Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Lipiidid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Biokeemia  1 
L I P I I D I D 
 
Termin " lipiidid " tuleneb kreekakeelsest sõnast  lipos rasv .  
Lipiidid on ained, mis ei lahustu vees, kuid lahustuvad orgaanilistes  lahustites  ( eeter , bensool, 
bensiin , kloroform jt.) ja inimorganismis on neid 10-20 % kehakaalust.  
Neid võib  tinglikult  jaotada kaheks:  
* tsütoplasmaatiline - s.o. rakkude tsütoplasmas esinev rasv.   Esineb kõikides  organites  ja  
   kudedes. See moodustab umbes  25 %  kogu organismi rasvast ja on    
  praktiliselt samal tasemel kogu elu jooksul. 
* varurasv  (reservrasv) -  ladestub organismis ja selle hulk muutub sõltuvalt 
    mitmesusgustest teguritest. 
 
Lipiidide bioloogiline tähtsus on suur: 

•   Lipiide  on leitud kõikides organites ja kudedes.  
Ajus võivad lipiidid moodustada poole organi  kaalust   ~50 %.  
Kõige rohkem on lipiide  rasvkoes  (kuni 90 %).  
•  Lipiidid on  rakumembraanide  struktuurseks komponendiks. 
•  Lipiidide  energeetiline  tähtsus  seisneb  selles,  et  nad  kindlustavad  26  -  30  %  kogu 
energiast, mida organism ööpäevas vajab. 
•  Lipiidid  täidavad  tagavaratoitainete  funktsiooni,  mida  organism  kasutab  siis,  kui  ta 
neid  toiduga  ei  saa.  Depoorasvana  esineb   nahaalune    rasvkude ,  neere  ümbritsev 
rasvkihn, rasvikud. 
•  Lipiidid  võtavad  osa  termoregulatsioonist,   kaitsevad   nahka   kuivamise   eest,  kaitsevad 
organeid põrutuste eest.  
•  Lipiidid  on  endogeense  vee  potentsiaalseks  reserviks  organismis  (  100  g  rasva 
oksüdatsioonil tekib 107 g vett) 
•  Lipiidid on küllastumatute rasvhapete allikaks. 
 
„Lipiidide“  mõiste  asemel  mõistet  „ rasvad “  ei  ole  õige  kasutada,  kuigi  mõnikord  seda 
tehakse.  See  pole  korrektne.  Lipiidid  on  lai  üldmõiste.  Seega  mõistet  “neutraalrasvad”  ehk 
“rasvad”  tohib  kasutada  vaid  lipiidide  ühe  osa  ehk  triglütseriidide  kohta,  mitte  aga  kõiki 
lipiide  haarava  mõistena.
  Et  toidulipiidide  absoluutse  osa  moodustavad  rasvad,  võib 
toitumisest ja toidust rääkides kasutada  terminit  "toidurasvad". 
 
 
Lipiidid  on  heterogeensed  orgaanilised  ühendid,  mida  iseloomustavad  järgmised 
omadused: 

•  on vähemalt kahekomponendilised  biomolekulid  
•  omavad baasalkohoolset ja rasvhappelist (- lisi ) komponenti(-e) 
•  on reeglina  estrid  (alkoholi ja rasvhapete ühendid) 
•  osades lipiidides lisanduvad estrilisele baasehitusele teised komponendid 
•  vees  lahustumatud  
•  lahustuvad orgaanilistes lahustites (benseen,  atsetoon , kloroform,  alkohol  jt) 
•  on tähtsad toidukomponendid, mida kõrgemad organismid võivad kasutada 
energeetilise ainena, biosünteesis keha ehitusainena 
•  toidu lipiidid sisaldavad rasvas lahustunud vitamiine ja  essentsiaalseid  
(eluks vajalikke, elutähtsaid)  rasvhappeid  
 
Tartu Tervishoiu Kõrgkool 

Koostanud  M.  Kolga   
Biokeemia 1 
Lipiidide ehitusüksused: 
1. Baasalkohol - aluseks estrilise ehituse tekkes.  Kesksed  baasalkoholid inimorganismis: 
Vasakule Paremale
Lipiidid #1 Lipiidid #2 Lipiidid #3 Lipiidid #4 Lipiidid #5 Lipiidid #6 Lipiidid #7 Lipiidid #8
Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-10-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor NRage Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
pdf

Lipiidid

· On hüdrofoosed ja veeslahustumatud. Neid lahustavad alkohool, atsetoon või eeter. On enamasti tahked, harvemini vedelad. · Inimkehas ei esine vabal kujul vahasid. Vahalaadseid lipiide on nii siseorganite kui ka nahaeritistes ja juuste pinnal. · Kasutatakse meditsiinis kreemide ja salvide valmistamiseks. Samuti paberi immutamiseks, värvide ja lakkide koostises, korrosioonvastastes segudes. 2. Liitlipiidid Need on multikomponentse lipiidid. Eristatakse glütserofosfolipiide ja sfingolipiide. Glütserofosfolipiidid: · baasalkohol on glütserool. · Sisaldavad glütserooli, rasvhappejääke, fosfaatgruppi ja peagruppi. Nende eelühend on fosfatiidhape. · Fosfatiidhape: 1 positsioon ­ küllastatud RH 2 positsioon ­ küllastamata RH 3 positsioon ­ fosforhape fosfatiidhape · Glütserofosfolipiidid (peagruppi alusel);

Biokeemia
thumbnail
100
pptx

BIOKEEMIA, II osa - Orgaanilised ained

◦ STH, kortikotropiin, glükokortikoidid, kortikotropiin 4. Vee ja mineraalainete metabolismi reguleerijad ◦ adiuretiin (vasopressiin), atrionatriureetiline faktor, mineralokortikoidid, endoteliinid, ◦ angiotensiinid 5. Kaltsiumi (fosfori) metabolismi reguleerijad ◦ parathormoon, kaltsitoniin 6. Seedekulgla metabolismi reguleerijad ◦ gastriin, sekretiin, koletsüstokiniin, bradükiniin, motiliin, histamiin, serotoniin jpt. LIPIIDID LIPIIDID Lipiidid on ained, mis ei lahustu vees, kuid lahustuvad orgaanilistes lahustites (eeter, bensool, bensiin, kloroform jt.). Neid võib tinglikult jaotada kaheks: ◦ tsütoplasmaatiline s.o. rakkude tsütoplasma rasv. Esineb kõikides organites ja kudedes. See moodustab umbes 25 % kogu organismi rasvast ja on praktiliselt samal tasemel kogu elu jooksul. ◦ varurasv/reservrasv ladestub organismis ja selle hulk muutub sõltuvalt mitmesugustest teguritest.

Biokeemia
thumbnail
39
ppt

Makrotoitained

Toiduaine ja toitaine Toiduained on toiduks kasutatavad ained või ainesegud, mis on kas loomse (piim, liha, kala), taimse (teraviljad, köögiviljad, puuviljad) või üksikjuhtudel mineraalse (keedusool) päritoluga. Toitained on toiduainete koostisosad, mis vabanevad seedimisel ja toidavad organismi (valgud, rasvad, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid). Makrotoitained Vajatakse päevas kümnetes või sadades grammides. Siia kuuluvad valgud, süsivesikud, lipiidid ja vesi. Neid vajatakse energia tootmiseks, kasvuks, asendamatute aminohapete ja rasvhapete allikana jne. Valgud 1 Sisaldavad lämmastikku ja kuuluvad kõige keerukamate orgaaniliste ühendite hulka. Valkude ülesanded organismis: Peamine ehitusmaterjal, millest luuakse lihas, närvi, ajukoed, veri, kuulub juuste, küünte ja luude komponentide hulka. Valgud moodustavad mitmesuguste kudede massist 30%. Ligi 2/3 inimkeha

Toitumisõpetus
thumbnail
14
doc

Biomolekulid

BIOMOLEKULID Biomolekulid ­ elusorganismides esinevad orgaanilised ained, mis täidavad vähemalt ühte biofunktsiooni Makromolekulid ­ väga suured molekulid (polüsahhariidid, lipiidid, valgud, nukleiinhapped) Monomeerid - väikesed molekulid, mis on polümeeridele ehitusüksusteks; võivad ka omaette funktsioneerida Polümeerid - pikad molekulid, mis koosnevad sarnastest või identsetest monomeeridest Funktsionaalsed rühmad: Hüdroksüülrühm -OH (HO-) Karbonüülrühm C=O Karboksüülrühm -COOH Aminorühm -NH2 Sulfidrüülrühm -SH (HS-)

Biokeemia
thumbnail
19
doc

Biokeemia

rasvhapetega. Trans-rasvhapetest on toidus enim eladiinhapet. On toonitatud trans- rasvhapete aterogeensust: tõstavad LDL-kolesterooli taset ja vähesel määral langetavad HDL-kolesterooli taset, kuid normaalse tarbimise puhul pole leitud otsest seost südamehaiguste sageduse vahel. Toidulipiidide kestev liigtarbimine on alati kahjulik. Põhiprobleemid on rasvumine ja arterosklerooosi protsessi kiirendamine. Lipiidide seedimine ­ Lipiidid ja lipiidisarnased ühendid jäävad veekeskonnas lahustamatuks. Järelikult on emulgeerimine lipiidide seedimise võtmemoment. Põhiemulgaatoriteks on sapphaped ja nende soolad. Pindaktiivsetna vähendavad emulgaatorid rasva ja vee vahelist külgetõmmeet. Sapphapped ja nende soolad lammutavad suured tilgad peenemulsiooniks. 1)seedimine suuõõnes ­ kuna lipiidid on emulgeerimata, pole neutraalrasvade hüdrolüüs lipaasi toimel märkimisväärne.

Biomeditsiin
thumbnail
10
docx

Biokeemia konspekt

Bioloogiline tähtsus: esineb kõikides kudedes rakumembraani koostises energeetiline varuaine deoppsrasv termoregulatsioon endogeense vee reserv küllastumatute rasvhapete allikas Lipiidid on heterogeensed ühendid, mida iseloomustavad: vähemalt kahekompunentilised biomolekulid tähtsad toidukomponendid sisaldavad rasvlahustuvaid vitamiine Lipiidide ehitusüksus baasalkohol rasvhapped Inimorganismi lipiidid sisaldavad küllastunud ja küllastamata rasvhappeid. Küllastamata rasvhapped (tahked) ­ toatemp tahked, kõrge sulamis temp., loomsed lipiidid (või, searasv), palmitiinhape, teariinhape Küllastamata rasvhapped (vedelad) ­ toatemp. Vedel Küllastamata rasvhapped jagunevad: monoküllastamata rasvhapped polüküllastamata rasvhapped Inimese jaoks eksisteerivad nn. asendamatud rasvhapped, vajalik saada toiduga. Lipiidide klassifikatsioon: 1

Biokeemia
thumbnail
8
doc

Loeng IV

6.2. Lipiidid 6.2.1. Mis on lipiidid Mõiste lipiidid ei ole päris identne mõistega rasv. Mõiste lipiidid haarab endasse kõik loomorganismile iseloomulikud hüdrofoobsed vees lahustumatud ained. Rasva all mõistetakse looduslikke triglütseriidide segusid (loomarasvad, või, taimeõlid) ja triglütseriidid e. triatsüülglütseroolid on glütserooli estrid rasvhapetega. ~95 % toidu lipiididest on triglütseriidid. Ülejäänud toidu lipiidid on nendega kaasnevad rasvlahustuvad vitamiinid, steroidid ja pindaktiivsed, emulgeerivad lipiidid. Inimese kehamassist moodustavad lipiidid ~15 % (saledatel 8-12, tüsedatel 20-25 %). Nälgimise korral jätkub neist 5-7 nädalaks. 6.2.2. Tarbimissoovitused · Toidurasvad peaksid katma 25-30% toiduenergiast, (varasem soovitus 30-32%) · kusjuures rasvhapete osa koguenergiast on 28%, · seejuures küllastunud rasvhappeid ja trans-rasvhappeid võib toit sisaldada kuni 10%

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
8
doc

referaat "Taimsed õlid"

Sisukord Sissejuhatus 1. Taimeõli biokeemiline koostis 1. 1. Sulamistemperatuurid 1. 2. Lipiidide ülesanded 2. Taimeõlide töötlemine Kokkuvõte Kasutatud kirjandus 1 Sissejuhatus Rasvad ja rasvõlid e. lipiidid on taimede ainevahetuse produktid, mis tekivad ka süsivesikutest (suhkrud, tärklis), lisaks taimsetele lipiididele eristatakse ka loomseid rasvu. Antud teema raames kirjeldatakse taimsete rasvade omastamist ja nende erinevusi lähtudes nende biokeemilisest koostisest. Referaadis leiab kasutatud kirjanduse põhjal kinnitust tõik, et mõlemat tüüpi rasvhapped on organismile vajalikud, samuti on soovitud käsitleda taimsete rasvade olulisust meie toidulaual

Toiduainete õpetus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun