Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"eritoitumine" - 12 õppematerjali

eritoitumine on ka nt. Taimetoitlased, kes ei söö liha ja lihatooteid, diabeet ehk suhkruhaigus, kus inimesed samuti pavad vaatama ja valima toitu, tsöliaakia kui ka toiduallergia,mis on üks suurimaid probleeme inimeste seas.
thumbnail
13
docx

Eritoitumine

Sisukord Sissejuhatus Eritoitumise all käsitleme taimetoitlust, laktoositalumatust, tsöliaakiat, diabeeti, toiduallergiaid, toitude kohandamist erivajadustega klientidele. Kõikideks igapäevasteks toiminguteks (liikumine, magamine, rääkimine, aga ka seedeelundite töö ja hingamine) vajab inimene energiat. Energiat saadakse toidust. Lisaks on söömine veel nauditav ja meeldiv tegevus, mis annab ka rahulolutunde. Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi imendumisele veresoonte rakkudesse. Diabeet ehk suhkruhaigus on levinud ainevahetushaigus, mille puhul organismis on tekkinud insuliini puudulikkus või insuliin ei toimi ja seoses sellega tõuseb veresuhkrutase liiga kõrgele. Diabeet Suhkruhaigus ehk diabeet on krooniline haigus, mida tuleb ravida kogu elu. Maailmas on üle 100 miljoni ja Euroopas üle 30 miljoni diabeetiku. Eestis põeb diabeeti üle 22 000 inimese. ...

Toit → Toitumisõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Diabeet Diabeet ehk suhkruhaigus on levinud ainevahetushaigus, mille puhul organismis on tekkinud insuliini puudulikkus või insuliin ei toimi ja seoses sellega tõuseb veresuhkrutase liiga kõrgele. Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi imendumisele veresoonte rakkudesse. Mis juhtub kui insuliini ei jätku? Süsivesikud lagunevad seedimise käigus glükoosiks. Selleks, et glükoos pääseks rakkudesse ja temast saaks igapäevaseks eluks vajalikku energiat, peab kõhunääre eritama küllaldase koguse insuliini, mida on vaja toitainete omastamiseks ja mis normaliseerib veresuhkrutaseme. Kui insuliini ei jätku, siis veresuhkur rakkudesse ei pääse ja selle tase veres tõuseb. Hoolimata veresuhkru kõrgest tasemest inimese organism tegelikult nälgib. Diabeedi põhjused Haigestumise peamised põhjused: Pärilik eelsoodumus Vähene füüsiline koormus Vale toitumine Viirushaigused Sageli põetud kül...

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS Edvin Sild K-16B Eritoitumine diabeetikule Referaat Juhendaja: Taisi Talviste Pärnu 2018 SISUKORD SISSEJUHATUS Käesoleva referaadi teemaks on " Eritoitumine diabeetikule" Antud teema valikul sai määravaks asjaolu, et olen debeedist küll palju kuulnud nii meedia vahendusel kui erinevaid artikleid lugedes, kuid pole sellesse teemasse tegelikult süvenenud. Seega otsustasin, et uurin mis see tegelikult on, mida endast dibeet kujutab ning kuidas sellega toime tulla, mis on need toitained, mida diabeedik tohib ja saab või peab sööma. Erinevate internet andmete põhjal on täna Eestis diagnoositud umbes 70 000 inimesel dibeet

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tervislik toitumine

......................................................................................4 Toitumise põhialused.............................................................................................................. 5 Toitumisharjumuste kujunemine.............................................................................................8 Dieedid ja kultuurilised erinevused.......................................................................................10 Haigused ning eritoitumine...................................................................................................11 Kokkuvõte.................................................................................................................................14 LISAD.......................................................................................................................................15 ..................................................................................................................

Toit → Toitumisõpetus
164 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Valgud ja toitainete vajalikkus

Kasutatud allikad https://www.taskutark.ee/m/valgud-3/ https://et.wikipedia.org/wiki/Toitained https://www.tlu.ee/opmat/tp/terviseopetus/toit/toitained.html http://vegan.ee/soomine-elustiil/toitumisinfo/olulisemad-toitained/ http://8371149.la02.neti.ee/kool/vanker/eritoitumine/toitained.html http://vegan.ee/soomine-elustiil/toitumisinfo/olulisemad-toitained/valgud/ https://et.wikipedia.org/wiki/Valgud http://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/pohitoitained/valgud

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eritoitlustamine

inimene ei saagi süüa, peab ise oma toidu kaasa võtma igale poole. On ka neid inimesi, kes mõtlevad mis see üks kord küll teeb ja söövad ära ja pärast võib tekkida nii suur allergiline reaktsioon, mis võib lõppeda isegi haiglaga. Tavaliselt hotellides on asi teistmoodi. Hotellid enamasti arvestavad eritoitumisega inimesi ning hommiku,-lõuna ja õhtusöökidel pakutakse ikka gluteeni-,laktoosivaba jms toite. Eritoitumine on ka nt. Taimetoitlased, kes ei söö liha ja lihatooteid, diabeet ehk suhkruhaigus, kus inimesed samuti pavad vaatama ja valima toitu, tsöliaakia kui ka toiduallergia,mis on üks suurimaid probleeme inimeste seas. Mõnel inimesel võib olla väga tugev allergia mingi teatud toidu vastu ning kui ta läheb näiteks hotelli vms ja sööb näiteks ära kartulipudru, kus oli sees mingi aine, mis põhjustab tugevat

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Laktoositalumatus - Uurimistöö

SISUKORD 1. LAKTOOSITALUMATUS 1.1 Üldiseluumustus Tihiti aetakse laktoositalumatust segamini piimaallergiaga. Tegelikult on piimaallergia üldiselt väikelaste haigus, mille puhul tekivad allergilised nähud piimavalgule (nahalööbed, mõnel puhul ka hingamisteede sümptomid). Laktoos ehk piimasuhkur on disahhariid, mis koosneb kahest monosahhariidist: glükoosist ja galaktoosist. Maitselt on laktoosi magusus võrresldav poole glükoosi ja umbes kolmandikuga sahharoosi magususest. Laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia on inimese peensoole limaskestas leiduva ensüümi ­ laktaasi ­ puudusest tingitud imendumishäire. Piimasuhkru- ehk laktoositalumatus on olukord, kus inimene ei seedi piimasuhkrut. Sellisel inimesel puudub peensoole limaskestas ensüüm laktaas või ei ole teda küllaldaselt. Laktaasi puudumise tõttu ei lõhustu laktoos glükoosiks ja galaktoosiks. Piimasuhkur jääb lõhustamata ja seetõttu ka imendumata. Se...

Toit → toiduainete sensoorse...
17 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

madala tihedusega lipoproteiin). 10. Vitamiinide tähtsus. Vitamiinid tagavad ainevahetuse õige kulgemise, kaitsevad nakkus- ja viirushaiguste eest, reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd 11. Seedimine, protsess. Seedekulgla ­ suu, neel, söögitoru, magu, kaksteistsõrmiksool, peensool, jämesool, pärasool, pärak Soolenõrede toimel lõpeb valkude, süsivesikute ja lipiidide lõhustumine. Toimub toitainete imendumine verre ja lümfi 12. Eritoitumine. On toitlustamisviis, mille eesmärgiks on tagada tervisehäiretega inimeseparanemine või normaalne elu. 13. Valkude, rasvade, süsivesikute lõhustumine. valkude lõhustumine aminohappeiks ja polüsahhariidide (nt tselluloosi ja tärklise) lõhustumine lihtsuhkruiks 14. Diabet, insuliin, laktoos, laktaas, laktoositalumatus. Diabeet ehk suhkruhaigus on haigus, mille puhul on tegemist häiretega süsivesikute omastamisel. Insuliin reguleerib vere suhkrusisaldust.

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Taimetoitluse referaat

taimetoitlase organismile. Lõpetuseks on koostatud ühe päeva menüü vegetaarlasele. 8 Kasutatud kirjandus 1. ,,Taimetoitlus" http://et.wikipedia.org/wiki/Taimetoitlus 2. ,,Taimetoitlus" http://www.online.ee/~uhuu/Taimetoitlus.html 3. ,,Taimetoitlus" http://www.online.ee/~uhuu/Taimetoitlus.html 4. ,,Terminoloogia ja taimetoitluse liigid" http://et.wikipedia.org/wiki/Taimetoitlus 5. Lipp L. Eritoitumine. Tööleht. Lk.6-7. 6. ,,Miks taimetoitlased vajavad rohkem rauda" http://www.terviseleht.ee/200139/39_taimetoitlased.php 7. ,,7 päeva näidismenüü" http://www.dieet.ee/index.php? class=catalog&action=view&cat_id=&lang=ee&id=278&sort_abc=&page=0 9

Toit → Toitumisõpetus
74 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kutsestandard, kutseoskused ja eetiline väärtusperspektiiv

7) jäätmekäitlus 8) turvasüsteemid Rauno Loik 5. SUHTLEMINE. 5.1. KEELEOSKUS 1) eesti keel ­ I, II A2; III B1 2) võõrkeel ­ A1 5.1.2 Arvuti kasutamise oskus. 5.1.3 Asjaajamine ­ I, II algtase; III kesktase 5.1.4 Töökoha korraldamine 5.1.5 Töögrupi juhtimine ­ I, II nõue puudub; III kesktase 5.1.6 Kutse-eetika 5.2. PÕHIOSKUSED JA ­TEADMISED 5.2.1 Tervisliku toitumise põhimõtted, eritoitumine ja toiduallergiad 5.2.2 Ülevaade Eesti ja maailma erinevate regioonide toitumistavadest 5.2.3 Pagari- ja kondiitritoodete klassifikatsioon, pagaritooted ja nende valmistamine (vt lisa D) 5.2.4 Erialane terminoloogia ­ I, II eesti keeles, III inglise või saksa keeles (vt lisa E) 5.2.5 Toorainete sortiment, koostis, kvaliteet, toiteväärtus, kasutamisvõimalused, hoiunõuded, realiseerimisajad, säästlik kasutamine ­ I algtase; II, III kesktase 1) teraviljad ja teraviljasaadused

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Kulinaaria

kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad, kaonormid toidutoorme töötlemisel · jookide sortiment, kvaliteet, koostis, toiteväärtus, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad · põhilised keemilised ja füüsikalised muutused toiduvalmistamisprotsessis ·toidukaupade pakendid ja märgistused ·tervisliku toitumise põhimõtted, eritoitumine ja toiduallergiad ·töövahendid, seadmed ja masinad ning nende ohutu kasutamine ·toidutoorme ja toidu säästlik kasutamine ·oitude, jookide ning pagari- ja kondiitritoodete valmistamine ja serveerimine etteantud juhendi järgi ·eesti rahvustoidud ·toitumissuundumused. 2. Köögitöökorralduse oskused ja teadmised (oma töökoha ja köögitoimingute korraldamine, menüüde koostamine, toidu hinna kalkuleerimine, toidu säilitamine, laomajanduse põhimõtted).

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

samas maitsvat toitu; kliendid soovivad näha enda ümber ilu; kliedid soovivad suhelda; leidub hulgaliselt toidunaudingutele orienteeritud kliente; paljud kliendid soovivad demonstreerida oma aktiivsust (kokakunsti, tantsuoskust); kliendid hindavad turvalisust nii füüsilises kui sotsiaalses plaanis. Uued toitlustuse müügivormid: Take away Home delivery Catering Aknamüük Letimüük 129. Eritoitumine (tsöliaakia, laktoositalumatus) Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest. Et just peensoole limaskesta hattude kaudu imenduvad organismi kõik toitained ­ valgud, lipiidid, süsivesikud, vitamiinid,

Turism → Turismiettevõtlus
114 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun