Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Valged ja roosad veinid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

SISUKOR
SISSEJUHATUS 4
1 VEINI AJALUGU 5
2 VIINAPUU 6
2.1 Viinapuu 6
2.2 Kasvukoht 6
2.3 Viinapuulehed 6
3 VIINAMARI 7
3.1 Välimus 7
3.2 Viinamari kui tervistav saadus 7
3.3 Viinamarjade kasvatamine 7
3.4 Viinamarjasordid 8
4 TUNTUIMAD VIINAMARJASORID 9
4.1 Rohelised viinamarjad – valged veinid 9
4.2 Punased viinamarjad – punased/roosad veinid 11
5 VEINI VALMISTAMINE 12
5.1 Valge veini valmistamine 12
5.2 Rose -veini valmistamine 13
6 TARBIMINE 14
6.1 Temperatuur 14
6.2 Õige vein õige roa kõrvale 14
6.2.1 Valged veinid 14
6.2.2 Rose-veinid 15
7 PAKENDAMINE 16
7.1 Pudelite tüübid 16
7.2 Korgid 16
8 VEINIDE SÄILITAMINE 17
8.1 Õhuniiskus 17
8.2 Valgustus 17
8.3 Temperatuur 17
8.4 Stabiilsus 17
8.5 Valge ja roosa veini säilitamine 18
KOKKUVÕTE 19
KASUTATUD ALLIKAD 20
LISAD 22
Lisa 1. Valge veini valmistamine
Lisa 2. Roosa veini valmistamine

  • SISSEJUHATUS
    Vein (ladina vinum 'vein') on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook . Veini tehakse peamiselt viinamarjadest.
    Veini alkoholisisaldus jääb vahemikku 7–15%. Värvuse põhjal jaotatakse veinid valgeteks, punasteks ja roosadeks (rosé). Lisaks sellele liigitatakse veine ka tootmistehnoloogia, maitseomaduste ning regionaalse päritolu järgi.
  • VEINI AJALUGU


    Vein, mille sünnidaatum paigutatakse erinevate arheoloogiliste leidude järgi 3500 – 12000 aasta tagusesse perioodi, on vanem kui meie ajaarvamine. Joogi algkodu jääb oletatavasti Kesk- Aasiasse , tänapäevase Iraagi maile, mida läbis iidne Vahemere äärest Hiinasse kulgev Siiditee. Seda, et veini oskasid vääriliselt hinnata araablased, egiptlased , kreeklased ja roomlased , tõendavad
  • Vasakule Paremale
    Valged ja roosad veinid #1 Valged ja roosad veinid #2 Valged ja roosad veinid #3 Valged ja roosad veinid #4 Valged ja roosad veinid #5 Valged ja roosad veinid #6 Valged ja roosad veinid #7 Valged ja roosad veinid #8 Valged ja roosad veinid #9 Valged ja roosad veinid #10 Valged ja roosad veinid #11 Valged ja roosad veinid #12 Valged ja roosad veinid #13 Valged ja roosad veinid #14 Valged ja roosad veinid #15 Valged ja roosad veinid #16 Valged ja roosad veinid #17
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-02-14 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 40 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor liilia mi Õppematerjali autor
    Referaat on mõeldud kasutamaks abivahendina. Sama tööd ei saa kasutada, kuna puudu on kasutatud allikad. Puudu on ka tiitelleht.

    Referaadi kohta on thetud ka slaidshow + slaidi tekst. Kui huvi võib küsida ja küsida võib ka kasuatud kirjandust.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    6
    docx

    Veiniõpetus

    Prantsusmaa veinipiirkonnad. Burgundia ­ kõige peenem ja kallim veinipiirkond maailmas, Burgundia jaguneb alapiirkonadeks: kõige põhjapoolsem on Chablis (veinidel on eriline mineraalsus, vahel lausa soolakas merelõhn, mis tuleneb lubjakivipinnasest); Cote d` Or (Kuldne kallas) ­ jaguneb kaheks Cote de Nuits (Pinot Noirist valmistatud punaveinide ala) ja Cotes de Beaune (valm. Nii valgeid kui punaseid veine). Võrreldes Chablis`ga on Cotes de Beaune Chardonnay vein palju täidlasem ja kreemisem, sageli on lausa võid tunda. Cotes de Chalonnais ja Macon pakuvad lihtsamaid ja odavamaid burgundereid. Burgundia alla arvatakse ka Beaujolais. Champagne ­ kõige põhjapoolsem ja jahedam Prantsusmaa veinipiirkond. Sampanja on jook, mille teine käärimine toimub pudelis. Loire`i org Alsace ­ marjad on pigem Saksa päritolu Jura veinid on kanged, teravad ja Savoie ­ mäestikuveinid

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    17
    docx

    Veinist

    3000 ekr ­ veini toodeti Babüloonias. 1900 ekr ­ veini toodeti Egiptuses. 560 ekr ­ esimesed tõendid veinitootmise kohta Euroopas ­ VanasKreekas. 400 ekr ­ Etruskid valmistasid veini praeguse Itaalia territooriumil. 100 ekr ­ veini valmistamine VanasRoomas. Sealt edasi levis veini valmistamine kogu Euroopa praegustesse veinikasvatuse piirkondadesse. Koos kolonialiseerimisega jõudsid viinapuud ka Uude Maailma. Prantsusmaal laagerdati esimesed veinid ca 2000 aastat tagasi ­ Provence`s. Viinapuude kasvatamine Tänapäeval valmistatakse kogu maailmas veini veiniviinapuu (ld. Vitis Vinifera) marjadest. Liik on väga vana ja ajalugu ulatub ca 200 000 aastat. Sellest sordist valmistati ka tõenäoliselt maailma esimesed veinid, kuigi iidsetel aegadel tehti veini ka paljudest muudest viinamarjaliikidest. Viinapuude kasvatamisel kvaliteetse veini saamiseks on põhilisteks määravateks teguriteks kliima ja pinnas. Kliima

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    46
    pptx

    Veini koolitus.

    Veinide ajalugu Veinide ajalugu Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede piirkonnas, umbkaudselt tänase Gruusia ja Kurdistani aladel. Ajaliselt tõenäoliselt 8000 aastat tagasi. Oletuste järgi pandi peotäis metsikuid viinamarju savipotti ja unustati sinna mitmeks päevaks. Unustatud viinamarjad hakkasid käärima ja nii valmiski esimene vein. Kui kiviaja ühiskond edasi arenes ja osati juba paremini põldu harida tekkisid esimesed saaduste ülejäägid, mis omakorda panid aluse kaubandusele. Esimene veinikaupmees võis elada mõnes Sumeri linnades, tänases Lõuna -Iraagis. Vein levis kiiresti kõigis Vahemereäärsetes maades. Seda valmistasid nii egiptlased, kes tegid seda rikkamatele. Samuti kreeklased, kes valmistasid veini kõigile ühiskonnakihtidele. Veini võtsid omaks roomlased.

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    22
    docx

    Veinid

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits VEINID Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 13.03.14 SISSEJUHATUS Vein on viinamarjadest kääritatud naturaalne jook, mille alkoholisisaldus jääb vahemikku 7­15%. Värvuse põhjal jaotatakse veinid valgeteks, punasteks ja roosadeks (rosé). Lisaks sellele liigitatakse veine ka tootmistehnoloogia, maitseomaduste ning regionaalse päritolu järgi. 1. VEINI AJALUGU Vein kütkestab, hurmab ja ahvateleb rohkem kui ükski teine jook maailmas. Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede piirkonnas, umbkaudu praeguse Gruusia ja Kurdistani aladel, ja arvatavasti juba 8000 aastat tagasi. Levinuima oletuse

    Kaubandus ökonoomika
    thumbnail
    44
    docx

    ITAALIA VEINID

    Järvamaa Kutsehariduskeskus Müügikorraldus Referaat ITAALIA VEINID Terje Heidemann MK2 Juhendaja: Ruth Muru Paide 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS......................................................................................................... 3 1.ITAALIA VEINIDE AJALUGU.................................................................................... 4 2.ITAALIA TÄHTSAIMAD VEINIREGIOONID................................................................5 3.KVALITEEDINÕUDED.....................

    Joogiõpetus
    thumbnail
    12
    doc

    VEINIMAA HISPAANIA

    VEINIMAA HISPAANIA 1. MIS ON VEIN? MILLEST VALMISTATAKSE JA KUIDAS?..........................................2 Kõige üldisemalt valmivad veinid järgmiselt:.....................................................................2 Veinid jagunevad värvuse järgi: .........................................................................................2 Millest tulenevad veinide erinevused ­ Terroir? ...............................................................2 2. VEINI DEGUSTEERIMINE....................................................................................................2 3. VEINIDE KLASSIFITSEERIMINE TÜÜBI JÄRGI............................................................3 Tootjamaa.............

    Geograafia
    thumbnail
    48
    ppt

    VEIN

    VEIN Koostaja: Marleen Alle K-12A SISSEJUHATUS 1. Veinivalmistamise ajalugu 8. Roosa vein ja klarett 2. Veinivalmistamise algus 9. Punane vein Hispaanias 10. Cava, Champagne ja teiste 3. Oskus lugeda etiketti vahuveinide valmistamine 4. Kvaliteetveinid 11. Veinide säilitamine 5. Traditsioonilised veinid 12. Tarbimine ja sobivad 6. Laagerdunud veinid klaasid 7. Valge vein 13. Kasutatud materjal VEINIVALMISTAMISE AJALUGU  Veini valmistamine, kui  Kreeklased on veini selline, oli vanasti säilitamise kunsti eelkäijad ja leiutajad seotud nõidumise ja  Välja töötanud religiooniga konserveerimise viisid,  Esimestena hakkasid kasutades selleks puuvaiku veine klassifitseerima ja vürtse (vaiguga vein on

    Joogiõpetus
    thumbnail
    38
    docx

    Valge veini ja toidu kokkusobivus

    ..................................................................................................... .........6 2.8. Lisandite kasutamine..............................................................................................6 2.9. Loodussõbraliku tehnoloogiaga veinid..................................................................6 3. Enimlevinud valged viinamarjasordid.............................................................7-12 4. Valge veini ja toidu kokkusobivus.......................................................................13 4.1. Veini maitsed.............................................................

    Kokandus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun