[Tippige ettevõtte nimi]
Neli toiduainet
Maapirn , kookos , spinat ja tüümian.
Sisukord
1
Maapirn - tasub tutvust
teha…………………………………...………………................3
1.1
Lihtne kasvatada ……………………………………………………………………....3
1.2
Maapirn toidulaual …………………………………………………….…………….3-4
1.3
Vähendab kehakaalu ……………………………………………………………..……4
1.4
Retsepte ……………………………………………………………………………......5
2
Kookospähkel
on kõigi pähklite kuningas ………………………………………………6
2.1
Tervistav kookospiim ....…………………………………………………………….6-7
2.2
Sisse süüa, peale määrida
…………………………………………………………...…7
2.3
Parandab
seedimist…………………………………………………………………..7-8
2.4
Kasutamine………………………………………………………………………….....8
3
Spinat…………………………………………………………………………………….9
3.1
Värske
spinat toidulauale…………………………………………………………........9
3.2 Mahl eriti tervislik………………………………………………………………….9-10
3.3
Üldiselt
pikapäevataim………………………………………………………………..10
3.4
esmaspäev teisipäev kolmapäev neljapäev reede Hommikusöök Hommikusöök Hommikusöök Hommikusöök Hommikusöök Prantsuse röstsai Sinihallitusjuustu omlet Kaerajahupuder Kirsstomatid ja Clafoutis maasikaga ja beekon jahutatud marjaga mozzarella
TOIDUAINETE TAIMNE TOORE Kordamisk�simused � I (I�III loeng) 1. Taimekasvatustoodangu suurendamise v�imalused. Taimekasvatustoodangut saab suurendada: - kasvupinna laiendamise v�i - saagikuse t�stmise teel. K�lvipinda ei saa l�pmatuseni laiendada (suured kapitaalmahutused). 2. Eestis enamkasvatatavad teraviljad. Oder, kaer, rukis,( nisu) 3. Milleks tarvitatakse teraviljatooteid? Teraviljatooteid tarvitatakse: - toiduks, - loomas��daks, - tehniliseks otstarbeks. Teraviljast valmistatakse jahu, tangu, kruupe, helbeid jm. T�htsaim toit, mida jahust valmistatakse, on leib. T��stustoorainena kasutatakse teravilja: - t�rklise-, - piirituse-, - �lle-, - konservit��stuses jm. Teraviljap�hku kasutatakse: - katte-
Tai eksootilised road peaksid h�sti sobima ka talvest v�sinud eestlasele - neis kasutatakse palju v�rskeid juurvilju ja C-vitamiinirikast tsillipipart. "Eestis arvatakse ekslikult, et tai toidud on h�sti v�rtsikad. Tegelikult on tai roogades esindatud k�ik viis peamist maitseaistingut: soolane, magus, m�ru, tuline ja hapu, mis �ksteist t�iendavad ja tasakaalustavad," �tleb Tai Kokkade Assotsiatsiooni president Jaturon Sunyapong. XIII sajandist p�rinev tai raidkiri "Kui vetes on kala ja p�ldudel riisi, ei pea minu rahvas n�lga kannatama" iseloomustab kujukalt tai k��ki t�naseni. Tai keeles t�hendabki s�na "s��mine" riisi s��mist. Riisist valmistatakse ka nuudleid ja niitnuudleid ehk vermiselle. Alati v�hemalt �ks tsillipipraga roog Keskmine taip�rane toidukord koosneb riisist, supist ja kahest toekamast roast, millest �ks on kindlasti teravalt maitsestatud. Mida uhkem pidus��k, seda rohkem roogi laual. Magustoiduks on tavaliselt puuviljad, mida Tais serveeritakse suhkruleemes, kookos
TSIRGULIINA KESKKOOL 11. klass Merlika H�dsi P�HKLID Referaat 2014 Sissejuhatus P�hklid on head vahepalad, sest on kasulikud, t�idavad k�htu, annavad energiat ning nii vajalikke ja kasulikke rasvaineid. Lisaks on neid kerge taskusse pista ja kaasa v�tta, ilma et peaks muretsema riknemise, mahutavuse v�i muljumise p�rast. P�hklite tervislikud omadused teevad neist v�ga olulise toiduaine, mida kinnitavad ka paljud uuringud. Sisaldades kiudaineid ja kasulikke rasvu, muutuvad nad t�iuslikuks s�dameravimiks, sest v�hendavad kahjuliku LDL-kolesterooli hulka kehas. M�ned p�hklid on ka v�ga valgurikkad, �letades selles isegi traditsioonilisi valgupomme linnuliha, kala ja loomaliha. Vitamiinide ja mineraalide osas on neile ka raske vastu saada ehk veel �ks argument
TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 AEDVILJAD Õpimapp Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 1.1 Küsimused 1. Porrulauk on: a) varsköögivili b) sibulköögivili* c) mugulköögivili 2. Sibulates ei leidu: a) B-vitamiine b) C-vitamiine c) D-vitamiine* 3. Porgand muutub etüleeni eritavate aedviljade läheduses: a) mõruks* b) magusamaks c) siniseks 4. Naeris sarnaneb oma omadustelt: a) kartulile b) maapirnile c) kaalikale* 5. Läätsi kasutatakse toiduvalmistamisel nagu: a) sealiha b) herneid* c) seesamiseemneid 6. Aedoakaunu ja kuivterasid ei tohi toorelt süüa, sest need sisaldavad sisaldavad: a) toksilist glükosiidi fasiini* b) valku c) mineraalaineid 7. Viliköögivili on: a) rabarber b) arbuus* c) kaalikas 8. Tomatid annavad vähe kaloreid, sest: a) nad on punased b) nad sisaldavad palju vett
Sisukord 1. K�rvitsa eluloost 2. Kasvust ja liikidest 3. Millena kasutatakse ja retseptid 4. Kasutatud kirjandus -1- K�rvitsa algseks kodumaaks loetakse Ladina-Ameerik at, sest Mehhikos kasvatati neid vilju juba 9000 aastat tagasi, kohalike indiaanlaste toidulaual oli k�rvits oluline k�hut�ide. Euroopasse j�udis see taim alles 16. sajandil.Botaa nilisi l�hisugulasi on k�rvitsal palju: k�rvitsa perekonda kuulub �le k�mne liigi. Inimene hindab k�rvitsa kasvatamisel eesk�tt vilju, ehkki eriotstarbel saab kasutada ka lehti ja �isi. K�rvitsa vili on oma olemuselt tegelikult mari. K�rvitsaliste perekond - Harilik k�rvits ehk Cucurbita pepo on suur �heaastane taim. K�ige paremini kasvab ta soojas ja kuivas kliimas. Kuna k�rvits on n�udlik mulla niiskuse suhtes, siis kasvatatakse teda Kesk- Euroopas ja mujal parasv��tmes, sealhulgas ka Eestis. -2- K�rvits on rohttaim. Tema roomavad varred v�ivad kasvada
TALLINNA TEENINDUSKOOL Seemned ja p�hklid pagarit��stuses Iseseisevt�� Tallinn 2010 2 Sisukord Kreeka p�hkel............................................................................................................................ 4 India p�hkel............................................................................................................................... 5 Maap�hkel..................................................................................................................................5 Mandel........................................................................................................................................6 Parap�hkel................................................................................................................................. 6 Pistaatsiap�hkel......................................................................................................................... 7 Kookosp�hkel...
Kordamisk�simused II 1. Porgandi toitev��rtus. Sisaldab 7 � 8% s�sivesikuid (valdavalt suhkrud). K�rge karotiinisisaldus (4 � 3 mg; muutub organismis A-vitamiiniks). M�rkimisv��rsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C-vitamiini sisaldab teistest k��giviljadest v�hem (4 � 6 mg). 2. N�uded porgandi s�ilitamisele. S�ilitatakse temperatuuril 0�C juures. Kuivamise v�ltimiseks vajalik �huniiskus 98 � 100%. S�ilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides. V�ike ja v�hearenenud porgand kuivab kergelt. N�rbumine p�hjustab: - kaalu v�henemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit s��akse: - toorelt, - keedetult, - hautatult. Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises, - suppide, - �hepajatoitude valmistamisel. Palju kasutamisv�imalusi: - k�lmtoitude,
Kõik kommentaarid