Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Viinavöönd on omakorda osa teravilja põhjal toodetud alkoholi vööndist, mis ulatub Iiri- ja Šotimaast, kus tehakse odrast viskit, Inglismaa ja Madalmaadeni, kus toodetakse džinni ja genever’i, ning Saksamaani, kus on levinud täisteraviin Korn (sks ‘teravili’, ka Kornbrand). 7. Millest tekivad puskariõlid? Millised alkohoolsed joogid sisaldavad puskariõlisid ja milliseid vaevusi need põhjustvad? Puskariõli alkoholid tekivad käärimisel vaigulistest materjalidest.
Viinamarjasort on valmistamistehnoloogia ja terroir (see mõiste sisaldab endas nii pinnast, millel viinamari kasvab kui ka kliimat antud kohas ja hüdrogeoloogilisi ning maastikulisi iseärasusi) kõrval üks kolmest tähtsaimast tegurist, millest sõltub lõpptulemuse kvaliteet. Viinamarjasortide maitseomaduste teadmine on kasulik just seetõttu, et suurel osal veinidest on see kirjutatud veinipudeli etiketile.
Viinapõletamine – 18. saj tõusis tähtsale kohale, sest viina hind oli 2 korda suurem, kui viinaks aetava vilja hind.
Viinamarjasort on valmistamistehnoloogia ja terroir´i ( see sisaldab endas nii pinnast, millal viinamari kasvab kui ka kliimat antud asukohas ja hüdrogeoloogilisi ning maastikulisi iseärasusi) kõrval üks kolmest tähtsaimast tegijaist, millest sõltub lõpptulemus, mis on vein.
Viinamari on kergelt roosa kestaga ja seetõttu saab sellest valmistada ka roosasid veine, leotades marjakesi pärast pressimist kauem marjamahlas (seda nimetatakse matseratsiooniks). Veinid on veidi magusad ja mahlaselt puuviljased, madala happesusega ja aromaatsed.
Viina aktsiis on näiteks Lätis 1,5 korda madalam kui meil.
Viina - ja likööritoodete hulk pidi viie aasta jooksul vähenema 50%, ebatervislike puuvilja- ja marja-piiritusjookide tootmine pidi lõppema 1988. a. Tegelikult kahanes alkoholi toodang juba esimese aastaga 1985-1986 kahekordselt.
Viinamari on samas suhkrurohke ja erksalt aromaatne ning et marjad on vastuvõtlikud väärishallitusele, kasutatakse Furminti, Harslevelü ja Muscati segu dessertveinide valmistamisel, mille heaks näiteks on Tokaji Aszu.
Viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest joomingust ka nendel inimestel, kellel ei ole pikaajalisi probleeme alkoholi liigtarvitamisega.
Viinad - akvaviit köömne viin levinud skandinaavia maades,aniisiviin prantsusmaal ja kreekas, genever hollandist,džinnid Puuvilja viinad - pole puuviljadega maitsetatud aga kohe tehtud puuviljadest.
Viinamarjakasvatuskultuurile on Hispaania tänapäeval üks maailma suurimaid veinitootjaid. Hispaania veinid on suurepärase kvaliteediga, sest viinamarjaistandusi on väga palju ning kvaliteedikontroll range.
Viinamarjakasvatuselt on Tšiili maailmas esimeste hulgas, kuna toodab nendest ka veini, ekspordib ning tarbib ka ise • Enam arenenud loomakasvatusharud(piirkonniti)? Liik Loomade arv (tuhandetes)
Viinapuu - istandus suur, täis rippumas tarjasid rohkeid, seal oli; üks osa sest lage tanner, kus päikese paistel marjad jo kuivasid, kuid osas teises vast korjati puilt neid.
Viinamarjad – Veinid, brändid, sh konjakid Õunad, pirnid – Siidrid, kalvadossid Viinamarja press jäätmed – grepp, valmistatakse Itaalias, More valmistatakse Prants.
Viina - MARI VISKAS VIINA VISKAS VEINI, LIKSI KA VISKAS VISKIT, BRÄNDIT, KONNI VERMUTIT JA SAMAGONNI ÕLUT VISKAS, VISKAS DZINNI VISKAS NII, ET HING JÄI KINNI
Viinamäel on eesli pealuud koonuga Firenze poole, siis võib ta pimedas Tessa juurde minna. Siis on Gianni kodust ära. Nii said nad nii mõnedki korrad koos olla.
Viinapõletamine – viina hind oli kaks korda kallim viinaks aetava vilja hinnast, mistõttu umbes kolmandik kogu teraviljasaagist läks viinakateldesse.
Viinamarjade poolest – igas piirkonnas on omad sordieelistused (sageli seadusega paika pandud). Tavaliselt on osa viinamarjadest tumedakestalised.
Viinamarjasort on populaarne ka Austraalias, kus segatakse palju Chardonnay’ga tänu selle neutraalsusele ja kõrgele saagikusele.
Viina - ja viljapuude puhastamiseks oli vaja massiivseid nugasid. Rooma perioodil varustati need võimalusel raudteradega.
Viinapõletamine - uus moodus, kuidas vilja rahaks teha ja see neelas sajandi teisel poolel juba kolmandiku viljasaagist ning laastas
Viinamarjad on kasvanud, korjatud, destilleeritud, laagerdunud ja villitud ainult ühes konkreetses konjakimõisas (lossis).
Viinamarjakasvatuspiirkondadeks on ka Ribera del Duero, Penedes ja La Mancha, mis viimastel aastatel on tootnud üha parema kvaliteediga veine.
Viina alkoholisisaldus on 38%-st (Eesti viin) kuni 80%- ni (Viru valge vägev). Viinade nimetused erinevad retsepti poolest.
Viinamarjasiirupi keetmiseks on vaja toorest viinamarjamahla, seda keedetakse u 20 tundi, paksendajaks lisatakse maisitärklist.
Viinamäetigu on ühtlasi ka Eestimaa suurima kojaga tigu ning on siinsete tingimustega üsna hästi kohanenud.
Viinamarjasuhkur on glükoos, mis on fruktoosist natukene vähem magus, kuid imendub inimorganismis väga ruttu.
Viinamarjasortidel on veinistiilide kujundamisel suur tähtsus, see määrab värvi, alkoholisisalduse ja stiili.
Viinamari on Cabernet Sauvignon’i feminiinsem, pehmem, vähem tanniinseim, kiiremini küpsev vennake.
Viinamarjasortide teadmine on kasulik just seetõttu, et suurel osal veinidest on see kirjutatud veinipudeli etiketile.
Viinamäetigudel on taandarenenud kammikujulised lõpused ja peamiselt toimub hingamine otse õhust kopsuga.
Viinamäeteo koda on kuni viie (isegi seitsme) sentimeetri kõrgune ja ühe looma kaal ulatub 30 grammini.
Viina etanoolisisaldus on 35%-80%. Viina toodetakse kas viljast, kartulist või veinitööstuse jääkidest.
Viinamarjakasvataja eestis on J. Kivistik Räpinas, kelle käest on võimalik hankida ka paljundusmaterjali.
Viinamarjaseemne - , virsiku- või aprikoosituumaõli- eelistatult saadudu külmpressimise teel.
Viinamarjasort on Viura. Valmivad klassikalised punaveinid rohke tamme ja vanilje maitsega.
Viinaklaas - 12-14 cl, kangustatud veini klaas- 16-19 cl, valge veini klaas- 22-25 cl,
Viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime
Viinamarju nimetatakse rosinateks. Jagunevad seemneteta ja seemnetega rosinateks.
Viinapuu viljaks on munakujuline ja mahlakas mari ning seda nimetatakse viinamarjaks.
Viinad on piiritusest lahjendasmise teel saadud kanged alkohoolsed joogid.
Viinamarjad on hapud. – Tahetud asja mitte saades seda halvustama asuma.
Viinapuu on parasvöötme lõunapoolsete alade ja lähistroopika taim.
Viinamarjaveine – edaspidi veine saadakse spetsiaalsetest veinisortidest.
Viinapuid on kultiveeritud juba marjade saamiseks ligi 6500 aastat.
Viina on võimalik valmistada kartulist, suhkrupeedist, riis.
Viinamarjavein – saadakse viinamarjamahla alkohoolsel käärimisel.
Viinamari on viinapuu mahlakas, suhkru- ja vitamiinirohke vili.
Viinapuu on üks vanemaid ja levinumaid kultuurtaimi maailmas.
Viinamarjade pressimisjääkidest – nahkadest, vartest ja mehust ning ka mahlast.
Viinamarjade tootmisel on teistes võimsalt üle Itaalia ja Prantsusmaa.
Viinapõletus - ja õllepruulimisõigus, mida talupojal polnud.
Viinapuu – Vahemereline kliima (Hispaania, Austraalia)
Viinapuu - Vitis Sinine kuslapuu – Lonicera caerulea
Viinamarjades on saavutanud teatud kindlad proportsioonid.
Viinamarjasortidel on veinistiilide kujundamisel suur tähtsus.
Viinamarjasuhkrud - C6H12O6(organismide peamine enegiaallikas.
Viinamarjasuhkur ehk glükoos paikneb viljades vabas olekus.
Viinamari on toestust vajava hariliku viinapuu vili.
Viinamarjad – viinirypäleet Teatris – teatterissa
Viinamäeteo - Gorgonzola Gran Selezione juustu kastmes
Viinamarjade valik on kujundanud Madeira veini ainulaadseks.
Viinamarjasaagi korjamine on veinivalmistamise esimeseks sammuks.
Viina - ankur olid nagu tina tuhka kadunud.
Viinamarjasortideks on valged Palomino ja Pedro Ximenez.
Viinamarjakasvatus on tuntumaid põllumajandusharusid.
Viinapuu on soojema parasvöötme taim.
Viinad on kanged alkohoolsed joogid.
Viinamari – on üldtugevdava toimega;
Viina - ja õlipuud ning tsitrusi.
Viina ehk absindi maitsestamiseks.
Viinaköök - koht, kus toodeti viina.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Viinapuulised - Vitaceae Parthenocissus quinquefolia harilik metsviinapuu( lehed on sõrmjad, viietised, elliptilised, jämeda saagja servaga, värvuvad sügisel violettpunasteks, viljad söödavad)
Vote UP
-1
Vote DOWN
Viinamarjasuhkur e. Glükoos..........................................................................................................7 Kasutatud kirjandus.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Viinapuu - ebajahukastet (viinapuu-lehemädanikku), viinapuu jahukastet, tahmkatet, juureseeni ja baktervähki.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Viinapõletamine – 19 sajandini oli viinapõletamine mõisate eesõigus.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Viinapõletamine – производство спирта
Vote UP
-2
Vote DOWN
Viinamäeteod on hermafrodiidid: ühel isendil on nii emas-, kui ka isassuguorganid.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun