Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"korgid" - 91 õppematerjali

korgid - pudeli sulgemiseks vüi kallamiseks, ööseks ei või kinni jätta Puuviljade säilitus nõu- plastmassist, sektoriteks jaotatud Tilgutus pudel ehk drepper Dash pudel-tilgutus pudel- vingete maitsete andmiseks segujookidele
thumbnail
2
docx

Baaritöö vahendid

Baaritöö vahendid Shaker- raputi- klassikaline(koosneb kolmest osast, valmistatud roostevabast terasest, keskmisel osal on sisseehitatud sõel. Bostoni shaker(koosneb kahest osast, alumine klaas on roostevabast terasest ja ülemine klaasist). Seguklaas- klaas, milles valmistatakse jooke mida ei shakeita, vaid segatakse Baari sõel- kastutatakse kurnamiseks, jää vältimiseks Baari lusikas Kokteili segaja segamisaeruke Jäänõu- tanggid, Metalis mesuurid, ehk mõõtenõud- 2,4,6 cl Jääsõel- aukudega ja sakid servad Mahlapress- sidrunmahla, apelsiini mahl segujookides Noad- sakilise srvaga, et puuvilju lõigata Riiv- riivitakse shokolaadi, muskaati, sidruki koort Plastmassist lõikelaud Jäävasa- haamer Jääpuustaja- tehakse prapeer jääd(killud) Korgitser-veinupudelite avaja Vahuveini pudelite avaja Tavaline avaja- õllepudeli, karastusjookide avamiseks Konservipurgi avaja Käterätikud Kokteili tikud- võib tüsta näpuga, kui...

Majandus → Klienditeenindus
7 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VEINI VEAD JA SELLE ÄRA TUNDMINE

See lamestab või rikub veini, muutes selle lõhna ja maitse hallitanud papi sarnaseks või millekski veel hullemaks. Harva juhtub seda, et korgis oleva mikroprao kaudu väljastpoolt nakkus veinini jõuaks. Veini lõhnas on sel juhul kibekas kopituse ja seenelõhn. Samamoodi lõhnab ka kork. Veini ,,korgiviga" tähendabki lühidalt öeldes ebameeldivat lõhna ja maitset. Seepärast ongi looduslikku korki hakanud asendama klaasist, plastist ja keermega korgid. Klaasist ja keermega korkide pooldajad kinnitavad, et need mitte ainult ei väldi trikloroanisooli, vaid ka võimaldavad pudelis oleval veinil puhtamalt areneda. Noorte veinide puhul, mis kiiresti ära juuakse on nimetatud korgid kindlasti paremad, kui looduslikud korgid. Laagerduvate veinide puhul võib selles (alati ei pruugi) tekkida reduktsioon, aroom sulgub ja vein muutub ilmetuks. Dekanteerimisel ärkab vein aga enamasti ellu. Väga pikaajalise keeratava korgi all säilitamise

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Veini valmistamine

Aastakäikude segamine Peaaegu kõik veinid, kaasa arvatud maailma kalleimad aastakäigud, on mingil määral segatud. Oluline on, et iga segu oleks paremini tasakaalustatud ja täielikum kui ükski selle koostisosadest. Enamasti on veinid segatud mitme viinamarjaistanduse ja mitme sordi marjadest. Kriitilise tähtsusega on veini stabiliseerimine, mis võib seisneda mitmes protseduuris: Selitamine Filtreerimine Lisaained Külmstabiliseerimine. Korgid Veinipudelid tuleb sulgeda nii, et õhk juurde ei pääseks. Vähemalt kolmsada aastat on kasutatud korki, mis on paindlik ja tõhus sulgur. See on kergesti eemaldatav, on suhteliselt odav ja ei mõjuta veini. Pikemad ja ühtlasemad korgid on kõige kvaliteetsemad. Pudeldamine Tänapäeval on pudeldamine mehhaniseeritud ja suurfirmadel on oma villimisliinid, mida kasutatakse pidevalt. Pudelite sulgemisviisi üle käib palju vaidlusi. Laagerdamine

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Jäätmed

Pakendikonteinerisse tuleb panna: · plastpakendite jäätmed (jogurti- ja võitopsid, kosmeetika- ja hooldustoodete pakendid, ketsupi- ja majoneesipudelid, sampoonipudelid, plastnõud ja ­karbid jm. puhtad plastpakendid); · klaaspakendite jäätmed (värvitust ja värvilisest klaasist alkoholipudelid, kõik pandimärgita klaasist pudelid, purgid jm. puhtad klaaspakendid); · metallpakendite jäätmed (toidu- ja joogipakendi metallkaaned ja korgid, konservpakendid); · joogikartongist jäätmed (kartongist piima- ja mahlapakendid jm. puhtad kartongpakendid). Ei tohi panna: toiduga määrdunud pakendeid, plastist mänguasju, ohtlike ainete pakendeid (nt. kodukeemia), arosoolpudeleid. 3. Biojäätmed Kodumajapidamises võid biolagunevad jäätmed koguda kompostritesse, kuid korterelamutes ja ettevõtetes tuleb need koguda olmeprügist eraldi, just selleks ettenähtud biojäätmete

Põllumajandus → Põllumajandus
15 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

mõned bakterid. · Lisaaeined. Peaaegu kõigis veinides on keemilisi lisaaineid, mis tagavad selle värskuse ja toimivad mõnikord bakteritest või pärmseentest tingitud riknemise vastu. · Külmstabiliseerimine. Jahutatud veinis tekivad sageli kaaliumbitartraadi kristallid. Need on ohutud, kuid tarbijad peavad neid ebameeldivaks. Enamasti kuulub veinivalmistamisse ka veini jahutamine, nii et viinhappe soolad sadestuvad ja neid on võimalik välja filtreerida. 1.6 Pudeldamine ja korgid Tänapäeval on pudeldamine mehhaniseeritud ja suurfirmadel on oma villimisliinid, mida kasutatakse pidevalt. Pudelite sulgemisviisi üle käib palju vaidlusi. Veinipudelid tuleb sulgeda nii, et õhk juurde ei pääseks. Vähemalt kolmsada aastat on kasutatud korki, mis on paindlik ja tõhus sulgur. See on kergesti eemaldatav, on suhteliselt odav ja ei mõjuta veini. Pikemad ja ühtlasemad korgid on kõige kvaliteetsemad. Plastik ja tehiskorgid on odavamad alternatiivid, neid kasutatakse

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kõrgushüppe määrused

Kõrgushüppe määrused Võistluskorraldus Hüppejärjekord otsustatakse loosiga. Kohtunikud tõstavad latti 5cm kaupa, hiljem tõstetakse kõrgust minimaalselt 2 cm kaupa. Organiseerijad kehtestavad minimaalse kvalifikatsiooninormi, mis peab olema edukalt ületatud kolme katsega. Sportlastel on ühe katse sooritamiseks aega 1,5 minutit. Strateegilistel kaalutlustel võib võistleja kvalifikatsioonihüpped vahele jätta ja alustada võistlust esimeselt kõrguselt. Kui esimene kõrgus on edukalt ületatud, võib sportlane ise valida, millist kõrgust ta hüppama läheb. Äratõuge peab toimuma ühelt jalalt. Kolme ebaõnnestunud katse järel eemaldatakse võistleja võistlustelt. Varustus Jalatsid: Tald ei tohi olla üle 13 mm paks. Kanna ja pöia all on naelad (varem ka korgid). Teises jalas võib sportlane kanda tavalist jooksukinga. Latt, postid ja maandumismatt Latti pikkus peab olema 3.98 m ja kaal 2 kg. See võib olla valmistatud puidust või plastikust. Postid ...

Sport → Kehaline kasvatus
19 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Torude painutamine ja valtsimine

ülesse. Pärast seda märgitakse kriidiga paindekoht ja asetatakse toru rakendisse nii, et keevitusõmblus asuks küljel Toru painutamiseks võetakse mõlema käega tema pikemast otsast kinni ja painutatakse ettevaatlikult nurga alla. Pärast eemaldatakse torust liiv ja puhutakse suruõhuga läbi. Kuumalt painutatakse torusid tavaliselt täidetult. Gaaside väljapääsemiseks tuleb ühte korki teha väikesed augud, vastasel juhul võib toru painutamise ajal lõhkeda võo puidust korgid otsast ära lennata. Tavaliselt võetakse torude painutamisel kuumutatava osa pikkus järgmiselt: painutamisel 90 kraadi nurga all ­ 6d,60 kraadi nurga alla ­ 4d ja 45 kraadi nurga alla ­ 3d Terastorusid kuumutatakse tänapäeval tavaliselt gaasileegiga või kõrgesagedusvooludega kuni kirsipunase värvuseni.

Varia → Kategoriseerimata
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Prügi ja jäätmed

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Prügi ja jäätmed Referaat Õpilane: Virko Mägi E-06A Pärnu 2008 Kuidas sorteerida prügi? Prügi võib jagada mitmeti. Oleneb sellest, kuidas kohalik(ud) prügifirma(d) sorteeritud prügi vastu võtavad. Prügi sorteerimine oleneb ka sellest, millised võimalused on sorteerijal (näiteks, kas on võimalik orgaanilist prügi kompostida). Järgnev on üldlevinum prügi sorteerimise skeem: PRÜGI PABER PLASTIK METALL KLAAS ORGAANIKA OHTLIK PRÜGI OLME Lisaks eelnevale võib veel sorteerida eraldi vanad tekstiilid, tetrapakendid, puhtad kilekotid ... Kuidas saada aru, et tegemist on mingit kindlat liiki prügiga? Järgnevalt on käsitletud eeltoodud prügiliike eraldi vastavalt nende omadustele. Pab...

Loodus → Keskkonnaökoloogia
130 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kodus tekkivad jäätmed ja nende utiliseerimine.

KODUS TEKKIVAD JÄÄTMED JA NENDE UTILISEERIMINE SISUKORD · Sissejuhatus......................................................lk 3 · Kodus tekkivad jäätmed...................................lk4 · Jäätmete utiliseerimine.....................................lk5 SISSEJUHATUS · Kodumajapidamises igapäevaselt tekkivatest jäätmetest suur hulk on pakendijäätmed, vanapaber ja biolagunevad jäätmed. Kui neid jäätmeliike eraldi koguda, tekib umbes 70% vähem segaolmejäätmeid kui varem. KODUS TEKKIVAD JÄÄTMED · Ohtlikud jäätmed (jääkõlid, õlifiltrid, värvi-, liimi-, laki- ja lahtustijäätmed, elavhõbedalambid, vanad ravimid, elavhõbedat sisaldavad jäätmed, patareid ja akud jms). · Elektroonikajäätmed (olmelektroonika ja kodutehnika, nt külmik, pesumasin, mikser, triikraud, föön, raadio jne)...

Loodus → Keskkonna õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Korgitamm

Korgitamm elab 150­250 aastat. Esimest korda kogutakse korki 25 aasta vanustelt puudelt. Iga järgmise 9­12 aasta järel saab puult uuesti korki ja puu eluajal 12 korda. Korgi kogumine ei ole automatiseeritud ja see toimub täielikult käsitsi. Maailmas on korgitammeistanduset all 25 tuhat km². Euroopa korgitööstus toodab aastas 340 tuhat tonni korki väärtusega 5 miljardit eurot ja pakub tööd 30 tuhandele inimesele. Veinipudelitele pandavad korgid hõlmavad korgi kogukasutusest 15%, kuid kasumist annavad 66%. Poole maailma korgitoodangust annab Portugal. Portugalis on keelatud korgitamme maha raiuda, välja arvatud vanad varisemisohtlikud puud, millelt enam korki ei saa. Ta kasvab kuni 20 m, kuigi see on tavaliselt rohkem kängus oma kohalikku keskkonda. Lehed on 47 cm pikad. Paljunemine Korgitamme viljaks on tammetõrud mis on 23 cm

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Olmejäätmed meie majapidamises

Olmejäätmed meie majapidamises. Elan oma perega kortermajas ja meie ühistu otsustas,et meie majas prügisorteerimist ei toimu.Seega leiavad igasugused jäätmed tee ühte konteineri.Näiteks riknenud või vana toit mida enam ei soovi süüa.Ka pakendijäätmed nt: jogurtitopsid,majoneesi-ja ketsupipudelid jm. plastikpakendid,ka klaaspakendid nagu pandimärgita klaaspurgid-ja pudelid,veel metallpakendid ,milleks on konservikarbid,purkide-ja pudelite metallkaaned ja korgid,tetrapakendid mis on tekkinud piima,jogurti ja mahla tarbimisel,kilepakendid samuti nt: piima,jogurti ja hapukoore pakendid.Veel viskame prügikasti ka närtsinud lilled ja oksad.Kui meil oli veel kass,siis ka kassiliiv sai samasse pandud.On ka sattunud ohtlike jäätmeid nt:vanad ravimid,vanad patareid,katkised elektripirnid,deodorandi pudelid ja tühjaks saanud kodukeemia pudelid.Nüüd kui olen saanud rohkem teavet,viin vanad ravimid apteeki ja patareid kogumiskastidesse mis ostukes...

Loodus → Keskkonnakaitse
7 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Torude painutamine ja palistamine

Pärast seda asetatakse toru rakendisse nii, et keevitusõmblus asuks küljel. Painutamiseks võetakse mõlema käega tema pikemast otsast kinni ja painutatakse ettevaatlikult soovitud nurga alla. Pärast eemaldatakse torust liiv ja puhutakse suruõhuga läbi. Kuumalt painutatakse torusid tavaliselt täidetult. Kuumusest tekkinud gaaside väljapääsemiseks tuleb ühte korki teha väikesed augud, muidu võib toru painutamise ajal suure rõhu tõttu lõhkeda, või puidust korgid otsast ära lennata. Terastorusid kuumutatakse tänapäeval tavaliselt gaasileegiga või kõrgsagedusvooludega kuni toru saavutab kirsipunase värvuse, siis saab toru painutada.

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

KUIDAS TEGUTSEDA LABORIS TARGALT JA OHUTULT?

ohusümboleid ja laborivahendite kasutusvõimalusi. 1. Ohutusnõuded keemialaboris 1. Järgi täpselt tööjuhendi ettekirjutusi ja õpetaja/juhendaja nõuandeid. 2. Kui katse käigus juhtub mingi äpardus, pöördu KOHE ABI SAAMISEKS ÕPETAJA POOLE. 3. Ole ettevaatlik tulega. Hoia katseklaasi ava kuumutamisel poolviltu suunaga endast ja teistest eemale. 4. Hoia töökoht puhas ja korras! Väldi ainete sattumist kätele, lauale, riietele, põrandale. Aseta korgid alusele tagurpidi. 5. Kui mõnd ohtlikku ainet satub käele, tuleb käed kohe käed rohke jooksva veega pesta ning pöörduda abi saamiseks õpetaja poole. 6. Kasuta võimalikult väikesi ainekoguseid – nii tegutsed ohutult ja säästlikult! 7. Tundmatuid aineid nuusuta eemalt eemalt käega õhku enda poole juhtides! 8. Laboratoorseid töid sooritades ei tohi midagi maitsta! Ka igapäevaelus laialt kasutatavad ained võivad olla

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
26
xlsx

FK 8 Esterdamise reaktsiooni tasakaalukonstandi määramine

Reaktiivid 0,5 M NaOH lahus, fenoolftaleiin (ff) indikaator, etüületanaat (etüülatsetaat), etanool. Töövahendid Bürett, pipetid, 100 ml mahuga lihvitud klaaskorgiga suletavad kolbid, kaaluk Töö käik Kahte 100-ml mahuga korgiga suletavasse täiesti kuiva kolbi valmistatakse + 4 ml etüületanaati + 1 ml vett Need kaks kolbi, milles on reageeriv segu, suletakse kiiresti ning jäetakse se loksutades. Auramise vältimiseks on oluline, et korgid oleksid tihedalt suletu mõjutab temperatuur vähe. Kolvid märgistatakse ja jäetakse eraldi tasakaalukontsentratsioonid määratavad tiitrimise teel. Reageerivad segu Kahte 100-ml mahuga korgiga suletavasse täiesti kuiva kolbi valmistatakse + 4 ml etüületanaati + 1 ml vett Need kaks kolbi, milles on reageeriv segu, suletakse kiiresti ning jäetakse se loksutades. Auramise vältimiseks on oluline, et korgid oleksid tihedalt suletu mõjutab temperatuur vähe

Keemia → Füüsikaline ja kolloidkeemia
33 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Olmejäätmed

· Plastnõud ja -karbid · Muud puhtad plastpakendid · Kilekotid ja pakkekile Klaaspakend: o Värvitud ja värvilised klaasist alkoholipudelid, nt veini- ja viinapudelid (v.a. tagatisraha süsteemi kuuluvad pakendid) o Värvitud ja värvilised klaaspurgid o Muud värvitud või värvilised klaaspakendid, nt siirupi või õli klaasist pudelid Metallpakend: · Toidu- ja joogipakendite metallkaaned ning korgid · Konservpakendid, nt konservikarbid · Muud puhtad metallpakendid (v.a. tagatisraha süsteemi kuuluvad pakendid) Ohtlikud jäätmed: · Kasutatud õlid, õlised jäätmed, õlifiltrid, õlinõud ja -pakendid. · Vanad autoakud ja nendes sisalduv elektrolüüt. · Värvi, laki ja liimijäätmed, nende pakendid ning nendega saastunud töövahendid. · Puidukaitse- või immutusvahendid. · Päevavalguslambid ja niinimetatud energiasäästlikud pirnid.

Loodus → Keskkond
28 allalaadimist
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

võimalik välja filtreerida. 5.7. Pudeldamine Tänapäeval on pudeldamine mehhaniseeritud ja suurfirmadel on oma villimisliinid, mida kasutatakse pidevalt. Pudelite sulgemisviisi üle käib palju vaidlusi. Veinipudelid tuleb sulgeda nii, et õhk juurde ei pääseks. Vähemalt kolmsada aastat on kasutatud korki, mis on paindlik ja tõhus sulgur. See on kergesti eemaldatav, on suhteliselt odav ja ei mõjuta veini. Pikemad ja ühtlasemad korgid on kõige kvaliteetsemad. Plastik ja tehiskorgid on odavamad alternatiivid, neid kasutatakse tagasihoidlikumate veinide puhul. Õiged korgid tehakse korgitamme koorest. Korgilehti töödeldakse bakterite kõrvaldamiseks, seejärel pressitakse neist korgid välja. Küll aga võivad korgid vahel põhjustada veini saastumist. Kuna seda juhtub tihti, uurivad paljud firmad muid võimalusi nagu sünteetilised korgid ja isegi pudelite pitseerimine. 5.8. Laagerdamine

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Keemilised ohutegurid toiduainetööstuses, kemikalide mõju

ohtudest tervisele · Kokkupuute ärahoidmiseks rakendatavatest ettevaatusabinõudest · Hügieeninõuetest · Kaitsevahendite ja ­riietuse kandmisest ja kasutamisest · Avariiolukorras tegutsemisest Töötaja kohustused · Peab teadma, milliste kemikaalidega ta hakkab töötama · Tundma ohumärgistust · Teostama töid vastavalt kemikaalide kasutamise ohutusjuhendile ja kemikaalide ohutuskaartidele · Kontrollima, et töö lõpetamisel kõik kemikaalide nõude korgid oleksid suletud, · Kõikidele kemikaalinõudele panema peale eestikeelse märgistuse, mis seal sisaldub · Vajadusel töötama kemikaalidega sundventilatsiooniga ruumis või tõmbekapi all Aitäh!

Toit → Toiduhügieen
26 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Itaalia põllumajanduse analüüs

1. Riigi nimetus, Itaalia 2. Loodusvnd, mille piiresse riik jb itaalia kuulub vahemereliste alade loodusvndisse. 3. Kliimavde ja sellega seoses, millised ilmastikuolud antud riigis valitsevad suviti on kuiv ja kuum, troopilised humassid, keskmiseks temperatuuriks on 20-25 kraadi, taimed ei kasva. Talv on vihmane (niiske) ja soe, parasvtme humassid, keskmine temperatuur on 10-15 kraadi, philine taimekasvu periood. Aasta sademete hulk on 500-1000 mm. Mgede lhedal kuni 2000 mm. Seda mjutab mgine piirkond ja tnu sellele on sademete hulk suur. Valitsevateks tuulteks on kagu-passaattuuled. 4. Kas riik kuulub Phja- vi Lunariikide hulka? lunariikide 5. Kui suur on pllumajanduse osathtsus SKT-st vi RKT-st? Kui on vimalik leida, siis kas ja kui palju on see aja jooksul muutunud? Itaalia pllumajanduse osa SKTs on kllaltki vike vaid 2% ja hivatud vaid 3,9% tealisest rahvastikust, selle majandusharu roll riigi majanduses on vike: ainult ks kahe...

Geograafia → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kõrgushüpe

Kõrgushüpe Referaat Jaanuar 2008 Kõrgushüpe seisneb horisontaalse lati ületamises ilma seda puutumata, kasutades üksnes keha jõudu. Keldid pidasid kõrgushüppevõistlusi juba sajandeid tagasi, ametlikult peeti esimesed võistlused Suurbritannias 1840. aastal. Pärast reeglite kehtestamist 1865. aastal sai kõrgushüppest Ateenas 1896. aastal ka olümpiaala. Esimene naiste kõrgushüppevõistlus peeti 1895. aastal USA-s ja naiste esimene kõrgushüppevõistlus olümpiamängudel toimus Amsterdamis 1928. aastal. Võistluskorraldus Hüppejärjekord otsustatakse loosiga. Kohtunikud tõstavad latti 5cm kaupa, hiljem tõstetakse kõrgust minimaalselt 2 cm kaupa. Organiseerijad kehtestavad minimaalse kvalifikatsiooninormi, mis peab olema edukalt ületatud kolme katsega. Sportlastel on ühe katse sooritamiseks aega 1,5 minutit. Strateegilistel kaalutlustel võib võistleja kvalifikatsioonihüpped vahele jätta ja alustada võistlust esimeselt kõrguselt. ...

Sport → Sport/kehaline kasvatus
125 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vanilliini süntees

plastic syringe without a plunger. The needle must not touch the contents of the vial. This way the evaporating solvent can be collected in the syringe. Kuumutada segu kolvis B 130 kraadi juures silikoonõlivannis tõmbe all 5-7 minutit. Ilona Juhanson, 123964YASB, 19.03.13 A: Br2-MeOH + 100mg (0,82 mmol) 4-hüdroksübensaldehüüdi, sulgeda kolb ning loksutada jäävannis 30 sekundit. Võtta mõlemal kolvil korgid pealt ning valada A sisu kolbi B, mille sisu on juba kuum. Replace the cap with the stringe barrel on vial B and heat this mixture in the 130 oC silicon oil bath in a fume hood for one hour. By the end of the hour, most of the solvent that was in vial B will have collected in the syringe barrel and a dark brown residue will remain in vial B. Eemaldada kolb B kuumast ning lasta korralikult maha jahtuda. Eemaldada seejärel kork.

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Lugemistest Kadri

pioneeriks? 12. Miks sai Kadri oma 13. sünnipäeval vanaema käest pahandada? 13. Miks kahtlustati Kadrit Milka salli varguses? 14. Mis raamatut luges Kadri vanaemale ette? 15. Millist tädi Elsa poolt saadud nõuannet Kadri sageli meelde tuletas? 16. Mida pidas Urmas Kadri juures kõige ilusamaks? 17. Miks Kadril oli piinlik, kui tädi Elsa talle salli kaela sidus? 18. Tädi Elsa pool oli Kadril mitu ebameeldivat olukorda. Nimeta kolm. 19. Kuidas läksid korgid läbi, kui Urmas Kadrile ootamatult külla läks? 20. Miks sai Kadri sanatooriumis vene keele selgeks? 21. Mida sundisid vanemad Annet tegema, mida ta ei tahtnud? 22. Millega tegeles kaltsuring? 23. Mida sisaldas ajalehe Säde poolt saadetud kiri Kadrile? 24. Millise lubaduse oli vanaema andnud Kadri emale surivoodil? 25. Miks ei tahtnud vanaema Kadri isaga leppida? 26. Mida kirjutati Kadri isast ajalehes, mille üle oli Kadri väga uhke? 27. Millise juhtumiga seoses leppis

Kirjandus → Kirjandus
224 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jahutussüsteemi tehniline hooldus

alumisest paagist väljuv lõdvik. Samuti tuleks mootorisse panna uus jahutusvedelik kui vahetad termostaadi, plokikaane jne sest vana jahutusvedelik ei taga korrosiooni vastast kaitset uutele detailidele. Jahutusvedelik vahetatakse tavaliselt 2-3 aasta järel (ls. 60 000 km). Kui vana vedelik oli sogane siis peske süsteem läbi. Termostaat eelnevalt eemaldada. Uhad niikaua kui tuleb puhas vesi. Uue sissevalamisel jälgige ettenähtud kogusest, sulgege kõik alumised lõdvikud, korgid ja avage ülevalt õhutusventiilid need on tavaliselt radikasse mineva lõdviku küljes, Salongis keera kraan kuuma peale, võib lahti võtta tagasi tuleva vooliku ots. Siis sulgege need ja käivitage mootor 2-3 min. 2000-3000 põõret ja seejärel laske töötada tühikäigul seni kuni radiaatori lõdvikud lähevad soojaks. Seejärel täpsustakse paisupaagis vedeliku tase. Mootor töötab seni kuni ventilaator hakkab tööle. Vahel aitab ka paisupaagi üles tõstmine.

Auto → Auto õpetus
66 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Masinaelemendid kodutöö 1

16 μm Lõtk / 6.Kokkuvõte Tegemist on väikese pingu ja tähtsusetu lõtkuga liikumatu istuga. Antud siirdeistul on suurim lõtk väiksem, kui suurim ping. Seda siirdeistu kasutatakse, kui detailid peavad olema omavahel hõlpsasti kokku ja lahti monteeritavad. Suur lõtk detailide vahel võib aga põhjustada vibratsiooni ja detailide töökindluse vähenemist. Koostamine nõuab pressimist või nõrka jõudu. Kasutus: Liikumatud korgid ja puksid, hammasvööd, täppispoldid jne. Eelisteks on suurem töökindlus lõtkuga istude ees(kulumine väiksem), detailid on omavahel kontaktis(ei ole suurt lõtku,seetõttu ka vibratsioon ja müra väiksem). Detailid on omavahel hõlpsasti kokku ja lahti monteeritavad. Miinusteks on raskem kokku ja lahti monteerida, kui lõtkuga iste (on vaja rakendada jõudu detailide kokku panemisel ja lahti võtmisel). Suur ping detailide vahel võib tekitada pingekonsentratsioone. Suur

Mehhatroonika → Mehhatroonika
50 allalaadimist
thumbnail
17
rtf

Valged ja roosad veinid

........................................................... 6.2.2 Rose-veinid............................................................................................................... 7 PAKENDAMINE..................................................................................................................... 7.1 Pudelite tüübid.................................................................................................................. 7.2 Korgid............................................................................................................................... 8 VEINIDE SÄILITAMINE....................................................................................................... 8.1 Õhuniiskus........................................................................................................................ 8.2 Valgustus........................................................................

Toit → Toidukaubandus
40 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Prügi sorteerimise juhend

Pakendikonteinerisse tuleb panna:  Plastpakendid: jogurti- ja võitopsid; õli-, ketšupi- ja majoneesipudelid; kosmeetika ja hooldustoodete pakendid (nt kreemipurgid, šampoonipudelid); plastnõud ka karbid; kilekotid ja pakkekile; muud puhtad plastpakendid.  Klaaspakendid: pandimärgita klaasist pudelid, klaaspurgid, muud puhtad klaaspakendid.  Metallpakend: konservikarbid, toidu- ja joogipakendite metallkaaned ja korgid, muud puhtad metallpakendid.  Joogikartong: Puhtad kartongist piima-, mahla- ja jogurtipakendid. Pakendikonteinerisse ei tohi panna:  Toiduga määrdunud ning pooleldi täidetud pakendeid, plastist mänguasju, ohtlike ainete pakendeid (nt kodukeemia), aerosoolpakendeid (nt juukselakk), akna- ja lehtklaasi, valgustuspirne. 3 NB

Loodus → Keskkond ja jäätmemajandus
11 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Keemilised ohutegurid ja kuidas kaitsta

· Kaitsevahendite ja ­ riietuse kandmisest ja kasutamisest. · Avariiolukorras tegutsemisest 6. Kemikaalidega töötamisel peab töötaja: · Teadma, milliste kemikaalidega ta hakkab töötama (ohtlikud, kahjulikud, mürgised, söövitavad jne) · Tundma ohumärgistust · Teostama töid vastavalt kemikaalide kasutamise ohutusjuhendile ja kemikaalide ohutuskaartidele. · Kontrollima, et töö lõpetamisel kõik kemikaalide nõude korgid oleksid suletud. · Kõikidele kemikaalinõudele panema peale eestikeelse märgistuse, mis seal sisaldub. · Vajadusel töötama kemikaalidega sundventilatsiooniga ruumis või tõmbekapi alla. 10 Allan Part Keemilised ohutegurid ja kuidas kaitsta KOKKUVÕTE

Meditsiin → Ohuõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Istu analüüs

õppejõud) MASINAELEMENDID I -- MHE0041 6. Mis omadused on antud istul? Millised kaalutlused võiksid põhjendada sellise istu kasutamist antud rakenduses? Mis on selle istu eelised ja puudused? Antud ist on väikese pingu või tähtsusetu lõtkuga liikumatu ist. Koostamine nõuab pressimist või nõrka jõudu. Kasutus: Liikumatud korgid ja puksid, hammasvööd, täppispoldid. Antud rakendus nõuab et, hammasratta rumm ja võll oleksid liikumatult kinnitatud ning antud siirdeist seda ka võimaldab, sest lõtk on tähtsusetult väike ega põhjusta liikumist. Eelised: Võimaldab koostada liikumatuid ühendusi, koostamine ei nõua suur jõudu. Puudused: Koosamisel tuleb arvestada pressimise või nõrga jõu kasutamisega. Hindamistabel Lahendi Sisu Tähiste

Masinaehitus → Masinaelemendid i
54 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat: KEEMILISED OHUTEGURID TOIDUAINETÖÖSTUSES

3.3. TÖÖTAJA KOHUSTUSED Kemikaalidega töötamise peab töötaja: · Teadma,milliste kemikaalidega ta hakkab töötama (ohtlikud, kahjulikud, mürgised, söövitavad jne) 9 · Tundma ohumärgistust · teostama töid vastavalt kemikaalide kasutamise ohutusjuhendile ja kemikaalide ohutuskaartidele · Kontrollima, et töö lõpetamisel kõik kemikaalide nõude korgid oleksid suletud, · Kõikidele kemikaalinõudele panema peale eestikeelse märgistuse, mis seal sisaldub · Vajadusel töötama kemikaalidega sundventilatsiooniga ruumis või tõmbekapi alla · Ohtlike kemikaalidega kokkupuutunud töötajate nimekiri, arvestus · Tööandja peab pidama ohtlike kemikaalidega töötajate kohta arvestust ja säilitama neid nimekirju peale töötaja töölt lahkumist kuni 10 - 40 aastat.

Toit → Toiduhügieen
37 allalaadimist
thumbnail
4
docx

ERINEVAD TRÜKITEHNIKAD

veega. Korgile võib kanda värvi kas pintsliga, väikese pesukäsnaga või kasutada templipatja. Templipatju kasutades kulub värvi vähem ning jälg jääb puhtam ja selgem. Iga värvi jaoks tuleb teha eraldi padi. Kui lapsed tahavad juba tembeldatud alale peale trükkida, tuleb pinnal lasta ära kuivada. Töövahendid lapsele: Laual peavad olema nõud erinevate värvidega, mis sobivad antud tegevuses. Igale lapsele käsnatükk, pintsel või templipadi. Igale lapsele korgid. Rätikud käte puhastamiseks. Töö aluskate. Kui laste käed saavad värviseks, tuleb need ära pesta, et vältida töö määrdumist. Lapsed võiksid kanda põlle. Kõiki korke võib kasutada vaid ühe värvi jaoks. Vajadusel võib korke ka pesta. Trükkimist tuleb alustada alati heledama värviga. Korgitrükki võib proovida lillede, ussi, viinamarjade, õunte jne. tegemiseks, samuti mütsi, salli, järjehoidja jne. kaunistamiseks. NÄPUVÄRVID.

Pedagoogika → Pedagoogika
15 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Jäätmekäitlus

Pakendikonteinerisse tuleb panna: · Plastpakendid: jogurti- ja võitopsid; õli-, ketsupi- ja majoneesipudelid; kosmeetika ja hooldustoodete pakendid (nt kreemipurgid, sampoonipudelid); plastnõud ka karbid; kilekotid ja pakkekile; muud puhtad plastpakendid. · Klaaspakendid: pandimärgita klaasist pudelid, klaaspurgid, muud puhtad klaaspakendid. · Metallpakend: konservikarbid, toidu- ja joogipakendite metallkaaned ja korgid, muud puhtad metallpakendid. · Joogikartong: Puhtad kartongist piima-, mahla- ja jogurtipakendid. 5 Pakendikonteinerisse ei tohi panna: · Toiduga määrdunud ning pooleldi täidetud pakendeid, plastist mänguasju, ohtlike ainete pakendeid (nt kodukeemia), aerosoolpakendeid (nt juukselakk), akna- ja lehtklaasi, valgustuspirne. NB

Turism → Puhastusteenindus
42 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Pindade ettevalmistus

TALLINNA EHITUSKOOL TISLER Kadi Esken PINDADE ETTEVALMISTUS Referaat Juhendaja: Raivo Moks Tallinn 2014 SISUKORD Sissejuhatus.............................................................................1 Ettevalmistus viimistlemiseks..................................................2 Laudsepaettevalmistus..............................................................3 Viimistluseettevalmistamine.....................................................4 Eelviimistlus.............................................................................5 Korkimine, plommimine...........................................................7 KOKKUVÕTE.........................................................................8 Ettevalmistus viimistlemiseks Viimistlusviisid ja -vahendid valitakse selle järgi, millist tulemust soovitakse saada. Viimistletud puit peab olema kaitstud üldise kul...

Ehitus → Ehitus
23 allalaadimist
thumbnail
62
odt

Teedemasinate juhtimine ja hooldus

• Pöörake ketast nii, et korgi ava on horisontaalne. • Õlitase peaks ulatuma korgini Õli lisamine • Lisage õli korgi kaudu kuni õlitase ulatub „OIL LEVEL“ märgini. • Pange kork tagasi NAF sild Õlitaseme kontrollimine • Puhastage korgi ümbrus • Pöörake ketast nii, et korgi ava on horisontaalne. • Õlitase peaks ulatuma korgini Õli lisamine • Lisage õli korgi kaudu kuni õlitase ulatub korgini • Pange korgid tagasi (pingutusmoment 50Nm). Diferentsiaali õlivahetus Avage tasemekorgid ja täitmiskork, kuna rõhutasandusava võib hoida diferentsiaalis kerget ülerõhku. • Avage tühjenduskork • Laske õlil välja valguda ning puhastage seejärel korgid ja tihend • Kui kogu õli on diferentsiaalist välja valgunud, sulgege kork • Täitke täitmistoru kaudu sobiva õliga kuni tasemekorkide avadeni • Pange tasemekorgid tagasi

Ehitus → Teedeehitus
134 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Jalgpall

Pall püksid Valmistatud nahast või tehismaterjalist. Kedrad Ümbermõõt: 68-70 cm. Putsad Kaal: 410-450 g. Sääre- Õhusurve: 600-1100 g/cm2 kaitsmed Putsad Valmistatud nahast, pehmest kummist ja/või tehismaterjalist. Naastud ehk korgid Eri suurusega. Kruvitakse jalatsi talla alla nii, et neid oleks sõltuvalt väljaku tingimustest lihtne vahetada. Metallist korke kasutatakse üksnes märjal väljakul. Kunstmuru putsad Max läbimõõt: 12,7 mm. Korkide asemel väiksed Max pikkus: 18 mm. kummist nupud. Väravavahi särk

Sport → Jalgpall
47 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Baaritöö

Mõõtenõu. 9. Jäälusikas ja jäätangid jääkuubikute tõstmiseks. 10. Sidrunipress. 11. Noad. 12. Riiv shokolaadi, muskaadi, sidrunikoorte riivimiseks. 13. Puust või plastmassist lõikelaud. Sidruni jne lõikamiseks. 14. Jäävasar. 15. Mehhaaniline jääpurustaja. Frapee jaoks. 16. Veinipudelite avaja. 17. Tavaline avaja. 18. Konservipurgi avaja. 19. Käterätikud. 20. Kokteilitikud. 21. Kõrred. 22. Elemendid kokteilide kaunistamiseks. 23. Alkohoolsete jookide kallamiseks korgid. Igale pudelile oma! 24. Säilitusnõu puuviljale, mahlale. 25. Tilgutuspudel ehk drepper. 26. Dash- pudel 0,3- 0,5 cl annuse jaoks. 1 dash = 6-8 tilka. 27. Kandikud. 28. Mõõtmensuuride alused (kumm või metall). Evely Press 2008/2009 Baaritöö 29. Shampanjapudeli sulgur ja teised mitmesugused korgid lahtise pudeli sulgemiseks. 30. Elektrimikser. 31. Jäämasin. 32. Rimmer ­ tehakse klaasile suhkru, soola vm ääriseid.

Majandus → Klienditeenindus
41 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Veekaredus

Kare vesi Katrin Soika Avaldatud Creative Commonsi litsentsi ,,Autorile viitamine + jagamine samadel tingimustel 3.0 Eesti (CC BY-SA 3.0)" alusel, vt http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ee/ Sisukord Sissejuhatus- vesi Loodusliku vee jaotamine Probleem: kareda vee omadused (vastus; pesuvahendi molekuli ehitus; pesupesemise põhimõte (1;2)) Mööduva karedusega vee tekkimine Karstikoopad (pildid, võrrand) Katlakivi tekkimine (selgitus, võrrand) Katlakivist vabanemine (video) Katlakivi ja lubjakivi olemus (selgitus, pildid, videod: katlakivist vabanemine) Kaltsiumkarbonaadi tekitamine Jäävast karedusest vabanemine (lahustuvus tabel) Kodune ülesanne Vesiniksoola olemus (kirjeldus, animatsioon) Kas meie looduslik vesi on puhas aine? Kas üle kogu Eesti on vesi ühesuguse koostisega? http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=water&e...

Keemia → Keemia
18 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Elektriõnnetused ja esmaabi

Kuidas tegutseda elektrilöögi korral kodus? Kui mingi õnnetus juhtub kodus, siis on põhimõtteline tegutsemine sama. Esmalt tuleb kannatanu voolu alt vabastada ja seejärel asuda abi andma. Suurimaks vaheks on ehk see, et on võimalik voolu elektrikilbist välja lülitada ja sellega kõrvaldada oht abiandjale. · Selleks, et eemaldada ohver vooluringist tuleb elekter välja lülitada. Tõmba seinast välja vastava elektriseadme pistik või lülita elektrikilbist korgid välja. Lase vanematel endale näidata, kust ja kuidas on võimalik seda teha. · Kui elektrit ei saa välja lülitada, siis kasutada kannatanu vabastamiseks voolu alt mingit elektrit mittejuhtivat eset. Kodustes tingimustes saab inimese pealt elektrijuhtmeid samuti vajadusel ära lükata ka rullikeeratud ajalehega · Peale vooluringist eraldamist kutsu kohe kiirabi ning vajadusel alusta elustamist. Sarnaselt elektrilöögile toimub ka välgulöök

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
32 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Jäätmekäitluse arvestus

1. a) Jäätmekäitlus- jäätmete kogumine, vedamine, taaskasutamine ja kõrvaldamine b) jäätmetekitaja- isik või riigi/ KOV asutus, kelle tegevuse tulemusel jäätmete olemus või koostis muutub c) prügi- kasutuskõlbmatute ainete, esemete, materjalide segu, mis enamasti veetakse prügilasse d) teisene toore- jäätmete taaskasutamistoimingu tulemusena ringlusse võetud aine või materjal e) olmejäätmed- kodumajapidamis jäätmed ning kaubanduses / teeninduses või mujal tekkinud koostise ja omaduste poolest samalaadsed jäätmed f) probleemtoode- toode, mille jäätmed põhjustavad või võivad põhjustada tervise ja keskkonna ohtu g) ohtlik aine-inimese tervist või vara või keskkonda ohustav aine. ( Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse 1272/ 2008- sätestatud) h) prügila- jäätmekäitluskoht, kus jäätmed ladestatakse maa peal või maa all; jäätmete vaheladustamise...

Loodus → Jäätmekäitlus
15 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Esterdamise reaktsiooni tasakaalukonstandi määramine

HCl + 5 ml vett (ainult soolhape ja vesi, st "taustaained" kaheks paralleelkatseks) Järgmisse kahte 50-m1 mahuga korgiga suletavasse täiesti kuiva kolbi valmistada vastavalt praktikumi juhendaja korraldusele üks järgmistest segudest: e) 5 ml 3 M HCl + 4 ml etüületanaati + 1 ml etanooli Need kaks kolbi, milles on reageeriv segu, suletakse kiiresti ning jäetakse seisma vähemalt 48 tunniks (veel parem nädalaks), segu vahetevahel loksutades. Auramise vältimiseks on oluline, et korgid oleksid tihedalt suletud. Kolbe pole vaja termostateerida, sest antud reaktsiooni tasakaalu mõjutab temperatuur vähe. Kolvid märgistatakse ja jäetakse eraldi riiulile seisma. Iga reagendi hulk määratakse kaalumise teel. Selleks võtta ja kaaluda kuiv kaaluklaas. Pipeteerida sinna samapalju soolhapet kui on esimeses (ja ka kõikides teistes) segudes ja kaaluda täpsetel kaaludel. Pipett lastakse tühjaks voolata otse kaaluklaasi. Seejärel

Keemia → Füüsikaline keemia
49 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Nimetu

piimavoolu vaatlemisega kollektoris. Udara tõhus ettevalmistus, lüpsiaparaadi korralik allapanek ja selle asendi jälgimine lüpsi ajal tagavad enamiku lehmade tühjakslüpsi. Kui lehma ühte nisaveerandit ei ole võimalik teistega samaaegselt tühjaks lüpsta, tuleb seda veerandit eraldi masseerida. Vältida nisakummide libisemist. Kui üks nisaveerand tühjeneb palju aega enne teisi, on vajalik nisakann eemaldada ja kasutada nisakannu korki. Sellega ei tohi liialdada ja korgid peavad olema hoolikalt puhastatud. Korralikult kulgevat lüpsi ei tohi rikkuda ,,raskesti lüpstavate lehmadega". Need on tavaliselt lehmad, kellel on, või on olnud mastiit. Sellised lehmad on otstarbekas lüpsta lüpsi lõpus. 1. 6. Nisakannude eemaldamine 6 Kui lehm on tühjaks lüpstud, tuleb nisakannud hoolikalt eemaldada: · sulgeda kollektori piimakraan · lase vaakumil nisa otste all ühtlustuda

Varia → Kategoriseerimata
21 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Füüsikalise keemia õppetool - ESTERDAMISE REAKTSIOONI TASAKAALUKONSTANDI MÄÄRAMINE

"taustaained" kaheks paralleelkatseks) Järgmisse kahte 50-m1 mahuga korgiga suletavasse täiesti kuiva kolbi valmistada vastavalt praktikumi juhendaja korraldusele üks järgmistest segudest: c) 5 ml 3 M HCl + 3 ml etüületanaati + 2 ml vett Need kaks kolbi, milles on reageeriv segu, suletakse kiiresti ning jäetakse seisma vähemalt 48 tunniks (veel parem nädalaks), segu vahetevahel loksutades. Auramise vältimiseks on oluline, et korgid oleksid tihedalt suletud. Kolbe pole vaja termostateerida, sest antud reaktsiooni tasakaalu mõjutab temperatuur vähe. Kolvid märgistatakse ja jäetakse eraldi riiulile seisma. Iga reagendi hulk määratakse kaalumise teel. Selleks võtta ja kaaluda kuiv kaaluklaas. Pipeteerida sinna samapalju soolhapet kui on esimeses (ja ka kõikides teistes) segudes ja kaaluda täpsetel kaaludel. Pipett lastakse tühjaks voolata otse kaaluklaasi. Seejärel

Keemia → Füüsikaline keemia
92 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kõrgushüpe

Põltsamaa Ühisgümnaasium KÕRGUSHÜPE Põltsamaa 2009 Kõrgushüpe Kõrgushüpe seisneb horisontaalse lati ületamises ilma seda puutumata, kasutades üksnes keha jõudu. Keldid pidasid kõrgushüppevõistlusi juba sajandeid tagasi, ametlikult peeti esimesed võistlused Suurbritannias 1840. aastal. Pärast reeglite kehtestamist 1865. aastal sai kõrgushüppest Ateenas 1896. aastal ka olümpiaala. Esimene naiste kõrgushüppevõistlus peeti 1895. aastal USA-s ja naiste esimene kõrgushüppevõistlus olümpiamängudel toimus Amsterdamis 1928. aastal. Võistluskorraldus Hüppejärjekord otsustatakse loosiga. Kohtunikud tõstavad latti 5cm kaupa, hiljem tõstetakse kõrgust minimaalselt 2 cm kaupa. Organiseerijad kehtestavad minimaalse kvalifikatsiooninormi, mis peab olema edukalt ületatud kolme katsega. Sportlastel on ühe katse sooritamiseks aega 1,5 minutit. Strateegilistel kaalutlustel võib võistleja kvali...

Sport → Kehaline kasvatus
66 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed (TKM) 1. Toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud materjalid ja esemed ei tohi põhjustada toidu saastumist, halvendada selle omadusi ega ohustada inimese tervist ning peavad vastama toiduga kokku puutuda lubatud materjalide ja esemete kohta esitatud nõuetele. 2. Hõlmavad endas kõiki materjale ja esemeid, mis on mõeldud toiduga kokkupuutumiseks:  Mis juba puutuvad toiduga kokku ja on selleks ette nähtud;  Mille puhul võib eeldada, et need puutuvad toiduga kokku;  Või eraldavad toitu oma koostisosi. Sisuliselt on TKM mistahes toiduga vahetusse kontakti minev/olev materjal ja ese. 3. TKM on näiteks kõik toidu vahetud pakkematerjalid:  Söögiriistad,  Nõud (sh ühekordsed nõud)  Töötlemisseadmed,  Vahetud säilitamisanumad,  Lõikelauad jne. 4.  TKM liigitatakse ka inimtarbimiseks mõeldud veega kokkupuutuvad ...

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Eesti rahvakalender

(N: valentinipäev, halloween) RAHVAKALENDRI OLULISEMAD TÄHTPÄEVAD · Kombestik enam vähem välja kujunenud, kuid võivad erinevad regiooniti. · Jaanuar (näärikuu, südakuu): 1. jaanuar ­ uus aasta, nääripäev - uusaastaööl käidi vaatamas kalakoidu: seal kus lõi enne taevas heledaks arvati olevat suvel kalaparvi. 6. jaanuar ­ kolmekuningapäev ­ tähistab jõulu lõppu 13. jaanuar ­ nuudipäev ­ nuutidega löödi õllel korgid maha, joodi viimased õlled, söödi viimased jõulutoidud, tähistas jõuluaja lõppu. Tantsiti, käidi kõrtsis. 14. jaanuar ­ taliharjapäev ­ päev, mis murrab talve selgroo. Pidi olema pool heina järgi. 17. jaanuar ­ tõnisepäev ­ ennustati milline saak ja suveilmad tulevad. Algas lutsupüük. 25. jaanuar ­ paavlipäev ­ ennustati suveilmu: kui päike paistab on päikseline ja soe suvi. · Veebruar (vastlakuu, küünlakuu, hundikuu): 2

Kultuur-Kunst → Kultuurid ja tavad
11 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Nüüdisaegne tehnoloogia........................................................................................6 2.6. Valge veini villimine................................................................................................6 2.7. Korgid............................................................................................................. .........6 2.8. Lisandite kasutamine..............................................................................................6 2.9. Loodussõbraliku tehnoloogiaga

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Prügi sorteerimine

Tallinna Tööstushariduskeskus Referaat Keskkonna õpetus Prügi sorteerimine Helina Martinson TTHK 106RMÜ 13.12.2008 JÄÄTMETE VÄLTIMINE 2008 Tallinna Tööstushariduskeskus Eelkõige tuleb püüda vältida jäätmete tekkimist või vähendada tekkivate jäätmete kogust ning ohtlikkust. Jäätmete ringlus tagasi tooraineks on tähtsuselt järgmine. Praktikas tähendab see ühekordse kasutusega toodete ja pakendite vältimist ning kasutamise vähendamist. Muretsetud tooted peaksid olema vastupidavad ja parandatavad. Hooldades ja parandades võib toodete kasutusiga pikendada ning vältida nende enneaegset sattumist prügimäele. Parandades toodet või seda parandada lastes võib kokku hoida ka rahas,...

Loodus → Keskkonnaõpetus
90 allalaadimist
thumbnail
9
docx

FK labor 8: Esterdamise reaktsiooni tasakaalukonstandi määramine

pipeteeritakse esimene segu 5 ml 3 M HCl + 5 ml vett (ainult soolhape ja vesi, st "taustaained" kaheks paralleelkatseks) Järgmisse kahte 50-m1 mahuga korgiga suletavasse täiesti kuiva kolbi valmistada vastavalt praktikumi juhendaja korraldusele segu: d) 5 ml 3 M HCl + 2 ml etüületanaati + 3 ml vett Need kaks kolbi, milles on reageeriv segu, suletakse kiiresti ning jäetakse seisma vähemalt 48 tunniks (veel parem nädalaks), segu vahetevahel loksutades. Auramise vältimiseks on oluline, et korgid oleksid tihedalt suletud. Kolbe pole vaja termostateerida, sest antud reaktsiooni tasakaalu mõjutab temperatuur vähe. Kolvid märgistatakse ja jäetakse eraldi riiulile seisma. Iga reagendi hulk määratakse kaalumise teel. Selleks võtta ja kaaluda kuiv kaaluklaas. Pipeteerida sinna samapalju soolhapet kui on esimeses (ja ka kõikides teistes) segudes ja kaaluda täpsetel kaaludel. Pipett lastakse tühjaks voolata otse kaaluklaasi. Seejärel

Keemia → Füüsikaline keemia
74 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Ohutus köögis

Kuidas kasutada pliiti? · Ärge puutuge sisselülitatud pliidiplaati! Võite ennast kõrvetada ka potte või panne pliidilt maha tõmmates. · Lülitage pliidiplaadi keedutsoonid sisse alles siis, kui olete poti pliidile asetanud. · Jääksoojuse indikaator süttib põlema, et anda märku keedutsooni kasutamisest või sellest, et pliidiplaat on pärast väljalülitamist ikka veel kuum. · Ära kasuta pliidiplaati töölauana. · Toiduvalmistamisel ei tohi pliidiplaati jätta valveta. · Pliidiplaadi kuumale pinnale ei tohi sattuda suhkrut (ei tahket ega vedelat). Pliidile pudenenud suhkur tuleb eemaldada kaabitsaga ajal, mil pliit on veel kuum ja enne, kui jäänused on hangunud. · Kaitske käsi! · Pliidiplaadi kriimustamise vältimiseks kasuta ainult lameda põhjaga potte ja panne, millel ei ole teravai...

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Kõrgushüpe referaat

Referaat Tallinn 2010 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Kõrgushüppe tehnika ja varustus............................................................................................... 4 Kõrgushüppe harjutused.............................................................................................................7 Jüri Tarmak................................................................................................................................ 8 Olümpiamängude medalivõitjad...............................................................................................10 Kokkuvõte...........................................................................

Sport → Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Töökeskkonna ohutus - tööhügieen, jäätmed, keskkond

Pakendikonteinerisse tuleb panna: · Plastpakendid: jogurti- ja võitopsid; õli-, ketsupi- ja majoneesipudelid; kosmeetika ja hooldustoodete pakendid (nt kreemipurgid, sampoonipudelid); plastnõud ka karbid; kilekotid ja pakkekile; muud puhtad plastpakendid. · Klaaspakendid: pandimärgita klaasist pudelid, klaaspurgid, muud puhtad klaaspakendid. · Metallpakend: konservikarbid, toidu- ja joogipakendite metallkaaned ja korgid, muud puhtad metallpakendid. · Joogikartong: Puhtad kartongist piima-, mahla- ja jogurtipakendid. Pakendikonteinerisse ei tohi panna: · Toiduga määrdunud ning pooleldi täidetud pakendeid, plastist mänguasju, ohtlike ainete pakendeid (nt kodukeemia), aerosoolpakendeid (nt juukselakk), akna- ja lehtklaasi, valgustuspirne. Ohtlike jäätmete kogumispunkti tuleb viia: · jääkõlid ja õlifiltrid, õlised pühkmematerjale (kuni 20 liitrit)

Meditsiin → Tööohutus
84 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Jäätmekäitluse referaat

Pakendikonteinerisse tuleb panna: · plastpakendite jäätmed (jogurti ja võitopsid, kosmeetika ja hooldustoodete pakendid, plastnõud ja ­karbid jm. puhtad plastpakendid); · klaaspakendite jäätmed (värvitust ja värvilisest klaasist alkoholipudelid, klaaspurgid jm. puhtad klaaspakendid); · metallpakendite jäätmed (toidu ja joogipakendi metallkaaned ja korgid, konservpakendid); · joogikartongist jäätmed (kartongist piima ja mahlapakendid jm. puhtad kartongpakendid). Et hoida oma elukeskkonda puhta ja inimväärsena, peaksime rohkem pöörama tähelepanu jäätmete kogumisele ja käitlemisele. Olmejäätmeid tekib meie ümber iga päev - enamiku sellest moodustavad paber, pakendid ja klaas. Väga oluline on jäätmete sorteerimine ja taaskasutamine.

Loodus → Keskkond
89 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun