Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"askorbiinhape" - 157 õppematerjali

askorbiinhape – süntees toimub loomade endi kudedes, toiduga saadav C-vitamiin oluline ainult noorloomade puhul, vajalik kollageeni tootmiseks, kiirendab haavade paranemist, soodustab taimse raua imendumist, tugevdab immuunsüsteemi, kahjutustab vabu radikaale.
thumbnail
3
doc

Keemia konspekt - Vitamiinid

· valkude sünteesimiseks ja rasvade ning süsivesikute ainevahetuseks, · toetamaks osade aminohapete, pantoteenhappe ning C-vitamiini toimet organismis, · raua funktsioonide parandamiseks organismis, · DNA ning RNA tootmiseks, · lastel kasvamiseks, · kaltsiumi imendumiseks. B12-vitamiini saadakse: · munakollasest · kalast · juustust · veiselihast · kanast · piimast C -vitamiin - askorbiinhape C-vitamiini on vaja: · rasvhapete ja A-, D-, E-, B1-, B2-vitamiinide oksüdatsiooni vähendamiseks ning kaitsmaks valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (RNA, DNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest, · organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks, · ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, mis aitab säilitada veresoonte elastsust, · aminohapete (fenüülalaniini, türosiini) ainevahetuses,

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Vitamiinide tähtsus tervislikus toitumises

Vitamiinide tähtsus tervislikus toitumises Vitamiinid on toitainete rühm , millesse kuuluvad madalamolekulaarsed orgaanilised bioaktiivsed ühendid, mida inimorganism vajab normaalseks funktsioneerimiseks ja arenguks väikestes kogustes ja mida inimese keharakkudes ei sünteesita või sünteesitakse ebapiisavas koguses. Vitamiinide loend : · A- vitamiin- keemiline ühend , mille molekul on võimeline aeglustama või takistama teiste molekulide oksüdatsiooni · B- vitamiin- vitamiinid , mis jagunevad peamiselt 8-ks tähtsamaks vees lahustuvaks vitamiiniks ehk mängivad tähtsat rolli raku ainevahetuses · C-vitamiin- ehk L-askorbiinhape on vitamiin, mis suurendab antioksüdandina vastupanu haigustele · D-vitamiin- mis sünteesitakse organismis UV-kiirguse abil nahas olevate ühendite aktiveerimisel, mis toimuvad hormoonidena. ( leidub kalamaksaõlis,- kalades,- munades ) · E-vitamiin- see on ühtlasi antio...

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Lisaained

2. X-tra tomatiketšup E-kood Lisaaine täpne nimetus Lisaaine funktsioon E202 Kaaliumsorbaat Säilitusaine Säilitusaine. Sünteetiline. Kõige efektiivsem E211 Naatriumbensonaat pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas E300 Askorbiinhape Antioksüdant. Sünteetiliselt valmistatud sidrunhape 3. Rimi must jäätee virsikumaitsega E- Lisaaine täpne Lisaaine funktsioon kood nimetus E330 Sidrunhape Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator E331 Naatriumtsitraad Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator E300 Askorbiinhape Antioksüdant. Sünteetiliselt valmistatud sidrunhape 4

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

C-vitamiin Referaat

D võis, täispiimas (rahhiit) täisterajahus, taimeõlis, piimas, võis, E häired lihaste ja sugunäärmete arengus munakollases rohelistes taimedes K (lehtköögiviljas), maksas, verehüübimishäired munakollases 5 2. C-vitamiin C-vitamiin ehk askorbiinhape ehk L-askorbaat on vesilahustuv vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet haigustele. 2.1 Saamine Taimsete produktidega seedekulglasse sattuv vitamiin C imendub peensoolest Na- sõltuva aktiivse transpordina ja passiivse difusioonina. Aktiivselt imenduvad väikesed ja mõõdukad kogused, passiivse difusiooni roll kasvab suurte annuste puhul. Imendumine on küllastav protsess, st koguste suurenedes väheneb järsult verre jõudva

Bioloogia → Bioloogia
33 allalaadimist
thumbnail
8
doc

C-vitamiin

kaitsevõimet. Juba kaua aega on C-vitamiini igapäevast tarvitamist seostatud hea tervisega. Mina vaatlen eraldi c vitamiini ja proovin selgeks teha selle ülesanded organismis, vajalikkuse, vaja minevad kogused, seda kuidas neid saakse ja kus neid leidub. Vitamiinid on väga argine teema eriti talvel, kus neid mujalt tuleb vähe ja peaks lisandina juurde manustama ja sellepärast otsustasingi neid uurida. 3 Üldinfo C vitamiin e. askorbiinhape e. L-askorbaat on vesi lahustuv vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet haigustele. On antiskorbuutne redutseerivate omadustega tugev hape. C vitamiini keemiline valem on C6H8O6. Tema molekulaarmass on ligikaudu 180 g/mol. Selle vitamiini varud täiskasvanu organismis on piisavad vaid 2-6 nädalaks ja lastel isegi veel lühemaks ajaks. Tema toimet parandavad A-vitamiin, püridoksiin, E-vitamiin, seleen, tsink ja mangaan

Bioloogia → Bioloogia
31 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Vitamiinid

TÄHTNIMETUS BIOFUNKTSIOON DEFITSIIDIST (KEEMILINE ORGANISMIS TULENEVAD PÕHINIMETUS) PROBLEEMID A​ ​(RETINOOL) *nägemisel​ ​valgust *hemarloopia(nägemishäire vastuvõttev​ ​molekul. pimeduses) *​ ​osaleb​ ​epiteeli,​ ​sealjuures *lima​ ​tekke​ ​häirumine(kuiva eriti​ ​silma​ ​limaskesta silma​ ​sündroom) arengus​ ​ning *​ ​naha​ ​kuivus immuunsüsteemi​ ​töös. *​ ​naha​ ​vananenud​ ​välimus *osaleb​ ​epiteeli​ ​ning *kasvuhäired naharakkude​ ​arengus. *platsenta​ ​kasvuhäired *võtab​ ​osa​ ​kõhre​ ​ja​ ​luukoe *sugurakkude ...

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Lisaained juustudes

Lisaainete kasutamine toiduainetes Piimatooted Juustud Piret Müürisepp 11.10.2013 Lisaained liigitatakse päritolu järgi kolme rühma Looduslikud lisaained: on eraldatud toiduainetest või mõnest muust elusast ainest Loodusidentsed: esinevad küll looduslikult toidus, kuid on saadud sünteesi teel Sünteetilised ehk tehislikud: ei esine looduses ja neil ei ole analoogi Kõige enam toidus kasutatavate lisaainete rühmad Toiduvärvid (E100-E199) Säilitusained/konservandid (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad (E400-E499) Toiduvärvid on ained mis parandavad toidu väljanägemist ja annavad värvi Kasutatakse ka sünteetilisi, mis suuremas koguses põhjustavad allergiat. Säilitusained e konservandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitses seda mikrobioloogilise riknemise eest. K...

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

3 purgisalatit

3 PURGISALATIT FELIX KURGISALAT Koostis: •Soolakurk (66%) •Joogivesi •Suhkur •Paprika (2%) •Sibul (2%) •Happesuse regulaator (äädikhape), •Sinepiseeme … •Paksendajad (jaanileivapuujahu, guarjahu, agar) •Maitseained •Säilitusaine (kaaliumsorbaat) •Antioksüdant (askorbiinhape). Tootes sisalduvad allergeenid: sinep SALVEST SALAT „TOOME“ • Koostis: • Kurk • Porgand • Sibul • Taimne õli • Keedusool (max 2 %) • Äädikhape • Maitseained SALVEST SALAT „TERVIST“ • Koostis: • Värske kapsas • Kurk • Porgand • Sibul • Taimne õli • Keedusool (max 2%) • Äädikhape • Maitseained

Toit → toiduainete sensoorse...
2 allalaadimist
thumbnail
10
doc

C-vitamiin

C-vitamiin Referaat Sisukord 1. Sissejuhatus 2. Kust saame ? 3. Miks tarbida ? 4. C-vitamiini puudus 5. Sisaldus 100 grammis 6. Artikkel 7. Kasutaud kirjandus Sissejuhatus C-vitamiin ehk askorbiinhape ehk L-askorbaat on vesilahustuv vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet haigustele. Juba 18. sajandi keskel ilmus töö pealkirjaga "Traktaat skorbuudist". Selles tõdeti, et tolleaegseid meremehi teise ilma saatnud skorbuuti saab vältida, kui süüa pidevalt värsket aedvilja ja sidruneid. Alles palju hiljem selgus, et meremeeste elu päästis C-vitamiin (tuntud ka kui L- askorbiinhape ehk L-askorbaat). Selle ühendi bioaktiivsus kaob kergesti

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

ohutus. Sorbiinhapet (E200), sorbiinhappe sooli (E202), bensoehapet (E210) ja naatriumbensoaati (E211) kasutatakse sageli jookides ja ketšupis, et vältida mikrobioloogilist riknemist. Kui toode on riknenud, kuid maitseomadused seda ei reeda, võib see organismile olla palju ohtlikum kui lisaaine. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta neid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiinhape (E300) ehk C-vitamiin. Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid (E249 ja E250) ja nitraadid (E251 ja E252) suruvad alla bakterite, sealhulgas botulismitekitaja elutegevuse, tagades samas lihale ja lihatoodetele verepigmendi roosa värvuse. Jookides tihti kasutatavad säilitusained on sorbiinhape ja sorbaadid (E200, E202–203) ning bensoehape ja bensoaadid (E210–213). Sorbiin- ja bensoehapet leidub looduslikult ka mõnedes marjades.

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid

o lihas, piimas ja juustus. Kõrgemat päritolu taimed teda valmistada ei saa. Tsüanokobalamiini valmistavad ka bakterid, mis elavad peensooles. Stimuleerib kasvu nii üksi kui ka koos antibiootikumidega. Sellega rikastatakse loomasöötasid. Maks, neerud, põrn, harknääre ja lihaskude. Stabiilsus, lagunemine Stabiilsus on väga sõltuv. Üsna stabiile pH 4-6 juures isegi kõrgetel temperatuuridel. Leeliselises keskkonnas või redutseerivate ainete juuresolekul ( askorbiinhape või SO2) vitamiin hävib suures osas. L-askorbiinhape (vitamiin C) Seotud hüdroksüülimise reaktsioonidega. Imendub täielikult ja jaotatakse üle keha laiali. Umbes 3% keha vitamiin C varust (20-50mg/kg kehakaalu kohta) eemaldatakse uriiniga, lisaks askorbiinhappena, deshüdroaskorbiinhappena (kokku 25%) ja nende metaboliitidena (2,3-diketo-L-guloonhappena 20% ja oksaalhappena 55%). Skorbuut Vajadus, leidumine Askorbiinhape on üldtugevdav vitamiin. Vaegus põhjustab skorbuuti.

Keemia → Toidukeemia
54 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

Valla lihatoodete kõrget kvaliteeti ja tarbijate eelistust näitab seegi, et parimate lihatoodete hulgas leidub veel mitmeid teisigi tooteid nagu viiner, suitsupõsk, poolsuitsuvorst, Krakovi vorst ja suitsusardell. 4.1 Juustuvorst Juustuvorsti koostis: kanalihamass (50%), vesi, seakamar, juust (5%), tärklis, sool, sojavalk, stabilisaator: E450, lõhna- ja maitseained, lõhna- ja maitsetugevdaja naatriumvesinikglutamaat; antioksüdant: askorbiinhape, värvaine: E120, säilitusaine naatriumnitrit. Säilitamine +2…+6. 9 3.2 Lastevorst Lastevorsti koostis sisaldab kanalihamass (51%), vesi, seakamar, tärklis, sool, sojavalk, vadakupulber, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, antioksüdandid: askorbiinhape, naatriumaskorbaat, happesuse regulaator: E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, värvaine: E120, säilitusaine E250.

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Koensüümid ja vitamiinid

· Iga koensüüm tuleneb mingist vitamiinist Vitamiinid jagunevad veeslahustuvateks ja rasvlahustuvateks Mõningad näited: vitamiin (tähis) - koensüüm Veeslahustuvad: Niatsiin (PP) ­ NAD+, NADP+ Riboflaviin (B2) ­ FMN, FAD Tiamiin (B1) ­ tiamiin pürofosfaat Püridoksiin (B6) ­ püridoksaal fosfaat Pantoteenhape ­ CoA Foolhape (B10) - THF Askorbiinhape (C) Rasvlahustuvad: Retinoidid (A) Kaltsiferoolid (D) Tokoferoolid (E) Nikotiinamiid adeniin dinukleotiid ­ NAD+ Oksüdeerimis-redutseerimis reaktsioonid: CH3CH2OH + NAD+ CH3CHO + H+ + NADH

Keemia → Keemia alused
52 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

PERORAALSED VASOPROTEKTORID

4. Askorutiin N50 Toimeaine: askorbiinhape(50mg), rutiin(50mg) Näidustus: Kasutatakse vitamiini vaeguse ennetamiseks,vähendab kapillaaride läbilaskvust ja haprust. Annustamine: 1 tablett 2-3x päevas söögi ajal või pärast sööki. Kuur – 2-3 nädalat. Hoiatus: manustada ettevaatusega, kui on kalduvus tromboosile,tromboflebiidile. Vastunäidustus: lapsed; inimesed, kel on ülitundlikkus komponentide vastu. Lastel nina verejooksu korral Koostoime: askorbiinhape suurendab penitsilliini ja raua imendumist; vähendab hepariini efekti. 5.Mobiven tabletid Toimeained: diosmiin – 450 mg hisperidiin – 50 mg estsiin – 30 mg Näidustus: » väsinud jalgade korral.Veeniseinte » tugevdamiseks seestpoolt. » veenipuudulikkusest tingitud vaevuste ennetamiseks ja leevendamiseks . » MOBIVENi manustatakse edukalt kroonilise veenipuudulikkuse ja ka hemorroidi sümptomite leevendamiseks. Annustamine:

Meditsiin → Meditsiin
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained

E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Tallinn 2010 E-ainete analüüs 1. ``TUC`` Hapukoore- ja sibulamaitselised soolaküpsised E262- naatriummetanaat/ mõju pole teada E223- naatriumdisulfit/ tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus on astmahaigetel tavaline E627- dinaatrium-5-guanülaat/ mõju pole teada E500- naatriumvesinikkarbonaat/ mõju pole teada E503- ammooniumvesinikkarbonaat/ mõju pole teada E300- sidrunhape/ võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte 2. ``Kalev Caramel`` Eukalüpti-mentoolimaitseline täidisega karamell E131- patentsinine/ negatiivne mõju allergikutele-naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda sokki, vererõhu langust ja hingamisraskusi E161b- luteiin/ mõju pole teada 3. ``Karl Fazer`` Tume sokolaad riisikrispide E322- sojaletsitiin/ mõju pole teada 4. ``Europagar`` Kirsisai E471- rasvhapete mono-...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
4
odt

E- ained

TALLINNA TEENINDUSKOOL Anna Popova MK13-TE1 Kodutöö Juhendaja: Antson Aive Tallinn 2013 Battery energiajook E-ained: E330 happesuse regulaator E150 toiduväv E202 säilitusaine Sült Atria E-ained: Maitse- ja lõhnatugevdaja E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Antioksüdant E300 - Askorbiinhape Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit Täissuitsu põdravorst Linnamäe Lihatööstus E-ained: Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit E301 - Naatriumaskorbaat E450 ­ Difosfaadid Salvest Majonees E-ained E260, E270 happesuse regulaator E1450 emulgaator E211, E202 säilitusainued FELIX supp E-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat E627 - Dinaatrium-5-guanülaat E631 - Dinaatrium-5-inosinaat E150c - Ammooniumkaramell, karamell III toiduvärv

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Uriini analüüsid

rohkelt lameepiteeli rakke; 3. leukotsüüte, erütrotsüüte, tuubulusrakke, granulaarseid ja erütrotsütaarseid silindreid. 11 Tabel 1. VIGADE ALLIKAD URIINI TESTRIBADE KASUTAMISEL. Vale positiivsed Vale negatiivsed Erütrotsüüdid * menstruaalveri * segamata uriin * Tundlik vaba * mikroobidest pärinev peroksüdaas * askorbiinhape hemoglobiini, kui ka (nt E. coli) * suur nitritite kontsentratsioon hemolüüsumata * tugevad oksüdeerivad ained vähendab riba reaktiivsust erütrotsüütide suhtes (hüpokloriid) * Võrdselt tundlik nii müoglobiini, kui ka hemoglobiini suhtes. Leukotsüüdid * lagunenud leukotsüüdid * lümfotsüütide suur osatähtsus,

Meditsiin → Meditsiin
17 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Esitlus vitamiinidest

Avitamiini leidub maksas, võis, munades, porgandites ja kõrvitsas. Vitamiin B Bvitamiinid on 8 vesilahustuvat vitamiini, mis esindavad tähtsat osa raku ainevahetuses. Varem arvati, et tegu on ühe vitamiiniga ning seda nimetati Bvitamiiniks. Hiljem leiti, et tegu on erinevate ainetega, mis esinevad samades toitudes. Bvitamiine võime leida õllepärmis, hirsis, kaerahelvestes, linnulihas, rukkises, kalas, täisteraviljatoodetes, päevalilleseemnetes. Vitamiin C Cvitamiin ehk askorbiinhape on vesilahustuv vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet haigustele. Cvitamiini sisaldavad: puuviljad, kapsas (eriti valge peakapsas), petersell, mädarõigas, tomat, kartul, marjad,paprika. Vitamiin D Dvitamiin on oluline luude ja hammaste arenguks. Dvitamiini sisaldavad: kala (eriti heeringas, tursk, lest ja lõhe) ja kalaõli. Kala ja kanamaks, vitaminiseeritud piimatooted , munakollane, või, juust, pärm, seened. Veel vitamiine

Meditsiin → Terviseõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

C Vitamiin

C vitamiin! CVitamiin e. Askorbiinhape tõhus antioksüdant, mis seob ja hävitab organismile kahjulikke vabu radikaale, aidates niiviisi ennetada vähki, veresoonkonna haigusi ja katarakti ehk silma hallkaed. C-vitamiin soodustab toidus leiduva raua imendumist ning ergutab vere puna- ja valgeliblede uuenemist. Samuti on sel suur roll organismile äärmiselt olulise foolhappe viimisel bioloogiliselt aktiivsesse vormi. Askorbiinhappe heade mõjude hulka kuulub veel vere kolesteroolisisalduse tasakaalustamine, mis toimub halva ehk LDL-kolesterooli vähendamise ja hea ehk HDLkolesterooli koguse kasvatamise teel. C-vitamiin aitab ka tõhusalt ennetada südame ja ajuinfarkte ehk veresoonte ummistusi. Rohkesti C-vitamiini kulub organismi pidevaks uuenemiseks. Inimorganism toodab aastas kehakaalu võrra uusi rakke ning selleks vajalike sidekudede ja kollageeni teke nõuab pidevalt C- vitamiini. Kollageeni sisaldavad eriti rohkesti ...

Meditsiin → Tervis
15 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Tomatipasta (60%) 320kJ/75kcal Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud:

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vitamiinide tabel

püridoksamiin banaanid, pärm, kaunvili lõhenemist, käte ja jalgade krampe koordinatsioonihäireid B12 kobalamiinid põhjustab piirdenärvisüsteemi põhjustab allergilisi reaktsioone haigestumist, suurpunalibleaneemiat, huulte pragunemist C askorbiinhape mustsõstra- ja põhjustab skorbuuti ja luu-urbnemust põhjustab neerukivide teket, kibuvitsamarjad, hapukirsid, kõhulahtisust, rauasalvestustõbe lehtkapsas, paprika, mädarõigas, petersell H biotiin sojauba, tomat, pärm põhjustab rasuvoolulist ekseemi

Meditsiin → Patoloogia
44 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Toitumisharjumused

piimatooted magus lihatooted MILLISEID MÄRGISTUSI PAKENDITELT LEIATE? SELGITAGE VÄLJA TOODETEL OLEVATE PAKENDI- JA TOOTEMÄRGISTE TÄHENDUSED. · Eestimaine · Talleggi kvaliteet · Nr.1 Eestis · Taara MILLISED LISAAINED OLID PÕHILISED, MIDA SÕITE OSTETUD TOIDUGA? · PÕHILISELT LÕHNA-JA MAITSETUGEVDAJAD, SÄILTUSAINED. PROOVIGE SELGEKS TEHA, MIS ÜHE VÕI TEISE E-AINE TAGA PEITUB. · SÄILITUSAINE - E250 (PASTEET, SINK) · ASKORBIINHAPE - E300 (PASTEET) · DIFOSFAADID ­ E450 (SARDELL; PASTEET) · RASVHAPETE MONO- JA DIGLÜTSERIIDIDE ESTRID ÄÄDIKHAPPEGA - E472 (PASTEET) · KARMIIN, KARMIINHAPE, COCHINEAL ­ E120 (PASTEET, SINK) · NAATRIUMVESINIKGLUTAMAAT ­ E621(PASTEET) · KSANTAANKUMMI ­ E415 (KANAJUUSTUPIHV) · NAATRIUMASKORBAAT ­ E301 (SINK) TÄNAN KUULAMAST!

Toit → Toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

müügiedult neljas on Valla lastevorst (440 g). Valla lihatoodete kõrget kvaliteeti ja tarbijate eelistust näitab seegi, et parimate lihatoodete hulgas leidub veel mitmeid teisigi tooteid nagu viiner, suitsupõsk, poolsuitsuvorst, Krakovi vorst ja suitsusardell. 2.1 Juustuvorst Juustuvorsti koostis: kanalihamass (50%), vesi, seakamar, juust (5%), tärklis, sool, sojavalk, stabilisaator: E450, lõhna- ja maitseained, lõhna- ja maitsetugevdaja naatriumvesinikglutamaat; antioksüdant: askorbiinhape, värvaine: E120, säilitusaine naatriumnitrit. Säilitamine +2...+6. Turba kaupluses saab neid tooteid osta teenindusletist soovitud kaalus ja 440 g pakendis. 7 2.2 Lastevorst Lastevorsti koostis sisaldab kanalihamass (51%), vesi, seakamar, tärklis, sool, sojavalk, vadakupulber, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, antioksüdandid: askorbiinhape,

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Tarbimine (Ettekane)

toiduainetest tabel Määrata toitudes kasutavaid lisaaineid (E) Kanda kaardile kohad, kust ostetud tooted pärinevad. Märkida miks olin sunnitud just seda kaupa ostma TOP 10 TOOTEID MEIE RÜHMAS 1 Coca Cola 2 Rumm 3 Piim 4 Leib (Paksendaja: guarkumm; emulgaator: E482) / Sai (Emulgaator : E 471,E 481) 5 Makaronid 6 Kartul 7 Munad 8 Õlu 9 Lastevorst (Stabilisaatorid: karrageen, E450; Antioküdant: askorbiinhape, naatriumaskorbaat; Happesuse regulaator: E451; Lõhnaja maitsetugevdaja: E621; Säilitusaine: E250) 10 Kala MIKS JUST COCA COLA? Kes ei tea, siis seda kasutatakse alkohoolsete kokteilide valmistamiseks. Selles lauses on ka vastus sellele miks populaarsuse järgi teisel kohal on rumm! :) KUI AGA TÕSISELT RÄÄKIDA... CocaCola on: Populaarne toode Hästi reklaamitud Sisaldab kofeiini Hea maitsega Müügil erinevates mahtudes

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
55 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Multivitamiinide mõju

Multivitamiinide mõju Marika Rodionova 11a Multivitamiinid ­ mis on? 1970 aastatel Ameerika teadlane Lainus Poling (Noobeli preemiumi laureaat) tõestas, et askorbiinhape tarbimine kehtestab algavaid haigestumis sümptomeid. Vitamiinide komplekspreparaadid, mis sisaldavad endas iga päeva vajalikke inimesele vee­ ja rasvas lahustuvaid vitamiine Omadused Tähtsad kompleksvitamiinide omadused on: Balanseeritud vitamiinide transportimine organismisse, mis ei ületa ööpäeva tarbimise norme. Samuti on väga oluline kompleksis sisalduv elementide nimekirja täiuslikus Multivitamiini kompleksite sisu

Bioloogia → Ravimid
1 allalaadimist
thumbnail
2
odt

BIOKEEMIA (vitamiinide tabel)

BIOKEEMIA - VITAMIINID Metabolism ehk ainevahetus ­ keemiliste protsesside kompleks, milles organism võtab väliskeskkonnast aineid, kasutab neid oma elutegevuses ja eristab jäägid taas väliskeskkonda. Vitamiinid A D E K Q (rasvlahustuvad) B1 B2 B6 B12 C foolhape biotiin Vitamiinid on hädavajalikud kõikide organismide normaalseks elutegevuseks. Inimene saab vitamiine põhiliselt ja enamikus toiduga. Vitamiinide allikad: · toit · seedekulgla mikrofloora tegevus · vitamiinipreparaadid Mida puhtam ja on üksikult . Ei saa toimida koos. Toimeühikud ­ peab olema võimalikult kõrge . Vitamiinidest võib tekkida defitsiid Vitamiinivaegus ehk hüpovitaminoos tekib harilikult pikemaajalise väär- või vaegtoitumise korral ning väljendub mitmesuguste tervisehäirete Avitaminoos ehk (täielik) vitamiinipuudus on pikaajalisest ja kestvast vitamiinivaegusest põhjustatud haigusseisund. NIMETUSED BIOFUNKTSIOON ...

Meditsiin → Biomeditsiin
15 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Vitamiinide mõju ainevahetusele

Vitamiinide mõju ainevahetusele Maria Pantazi VM II Bioaktiivsus... Seoses sellega, et vitamiinid on liitensüümide koensüümid on nad hädavajalikud ensüümkatalüüsis. Bioaktiivsus tähendab seda, et antud ühend omab regulatoorset efekti metaboolsetele protsessidele. Nad normaliseerivad ainevahetusprotsesse, kesknärvisüsteemi funktsionaalset seisundit. Vitamiindefitsiidi puhul tekkivad häired metaboolsete protsesside kulgemises. Vitamiin a Retinool reproduktiivne süsteem Retineenhape kasv ja diferentseerumine Retinool A1 Mõjutab reproduktsiooni. Osaleb spermatogeneesis, ovogeneesis, platsenta arengus, embrüonaalses kasvus ja arengus. Toimemehhanism: retseptorite abil võetakse retinool rakku. retinool vabaneb ja seostudes tuumavalkudega toimib ta nende kaudu teatud geenide ekspressioonile. Retineenhape Mõjutab kasvu ja diferentseerumist. Soodustab limaskesta epiteeli arengu, naharakkude arengu, kõhre...

Keemia → Biokeemia
27 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained

Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. 2) Karastusjoogid ja siirupid Apelsinimaitseline karboniseeritud karastusjook “Fanta Orange” Sisaldab: E160a (Toiduvärvid) – karoteenid: a) karoteenide segud, b) beeta-karoteen. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks. E412 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Guargummi. Võib tekitada allergilist puudutusaurtikaariat ja medikamentidesse lisatuna gaase ja kõhulahtisust. E300 (Antioksüdandid) – Askorbiinhape. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. 3) Krõpsud jms näks Sarvsai (Croissant) kakao- ja vaniljemaitselise täidisega. Sisaldab: E471 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Rasvhapete mono- ja diglütseriidid. Kõrvalmõjud pole teada. E475 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) - Rasvhapete polüglütseroolestrid. Kõrvalmõjud pole teada.

Toit → Toiduohutus
3 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Vitamiinide ajalugu ja klassifikatsioon

H ­ vitamiin ü N ­ vitamiin ü BT ­ vitamiin Vitamiinid toidulisaainete registris E101 riboflaviin, vesilahustuv B2vitamiin. Annab toidule kollase värvuse. E160 karotinoidid, Avitamiini eelühendid (beetakarotiin, beetakarotinaal, norbiksiin, kapsatiin, kapsorubiin jne). Annavad toiduainele värvivarjundi kollasest kuni oranzini. E300 Cvitamiin ehk askorbiinhape. Peale C vitamiini on lisaainetena kasutusel ka askorbiinhappe naatriumsool (E301) ja kaltsiumsool (E302) ning askorbiinhappe estrid rasvhapetega (E304). Kõigi nende Cvitamiin esindajate funktsioon on antioksüdantsus, mis avaldub vaid vesikeskkonnas. E306 tokoferoolikontsentraat; E307 alfatokoferool, E308 sünteetiline gammatokoferool; E309 sünteetiline deltatokoferool kõik need on Evitamiini erinevad vormid.

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaalium

vitamiinid on aktiivsed kõige loomulikumal kujul. Täismahl on üks paremaid looduslikke energiaallikaid -- mahlas sisalduvad vitamiinid reguleerivad eluprotsesse, soodustavad rakkude kasvu ja paljunemist. C-vitamiin ehk askorbiinhape on hästituntud vitamiin. Askorbiinhape tugevdab verekapillaare, aitab eemaldada kehavõõraid aineid organismist ning aitab haigustele vastupanu osutada. C-vitamiini vaegusest tekib väsimus, unetus, isutus, töövõime langus, stress. Organism vajab normaalseks elutegevuseks 70-100 mg askorbiinhapet ööpäevas. P-vitamiini kompleks tugevdab veresoonte seinte elastsust, alandab vererõhku ning viib välja kantserogeensed ained. Tal on viiruse- ja mikroobidevastased omadused. P-

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

· Toidus kasutatavad lisaained erinevad nii keemilise koostise kui ka funktsionaalsete omaduste poolest. Selgitus: mis arv mida tähendab · Toiduvärvid: E 100­E 180; neist sageli kasutatakse kurkumiiniE 100, kinoliinkollast E 104, karamelli E 150a · Säilitusained: E 200­E 285, lihatoodetes on tuntud naatriumnitrit E 250 · Pakendusgaasid: E 290, E 938, E 939, E 941 · Antioksüdandid, happesuse regulaatorid: E 296­E 385, E 500­E 529, askorbiinhape ehk C-vitamiin E 300, sidrunhape E 330 · Paksendajad, stabilisaatorid: E 400­E 418, agar E 406 · Magusained: E 420 ­ sorbitool, mannitool ­ E 421 · Niiskusesäilitaja: E 421 ­ glütserool · Emulgaatorid: E 431­E 495, fosfadiidhappe ammooniumsoolad E 442 · Paakumisvastased ained:E 530­559, amorfne ränioksiid E 551 · Lõhna- ja maitsetugevdajad:E 620­E 640, naatriumvesinik-glutamaat E 621 · Glaseerained: E 901­E 914, meevaha E 901

Keemia → Keemia
92 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Lisaained

Lisaained Eelista töötlemata ja vähetöödeldud toite! Töötlemata toidus ei ole üldjuhul lubatud lisaaineid! Mida enam on toit töödeldud, seda tõenäolisemalt sisaldab see eri lisaaineid! Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse Click to edit Master text styles toidu paremaks Second level säilitamiseks, vajaliku Third level konsistentsi Fourth level saavutamiseks. Fifth level Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks: Click to edit Master text styles · Eraldatud toidust ( Agaragar, karragenaan , Second level Lisaained on pektiin) ...

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

riknemist,parandada välimust, koostist ja struktuuri, maitset, lõhna või mõnda muud omadust. Lisandid on loodusliku sisuga komponendid , mida lisatakse samadel eesmärkidel, kuid tegemist on ka individuaalsete toiduainetega. nt. sool , suhkur, köögiviljad, maitsetaimed jne munapulber Lisaained lihatööstuses konservandid ehk säilitusained , on ained, mis pidurdavad või takistavad mikroobide elutegevust. Naatriumnitrit 250E, naatirumnitraat E251, bensoehape E210, Antioksüdandid - askorbiinhape E300- väldivad ja takistavad hapniku toimet, pidurdavad rasvarääsumist ja takistavad kõrval lõhna teket. Stabilisaatorid , emulgaatorid ja paksendajad - Katavad vee ja rasva osakesi, välitides eraldumist stuktuurist. Tüüpilisemad emulgaatorid on karrageen, fosfaadid . Lõhna ja maitsetugevdajad- naatirumglutanilaat E621. glutamiinhape happesuseregulaatorid : GTL gülteendeltalaktoon E575

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Vitamiinid

Vitamiin A (retinoidid) Nimetused: retinool, retinaal, retinüülestid, retineenhape, 3,4-dihüdroretinool Metabolism: Taimne toit: · 30...60% karotenoididest imendub peensoole ülaosas karoteeni dioksügenaas retinool (­ tekib 2 mol, / - 1 mol retinooli) · Osa imendub, pakitakse CM-desse vere lipoproteiinide ja membraanide ehituses, akumuleeritakse maksas · Osa jääb imendumata ja väljutatakse (imendumist pärsib nt kohv ja alkohol) Loomne toit: · Retinüülester hüdrolüüsub retinool (imendub peensoole ülaosas) + rasvahapped Kudedesse liigub retinool, retinüülestrid (retinüülpalmitaat) on peamine (85...90%) vit. A deponeerimisvorm inimkehas (paikneb maksas)!!! Kudedesse liikumine: · Retinüülestrid hüdrolüüsitakse retinooliks · Seotakse RBP-ga (plasma retinol binding protein) · Kompleks retinool-RBP võetakse rakku retseptorite abil Rakus: RBP+retinool oks. retinaal oks. retineenhape · Eritub glüku...

Keemia → Biokeemia
137 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tähtsamad vitamiinid

TÄHTSAMAD VITAMIINID Vitamiinid Soovitav Mõju organismis Toimet Defitsiidi Toimet päevane parandavad tunnused halvendavad ja tarbimine, vajadust parimad suurendavad allikad Vitamiin A 800-1000 Nägemine, luude Vitamiinid C, Pimedaks Alkohol, kohv, (retinooolid) ja retinooli µ g- kasv, terve D; E, niatsiin, jäämine, kortisoonid, eelaste ( ekv. epiteelkude, tsink, seleen, silmapõletik, nitraadid, -karoteenid) maks, piim, antioksüdant küllastumata kuiv nahk, nohu mineraalõlid, või...

Keemia → Biokeemia
249 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbekeemia

TARBEKEEMIA Neti Habakuk Pearl Clean köögipuhastusvahend Koostis: · <5% anioonilised pindaktiivsed ained · vesi · lõhnaaine · värvaine · pH umbes 8 Kasutamine: Puhastab kõiki pestavaid pindu nt. roostevabast terasest, plastikust, kahhelkividest ja muudest materjalidest köögipindu. VITAMAX Mustivitamiini- ja mineraalainete kompleks Koostis: · tsink-aminohappehelaat · maisitärklis · hernejahu · askorbiinhape · a-tokoferool · mangaanaminohappehelaat · nikotiinamiid · A-vitamiin · tsifrusbioflavonoidid · kaltsiumpantotenaat · tsüaankobaiamiin · püridioksiin · hüdrokloriid · kolekaltsiferool · riboflaviin · tiamiinmononitraat · foolhape · biotiin · pinnatöötlusaine E 470 b · paakumisvastane aine E 460 ja E 551 Kasutamine: 1 tablett päevas pärast sööki. Päevast annust mitte ületada! SC Johnson HÕBELÄIGE Koostis:

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Kasulikud toiduained

Refera Kasulikud toiduained Pärnumaa Kutsehariduskeskus MT-10B Liivika Raudsepp November 2010 Kiudained Head kiudaine allikad on rukkileib, täisterasai, sepik, müsli, tatra ja kaerahelbepuder, aed ja puuvili. Nii viljaterades kui ka puu ja aedviljades on suurem osa kiudainetest koondunud välimisse kihti. Seetõttu on kõige rohkem kiudaineid täisterajahus ja täisteratoodetes (täisterasai ja ­ leib, sepik) Kiudained seovad palju vett ja teevad seetõttu täiskõhutunde. Samal ajal sisaldab kiudainerikas toit vähe toiduenergiat. Kiudained muudavad soolesisaldise veerikkaks ning kiirendavad selle edasiliikumist sooles. A vitamiin Rasvlahustuvatest vitamiinidest on A vitamiin vajalik näiteks silmadele ja naharakkude arengule. A vitamiini põhilisteks allikateks on maks, värske porgand, punane porgand, punane paprika, või ja muna Kõrvitsa viljalihas on suhkr...

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
4
ods

E-ained poest saadavates toidukaupades, ning nende E-ainete võimalikud kõrvalmõjud.

E160a Karoteen Värvaine Perenaise sai E481 Naatriumlaktülaat Emulgaator Saare lihaleib E451 Trifosfaat Stabilisaator E621 Naatriumvesinikglutamaat Lõhna- ja maitse- tugevdaja E407a Karrageen Paksendaja E300 Askorbiinhape Antioksüdant E260 Äädikhape Säilitusaine Maadlex Majoneesi- E415 Ksantaankummi Stabilisaator juustukaste E202 Kaaliumsorbaat Säilitusaine E385 Kaltsiumdinaatrium-atsetaat Säilitusaine Karni pasteet E250 Naatriumnitrit Säilitusaine E202 Kaaliumsorbaat Säilitusaine

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

VITAMIINID

ü Vitamiinide megadooside kasutamine on kahjulik ü Vitamiinpreparaadid on ravimid Põhilised vitamiinide allikad inimorganismi jaoks on: Toit Seedekulgla mikrofloora tegevus Vitamiinpreparadiid Vitamiinid Veelahustuvad Rasvlahustuvad B-grupi vitamiinid (12), A vitamiin ehk retinoidid, Askorbiinhape (C vitamiin), D-vitamiin ehk kaltsiferoolid, Biotiin (H vitamiin), E-vitamiin ehk tokoferoolid, S-metüülmetioniin (U vitamiin), K- vitamiin ehk naftokinoonid, p-aminobensoehape, Q -vitamiin ehk ubikinoonid Lipoehape (N vitamiin). Vitamiin A Funktsioonid: Norm.doos: nägemisprotsess mehed: 0,8-1,1 mg oluline antioksüdant naised: 0,75-0,85mg

Meditsiin → Biomeditsiin
17 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Vitamiinide ülevaade

Vitamiinide ülevaade K: Naftokinoonid ehk K-vitamiinid hõlmavad antihemorraagilise toime ja sarnase ehitusega rasvlahustuvaid ühendeid. Vitamiinsed on: K1-vitamiin (füllokinoon), mida leidub taimsetes saadustes ja kalaõlides; K2-vitamiin (menakinoonid), mida sünteesivad peensoole bakterid. Põhifunktsioon puudutab verehüübimist. K-vitamiini sõltuv karboksülaas tekitab -karboksüglutamüüljäägid ka verehüübimisega mitteseotud luukoe osteokaltsiinis (osaleb luukoe mineralisatsioonis) ning neerude ja platsenta valkudes. K-vitamiin on vajalik ka glükoosi fosforüülimiseks. B2: B2-vitamiin ehk G-vitamiin ehk riboflaviin, valem: C17H20N4O6 Seedeensüümid vabastavad neist B2-vitamiini, mis imendub peensooles kandja vahendatud aktiivse transpordina. Tema bioaktiivsus realiseerub läbi koensüümsete vormide FMN ja FAD. Mõlemad on vajalikud redoksprotsesside ensüümides, nt: PyrDH, suktsinaadi DH (mis osaleb süsivesikute, r...

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

kastmete (ketsup, majonees) kauakestev eluiga on tootjad võtnud kasutusele erinevad ained, näiteks sorbiinhappe või tema soola, bensohappe, naatriumbensoaadi. Lisaks sellele kasutatakse e-aineid rasvarikaste toitude puhul, et kaitsta neid rasva rääsumise ehk rasvade riknemise käigus halvasti lõhnavate ühendite tekke eest, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Selle saavutamiseks on vaja kasutada antioksüdante, millest tuntuim on askorbiinhape ehk C-vitamiin. Samuti kasutatakse e-aineid lihatoodete valmistamisel. Sinna lisatavateks säilitusaineteks on nitritid ja nitraadid, mis suruvad alla bakterite, sealhulgas botulismitekitaja ehk lihashalvatuse tekitaja elutegevuse, samal ajal tagades lihale ja lihatoodetele verepigmendi roosa värvuse. Selleks, et muuta toit atraktiivsemaks kasutatakse toiduvärvi. See on eelkõige kasutusel

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Vitamiinid

retinool). Enamike vitamiinide puhul on lubatud ka nende tähistamine suurte ladina tähtedega, v.a. niatsiin ja folaadid. Alljärgnevalt on toodud toitumissoovitustes esitatud vitamiinide nimetused. Vesilahustuvad vitamiinid: Vitamiin B1, tiamiin Vitamiin B2, riboflaviin Niatsiin, nikotiinhape, nikotiinhappe amiid (vitamiin P) Vitamiin B6, püridoksiin Vitamiin B12, (tsüaan)kobalamiin Folaadid, foolhape, folatsiin Vitamiin C, askorbiinhape Rasvlahustuvad vitamiinid: Vitamiin A, retinool Vitamiin D, kaltsiferool Vitamiin E, -tokoferool Enamiku vitamiinide vajadus on väljendatud kas milligrammides või mikrogrammides. Mõningate vitamiinide vajadus väljendatakse ekvivalentides. Retinooliekvivalent (RE) = 1 g retinooli = 12 g beetakaroteeni -tokoferooliekvivalent (-TE) = 1 mg RRR--tokoferooli Niatsiiniekvivalent (NE) = 1 mg niatsiini = 60 mg trüptofaani Paljud vitamiinid ja mineraalained parandavad toimet vastastikku

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
108 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid ja nende tähtsus organismi talitlemisel

Karina Pasko Vitamiinid ja nende tähtsus organismi talitlemisel REFERAAT Õppeaines: ORGAANILINE KEEMIA Ringmajanduse ja tehnoloogia instituut Õpperühm: KT21 Juhendaja: Viiu Sillaste Esitamiskuupäev:................ Üliõpilase allkiri:................. Õppejõu allkiri: .................. Tallinn 2018 SISUKORD 2 Sissejuhatus Toit, mida me sööme, sisaldab erinevaid aineid, mis on vajalikud kõikide organite normaalseks toimimiseks. Need aitavad tugevdada keha, tervendada või kahjustada tervist. Vitamiinid on üks tähtsamaid, elutähtsaid toitaineid koos valkude, rasvade ja süsivesikutega. Sõna "vitamiin" pärineb ladinakeelsest sõnast "vit...

Keemia → Orgaaniline keemia
11 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Vitamiinide mõju ainevahetusele

Vitamiinide mõju ainevahetusele Juula Reinumägi EMÜ LKI Tartu 2013 Misk me vajame vitamiine? need vastutavad oksüdatsiooniprotsesside eest organismis, olles kasvamise, ainevahetuse, rakkude taastootmise ja seedimise olulisteks teguriteks; reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel; nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel; nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu nimetatakse A-, D- ja E-vitamiine antioksüdantideks. Bioaktiivsus Bioaktiivsed madalmolekulaarsed orgaanilised ühendid Liitensüümide koensüümid Ning hädavajalikud ensüümkatalüüsis. Bioaktiivsus tähendab seda,et antud ühend omab regulatoorset mõju metaboolsetele protsessidele. Nad normaliseerivad ainevahetusprotsesse, kesknärvisüsteemi funktsionaalset seisundit. Vitamiindefitsiidi puhul tekkivad häired metaboolsete protsesside kulgemises. Vitamiin A Ret...

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Vitamiinid

lihasaadused, põhjustab lihaskoe karnitiin õllepärm, kala, rasvumist, krampe, piim düstroofiat mustsõstra- ja kibuvitsamarjad, hapukirsid, põhjustab neerukivide põhjustab skorbuuti ja C askorbiinhape lehtkapsas, teket, kõhulahtisust, luu-urbnemust paprika, rauasalvestustõbe mädarõigas, petersell biotiin maks, neerud, põhjustab rasuvoolulist Vitamiinid täispiim, sojauba, tomat, munad, ekseemi

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaubandus Test

Test VI 1. Milline kala on müügil fileena - angerjas - lest - tursk 2. Milline neist on emulgaator - askorbiinhape - letsitiin - nitrit 3. Filotaigen on - hästi magus - hästi õhuke - rasvainerikas 4. Milline on kõige kallim maitseaine - safran - kurkum - ingver 5. Milline leib on kõige vähem happeline? - peenleib - must leib - vormileib 6. Milline neist on energiajook - Red Bull - Isostar - Arctic 7. Milline neist on krõmpsuv salat - jääsalat - bataavia salat - paksoi 8. Milline on happeline vahend - pH 0 ­ 5,9 - pH 6 ­ 8 - pH 8 ­ 10 9. Sõna ,,soodusmüük", ,,allahindlus" kasutatakse:

Majandus → Kaubandus
19 allalaadimist
thumbnail
5
docx

KOHUPIIMAKREEM JÕHVIKAKISSELLIGA

Tartu Forseliuse gümnaasium KOHUPIIMAKREEM JÕHVIKAKISSELLIGA Uurimistöö Koostaja: Liis Pindis, 11.klass Juhendaja: Katrin Torkel Tartu 2012 SISUKORD 1. Sissejuhatus..............................................................................................3 2. Toitumisalane teave 100 grammi kohta...................................................4 3. Minu päevane energiavajadus..................................................................5 4. Kohupiim jõhvikakisseliga minu päevasest energiavajadusest(%).........6 5. Toote koostis..........................................................

Keemia → rekursiooni- ja...
2 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks: ained, mis on eraldatud toidust (näiteks agar-agar (E 406) ja karragenaan (E 407) merevetikatest, pektiin (E 440) puuviljadest jne) ained, mis esinevad looduslikult toidus, kuid on saadud sünteesi teel ehk nö loodusidentsed ained (näiteks antioksüdant askorbiinhape (E 300) või säilitusained sorbiinhape (E 200) ja bensoehape (E 210)) ained, mis on saadud keemilise sünteesi teel ja millel pole looduses analoogi (näiteks antioksüdant butüül hüdroksüanisool (E 320) või asotoiduvärvid) Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta tooteid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiinhape E 300 (C-vitamiin).

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

5 toidukauba e-ainete analüüs

Nimetus: Polüfosfaadid Kasutusvaldkond:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E451 Nimetus: Trifosfaadid Kasutusvaldkond:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E250 Nimetus: Naatriumnitrit Kasutusvaldkond:Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid, ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas. Mõju inimestele:Võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme, peavalu. E-aine nr: E300 Nimetus: Askorbiinhape Kasutusvaldkond: Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud. Mõju inimesele: Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. 2 E-aine nr: E621 Nimetus: Naatriumvesinikglutamaat

Loodus → Keskkonnaõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

Omadused:Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud:Pole teada. E451 - Trifosfaadid Kasutusala:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused:Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud:Pole teada. E250 - Naatriumnitrit Kasutusala:Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid, ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas. Omadused:Säilitus- ja värvaine. Kõrvalmõjud:Võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme, peavalu. E300 - Askorbiinhape Kasutusala:Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud. Omadused:C-vitamiin, sünteetiliselt valmistatud. Antioksüdant. Kõrvalmõjud:Puuduvad. Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. E621 - Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala:Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud

Toit → Kokandus
56 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun