Mis veebilehti külastad? Anna Teada Sulge
Facebook Like
Küsitlus


Gruusia köök (0)

1 HALB
Punktid
 
Säutsu twitteris
TARTU ÜLIKOOL
Pärnu kolledž
Turismiosakond
M.M.
TH - 1
GRUUSIA KÖÖK
Referaat
Juhendaja : Anne Roosipõld
Pärnu 2013
Sisukord
Sissejuhatus 3
1. Toit 4
1.1. Soolased road 4
1.2. Magustoidud 7
2. Joogid 8
2.1. Veinid 8
2.2. Borjomi vesi 9
3. Võrdlus eesti köögiga 10
Kokkuvõte 11
Kasutatud allikad 12

Sissejuhatus


Oma referaadi koostan ma Gruusia köögi teemal. Selle köögi valisin enda teemaks, sest mul on gruusia köögi kohta vähe teadmisi. Gruusia on kultuuriliselt Eestist erinev, seetõttu usun, et saan selle referaadiga uusi ja huvitavaid toite teada.
Uurimisülesanded:
  • selgitada välja milliseid toite Gruusias süüakse
  • saada uusi teadmisi Gruusia köögi kohta
  • anda väike ülevaade kommete kohta
  • võrrelda eesti ja gruusia kööki

Referaadi materjale otsin internetist. Kasutan erinevaid blogisid, sest ametlikke allikaid gruusia köögi kohta on väga raske leida.

1. Toit

1.1. Soolased road


Gruusia köök on pikkade traditsioonidega ja võrratuid maitseelamusi pakkuv . Gruusias tarvitatakse rohkesti aedvilju , seetõttu sisaldavad toidud palju C- vitamiine. Gruusias kasvab rikkalikult pähkli- ja viljapuid, mitmekesistada, erilisi maitseid anda ja toidusedelit rikastada. Pähklitest valmistatakse mitmesuguseid kastmeid , pirukaid ja magustoite. Tihti kuuluvad pähklid suppide , köögivilja- ning lihatoitude koostisse. Puuvilju tarvitatakse toitudes mitmesugustes valmimisastmed (poolvalminult, küpselt, veinina), saavutades vaheldusrikkaid maitseid. Baklazaane, tomateid ja pabrikat lisatakse paljudele toitudele. Liha valik on samuti mitmekesine . Lambaliha kõrval süüakse palju kana -, sea - ja veiseliha ning siseelundeid. Toidu valmistusviisid on vaheldusrikkad, paljud gruusia toidud on võitnud ülemaailmalise tunnustuse- hartsoo-supp, ploomidega hautatud liha jm. Toite maitsestatakse pipra , kaneeli , safrani, kardemoni, köömnete, paprika ja paljude teiste vürtsidega. Maitserohelisena tarvitatakse peale tilli ja peterselli veel estragoni, kinzat, piparmünti. Peale nende lisatakse toitudele veel kukerpuumarju kuivatatult ja pulbrina, poolvalmistatud hapusid ploome (tkemali), granaadimahla või -seemneid, värsket ingverijuurt, kappareid, küüslauku jm. Kasutatakse ka maitseainete segusid ningi teravmaitselisi kastmeid.
Gruusia köögiga on selline lugu, et kui oled korraks proovinud, sööd elu lõpuni selle mägirahva parimaid palu hinkalidest šašlõkini. Kui grusiin sööb, siis nii, et laud on lookas, kui joob, siis nii, et maa on märg. Gruusiast on ka pärit peolaua juhataja väärikas aunimetus ehk tamada. Kui tamada joob, joovad kõik ning joovad just sellise mõõdu, mis eesjoojal just pihku on sattunud.
Tamada toostid järgnevad üksteisele kindlas ja muutumatud rutiinis ja kindla korra alusel. Laudkond kuulab iga sõna ning naudib sõnumi sisu ning selle keelelist ilu, kuna tihti esitatakse need luulelises vormis. Toosti ütlemiseks tuleb tamadalt saada luba ning heakskiit, seejärel lora palju tahad , peaasi et lõppeb toosti ning kapatühjendamisega.
Grusiinide külalislahkuse märgiks on pidulauad alati kaetud vähemalt kahes
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Gruusia köök #1 Gruusia köök #2 Gruusia köök #3 Gruusia köök #4 Gruusia köök #5 Gruusia köök #6 Gruusia köök #7 Gruusia köök #8 Gruusia köök #9 Gruusia köök #10 Gruusia köök #11 Gruusia köök #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-12-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor MaaritM Õppematerjali autor

Lisainfo

Uurimisülesanded: selgitada välja milliseid toite Gruusias süüakse, saada uusi teadmisi Gruusia köögi kohta, võrrelda eesti ja gruusia kööki.

Märksõnad

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

16
pptx
GRUUSIA
10
doc
Hiina Köök
25
doc
Hiina köök
12
doc
Hiina köök
12
ppt
Prantsuse köök
4
doc
India köök
12
doc
Eesti köök
3
doc
Prantsuse köök





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
või
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun