Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Bakterite üldiseloomustus (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuid keda on kõikjal ja üsna suurel hulgal ?
 
Säutsu twitteris
TALLINNA TEENINDUSKOOL



Agnes Ott
Rühm T11KO
BAKTERID
Referaat

Juhendaja: Heiki Eskusson



Tallinn 2009
Agnes Ott Bakterid
SISUKORD
SISSEJUHATUS....................................................................................................................3
  • BAKTERITE ÜLDISELOOMUSTUS............................................................................4
  • BAKTERITE EHITUS.....................................................................................................5
  • VIBURID ..................................................................................................................6
  • PIILID .......................................................................................................................6
  • LIMAKAPSEL.........................................................................................................6
  • RAKUKEST .............................................................................................................7
  • RAKUMEMBRAAN ................................................................................................7
  • TSÜTOPLASMA......................................................................................................7
  • RIBOSOOMID .........................................................................................................8
  • NUKLEOID ..............................................................................................................8
  • SPOORID ..................................................................................................................8
  • BAKTERITE KUJU.........................................................................................................9
  • BAKTERID JA KESKKOND.........................................................................................9
  • BAKTERITE KASV JA PALJUNEMINE....................................................................10
  • BAKTERITE AINEVAHETUS JA TOITUMINE .......................................................12
  • AUTOTROOFID JA HETEROTROOFID.............................................................12
  • BAKTERID JA HAIGUSED.........................................................................................13
  • KÕHUTÜÜFUS......................................................................................................14
  • LÄKAKÖHA..........................................................................................................14
  • DÜSENTEERIA.....................................................................................................15
  • BOTULISM ............................................................................................................15
  • TEETANUS ............................................................................................................16
  • SALMONELLOOSID............................................................................................16
  • BAKTERITE KASUTAMINE......................................................................................17
    KOKKUVÕTE...............................................................................................................18
    KASUTATUD KIRJANDUS........................................................................................19

    Agnes Ott Bakterid
    SISSEJUHATUS
    Esimesed bakterid tekkisid ligi 3,5 miljardit aastat tagasi ning nad olid kõige esimesed eluvormid Maal. Kuid mida kujutavad endast need imepisikesed organismid, mida me palja silmaga ei näe, kuid keda on kõikjal ja üsna suurel hulgal? Neid leidub nii õhus, vees, mullas kui ka kõigi muude organismide kehas. Kuigi me seda endale igapäevaste tegevuste juures alati ei teadvusta, ümbritsevad bakterid meid igal sammul . Süües, juues ning isegi magades oleme alati ümbritsetud bakteritest.
    Haigestudes ei teadvusta paljud meist enesele, et haiguse tekitajaks on enamasti bakter ning mida ta põhjustada võib. Niisamuti ei mõtle me köögivilju hapendades, et seda protsessi viivad läbi just bakterid. Need on vaid üksikud igapäevategevustest, milles bakterid mängivad olulist rolli. Hoolimata oma väikestest mõõtmetest ei tohi me unustada kui tähtsat osa bakterid meie igapäevaelus mängivad.
    Käesolev referaat püüabki anda ülevaate sellest millised on bakterid, nende ehitus ja kuju. Mida teevad meile head ja halvad bakterid ning kas nad on meile kasulikud või hoopis kahjulikud. Järgnev peaks meile andma teavet bakteritest, nende liikidest, tähtsusest looduses ja inimeste igapäevases elus.





    Agnes Ott Bakterid
    1. BAKTERITE ÜLDISELOOMUSTUS
    Bakterid on kõige väiksemad üherakulised eeltuumsed organismid ehk prokarüoodid. Hoolimata faktist et neil puudub tuum ning nad koosnevad ainult ühest väga väikesest rakust, suudavad bakterid iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Nad on tüüpilised üherakulised eeltuumsed organismid ning kuuluvad koos sinivetikatega eluriiki Procaryota. Bakterite suurus on ligikaudu 0,001-0,003 mm ja seetõttu on neid võimalik vaadelda üksnes mikroskoobi abil. Baktereid leidub igal pool ning neid on väga palju. Laias mõttes on arvatud bakterite hulka kõik prokarüoodid, see on nii pärisbakterid (Eubacteria) kui arhebakterid. Arhed e. ürgbakterid on bakterid, mis elavad äärmuslikes keskkonnatingimustes ja erinevad kõigist teistest bakteritest. Neil on teistest bakteritest erinev rakumembraan ja kest. Kitsamas mõttes käsitletakse bakteritena aga üksnes pärisbaktereid. Bakterid, mis elavad aeroobses vees ja mullas ning taimede ja loomade pinnal hingavad aeroobselt nagu inimenegi. On aga baktereid, mida nimetatakse anaeroobseteks hingajateks. Need bakterid suudavad hingata ka ilma hapnikuta. Hingamisel kasutavad nad hapniku asemel näiteks sulfaat- või nitraatioone ja eritavad keskkonda nende redutseeritud vorme. Bakteritel on äärmiselt suur ökoloogiline tähtsus. Nende elutegevus mängib otsustavat rolli kõigi elusolendite seisukohalt näiteks süsiniku- ja lämmastikuringes. Bakterid teevad võimalikuks hapniku, süsinikdioksiidi ja lämmastikuühendite korduva kasutamise. Samuti on bakteritel tähtis osa aineringes kus nad on enda kanda võtnud lagundajate ülesanded. Selleks, et bakterid saaksid edukalt oma eesmärke täita ning elus püsida on neil vaja energiat. Toitumine on neil üsna mitmekesine . Lisaks mitmesugustele ühenditele, nagu mineraalained või teisted elusorganismid võivad bakterid energiaallikana kasutada ka valgus – ja keemilist energiat. Kujult võivad bakterid olla väga erinevad: kerajad, pulkjad, niitjad . Rakukesta ehituse järgi jaotatakse bakterid spetsiaalse värvimise alusel gramnegatiivseteks ja grampositiivseteks. Gramnegatiivsete bakterite rakuehitus on võrreldes grampositiivsetega komplekssem. Looduses esinevad bakterid üksikult, ahelatena vôi kogumikena. Enamik neist on värvusetud, sinised või punakad. Bakterid liiguvad viburite , lima või looklemise abil ning paljunevad põhiliselt pooldumisega, esineb aga ka teisi mooduseid. Üldiselt on bakterid erakordselt vastupidavad. Nad võivad elutseda praktiliselt igasuguses keskkonnas, alates kuumaveeallikatest kuni arktilise pakaseni.
    Agnes Ott Bakterid
    2. BAKTERITE EHITUS
    Bakterite ehitus on kindlaks tehtud enam kui tuhandekordse suurendusega optiliste mikroskoopide ja sajatuhandekordse suurendusega elektronmikroskoopide abil.
    Bakterirakk eksisteerib iseseisva ühikuna, olles organismina võimeline teostama kõiki eluks vajalikke funktsioone: toitumist, hingamist, paljunemist ja teatud keskkonna asustamist;
    olema resistentne välistele faktoritele tänu paindlikele geneetilistele mehhanismidele, see tähendab, et bakterirakk on võimeline ellu jääma ka äärmuslikes tingimustes.
    Bakterirakk on ehituselt lihtsam eukarüootsest rakust, ega sisalda viimasele omaseid membraanseid organelle.
    Paljudel bakteritel on viburid, mille abil nad saavad liikuda. Enamasti on bakteritel üks, kaks või mitu viburit, mis asetsevad tema otsas, külgedel või ümberringi ja annavad bakterile kulgemisvõime. Bakterirakule kinnituvad valgulised karvakesed -
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Bakterite üldiseloomustus #1 Bakterite üldiseloomustus #2 Bakterite üldiseloomustus #3 Bakterite üldiseloomustus #4 Bakterite üldiseloomustus #5 Bakterite üldiseloomustus #6 Bakterite üldiseloomustus #7 Bakterite üldiseloomustus #8 Bakterite üldiseloomustus #9 Bakterite üldiseloomustus #10 Bakterite üldiseloomustus #11 Bakterite üldiseloomustus #12 Bakterite üldiseloomustus #13 Bakterite üldiseloomustus #14 Bakterite üldiseloomustus #15 Bakterite üldiseloomustus #16 Bakterite üldiseloomustus #17 Bakterite üldiseloomustus #18 Bakterite üldiseloomustus #19 Bakterite üldiseloomustus #20
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 20 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-04-01 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 86 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Agnes Ott Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Kommentaarid (1)

    ingridlepik profiilipilt
    ingrid l.: hea töö oli
    23:16 05-12-2012


    Sarnased materjalid

    11
    doc
    Bakterite üldiseloomustus ja ehitus
    83
    pdf
    Esimese nelja kursuse materjal
    150
    docx
    Bioloogia gümnaasiumi materjal 2013
    114
    pdf
    Nimetu
    22
    doc
    Bakterite levik-kasutamine ja tähtsus
    98
    docx
    Kogu keskkooli bioloogia konspekt
    28
    docx
    UURIMUSTÖÖ - Seened ja bakterid
    40
    docx
    Kordamisküsimused mikrobioloogia I kursuse kohta



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun