Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toores" - 435 õppematerjali

toores – üle 33 (üle 50), %, kus esimene arv näitab suhtelist niiskust tarbimisaine ja teine (sulgudes) kuivaine kohta ja viimane leitakse valemiga:
toores

Kasutaja: toores

Faile: 0
thumbnail
26
pptx

Muna ujuvus soolvees

Muna ujuvus soolvees Lars Markus Linnupõld Sander Veskioja Tallinna Reaalkool 7.A 28.09.2014 Uurimisküsimus • Mis juhtub munaga, kui see asetada küllastunud soolvette? Mida katseks vaja läheb? • Suur klaasist anum • Toores muna • 1000g soola • Vesi • Möödunõu • Kaal • Lusikas  • Hüpoteesi kontrollimine: Võtan klaasist anuma ja lisan sinna 1,5 l vett, see järel lisan 50g soola. • Mis juhtus? • Muna vajus üsna kiiresti põhja. • Pilt:   Informatsiooni kogumine • Lugesin internetist soola lahustuvusest veest. Hüpotees • Kui vee soolasisaldus on 150g/l , siis toores muna ei vaju põhja ning jääb ujuma. Hüpoteesi kontrollimine 1 • Lahustasin 25g soola 1l vees.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Bakterid

Inimene võib saada bakteri lihast, kalast, linnulihast, kuivatatud toiduainetest, maitseainetest, ürtidest või köögiviljadest. EHEC-bakteeri EHEC bakter on kolibakter. mõned kolibakterid on head ja teised halvad. häid baktereid on soolestikus. inimene saab halva kolibakteri loomalihast, piimast või teiselt inimeselt. Sümptomiteks on verine väljaheide. Kampylo bakteerit- Inimene võib saada kampylobakteri siis kui toit on halvasti kuumutatud või toores. Tavaliselt on toiduks linnuliha, piim või must vesi. Kui inimene saab toidumürgituse kampylo-bakterist, siis tal on kõhulahtisus, palavik ja kõhuvalud. Listeria- Listeria elab maas, vees ja taimedes. See on tavaline bakter. See võib olla piimas, piimatoodetes, toores lihas, kalas, toorjuustus, külmutatud köögiviljades ja looduslikkudes veekogudes. Seda bakterit saab hävitada, kui kuumutada toitu üle 70 kraadi. Salmonella- Võib leiduda inimese või loomade väljaheidetes

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

PIIM

kahjustuse kindlaid astmeid. Maksahaiguse puhul peame olema ettevaatlikud piima kui toiduvalgu kasutamisel, eriti käib see vanemate inimeste kohta. Muidugi peetakse ka piimadieete, aga see pole ravi igaühe jaoks, sest kõik sõltub maksa sei- sundist. Toores piim on hea toit ja mõnikord ka hea ravim. Pastöriseeritud piim roiskub sooltes, kuna toores piim ainult fermenteerub. Jätke pastöriseeritud piim mõneks päevaks sooja ruumi ­ ta on roiskunud, kuid toores piim ainult fermenteerub ja muutub söödavaks hapupiimaks. Ajakohane on Hippokratese aforism: "Nad kiidavad seda mis on ebatavaline, enne kui teavad kas see on hea, selle asemel, et kiita tavalist, millest nad juba teavad, et see on hea ­ pigem tundmatu kui tuntud".

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Sügavkülmutamine Sügavkülmutamine on kiire ja lihtne toiduainete säilitamise viis Et külmutamine on parim viis liha või kala säilitamiseks, teab igaüks. Kuid külmutada võib veel paljusid muidki toiduaineid ja roogi. Erandiks on toores lehtsalat, tomat, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul. Ka majonees, salatikastmed, keedetud munavalge, glasuuriga tordid ning beseeküpsised ei sobi külmutamiseks. Toiduainete ettevalmistamine sügavkülmutamiseks Köögiviljad - Tuleb kõigepealt puhastada ja pesta ning seejärel blaneerida, et hävineksid pinnafermendid, mis võivad toiduaine maitset ja aroomi halvendada. Selleks

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Parasiitusside areng

ca 1 000 000 muna arenevad munad Laiussi eluring reovesi veekogusse vaheperemees Muna Ujumisvõimelised vastsed sõudiklased (väikesed vähid) Väljuvad pärasoole kaudu täiskasvanud ussid söök koos munadega Inimene KALAD toores liha Parasiidid inimestel ja loomadel Lemmikloomadel on mitemesuguseid parasiite. Enamus parasiidid on omased loomadele, kuid on ka selliseid, kes võivad nakatada ka inimest. Esmalt satub parasiit looma karvadele. Looma paitades, liigub parastiit inimese käe peale ja edasi suhu. Nakatumine Vastsetega Munadega · Toores/küpsetam · Pesemata käed ata liha. · Saastunud joogivesi

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Verivorst

kartulid leige veega ja nõruta. http://www.wikihow.com/Make-Roast-Potatoes Haki sibul ja prae õrnalt klaasjaks . Toores liha haki väikesteks kuubikuteks. Sega kõik kokku ja maitsesta maitseainetega. Toores mass veel üle maitsestada, sest kartul tõmbab maitseained tugevalt sisse. Kartulivorsti valmistamine Võta lehter, mille alumise osa läbimõõt on ca2 cm. Võta ca 1 meetri pikkune soolikas. Soolika ühte otsa tee sõlm ja teine tõmba lehtri otsa. Tõsta toores mass lehtrisse ja hakka massi puupulgaga lehtrist soolikasse toppima ­ õrnalt, et soolikas katki ei lähe. Aita käega kaasa massi soolikas allapoole meelitades. Kui soolikas on täis topitud, tee soolikale keerud sisse, nii saad endale vorstikese sobiva pikkusega. http://www.historicfood.com/English%20Puddings.htm Kartulivorsti valmistamine Asetada vorstid külma soolaga maitsestatud vette. Lasta vesi keema ja tõsta vorstid keema tõusnud veest kohe välja.

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Arvutus ja aruandlus (hinnakalkulatsioon jms.)

Üsna vähemagus ja väga mõnus- mahlane. Porgandibiskviit: Koostis Valmistamine Ained Kogused kg Nisujahu 550 2,400 kg. Koori porgandid ja riivi peene riiviga. Vahusta munad suhkru Muna 40 tk./2 kg. Suhkur 2 kg. ja soolaga kohevaks vahuks. Sool 0,010 kg. Sega jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur omavahel. Toores porgand 5 kg. Sega esmalt õli, siis porgandid ja seejärel kuivainesegu Küpsetuspulber 0,080 kg. Vanillisuhkur 0,060 kg. munavahu hulka. Õli (mahe) 1 kg. Kalla pool tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (30x35 cm ahjuplaat). Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit, siis võta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda. Küpseta teine porgandibiskviit samal moel.

Toit → Toidutehnoloogia
7 allalaadimist
thumbnail
1
docx

KUNST

· Luua külakultuuri asemel n.ö suurlinna kultuur · Väljendada liikumist, objekti, hinge seisundit mitmel ajahetkel, ka helisid(mitme jalaga koer) · Väga erksad värvid · Värvikillud · Jõhker, toores värvigamma Part1 Fovism2.Albert Marquet 3. Maailmasõja eelaimus/lootusetus,väljapääsematus/elu peale sõda, sõjakoledused, elu varjuküljed/ teemaks inimene ja teda ahistav ühiskond 4 Geomeetriseerimine(vormi moonutamine), Värvis: pruunikas, hall, rohekas, tuhmid ja tumedad toonid.5. Kubismi, Futurismi ja Sürrealismi loomises osales ka Hispaaniast päris ja Prantsusmaal töötanud Pablo Picasso(1881-1973), kelle töödest kuulsaim on Cezanne´I stiilis Avignioni neiud ja 1937a

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liha-kala kaonormide tabel

TOIDUAINETE KÜLMTÖÖTLEMIS KAONORMIDE TABEL KARTUL Külm- Kuum- Valmis- Neto Bruto töötle- töötle- toote Toiduaine nimetus g g miskadu miskadu kaal % % g Toores puhastatud kuni 1 septembrini 125 20 100 - 100 Puhastatud, keedetud kuni 1 septembrini 133 20 106 6 100 Toores puhastatud: 1.sept.- 31. okt. 133 25 100 - 100 1.nov.- 31. dets 143 30 100 - 100 1. jaan- 28-29. veebr 154 35 100 - 100 1. märtsist 167 40 100 - 100 Kooritud ja keedetud: 1. sept- 31

Toit → Tooraine õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Toidutekkelised nakkushaiguspuhangud

Kus leidub? Paljudes toitudes, eriti aga linnulihas. Viimased teadaolevad juhtumid: saastunud peekon Hollandist, linnuliha Poolast, toorjuust Prantsusmaalt ja Saksamaa kanamunad. Kuidas ennetada? Linnuliha tuleb hoolikalt küpsetada (sulatatud linnuliha korral ei tohiks sulatusvesi toitude või kööginõudega kokku puutuda), tiramisut tuleks süüa värskest peast (mitte kaua väljas hoida), munaputru tehes tuleks veenduda, et mass küpseks korralikult läbi, ega jääks kusagilt toores. Legionella bakter Pikliku kujuga bakter, mis paljuneb soojas vees (25-45-kraadises). Inimese organismi jõuab bakter enamikel juhtudel sissehingamisel. Bakter põhjustab tõsist hingamisteede haigust legionelloosi. Riskigruppi kuuluvad krooniliselt haiged, vanurid ning suitsetajad. 2013. aastal registreeriti Saksamaal 922 legionelloosi haigestunud inimest, mida on ülemöödunud aastaga võrreldes 41 protsenti rohkem. Kus leidub?

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ehituse alused kodutöö

Haavast on tehtud ka katuselaaste. 26. Tähtsamad puiduliigid tähtsuse järjekorras: Mänd, kuusk, kask, tamm, saar, sanglepp (mustlepp), haab. 27. Puidu ebaloomulikud värvused ja need viitavad: ebaloomulik värvus on sinakas, hallikas, rohekas või laigulisus. Need on enamasti puidu haigestumise tunnusteks (seenhaigused). 28. Mis on nõrgem: kas niiske või kui puit? Niiske puit on alati nõrgem. 29. Niiskuse järgi jagatakse puitu: toores puit (niiskust üle 35% kaalust), poolkuiv puit (20...35%), õhukuiv puit (15...20%), toakuiv puit (8...14%). 30. Kuidas kahaneb puit kuivamise piki-, radikaal- ja tangensiaalsuunas? Toores puit kahaneb pikisuunas 0.1...0.3%, radikaalsuunas 3...6%, tangensiaalsuunas 6...10%.

Ehitus → Ehitus alused
9 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Kolme erineva vedeliku mõju toorele munale

Klass: 7.c Juhendajad: Helina Reino Tallinn 2019 Sisukord Sissejuhatus ................................................................................................................................ 3 1. Erinevate happeliste vedelike olemus, toore muna olemus .................................................... 4 1.1 Toores muna...................................................................................................................... 4 1.2 Söögiäädikas ..................................................................................................................... 4 1.3 Õunamahl .......................................................................................................................... 5 1.4 Coca-Cola .....................................................................

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Muna-referaat

Kanamunade koore paksus on tänapäeval üldiselt 0,4 mm ja enam. [6; 8.04.2008] Munavalge Munavalge koosneb peamiselt veest ja valkudest. Värvuselt valkjaskollane, muna kogumassist moodustab 54-60%. Keskmiselt on munavalges ligikaudu 87% vett ja kuni 12% valke. Vähesel määral sisaldab ka rasvu, süsivesikuid ja mineraalaineid. Munavalges on ka eriline valk- avidiin. Avidiin ei lase organismil omastada H- vitamiini (biotiini). Toores munavalge on suhteliselt raskesti seeditav, sest selles leiduvad ained pidurdavad seedeensüümide eritumist. Pärast keetmist- praadimist paraneb munavalge seeditavus tunduvalt. Munavalge on väga kalorivaene, sellepärast on eriti meelepärane see kaalujälgijatele. [10; 26.03.2008] 6 Munakollane ehk munarebu Munarebu arvele langeb muna kogukaalust 29-36%. Toores munarebus leidub

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
6
docx

PUIDU TULE KAITSE

on kevadpuidust tihedam. 3. Puidu omadused Niiskus Puidus olev niiskus jaguneb vabaniiskuseks ja hügroskoopseks niiskuseks. Vabaniiskus asub puu soontes ja rakuõõntes, hügroskoopne niiskus aga rakuseintes (sageli üksikute vee molekulidena). Kuivamisel eraldub vabaniiskus kiiremini. Niiskus eraldab puurakke üksteisest ja nõrgestab nendevahelist sidet. Seetõttu on niiske puit alati nõrgem. Niiskuse järgi jagatakse puitu järgmiselt: · toores puit (niiskust üle 35% kaalust), · poolkuiv puit (niiskust 20...25%), · õhukuiv puit (niiskust 15...20%), · toakuiv puit (niiskust 8...13%). Standardseks puidu niiskuseks loetakse 15%. Kõik tehnilised andmed puidu kohta esitatakse just selle niiskuse juures. Puidu niiskuse määramiseks proovikeha kaalutakse, kuivatatakse püsiva kaaluni ja kaalutakse uuesti ning leitakse massikadu %-des, mis ongi puidu kaaluline niiskus

Materjaliteadus → Puiduõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mis saab viljastatud munarakust?

Mis saab viljastatud munarakust? Viljastumisega algab uue organismi areng. Viljastatud organismist areneb loode . Kehasisese viljastamise korral areneb loode emaslooma kehas või väljaspool seda munas. Muna iseloomustus Roomakatel on nahkne kest va krokodillid ja kilpkonnad , lindudel lubiainest koor Mõlemad mjnevad maismaale Rästik ei mune. Keedetud muna keerleb, toores ei keerle Suurim muna on jaanalinnu - 1,5 kg ja umbes 15 cm pikk. Munade värvus on kaitse värvuseks. Roomajad enamasti mune ei hau, linnud aga hakkavad peale munemist hauduma istub pesale ning soojeneb oma kehaga Imetajad on poegijad ehk sünnitajad Viljastnanud munarakk areneb emakas. Loode saab toitu platsenta kaudu Loodet ühendab platsentaga nabaväät Platsenta ülesanded: Loode saab emalt Toitaineid ja hapnikku Ning vabaneb jääkainetest Imetajate erandid

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

Allikas: https://vet.agri.ee/static/body/files/486.K%f5lblik%20kuni%20ja%20parim%20enne %20toidu%20m%e4rgistusel.pdf Toiduohutus · Toitu käitlev inimene peab olema terve. Ei tohi põdeda viirus ja nakkushaigusi. · Peavad olema loodud tingimused isikliku hügieeni tagamiseks, sh hügieeniliseks kätepesuks. · Kui müüakse müügipakendisse pakendamata toitu või valmistatakse toitu kohapeal, siis kõik pinnad, millega toit kokku puutub, peavad olema puhtad ja terved. · Toores veiseliha, linnuliha ja mereannid tuleb hoida eraldi muudest toiduainetest. · Kui on vaja kasutada nuge ja lõikelaudasid, siis tuleb kasutada toore toidu jaoks eraldi vahendeid. · Valmistoit ja toores toit tuleb hoida eraldi, et välistada ristsaastumist. · Toit, mis vajab säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu müügiaja jooksul. Külmkapi temperatuuri vajava toidu hoidmine kõrgemal temperatuuril, tekitab soodsa keskkonna bakterite arenguks

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
23
xlsx

Toiduainete töötlemiskaod ja muu

100 - 100 100 - 100 Külmtööt Kuumtöö - t- Valmis- BRUTO lemiskao NETO lemiskao toote Nimetus g % g % kaal g Kartul noor toores puhastatud kuni 01.septembrini 125 20 100 - 100 noor puhastatud, keedetud kuni 01.septembrini 133 20 106 6 100 Toores puhastatud: 1.sept.-31.okt. 133 25 100 - 100 1.nov.-31.dets. 143 30 100 - 100 1.jaan.-29.veebr. 154 35 100 - 100 1

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

Külmkambris < -180C Riiuleid ülekoormata Hoida uksed suletuna Asetada külmutatavaid toiduaineid Hoida toit kaetuna külmelemendi vastu NB! *Hoidke külmkapp puhtana, kui midagi on pakendist välja tilkunud, siis pühkige külmkapp kohe puhtaks, nii ei teki soodsaid tingimusi mikroobide arenguks. *toored toiduained, näiteks toores liha, kala, linnuliha ja valmistoit tuleb hoida üksteisest ja valmistoidust eraldi, et vältida omavahelist saastumist. TOIDU SÄILITAMINE MADALA TEMPERATUURI ABIL *Valmis toitu ei tohi jätta seisma toatemepratuurile kauemaks kui tund aega, vaid panna see jahtunult külmkappi või sügavkülmikusse. Eriti hoolikas olla linnuliha ja munatoitudega. *Temperatuur toidu keskosas tuleb alandada +600C-lt +100C-ni vähem kui kahe tunniga. Toit tuleb koheselt panna säilitusele temperatuuril +40C.

Toit → Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Heaoluriigi tunnused

· Kas Eesti on heaoluriik ? · Eesti tänane areng ja majandusstruktuur on paremal juhul võrreldav Soome 1980. aastate alguse omaga. Seega on mõttetu võrrelda Eesti heaoluriigi mudelit hetkel teiste Euroopa riikidega kuid arengu protsess jätkub ning usun, et Eesti riik võib kümne aasta pärast julgelt kinnitada ,et oleme täielikult heaoluriik kõikide omade hüvedega kuid hetkel on meie arusaam heaoluriigist ikka veel toores ning praegune majanduslik olukord ei võimalda lahendada neid takistusi, mis on vajalikud heaoluriigi tingimuste täitmiseks.

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
45 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Keeled → Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Metsanduse erialased sõnad

13. sae leht , 14. sae hambad , 15. viili saag teravaks! []! 16. saagi tuleb räsada 17. saed sahisesid kõnek 18. saag vingub 19. jäme puu 20. paljad ~ raagus puud 21. kärbitud puud 22. apelsinipuu , 23. pirnipuu , 24. tammepuu 25. õunapuu , 26. laia võraga puu 27. puu kroon ~ võra 28. puudega palistatud tee , 29. puu ajab lehti ~ läheb lehte ~ lehtib 30. puud on leh[t]es ~ 31. puud langetavad ~ varistavad lehti 32. puust nõrgub vaiku 33. toores puu , 34. peremees raiub ja saeb metsas puid 35. puu kuivas ära 36. linnud laulavad puudel ~ puis 37. roni puu otsast alla 38. raputab puude otsast ~ puudelt ~ puudest pirne [alla] 39. poos end puusse 40. puid lõhkuma /* 41. puid raiuma /* 42. puid saagima /* 43. puid tegema 44. puud laoti riita ~ 45. puuharu 46. puujuur 47. puujäss 48. puukroon 49. puukude 50. puukõrgune

Keeled → Vene keel
12 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Jaapan

Jaapani saarestikku kuulub 6852 saart Jaapani pealinn on Tky Riigikeel on jaapani keel Rahvaarv 126 659 700 (2012) Kultuur Geisad on kõrgelt haritud Jaapani naised Sumo maadlus on kultuuri üks osa geisad Sumo maadlus Kultuur Fuij mägi on jaapanlastele väga tähtis Jaapani rahvustoit on Sushi (e. riisi ja vetika lehe sees olev toores kala) Fuij mägi Sushi Linnastumine Rahvaarv 126 659 700 (2012) Rahvastiku tihedus 337 in/km² Jaapani pealinn Tky on väga tihedalt asustatud Suurimad linnad Tokyo Yokohama Osaka Tööstus ja põllumajandus Kasvatatakse riisi Sümboolika Jaapani hümn on Kimi ga yo https://www.youtube.com/watch?v=29FFHC2D12Q Rahvuslill krüsanteem

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid

See on kepikujuline batker, mis põhjustab seedetrakti haigust nimega salmonelloos, mida iseloomustab krambid ja kõhulahtisus. See on tavaliselt kõigesööjate pisik ja on kõige sagedamini seotud roomajatega. 1.1.2. Salmonella enterica Salmonella enterica on kepikujulised fakultatiivselt anaeroobsed bakterid ja Salmonella perekonnast. Enamik salmonelloosijuhtumeid on põhjustatud toidust mis on nakatunud Salmonella enterica-sse, kergesti nakastuvad veised ja linnud. Toores kana- ja hanimunad nakatuvad Salmonella enterica-sse esialgu munavalgesse, kuigi enamik mune ei ole nakatunud. Kui muna aegub toatemperatuuril, hakkab munakollase kile murduma ning nakatub Salmonella enterica-sse. Külmikutamine ja sügavkülmutamine ei hävita kõiki baktereid, kuid oluliselt aeglustab või peatab nende kasvu. Pastöriseerimine ja toidu kiiritamist kasutatakse et tappa Salmonellat kaubandusest toodetud toiduainete jaoks nagu näiteks jäätist

Bioloogia → Mikrobioloogia ja...
13 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Esitlus brie juustust

Brie Kärt Kaasik-Aaslav GAG 7.B 2014 Mis on brie? ● Prantsuse juust ● Valgehallitusjuust ● Toores lehmapiim ● Pehme http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Brie_noir. jpg/250px-Brie_noir.jpg Millise maitsega on brie? ● Mahe ● Kergelt soolane http://annmah.net/wp-content/uploads/2009/03/brie_de_meaux_lg.jpg Kust on brie pärit? ● Rozay-en-Brie Vitamiinid ● Vitamiin B2 ● Vitamiin B12 ● Vitamiin C ● Raud Mis iseloomustab briet? http://img.ehowcdn

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Kalaliha omadused ja toiteväärtus esitlus

Kalaliha omadused ja toiteväärtus Piia Ruus LS II Kala kasulikus Vähe süsivesikuid Madal kalorsus Kalas leiduv rasv on hästi omastatav Oomega-3 ravhape, Südamele kasulik. A, D, B2, B6, B12 vitamiinid Leidub väga vähe naatriumit Toores kala- vererõhk õigel kõrgusel Kõrge toiteväärtus! Kala koostis Vett: 50- 85% Valkku: 9- 27% Rasva: 0,3- 35% Mineraalained: 3% Süsivesikud: 0,5- 1% Vitamiinide hulk- toit ja elukeskkond Kõige rasvasem kala- angerjas, sisaldab 24,5 g rasva Tarbimine Eestis 2010. aastaseisuga tabis iga inimene 10,5 kg kala Tarbimine Eestis on suhteliselt väike  Island- 888,4 kg elaniku kohta Elanike lemmikkalad TOP 10 Heik, hõbeheik Haug Kilu Koha Lest Series 1 Ahven Heeeringas Räim Fore...

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Haigused

toiduainetesse Kohtumine nakkusega • Reisidel • Süües toorest liha, muna • On reisekõhulahtisuse põhjuseks Listerioos • Võib elada inimese haigusnähte põhjustamata • Bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus Listerioos Nakatumine Ennetamine • Küpseta korralikult kõik lihatooted • Loomsed toiduained • Väldi deli toitu ehk • Toores liha lihalõikeid • Väldi pastöriseerimata • Pastöriseerimata piim piima • Halvaks läinud • Pese korralikult kõik puu- toiduained ja juurviljad enne söömist • Ära osta tähtaja ületanud või sellele lähenevat allahinnatuid tooteid Suuremas ohus on • Immuunpuudulikkusega inimesed

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Essen und Trinken

Essen und Trinken Lebensmittel das Lebensmittel, - toiduaine das Brot, - e leib das Weißbrot, - e sai das Brötchen, - kakuke/kukkel der Kuchen, - kook die Butter, - või die Wurst, - vorst der Käse, - juust der Schinken, - sink der Quark, - kohupiim die Marmelade, - n moos das Ei, - er muna das Rührei, - er munapuder ein gekochtes, gebratenes, rohes, faules Ei keedu- ,prae- , toores- , mädamuna der Fisch, - e kala das Fleisch liha das Schweinefleisch, das Rindfleisch sealiha, veiseliha das Rindersteak, - s veiselihapraad das Kotelett, - e kotlett die Bulette, - n frikadell das Hähnchen, - kanaliha die Knödel, - n jahuklimp der Salat, - e salat die Suppe, - n supp der Braten, - praad der Nachtisch, - e = die Nachspeise, - n = das Dessert, - s magustoit der Hamburger, - hamburger die Pizza, - s = Pizzen pitsa das Eis jäätis der Pilz, - e seen die Beere, - n mari der Brei, - n puder der Grieß manna die Haferflocken kaerahelbed die Grütze,...

Keeled → Saksa keel
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

DATLIPALM

DATLIPALM · Kõrbes levinum palmiliik · Troopiline kliimavööde · Leidub peamiselt Saharas, Araabias · Elab kuni 200 aastaseks · Juured on sügaval liivas, et vett kätte saada. · Datlipalmid hakkavad vilja kandma 4.-8. eluaastal · Hooaja kohta võib saada 80­120 kg datleid, aga nad ei küpse samaaegselt seega aastasse mahub mitu saagikoristust · Varjavad oma suurte lehtedega päikesevalgust - tänu sellele saavad seal kasvada ka teised taimed. · Lehtede varjus lesivad ka kõrbeloomad(kaamlid) · Lehtedest punutakse kübaraid, onnide katuseid,korve ja jalamatte · Palmipidust valmistatakse mööblit ning lauanõusid DATLID · Datlipalmi viljad on datlid ­ väga magusad, isegi lääged(~70% suhkurt) · Kõrbeelanike põhitoiduks · Nende pikkus on 3­7 cm ja läbimõõt 2­3 cm · Iga datli sees on umbes 2 cm pikkune kivi · Datlid küpsevad neljas järgus: KIMRI(toores) -> KHLAL(täissuuruses, krõmpsuv) -> RUTAB (küps ...

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Vitamiinid, mineraalained & fütotoitained

· loomses toidus retinoidid, taimses provitamiin -karoteen · tähtsus: nägemine, geeniekspressiooni reguleerimine, epiteelkoe püsimine, reproduktsioon, kasvamine, immuunsus · defitsiidist enim ohustatud lapsed (ja rasedad) · soovitatav kogus 700-1000 RE (lastel 300 RE) · pideval ületarbimisel võib olla toksiline · organism suudab vajadusel A vitamiini karotenoididest sünteesid · allikad: kalamaksaõli, veisemaks, seamaks, kanamaks, toores porgand, või Vitamiin D ehk kaltsiferool · rasvlahustuv · võimalik ise sünteesida ja ka toidust saada · tähtsus: sugu- ja kilpnäärmete töö, hammaste ja luude tugevus (Ca ja P ainevahetus), kesknärvisüsteemi korrashoid, vastupanu külmetushaigustele, vähkkasvaja ennetamine · defitsiidist enim ohustatud imikud ja väikelapsed, kroonilise alkoholismi korral · kõige "mürgisem" vitamiin. võib põhjustada veresoonte lupjumist, seedehäireid, Ca

Toit → Toitumisõpetus
104 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Sünnipäevapidu

· 20:00 Mäng ,,Kus on minu kingad?" · 21:00 Vaba aeg · 23:00 Mäng ,,Mis sa Kuule kaasa võtad?" · 23:45 Mäng ,,Karu" · Peale mängu ,,Karu" lõppu magamaminek ning kel und pole, võivad õues lobiseda, majas sees paluks vaikust väsinute pärast. 3. päev · 11:30 Hommikusöök · 12:00 Mäng ,,Kunstnikud" · 13:00 Mäng ,,Viis keedetud, üks toores muna" · Peale viimast mängu peo lõpetamine, koristamine ja koju minek Seltskonnamängud: Pliiatsi pudelisse ajamine Siduda mängijatele ümber kõhu pael, mille otsa on seotud pliiats. Pliiats peab rippuma nagu saba. Rippuv pael peaks olema 30 kuni 50 cm pikkune. Mängija peab saama pliiatsi pudelisse, kes saab esimesena hakkama, on võitja. Mängijaid võib olla 2 ja miks mitte ka rohkem. Mis sa Kuule kaasa võtad?

Muu → Ainetöö
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused

liigeseid, lümfisõlmi, närvisüsteemi ja nahka. Ennetamine Vaktsineerimine nõrgestatud elusvaktsiiniga (Eestis 3-5 päevased lapsed sünnitusmajas ning 8- aastased lapsed, kui nende tuberkuliintest on negatiivne). 24. Salmonelloos (Salmonella) Nakkuse allikad: Koduloomad ja -linnud Loomasööt Saastunud toit ja vesi Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted Munad ja munatooted Toores liha ja lihatooted Piim Mereannid (teod, austrid) Haigusnähud: Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni möödudes. Teisteks haigusnähtudeks on peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, sellega võib kaasneda liigesevalu.

Toit → Toiduhügieen
568 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

A-vitamiin

A-vitamiin muutub aga toksiliseks toidulisandite ületarbimisel. maksakahjustused kuiv nahk juuste väljalangemine loote kahjustused pikaajalise üledoosi korral osteoporoos Alatarvitus kanapimedus kahvatu ja kuiv nahk Soovitatav päevakogus täiskasvanule- 0,9 g (mehele), 0,7 g (naisele) Maksimaalne päevakogus täiskasvanule- 3 g Kus seda leidub? kalamaksaõli maks Piimatooted (juust,või) munad porgand, toores karotenoidid ­ kollased ja oranzid puu- ja köögiviljad (maguskartul, kõrvits, paprika, tomat, apelsin, papaia)

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Trükkimise reeglid

Ma ostsin kanepileiva, sidrunimahla ja tordi. 4. Kirjavahemikute ( - " ees asetakse tühimärk, pärast ­ ei ole. Keskpäeval lendasid mööda haned-luiged (pärast ei lennanud). 5. Lõik lõpetatakse klahviga "Enter". Maitsesta hakkliha tugevalt soola ja pipraga. Soovi korral lisa pressitud küüslauku, hakitud sibulat, kappareid või soolakurki. Vormi kätega biifsteek, aseta taldrikule, vajuta keskele lohk ning pane sinna toores munakollane. Võid kaunistada hakitud punase sibula, ansoovise ja soolakurgiga. Serveeri röstitud või praetud saiaga. Retsept mõeldud neljale. inimesele. 6. Tavaline tekst kirjutatakse suurusega 12, Times New Roman - Tere 7. Pealkirjad kirjutatakse Arial fontiga (Suurused on 24, 16, 12) - Pealkir3 Pealkiri2 Pealkiri 1 8. Sõna vahel asetatakse tühimärk. Mädanenud banaan. 9

Tehnika → Programm
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Futurism, kubism, fovism, ekspressionism - spikker

hinge seisundit mitmel ajahetkel, ka helisid; väga erksad toonid; hinge seisundit mitmel ajahetkel, ka helisid; väga erksad toonid; hinge seisundit mitmel ajahetkel, ka helisid; väga erksad toonid; värvikillud; jõhker, toores värvigamma. Mari-netti- initsiaator(teoreetik); värvikillud; jõhker, toores värvigamma. Mari-netti- initsiaator(teoreetik); värvikillud; jõhker, toores värvigamma. Mari-netti- initsiaator(teoreetik); Severeni- ,,Tantsijatari dünaamika"; Balla- ,,Ketikoera dünaamika"; Severeni- ,,Tantsijatari dünaamika"; Balla- ,,Ketikoera dünaamika"; Severeni- ,,Tantsijatari dünaamika"; Balla- ,,Ketikoera dünaamika";

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
155 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Ares

Fourth level Fifth level Iseloom... Õudutekitav Verejanuline Julm jõhker Ei kannatanud inimkonna õitsengut Samas argpüsklikkus rumal Arese sümbolid... Oda Raisakotkas Kiiver kilp Arese sugupuu Jumalate hierarhias, sugupuus on tal auväärne koht ­ ta on peajumal Zeusi ja tema naise, taevajumalanna Hera poeg. Päritolu... Ares olevat pärit Traakiast Traakia- kirde Kreeka toores ja metsik rahvas Ares ja aphrodite Nende armastuslugu on nimetatud püsivaks kireks See oli mõjuvaks kontrastiks toore ja julma sõdalase ja hapra armastusjumalanna vahel Lapsed... Aphroditega(armastus-, ilu- ja viljakusejumalanna) 1. Deimos(õud) 2. Eeros (armastuse jumal) 3.Harmonia 4. Phobos(hirm) Lapsed... Cyrenega 1. Diomedes(osad allikad räägivad, et tal olid inimsööja hobused) Lapsed... Otrera(amatsioonide kuninganna) 1. hippolyte Lapsed... Tundmatute emadega Eurytion Alcippe

Kirjandus → Kirjandus
4 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Tabel nr 2 Külm- Kuum- Valmis- Neto Bruto töötle- töötle- toote Toiduaine nimetus g g miskadu miskadu kaal % % g 1 2 3 4 5 6 Kartul : toores puhastatud kuni 1 septembrini 125 20 100 - 100 puhastatud , keedetud kuni 1 septembrini 133 20 106 6 100 Toores puhastatud: 1.sept.- 31. okt. 133 25 100 - 100 1.nov.- 31. dets 143 30 100 - 100 1. jaan- 28-29. veebr 154 35 100 - 100 1. märtsist 167 40 100 - 100 Kooritud ja keedetud: 1. sept- 31

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused 5. Aeg - mikroobide generatsiooni aeg sõltub patogeeni liigist ja kasvukeskkonna temperatuurist. 4.Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid 4.1.Salmonelloos (Salmonella) Nakkuse allikad: · Koduloomad ja -linnud · Loomasööt · Saastunud toit ja vesi · Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: · Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted · Munad ja munatooted · Toores liha ja lihatooted · Piim · Mereannid (teod, austrid) Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused Haigusnähud: Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni möödudes

Toit → Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kräss

Kräss Kräss on Eesti rahvakultuuris kerakujuline rippkaunistus, mida riputati rehetare lakke jõuludel, pulmadel ja simmanitel. Krässi moodustas kartulisse või naerisse kiirjalt torgatud kõrred või lilleõied. Jõulukrässi valmistamine Vahendid: toores ümmargune kartul, erinevaid kõrsi ja kuivatatud lilli või muud sobivat kuivmaterjali, nuga, puutikk, nõel. Töö käik: Kui su kartul pole ümmargune, siis koori see ümmarguseks. Torka kartulisse puutikk nii, et see jääks tugevasti püsima. Kui sa hoiad puutikust kinni, siis saad paremini kartulisse kõrsi või lilli torgata. Pärast aga saad selle tiku abil krässi üles riputada. Krässi saad siis, kui torkad kiirtekujuliselt kartulisse oma valitud ühepikkuseks lõigatud

Botaanika → Lillekasvatus
3 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Andresepäev

· Et armsamat unes näha, kasutati laulusõnu: "Eos, Meos, püha Andres, näita mulle mu südame armukest! " · Voodi ette puistati : viljateri või linaseemneid, Söödi soolast Jäeti pestud nägu kuivatamata Pandi vastassoo rõivisse padja alla asetati poolik õun jne. Eesti rahvakombed! Andresepäeval lõppes kadripäeva aegne sula ning saabus talvepakane. Sel puhul oli kombeks teha öö läbi tuld. Jõuluaja alguse kohta käis salm : "Andres aus mees annab jõulud, Toomas toores mees toob jõulud, Peeter pitk mees peab jõulud." Mida ei tohiks teha! · Mitte mingil juhul et tohi sellelt, keda unes näed, midagi vastu võtta. · Ei tasu ka unes kellelegi midagi anda. Äksi Andrease kogudus Sangaste Püha Andrease kirik Pilistvere Andrease kirik Kasutatud kirjandus · http://www.puhkuseestis.ee/vaatamisvaarsused?sightseeing_id=1555 · http://www.puhkuseestis.ee/?id=1609&sightseeing_id=1764 · http://www.puhkuseestis.ee/?id=1609&sightseeing_id=546

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Nüüdiskirjanduse tunnuseid

Nüüdiskirjanduse tunnuseid Sisu, teemad 1) globaliseeruv maailm, mille vormideks majanduskriis, terrorioht ja ,,lõputa sõda", rassi- ja sooproblemaatika, kiired muutused tehnoloogias, muutused inimeste liikumistrajektoorides, keskkonnaprobleemid. Katusküsimus: mida tähendab elada tänapäeva maailmas, mida tähendab olla inimena tänapäeval? 1a) uusalandlikkus ­ millisel määral on kirjandus võimeline hetkel maailma muutma, kas kirjanduse vahendid on võrreldavad poliitilise propaganda ressurssidega, meediaga jne 1b) globaliseeruv romaan, st rahvuslik kujutluslaad hakkab teisenema, kultuuri ja kirjandust on üha raskem piiritleda rahvusliku traditsiooni raames, üha tugevam ,,kultuuride kohtumise" idee, ,,rahvusülene kirjandus" 1c) eelmisele teemale vastukaaluks või ühe alateemana käsitleb kirjandus ka globaliseerumise tumedamat poolt: võõrandumine, ekspluateeriv majandusmudel, vaesuse suurenemine osades piirkondades, piireületav kuritegev...

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Dostojevski - Idioot

talumatu elu, halastamatu, hüsteeriline, Nastja põgeneb Rogoziniga. Mõskin surm. armub Aglajasse, haletseb Nastjat. Aglaja - ilus, keeruline, irooniline, Nastja ja Aglaja kokkupõrge. Nastja ja teravmeelne, vastuoluline. tundeid Mõskin plaanivad abielluda. Nastja varjav, hea, aus, armastust vajav. jookseb Rogozini juurde. Rogozin - raha eest saab kõike, viimne piir ja toores vägivald. MIKS? Kas raha eest saab kõike osta? Kas iluga saab maailma segi pöörata? Kas ilu on võimalik müüa? Kuidas valida hea ja halva vahel? Miks inimesed varjavad oma tõelist olemust? Kuidas elada pahelises maailmas? KUIDAS LÕPEB? MILLAL? Iga inimene leiab oma saatuse. Kuritööle 19. sajandi lõpp järgneb karistus. Enesehaletsus viib

Kirjandus → Kirjandus
288 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Ülo Tuuliku raamatu „Sõja jalus“ kolm väidet ja tõestust

aetakse nagu loomi. Veel kunagi varem polnud ta end tundnud nii väiksena ja kaitsetuna." 2) ,,Kui ta seisis põllul, mehed ümber, mõistis ta äkki toimuva õudust; ma arvan üha, et teda lasti selja tagant, et kähku kaelast ära saada, sest mida vähem on elus teisi, seda rohkem on võimalusi endal edasi elada." 3) ,,Toitmine oli kehv, looma peedid ja mädad kartulid ja porgandid sees. Laagrites oli koguaeg külm. Ning see oli kõik sakslaste toores nali!" 2. Sõja olukord õpetab halastama. 1) ,,Bürgermeister avaldas kahetsust ja kaastunnet, et nii väikesed, väetid kui ka vanad jõuetud oma päriskodud maha pidid jätma ning siingi pole võimalust neile täit külalislahkust osutada, sest oma maa sõjapõgenikke on liiga palju." 3. Sõjast saab kasu? 1) ,,Sõjakäskude ja instruktsioonide järgi peeti humaanset sõda, kus puudusid mõisted, nagu mahalaskmine, poomine, gaasiga, surmamine

Kirjandus → Kirjandus
22 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Indie rock

,,alternatiiv". Levinud arvamus on üleüldse, et on võimatu indie muusika erinevaid lähenemisviise üldisele massile meeldivaks teha ja põhjuseid selleks on umbes sama palju, kui on indie bände. Siin aga mõned tavalisemad- muusika on liiga pentsik ja süütu, veider;liiga tundeline ja melanhoolne;liiga tasane ja delikaatne;liiga unelev ja hüpnotiseeriv, liiga isiklik ja ennastpaljastavate laulusõnadega; liiga madala tootmiskuluga;liiga keerukate melodiate ja riffidega;liiga toores ja tahumatu ;liialt inspireeritud paljudest esialgsetest indie bändidest;liiga kaugete ja lõhestatud struktuuriga;liiga inspireeritud ebapopulaarsetest või ekperimentaalsetest muusikastiilidest. Põhi indie rocki zanrid: · Post punk: Placebo, Arctic monkeys, Franz Ferdinand, The Cribs, The killers, Kaiser Chiefs, Kill Hannah. · Garaazi rock:The White Stripes, Kings of Leon. · Dance punk: Klaxons, The Ting Tings, You say Party! We say Die!.

Muusika → Muusika
8 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk, tsillipulber, jahvatatud koriandriseeme, röstitud seemned, suhkur, äädikas. Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, pipra, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, õli, äädika ja soolaga.Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea peedisalat. Toores punapeet, sibul, küüslauk, jahvatatud koriandriseeme, tsillipulber, õli. Pese ja koori peet, riivi üsna peene riiviga. Lõika sibul ratasteks ning prae sibularattad õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk. Sega peet praetud sibula, küüslaugu,koriandri - ja seesamiseemnete, suhkru, pipra,

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
12
docx

BIOKEEMIA Mõisted

i. B12 – kobalamiinid - Osaleb lipiidide ja süsivesikute omastamises, hemoglobiini sünteesimises ja närvisüsteemi funktsioneerimises, oluline terve naha tagamises - Maks, munakollane, kala, taimeõlid ja piimatooted j. Bt – karnitiin – rasvhapete energiametabolism – sünteesib inimene k. C – askorbiinhape - Antioksüdeeriv toime, aneemiavastane, soodustab kudede paranemist, suurendab organismi vastupanuvõimet haigustele - Toores maks, toores rasvane kala (tuunikala, lõhe, angerjas), värsked ja toored puuviljad ja köögiviljad l. H – biotiin - Osaleb süsivesikute omastamises ja rasvhapete tootmises, stimuleerib kasvamist, võitleb nahahaiguste vastu - Maks, pärm, munad m. N – lipoehape – kataboolsed protsessid – pärm, liha, piim, taimsed produktid n. PABA – p-aminobensoehape – naha, juuste norm pigmentatsioon – maks, piim, munad o

Keemia → Biokeemia
26 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

eilse kuupäevaga hapukoorepaki (seda ei tohi toidukäitlemisettevõte enam realiseerida, vaid peab olema käitlusest kõrvaldatud). Selle eest võib ametnik toidukäitlejat trahvida. NÄIDE: 2005 aastal sai üks toidukäitlemisettevõtte trahvi, mille suurus ulatus 30 000-ni, mis olid siis rikkumised: · osa puuvilju ei kõlvanud süüa, · mõned prügikastid olid jäätmetest pungil, · kasutusel olev vispel lebas põrandal. · toores linnuliha sulas sealsamas, kus võileibu valmistati. · osal töötajatel puudus eririietus Põhilised põhjused, miks rikutakse toiduhügieeni reegleid: · Hügieeninõuete mittetundmine; · Mitteküllaldane tähelepanu pööramine NÄIDE: Ühes restoranis olid töötajad haigestunud. Neil olid kõhud lahti ja valutasid, samuti südamed pahad ja oksendasid. Nad helistasid hommikul oma tööandjale ja kurtsid oma muret,

Toit → Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10. klassi Unit 8 words

Words Unit 8 beef veiseliha snails teod veal vasikaliha raw toores lamb lambaliha boiled keedetud chicken kana steamed aurutatud pork sealiha fried praetud game metsloomaliha grilled grillitud turkey kalkun baked küpsetatud tuna tuunikala pickled marineeritud

Keeled → Inglise keel
20 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toiduhügieen

· Tooraine kontrolli ja nõuetekohast käitlemist; · Tehnoloogiliste seadmete korrasolekut ja vastavust nõuetele; · Tehnoloogilise protsessi parameetrite järgimist; · Seadmete ja tootmisruumide efektiivset pesemist ja desinfitseerimist; · Tootmisruumides puhtuse tagamist; · Töötajate üldiste hügieenireeglite tundmist ja isikliku hügieeni tagamist; · Kontrollsüsteemide efektiivset toimimist. Toidumürgitust põhjustavate bakterite allikad: · Inimene. · Toores toit. · Putukad. · Närilised. · Tolm. · Prügi ja toidu jäätmed. · Loomad ja linnud. Kuidas kaitsta toitu saastumise eest?

Meditsiin → Hügieen
96 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Nakkushaiguste ja toidumürgituste põhjustajad, haigustunnused ja riski vältimine

100 C juures. halvatus, surm Mükotoksikoos Osa hallitusseeni Mürgitusnähud, Mitte süüa hallitanud eraldab mürke ehk vähirisk toiduaineid. toksiine. MITTEMIKROOBSED TOIDUMÜRGITUSED Solaniinimürgitu Roheliseks Võib mõjuda Hoida kartuleid s tõmbunud kartul, närvisüsteemile, pimedas, kontrollida toores tomat põhjustada pea- ja poest ostetud kartuleid. kõhuvalu Seenemürgitus Mürgised seened Mao, soolestiku ja Korja ainult seeni, mida närvisüsteemi sa tunned. häired Muud Toitu sattunud Erinevad Eelista puhast toitu,

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Oopiumimooni ehk unimagun

· 19. sajandil kehtestasid Inglismaa ja Prantsusmaa oopiumikaubanduses Hiinaga peetava kaubavahetuse üle monopoolse kontrolli. Kahe riigi ainuõiguslik seisund selles valdkonnas, eriti inglaste liiga vaba kauplemine oopiumiga tõi kaasa uimasti kuritarvitamise laialdase leviku hiinlaste hulgas. Unimaguna valmistamine · Unimagun, Papaver somniferum, on üheaastane taim, mis võib kasvada 70--100 cm kõrguseks. Selle õied on valged, roosad või violetsed. Toores kupar on peaaegu ümmargune, mõnikord ka piklik, selle tipu ümber on sakiline pärg ning kupra all varre küljes väike esileulatuv ringike. Kupra diameeter on 1--5 sentimeetrit. Mooni kasvatatakse kuumas ja kuivas kliimas. Unimaguna peamised kasvatuspiirkonnad on nn kuldne kolmnurk -- Tai. Myanmar ja Laos - ning nn kuldne poolkuu, kuhu kuuluvad Afganistan, Pakistan ja Iraan. · Oopiumimoonist saadakse looduslikke opiaate oopiumi, morfiini, kodeiini jne.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun