Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Rasvad, lipiidid (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Lipiidid
Alkohol + rasvhappejääk
Biomolekulid
Hüdrofoobsed (ei lahustu vees), orgaanilistes lahustites lahustuvad hästi. Pika ahelaga rasvhapped on praktiliselt lahustumatud vees, lahustuvus suureneb süsinike arvu vähenemisega ja cis-kaksiksidemete arvu suurenemisega.
Kõik küllastumata rasvhapped, mis sisaldavad üksikut cis-kaksiksidet, absorbeerivad UV-valgust (190nm).
Rasvade sulamisomadused sõltuvad atsüüljääkide asetusest kristallvõres.

FUNKTSIOONID


  • Energeetiline funktsioon (1g=9,3kcal)
  • Ehituslik funktsioon ( fosfolipiidid ja kolesterool rakumembraani koostises)
  • Varuaine ja struktuurne funktsioon
  • Ainevahetuslik funktsioon (metaboolse vee teke -> lõplikul lõhustumisel CO2 ja vesi)
  • Olulised sapiväljutajad
  • Kaitsefunktsioon (nahaalune ja siseorganite ümber olev lipiidide kiht, kehavõõraste ainete talletamine rasvkoes
  • Lahusti funktsioon ( lipoproteiinid kannavad rasvlahustuvaid vitamiine)
  • Termoisolatsioon
  • Bioregulatoorne funktsioon ( hormoonid)
  • Transport
  • Efektiivne elektriline isolatsioon
  • Asendamatud eelühendid

    KLASSIFIKATSIOON


  • Lihtlipiidid (neutraalrasvad, mitteseebistuvad)
  • Vedelad rasvad (taimsed õlid)
  • Tahked rasvad ( loomsed rasvad)
  • Vahad (taimsed ja loomsed rasvad)
  • Liitlipiidid (fosfolipiidid)
    • Üks rasvhappejääk on asendunud fosfaatrühmaga
    • Toimivad nagu sõudepaadid, vedades hormoone ja rasvlahustuvaid vitamiine
  • Tsüklilised lipiidid ( steroidid )
    • Peamiselt hormoonid
    • Vees ei lahustu
    • Nt. hormoonid, vitamiinid, kolesteriid

  • Küllastatud lipiidid
    • Peamiselt loomsed (nt või)
    • Süsiniku aatomite vahel üksiksidemed
    • Toatemperatuuril tahked, külmutamisel veel tahkemad

  • Küllastumata lipiidid
    • Peamiselt taimsed
    • Enamasti vedelas olekus
    • Süsiniku aatomite vahel kaksiksidemed
    • Monoküllastumata rasvhapped (nt oliivõli)

    Toatemperatuuril vedelad, külmutamisel muutuvad tihkemaks
    • Polüküllastumata rasvhapped (nt. maisiõli)

    Toatemperatuuril vedelad, külmutamisel jäävad vedelaks
    Sõltuvalt atsüüljäägist klassifitseeritakse:
  • Lihtlipiidid (mitteseebistuvad)
    Vabad rasvhapped, isoprenoid lipiidid, tokoferoolid
  • Atsüüllipiidid (seebistuvad)
    Mono -, di- triatsüülglütseroolid, fosfolipiidid, glükolipiidid, dioollipiidid, vahad ja steroolestrid
    Sõltuvalt neutraalne - polaarne klassifitseeritakse:
  • Neutraalsed lipiidid
    Rasvhapped, mono-, di- ja triatsüülglütseroolid, steroolid, steroolestrid, karotenoidid vahad, tokoferoolid
  • Polaarsed lipiidid
    Glütserofosfolipiid,
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Rasvad-lipiidid #1 Rasvad-lipiidid #2 Rasvad-lipiidid #3 Rasvad-lipiidid #4 Rasvad-lipiidid #5 Rasvad-lipiidid #6 Rasvad-lipiidid #7
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 45 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor MPatsaan Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Kommentaarid (1)

    calyflagro profiilipilt
    calyflagro: Mul tervet faili vaja polnudki, sain vastuse sellele mida otsisin :)
    13:46 28-05-2012


    Sarnased materjalid

    4
    doc
    Rasvad - lipiidid
    3
    doc
    Orgaanilised ained-lipiidid
    16
    pdf
    Lipiidid
    19
    ppt
    Rasvad- slaidid-
    4
    pdf
    Lipiidid
    21
    ppt
    Lipiidid
    37
    ppt
    Lipiidid
    6
    docx
    Lipiidid



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun