT? RAAMAT ON LAUAL. KUS ON PÜKSID? PÜKSID ON KAPIS. KUS ON SEEN? SEEN ON KORVIS. KUS ON LILL? LILL ON POTIS. OTSI, OTSI, KUS ON PALL. SIIN EI OLE, SIIN EI OLE. VAATA, PALL ON SIIN! TÖÖLEHT 6. PUUVILJAD Töölehed 4­5aastastele NEED ON PLOOMID. PLOOMID ON SINISED. NEED ON ÕUNAD. ÕUNAD ON PUNASED. NEED ON PIRNID. PIRNID ON ROHELISED. NEED ON VIRSIKUD. VIRSIKUD ON KOLLASED. NEED ON APELSINID. APELSINID ON KA KOLLASED. MULLE MAITSEB MOOS. MULLE MAITSEB MAHL. MULLE MAITSEB JOGURT. MULLE MAITSEB KOMPOTT. TÖÖLEHT 7. AEG Töölehed 4­5aastastele KOER KOERAD HIIR HIIRED KASS KASSID TUVI TUVID KARU KARUD ORAV ORAVAD VARES VARESED TERE HOMMIKUST, MA ÄRKAN JUBA.

Eesti keel → Akadeemilise kirjutamise...
333 allalaadimist
thumbnail
2
doc

MAGNEESIUM

Magneesium on vahevöös levikult kolmas element, moodustades sellest umbes 20%. Seda leidub ka maakoores, 2,0 mooliprotsenti, maailmameres (1 m3 sisaldab 1300g/t magneesiumiioone), soolajärvedes (kuni 30% magneesiumkloriidi), vihmavees, organismides ning mineraalides ja kivimites. Magneesium kuulub ligikaudu 200 mineraali koostisesse. Magneesium on mitme kivimit moodustava mineraali põhikoostisosa. Magneesiumi sisaldavad ka puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud, tomatid ja kapsas). Seda leidub ka teraviljasaadustes, piimas ja lihas. Magneesium organismis Taimedele on magneesium makrotoitaine, aktiveerides paljusid energia- ja ainevahetusprotsesse ning aitab hoida ribosoomide stabiilsust. 70% inimeses leiduvas magneesiumist on luudes. Seda on ka meie lihastes ja veres. Seda on vaja soolade koostises luukoe tekkes, südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks, 300-ks ensümaatilises reaktsioonis, jne. Magneesiumipuudulikust

Keemia → Analüütiline keemia
16 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Kõrbed

kaksküürkaamel) Skorpionid, ämblikud, putukad Närilistest suslik, liivarott, liivahiir jt. Roomajatest kobra, gürsa, eefa, sisalikud Kiskjatest kõrberebane e. fennek, saakal, hüään, koiott Antiloop, gasell Inimtegevus kõrbes Hõre asustus Elatakse oaasides ja jõgede( Niilus, Niiger, Amudarja, Sõrdarja) orgudes Rändkarjakasvatus( kitsed, lambad, kaamelid) Oaasipõllundus(datlid, arbuusid, melonid, nisu, oder, puuvill, aprikoosid, virsikud jm.) Nafta ja maagaasi kaevandamine Põhja- Aafrika ja Araabia poolsaare kõrbetes Kõrbetega seotud mõisted Oaas- koht, kus põhjavesi on maapinna lähedal Vadi, kriik- ajutine voolusäng Sukulent- taim, mis säilitab veevaru lihakates vartes ja lehtedes Soolak- sooldunud nõgu kõrge põhjaveetasemega Jurta- kuplikujuline vildist telkelamu kõrbes Nomaad-rändeluviisiga kõrbeelanik Kõrbestumine- kõrbealade laienemine

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Suhkrud

Suhkrud Kadi Hinrikus KM12-PE Suhkrud KORRUS Peamised suhkrud Leib, teraviljatooted, Maltoos, sahharoos kartul Puu- ja köögiviljad Fruktoos, glükoos, sahharoos Piimatooted, Laktoos, sahharoos toidugrupp liha-kana- kala-muna Lisatavad toidurasvad Laktoos Suhkur ja maiustused Sahharoos – peamiselt lisatavast suhkrust Suhkrud ja magusained meie ümber  Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ja lisatavateks suhkruteks. Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida lisab toidutööstus näiteks karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms või need, mida inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Biolelemendid

osmolaarsuse veevahetus, stabiliseerimine regulatsioon membraantransport Allikad Piimatooted, kala, liha Rosinad, aprikoosid, Keedusool Keedusool Aedviljad, idandid, banaanid, virsikud teraviljad, sibul, pähklid, liha, kala, õun, piim Defitsiit Krambid, liigeste Närvivalu, lihaskoe Seedehäired, hammaste Kaalulangus, isutus, Neuromuskulaarse

Meditsiin → Meditsiin
3 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

Kalaallergiat võib tekitada ka kalajahuga söödetud linnu- või sealiha söömine. Kalaallergia ei möödu vanemas eas. Puu- ja köögiviljaallergia Puu- ja köögiviljaallergiat tekitavad üldjuhul kuumtöötlemata viljad. Keedised, kompotid, mahlad, keedetud ja külmutatud viljad tavaliselt allergiat ei tekita. Puuviljadest tekitavad sagedamini allergiat aprikoosid, banaanid, kiivid, õunad, pirnid, virsikud, eksootilised puuviljad (mango, papaia, tähtvili). Köögiviljadest on ohtlikumad paprika, kaalikas, naeris, porgand, peet, sibul. Ka kaunviljad võivad esile kutsuda allergiat, eriti soja. Kuna sojavalke kasutatakse laialdaselt vorsti- ja pagaritööstuses, peavad sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat. Ja muud toiduainete allergiad

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Geograafia, Kreeka põllumajanduse iseloomustus

3) Põllumajandusliku tootmise vormid - Mõnevõrra halbadest tingimustest hoolimata toodab Kreeka mitmesuguseid taimseid ja loomseid produkte. Põllumajandus on koondunud Tessaalia tasandikele, Makedooniasse ja Traakiasse, kus kasvatatakse maisi, nisu, otra, suhkrupeeti ja kartuleid. Kreeka on ka oluline puuvilla- ja tubakatootja. Oliivid, mis sageli tehakse õliks, on riigi tuntuim ekspordiartikkel, kuigi moodustab ainult 10,6% toiduainete väljaveost. Viinamarjad, melonid, tomatid, virsikud, apelsinid ja teised puu- ja köögiviljad. Loomad ja loomakasvatus moodustavad olulise osa Kreeka põllumajandustoodangust. Kitse- ja lambaliha ning piim on populaarsed ning moodustavad umbes 6 protsenti põllumajandustoodangust. Eriti tähtis on lambapiim, mida kasutatakse tuntud Kreeka fetajuustu tegemisel. Põllumajanduses on esindatud ka sead, veised, kanad, küülikud, mesitarud ja tuvid. 4) Valitsuse põllumajanduspoliitika - Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) raames on Kreeka

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Organismide keemiline koostis

raud (Fe) mikroelement Esineb organismis vaid seotud vajalik paljude valkude ja vormis. Vaba raud on tervisele ensüümide ehituses ja ohtlik. Rauda sisaldavad ohtralt talitluses (hemoglobiin, maks, munad, molluskid, punane hingamisahela ensüümid liha, kuivatatud virsikud, punane jm.); vein, petersell, rosinad jm. Paremini seob ja transpordib omastatakse rauda loomsetest organismis hapnikku produktidest. vesi (H2O) 70 kg kohta 42...45 Vee molekulid on polaarsed ja on universaalne lahusti; l 70 kg-ne inimene ühinevad omavahel on paljude reaktsioonide

Bioloogia → Bioloogia
53 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

1.Joo päevas vähemalt 2l vett 2. Kui alkoholi juua soovid,joo natuke punast veini 3. Enne hommikusööki tühja kõhuga juua üks klaas vett sidruni ja meega. Ainult 20min enne sööki. 4. Joo vett pool tundi enne sööki. Söömise ajal ära joo. 40min pärast sööki void uuesti juua. 5. Söö 4-5 korda päevas. 6. Viimane söögikord peaks olema 3 tundi enne magamaminekut. Pärast ainult vesi, roheline tee, madala rasvasisaldusega jogurt. 7. Tee ilma suhkruta, saab teha meega. Kohv ei sisalda lisaaineid (näiteks koor, piim, suhkur). Need on tühjad kalorid. 8. Ära söö kartulit rohkem kui 2x nädalas. Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 1...

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

Imikutoit  Rinnapiim on lapse toitmiseks parim viis: kaitseb haiguste eest, tugevdab immuunsussüsteemi ja aitab vältida võimalike allergiliste reaktsioonide teket.  Keskmiselt peaks saama kuni 6. elukuuni laps rinnapiima.  Orgaanilised toidud (orgaaniliselt kasvatatud puu- ja juurviljade, lisatud pole ka vett.  Riis ja kaer, nisu-, mitmevilja- ja täisteratooted, hirssi.  Banaan, avokaado.  Alates 8. elukuust sobivad õunad, pirnid, aprikoosid, virsikud, ploomid.  Ainus oht imikutega on see, et neile võib toit kurku kinni jääda. Sel juhul tuleks neile normaalselt patsutada mööda selga, või raputada neid tagurpidi hoolsalt. Kiudainerikas eine  Täistera leib  Täisterajahu või tatar, tange-kruupe, täisterariisi või makarone, kartuleid.  Parim hommikuti on hommikupuder või kõrge kiudainetesisaldusega täisterahelbed.  Liharoogade juurde tuleks alati süüa köögivilju.

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Lõuna-Aafrika Vabariigi põllumajandus

jaanalindude toodete eksportija seas. Taimekasvatus moodustab 8% riigi koguekspordist. Suurimad ekspordiartiklid on vein, tsitrusviljad, suhkur, viinamarjad, mais, mida seal tuntakse Mart Mägi mieliesi nime all ning sellest valmistatakse väga paljusid tooteid, sh isegi krõpse, vill, puuviljamahl ja 'pudenevad' puuviljad nagu õunad, pirnid, virsikud ja aprikoosid. Pead tõstavad ka erinevad nisiturud kus müüakse ravimteesid ning kõrgemale seltskonnale mõeldud mereande. Fakt, et LAV-is on aastaajad Euroopale vastupidised, annab see teiste riikide ees suure eelise lille- ja aiandusturgudel. Põllumajanduses on tegev 24% tööga hõivatud inimestest. Enamik põlde ja istandikke paikneb lõunas ja idas rannikuvööndis ning Transvaali lavamaadel. Põllumajandus jaguneb kaheks sektoriks ­ valgete ja aafriklaste omaks

Geograafia → Geograafia
30 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Magneesium

Magneesiumil on suurim (negatiivne) standardpotentsiaal (-2,38 V) [07.01.07] nende metallide hulgas, mis kokkupuutes õhuhapniku ja veega püsivad keemiliselt stabiilsena. Magneesiumi leidumine: Magneesium on mikroelement, mis on organismis rakusiseselt katiooni kujul. Magneesiumi ioonid omavad tähtsust närvi-impulsside ülekandes ja lihaste kokkutõmbumise protsessis. Magneesiumi varusid meie organismis aitavad täiendada puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud, tomatid ja kapsas). Magneesium osaleb loomorganismis soolade koostises luukoe tekkes ja paljude ensüümide töö tagamises. Umbes 70% magneesiumist paiknebki luudes. Magneesiumi leidub maakoores 2,1% ja leviku poolest on ta keemilistest elementidest 7. kohal. Magneesium kuulub ligikaudu 200 mineraali koostisesse. Ammendamatud magneesiumivarud on ookeanides ja meredes. 1 kuupmeeter merevett sisaldab kuni 4 kg magneesiumi. Magneesiumi kasutamine: Looduses:

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele

kõhulahtisus). Kalaallergia võib tekitada ka kogu organismi allergia ehk anafülaktilise soki. Kalaallergiat võib tekitada ka kalajahuga söödetud linnu- või sealiha söömine. Kalaallergia ei möödu vanemas eas. Puu- ja köögiviljaallergiat tekitavad üldjuhul kuumtöötlemata viljad. Keedised, kompotid, mahlad, keedetud ja külmutatud viljad tavaliselt allergiat ei tekita. Puuviljadest tekitavad sagedamini allergiat aprikoosid, banaanid, kiivid, õunad, pirnid, virsikud, eksootilised puuviljad (mango, papaia, tähtvili). Köögiviljadest on ohtlikumad paprika, kaalikas, naeris, porgand, peet, sibul. Ka kaunviljad võivad esile kutsuda allergiat, eriti soja. Kuna sojavalke kasutatakse laialdaselt vorsti- ja pagaritööstuses, peavad sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat. Pähklite ja mandlite tarbimise suurenemisega on suurenenud ka inimeste hulk, kes on nende suhtes allergilised

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Magusroad

Magusroad Kristi Tüvi Magusroogade liigitus · Serveerimistemperatuuri järgi: Külmad magusroad- serveerimistemperatuur 10- 14`c Soojad magusroad- serveerimistemperatuur 65-75`c Külmutatud magusroad- serveeritakse külmutatult Magusroogade liigitus · Kasutatud tooraine ja valmistamise tehnoloogia järgi: · Kompotid, kissellid, vahud, tarretised jne. · Pudrud, pudingud, sufleed jne. · Jäätised, parfeed, sorbetid · Kombineeritud magustoidud Puuviljad ja marjad · Õunad ja pirnid · Kirsid ja ploomid · Apelsinid ja mandariinid · Marjad · Banaanid ja kiivid · Viinamarjad · Kuivatatud puuviljad ja marjad Ananassi serveerimine Ananassi serveerimine Ananassi serveerimine Ananassi serveerimine Ananassi serveerimine Apelsinid ja mandariinid Aprikoosid,virsikud,nektariinid Avokaado Banaan Mango Eksootika Passion Kakutuse...

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vitamiinid, mineraalid

Naatrium on koostöös kaaliumiga vajalik keha biovedelike keemilise koostise stabiliseerimiseks, hapete-aluste tasakaalu säilitamiseks, süsivesikute ja aminohapete imendumiseks, normaalseks veevahetuseks, vererõhu normaliseerimiseks, närvikoe ja lihaskoe talitluseks. Inimene vajab naatriumi 2,400mg päevas. Kaalium Peamised kaaliumi sisaldavad toiduained on pärit taimeriigist. Kaaliumirikaste toiduainete loetelu juhivad kuivatatud viljad (aprikoos, rosinad, virsikud, ploomid, banaan). Kaaliumi on palju ka seemnetes ja pähklites ning värsketes taimesaadustes (kartul ja teised köögiviljad, leib). Loomse päritoluga toiduainetest on kaaliumi rohkesti kalas ja piimatoodetes. Kaalium on koostöös naatriumiga vajalik keha biovedelike keemilise koostise stabiliseerimiseks, hapete-aluste tasakaalu säilitamiseks, süsivesikute ja aminohapete imendumiseks, normaalseks veevahetuseks, vererõhu normaliseerimiseks, närvikoe ja

Toit → Toitumisõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

Keedised, kompotid, mahlad, keedetud DIABEETIKU TOIDUVALIK ja külmutatud viljad tavaliselt allergiat ei tekita. Puuviljadest tekitavad sagedamini allergiat aprikoosid, Diabeetiku toiduvalikus ei ole midagi banaanid, kiivid, õunad, pirnid, erilist, selle moodustab tervislik toit, virsikud, eksootilised puuviljad mis on soovitatav ka igale tervele (mango, papaia, tähtvili). inimesele. Tänapäevaste Köögiviljadest on ohtlikumad paprika, toitumissoovituste kohaselt peaks kaalikas, naeris, porgand, peet, sibul. Ka kaunviljad võivad esile kutsuda diabeetiku toitainete jaotus päevasest allergiat, eriti soja. Kuna sojavalke

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Moosi keetmine (referaat)

......................................................... .................................. ................... Moosi keetmine Referaat Juhendaja: ................................... .................... SISUKORD Üldiselt moosi keetmisest.....................................................................................................................3 Moosi keetmise ajaloost.......................................................................................................................3 Ettevalmistused moosi keetmiseks.......................................................................................................3 Purkide pesemine...........................................................................................................................3 Moosi keetmine...............

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Makromolekulid

pärilik eelsoodumus (geneetiline tundlikkus) hüpertoonia tekkeks, soodustab keedusoolaga liialdamine haiguse patogeneesi. Kõrge vererõhuga inimestel soovitada vähem soola tarbida. · Rakkudes ioontasakaalu häirimine (Ca liigsus ja vee kogunemine kudedesse). Kaalium. Rakkuline lokalisatsioon. Funktsioonid on sarnased Na funktsioonidele. RDA ­ 1800...5000 mg. Allikad ­ rosinad, aprikosed, virsikud, petersell, seller, koreega keedetud kartul, pähklid, teraviljad. Imendumine ­ peensoles. Soodustab vit B ja magneesium, takistab alkohol. Defitsiidi kliinilised markerid · Ülemäärane Na, kohvi, suhkru, alkoholi tarvimine suurendab K väljutamist uriiniga, seda soodustab ka madal veresuhkru tase; pidev lakto-vegetaarne dieet. · Kestev ühekülgne toitumine, kestev stress võivad põhjustada defitsiiti.

Keemia → Biokeemia
51 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Vana-rooma sisutihe konspekt

Pompejis Tehtud pika aja jooksul, erinevad need seinamaalid omavahel. Selleks ajaks oli õpitud kujutama ruumi perspektiivis. Õhinal rakendati neid uusi oskusi seinamaalis. Põnevad on mitmesugused petlikke muljeid taotlevad pildid. Maalitud avadest paistaksid nagu teised ruumid või maastikud, seal on fantastilisi ehitusdetaile, inimfiguure, ornamente ja muud. Akrobaadid. Mosaiik Noore naise portree Virsikud ja klaas Maalikunst Rooma maalikunst. Aleksander Suur Seinamaal lahingus Dareiose "Müsteeriumide vastu. u. 80 e.m.a. Villas" Pompejis. u. 50 Seinamaal Mosaiik nn. Fauni e.m.a. "Müsteeriumide Villas" majast Pompejis. Pompejis. u. 50 e.m.a. Seinamaal keisrinna Silmapetet taotlev, nn. Livia villas Roomas. u.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
95 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

Koostis: piim, suhkur, kirsid (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin; glükoosi- fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), happesuse regulaator naatriumtsitraat, toiduvärvid: punapeedi kontsentreeritud mahl ja E163; lõhna- ja maitseained, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).  Hellus Oomega-3 virsikujogurt Koostis: piim, suhkur, virsikud (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, glükoosi-fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), lõhna- ja maitseained, 8 happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape, toiduvärvid: paprika ekstrakt ja karoteenid, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Magneesium - referaat

Küllap on paljudel veel meeles välklambieelne aeg, mil fotomees tegi pilti magneesiumisähvatuse valgusel. (3) Ka arstiteadus ei saa magneesiumita läbi. Magneesiumsulfaati kasutatakse lahtistina ja lihastesse süstimiseks rahustava vahendina. Magneesiumoksiidi aga maohappesuse vähendamiseks. Magneesiumi ühendeid kasutatakse ka lahaste tsemendi koostises. Magneesiumi varusid meie organismis aitavad täiendada puu- ja köögiviljad (eriti aprikoosid, virsikud aga ka tomatid ja kapsas jt.). (6) 12 KOKKUVÕTE Sain teada palju uut ja huvitavat magneesiumi kohta. Sedagi mida võib-olla pole keemia tunnis teada saanud. Referaadi koostamine oli aeganõudev ja see polnud kergemata killast, aga mul on hea meel, et see sai lõpuks tehtud. Kindlasti kulub selline kogemus ära. Sai üle

Keemia → Keemia
154 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

..............................................................................................9 9. KASUTATUD KIRJANDUS.........................................................................................................10 2 1. Sissejuhatus Nektariinid-õrnad õied ja maitsvad viljad. Nektariinid on algselt pärit Hiinast ja tegelikult kuuluvad virsikud nende esivanemate hulka. Nad on üsna sarnased, kuid nektariinid on veidi magusama maitsega ja nende kollane, valge või roosakas viljaliha on veidi kõvema konsistentiga. Koor pole udemetega kaetud, vaid täiesti sile. Nektariinidel on nagu virsikutelgi vilja keskel suur kivi, mis on üsna kõvasti viljaliha küljes kinni. Viljad ei jätka pärast korjamist küpsemist. Neid süüakse ja kasutatakse toiduvalmistamisel samamoodi nagu virsikuid.

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Hiina Köök

Väga suurt rõhku pannakse taimsetele toiduainetele, puu- ja aedviljadele. Aedvili peab kuuluma igasse toidusse. Põhiliselt on aedviljad samad, mis tuttavad meilegi ­ mitut liiki oad, eriti sojaoad, herned, porgand, kapsas, nui- ja lillkapsas, hiina kapsas, sibul, küüslauk, kõrvits, baklazaan. Eriti hinnatud on kohalikud seened, mida säilitatakse ja kaubastatakse kuivatatult. Lõunapoolsematel soojadel aladel kasvavad apelsinid, mandariinid, ploomid, kirsid, aprikoosid, virsikud, pirnid, kiivid, ananassid, mangod, litsid, kumkvatid, mandlid. Puuvilju süüakse enamasti värskelt. Toiduainete ammendamatu varamu on meri. Tarbitakse kõikvõimalikke kalu, koorikloomi, austreid, merikarpe. Samuti vesikastaneid, lootoslille juuri, pääsupesasid, hai uimeid. Eksootilistest toiduainetest võiks veel nimetada bambusevõrseid, liiliapungi, seesami- ja lootoseseemneid. Pidulauale kuuluvad metspardid, faasanid, vähid, karukäpad.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
5 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid

kurnatud) Steriliseeritu 7 (asparaagus, oad, herned, 10 67 42 49 51 d tooted kartulid koos veega, spinat, 0-32 56-83 14-50 31-65 28-87 (kurnatud) beebimais) Külmutatud 8 (õunad, aprikoosid, mustikad, 37 29 17 16 18 tooted (mitte hapukirss, apelsinimahla 0-78 0-66 0-67 0-33 0-50 sulatatud) kontsentraat, virsikud, vaarikad, maasikad) Steriliseeritu 8 (õunad, aprikoosid, mustikad, 39 47 57 42 56 d tooted hapukirss, virsikud, vaarikad, 0-68 22-67 33-83 25-60 11-86 (kaasa maasikad) arvatud keeduvesi) Klassifikatsioon 1) Rasvlahustuvad vitamiinid (A, D, E, K, Q, F) 2) Veeslahustuvad vitamiinid (B-grupi vitamiinid, C, H, U, P, N) 3) Vitameerid e

Keemia → Toidukeemia
54 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Impressionism

12. klassi kunstiajaloo konspekt Impressionism Impressionismi 1. näitus oli 1874. aastal. Viimane, kaheksas näitus oli 1886.aastal. Sel ajal oli võimul Napoleon III. Impressionism sai alguse Pariisist ja ametlik kunstiinstitutsioon oli SALON (salong, kuhu pandi üles kuulsamad tööd). Saloni mitte vastuvõetud tööd pandi kunstnike poolt üles "Hüljatute salongi". *hakatakse maalima tunnetust ja aistinguid *valguse ja hetkeseisundi maalimine (kiired liigutused) *piirjooned hägused *erivärvilised värvilaigud. Eduard Manet ­ pärit jõukast kaupmeeste perekonnast; mässaja tüüpi; hariduse sai Prantsuse Kunstiakadeemiast; hea suhtleja, organiseerija; suur tähelepanuvajadus; tuntuks sai alles elu lõpupoole (1871.aastal) Tema töid: Olympia, Eine roheluses, Keiser Maximiliani hukkamine, Rõdul, Baar Folies Bergere'sis Claude Monet ­ pärit jõukast perekonnast; 18aastaselt läks Pariisi stuudiotesse õppima; elas kokku Cami...

Kultuur-Kunst → Kunst
131 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaalium

Foolhape ehk vitamiin B10 on organismis vajalik vererakkude eluks ja tööks. Foolhappe puudusel tekib verevaegus (aneemia) ja seiskub kasv -- seepärast on foolhape eriti vajalik noortele. Foolhapet on rohkem sellistes värsketes viljades nagu maasikad ja sõstrad. Kombinatsioonis teiste vitamiinidega on tal soodne toime organismi kasvamisele ning ainevahetusele. Vitamiin A eelvitamiini karoteeni on rohkem köögiviljades, kuid ka kollastes puuviljades nagu aprikoosid, virsikud, pihlaka- ja kibuvitsamarjad, astelpajumarjad, eriti rohkesti aga astelpajuõlis. A-vitamiin hoiab silmade tervist ning säilitab naha elastsust ja toonust. A-vitamiini puudusel tekib silmade kuivus, kanapimedus, naha karedus ja kuivus ning kasvu pidurdumine. Mahl sisaldab ka vajalikke mineraalaineid nagu kaalium, kaltsium, fosfor, magneesium, raud, koobalt ja jood. Kaalium soodustab vee eemaldumist organismist ja on seega oluline kõrgvererõhktõve ja

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
37
ppt

Rooma kunst

I aastatuhandel e.m.a tekkis Itaalias Rooma linna ümbruses riik, mis hakkas oma maaalasid laiendama naabrite arvel. See umbes 1000 aastat püsinud maailmariik elas orjade tööst ja võõraste maade vallutamisest. Rooma hiigelaegadel kuulus sellele riigile kogu Vahemere ümbrus nii Euroopas, Aasias kui Aafrikas. Palju omandati etruskidelt, kõige enam aga kreeka kultuurist. (Sellega puutusid roomlased juba varakult kokku Lõuna Itaaliasse rajatud kreeka asundustes. Isegi oma usundi ja müüdid laenasid roomlased Kreekast, ainult et nad andsid jumalatele ja kangelastele uued nimed.) Umbes alates 8. sajndist e.m.a. elasid Itaalias Roomast põhja jäävatel aladel etruskid. (Selle rahva minevikku peidab salapära, sest teadlased ei suuda veel täielikult mõista etruski kirja) Roomlased, olles 100 aastat näinud vaeva etruskite alistamisega, pühkisid 4. sajandil e.m.a. maa pealt nende linnad. ...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
36 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Moos

1 Olustvere Teenindus ja Maamajanduskool Põllumajadus Lauri Luik Moos Referaat Olustvere 2015 2 Sisukord Moosi keetmise õpetus........................................................................................... 5 Moosikook............................................................................................................... 6 Näiteks: Piparmündimaitseline vaarika-sokolaaditort.............................................6 Fukntsionaalne moos.............................................................................................. 9 kokkuvõtte............................................................................................................ 11 moos on suhkrurikas marjadest või puuviljadest keedetud toorhoidis.Moosi säilitab kõige paremini suhkur.On olemas vaarika moos...

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Keemia referaat - Magneesium

KOOLI NIMI MAGNEESIUM Referaat Koostaja: sinu nimi klass Juhendaja: õpetaja Koht kus tehtud, aasta Sisukord Sisukord ................................................................................................ 2 Ajalugu ................................................................................................ 3 Saamine ................................................................................................................................ 4 Asukoht perioodilisustabelis ........................................................................ 5 Levik looduses ........................................................................................ 6 Omadused ............................................................................................. 7 Ühendid .......................................................

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
6
odt

ŠVEITS

toodud peaasjalikult aiasaadused ­ köögiviljad, puuviljad ja marjad. Lisaks on hulganisti lillede ja taimedega kauplejaid. On ju igasugune potipõllumajandus levinud ning populaarne ka Sveitsis. Oma kaupa pakuvad ka juustumeistrid ja pagarid. Samuti saab osta maitseaineid ja ­taimi, mune, mett ning mitmesuguseid koduseid hoidiseid. Marjadest-puuviljadest on müügil lisaks harjumuspärastele maasikatele, vaarikatele, õuntele jms ka kohalikud ja meile veidi eksootilisemad puuviljad nagu virsikud, murelid ja viigimarjad. Aga leidub ka metsaande nagu puravikud, kukeseened ja mustikad. Hind turul pakutaval kaubal pole sugugi kõrgem kui poes, kohati on see isegi madalam. Boonusena on kindel teadmine, et kaup on kohalik ja värske. Lisaks vahetu kontakt kauba tootjaga. Valik hindadest (hinnad Sveitsi frankides, 1 sFr ­ umbes 10 kr) Köögiviljad ja maitsetaimed Muu sibul 3 - 6.80 kg tomat 4 ­ 6.80 kg leib 500g 7.- kurk 5

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Referaat: Tšiili

mäenõlvadel erosiooni põhjustada. Tsiilis esinevad mägi-kõrbe- ja mägi-stepimullad ning savanni puna-pruunmullad. Kõige soojemad kuud on jaanuar-märts, kus keskmine temperatuur on 27 °C. Kõige jahedamad kuud on juuni-august, kus keskmine temperatuur on 5 °C. Põllumajanduses on hõivatud 13,6% rahvastikust. Põllumajanduslike tootmise vormideks on Tsiilis rantsod ja istandused. Peamised põllumajandustooted on sibulad, oad, viinamarjad, õunad, kaer, nisu, pirnid, mais, virsikud, spargel, viinamarjad, küüslauk. Toodetakse ka villa, puitu ja veise- ning linnuliha. Väga olulisel kohal on ka kalandus. Eksporditakse puu- ja köögivilju ning ka teravilju kuid kõige rohkem eksporditakse kala, liha ja veine. Põhilised keskkonnaprobleemid on metsade hävitamine ja sellest tulenev pinnase erosion. 9. METSAMAJANDUS 20.7% Tsiili aladest on kaetud metsadega. Metsad on väga muljetavaldavad, kuna

Geograafia → Geograafia
30 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid ja nende tähtsus organismi talitlemisel

Karina Pasko Vitamiinid ja nende tähtsus organismi talitlemisel REFERAAT Õppeaines: ORGAANILINE KEEMIA Ringmajanduse ja tehnoloogia instituut Õpperühm: KT21 Juhendaja: Viiu Sillaste Esitamiskuupäev:................ Üliõpilase allkiri:................. Õppejõu allkiri: .................. Tallinn 2018 SISUKORD 2 Sissejuhatus Toit, mida me sööme, sisaldab erinevaid aineid, mis on vajalikud kõikide organite normaalseks toimimiseks. Need aitavad tugevdada keha, tervendada või kahjustada tervist. Vitamiinid on üks tähtsamaid, elutähtsaid toitaineid koos valkude, rasvade ja süsivesikutega. Sõna "vitamiin" pärineb ladinakeelsest sõnast "vit...

Keemia → Orgaaniline keemia
11 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

aeg-ajalt veega. Leib säilib paremini toatemperatuuril või külmutuskapis, aga mitte sügavkülmas. Toatemperatuuril on kõige parem hoida leiba suletud plastkotis, mis väldib selle kuivamist. Leiba võib hoida ka leivakastis. Hoidke leiba plastkotis koos toore, kooritud kartuliga. Kartul lisab vajatud niiskust, mis väldib leiva kuivamist ning see püsib kauem värskena. Kõik puuviljad ei sobi omavahel kokku. Õunad, ploomid, virsikud ja pirnid emiteerivad etüleengaasi, mis kiirendab kõikide puuviljade küpsemisprotsessi. Banaanid ja kurgid on eriti vastuvõtlikud etüleeni suhtes. Nii, et hoidke need viljad teineteisest eemal. Koduaia marju ja köögivilju on hea säilitada sügavkülmas. Külmutamisel lakkab või aeglustub mikroorganismide elutegevus, aeglustub ka ensüümide toime, mistõttu toiduained võivad säilida kuni kaks aastat, kodus kuni aasta. Toiduainete toiteväärtus säilib

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Afganistan - referaat

..6000 m kõrgused. Afganistani madalaim punkt (285 m) asub Amudarja orus Türkmenistani piiri ääres. Pinnamoe kaart Afganistan, Panjshir. Pinnamoe mõju majandusele Afganistan on põllumajandusmaa. Majandus põhineb põllundusel ja karjakasvatusel. Suureneb riikliku sektori tähtsus. Haritavat maad on u 7,8 miljonit hektarit, sellest 5,3 hektarit on niisutatav. Kasvatatakse otra,nisu,maisi,riisi, kartulit, köögivilja,puuvilla; tähtsad on aiandus (aprikoosid, virsikud, kreeka pähkel, granaat, viigimari) ja viinamarjakasvatus. Karjanduses on ülekaalus lambakasvatus. Afganistan on rikas maavarade poolest, kuid nenede kaevandamine on vähearenenud infrastruktuuri ja teevõrgustiku tõttu raskendatud. Afganistanis on loodusliku klaasi leiukohti,vaske, maagaasi, naftat, kivisütt, kromiitliiva, steatiiti,väävlit, pliid, tsinki, rauamaaki ning erisuguseid vääriskive, ühed väärtuslikumad , teised vähem väärtuslikumad.

Geograafia → Geograafia
60 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun