Loomne rasv (searasv) Searasva kasutame põhiliselt toidu tegemiseks .Normaalolekus on see tahke ja kuna see on stabiilne, siis on see eelistatuim rasv praadimiseks. Ta on hea D vitamiini allikas ja peale selle sisaldab see veel ka 40% küllastatud rasva, 48% monoküllastamata rasva ning umbes 12% polüküllastamata rasva, mis muidugi sõltub ka loomade toitumisest. Näiteks troopikas on searasv ka hea lauriinhappe allikas (sellel on immuunsust tõstev toime), sest sigu toidetakse seal kookospähklitega. Selle tervislikkusest on erinevaid arvamusi osad usuvad, et sealiha rohke tarbimine on seotud vähiriskiga, enamik aga ei seosta riski seapekist saadud rasvaga seda peetakse ikkagi tervislikuks(mõõdukas koguses) ja ohutuks. Searasv sisaldab rohkesti energiat ja kiudaineid (3690 kJ/882 kcal 100g kohta), muidugi
galogeenidega. Pruun broomilahus muutub värvituks küllastamata rasvhapete lisamiseks. · Töö käik: Kolme katseklaasi lisame erinevaiod lipiidilahused: rasvhape, taiome rasv, loomne rasv Kõigisse katseklasside lisame 10 tilga broomi lahust kloroformis. Rasvhappe sisaldavas katseklaasis lahus beab pruuniks saama, teistes aga mitte. · Töö tulemus: Meil oli niisusgused lahused: Searasv, oliõli ja palmithappe. B2 lisamisel palmithappelahus muutus pruuniks, teised aga värvituks. Järelikult searasv ja oliõli on küllastamata rasvhapped, palmithamme aga küllastanud. Katse 1.3.5. Liebermann-Burchardik kolesterooli määramise test. · Teooria. Kolesterool, reageerides äädikhappe anhüdriidiga väävelhappe keskkonnas,moodustub tume sinakas-rohelise reaktsioonisegu. Tegemist on mitmeastmelise reaktsiooniga.
halogeenidega. Küllastunud rasvhappeid sisaldava proovi reaktsioonil broomiga viimasele iseloomulik pruun värvus lahjeneb, kuid ei kao, samas aga küllastumata rasvhapete sisalduse puhul muutub lahus momentaalselt värvituks. Töö käik: Võtan 3 katseklaasi. Valan 2 ml palmitiinhapet, 2 ml searasvu ja 2 ml oliivõli lahust. Igasse katseklaasi lisan tilkhaaval 7 tilka broomi lahust kloroformist. Loksutan. Segu, kus oli palmitiinhape, muutus oranziks. Segu, kus oli searasv, muutus heleoranziks. Segu, kus oli oliivõli, muutus värvituks. Järeldus: Oliivõli lahus muutus värvituks => ta sisaldab küllastumata rasvhapeid. Palmitiinhape ja searasv, kuna nende pruun värvus läks heledamaks, sisaldavad küllastunud rasvhappeid. Kuna palmitiinhappe värvus on intensiivsem, siis küllastunute rasvhapete sisaldus on suurem. 1.3.5. Liebermann-Burchard'i kolesterooli määramise test
CH3(CH2)nCH=CH(CH2)mCOOH +Br2 --> CH3(CH2)nCHBr-CHBr(CH2)mCOOH CH3(CH2)14COOH palmitiinhape 5.Liebermann-Burchard´i kolesterooli määramise test Kolme katseklaasi valasin erineva lipiidi lahust. 1.rapsiõli 2.searasv 3.kolesterool Igasse katseklaasi lisasin 6 tilka äädikhappe anhüdriidi ja 4 tilka väävelhapet. Loksutasin hoolega igat kateklaasi. Kolesterooli sisadav lahus muutus siniseks, searasv värvus veidi kollakaks ja rapsiõli värvus tumehalliks/pruuniks. Kolesterool reageerib väävelhappelises keskkonnas äädikhappe anhüdriidiga moodustades kolesterooli polüeensete derivaatide segu. Katsest võime välja lugeda, et searasv sisaldab mingil määral kolesterooli ja esmapilgul tundub, et rapsiõli sisaldab seda samuti kirjanduse andmetel aga ei sisalda taimsed õlid kolesterooli, seega võib arvata, et rapsiõli sisaldab kolesterooliga sarnaste omadustega
analoogiliselt süsivesinike uurimisega reaktsiooni halogeenidega. Küllastunud rasvhappeid sisaldava proovi reaktsioonil broomiga viimasele iseloomulik pruun värvus võib küll veidi lahjeneda, kuid ei kao, samas aga küllastumata rasvhapete sisalduse puhul muutub lahus toimuva liitumis-reaktsiooni tõttu momentaalselt värvituks. Töö käik Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valasin 2 ml erineva lipiidi lahust orgaanilises lahustis: 1. palmiithappe 2. rapsiõli 3. searasv. Kõigisse katseklaasidesse lisasin tilkhaaval 7 tilka broomi lahust kloroformis e triklorometaanis ja loksutasin Tulemus ja järeldus Katseklaas palmiithappega säilitas kollakas-pruuni värvuse, teised on värvuseta. Võib järeldada, et ainult palmiithappe sisaldab küllastunud rasvhappeid, rapsiõli ning searasv sisaldavad küllastumata rasvhappeid. 1.3.2 Liebermann-Burchard'i kolesterooli määramise test
lahust. Palmithappe lahus värvus oranzikaks. Oliiviõli lahus oli täiesti läbipaistev. Järeldus: kuna oliiviõli lahus oli täiesti läbipaistev, tähendab, et ta sisaldas kõige rohkem kaksiksidemeid. Liebermann- Burchard'i kolesterooli määramise test: Happelises keskkonnas moodustub kolesterooli reaktsioonil happe anhüdriidiga iseloomulik rohelise värvuse reaktsiooniprodukt. Töö käik: Kolme katseklaasi valasin 2 ml lipiidi lahust, vastavalt kolesterool, rapsiõli ja searasv. Igasse katseklaasi lisasin 10 tilka äädikhappe anhüdriidi ning 4 tilka kontsentreeritud väävelhapet ning segasin. Kolesterooli lahus muutus sinakaks, rapsiõli lahus oli väga õrnalt rohekas. Searasv jäi läbipaistvaks. Järeldus: Rapsiõli lahus võis sisaldada taimseid steroole.
Keemia kontrollküsimused 1)Kirjuta etanooli või metanooli kohta kõik mis tead. Etanool(C2H5OH) on värvuseta,iseloomuliku lõhna ja kõrvetava maitsega vedelik.On veest kergem,seguneb sellega hästi.On ka hea lahusti.Lahustab hästi orgaanilisi ühendeid ja ka mõningaid anorgaanilisi aineid. 2)Mis on fenoolid ja kuidas neid kasutatakse? Üks vesinik on asendunud hüdroksüülrühmaga.Kasutatakse lähteaineks ravimite,plastmasside,lõhkeainete,värvainete tootmisel.On antiseptiline. 3)Mis on dietüülettum?Kasutatakse? 4)milliseid probleeme on fenooliga keskkonnas? Rasvad Rasvad koosnevad karboksüülhapetest ja neid nim. rasvhapeteks.Need koosnevad alati paarisarvulisest süsinikest ja neid on kokku 6-20. Heksadekaanhape(C15H35COOH) ja oktadekaanhape(C17H35COOH).Rasvad on energiarikkad toitained.Rasvad jagunevad:Taimsed-oliivid,saialill ja Loomsed- searasv,hülgerasv,vaalarasv.Rasvad vees ei lahustu. Tselluloos ...
5. Hapukapsad: 6. Porgandid puhastada, koorida ja riivida 7. Kapsad panna hautamispotti, lisada riivitud porgand ja läbikasvanud sealiha 8. Lisada puljong 9. Hautada kaane all tasasel tulel kas pliidi peal või ahjus, kuni kapsad on pehmed. 10. Maitsestada suhkruga 11. Ahjukartulid: 12. Kartulid koorida 13. Kooritud kartulid panna kas tervelt või pooleks lõigatult ahjuplaadile (suuremad pooleks, väiksemad tervelt) 14. Lisada searasv ja maitsestada soolaga 15. Küpsetada ahjus ca 200 c juures, kuni kartulid on pehmed ja kuldpruuni värvusega 5. Hapukapsad: 6. Porgandid puhastada, koorida ja riivida 7. Kapsad panna hautamispotti, lisada riivitud porgand ja läbikasvanud sealiha 8. Lisada puljong 9. Hautada kaane all tasasel tulel kas pliidi peal või ahjus, kuni kapsad on pehmed. 10. Maitsestada suhkruga 11. Ahjukartulid: 12. Kartulid koorida 13
transformatsioone: toimub steraanituuma oksüdeerumine, mis viib küllastamatuse suurenemisele ja sulfoneerumine erinevates punktides. Lõppkokkuvõttes tekib kolesterooli polüeensete sulfoonhappe derivaatide segu. Samas aga positsioonis C17 paiknev süsivesinikradikaal reaktsioonis ei osale. Töö käik: Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valatakse igasse 2 ml erineva lipiidi lahust ,metüleenkloriidis: 1. Kolesterool 2. Kookosrasv 3. Searasv Igasse katseklaasi lisatakse 6...7 tilka värsket äädikhappe anhüdriidi ja 4...5 tilka kontsentreeritud väävelhapet ning loksutatakse hoolikalt. Jälgitakse katseklaasides toimuvaid värvuse muutusi ning reaktsioonisegu lõpliku värvuse kujunemist. Tehakse järeldused kolesterooli sisalduse kohta uuritavates proovides. Järeldus: Kolesterooli lahus värvus tugevalt rohekas-sinakaks. Seismisel värvus ka searasv õrnalt sinakaks, kookosrasv jäi värvituks. Järeldusena saab öelda, et
Akroleiiniproov Lisasin kahte katseklaasi 1g NaHSO4 ja lisasin kummalegi mõne tilga erinevatest akroleiiniproovidest. Kuumutasin segusid gaasipõleti leegil. Ühes katseklaasis olev segu muutus tumedaks ja lõhnas praetud rasva järele (proov 1), moodustus akroleiin, proov nr 2 lõhnas kummihaisu järele. Järelikult leidus esimeses proovis glütserooli, teises aga mitte. 4. Küllastumata rasvhapete tuvastamine lipiidides Lisasin kolme katseklaasi erinevat lipiidi lahust 1. palmitiinhape 2. searasv 3. päevalilleõli Igale lahusele lisasin ~8 tilka broomilahust. Broomile iseloomulik pruunikas värvus kadus päevalilleõli lahuses ja hiljem ka searasval. Palmitiinhappelahus oli broomile iseloomulikku pruunikat värvi. Broom liitub küllastumata ühendite kaksiksidemetele. Seega võib järeldada, et päevalilleõlis ja searasvas on kaksidemeid, aga palmitiinhappes mitte. CH3(CH2)nCH=CH(CH2)mCOOH +Br2 --> CH3(CH2)nCHBr-CHBr(CH2)mCOOH 5. Liebermann-Burchard´i kolesterooli määramise test
10 Deka- 1. Alkoholid on süsivesinikest tuletatud ühendid, mis sisaldavad OH rühma. 2. Sahhariidid on C, H, O ühendid. Magusad, veega lahustuvad sahhariidid on suhkrud. Fruktoos ehk puuvilja suhkur. Sahharoos ehk lauasuhkur leidub suhkruroos ja suhkrupeedis. Tärklis on valge, pulbriline ja kristalne, mis vees ei lahustu, soojendades omab paksu lahuse - kliister. 3. Rasvad jagunevad taimsed, näiteks oliiviõli, rapsiõli ja loomsed, näiteks searasv ja hülgerasv. 4. Rasvad on vettõrjuvad ja rääsuvad. Omadused Kasutusalad Rahvakeelne nim. Etanool Värvuseta, Alk joogid, Piiritus iselomuliku kütus, lõhnaga, lõhkeained, põletav, ravimid, hea tuleohtlik, lahusti, lõhnaõli lahustub veega
Se Tatjana Mogutova Se inimkehas U 1014 mg ( maksas, spermides, lihastes, südames, kõhunäärmes, kopsudes, neerudes, nahas, juustes ja küüntes) Sisaldub antioksüdandi ensüümis Vereplasmas on selenoproteiin P Lihastes on selenoproteiin W Se roll Rakkude oksüdatiivse stressi eest kaitsmine Immuunsüsteemi tugevdamine Kudede elastsuse säilitamine Vananemise aeglustamine Allikad Searasv, õllepärm, oliiviõli, hernes, sibul, küüslauk, pähklid, seened, kapsas, redis, seller, kala(heeringas), spargelkapsas, toornisu, nisukliid, munad, kõrvitsa seemned, mustasõstra lehed, till, mais, tatrik, krevettid NB! Selen ei sisaldu konservides, ainult värsketes toitainetes. Se vajadus Ööpäevane kogus Esindajad Se (mg) Imikud 0,0090,01 Lapsed 0,02...
C17 asendis paiknev süsivesinikradikaal reaktsioonis ei osale. Töö käik Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valasin igasse 2 ml erineva lipiidi lahust metüleenkloriidis (kolesteroolilahus, taimse-rapsõli ja loomse rasva lahust-või). Igasse katseklaasi lisasin 6-7 tilka äädikhappe anhüdriidi ja 4-5 tilka konts. väävelhapet. Loksutasin hoolikalt. Järeldus:Esimeses katseklaasis oli kolesteroolilahus, teises rapsiõli ja kolmandas searasv. Esimene lahus värvus äädikhappe anhüdriidi ja väävelhappe lisamisel tumesinakasroheliseks Teistes katseklaasides olid lahused kollakaspunakad. Taimerasvas ei sisaldunud kolesterooli, küll aga mingil määral searasvalahuses.
RASVAD Rasvad on glütseriini ehk propaantriooli ja kõrgemate karboksüülhapete(rasvhapete) estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Rasvad on ühed energiarikkamad toitained. 1 gramm rasva annab energiat ca 9 kcal, 1 gramm süsivesikuid 4 kcal ja 1 gramm valku samuti 4 kcal. Rasv on hädavajalik vitamiinide A, D, E ja K imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks. Taimsed rasvhapped on toatemperatuuril vedelad ning asendamatud. Loomsed rasvhapped on toatemperatuuril tahked ning asendatavad. Loomseid rasvhappeid on meie organism võimeline ise sünteesima. Kolesterool on lipiid mis tekib maksas. On nii hea kui ka halb kolesterool. Ühelt poolt on see vajalik meie organismi normaalseks funktsioneerimiseks, teisalt aga põhjustab veresoonte lupjumist. Halba kolesterooli sisaldavad toatemperatuuril tahked ehk külla...
Martin Tamm (121006YASB) Biokeemia praktikum (töö nr. 2.2 ja 1.3) YKL0060 Biokeemia Laboratoorne töö Töö pealkiri: Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse nr. 2.2 määramine Õpperühm: Töö teostaja: Martin Tamm / 121006YASB YASB21 Juhendajad: assistent Tiina Randla ja doktorant Kaia Kukk 1 Martin Tamm (121006YASB) Biokeemia praktikum (töö nr. 2.2 ja 1.3) Karotenoidid on ühendid mida klassifitseeritakse ehitusepoolest kui tetraterpenoidid (40 süsinikku sisaldavad ühendid). Karotenoidid on polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. Karotenoide grupeeritakse kahte rühma: karoteenid (ühendid mis sisaldavad ainult süsinikku ja vesinikku) ja ksantofüllid (ühendid mis sisaldavad ka hapnikku süsiniku ja vesiniku kõrvalt). Ka...
Sahhariidid e. süsivesikud Koostis: süsinik, vesinik, hapnik. *Veesõbralikud ained. Suhkruteks nimetatakse väikese molekuliga sahhariide, mis on magusad ja lahustuvad hästi vees. Siirupiteks nimetatakse suure kontsentratsiooniga suhkrulahuseid. GLÜKOOS (C6 H12 O6) *leidub paljudes taimedes, eriti viinamarjades. *käärib lahustes väga hästi *tähtis toitaine Kasutamine: 1) lisatakse mõrudele ravimitele, et nende maitset paremaks muuta. FRUKTOOS (C6 H12 O6) *laialt levinud puuviljades *kõige magusam suhkur *käärib ja seedub raskemini kui glükoos SAHHAROOS (C12 H22 O11) *tavaline suhkur *leidub suhkrupeedis ja suhkruroos *laguneb glükoosiks ja fruktoosiks. Laktoos, maltoos. TÄRKLIS (C6 H10 O5)n *valge pulbriline aine *ei lahustu külmas vees, kuumas vees moodustab KLIISTRI. *tärklis annab joodiga reageerides lillakassinise värvuse. *taimede peamine varuaine *tähtis toitaine *laguneb suhkruks TSELLULOOS (C6 H10 O5)n *kiulise ehitusega aine...
Kõikidesse katseklaasidesse lisasin tilkhaaval võrdset kogust broomi lahust triklorometaanis. Loksutasin. Rasvhapet sisaldavas katseklaasis peaks lahus säilitama kollakas-pruuni värvuse, teises kahes toimub värvuse muutus. Tulemus: Palmithape jääb kollakas-pruuniks, järelikult ei reageeri. Nii rapsiõli kui ka läksid kollaseks. Järeldus: Palmithape ei sisalda küllastumata rasvhappeid ? Mis ühend on palmithape? Õige formulatsioon! , küll aga rapsiõli ja searasv sisaldavad. Palmithape on küllastunud rasvhape, rapsiõli ja searasv on küllastumata rasvhapped. 1.3.5 Liebermann-Burchard’i kolesterooli määramise test Kolesterooli reageerimisel äädikhappe anhüdriidiga väävelhappe keskkonnas moodustub tume sinakas-rohelise värvusega reaktsioonisegu. Töö käik: Valasin 3-me katseklaasi kolesterooolilahust, rapsiõli, võid. Lisasin 6 tilka värsket äädikahappe anhüdriidi ja 4 tilka konsentreeritud väävelhapet, seejärel loksutasin.
Tselluloos ei lahustu üheski tavalises lahustis. Loomad tselluloosi otseselt seedida ei suuda, tema molekuli lõhustavad ainult mõned bakterid ja seenekesed.Tselluloos on veesõbralik ja märgub veega kergesti, põleb hästi. Rasvu võib vaadelda tekkinuna glütseroolist ja rasvhapetest, kusjuures on eraldunud vesi. Rasvu leidub kõigis elusorganismides, nad on tähtsaks varuaineks, mida organism kasutab toidupuuduse korral. Loomsed rasvad ( searasv, veiserasv ) on enamasti tahked. Taimsed rasvad on enamasti vedelad, neid nimetatakse õlideks ( oliiviõli, rapsiõli ). Rasvad ei lahustu vees ja on vett-tõrjuvad. Veega nad ei märgu. Valgud on elusorganismides kõige tähtsamad ühendid. Nad võtavad osa organismi kasvamisest ja paljunemisest, on organismis ehitusmaterjaliks ja panevad organismi liikuma. Valgud on väga reageerimisvõimelised ja välismõjude vastu väga tundlikud ühendid
Toiduained koosnevad toitainetest. to i t a i n e d s a h h a ri i d i d ra s v a d v a lg u d v it a m i n id m i n e ra a l a i n e d Sahhariidid: annavad organismile energiat. · Leib · Teraviljasaadused · Kartulid · Suhkur · Maiustused Rasvad: annavad organismile energiat · Loomsed rasvad searasv lambarasv veiserasv · Taimsed rasvad oliivõli päevalilleõli Valgud: on organismile ehitusmaterjaliks · Liha · Piim · Piimatooted · Kala · Muna Vitamiinid: reguleerivad elutegevust · A-kalamaksaõlis,munakollases · D-loomse päritoluga toiduainetes · E-taimeõlides · C-puuviljades,marjades,köögiviljades · B-teraviljade kestades,idudes,maksas, munades
Esimesse plamithapet, teisse oliiviõli ja kolmandasse searasva. Kõikidesse katseklaasidesse lisatakse tilkhaaval (10 tilka) broomi lahust kloroformis ning loksutatakse ja jäetakse mõneks ajaks seisma. Esimeses katseklaasis, kus oli palmithape jäi broomi värv püsima, mis tõestab küllastunud rasvhapete olemasolu. Teises katseklaasis, kus oli oliiviõli muutus lahus läbipaistvaks, mis tõestab küllastumata rasvhapete olemasolu. Kolmandas katseklaasis, kus oli searasv muutus lahus kollakaks, mis tõestab mõlemate - nii küllastunud kui küllastumata rasvhapete olemasolu. Kolesterooli määramise test Kolesterooli reageerimisel äädikhappe anhüdriidiga (CH3CO)2O väävelhappe keskkonnas moodustub tume sinakas-rohelise värvusega reaktsioonisegu. Tegemist on mitmeastmelise reaktsiooniga ja lõpliku värvuse kujunemist võib märgata üle punase ja sinise vaheühendi. Reaktsiooni sinakas-rohelises staadiumis on TMR-
2.2 Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine Teooria Taimerakkude kloroplastides ja kromoplastides, aga ka mõningates teistes fotosünteesivates organismides sisalduvad fotosünteesi abipigmentidena karotenoidid, mis absorbeerivad valgust klorofüllist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ning on seetõttu täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Keemilise ehituse pooleks klassifitseeritakse karotenoide kui tetraterpenoide (40 süsiniku aatomit). Karotenoidide kaks põhigruppi on: Karoteenid koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust, ei sisalda hapnikku (-, -, -, -, - jt isomeerid, lükopeen) Ksantofüllid sisaldavad hapnikku (luteiin, zeaksantiin jne) Taimedes on karotenoididel ka kaitsefunktsioon nad neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsevad rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest. Karotenoidid on loomsetes organismides vitamiin A provitamiiniks (eelühendiks). Enamus toiduga seedekulg...
1,4%), želatiin, maitseained, säilitusaine E250. Toote kaal 240g Säilivusaeg 3 aastat Säilimistemperatuur +0 ... +25℃ 100g toodet sisaldab: Energiat 117kcal Valke 18g Rasvu 5g Süsivesikuid 0g Soola 1,4g 1.3.2 Profi linnulihapasteet Koostisosad: Vesi, searasv, mehhaanilisel teel eraldatud hane- ja kanaliha (14%), kanamaks (12%), seamaks, munad, nisumanna, kanasüdamed (3%), sool, sojavalk, modifitseeritud tärklis, sibul, paprika, maitseained. Toote kaal: 131g Tootjamaa: Poola 100g toodet sisaldab: Energia kJ/kcal 890/213 Valku 8,3g Süsivesikud 5,1g Rasvad 17,8g 1
Itaalia köök Kerli Purask Üldandmed Itaalia kohta: Pealinn: Rooma Pindala: 301 230 km2 Riigikeel: Itaalia Rahvaarv: 60 626 600 (2011) Rahvastiku tihedus: 199,8 in. km2 Riigikord: Parlamentaarne vabariik President: Giorgio Napolitano Peaminister: Silvio Berlusconi Iseseisvus: 17.03.1861 Rahaühik: Euro (EUR) Itaalia asukoht kaardil. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Itaalia lipp. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni President Giorgio Napolitano. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Peaminister Silvio Berlusconi. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni ...
Taimeõlide tahkestamisel tekib teatud määral transhappeid, mille toimet peetakse lähedaseks küllastunud rasvhapetele. Transhappeid on süüdistatud ka ateroskleroosi ja mõningate vähkkasvajate riski suurendamises. Tõestust need süüdistused ei ole leidnud. Viimastel aastatel on margariinivalmistajatel õnnestunud vähendada margariinide transhapete sisaldust. RASVA SISALDUS 100 grammis toiduaines: Lard, õli, kookosrasv, searasv 100 Seapekk 89 Margariin & voimix, rasva 80% 81 Või, majonees 80 Valmis salatikastmed 73 Parapähkel 66 Sarapuupähklid 63 Kookoshelbed, kreeka pähkel 62 Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54
Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. Ei soovita. 6.Konservid/purgisupid Salvest Seljanka Netokaal: 530g Koostis: veiseliha(28% sissepanekul), sibul, soolakurk, sink(8%), (sealiha, joogivesi, stabilisaatorid E450, E501, E452, E407, antioksüdant E316, säilitusaine E250), tomatipasta, suitsuvorst, (3,5%), (sealiha, kanaliha, joogivesi, seakamar, searasv, kartulitärklis, sojavalk, lõhna-ja maitseained, dekstroos, toiduvärv E120, stabilisaator E450, E451, E407a, antioksüdant E300, E307, lõhna-ja maitsetugevdaja E621, säilitusaine E250), nisujahu, või, soolatill, paprika, searasv, keedusool, (max 1,8%), oliivid, maitseained. 100 g tootes: Energiasisaldus 395 kJ/ 94 kcal; valgud 8g, süsivesikud 3g, rasvad 5g. Tarvitamisjuhis:Lahjendada 0,5 L veega ja keeta 3-4 min.Säilitamine temperatuuril 0...+20 °C Parim enne:15.02.2014 08.29
Püha Matyasi kirik Ungari parlamendihoone 268 m pikk ja 188 m 691 tuba, 10 siseõue, 27 väravat Tornidele ja tornikestele lisaks kaunistavad parlamendihoonet loendamatud skulptuurid, mis kõik kujutavad endast Ungari ajaloo olulisi tegelasi. Ungari kuningapalee Toit Ungari köök on mõjutusi saanud Itaalia, Türgi ja slaavi köökidest. Traditsiooniline on Ungari köögile paprika, hapukoor, searasv ja punanesibul. Ungari rahvustoit: Hautatud liha ja köögivili, mis on maitsestatud tomatipüree, paprika ning vürtsidega. Argipäeval serveeritakse köögiviljasuppe lisanditega ja nädalavahetustel ning pidupäevadel puljongit või lihasuppe Kõige vanem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine : 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul.
Küllastumata rasva molekul sisaldab süsiniku aatomite vahel ühte või enamat kaksiksidet Transrasvad kujutavad endast rasvatüüpi, mis tekib tahkeks muudetud ehk hüdrogeenitud taimsetes rasvades. Vedela rasva hüdrogeenimiseks muudetakse rasvamolekuli ehitust, mistõttu rasv muutub tahkeks ning seda on parem -- ja odavam -- säilitada ja transportida. Hüdrogeenimise käigus aga kaotavad tervislikud taimerasvad oma head omadused ning muutuvad tervisele ohtlikumaks kui searasv või muud loomsed rasvad. Miks rasva peetakse pahaks? Rasvarikast sööki on peetud süüdlaseks kõiges - alates südame-veresoonkonna haigustest kuni jämesoole- ja rinnavähini. Paar dekaadi tagasi muutus rasv lausa kohutavaks mõisteks. Väsinud kalorilugemisest, upitasid dieedigurud pjedestaalile uue julge kontseptsiooni - rasvavaba dieedi. Painava ideena on see saatnud meid tänaseni. Kõik oleks justkui hästi - igaüks teab, et liiga palju rasva pole tervisele hea
Reaktsiooni sinakas-rohelises staadiumis on TMR-meetodil identifitseeritud arvukalt (kuni 20) reaktsiooniprodukte, mis näitavad, et kolesterooli molekulis leiab aset rida transformatsioone: toimub steraanituuma oksüdeerumine, mis viib küllastamatuse suurenemisele ja sulfoneerumine erinevates punktides. Ning kokkuvõtteks tekib kolesterooli polüeensete sulfoonhappe derivaatide segu. Töö käik Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valasin igasse 2 ml erineva lipiidi lahust: searasv, kolestrerool ja rapsõli. Igasse katseklaasi lisatakse 6...7 tilka värsket äädikhappe anhüdriidi ja 4...5 tilka kontsentreeritud väävelhapet ning loksutasin hoolikalt. Jälgisin katseklaasides toimuvaid värvuse muutusi ning reaktsioonisegu lõpliku värvuse kujunemist. Märkasin, et lahus kolesterooliga sai tumeroheliseks, rapsõliga kollase-roheliseks ja searasva lahus sai heleroheliseks. Sellest saab teha järeldust, et searasv peaegu ei sisalda kolesterooli, rapsõli aga sisaldab
Kits, veis, kana, lammas, kalkun, kilpkonn ja vasikas on samuti lihadena kasutusel. 4. Kala ja mereannid 5. Pähkleid süüakse suupistetena, riivituna mõnikord kastmete paksendajatena. 6. Leib ja teravilja tooted. Tortillad on valmistatud maisijahust ja on alati igal laual igal söögikorral kas isevalmistatuna või värskelt ostetuna. Bolilla'd on samuti väga populaarsed. Hulgal kasutatakse hommikuhelbeid. 7. Rasvained. Searasv on kõige levinum küpsetamisel, toidu valmistamisel ja friteerimisel. 8. Magustoidud ja suupisted. Soositud maiustused on suhkurdatud või kuivatatud puuviljad, eriti suhkurdatud kõrvits, suhkurdatud maguskartul ehk bataat ja kabatsokk. Teiseks lemmikuks on tamarind. Sokolaad ja kommid on kallid. Mehhiklaste lemmik magustoit on hispaania mõjutustega flan, aeglaselt küpsetatud munast ja kondenspiimast kreem. Maitsestamine
KEEMIA KT2 1. Rasvad Rasvad on triestrid, mis on tekkinud 3 rasvhappest ja glütseroolist. Küllastunud rasv: - Searasv, hanerasv, või - Nt glütserüültristearaat Küllastumata rasv: - Oliivõli, rapsiõli, linaõli - Nt glütserüüllinolenaatdioleaat Oomega rasvhapped: - Hüdrofoobsed - Põlevad -> H2O + CO2 2. Seep Seep on karboksüülhappe sool, mille saab rasva ja leelise liitmisel. Seep on detergent. RASV + LEELIS -> SEEP + GLÜTSEROOL Teeme seebi märjaks, hüdrofoobsed osad on sees ja hüdrofiilsed väljas, viime mustuse juurde,
Nii inimesed kui ka loomad kasutavad söögiks, rohkesti leidub seda teraviljades ja kartulis. Tselluloos(C6H1005) n tsüklid on üksteisega 180 kraadilises suhtes. Inimorganism ei suuda seedida, kõva, vastupidav, kiuline, märgub veega kergesti. Rasvad ( ei sisalda OH rühmi) Koosnevad glütseroolist ja rasvahapetest. Leidub kõigis elusorganismides varuainena. Saab jaotada taimseteks(õlid,sisaldavad kaksiksidemeid)ja loomseteks(nt. Searasv, enamasti tahked).Seedimisel lagunevad glütserooliks ja rasvahapeks. Vett tõrjuvad. Valgud Looduslikud polümeerid,loomsete organismide ehitusmaterjaliks, valkude pikad molekulid koosnevad aminohapete jääkidest. Aminohape-karboksüülhape, mis sisaldab ka NH2-rühma (aminorühma) Valke võib jagada: kiulisteks(ei lahustu vees) ja puntra-taolisteks. Valgud on elusorganismi kõige tähtsamad ühendid, väga reageerimisvõimelised ja tundlikud välismõjude suhtes.
mono- ja polüküllastamata) rasvhappeid. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastatud rasvhapped, taimsetes õlides mono- ja polüküllastamata rasvhapped .Rasva leidub vähe puu- ja juurviljades, kõigest mõni protsent. Rasvarikkad toiduained on aga liha, või margariin , pähklid jms. Taimedes leidub rasva kõige enam seemnetes. Loomorganismis talletub rasv nahaaluses koes ning muudes organites. Toon mõned näited ,milline on rasva sisaldus ainetes 100 grammi kohta: Õli, kookosrasv, searasv -100 g Seapekk -89 g Või, majonees - 80 g Sarapuupähklid - 63 g Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel - 47 g Pop corn - 43 g Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas -35 g Sealiha, glasuurkohuke, kringel, segahakkliha, sardiin tomatis -15g Loomseid rasvu saadakse toorainest väljasulatamisel või kuumalt väljapressimisel. Taimerasvad eraldatakse kuumpressimisel või ekstraheerimisel.
KARTUL REILI LAASMÄE KATI MOSES Päritolu: o 8000 aasat tagasi Lõuna-Ameerikast o Euroopasse viisid kartuli 1570. aasta paiku koju naasvad Hispaania konkistadoorid. o Esimene teadaolev retsept pärineb 1581. aasta Saksamaalt ja sarnaneb tänapäeva traditsioonilise kartulipannkoogi retseptiga. o Eestisse jõudis kartul umbes 1740.–1750. aastatel o Nõukogude ajal tunti Eestit kartulivabariigina, rahva meeles ja toidulaual on kartul aukohal tänaselgi päeval. Liigitus ja sortiment • Salatikartul-mittekatkikeev ja tänkjas (Campina,Princess) • Keedukartul-valdavalt mittekatkikeev ja veidi jahune (Anti,Ants,Red Lady,Romera,Secura,Campina,Flavia) • Jahune keedukartul-katkikeev ja jahune (Ando,Birgit,Granola,Maret,Piret,Reet) • Pudrukartul-katkikeev ja väga jahune (Satina,Varajane kollane) Campina • Omanik: Saksa firma Solana Esindaja: Tulundusühistu Talukartul • Kasutustüüp A • Sobib keedu- ja salatik...
islami rituaali kohaselt tapetud või vere baasil valmistatud loomade liha. Pakkuda võib toitu. Paastu ajal loobutakse lihata roogi näiteks kala. söögist ja joogist. Keelatud on Juuakse mahla ja teed. süüa ka asju mis meenutavad siga, nagu searasv ja želatiin. KRISTLUS Juuakse alkoholi. Lelib Kolmapäeval ja reedesel päeval ( armulaual on eriline ei sööda piima-, liha- ja armulaualeib-oblaat) munatoite. Ei kasutata toite sümboliseerib kristuse ihu. verest . Leiva murdmine ja jagamine on kokkukuuluvuse märk(nt jeesus
Pesemisvahendid 1 Sisukord Tiitelleht.................................................................................................lk 1 Sisukord.................................................................................................lk 2 Seep........................................................................................................lk 3 Pildid......................................................................................................lk 5 Kasutatud materjal.................................................................................lk 6 2 Seep Milleks on meil vaja pesemisvahendeid? Pesemisvahendite ülesandeks on aidata meil lahti saada mustusest. Paljud loomariigi esindajadki pesevad ennast, näiteks kass, kes teeb s...
Jalas kanti kas musti või punaseid saapaid või ummiskingi. Vanusega muutusid naiste peakatete kuju ja värv. Ungari rahvariietes naine Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Toit Traditsioonilisele Ungari köögile on omased paprika, searasv, punane sibul ja hapukoor. Ungari lipp Hümn Ungari hümn on "Isten áldd meg a magyart" ehk tõlkes "Jumal, Isa vägevaim..." Sõnad Ferenc Kölcsey (1823), viis Ferenc Erkel (1844) . Ferenc Ferenc Erkel Kölcsey Ungari heliloojad lick to edit Master text styles Second level Third level
· Rasvasisaldus ja ladestumine loomaorganismis, samuti värvus, maitse, lõhn, sõltuvalt looma liigist, tõust, vanusest jt. teguritest · Kõige rohkem rasva leidub seaorganismis · Suurem osa rasvast ladestub naha alla, kõhuõõnde ja lihaste vahel. · Liha, milles on palju lihastevahelist rasva, on mahlane, õrn ja hea maitsega · Rasva väärtus sõltub looma liigist ja vanusest · Nii on noortel veistel rasv valge, vanadel aga kollane · Searasv on valge, roosaka varjundiga, lambarasv valge Luukude: Luud jagunevad kuju järgi: 1. Toruluud · Jäsemete luud, mis on seest täidetud üdiga (noorloomade üdi punane, vanadel kollane) 2. Lameluud · ribi-, laba- ja vaagnaluud 3. käsnjadluud · pealuu Luude hulk sõltub looma liigist, tõust, soost, vanusest ja rammususest Luude osakaal: · veistel 7-32% · sigadel 7-13% · lammastel 8-17% Liha liigid: · veiseliha · vasikaliha · sealiha
Teooria: Happelises keskkonnas moodustub kolesterooli reaktsioonil happe anhüdriidiga rohelise värvusega reaktsiooniprodukt. Töö käik: Kasutasin searasva, oliiviõli ja kolesterooli 2% lahust metüleenkloriidis. Valasin kõigist lahustest 2 ml erinevatesse katseklaasidesse. Igasse katseklaasi lisasin 10 tilka värsket äädikhappe anhüdriidi ja 5 tilka kontsentreeritud väävelhapet ning loksutasin. Jälgisin muutusi. Tulemus: Kolesterooli lahus värvus roheliseks, searasv oli peaaegu värvitu/natuke kollakas ja oliivõli kollakas. Järeldus: Toimus kolesterooli reaktsioon happe anhüdriidiga. Searav ja oliivõli kolesterooli ei sisalda.
TTÜ keemiainstituut Bioorgaanilise keemia õppetool YKL0060 Biokeemia Laboratoorne töö nr: Töö pealkiri: 2.5 ja 1.3 KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE ja LIPIIDIDE REAKTSIOONID Õpperühm: Töö teostaja: YAGB22 MIHKEL HEINMAA Õppejõud: Töö teostatud: Protokoll esitatud: MALLE KREEN 15/03/2010 29/03/2010 2.3 arvest. 1.3 parandada. M.K. 28.03. KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE Arvest 28.03. M. K. ...
elastsust, o aminohapete (fenüülalaniini, türosiini) ainevahetuses, o vähendamaks nitrosoamiinide teket, o foolhappe ja B12-vitamiini ainevahetuseks, o aju normaalseks funktsioneerimiseks, o steroidhormoonide sünteesi mõjutamiseks ja sapphappe tekkimiseks kolesteroolist ning vere kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks, o luude vastupidavuse, tervete hammaste ja igemete tagamiseks, o raua omastumise suurendamiseks teraviljatoodetest. 13) Lipiidid: mesilasvaha, searasv, östrogeen Valgud: laktaas, kitinaas, hemoglobiin, amülaas, klorofüll, aktiin, müosiin, keratiin Süsivesikud: glükoos, glükogeen, tärklis, tselluloos, laktoos, kitiin
KUIDAS RAVIMTAIMI KUIVATADA Kui kogutud on taime maapealne osa, seotakseta kahte 7-10 taimest punti, seotakse nööriga kinni ja pannakse traadile või nöörile rippuma. Kui ruumis on hea õhuvool, kuivab see 4-7 päevaga. Õied, seemned, viljad, pungad, lehed asetatakse kas riidest, paberist, papist, vineerist, võrgust alusele, kui mitte kunagi maapinnale. TEESEGUDE JA SALVIDE VALMISTAMINE Salvi valmistatakse pikkamööda pliidisoojas searasv, millesisse puistatakse peenestatud ürti (võimalikult värsket). Seejärel lastakse seista, sulatatakse ettevaatlikult üles ja surutakse läbi marli, sõela purki. Hoitakse külmas. Teesegusid valmistatakse mitmest üksteisest täienevast ürdist. Õied segatakse õitega, lehed lehtedega, seejärel segatakse omavahel kokku. Teesegu peab olema ühtlane. Algul segatakse kokku väiksemas hulgas olevad ürdid, mis lisatakse siis suuremas hulgas olevatele ürtidele. TAIMED MIS RAVIVAD:
inimeste elatis. Üldiselt on konservid jaotatud nelja suuremasse klassifikatsiooni, nendeks on aedviljakonservid (mais ja hernes), lihakonservid (Turistieine), kalakonservid (tuunikala õlis) ja piimakonservid (kondenspiim). Sõltuvalt valmistus- ja lisaainetes võib kalakonserve jaotada järgmistesse rühmadesse: Naturaalsed ja naturaalsed õliga- eelneva termilise töötlemiseta kala omas mahlas, millele on lisatud puljong, taimeõli või searasv ning maitseained. Kalauhhaa ja kalasupp- eelneva termilise töötlemiseta kala ja kala toidukõlblikud jäägid, millele on lisatud puljong, juurvili ja maitseained. Kala tarrendis eelneva termilise töötlemisega või töötlemiseta kala, millele on lisatud juurvili, maitseained ja tarrenduv vedelik. Tüüpilisemad kalakonservid, mida tarbitakse, on kala õlis, mis on eelneva termilise
Küllastumata rasvhapete kindlakstegemiseks lipiidides kasutatakse analoogiliselt süsivesinike uurimisega reaksiooni halogeenidega. Küllastunud rasvhappeid sisaldava proovi reaktsioonil broomiga sellele iseloomulik pruun värvus lahjeneb, küllastumata rasvhapete puhul aga muutub lahus toimuva liitumisreaktsiooni tõttu momentaalselt värvituks. Töö käik Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valasin u 2ml erineva lipiidi lahust metüleenkloriidis. Vastavad proovid olid: 1) palmithape, 2) searasv, 3) või Kõigisse katseklaasidesse lisasin tilkhaaval broomi lahust metüleenkloriidis ja jälgisin toimuvaid muudatusi. Palmithappega katseklaasis oli värvus kõige intensiivsem, searasvaga õrnalt kollakas ja või proovis oli lahus läbipaistev, mis tähendas, et sisaldas kõige rohkem kaksiksidemeid. Liebermann-Burchard'i kolesterooli määramise test Happelises keskkonnas moodustub kolesterooli reaktsioonil happe anhüdriidiga iseloomulik rohelise värvuse reaktsiooniprodukt
Töö 2.2 teoreetiline osa Karotenoidid fotosünteesi abipigmentid, mis asuvad taimerakkude kloroplastides ja kromoplastides (ka teistes fotosünteesivates organismides) ja absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel ning on täienduvateks kiirguse retseptoriteks, aga täidavad taimedes ka kaits. Karotenoidid (>600) klassifitseeritakse kui tetraterpenoide, struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. Lükopreen kõige pikema ahelaga karotenoid. Karotenoidide kaks põhigruppi on: karoteenid (ei sisalda O2 , lükopreen, -,-,-, -, - karoteenid, ..) ja ksantofüllid (sisaldavad O2, luteiin, zeaksantiin, ..) Loomsetele organismidele on neli karotenoidi (-,- ja -karoteen ning -krüptoksantiin) vitamiini A eelühenditeks. Vitamiin A esmaseks funktsiooniks on nägemisprotsessi tagamine, lisaks sellele on ta antioksüdant ja kaitseb silmi kahjul...
Biokeemia teadus eluslooduse keemilisest koostisest, biomolekulide muundumistest ja nende muundumiste seostest elusorganismide struktuuride spetsiifiliste funktsioonidega. Biokeemia põhisuunad: 1) staatiline biokeemia uurib elava komponentide ehitust ja omadusi 2) dünaamiline biokeemia uurib metabolismi (ainevahetus) ja energiavahetust organismides 3) funktsionaalne biokeemia uurib biomolekulide muundumisi seoses füsioloogiliste Funktsioonidega. Biokeemia spetsiifilised suunad: Biokeemia põhisuundade seostunud areng on viinud spetsiifiliste suundade tekkele: · bioorgaaniline keemia uurib elutegevuse keemilis-füüsikalisi aluseid biomolekulide tasemel · molekulaarbioloogia uurib biopolümeeride struktuuri ja biofunktsioonide molekulaarseid aluseid · molekulaargeneetika uurib geneetilise informatsiooni ülekandemehhanisme Metabolism Anabloism Bioelemendid Elevas olendis on üle 70...
Happesuse regulaator-naatriumdiatsetaat-ei leidnud Happesuse regulaator-sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte . 100ml toit sisaldab: Energiat 440kcal, valgud 0,5g, süsivesikuid 6g, rasvad 45g Konservid/purgisupid Nimi: Seljanka Frima: Salvest Neto: 530g Parim enne: 19.04.09 Hoida: 0....+20C Tootja: As Salvest, Põllu 2, 50303 Tartu Koostis: Veiseliha 28% sissepanekul, sibul, soolakurk, sink 8%, tomatipasta, suitsuvorst 3,5%, nisujahu, või soolatill, paprika, searasv, keedusool max 2,1%, maitsetugevdaja naatriumglutamaat, oliivid, maitseained. 100g toodet sisaldab: 88kcal, 8g valku. Maitsetugevdaja-naatriumglutamaat-E621 Närvilisus, depressioon, Näo ja rindkere punetus, valu, limaskesta ärritusi Konserv Nimi: Räimed koduses marinaadis Frima: Viru Rand Neto: 430g Parim enne: 25.09.12 Tootja: Viru Rand OÜ , Jõe 12, 41702 Toila, Telefon: +372 33 72010 Koostis: Räimed, vesi, suhkur, taimne õli, sibul, sool, happesuse regulaator E260, E330
1.3 Lipiidide kvalitatiivsed reaktsioonid Teooria Lipiidideks nimetatakse suurt gruppi aineid, mida reeglina iseloomustab vees ja vesilahuses mittelahustumine ja molekuli keemilises ehituses esinev(ad) esterside(med). Mittelahustumine vees on tingitud hüdrofoobsete aatomirühmade ja pikkade süsivesinikradikaalide sisaldusest molekulis. Lipiidide üldlevinud rühmitamine: · Rashapped · Rasvad · Glütserolipiidid · Sfingolipiidid · Vahad · Steroidid · Terpenoidid Samuti võib lipiide eristada seebistumisvõime või struktuuri järgi (liht-, liit-, tsüklilised lipiidid). Rasvad ehk triatsüülglütseroolid on keemiliselt ehituselt rasvhapete glütserüülestrid. Looduses omab erilist tähtsust toiduenergia säilitamises, olles loomades akumuleerunud rasvadepoodesse ja kõrgemates taimedes seemnetes. Glütserofosfolipiidid on peamised rakumembraani ,,ehituskivid". Molekul on amfipaatne, kaks hüdrofoobset rasvh...
hinnatigi peamiselt seapekki. Meie jahedavõitu olud ja raske kehaline töö nõudsid rohkesti energiat, mida saab kõige rohkem rasvasest lihast. · · erinevate lihaliikide võrdlus: veise-, lamba-, sea-, linnuliha, CLA · Valge ja punane liha · B1 on sealihas oluliselt rohkem kui teistes lihaliikides · Sealihas on rasva rohkem kui valku (kuni2-3 korda), teistes ~1 : 1 · Rasvhapped KILE, Rasva keskmine rasvhappeline koostis, % kogu rasvhapetest Rasvhape Searasv Lambarasv Veise-rasv Broilerirasv Või 4:0 - 2,5-5 14:0 1,0 4 0,8 10 16:0 25-30 28 21 20-36 18:0 12-16 25-31 24-29 6,4 13 18:1 41-51 36-43 34 37 23
TÖÖ 1.3 LIPIIDIDE REAKTSIOONID TÖÖ 2.2 KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE Juhendajad: Kaia Kukk Priit Eek 1.3 Lipiidide reaktsioonid Lipiidid on heterogeenne ühendite rühm, mille molekulide keemilist ehitust iseloomustab enamasti estersideme(te) esinemine. Reeglina ei lahustu lipiidid vees ja vesilahustes, vaid apolaarsetes orgaanilistes solventides, nagu triklorometaan (kloroform), tetraklorometaan, benseen, eeter jt. Lipiidide lahustumatus vees ja vesilahustes on tingitud hüdrofoobsete aatomirühmade ja pikkade süsivesikinradikaalide sisaldusest molekulis. Lipiidid on organismides rakumembraanide põhiliseks koostiskomponendiks, loomsetes organismides, aga ka mitmetes taimsetes kudedes peamiseks energeetiliseks varuaineks. Lisaks sellele o...
Sisukord Sissejuhatus 1. Taimeõli biokeemiline koostis 1. 1. Sulamistemperatuurid 1. 2. Lipiidide ülesanded 2. Taimeõlide töötlemine Kokkuvõte Kasutatud kirjandus 1 Sissejuhatus Rasvad ja rasvõlid e. lipiidid on taimede ainevahetuse produktid, mis tekivad ka süsivesikutest (suhkrud, tärklis), lisaks taimsetele lipiididele eristatakse ka loomseid rasvu. Antud teema raames kirjeldatakse taimsete rasvade omastamist ja nende erinevusi lähtudes nende biokeemilisest koostisest. Referaadis leiab kasutatud kirjanduse põhjal kinnitust tõik, et mõlemat tüüpi rasvhapped on organismile vajalikud, samuti on soovitud käsitleda taimsete rasvade olulisust meie toidulaual e siis toiduõli kui toiduaine tähtsus inimese organismile. Lisaks erinevate taimsete rasvade liikidele, mis on otseselt seotud lähtetaime koostisest, töödeldakse neid kahel erineval meetodil - leotamise või külmpressimise...