Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"viljadel" - 59 õppematerjali

viljadel on mürgised ainult seemned.
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

Nabaapelsinid on väga kvaliteetse viljalihaga ja et neil on nii omapärane, kõigile silma hakkav tunnusmärk küljes, siis osatakse neid turul nõuda. Naba on kujunenud nagu kvaliteetse vilja tunnuseks. Marokost imporditud apelsinide seas oleme Eestiski näinud lisapunniga nabaapelsine. Teine väärtuslik rühm, jaffaapelsinid on nime saanud Iisraeli linna Jaffa järgi. Nende viljadel on paks mesokarp, neid tuntakse paksukoorelistena. Euroopas enne söömist apelsinid kooritakse, seepärast kaubastatakse siin sorte, mille koor tuleb viljalihast kergesti lahti. Mujal maailmas seevastu lõigatakse apelsin katki ja pressitakse mahl välja. Nõnda on näiteks Kuuba apelsinisordid viljalihast raskesti eralduva kestaga. Kuna apelsini kasvatatakse maailmas mõlemal poolkeral väga erineva kliimaga aladel, siis on võimalik värsket apelsini osta kogu aasta ringi...

Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Leht, vili, õis ja seeme

Soomuskarv koosneb lühikesest jalast ja sellele kilpjalt kinnituvatest kitsastest rakkudest. Sammaskarv kujutab endast tihedasti üksteise vastu liibunud peente karvade kimpu. Olenevalt sellest, millise ilme annavad kattekarvad taimeosale, eristatakse siid-, ude-, taker-, vilt- ja karekarvu. Haakekarvad on ühe- või mitmerakulised, tugevate rakukestadega. Neid leidub näiteks viljadel ja toele haakuvatel nõrkadel vartel. Näärmekarvad koosnevad ühe- või mitmerakulisest jalast ja peast. Karvapea toodab mitmesuguseid eritusaineid. Kõrvekarvad on enamasti üherakulised, kuid mitmerakulise alusega - subepidermaalsetest kudedest tekkinud emergentsi ehk väljakasvuga. Kõrvekarvade ehitust on kirjeldatud pikemalt töös nr. 65. 5.1.3. Õhulõhed Gaasivahetuseks on lehtedel erilised moodustised -- õhulõhed (stomata, ainsuses stoma). Need tekivad meristemoidse...

Bioloogia
43 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Üldbioloogia konspekt (2. osa)

Sest: Väga valgurikas toit kahjustab maksa ja neerusid Väljutab kaltsiumi Põhjustab sageli rasvumist Autrotroofne ainevahetus Taimne fotosüntees ­ Kloroplastides toimuv protsess, mille käigus veest ja süsihappegaasist valguse mõjul sünteesitakse esmane orgaanika ning kõrvalproduktina vabaneb hapnik Fotosünteesi füsioloogia: Põhiliseks fotosünteesivaks organiks taimel on leht, kuid fotosünteesi võime on veel vartel ja viljadel Lehe ehitus: Pealt katab lehte epiderm ehk kattekude, mille rakud on läbipaistvad ning ei fotosünteesi. Epidermi all on põhikude, mis jaguneb: 1. sammaskude ­ rakud tihedalt üksteise kõrval ja sisaldavad palju kloroplaste. Põhiliseks ülesandeks ongi fotosüntees 2. kobekude ­ rakud paiknevad hõredalt, palju vaheruume, rakkudes on vähe kloroplaste. Vastutab gaasivahetuse ja veeaurumise eest...

Üldbioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Marjad - referaat

Maailma levinuimaks taasviljuvaks sordiks on 'Selva', mis võib rahvusvaheliselt kanda ka nimetust 'Selvaever'. Sort sobib hästi neile, kes tahavad terve suve maasikamõnusid nautida ega pole huvitatud moosiketmisest. (Marjaraamat, 2006) 2.2 Metsmaasikas (Fragaria vesca) Metsmaasika välimus ei vaja ilmselt lähemat tutvustamist. Kuid vahel aetakse ta segamini kahe teise maasikaliigiga. Nendeks on muulukas ja kõrge maasikas. Muuluka viljadel on tupplehed tihedalt ümber, maasikal aga sellest eemalehoiduvad, ka on muuluka mari lapikum ning teise maitsega. Kõrge maasikas on aga suurekasvulisem, viljadki on suuremad ja lehed ning varred palju karvasemad. Metsmaasika kirgaspunased, aromaatsed ja maitsvad marjad sisaldavad suurel hulgal inimorganismile vajalikke aineid ja vitamiine. Maasika seemned sisaldavad hiniinisarnast mõruainet fragariamiini, mis tekitab mõnel inimesele nahalöövet...

Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduained(4)

Kookospiim parandab seedimist ja kosutab energiavaeguse korral. Kääritatud kookospiima kasutatakse edukalt veini- ja likööritööstuses. Kookospähkli avamine on tõsine ettevõtmine. Luukestal paiknevatele väikestele õõnsustele tuleb naela abil haamriga lüüa ja siis pooled ettevaatlikult avada. Kauplustesse müügile tulevatel viljadel on kaks pealmist kihti eemaldatud. Kookospähkli kvaliteeti saab enne ostmist määrata loksutades - kõlblikel viljadel on sees kookospiim. Seistes muutub kookospiim tahkeks ega ole nii väärtuslik nagu värskelt. Kookospiimast saab meeldiva kokteili, kui sellele lisada sulatatud jäätist ja purustatud puuvilja- või marjatükke ning aniisiseemneid. Sisse süüa, peale määrida Pähkli kuivatatud sisu kasutatakse riivitult kondiitri- ja kosmeetikatööstuses, see on...

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

vilja õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas magushapu aprikoosivärvi viljaliha, milles sisaldub suur kiuline, munakujuline ja raskesti eraldatav luuseeme. Mangot nimetatakse tema suurepärase virsikutaolise maitse ja erilise mahlakuse tõttu puuviljade kuningannaks. Seejuures on rohekate ja pruunikate viljade maitse ülekaalukalt magus, punastel aga hapukam. Valmimata ja metsiku mango viljadel esineb kergelt tärpentiini kõrvalmaitset. Mangos on palju kaltsiumi ja rauda, C-vitamiini 45 mg% ning rikkalikult provitamiini A. Viimase sisalduse poolest on mango silmapaistvaim puuvili. Seetõttu on ta hinnatud toit imikutele ja haigetele, eeskätt seedimist soodustavana ja lahtistina toimiva vahendina. Energeetiline väärtus: 100 g/44 kcal/185 kJ. Mango kodumaa on Ida-Aasia, India, malaisia, Filipiinid ja Lõuna-Hiina. Indias tunti mangot...

Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seened

Miks ei tohi korjata seeni linnast või maanteede lähistel? Kuna nad koguvad endasse erinevaid aineid(metallide ühendi ) ehk mürgiseid aineid., mida nad saavad koos toitaainetega saastunud mullast . 17. Nimeta parasiitseeni, kellel parasiteerivad, millist kahju tekitavad? Roosteseened:teraviljadel, taimedel , taimed muutuvad kiduraks ja saagikus langeb Nõgiseened:tervalijadel , muudavad teriste sisu mustaks eosmassiks, hävitavad , saak langeb Jahukasteseened:lehtedel, viljadel , marjadel , lilledel , rikub viljade välimust 18. Milles seisneb seente kasulikkus ja kahju looduses? Kasulikkus:lagundajad , elupaigaks ja toiduks loomadele , sümbioosis mõndade loomade ja taimedega Kahjulikkus:kahjustavad puid , põhjustavad loomadele haigusi 19. Milles seisneb seente ja taimede vaheline sümbioos? 20. Millist kasu ja kahju toovad seened inimesele? Kasu:Toiduks , ravimiks , loomasöödaks (söödapärmid), käsitööks...

Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Maapirn, Baklažaan, Paprika

Ülevalminud viljade sisu on pruunikas, kuivavõitu ja olekult urbselt käsnjas. Lõunamaa asukana pelgab ka Baklazaani vili liigjahedust. Temperatuur paar pügalat üle nulli on baklazaanile liiga jahe ning kooreosa muutub inetult pruuniplekiliseks. Ka Baklazaan koorimisse saab mitmeti suhtuda. Vanematel ja suurematel viljadel soovitatakse koor eemaldada, sest selle aluskihti on sordist sõltuvalt sageli koondunud mõrkjamaitselised ained. Seevastu noori vilju tarvitatakse sageli koos kaunivärvuselise kooreosaga. Juba lahtilõigatud baklazaani pind tumeneb õhuhapniku toimel suhteliselt kiiresti. Selle vältimiseks soovitatakse lõikepindu piserdada sidrunimahlaga. Paprika 3 Paprika pärineb Ameerika mandrilt...

Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Eksootilised puuviljad (referaat)

Nabaapelsinid on väga kvaliteetse viljalihaga ja et neil on nii omapärane, kõigile silma hakkav tunnusmärk küljes, siis osatakse neid turul nõuda. Naba on kujunenud nagu kvaliteetse vilja tunnuseks. Marokost imporditud apelsinide seas oleme Eestiski näinud lisapunniga nabaapelsine. Teine väärtuslik rühm, jaffaapelsinid on nime saanud Iisraeli linna Jaffa järgi. Nende viljadel on paks mesokarp, neid tuntakse paksukoorelistena. Kahekümnendail aastail läksid moodi nõndanimetatud veriapelsinid, mille viljalihal on punakas varjund, sest see sisaldab värvainet antotsüaani. Moepuhang läks nii valdavaks, et kusagil polnud punaka lihaga sorte nii palju võtta kui nõuti. Osavad ärimehed süstisid siis tavaliste sortide puudel kasvavatesse noortesse viljatesse söögipeedi mahla ja turustasid neid valminult tublisti kallima hinnaga nagu moekaupa ikka...

Kokandus
72 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Uurimistöö tiitrimine

· Igal viljal on ka oma ajalugu. · Igal viljal on erinevad keemilised omadused. · Kõige rohkem kulus värvi muutuse saavutamiseks NaOH lahust õunal. · Kõige vähem kulus värvi muutuse saavutamiseks NaOH lahust pirnil. · Kõik uuritud viljad on meil ka kodus igapäevases kasutuses. · Paari lihtsa võttega sai koguda palju vajaliku informatsiooni. · Igas viljas oli tervisele midagi kasulikku. · Ka lihtsaltel viljadel võib olla raviomadusi. Kasutatud kirjandus http://www.calmia.ee/fviljapuud.html http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/onion.html http://et.wikipedia.org/wiki/Sibul http://nammy.pbworks.com/Pirn http://et.wikipedia.org/wiki/Tiitrimine http://et.wikipedia.org/wiki/PH Raamat ,,Maailma viljad" http://tera.chem.ut.ee/~ivo/ak1/tiitrimine_ylevaade.pdf http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?20717 Lk 8/9 Lisad...

Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pihlakas

Viljade suuruses nii suuri erinevusi pole ­ enamasti on kõik umbes 1 sentimeetrise läbimõõduga, kuigi hariliku pihlaka viljad võivad mõnevõrra suuremad olla. Siiski on kolme pihlaka vahel ka sarnasusi. Nii näiteks on kõikide ühiseks tunnuseks see, et nende lehepooled on erinevat värvi. Kõikide puude viljadel esineb punast varjundit ning puude õied on valged. 8 2. PIHLAKATE ERILISUS Pihlapuud võivad olla erilised väga mitmes mõttes. Ühest küljest on nad väga kaunid puud, mida kasutatakse iluaianduseski, teisest küljest on juba vanadest aegadest saadik leitud pihlakale ka praktilisi rakendusi. Järgnevalt ongi neid kahte aspekti veidi lähemalt vaadatud. 2.1 Väike-Saadu pihlakas...

Dendroloogia
32 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

Vilja õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas mahushapu aprikoosivärvi viljaliha , millest sisaldub suur kiuline , munakujuline ja raskesti eraldatav luuseeme . Maitse : Mangot nimetatakse tema suurepärase virsikutaolise maitse ja erilise mahlakuse tõttu puuviljade kuningannaks. Seejuures on rohekate ja pruunikate viljade maitse ülekaalukalt magus, punastel aga hapukam. Valmimata ja metsiku mango viljadel esineb kergelt tärpentiini kõrvalmaitset. Sisaldus : Mangos on palju kaltsiumi ja rauda, C-vitamiini 45 mg% ning rikkalikult provitamiini A. Viimase sisalduse poolest on mango silmapaistvaim puuvili. Seetõttu on ta hinnatud toit imikutele ja haigetele, eeskätt seedimist soodustavana ja lahtistina toimiva vahendina. Energeetiline väärtus: 100 g/44 kcal/185 kJ. Valmimine : Mango koristatakse poolvalminuna ja pakitakse ettevaatlikult puitvillaga vooderdatud pappkarpidesse...

Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Põllumajandus taimede kordamine eksamiks

- Üheidulehelised (Monocotyledoneae või Liliopsida) on katteseemnetaimede ehk õistaimede klass, kel on seemnes ainult üks iduleht. Üheidulehelised taimed on näiteks enamik teravilju. Üheiduleheliste taimede lehed on tavaliselt rööp- või kaarroodsed ja piklikud, hästi arenenud lehetupega. Õis koosneb kolmest osast. Enamasti on nad rohttaimed ning neil on narmasjuurestik. Üheiduleheliste taimede üheseemnelistel viljadel on tugev viljakest, mis on õhukese seemnekestaga kokku kasvanud. Seemnes on väike idu ja rohkesti toitekudet. Nende teine iduleht on täielikult taandarenenud. Seeme on seemnekestas tugevasti kinni, teris on ühest osast tömp, teisest otsast terav. Teravas osas paikneb idu koos idulehe, iduvarre ja idujuurega. Kaheidulehelised (Dicotyledoneae või Magnoliopsida[1]) on katteseemnetaimede ehk õistaimede suurim klass. 3/4 õistaimedest kuulub kaheiduleheliste hulka, mis on oma...

Põllumajandus taimed
306 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Botaanika Eksam

Paarile küsimusele jäi vastamata, sest ei leidnud seda kuskilt. Kuid meilt Ploompuu seda ei küsinud. Soovitan kindlasti juurde lugeda tunnikonspektist, sest näiteks kottseente osa siin nii pikalt ja täpselt ei ole, kui tema küsis. Kuigi pileti peal neid küsimusi ei olnud. Edu õppimiseks ja saatke see siis kõigile edasi, kes võib-olla kohe ei saanud! 1. Süstemaatika on teadus, mis tegeleb meie planeeti asustavate taimede kirjeldamisega, sugulasliikide rühmadeks liitmisega ja nende rühmade asetamisega sellisesse järjekorda, mis peegeldaks taimeriigi sadu miljoneid aastaid kestnud evolutsiooni. Taksonid- süstemaatika ühikud. Taimi liigitatakse süstemaatilistesse rühmadesse üldtunnustatud üksuste alusel, mida nim. taksoniteks: liik->perekond->sugukond->selt->klass->hõimkond->riik 2. Esmane liigi kriteerium: Samasse liiki kuuluvad isendid, kes (potensiaalselt) suudavad omavahel ristudes a...

Botaanika
180 allalaadimist
thumbnail
6
doc

PUUVILJAD

Maasikafüüsalise viljad on magusamad, maasika maitsega ja lõhnaga. Vilju kasutatakse keedise ja sukaadi valmistamiseks. Peruu füüsalist tehakse ka veini. Kuivatatud viljadest tehakse kompotti. Füüsalis sobib hästi salatiks, püree ja ikra valmistamiseks ning konserveerimiseks analoogselt rohelise tomatiga. ravimeditsiinis kasutatakse füüsalist neeruhaiguste puhul. Füüsalise viljadel eemalda õitupp, pese kuuma veega, et paremini eemaldada liimjat ainet, millega viljad on kaetud. Füüsalise vilju võib värskelt säilitada pikemat aega. Füsioloogiliselt valminud vilju võib säilitada 1-2 kuud, ja tehnilises küpsuses kogutud vilju 1-4ºC juures kuni kevadeni. PASSIOON Kannatuslille vilja, mida kutsutakse ka purpurpassiooniks, on pruunikasvioletne kuivanud nahka meenutav koor. Kui see on veidi kühmuline ja krimpsusning vali näeb välja, nagu peaks selle ära...

Kokandus
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

Millist ravimtaime korjata? Ikka sellist mida vajatakse ja tuntakse. Peale selle, et korjatakse tuntud taimi , koguge üksnes terveid taimi. Putukate pool kahjustatud, vigastatud, elujõetud, tolmused taimed jätke sinnapaika, neil puudub ravijõud. Ka aias peaks raviks võetama taim, mida poleks töödeldud kemikaalidega ega kasvatatud mineraalväetisetega. Neil viljadel puudub ravijõud, veelgi enam nad võivad olla ohtlikud, eriti lastele. MILLAL RAVIMTAIMI KOGUDA Parim kogumisaeg on siis, kui taim sisaldab kõige rohkem toimeaineid, seetõttu järgigem etteantud juhiseid eri taimede kohta. Õite, lehtede kogumiseaeg on kuiv, päikesepaisteline päev, soovitav enne keskpäeva. Korjamisel ei tohi olla taim märg. Eesti rahvatarkuse järgi on parim aeg ravimtaimede kogumiseks vanakuu...

Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION

Ostmine Sileda läikiva koorega granadill on täiesti eksimatult toores ning muutub söödavaks alles siis, kui koor muutub silmnähtavalt kortsuliseks; kättevõtmisel tundub vili raskena ning koor on väga kõva. Eriti on välimuse muutumine märgatav Brasiilia granadilli juures, Malaisia variandi koore välimus nii drastiliselt ei muutu. Toasoojuses küpseb toores vili nädala jooksul. Säilitamine Soovitav on lasta viljadel valmida toatemperatuuril ning seejärel säilitada neid jahedas. Kasutamine Sisu süüakse enamasti lusikaga otse koorest, kuid püreeritud sisu kasutatakse väga tihti magusroogade ja kastmete valmistamisel, kohupiimasegudes, pudingutes ja kreemides, tarretavates magusroogades, kokteilides ja punsides. Säilitamine 8-12º C ideaal ºC 7-10º C 3-4 nädalat 100 g passionit annab: Total Fat -1g kiudained- 10g suhkruid - 11g Vitamin A - 1272 IU...

Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
36
doc

Taimekasvatuse eksami kordamisküsimused

viljad on kerajad, piklikümmargused kollakashallid, pruunid · 1000seemne kaal 7- 10 g · Eeterõli 0,2-1,2%on kanalites, viljade seinte siseküljel, igal viljal 2 kanalit · Rasvõli 18-20% Aniis · Üheaastane, 25-60 cm · Sammasjuureline · Vars ülalt hargnev · Juurmised lehed on pikarootsulised, varre keskosas kolmetised · Õisik on liitsarikas, värvuselt valge · Viljad on munajad või pirnikujulised, koosnevad kahest mittepakatuvast seemnisest · Viljadel on 10 heledat pikiribi, milles eeterõli kanalikesed · 1000 s kaal 3,5 ­ 4 g · 2,5-3% aniisiõli, 25-30% rasvõli Köömen · Kaheaastane · Vars 30 -80 cm · Õisik liitsarikas · Viljad on lapergused h.pruunid koosnevad kahest viljakesest · Vilja pinnal on 10 õlgkollast pikiribi, milles on eeterõli kanalikesed · Viljad sisaldavad 4-6 % eeterõlisid ja 14 -16 % · 1000 vilja kaal2,3-2,5 g Piparmünt · Võsundiline taim, 50-80cm · Varred hargnevad, lõpevad kobarja õisikuga...

Taimekasvatus
218 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Seemned

· Taimest eraldunud seemne välispinnal on näha seemnenaba. See on seemnekestale jäänud seemnejala kinnituskoha jälg. · Seemnes on kahe idulehega idu. Toitekudet seal eraldi ei ole ­ idu toitvad varuained paiknevad idulehtedes (näiteks liblikõielistel ja korvõielistel). Kaheidulehelised Üheidulehelised · Üheidulehelistel taimede üheseemnelistel viljadel on tugev viljakest, mis on õhukese seemnekestaga kokku kasvanud. · Seemnes on väike idu ja rohkesti toitekudet. Toitekude kujuneb keskrakust. · Üheiduleheliste iduleht on surutud vastu toitekudet ja vahendab toitainete liikumist endospermist arenevasse idusse. Nende teine iduleht on täielikult taandarenenud. Üheiduleheline seeme...

Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karbonüül ja karboksüülühendid

Räästumine ­ rasvade riknemine õhu käes seistes. Estrid ja amiidid. Estrite ja amiidide mõiste ja iseloomulikud rühmad. Estrite nimetused moodustatakse sarnaselt karboksüülhapete soolade nimetustega, tunnuseks on lõpp ­aat. Amiidide nimetused moodustatakse karboksüülhapete nimetusest, asendades liite- hape tunnusliitega-amiid. Estrite leidumine looduses ja omadused- leidub taimede lehtedel, vartel ja viljadel õhukese kihina,meeldiva lõhnaga lenduvad vedelikud. Estrite hüdrolüüs-reageerimine veega, mille tulemusena tekivad uuesti estri lähteained- karboksüülhape ja alkohol. Ekstrahheerimine- Räästuma- Hüdrolüüs loomorganismis- rasvad hüdrolüüsuvad seedetraktis ensüümide toimel rasvhapeteks ja propaantriooliks. Estrite kasutusalad- plastmassid,puuviljaessentsid,taimekaitsevahendid,ravimid,lõhkeained,lahustid,tehiskiud. Õli-vedelad rasvad....

Keemia
67 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun