Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Tervislik toitumine (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui saaks juba tervistavalt ?
  • Kellel siis tegelikult õigus on ?
 
Säutsu twitteris
Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool
Toitlustusteenindus
TT21


Markus-Eerik Mändmets
TERVISLIK TOITUMINE
Referaat toiduainete ja toitumisõpetuse alusetes ja toitumisõpetuses


Õpetaja: Küllike Varik

Sisukord


Sisukord 2
SisSEJUHATUS 3
TERVISLIK TOITUMINE 4
Mis see on? 4
Toitumise põhialused 5
Toitumisharjumuste kujunemine 8
Dieedid ja kultuurilised erinevused 10
Haigused ning eritoitumine 11
Kokkuvõte 14
LISAD 15
16
Kasutatud allikad 17

SisSEJUHATUS


Kis tervist kaitseb, see kaua maitseb (Eesti vanasõna)
Tervislikust toitumisest rääkides peaks kõigepealt defineerima, mis on tervis. Tervisel on mitmeid erinevaid tõlgendusi ning selgitusi. WHO on pannud oma põhikirjas tervisele sellise definitsiooni: „Tervis on täielik füüsilise, sotsiaalse ja vaimse heaolu seisund ning mitte ainult haiguste või puuete puudumine.“ (WHO põhikiri) Ehk lihtsalt öeldes, inimene on terve, kui tema enesetunne on hea. Järelikult, peaks tervislik toitumine olema asi, mis viib terviseni. Selline mõtlemine on, aga ühekülgne, kuna toitumine ei ole ainukene asi, mis määrab inimese tervisliku seisundi. Võib leida palju omavahel seotud asju, mis määravad, kas inimene tunneb ennast hästi. Kõigi inimest puhul on erinev, mis neid tegelikult hästi tundma paneb, aga toitumisel on väga suur roll, kas inimene on terve või mitte. Kogu toit mis me elu jooksul sööme käib läbi meie organismi ning jätab oma jälgi, seetõttu mõjutab see meid palju. Kuidas me oma keha hoiame ning selle eest hoolitseme määrab ära selle kuidas me ennast tulevikus tunneme . Minu kaheksakümne aastane vanaisa ütleb, et hoia oma keha, sest sellega pead sa kogu oma elu elama ning ma leian, et tal on õigus.

TERVISLIK TOITUMINE

Mis see on?


Teades nüüd mis on tervis, peaks selgeks tegema, mis täpselt on toitumine ning mis on tervislik toitumine. Et mõista, mis on toitumine peaks teadma, mis on toit. Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste "toit" alla ei kuulu: sööt; elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna; taimed enne saagikoristust; ravimid ; kosmeetikatooted; tubakas ja tubakatooted; narkootilised ja psühhotroopsed ained; jääkproduktid ja saasteained (EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU MÄÄRUS (EÜ) nr 178/2002). Toitumine on järelikult kõige selle, mida loetakse toiduks, tarbimine.
Järgmine asi, mis inimesi segadusse ajab on kaks mõsitet, tervislik ja tervistav, eristamine. Kui nii võtta, peaks tervistav toitumine olema asi, mis teeb tervise paremaks, millest järeldub, et tervislik toitumine on neutraalne , ei tee ta tervist paremaks, ega ka hullemaks. Aga miks peaks siis toituma tervislikumalt, kui saaks juba tervistavalt? Kas see on üldse võimalik?
On teada, et inimese organism kulub ja kannatab juba niisama. Teadlased on välja uurinud, et isegi, kui inimene elaks täpselt nii nagu peaks, tekviad inimese organismis ikkagi vead. Seda sellel tõttu, et pidevalt rakke „kopeerides“ tekivad vead ning need mõjutavad meie organismi palju. Alati küll ei ole vead halvad, kuid siiski rakkudes tekkinud mutatsioonid ei ole meile normaalsed ning mõjutavad meie ainevahetust ( Britannica ).
Lisaks on inimese ainevahetus peale vanuse mõjutatud muudest geneetilistest aspektidest, millest tulevad igasugused allergiad ning toitained , mida organism ei omasta , inimese aktiivususest ning ei saa kõrvale jätta ka mõtlemise olulisust. On juba teada tuntud fakt, et inimene suudab ennast haigeks mõelda ning sellele ei pea isegi kuidagi kaasa aitama.

Toitumise põhialused


Rääkides baasist, siis see on see mida õpetatakse toitumisõpetuses. Inimene on oma hammaste ja soolestiku järgi segatoiduline loom. See tähendab, et inimese toidust peaks olema kuskil 20-30% loomse ning 70-80% taimse päritoluga (loengu konspekt).
Kõige olulisem, milleks me toitu vajame on energia. Seda on vaja inimese organismi funktsioneerimiseks. Inimese kehas toimub nn. „leegita põlemine“, millega vabaneb energia toidust. Toimuvat protsessi me nimetame seedimiseks ning see on tegelikult väga keerukas. Energiat vaja ka selleks samaks seedimiseks. Lisaks on toidus toiduaineid, mida on vaja meie keha ehituseks, parandamiseks ja kasvamiseks.
Üldine inimese seedimise protsess on lihtne. Seedimine algab suust , kus toit purustatakse väikesteks tükkideks või ühtlaseks massiks ning suus olevatest süljenäärmetest eritatav amülaas hakkab lagundama süsivesikuid. Edasi liigub toit makku, kus jätkub seedimine. Süsivesikud lõhutakse väiksemateks molekulideks, disahariidideks. Suured polüpeptiidid lagundatakse dipeptiidideks. Algab ka rasva lammutamine , kuna meie keha omapära tõttu siseneb kaksteistsõrmiksoolest ka rasva lõhustavat fermenti, lipaasi . Edasi liigubki kogu mass kakstestsõrmisoolde edasi, kus üldiselt toimub viimane oluline toitainete lõhustamise protsess. Nimelt lagundatakse kõik toitained väikseimaiks osadeks, mis võimalik, sahariidid monosahariidideks, polüpeptiidid monopeptiidideks ning rasvad vastavalt glütseriiniks, di- ja monoglütseriidiks ning rasvhapeteks. Kaksteistsõrmiksoolde suubub ka sapp, mis on vajalik ainult rasva seedimiseks. Kogu seeditu liigub edasi peensoolde ja jämesoolde, kus toimub toitainete lõplik imendumine organismi. Mingi osa imendub juba varasema protsessi käigus, aga peamine toimub ikkagi soolestikus. Lisaks toitainetele imenduvad ka vesi ja igasugused vitamiinid ning mineraalained (loengu konspekt).
Inimese seedeprotsessi tundmine on oluline, et aru saada, erinevate organismide erinevusest, millises seisundis on meie organid ja elundid . Muutused tekivad kas vananemisest, geneetilisest koodist, keskonnast või õnnetustest, kus keha peab oma ainevahetust ümberkorraldama millegi arvelt. Kui mingis osas protsessis tekib häireid. on tagajärjeks haigus, sest mingi toitaine puudus häirib kehas toimuvaid reaktsioone. Selleks, et süsteeme töökorras hoida, on vaja laitmatut seedimist, tugevat südant koos vereringega ja hästi funktsionnerivaid biokeemilisi ensüümsüsteeme. Neid hoiab korras õige toitumine, nii et kõik on omavahel seotud ja kui midagi läheb kuskil valesti, on kohe kogu organism mõjutatud (Briffa, J, 1999).
Selleks, et teada, kui palju inimene vajab põhitoitaineid, on vaja teada saada, kui suur on inimese päevane enerigavajadus. Harris -Benedict on aastal 1919 välja arvutatud energia kulu, mida on vaja põhi ainevahetuseks. Valem on selline: Mehed - 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) – (6.775 x vanus aastates) = kcal ööpäevas; Naised - 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) – (4.676 x vanus aastates) = kcal ööpäevas. Valem annab energiahulga, mida on inimesel vaja selleks, et lihtsalt ellu jääda, ilma, et ta tegeleks millegiga, mis vajaks füüsilist pingutust vms. Saamaks inimese kehalisele aktiivususele
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Tervislik toitumine #1 Tervislik toitumine #2 Tervislik toitumine #3 Tervislik toitumine #4 Tervislik toitumine #5 Tervislik toitumine #6 Tervislik toitumine #7 Tervislik toitumine #8 Tervislik toitumine #9 Tervislik toitumine #10 Tervislik toitumine #11 Tervislik toitumine #12 Tervislik toitumine #13 Tervislik toitumine #14 Tervislik toitumine #15 Tervislik toitumine #16 Tervislik toitumine #17
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-12-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 142 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Markus-Eerik Mändmets Õppematerjali autor

Lisainfo

Referaat tervislikust toitumisest. Kodutöö ülessanne: Kirjutage vähemalt 10 leheküljeline (v.a. sisukord, sissejuhatus ja kokkuvõte) referaat teemal: Tervislik toitumine ja toitained. Selleks kasutage vähemalt 6 allikat ja 2 võõrkeelset.
tervislik toitumine , toitumise põhialused , toitumisharjumuste kujunemine , dieet , kultuurilised erinevused , haigused , eritoitumine , toidupüramiid

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (2)

h2ppyy profiilipilt
h2ppyy: suht okei.
07:10 08-10-2013
karl50 profiilipilt
Karl R: aitäh !!
21:36 12-10-2011


Sarnased materjalid

16
doc
Lapse tervislik toitumine
21
doc
Tervislik toitumine
6
doc
Referaat Tervislik toitumine
10
docx
Tervislik toitumine
4
pdf
Tervislik toitumine
24
ppt
Lapse tervislik toitumine
6
docx
MIS ON TERVISLIK TOITUMINE
7
doc
Tervislik toitumine





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun